12.04.2026 07:52:48
Sony heidab kinda OLED-ile: uus True RGB tehnoloogia lubab telerimaailmas revolutsiooni korraldada
Sel kevadel saabuva uue põlvkonna BRAVIA teleritega tutvustatakse True RGB tehnoloogiat, mis tõotab turunduslubaduste järgi muuta meie arusaama sellest, kui elutruu üks ekraanipilt üldse olla saab. Kas on see nüüd päris lubadus või järjekordne mitmetähelise lühendiga tehnolooga turundustrikk, see selgub õige pea. Sony 20-aastane arendustöö seal taga muidugi lubab enamat.
OLED killer see kindlasti olema ei saa, pigem tõenäoliselt "kesktee" Backlit RGB LED ja OLED vahel --> Backlit LED edasiarendus paremuse poole, kuid OLED teeb endiselt kontrastsuse ja mustaga ära. Ereduse osas tõesti on Backlit LED endiselt parem.
(enda kogemusest mulle see "parim ja kõrgeim eredus" ei paku pinget sest vaatan OLED monitori ja telerit valdavalt nagunii madalama eredusega, et silmad peast ei kõrbeks )
Mul oli kunagi 2008aasta Sony teler, Local dimming RGB backlight tehnoloogiaga.
See oli küll hea pildiga omas ajas. See oli aeg, kui Sony ainsana OLED tehnoloogiasse panustas.
Väga hea kui see ka lõpuks normaalse hinnaga müüki tuleb.
Selle kohta võib öelda küll "OLED killer"
OLED on oma olemuselt mittekestev tehnoloogia. Värvi tuhmuvad ajags, pilt "põleb sisse", ekraanile tekivad tumedamad laigud... orgaanika on orgaanika. Kunagi ei osta enam OLED ekraane. Mis kasu on täiuslikust mustast kui see ekraan ei kesta nii kaua kui ma seda kasutada tahan? (LCD kestab)
OLED on oma olemuselt mittekestev tehnoloogia. Värvi tuhmuvad ajags, pilt "põleb sisse", ekraanile tekivad tumedamad laigud... orgaanika on orgaanika. Kunagi ei osta enam OLED ekraane. Mis kasu on täiuslikust mustast kui see ekraan ei kesta nii kaua kui ma seda kasutada tahan? (LCD kestab)
Küsimus, kui kaua ekraan kestma peaks? LCD kestab kindlasti kauem (töötundidelt), kui OLED.
Selles osas vaidlema ei hakka, et kumb kauem kestab, enda kogemuse järgi LCD, samas OLEDile lubatud 5-10 aastat eluiga on piisav.
Ma ise oman nelja OLED telerit (kaks monitorina ja kaks telerina kasutusel), LG 2018 aasta mudel 65 tolli C8, kerge burnin tekkis, peale 7 aastat kõvat kasutamist.
LG CX 2020 aasta mudel, 5a. kasutanud arvuti monitorina seda, sellel tekkisid hiljuti ülevale ja alla äärtesse surnud pisklid (mustad).
Kui need mustad pikslid üldse silma ei hakka, siis see ekraani keskel olev subtiirite kohal oleb burnin on küll häiriv. Samas... plaanisin niigunii teleri
välja vahetada. Tegemist oli esimese OLED teleriga, mis üldse hakkas pixel refreshi kasutama. Ostsin sellele nüüd asenduseks LG G5 (2025 mudeli) ja
ütlen ausalt, et pildi kvaliteedis väga suurt vahet pole, ei ole vana teler väsinud vms. Samas uue puhul märkasin, et ekraani eredus on ilmselgelt teinud
kõva hüppe, nüüd väga enam põhjas ei tahagi eredust hoida, nii ere, et hakkab silmadele. Seega arvestades, et G6 LG on veel eredam, siis tekib küsimus, et
kui eredat ekraani üldse inimestel vaja on? Must enam mustemaks ei lähe OLEDil aga eredust keeratakse järjest juurde, nii palju juba, et ma hakkan seda maha keerama.
Isegi LG C5 mis sai ostetud hiljuti arvuti monitoriks on minu meelest liiga ere, väsitab silmad ära, kuigi sellel pole seda uut eredat tandem ekraani.
Samas hetkel midagi pildi poolest etemat pole, eks ootame ja vaatame, mis tulevik toob. Enne kui oma silmaga ei näe, ei hakka sellele uuele Sony ekraanile liialt lootma.
Hind, head ja vead jms on veel täpsustamisel. Nagu selle microLEDiga on, hinna poolest tavakasutajale kättesaamatu. OLED samas on odavaks läind, vastupidavus loodetavasti suurenenud
ja ainuke nõrk külge, ekraani eredus ja peelgedused on ka kadunud.
Jätsin mainimata veel ühe olulise vea OLED ekraanide puhul. TV osas ei tea, pole telekat olnud juba aastakümneid, (televisioon on minu jaoks ammu iganenud tehnoloogia ja kontsept.) Aga arvutiekraanide puhul - nii palju kui olen OLED monitore kasutanud ja katsetanud - kõigil on üks suur viga - tekstid on karvased. (Teleka puhul, kus pikslid on kartuli suurused, võib-olla ei märkaks seda)
Vastuseks küsimusele kui kaua peaks ekraan kestma - vastasin juba eelmises postituses. Nii kaua kui ma tahan. Kasvõi igavesti. (Aga see on juba minu isiklik eelistus, samal põhjusel ei oma elektriautot - akud ei kesta igavesti. Kütusepaak aga kestab)
Milleks maksta ogaraks ennast, korduvalt - samade asjade eest?
Vastuseks küsimusele kui kaua peaks ekraan kestma - vastasin juba eelmises postituses. Nii kaua kui ma tahan. Kasvõi igavesti. (Aga see on juba minu isiklik eelistus, samal põhjusel ei oma elektriautot - akud ei kesta igavesti. Kütusepaak aga kestab)
Paljudel autodel roostetab kütusepaak läbi, tüüpviga sellistel. Seega, ei kesta igavesti midagi.
Või jääb paak ainsana autost alles, paned sellele kütuse sisse, rattad alla, istud peale ja läidad tiku.. kiire, kuid lühike sõit.
OLEDil on tekst karvane alampikslite teistsuguse asetuse tõttu. Väidetavalt on see mure lõpuks lahendatud ja lahenduseks on RGB-OLED (WOLEDi ja QD-OLED-i asemel). Asusel on vist juba mingi selline monitor väljas.
CALEB, kui telekat pole, kas siis filme vaatad väikesest arvutimonitorist või kasutad projektorit? Telekat saab kasutada paljuks muuks kui telesaadete vaatamiseks ja hinnad on nii madalaks läinud, et projektoril pole enam mõtet.
Mu LC CX-il on ka servadesse väiksed mustad täpid tekkinud.
Avastasin mõnekümne sentimeetri kauguselt vaadates, normaalselt kauguselt ei pane tähele.
Mõnel autol on plastikust paak, plastik muutub ajaga rabedaks ja hakkab ikka lekkima.
Paljudel autodel on plekist paak.
Lisaks võib lekkida paagi ja kütusepumba vahelt, tankimistorust jne.
Auto on halb näide, mida aeg edasi, seda vähem kestavad. 20 aastat vanaga saab veel 10 aastat sõita, viieaastasega on juba kahtlane, kas lisa 10 vastu peab.
Kineskooptelerid on siiani töökorras ja digiboksi/konverteri jms abil kasutatavad. Ometi ei taha suur enamus neid enam nähagi. _________________ Müüa igasugu asju
Soovin osta IV põlve Grand Voyageri, Town & Country või Grand Caravani
Ei vaata filme väikeselt arvutimonitorilt ega projektorist. Vaatan suurelt arvutimonitorilt. lol
OLED tehnoloogial on nii palju nõrku külgi, et "täiuslik" must seda üles ei kaalu. See oli mu point. Väga teretulnud on seega tehnoloogiad, mis pakuvad sarnast pilti ilma nende nõrkade külgedeta.
(Keegi kunagi ütles, et telefoni LCD ekraan pole täiuslik must - kui vaadata külje pealt, tundub hall. Nojah, tundubki. Aga miks, kirevase päralt, ma seda külje pealt peaksin vaatama? Otsevaates on must perfektne. Ja lisaks - palju seda musta siis on selle ekraani peal? Musta ekraani vahivad kõik? Külje pealt?)
Auto paaki ja elektriauto akut võrdlesin näite pärast, mitte arutamaks kust võib midagi lekkima hakata. Ükskõik kui hea aku ei pea muhvgi ajale vastu võrreldes suvalise kütusepaagiga - see oli mu point. Sama on OLED ekraanidega. Isegi need väikesed OLED ekraanid elektroonikaseadmetel muutuvad ajapikku nii palju tumedamaks, et päevavalges enam ei näegi korralikult väikest teksti.
Kinskoope ei taheta sellepärast kasutada, et need võtavad palju ruumi ja voolu, lisaks on rasked. Pealegi - pole ju suurtele LCD ekraanidele kineskoop vastet.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.