|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Betamax
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 750 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
563 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
26.03.2026 11:09:29
|
|
|
Oodake veel natuke. Saksamaal ei tohi sa poliitikut sõimata, laimata, veebis "halbu" kommentaare kirjutada. Seadusega keelatud.
|
|
| Kommentaarid: 145 loe/lisa |
   |
0 :: |
130 |
|
| tagasi üles |
|
 |
anubis
HV Guru

|
26.03.2026 11:31:51
|
|
|
| Saksamaal ei keelata sulle "halbade" või kriitiliste kommentaaride kirjutamist – sa võid valitsust ja poliitikuid maapõhja kiruda. Demokraatlik kriitika on lubatud, isiklik inimväärikuse alandamine ei ole. Ei näe väga probleemi selles kui verbaalse kõhulahtisuse eest vastutusele võetakse.
|
|
| Kommentaarid: 337 loe/lisa |
   |
2 :: |
283 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
|
   |
563 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
26.03.2026 12:30:45
|
|
|
Kohus otsustab ja poliitikud pidavat varmad seda ka kasutama olema.
Ehk kes üldse kriitikat ei kannata oma aadressil, siis on jama majas.
|
|
| Kommentaarid: 145 loe/lisa |
   |
130 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 463 loe/lisa |
   |
5 :: |
7 :: |
360 |
|
| tagasi üles |
|
 |
greaper
HV kasutaja

|
26.03.2026 12:52:00
|
|
|
| tsitaat: |
Eestis ka ju praegunene koalitsioon ihub hammast vihakõneseadusele.
Küll oleks hea opositsioonilisi hääli summutada.
|
Ehk siis praegune koalitsioon ihub teha seadust, mis lubab neil suud kinni panna, kui nad ise opos on? Näed loogikat, mis veits seda suu sulgemise paranoiat vaigistama peaks? Mina olen küll igati selle poolt, et kui valimatult kõike suust välja pritsid, siis pead ka nagu päris mees vastutama oma sõnade eest. Populismi ja pasaloopimisega läheb jah veits keeruliseks, aga alati on võimalik faktipõhiselt/huumoriga või lihtsalt inimese moodi rääkida.
_________________ Psychologists usually attribute belief in conspiracy theories to a number of psychopathological conditions such as paranoia, schizotypy, narcissism, and insecure attachment, or to a form of cognitive bias called "illusory pattern perception". |
|
| Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
24 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ref
Kreisi kasutaja
|
26.03.2026 12:52:52
|
|
|
| anubis kirjutas: |
| Saksamaal ei keelata sulle "halbade" või kriitiliste kommentaaride kirjutamist – sa võid valitsust ja poliitikuid maapõhja kiruda. Demokraatlik kriitika on lubatud, isiklik inimväärikuse alandamine ei ole. Ei näe väga probleemi selles kui verbaalse kõhulahtisuse eest vastutusele võetakse. |
Alljärgnev esitlus lõppes esitajale kohtus - kas see on siis see verbaalne kõhulahtisus? Margus Konnula ja Aapo Ilves peaks siis vist ammu trellide taga olema...
Spoiler 
Ja järgmine on kah siis see verbaalne kõhulahtisus, Juku-Kalle Raid teeniks siis vast aastakese platel?
Spoiler 
Veidi laiendatud konteksti - esimesel juhul oli tegemist teadliku provokatsiooniga mida päris mitmed kunstnikud ja muud avaliku elu tegelased on Eestis korduvalt teinud (kes rohkem, kes vähem) ning asi eskaleerus Merkeli tasemel Türgi ees avalikult vabandamiseni ning lõppkokkuvõttes tuli riiklike seadusi muuta. Teisel juhul oli kollaaži kokkupanija "tiba" rõlge tegelane (vb Juku-Kalle parallel on ülekohtune, pigem Margus Lepa stiilis tegelane) ja sai oma 7 kuud tingimisi + 1500 eurot trahvi ära.
Aga vähemtuntud tegelased on omale kaela saanud süüdistused kui mõnd poliitikut (nt Hannelore Kraft) jobuks või rumalaks nimetada ("arschloch", "der IQ eines toast"). Üks pensionär sai pea 8k trahvi selle eest, et nimetas Robert Habecki täisidioodiks ("vollidiot") ja hunnik nõudeid läks välja termini "grüne ratten" eest millega viidati roheliste partei korraldatud jamadele... Siingi foorumis on läbi käinud halvustavad sildistamised erinevate parteide suunas, saksa kaasuste põhjal oleks see nende parteide juhtidele juba piisav alus nõuete esitamiseks.
_________________ Elektri hind koos tasudega |
|
| Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
|
   |
563 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
26.03.2026 13:02:50
|
|
|
Kui ma kedagi täisidioodiks sõimaks, siis saab ju Eestis ka vastutusele võtta. Ilmselt poliitikud ja avaliku elu tegelased on endale lihtsalt piisavalt paksu naha kasvatanud ja ei näe mõtet igale trollile nõiajahti pidada.
Vot seda ma nüüd ei teagi kas siis ka saab, kui ma kritiseerin kellegi tegevust või tegevusetust, aga ei tee seda just kõige viisakamate sõnadega.
|
|
| Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
greaper
HV kasutaja

|
26.03.2026 13:08:09
|
|
|
Meie see hirmus "vihakõne" seadus oleks järgmine
Praegu kehtiv seadus annab võimaluse vaenu õhutamise eest isikut trahvi või arestiga karistada vihale, vägivallale või diskrimineerimisele kutsuva avaliku tegevuse eest juhul, „kui sellega on põhjustatud oht isiku elule, tervisele või varale“. Uue sõnastuse järgi aga võib karistada vaenu õhutavat tegevust, millega on avalikult üles kutsustud diskrimineerima, vihkama või vägivallatsema viisil, „mis annab alust karta õhutusele järgnevat vägivallategu või vara kahjustamist või ohustab oluliselt ühiskonna turvalisust“.
Seletuskirjast leiab selgituse, et kartust, kas teole võib järgneda vägivald, varakahjustus või ühiskonna turvalisuse ohustatus, hinnatakse üleskutse sisu, intensiivsuse, tegija isiku ja mõjuvõimu, adressaatide, koha ning ühiskondliku olukorra alusel. Hinnang tuleb anda nn mõistliku kõrvalseisja vaatenurgast. Seletuskirjas on märgitud, et anonüüme solvav internetikommentaar, tavaline sotsiaalmeediapostitus või tänaval hüütud solvang ei tekita üldjuhul kartust, et järgneda võib reaalne vägivald. Küll aga võib pelgusele alust anda mõjuka isiku (suure jälgijaskonnaga) postitus või kihutuskõne, nt rahvakogunemisel.
Lihtsustatult peab praegu kehtiva seaduse järgi olema tagajärg ehk kellegi elu või vara peab olema sattunud ohtu, et vihale või rassismile õhutamise eest trahvi või aresti määrata. Uue sõnastuse järgi piisab aga vaid hirmust, et ütlusele võib järgneda vägivallategu või see võib ohustada ühiskonna turvalisust. Kellegi elu või vara selleks enam ohtu sattuma ei pea, kuigi seletuskirja järgi peab kartus sisaldama arvestatavat tõenäosust.
Mina ei loe sealt välja, et kui kutsun kedagi jobuks, s*tapeaks vms, siis keegi tuleb ja hakkab mind hirmsasti kohe trahvima või vangi panema, juhul kui nüüd see kutsutu otsustab mind kohtusse anda on ju lugu hoopis teine ja pole selle konkreetse seadusega seotud, toimib juba praegu ka. Ehk siis seadus annaks aluse karistada neid, kes kutsuvad üles vägivallale, mitte neid kes tunnevad lihtsalt vajadust kellelegi halvasti öelda.
_________________ Psychologists usually attribute belief in conspiracy theories to a number of psychopathological conditions such as paranoia, schizotypy, narcissism, and insecure attachment, or to a form of cognitive bias called "illusory pattern perception". |
|
   |
24 |
|
| tagasi üles |
|
 |
renx09
HV Guru

|
26.03.2026 13:42:17
|
|
|
oluline ei ole see, mida sina sealt välja loed, oluline on see mida kohtujuristid sealt välja loevad ja kuidas kohtunik seda tõlgendab
_________________ !! |
|
| Kommentaarid: 315 loe/lisa |
   |
252 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
26.03.2026 14:39:38
|
|
|
| greaper kirjutas: |
| Ehk siis seadus annaks aluse karistada neid, kes kutsuvad üles vägivallale, mitte neid kes tunnevad lihtsalt vajadust kellelegi halvasti öelda. |
Selline seadus on toimival kujul ka praegu olemas ja ei vaja mingit sellist muutmist kus "tõlgendamine" muutub selliseks nagu instantsil "parasjagu vaja" ehk siis sunnib enesetsensuurile, sest "kunagi ei tea".
Poliitikutel kes määravad meie eluolu ei peaks mitte mingisugust kriitikavabadust olema - seda ka siis kui emotsionaalselt ja tahumatult väljendades nimetatakse "munnist vanaks värdjaks kes paras seebiks keeta". Nende palgad ja hüved ongi sellised seepärast, et ka seda taluda.
| renx09 kirjutas: |
| oluline ei ole see, mida sina sealt välja loed, oluline on see mida kohtujuristid sealt välja loevad ja kuidas kohtunik seda tõlgendab |
Täpselt nii.
|
|
| Kommentaarid: 156 loe/lisa |
   |
133 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ref
Kreisi kasutaja
|
26.03.2026 14:57:19
|
|
|
| napoleon kirjutas: |
Kui ma kedagi täisidioodiks sõimaks, siis saab ju Eestis ka vastutusele võtta. Ilmselt poliitikud ja avaliku elu tegelased on endale lihtsalt piisavalt paksu naha kasvatanud ja ei näe mõtet igale trollile nõiajahti pidada.
Vot seda ma nüüd ei teagi kas siis ka saab, kui ma kritiseerin kellegi tegevust või tegevusetust, aga ei tee seda just kõige viisakamate sõnadega. |
Päris nii nüüd ei saa, et kui ma ütlen siin "napoleon, sa oled täisidioot!" siis sa prokuratuuri kaeblema minna ei saa, hageda loomulikult saad, et "ebaõige faktiväide" vms aga sealt edasi on juba tavaline kohtulik vaidlus kus mul on võimalus tõestada, et too täisidioodiks nimetamine oli ikkagi faktipõhine. Läheb hunnik aega, raha ja energiat raisku selle peale...
Kui seal juures on mingit roppust siis saan vast trahvi roppuste, mitte termini lausidioot kasutuse eest, kui sedagi... pigem noomida.
Üldiselt peetakse si*aks seaduseks seda mida saab iga nurga alt ja igat pidi imelikult tõlgendada, praegune eelnõu on selline, et kes tahab loeb sealt välja mida iganes (sh. ka juristid ise, mitte lihtsalt niisama foorumis heietajad!). Ka sakslaste hädad said tegelikult alguse headest kavatsustest - arvestades ajaloolist tausta ei ole just sobilik igasuguseid avaldusi ja arvamusi seal väljendada aga kuna prooviti teha pigem laiapõhjaline ja haarav seadus läks asi nii hägusaks, et täna tõlgendatakse asju juba üle võlli...
Too eespool toodud näide - teemaks oli see, kust jookseb piir satiiri, isikliku halvustamise ja kriitika vahel - enne suure kella külge minekut oli too päevakajaline satiir puhas isikut halvustav lähenemine, vaja oli reaalselt rahvusvahelist eskalatsiooni, et too tõlgendus lõppeks. Näiteks jooksis meil kunagi televisioonis poliitiline satiir nimega pehmed ja karvased - tollel ajal oli selline poliitika käsitlus (läbi lillede satiir) saksamaal kriminaalkorras karistatav.
_________________ Elektri hind koos tasudega |
|
| Kommentaarid: 17 loe/lisa |
   |
15 |
|
| tagasi üles |
|
 |
greaper
HV kasutaja

|
26.03.2026 15:46:53
|
|
|
Selline seadus on toimival kujul ka praegu olemas ja ei vaja mingit sellist muutmist kus "tõlgendamine" muutub selliseks nagu instantsil "parasjagu vaja" ehk siis sunnib enesetsensuurile, sest "kunagi ei tea".
|
selle praeguse seaduse probleem ongi, et näiteks kui ma ytlen, et jou mehed lähme õige killime Auroni ära, siis hetkel ei saa keegi mitte midagi mulle ennem teha kui keegi selle üleskutse peale tuleb ja sulle päriselt ka viga teeb või ära killib.
Muudatus annaks sulle võimaluse ennetavalt midagi ette võtta, et takistada mind seda värki reaalsuseks modima.
oluline ei ole see, mida sina sealt välja loed, oluline on see mida kohtujuristid sealt välja loevad ja kuidas kohtunik seda tõlgendab
|
Väga väga kahtlen, et keegi tuleb mind kuskile vangi vedama kui ütlen, et näiteks sa oled täielik tropp, juhul kui aga pean vajalikuks öelda avalikult, et ma tulen ja tapan sinu või su pere ära, siis äkki mu koht ei olegi ühiskonnas?
Mul jääb ikka küsimus, et mida perset te nii väga peate ytlema, et see seadus teid hirmsasti ahistama hakkab?
|
   |
24 |
|
| tagasi üles |
|
 |
renx09
HV Guru

|
26.03.2026 15:49:35
|
|
|
võta üks chillpill ja proovi mõttega lugeda, pole kirjutanud, et sa vangi lähed ja pole ka kirjutanud, et midagi ahistab, lihtsalt süsteem on selline
_________________ !! |
|
   |
252 |
|
| tagasi üles |
|
 |
greaper
HV kasutaja

|
26.03.2026 16:04:52
|
|
|
Mõttega lugeda saab vast mõttega kirjutatut
|
   |
24 |
|
| tagasi üles |
|
 |
renx09
HV Guru

|
26.03.2026 16:09:09
|
|
|
Mõttega lugeda saab vast mõttega kirjutatut  |
täiesti tühi plärtsumine
_________________ !! |
|
   |
252 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
26.03.2026 16:12:33
|
|
|
|
selle praeguse seaduse probleem ongi, et näiteks kui ma ytlen, et jou mehed lähme õige killime Auroni ära, siis hetkel ei saa keegi mitte midagi mulle ennem teha kui keegi selle üleskutse peale tuleb ja sulle päriselt ka viga teeb või ära killib.
Muudatus annaks sulle võimaluse ennetavalt midagi ette võtta, et takistada mind seda värki reaalsuseks modima.
|
Aga kui ma ütlen "greaper keeras sellise käki kokku, peksa tuleks selle eest anda"? Sellist sõnastust tihti kasutatakse kuigi reaalselt ei kavatse keegi peksa andma minna.
|
|
| Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
26.03.2026 16:16:44
|
|
|
Muudatus annaks sulle võimaluse ennetavalt midagi ette võtta, et takistada mind seda värki reaalsuseks modima. |
Praegu ongi see asi selles mõttes paigas, et kui teha politseile kaebus, et keegi ähvardas ära tappa siis hinnatakse olukorda kas see on tõsine ja tõenäoline jne. Iga räuskamise ja lällamise peale ei tõmmelda. Ehk siis praegu kui öelda mõne poliitiku kohta, et "siuksele paras sitamaja taga kuul pähe lasta" siis 99,9% see ei ole ei ülekutse ega reaalne oht. Värdjaid inimesi on tänapäev liiga palju kes seadust hakkavad lörtsima ja seda kasutama selliselt milleks see polnud algselt mõeldud just nagu need sarisolvujad ja nõudekirjade saatjad.
Ja ole rahulik kui teed netis ülekutse kedagi maha lüüa siis küll politsei reageerib
|
|
| Kommentaarid: 156 loe/lisa |
   |
133 |
|
| tagasi üles |
|