Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Windows Search index võttis mul ~220GB C: kettalt – kontrollige oma indexi märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
jaanjaapan
Kreisi kasutaja
jaanjaapan

sõnum 23.12.2025 23:13:58 Windows Search index võttis mul ~220GB C: kettalt – kontrollige oma indexi vasta tsitaadiga

Jagaks üht huvitavat avastust, äkki on kellelegi kasulik. icon_idea.gif

Avastasin, et Windows Search indexing kasutas mul C: kettal ~220 GB ruumi. icon_eek.gif
Mul on 500GB (tegelik: 465GB) NVMe Samsung 980 PRO.

Üle kuu aja tagasi lisasin 1TB Samsung 990 EVO, et päästa vana PRO, mille tervis oli Crystal Disk info järgi vähem kui 2 a. kasutusega langenud 90% peale. Mõistlik tundus, kõik mis sai, EVO peale ümber tõsta, sest PRO oli pidevalt nii täis, et Win 10 explorer näitas teda juba punasena! Failid, osad programmid + isegi Win10 pagefile ja temp-i asukoha tegin EVO peale.

Vabanes 100GB+ ruumi 980-l ja mõistlik oli nüüd teha proge abil - Samsung Magicians:
Over-Provisioning = osa SSD-st jäetakse meelega nähtamatuks, mida kasutada ei saa.
eesmärk:
parem jõudlus
pikem eluiga
stabiilsem write performance
ei kirjuta kogemata ketast enam täis
Tüüpiline:
7–10% kettast.. valisin 9% ehk ~44GB

Seega 500GB=465GB-44GB=421GB jäi mu C: suuruseks.. ~109GB vaba ehk 421-109=~312GB

C: oli vaikselt täitunud, kasutuses ~312GB, kuigi programme vähe, seega otsisin, et mille all see pagana mälumaht on?
SequoiaView (pisike proge) näitas, et WIN10 all enamus.. täpsemalt index-i kaustas. eusa_think.gif

NB! Kes tahab kontrollida, siis index-i kaust on: C:\ProgramData\Microsoft\Search\Data\

ProgramData on peidetud kaust.
Tasub vaadata kausta suurust – minu puhul oli ~228GB. icon_razz1.gif

Keerasin Windows Search indexi service kinni ja:
– C: kasutus kukkus 312-228=~84GB icon_biggrin.gif
– vabanes ~228 GB ruumi + see taustal indekseerimine ei kuluta ketast ka enam! thumbs_up.gif

Ilmselt läks index mingil hetkel “metsikuks”.
Masinas on palju faile ja olnud mitmeid installi/uuenduste tsükleid, seega
ei pruugi see olla tavakasutaja case, pigem power-user setup. icon_cool.gif

Kui kellelgi on C: ketas seletamatult täis, tasub:
– vaadata Windows Search / Indexing seadeid
– kontrollida, kas index pole salaja kasvanud ebamõistlikult SUUREKS!

Mul search eriti vajalik ei ole, seega index OFF tasus ära küll! beer_yum.gif

Võib-olla aitab kedagi enne, kui hakatakse uut ketast ostma (nagu mina juba teha jõudsin) või OS-i reinstalli tegema.
Tegelikult 990EVO ostu ei kahetse, sest sinna sai Win11 installitud + muud failid tõstetud. Ja Crystal Disk Info näitab, et 100% terve ketas + töötemp on 990EVO-l madalam kui 980PRO-l, aga kiiruste poolest on üsna võrdsed thumbs_up.gif 980PRO on nagu BMW V8 ja 990EVO ECO hübriid, mis kiiruse poolest eriti alla ei jää, kuid temp on tal paljana kah jahedam kui PRO M2 metall-shieldiga kaetuna. Kusjuures alguses ma ei kasutanud seda M2 Shield-i, sest korpust pole, open air rig. Noja siis oli lahe kui see PRO punane kirjake ka näha oli. monkey.gif
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 30
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vigurvänt
HV kasutaja

sõnum 24.12.2025 01:16:29 vasta tsitaadiga

Indekseerimist pole üldiselt vajadust täiesti välja lülitada. Üks esimesi asju, mida pärast clean installi teen, on ainult failide sisu indekseerimise keelamine kõigil ketastel. Ülejäänud seaded olen jätnud enam-vähem default peale ja Search kausta maht on vaid 42 MB. Kui rohkem kaustu indekseerida, siis muutuks otsing kiiremaks, aga kasutan seda harva ja seetõttu on savi.
Spoiler Spoiler Spoiler
tagasi üles
jaanjaapan
Kreisi kasutaja
jaanjaapan

sõnum 24.12.2025 09:17:06 vasta tsitaadiga

vigurvänt kirjutas:
Indekseerimist pole üldiselt vajadust täiesti välja lülitada. Üks esimesi asju, mida pärast clean installi teen, on ainult failide sisu indekseerimise keelamine kõigil ketastel. Ülejäänud seaded olen jätnud enam-vähem default peale ja Search kausta maht on vaid 42 MB. Kui rohkem kaustu indekseerida, siis muutuks otsing kiiremaks, aga kasutan seda harva ja seetõttu on savi.
Spoiler Spoiler Spoiler

Jepp, selle linnukese oleks pidanud ära võtma. Need mõlemad koos selle compress drivega on pahad linnukesed enamasti icon_smile.gif
Kuid nüüd kui search service väljas on, siis idles ka CPU mõtleb vähem. Sellepärast ei hakka sisse uuesti panema, kuid jah, nii nagu sul on tip-top.
NB! Vaatasin, et panid 2 pilti ühe spoileri alla, kah hea mõte, pole ise varem nii teinudki. thumbs_up.gif
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 30
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Kasulikud näpunäited »  Windows Search index võttis mul ~220GB C: kettalt – kontrollige oma indexi
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.