praegune kellaaeg 05.04.2026 17:56:13
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
suur13
HV veteran

|
05.04.2026 00:13:18
Mikrotik ja bridge mode |
|
|
Selline lihtne soov ja palju jama...
Mul siin üks vanem Mikrotik hAP-mini (RB931-2nD), mis töötas mõnda aega maja teises otsas Wifi lingina (mitte repeater), ehk võttis üle Wifi signaali sisse ja andis LAN pordist välja. Ruutimist ja DHCP ei teinud, lihtsalt vahendas mis pearuuter andis (see ei ole Mikrotik purk), ehk Bridge. Eeldus oli see et seadmed oleks samas võrgus (192.168.0.x) ja üksteisele nähtavad, hap-mini webui ei pea nähtav olema, aga oli. Ühesõnaga selle konfimine oli nii kiire/lihtne ja loogiline et ei jäänud meeldegi. Vist oli CPE mode, aga pole kindel. Töötas probleemideta mitu kuud. Enne seda töötas tavalise ruuterina ja vahapeal ka klassikalise AP-na, ehk mul pole tema korrasolekus kahtlusi. kõik vahepealsed seadistused käisid probleemivabalt. Firmware oli 6.49.
Nüüd, peale paari kuud kui asi oli kasutusest maas, enam tööle ei saa rsk... kui tagasi panin, olin kindel et plug'n'play. Ei olnud. Noh, juhtub, vahest võib konf ju hapuks minna... vaatasin sisse (ilusti sai 192.168.0.1xx sisevõrgu adrega ligi, ei pidanud 88.1 või winboxi kasutama), ei näinud midagi erilist, peaks nagu töötama... siis hakkasid jamad, majas kukkus wifi pikali ja kaabliga digiboksid jäid vaid, isegi teised SSID'id enam ei töötanud... ühesõnaga võrku pääsenud seade korraldas tõelise kaose.
Noh, OK, tegin reseti. Taastasin omast tarkusest konfi ja... ikka sama jama. Ühesõnaga, nii kui annan oma põhiruuteri SSID ja passwordi, tõmbab ta teised AP-d pikali, ise aga bridgena töötada ei suuda (LAN pordist IP-d/signaali ei tule), ligi talle enam ei saa (ei veebist, ei winbox, ei Mikrotik mobiiliäpiga), aitab ainult reset. Siis konfimata, eraldiseisva ruuterina töötab kenasti, tehes tööd oma loodud 88.1 võrgus. Olen teinud 10 reseti, proovinud CPE, PTP-bridge-CPE, kui ka proovinud käsitsi seda bridge+station mode luua. Ei midagi. Updatestin ka 7.20 peale. Ei mingit vahet.
Veebis on juttu jah, et ära Quick Set mode kasuta, aga ma ei suuda ka käsitsi seda luua. Aga ta kurat töötas ju mitu kuud samas võrgus, samas rollis !
Keegi oskab paari bulletiga aidata ? Piisab kui ühendan 1 seadme üle LAN pordi, aga ta peab saama 192.168.0.x adre.
|
|
| Kommentaarid: 200 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
186 |
|
| tagasi üles |
|
 |
owndyaa
Kreisi kasutaja
|
05.04.2026 00:27:56
|
|
|
AI:
Täpne käsitsi konfiguratsioon (CLI kaudu, Winbox terminal või SSH):
Esmalt täielik reset ja alusta puhtalt:
/system reset-configuration no-defaults=yes skip-backup=yes
Peale resedit ühendu 192.168.88.1 peal (LAN port, arvutil staatiline IP nt 192.168.88.2) ja sisesta järjekorras:
1. Loo bridge:
/interface bridge add name=bridge1 protocol-mode=none
protocol-mode=none on oluline — väldib STP-ga seotud probleeme
2. Lisa wlan station mode:
/interface wireless set wlan1 mode=station-bridge ssid="SINU_SSID" \
band=2ghz-b/g/n wireless-protocol=any disabled=no
station-bridge mitte station — see on see salapärane vahe
3. Lisa mõlemad bridge'i:
/interface bridge port add bridge=bridge1 interface=wlan1
/interface bridge port add bridge=bridge1 interface=ether2
/interface bridge port add bridge=bridge1 interface=ether3
(hAP mini-l on ether1 = WAN silt, ether2-3 = LAN, aga kuna kasutad seda bridge'ina, ignoreerime sildid)
4. IP konfiguratsioon bridge'ile:
/ip address add address=192.168.0.249/24 interface=bridge1
/ip route add gateway=192.168.0.1
Vali mingi vaba staatiline IP sinu võrgus — DHCP klienti ei pane, sest siis tekib race condition
5. Wireless turvalisus:
/interface wireless security-profiles set default \
authentication-types=wpa2-psk mode=dynamic-keys \
wpa2-pre-shared-key="SINU_WIFI_PAROOL"
/interface wireless set wlan1 security-profile=default
|
|
| Kommentaarid: 64 loe/lisa |
   |
62 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.04.2026 00:36:44
|
|
|
owndyaa, on see töötav lahendus või lihtsalt vahendad?
suur13, tiku puhul ma ise võtaks seadmest välja konfi tekstikujul ja vaataks sinna otsa. Kui on piisavalt tundliksut osast ära puhastatud, siis saaks elle panna kuhugi sobivasse juturobotisse ja lasta tal üle vaadata. Või näita meile.
|
|
| Kommentaarid: 185 loe/lisa |
   |
1 :: |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
owndyaa
Kreisi kasutaja
|
05.04.2026 01:19:50
|
|
|
Vahendan lihtsalt AI-d, kuid tundub suht loogiline. Endal ehitatud miki + capsmaniga kodu üles.
Kui konfi ette annad, siis oskaks ka rohkemat öelda, kuna sai vanasti Mikidega igapäevaselt tegeletud.
|
|
   |
62 |
|
| tagasi üles |
|
 |
suur13
HV veteran

|
05.04.2026 01:22:48
|
|
|
Thanks mehed, kiire vastus. Ma tõesti oska AI-le neid küsimusi esitada...
Tundub et töötab owndyaa konf. Wifi pidin siiski winboxis ühendama, muidu ei läinud, äkki asi selles s-is:
interface wireless security-profileS set default \ ?
Või kas neid jutumärke oli vaja
station-bridge mitte station — see oli mul endal ka. Lihtsalt station vist proovisin ühe korra läbi mobiiliäpi, seal muud ei saanudki valida.
Ma arvan et kõige suurem vahe oli staatiline IP, mina panin DHCP. Korra proovisin ka staatlist, aga see käi vist 88 võrku...
"DHCP klienti ei pane, sest siis tekib race condition" - tundub et see jama oligi... miks nii, tavaliselt kui mõne teise ruuteri switchiks või bridgeks teed, panen ju DHCP ?
Ühesõnaga, praegu töötab, ühendus püsib ja klientseade sai IP ja netti. Kas wifi eetrit ka reostab näeb homme, praegu telekad ei mängi enam
Kui endiselt näkku paneb, tõstan konfi siia. Thanks veelkord !
|
|
   |
186 |
|
| tagasi üles |
|
 |
owndyaa
Kreisi kasutaja
|
05.04.2026 10:24:20
|
|
|
Aga palun.
S-i osas ei oska ausalt öeldes miskit öelda, kuid command syntax tundub olevat õige. Ma olen muidugi RouterOS 7 peal.
Jutumärkide osa kõlab ajalooliselt midagi sellist, et kleepides terminali lihtsalt tuleb mingi jama kaasa. Üldiselt kirjutasin ise konfiguratsiooni rsc failis valmis ja importisin sisse.
Staatilise IP osa tasub jah muuta ära, kuna see peab sobituma sinu enda võrku. Mina isiklikult jätaks alati staatilise peale, kuna esmaühendus ei pruugi olla edukas, et DHCP client käest saada IP kätte.
Kui on küsimusi, võid julgelt küsida ja leiame lahenduse
|
|
   |
62 |
|
| tagasi üles |
|
 |
suur13
HV veteran

|
05.04.2026 12:06:59
|
|
|
Ma sellepärast spekuleerisin et ühes reas on s-ga mitmuses, teises mitte:
/interface wireless security-profiles set default
vs.
/interface wireless set wlan1 security-profile=default
Kusjuures mul ka nüüd 7.22 ja kõik käsud tippisn käsitsi
Paistab töötavat endiselt kõik. Arusaamatu kuidas ta mul varem töötas ja nüüd äkki mitte ?
|
|
   |
186 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.04.2026 13:37:11
|
|
|
| suur13 kirjutas: |
| Arusaamatu kuidas ta mul varem töötas ja nüüd äkki mitte ? |
Seepärast tasubki teha mittetöötavast olukorrast konfi eksport teksti kujul ning vaadata väga hoolega üle. Ning kui saab korda, siis võrrelda uut ja vana seisu.
EDIT: ning kui konf sai hea, siis tasub see kuhugi talletada teksti kujul, et vajadusel oleks tulevikus käepärast.
|
|
| Kommentaarid: 185 loe/lisa |
   |
147 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|