praegune kellaaeg 08.01.2026 21:22:21
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
| autor |
|
jägaja
HV Guru

|
07.01.2026 17:04:15
|
|
|
| Jah, Markosel neid releesid küll, asi mõni pumpa keerutama panna.
|
|
| Kommentaarid: 144 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
0 :: |
129 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
07.01.2026 17:34:44
|
|
|
| jägaja kirjutas: |
Mul on eraldi elektriarvesti soojuspumbal ees, mis ainult selle elektritarvet mõõdab.
PS. Ma lugesin su lausest välja jah millegipärast tsirgupumbast jutt, kuna räägiti sekka ka gaasikatlast, et su "pump" ei suuda vajalikul arvul kilovatte ringi keerutada. Paras puder ja kapsad tõesti. |
300kWh kuus ? Mis maja see on ? Keskmise soojustusega 180 ruuduse maja puhul on ööpäevane elektrikulu 0 kraadise temperatuuri juures kusagil 25–35 kWh ööpäevas 750- 1050kWh kuus, sinul on 3x väiksem number, mis on ka väga hea soojustuse ja tipptasemel soojustagastusega vendiga üsna raskesti saavutatav, eriti, kui väidetakse veel, et toas on 25 kraadi. Tegin kontrollarvutuse oma maja puhul, vastab antud kriteeriumitele, ning tulemus on ~1500kWh, mis klapib reaalse eluga. Mul on kogu majapidamise kuine energiatarve ilma autota ja kütteta ~650 kWh, keegi tuleb siin väitma, et hoiab talvel poolega sellest maja soojas, BS, suurelt.
|
|
| Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
07.01.2026 17:37:11
|
|
|
Mul läheb neljatoalises korteris 300kWh, ainus suurem tarbija on Induktsiooni pliit ja Ahi.
Okei, soojustagastusega vent on kaa aga see hetkel veel tenni taha pole võtnud.
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
| Kommentaarid: 232 loe/lisa |
   |
195 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
07.01.2026 17:39:50
|
|
|
400 ruutu maja ühel kliendil mul mingi 60kwh päevas, kõige suurem tarbija basseiniruumi kuivati. Maakyte
Teisel 500kwh päevas
|
|
| Kommentaarid: 206 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
07.01.2026 17:50:41
|
|
|
| Janis kirjutas: |
400 ruutu maja ühel kliendil mul mingi 60kwh päevas, kõige suurem tarbija basseiniruumi kuivati. Maakyte
Teisel 500kwh päevas |
Maakütte cop on parem igal ajal, sest maa temp ei lange miinusesse, kuna torustik paigaldatakse ikkagi allapoole külmumispiiri. Kui liiga palju pumpad võib muidugi kelts tekkida, aga see on teine asi. 60kwh onn 400 ruudu köetava pinna puhul hea tulemus, aga ikkagi 3x kõrgem sellest, mida üks siin väidab praegust. Mul oli novembris detsembris pumba tarve keskmiselt 40-50kwh, aga nii, kui tugev miinus on kukub COP järsult, ja tarve tõuseb 70-90kwh peale ööpäevas.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
07.01.2026 18:04:51
|
|
|
Eile võttis mu soojuspump 18,5kWh
Üleeile aga 24,7kWh
Detsembris oli kulu 323,7kWh
Kuid käesoleval kuul juba 124,1kWh
Jaanuar on külm kuu senimaani olnud.
Kasutan Shelly kolmefaasilist energiaarvestit.
Ventilatsiooniagregaati senimaani pole. Mõtlesin 1. detsember Airoboti osta, kuid siis selgus, tarneaeg jaanuaris 2026.
|
|
   |
129 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
07.01.2026 18:42:05
|
|
|
Mul näitab 55kwh viimane 24h.
Pigem kehvasti soojustatud maja aga -15/45 temp loogika täitsa hoiab soojas.
Pump on 4,5kw
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
07.01.2026 20:44:26
|
|
|
| Markos kirjutas: |
| tsitaat: |
| No jäta siis õhk-vesi põrandaid kütma ja gaasiga küta oma radikaid icon_rolleyes.gif natuke aluplexi tööd ja olekski valmis. |
Milleks ? Praegust on täielik backup, kuna mõlemad soojusallikad on paralleelselt ja 100% teineteisega asendatavad. Gaasi ja elektri maksumuse vahe ei ole märkimisväärne. Mõned nädalad aastas gaasi peal olla on täiesti okei, saabki katel tööd, muidu jääb jälle ringluspump kinni sellel ja vaja lahti aidata. |
No sa kurdat muret ja sulle pakutakse lahendust. Vastu hakkad ründama? Milleks?
Küttes õhk-veega ainult põrandat, lahendad ära probleemi, et õhk-vesi pump jääb lahjaks ning samas saad pealevoolu tempi põranda jaoks madalamaks lasta ning võidad cop arvelt. Radikad, mis tahavad kõrgemat tempi, sobiv gaasiga kütta.
Kui kütad kogu maja õhk-veega, pead kõrgemat tempi ette tegema radika jaoks, mis põranda jaoks maha segada tuleb. Kaotad COP-is.
Seda enam kui majas mõlemad toimivad küttesüsteemid, jäänud jutust mulje, et automaatik vms, siis arusaamatu miks süsteemi ära ei optimeeri.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
| Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
07.01.2026 20:45:43
|
|
|
| Siis poleks ka see, et pump üle 33 kraadi teha ei suuda, probleem
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
07.01.2026 21:35:17
|
|
|
Küttes õhk-veega ainult põrandat, lahendad ära probleemi, et õhk-vesi pump jääb lahjaks ning samas saad pealevoolu tempi põranda jaoks madalamaks lasta ning võidad cop arvelt. Radikad, mis tahavad kõrgemat tempi, sobiv gaasiga kütta.
Kui kütad kogu maja õhk-veega, pead kõrgemat tempi ette tegema radika jaoks, mis põranda jaoks maha segada tuleb. Kaotad COP-is.
Seda enam kui majas mõlemad toimivad küttesüsteemid, jäänud jutust mulje, et automaatik vms, siis arusaamatu miks süsteemi ära ei optimeeri. |
Veelkord, ma pole mingit muret kurtnud, asja olemus on juba ammu selge ja see pole mingi optimeerimine, vaid nafnafi süsteem, mis on kummuli kohe, kui üks kahest süsteemist peaks üles ütlema. Ma ei kannata, kui tullakse mulle toppima mingeid omastarust ilgelt optimaalseid ideid, mille ma olen ammu läbi mõeldnud ja kõrvale heitnud. Ehk siis minu eelistus on active-backup süsteem, mitte active-active, punkt. Kui kunagi peaks soojuspump otsad andma, võtan võimsama ja kogu lugu, praegust ei tundu väljavahetamine rentaabel, sest gaasi ja elektri kulu vahe on hinna osas üsna marginaalne, ning seda 7k investeeringut ikka annab tagasi teha, rääkimata maasoojusest, mis on veel kordi kallim projekt. Praegune soojuspump toimib 90% aastast, milles nagu probleem peaks olema ?
Üleeile aga 24,7kWh
|
Milline on selle pumba soojuslik võimsus ? Maja tegelik köetav pind ja soojustus (aknad, soojustuse materjal), millal maja ehitatud on ? Sa üritad praegust väita, et suudad tiba alla 200 ruuduse maja ära kütta 25 kraadini 2,3-3kw soojusenergiaga ? Termoses elad ?
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
07.01.2026 21:37:58
|
|
|
Käisin ühel ridakal paneeliprojekte tegemas ja sinna pandi pumbad, mis seinast võtsid max 500w
Lagi oli sänkarist + veel vill peal.
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
07.01.2026 21:46:33
|
|
|
Käisin ühel ridakal paneeliprojekte tegemas ja sinna pandi pumbad, mis seinast võtsid max 500w
Lagi oli sänkarist + veel vill peal. |
Sa võid teha seinad ja lae millest iganes, aknad on peamine, kust energiakadu tuleb ja sundvent on teine. Kui sa nüüd mõtled selle 500w peale, siis see on elektriselt selline, mida eritab üks pisike ir radiaator-kiirgur. Korruta cop 3'ga ja saad kolm sellist kiirgurit. Kui sul on kolm pisikest tuba (nii 10ruutu), siis võibolla saad isegi soojaks need mingit määral, aga seda vaid kuhul, kui pumba cop ei lange kunagi alla 3'e ja ta langeb paraku, füüsika on füüsika.
viimati muutis Markos 07.01.2026 21:48:58, muudetud 1 kord |
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
07.01.2026 21:48:07
|
|
|
No ilmselt tennid on head , müügikuulutusse läheb soojuspump ja A energiaklass. Paneele läks ka sinna igale boxile nii vähe kui võimalik.
Vaatan et kuulutused üleval juba, 100 ruutu
viimati muutis Janis 07.01.2026 22:06:00, muudetud 1 kord |
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
07.01.2026 22:13:52
|
|
|
Üleeile aga 24,7kWh
|
Milline on selle pumba soojuslik võimsus ? Maja tegelik köetav pind ja soojustus (aknad, soojustuse materjal), millal maja ehitatud on ? Sa üritad praegust väita, et suudad tiba alla 200 ruuduse maja ära kütta 25 kraadini 2,3-3kw soojusenergiaga ? Termoses elad ? |
Termos teadupärast kaua sooja ei pea, Füüsika paneb ka selle energiakao paika.
Ja 25 on esimesel korrusel sooja, teisel korrusel tegelikul "ainult" 20 soojakraadi. Kui sinna minna, tundub päris jahe,
Seda enam kui majas mõlemad toimivad küttesüsteemid, jäänud jutust mulje, et automaatik vms, siis arusaamatu miks süsteemi ära ei optimeeri. |
Veelkord, ma pole mingit muret kurtnud, asja olemus on juba ammu selge ja see pole mingi optimeerimine, vaid nafnafi süsteem, mis on kummuli kohe, kui üks kahest süsteemist peaks üles ütlema. Ma ei kannata, kui tullakse mulle toppima mingeid omastarust ilgelt optimaalseid ideid, mille ma olen ammu läbi mõeldnud ja kõrvale heitnud. Ehk siis minu eelistus on active-backup süsteem, mitte active-active, punkt. Kui kunagi peaks soojuspump otsad andma, võtan võimsama ja kogu lugu, praegust ei tundu väljavahetamine rentaabel, sest gaasi ja elektri kulu vahe on hinna osas üsna marginaalne, ning seda 7k investeeringut ikka annab tagasi teha, rääkimata maasoojusest, mis on veel kordi kallim projekt. Praegune soojuspump toimib 90% aastast, milles nagu probleem peaks olema ? |
No ja, kirjeldasid oma actiive backup vms. süsteemi.
Ma ise hindaksin oma jaoks asja ümber selliselt, et mõlemad võivad olla nii aktiivsed kui ka tagavarasüsteemid üheaegselt.
Tuleb süsteemid lahku lüüa, ning paigaldada segamisklapid vahele, mis siis vastavalt vajadusele lülitavad režiime ümber.
Kas kaks süsteemi külmade ilmade korral, põrandaküte ÕVP ja radikad gaasiga.
Soojema ilmaga või kõrgema elektrihinnaga lüliitad ühe nupuvajutusega süsteemi ümber, kas siis kütab ainult gaas või ainult ÕVP.
See pole eriline raketiteadus kombineerida süsteemid selliselt toimima.
Backup on hea, sest probleemide korral eise süsteemi käivitaine on kiirem lahendus, kui remondimeest või varuosa oodata.
Ma ise tekitasin ka ÕVP jaoks backupi, pelleltikatlaga koostööks. Kahjuks läks katla elektroonika katki. Ehk saab kunagi uue.[/quote]
|
|
   |
129 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
07.01.2026 22:41:05
|
|
|
| See pole eriline raketiteadus kombineerida süsteemid selliselt toimima. |
Ma ei taha seda teha lihtsalt, kogu lugu. Praegune süsteem on väga hea ja lihtne, pole katkiminevaid osi, ega midagi, isegi naisterahvas saab hakkama ühelt reziimilt teisele minekul, milleks liigset keerukust lisada ? Mingit kasu sellest ju ei tule. Nupuvajutus, mida tuleb teha võibolla korra-paar aastas on lõpuks väga kallis nupuvajutus.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
07.01.2026 22:43:44
|
|
|
Kui segu muuta pole vaja, siis sobib ka termostaat, see ei lähe katki.
Aga täiesti arusaadav miks seda teha ei taha, tundub küll mingi ühe jubina vahele panemine aga reaalsus on hoopis midagi muud. Ma omaarust omale pumba sain ka odavalt paika aga lõpptulemus oli ikka see, et mingi 500 euri eest pidi messingit kokku kruvima
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
07.01.2026 22:58:32
|
|
|
Aga täiesti arusaadav miks seda teha ei taha, tundub küll mingi ühe jubina vahele panemine aga reaalsus on hoopis midagi muud. Ma omaarust omale pumba sain ka odavalt paika aga lõpptulemus oli ikka see, et mingi 500 euri eest pidi messingit kokku kruvima  |
See süsteem peab olema ka hüdrauliliselt korrektne, ei ole päris nii, et kruvid suvaliselt juppe kokku ja paned klappe vahele. Kui seda tegema hakata, siis pmst kogu olemasolev asi maha ja uus nullist üles, ei ole 500 euri töö kaugelt mitte. Asjadest kipuvad ikka rääkima tihti inimesed, kes endale asju ette kujutavad, aga, kui tegemiseks läheb, siis mökk mökk. Tule ja tee 500 euri eest ära see, kui nii kõva vend oled, tõesta. MA võin tonni ka maksta, aga siis tahan juba nuppe ka seinale ja äppi telefoni. Ja selle pead sa tegema täiesti lolli gaasikatla ja poollolli soojuspumbaga.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
07.01.2026 23:04:43
|
|
|
Ma rääkisin kuidas mul oli. Ja miks ma peaks kellelegi tasuta tööd tegema, ilmselgelt läheb see töö tunduvalt rohkem maksma kellelegi tehes kui need jupid.
Ma olen kõik endal nullist kokku kruvinud, töötab ja olen väga rahul.
Mul on samamoodi loll kamin, lollid tennid eraldiseisvana, loll ~20a tagasi toodetud soojuspump ja veel boileri soojusvaheti pump mis on ka täitsa loll algselt. Istuvad kõik nüüd modbusiga lülitamise küljes rõõmsalt ja toimetavad.
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
rex
HV Guru

|
08.01.2026 03:54:06
|
|
|
| Gaasikatel ei ole kunagi täiesti loll - sellel on juba ohutusautomaatikat omajagu. Pilootleegist termostaadiga süüdatav põhikolle, automaatselt sulguv gaasiklapp jms. Pmst töötab juba karbist tulles nõudluse peale, juhi ainult küttekontuuri. Kui ei raatsi aastaringselt pilootleeki põletada, tuleks töökindla ja ohutu elektronsüütamise peale mõelda.
|
|
| Kommentaarid: 247 loe/lisa |
   |
226 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ranel
HV Guru
|
08.01.2026 08:57:12
|
|
|
Aga täiesti arusaadav miks seda teha ei taha, tundub küll mingi ühe jubina vahele panemine aga reaalsus on hoopis midagi muud. Ma omaarust omale pumba sain ka odavalt paika aga lõpptulemus oli ikka see, et mingi 500 euri eest pidi messingit kokku kruvima  |
See süsteem peab olema ka hüdrauliliselt korrektne, ei ole päris nii, et kruvid suvaliselt juppe kokku ja paned klappe vahele. Kui seda tegema hakata, siis pmst kogu olemasolev asi maha ja uus nullist üles, ei ole 500 euri töö kaugelt mitte. Asjadest kipuvad ikka rääkima tihti inimesed, kes endale asju ette kujutavad, aga, kui tegemiseks läheb, siis mökk mökk. Tule ja tee 500 euri eest ära see, kui nii kõva vend oled, tõesta. MA võin tonni ka maksta, aga siis tahan juba nuppe ka seinale ja äppi telefoni. Ja selle pead sa tegema täiesti lolli gaasikatla ja poollolli soojuspumbaga. |
Markos, , lõpeta. See on juba piinlik, kuidas sa materdad teisi, kes on selliste asjadega tegelenud. Sul pole õrna aimugi, mis taustaga inimesi siin teemas on. Kõik on tehtav, aga keegi ei tule sul teenusena seda 500 EUR eest koju tegema. Janis ütles selgelt, et tal kulus materjalidele 500 EUR. Kui tahad sellist asja teenusena sisse osta, siis sellise töö turuhind on umbes 60-80 EUR/h ja arvestada vähemalt terve täispikk päev.
_________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121 |
|
| Kommentaarid: 186 loe/lisa |
   |
165 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
Kremli troll
|
08.01.2026 10:07:39
|
|
|
| Maakütte cop on parem igal ajal,.. |
See vist siiski ei ole nii, soojuspumpade efektiivsus ja COP sõltuvad otseselt keskkonna temperatuurist mille energiat ammutatakse ja võimendatakse. Maa sees temperatuur on suhteliselt stabiilne võrreldes õhutemperatuuriga aga kui õhutemperatuur on kõrgem kui maa sees olev temperatuur on õhk-õhk ja õhk-vesi soojuspumba COP parem.
Kui need õhk-vesi pumbad levima hakkasid, levitati lausa tasuvusväidet kus elutsüklikulus maasoojus ja õhk-vesi võivad tulla samasse suurusjärku. See oli küll enne neid suuremaid elektrihinnatõuse..
Kus maakütte cop aastaringi stabiilne, ent maakütte rajamine on kulukam. Õhk-vesi cop madalamate kraadidega võib langeda olematuks, kuni otseelektrikütteni välja aga õhk-vesi soetus-paigalduskulu ehk investeering on suurusjärgu võrra maaküttest odavam.
Selle loogika järgi võib ehk tõesti miskis 15-20 aasta ekspluatatsioonis mõlemad joosta tasuvuses samasse punkti kokku.
Samas kui süsteemi on seejärel vaja uuendada, võib maaküte osutuda edaspidi soodsamaks kui maaküttekontuur on toimiv ja vaja asendamist.
Mingi vahe soovitati siiski arvutada ja olid miskid rusikareeglid, a'la kui uue maja ehitamine millele järgneb ka teede-haljastuse rajamine, tasuks kindlasti kalduda maakütte kasuks. Kui olemasoleva hoone ja küttesüsteemi uuendamine täiendamine, ja maakütte rajamine eeldaks haljastuse sh kõrghaljastuse, viljapuude jm hävitamist-taastamist, võib õhk-vesi paremini sobituda.
Nüansi olevat sisse toonud ka päikeseelekter, kus õhk-vesi süsteemi saavat paneelidega hästi toetada, kus juba veebruarist saavat paneelidega õhk-vesi soojuspumpa toetada ja elektrikulu alla tuua.
Minul ei ole neist ühtegi, puhtalt loetu ja meeldejäetu targutus..
_________________ --- |
|
| Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
08.01.2026 10:18:21
|
|
|
| Maaküttel ei pea olema kontuuri. Puuritakse auk või mitu, hind nüüd meeletult kallim küll emam pole
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
Kremli troll
|
08.01.2026 10:27:55
|
|
|
Puurimise buumi ei ole täheldada, kontuurilaotamine ise on kallis ja puurimine veel kallim.
Miski vahe neid puurimisi kohtas riigi-omavalitsuse projektide juures, a'la koolimaja renoveerimine või muud. Aga riigil maksumaksja raha alati lõdvem kulutada kui eramu ehitajal, kus tihti tuleb tahtmise ja võimaluste vahel kompromisse teha.
_________________ --- |
|
| Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
08.01.2026 10:30:44
|
|
|
| Ilmselgelt ei tea sa mitte sittagi
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
08.01.2026 10:58:34
|
|
|
See vist siiski ei ole nii, soojuspumpade efektiivsus ja COP sõltuvad otseselt keskkonna temperatuurist mille energiat ammutatakse ja võimendatakse. Maa sees temperatuur on suhteliselt stabiilne võrreldes õhutemperatuuriga aga kui õhutemperatuur on kõrgem kui maa sees olev temperatuur on õhk-õhk ja õhk-vesi soojuspumba COP parem.
|
Tõsi, kui väljas on suvi ja tugevad plusskraadid, siis on õhk maast soojem ja sellisel juhul on õhk-vesi pumba cop parem küll. Aga selle teadmisega pole meil muud peale hakata, kui, et tarbevett saab soojendada soodsamalt. Talvistes oludes, kui me räägime miinuskraadidest, hakkab maasoojus ette rebima ja väga külmal ajal toodab maasoojus ikka jätuvalt kõrge cop'ga, mida õhk-vesi, enam ei tee.
| lõpeta. See on juba piinlik, kuidas sa materdad teisi, kes on selliste asjadega tegelenud. Sul pole õrna aimugi, mis taustaga inimesi siin teemas on. Kõik on tehtav, aga keegi ei tule sul teenusena seda 500 EUR eest koju tegema |
Nonäed, ei tule tegema ja ma ise ei peaks oma aega väärtustama, et enda jaoks mõttetu tegevusega aega sisustada, sest keegi arvab midagi ? Minu töötund maksab märksa enam muide. Mul on muideks tööstus ja soojusautomaatika alane haridus, kui taustast rääkida. Kui sulle on kunagi A.Kull soojustehnikat lugenud ja sa oled talle eksameid teinud, siis oled tehtud poiss ka, seal eksimisruumi ei ole.
| Puurimise buumi ei ole täheldada, kontuurilaotamine ise on kallis ja puurimine veel kallim. |
Kontuurilaotamine ei ole väga suur probleem ehitusjärgus, kui kõik on nagunii üles songitud. Järelpaigaldus võib olla probleem, haljastus, puud jne. Taastamine võib olla kallis ja aeganõudev. Puurimisel võib takistuseks olla loa saamine, mõnes kohas ei tohigi puurida, ei saa lihtsalt luba ja kõik. On tehtud salaja, aga, kui sa sellega vahele jääd või reaalselt juhtubki selle tõttu midagi põhjaveega, siis tagajärjed võivad olla väga rängad. Pealevaadates on kõik alati jube lihtne, nagu ka siinsed kohalikud "hobiinsenerid" väidavad, aga iga projekt on ise nägu ja mitte midagi üldistada ei saa. Mõni ongi väga kallis ja lihtsalt ei tasu ära, kogu lugu. Kui sul on valida, kas keerata korra aastas kahte kraani või ehitada mitme tuhande euro eest mingi nupp, mis neid kraane keerab, soojuspumpa ja gaasikatelt sisse-välja lülitab, siis milline on selle kraani mittekeeramise tegelik maksumus ?
viimati muutis Markos 08.01.2026 11:11:31, muudetud 1 kord |
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|