Minu jaoks on naljakam, et 3 miljoni elanikuga osariigi alkomüük käib kõik läbi ühe monopoolse lao. Meil siin põmst iga hipirestoran võib vist ise otsustada, millisest maailma nurgast oma haruldased veinid ükshaaval tellib.
Minu jaoks on naljakam, et 3 miljoni elanikuga osariigi alkomüük käib kõik läbi ühe monopoolse lao. Meil siin põmst iga hipirestoran võib vist ise otsustada, millisest maailma nurgast oma haruldased veinid ükshaaval tellib.
Tõenäoliselt ei suuda nad muidu alkoholi makse korjata. Nende maksusüsteem on alati imedemaa olnud.
Uganda relvajõudude ülemjuhataja Muhoozi Kainerugaba tekitas hiljaaegu diplomaatilise skandaali, kui esitas Türgile erakordse ultimaatumi. Nimelt teatas kindral ühismeedias, et Türgi peab maksma Ugandale vähemalt miljard dollarit ja andma talle abikaasaks „riigi kõige ilusama naise“. Nõuded on seotud Uganda pikaajalise sõjalise kohaloluga Somaalias.
Uganda väed on osalenud Somaalia missioonidel alates 2007. aastast ning aidanud seal korda tagada. Kohaliku meedia teatel on Uganda kandnud selle aja jooksul suuri kulutusi ja kaotanud palju sõdureid. Kindral Muhoozi Kainerugaba sõnul on Türgi olukorrast kasu lõiganud, kuna on saanud laiendada mitmete taristuprojektide kaudu oma majanduslikku kohalolu.
Aafrika Liidu andmetel ulatus Uganda vägede arv Somaalias kõrgajal enam kui 6000 sõdurini ning riik kaotas lahingutes terroristliku rühmituse Al-Shabaabiga sadu võitlejaid. Kindral Muhoozi on varemgi toonitanud, et Uganda ohvreid ei ole tema hinnangul õiglaselt arvestatud ning riigil on kavas oma võitlejad Somaaliast välja tuua. Seekord sõnastas ta mõtte eriti teravalt ning ähvardas sulgeda Türgi saatkonna ja katkestada diplomaatilised suhted, kui Ankara ei hakka Uganda abi vääriliselt hindama – tähtajaks andis Muhoozi 30 päeva.
Enim tähelepanu pälvis miljardi dollari suuruse nõude kõrval kindrali lisasoov saada endale naiseks Türgi „kõige ilusam naine“. Times of Islamabad kirjutab, et ebatavaline soov levis sotsiaalmeedias kulutulena ning sünnitas Uganda vägede ülemjuhataja pihta omajagu pilkeid. Kogu loole lisab värvi ka see, et Muhoozi pole pelgalt relvajõudude juht, vaid ka Uganda presidendi Yoweri Museveni mõjukas poeg ja võimalik mantlipärija.
Viskan spoilerisse kes tervet lugu ei näe. Tulingi siia just sedasama linkima
Kaldun ka arvama, et kui kasvõi natukegi karult rappida saada siis oleks mingid suuremad vigastused.... mitte mingid täpid nahal.
Spoiler
Kaisa Hansar-Aas sõitis koos abikaasa ja pojaga 10. aprilli õhtul kella 20.15 paiku Väike-Maarja poolt Triigi küla suunas.
„Märkasin eemalt juba, et midagi paremal pool teeservas on. Abikaasa võttis autol hoo maha ja lähemale jõudes selgus, et meesterahvas oli rattaga teeservas kraavipervel pikali. Peatasime enda sõiduki ja abikaasa turgutas teda reageerima, mille peale mees tõusis põlvedele istuma,“ kirjeldab Kaisa.
Tema sõnul nemad signaali ei lasknud, vaid peatusid lihtsalt mehe kõrval. Ta lisab, et autoga peatudes kuulsid nad esimese asjana mehe telefonist kostvat vene muusikat, mis käis üsna kõvasti.
Kaisa abikaasa uuris, kas kõik on korras. Mees vastas jaatavalt.
„Küsisin üle, kas ta saab püsti, mille peale mees siis hakkas valjuhäälselt kätega vehkima, et karu ründas teda ja hüppas talle selga,“ sõnab Kaisa. Seejärel näitas mees käega selja taha, viidates metsatuka poole, et karu on just seal.
„Minu abikaasa kõndis veidi võsa suunas, et vaadata, kus karu on, kuid karu ta ei näinud. Plaanisin ka politsei kutsuda, sest minu hinnangul oli mees ebaadekvaatne, tuntavad alkoholilõhnad juures ega olnud suuteline omal jõul püsti tõusma. Lõpuks mu abikaasa aitas ta jalule. Mees toetas vaevaliselt rattale ja hakkas kodu poole kõndima, ratas toetuseks kõrval.“
Kaisa sõitis koos perega autos mehe taga kuni Eipri küla teeristini ja jälgis veidi aega, kas mees ikka püsib püsti.
„Silmanähtavaid vigastusi rünnakust ei olnud. Prillid olid tal peas, jope oli terve (seljas oli sama jope, millega ta andis ka TV3-le intervjuu). Tema ees oli roheline Helluse keefir, millel oli kork lahti. Mehe jope ning lõug ja rinnak olid keefiriga koos. Ta ise väitis, et karu võttis kotist keefiri,“ märgib Kaisa.
„Antud loos nägime meie vaid tugevas joobes meesterahvast. Karu me ei näinud. Mehel rünnaku tunnused puudusid ning signaali me samuti ei andnud,“ räägib Kaisa.
Mis siis ikkagi juhtus?
Karurünnaku ohver Raido kirjeldas olukorda nii: „Kodu poole sõitsin rahulikult ja järsku oli seljas keegi, mats kummuli. Õnneks seljakott päästis hullemast.“ Raido sõnul ründas teda must kogu, kuid šoki tõttu ei saanud ta toimuvast kohe aru.
„Ma katsusin kuidagi vabaks saada ennast. Ja siis oli auto järsku hästi ligidal ja hirmutas ta minema.“
Raido näitas TV3-le oma käel olevaid haavu, mille olid tekitanud karu küüned. Samuti lisas ta, et poest ostetud küpsisepakil oli näha karu käpa jälge, kuid ta unustas sellest pilti teha. „Kefiiripaki kiskus kotist välja, seda oli terve tee täis seal, kus me madistasime. Juhuslik auto tuli, seda ta kartis ja pani minema.“
Kui esialgu levis info, et karu ajas ära signaali lasknud auto, siis TV3-le antud intervjuus mainis Raido ise, et auto ajas lihtsalt karu minema. TV3 reporter lisas aga, et mehe päästis just tugevalt signaali andnud auto.
„See auto mind hullemast päästis,“ teadis Raido igal juhul kinnitada. Seega jääb selgusetuks, kas sündmuskohal oli veel teinegi auto, mille juht signaali lasi ja meest karu küüsist päästa aitas, või mitte. Kaisa autos signaali ei lastud ja karu ei märgatud.
Küsimusele, kas ta võis olla alkoholi tarvitanud, vastas Raido: „Õhtul olin kaine juba, kui ma poodi läksin. Hommikupoole ma olin võtnud natukene jah.“
Kahtlejatele kinnitas Raido: „Ikka päris karu oli. Ma olen ka vaadanud neid kommentaare, mõni paneb jah seal segast. Eks käigu ja mingu ja vaadaku ise, mis seal ikka.“
Maaleht proovis ka ise Raidot kätte saada, kuid tulutult. Väike-Maarja jahipiirkonna pealik Heimar Lepiksoo sõnas Maalehele, et ka nemad on proovinud temaga ühendust saada.
„Teda on meedia nii ära tüüdanud ja sotsiaalmeedia kommentaarides ka süüdistatakse, et ta valetab. Ta ei taha enam kellegagi rääkida,“ vahendab jahimees Raido tundeid.
Pole võimalik tõestada
Rakvere jahindusklubi tegevjuhi Jaan Villaku sõnul on ka nendeni jõudnud sama jutt.
„Kogu selle info põhjal arvan, et karu seal oli, mees ehmatas ja sõitis kraavi. Kui tõsine see rünnak oli, pole võimalik kuidagi tõestada. Võis olla nii, et karu proovis kätte saada tema toidukotti või tuli seda uudistama,“ mainib ta erinevaid võimalusi.
Villak kinnitab taas tolle piirkonna karurohkust.
„Karude suure arvukuse juures pole rünnak inimesele kunagi välistatud. Kogu see info jagamine ajakirjanduses oli inimeste teavitamine ja ettevaatlikkusele kutsumiseks,“ lisab ta.
„Kümme küttimise eriluba oleks meie piirkonda vähemalt vaja ja siis ka ei piisaks,“ arvab Lepiksoo. „Arvukus on kõrge, eelmisel aastal nägin selle metsatuka teisel pool näiteks kuueliikmelist karuperet,“ nendib jahimees, et karude populatsioonil on lastud liiga suureks kasvada.
Kaisa, kes sündmuskohal ohvrit abistas, nentis samuti, et on aastate vältel korduvalt seal karusid ja näiteks ka nelja pojaga karuperet ringi liikumas näinud.
Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku osakonna juhataja Tanel Türna sõnul ei ole hetkeseisuga keskkonnaametil ühtegi tõestust karurünnaku kohta ning ametile ei ole laekunud selle kohta ühtegi teadet ega taotlust.
„Oleme suhelnud juba kohalike jahimeestega ning lähiajal loodame saada kontakti võimalike tunnistajatega. Alles siis, kui rünne on kindlalt kinnitust leidnud, saab rääkida nuhtlusisendi loa väljastamisest,“ mainib Türna.
Karude arvukus on igal aastal jõudsalt kasvanud, asurkond on väga heas ja soodsas seisundis. Jahimeeste nõunik Marko Vinni teadis rääkida, et iga aastal sünnib üle 300 karupoja, pesakonnad on suured ja on täiesti tavaline, et emakarudel on kolm-neli järglast.
Kusjuures kunagi sai ühe purupurjus inimesega poes käidud. Väljas pime, sõitsin autoga, tema kõrval. Üle tee jooksis üks suur jänes.... näe kits ütles mees. _________________ Win ISO'd ja uuendused Artiklid jagatud
Ja juba mingid jahimehed kuulutasid, et vaja hakata kohe karusid küttima...
tsitaat:
„Silmanähtavaid vigastusi rünnakust ei olnud. Prillid olid tal peas, jope oli terve (seljas oli sama jope, millega ta andis ka TV3-le intervjuu). Tema ees oli roheline Helluse keefir, millel oli kork lahti. Mehe jope ning lõug ja rinnak olid keefiriga koos. Ta ise väitis, et karu võttis kotist keefiri,“ märgib Kaisa.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.