Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Arutlused majanduse teemal vol.2 märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 24.03.2026 17:16:24 vasta tsitaadiga

Linnades on need keskused jah suht mönesaja meetri raadiuses, üks ühel ka 2 teiselpool tänavat
Maardus onneid 700 meetri peal ikka pea kõik esindatud.
Kommentaarid: 145 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 130
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Plin500
HV piljardihai
Plin500

sõnum 24.03.2026 17:48:43 vasta tsitaadiga

https://www.err.ee/1609975974/ligi-toidu-kaibemaksu-alandamine-oleks-rumal-otsus

tsitaat:
See on naiivne lühiajaline vaade, et jah, me laseksime hinda alla. See on ju väga palju analüüsitud, väga palju kontrollitud. Suur statistika näitab seda, et riikides, kus toidu käibemaks on madal, ei ole toiduhinnad odavamad, vaid on tegelikult mingi küüne võrra isegi kallimad.

Aa, nüüd saan aru, miks meil KM'i tõstetakse, et hinnad alla tuleks. Selge.

jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 24.03.2026 18:30:55 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Kauplused tegelikult teevad väga sarnast asja kõrvuti üle platsi väikelinnades. Viimane vist oli Coop, mis avas Keilas jutuga, et konkurents viib elu edasi.

See oli umbes seitsmes suur toidupood Keilas ja tegelikult mingit uut asja välja ei mõeldud: ikka samasugune toidukaubandus, väikesed palgad, pisikesed kasumimarginaalid, aga ütlevad, et konkurents viib elu edasi.

Majanduses olen ma nõrk, Ligile ligilähedalegi ei küündi.

Aga, mis selle COOP kaupluse püsikulud ka on? Igakuiselt mingi rendimakse jookseb, lisaks kommunaalkulu, elekter, vesi, jmt.
Ütleme 10 000 kuus. + töötajate palgad, noh, need on umbes 1450 bruto: Palju poes töötajaid korraga on, 6-8 tükki + 2-3 turvat, kes sageli mingeid kaupu liigutavad, nagu poodides näha
Väidetakse alati, kui küsitakse, , et palgakulu on see kõige suurem kulu. Samas aga tehakse iseteeninduskassasid, klient seda nõuab.

Mingi 30K kuus kulu, et poodi ainuüksi lahti hoida. Ja siis on 7 poodi Keilas, Ütleme, et 200 000 on kõigi keila poodide püsikulu, mis tuleb tarbijatel toote hindadesse lisades kinni maksta + veel kaupleja kasum.

Keilas on umbes 11000 inimest. Ega lähivaldades suurem see pole, miski 23 tuhat elanikku ehk kokku.

Miski pisike püsimakse summa kuus igal leibkonnal maksta ainuüksi selle eest, et sul on valida 7. poe vahel, kes pakuvad ühte ja sama kaubavalikut erinevate hindadega.

Ma saan aru, et iga kaupmees tahab olla igal pool esindatud, et oma boonus ostjatelt sisse nõuda, kuidas aga see väidetav konkurents tarbija jaoks hinnad alla toob, on mulle arusaamatu

Edit.
tsitaat:
Tegu on kogu Coopi keti 18. Maksimarketiga, mil müügipinda pisut üle 1800m2. Uus kauplus loob linna suurusjärgus 30 töökohta. Selle valmimisse investeeriti 1,5 miljonit eurot.

1800m2 = 8€/m2 = 14 400€ kuus ( Ma ei tea tegelikku ruutmeetri hinda, selline suurusjärk paistab see poodidelolevat) + kommunaalkulud
30 töötajat x 1450€ kuupalk = 43 500€ kuus (Osa töötajaid saavad rohkem palka) + lisanduv Tööandja palgakulu teeb kokku kusagil 60 000 peal kuus vähemalt.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 24.03.2026 22:56:24 vasta tsitaadiga

jägaja kirjutas:
Kellel on aga aega kapata kõik poed läbi ja siis teine ring takkajärgi, et osta just neid odavamaid tooteid igast poest. (Või lähed suure perega, ja igaüks kommenteerib telefonis poe hindu)
Aga säästa saaks küll sellisel viisil.

Khm-khm. ostukorvid.ee
Ammu enam ei ole seal esindatud poodide klientidel mõtet selliseid mänge mängida.

Jah, Lidli ja Grossi seal ei ole. Aga isegi A1000 on. Ja Kaupmehe hulgiladu.

Ainus asi, mis kasutusmugavust natukene halvendab, on see et üks ja seesama kaup võib erinevalt kirjapanduna olla mitme erineva artiklina esindatud. No mingi konkreetne juustupakk näiteks või mis iganes. Siis peab kõik variandid läbi vaatama, sest ühe all on ühtede poodide hinnad ja teise all teiste omad. Põhimõtteliselt ilmselt viitsimise asi mingi AI agent selle kallale ässitada, mis võtab su ostunimekirja ja annab vastuse, kus mis odavam on
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 24.03.2026 23:16:57 vasta tsitaadiga

kunagi oli mingi kriisis.ee laadne veebisait, kuid ma pole viitsinud kunagi nendel ringi luusida.
Tean, et seda tehakse.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 25.03.2026 02:47:12 vasta tsitaadiga

kriisis oli rohkem nagu selline eelmise sajandi 90ndate tüüpi värk. seal olid lihtsalt mingid sooduspakkumised üleval, piltide kujul veel pealegi. ostukorvid on rohkem nagu HV tüüpi - otsitud artikli pakkujad hinna järgi järjestatud, otselingid tootele vastavas e-poes, hinna ajalugu graafiku kujul all olemas jne

nt Alma kohvikoore võrdlus

https://ostukorvid.ee/tooted/1e14f1e0-0431-440f-9a32-fc0474f1ccb7/alma-kohvikoor-10percent-200ml
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
Longero
HV veteran

sõnum 25.03.2026 05:54:56 vasta tsitaadiga

PEETER KOPPEL ⟩ Noh, kuidas selle teaduse uskumisega oli? https://arvamus.postimees.ee/8438775/peeter-koppel-noh-kuidas-selle-teaduse-uskumisega-oli
Hea artikkel, eriti meeldib mulle eelviimane lõik... sobib samuti ”Made in Estonia icon_lol.gif ”.
Mul küll majandusteadmisi pole, aga mis artikli viimast lõiku puudutab. Kas äkki oleks mõistlik riigiettevõtetel igasugune aktsiaturgudel olemine ära keelustada ja aktsionäridele raha teenimine.
Riigiettevõte peaks inimeste heaks olema/töötama mitte haltuuritsemiseks olema... kui vaadata kasvõi seda elektri scammi icon_rolleyes.gif . Osad riikliku tähtsusega Hiina ettevõtted pole ju börsidel... ma ei tea, aga ilmselt just manipuleerimise pärast vast, arvan ma.

Täisartikkel spoileris.
Spoiler Spoiler Spoiler

tagasi üles
Rasmus
HV veteran

sõnum 25.03.2026 06:56:16 vasta tsitaadiga

Longero kirjutas:
PEETER KOPPEL ⟩ Noh, kuidas selle teaduse uskumisega oli? https://arvamus.postimees.ee/8438775/peeter-koppel-noh-kuidas-selle-teaduse-uskumisega-oli
Hea artikkel, eriti meeldib mulle eelviimane lõik... sobib samuti ”Made in Estonia icon_lol.gif ”.
Mul küll majandusteadmisi pole, aga mis artikli viimast lõiku puudutab. Kas äkki oleks mõistlik riigiettevõtetel igasugune aktsiaturgudel olemine ära keelustada ja aktsionäridele raha teenimine.
Riigiettevõte peaks inimeste heaks olema/töötama mitte haltuuritsemiseks olema... kui vaadata kasvõi seda elektri scammi icon_rolleyes.gif . Osad riikliku tähtsusega Hiina ettevõtted pole ju börsidel... ma ei tea, aga ilmselt just manipuleerimise pärast vast, arvan ma.

Täisartikkel spoileris.
Spoiler Spoiler Spoiler

Ehk siis ihaled kommunismi? Jah, saan aru, et teatud tasandi taristuettevõtted on kriitilise tähtsusega, aga kui see mudel katki teha, et ettevõtlus ei taotle kasumit hakkab kaduma ka majandamise efektiivsus. Tekib plaani- ja eelarvemajandus ning kulude haldamise mõttes ei ole see efektiivne süsteem. Kuldne kesktee võiks olla vast see, et hinnakujundusel on selliste taseme ettevõtete puhul kindlad reeglid, millest saab lähtuda ja kapitali reinvesteerimisel samuti.

Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 25.03.2026 09:18:08 vasta tsitaadiga

https://www.err.ee/1609976052/kuue-kuu-euribor-kerkis-2-6-protsendini
thumbs_up.gif

Kommentaarid: 749 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 563
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Arutlused majanduse teemal vol.2 mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.