Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Küsimus CCCP ajal sündinud tegelastele (noored ei oska vastata) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
See teema on määratud kustutamisele pärast 20.12.2025 13:03:48
liiv
HV Guru
liiv

sõnum 10.12.2025 20:07:21 Küsimus CCCP ajal sündinud tegelastele (noored ei oska vastata) vasta tsitaadiga

Teadu pärast "pätsu agsel" Eestil enamusel intelligentsel inimestel käis kodus ajaleht "Tartu Postimees". Peale nõuka okupatsiooni ajal 1940 muudeti nimed ja ajalehe nimeks sai "Edasi". Lisaks jagati tasuta lektüüri "Kommunist". Kas Tapal oli siis ajalerht "Tapa Edasi" ja "Tapa Kommunist"?

Editeeirn postiust. Üks heas inimene poolele küsimusele ps abiga juba vastas:
link

Tapa Kommunist tõesti käis. Aga Edasi?
Kommentaarid: 627 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 6 :: 517
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
rmz
HV kasutaja

sõnum 10.12.2025 20:09:10 vasta tsitaadiga

Tapa Kommunist oli olemas, guugel aitaks kiiremini.

https://www.reddit.com/r/Eesti/comments/mxh4r9/ajaleht_tapa_kommunst_avaldati_19501951_tapa/

Tapa Edasi asemel oli lihtsalt Edasi Kommunismile, hammustati see Tapa-värk läbi.

---
Tegelikult pole olnud Tapa Kommunisti, see on huumor.

viimati muutis rmz 10.12.2025 20:10:05, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 104 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 85
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 10.12.2025 20:09:50 vasta tsitaadiga

Ei käinud tegelikult, kahjuks. See oli ainult nali.

https://et.wikipedia.org/wiki/Edasi_Kommunismile
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
rmz
HV kasutaja

sõnum 10.12.2025 20:10:18 vasta tsitaadiga

Jaa, aga hea nali icon_smile.gif
tagasi üles
Ricki
HV kasutaja

sõnum 10.12.2025 20:27:19 vasta tsitaadiga

https://dea.digar.ee/?a=cl&cl=CL1#T
Edasi Kommunismile : EKP Tapa Rajoonikomitee ja Tapa Rajooni TSN häälekandja
Tapa Kaja
Tapa Post
Tapa Sõna : erapooletu Tapa linna ja ümbruse häälekandja
Tapa Sõnumed (1929-1932)
Tapa Sõnumed (1932-1935)
Tapa Teataja
Tapa Uudised
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
degrass
HV kasutaja
degrass

sõnum 10.12.2025 23:09:03 vasta tsitaadiga

icon_lol.gif

Anektoodina on see sõnade mäng täitsa hea

Minust on see täiesti mööda läinud. Kas on veel sarnaseid riigikorra üle?

avrn
Kreisi kasutaja

sõnum 11.12.2025 06:26:31 vasta tsitaadiga

Kui siin kommude naljade peale jutt läks, lisaks veel paar tükki. Elust enesest:lol:

Läänemaal, tolleaegses Haapsalu rajoonis, oli kaks kanget kommunisti ja sõjakangelast: Albert Kariste ja üks Joffe nimeline, (ehk oli Grigori?).
Nende kohta räägiti, et kui mehed tahtsid neljasilma vestlust pidada, pidid nad kellegi veel kampa võtma.
Vastus: seltsimehed olid nimelt kumbki ühe silmaga.
Karistega olen ise kokku puutunud ja oli teine üsna värvikas kuju.
Oli kange kõnemees, maletaja ja juttude järgi ka kõva naistemees.

Samuti ei tohtinud suhu võtta teatava kodulooma nime, kuna võidi kahtlustada solvangut ühe parteitegelase pihta.
Too toimetas lisaks Läänemaale hiljem ka Viljandi kandis.
Vastus: peekonsiga

Panin vastused ka juurde.
Kuda krt see kirjaveakurat ka alati jaole pääseb?

viimati muutis avrn 11.12.2025 18:44:56, muudetud 2 korda
Kommentaarid: 5 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 5
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 11.12.2025 08:09:05 vasta tsitaadiga

degrass kirjutas:
icon_lol.gif

Anektoodina on see sõnade mäng täitsa hea

Minust on see täiesti mööda läinud. Kas on veel sarnaseid riigikorra üle?

Käesoleva riigikorra ajast on pärit selline jutt, et Eesti olevat ainus riik, mis suudab migrante Vaos hoida. Ja need, keda Vaos ei suudeta hoida, saadetakse Tapale.

Ühtlasi meenub, et ühele kunagisele kolleegile, kes vist oli veidike satanist, kirikuvihkaja igatahes, pakkus lausa hüsteerilist lõbu täiesti eksisteeriv sõnakombinatsioon "Tapa kogudus".
tagasi üles
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 11.12.2025 11:38:09 vasta tsitaadiga

Sellel ajal võis iga tühja asja eest 25+5 saada. Mingid vennad tõstsid Stalini kuju vormist välja. No muidugi keerasid silmuse kaela ümber selleks tegevuseks, aga jätsid lõuna pausi ajaks rippuma nii, et las Joss kõlgub. Mõlemad läksid Siberisse selle eest.
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 25
tagasi üles
liiv
HV Guru
liiv

sõnum 11.12.2025 14:52:31 vasta tsitaadiga

Kusjuures ma ei teadnudki varem, et oli veel olemas ajaleht Tapa Kaja. Maja ei tea kas Kaja Kallas oli kommunistliku partei liige aga tema isa Siim Kallas kohe kindlasti oli.
Huvitav, kas neil käisid kodus ajalehed: Tapa Kommunikst ja Tapa Kaja

Humoorikas sõnade mäng Eesti keeles
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 11.12.2025 14:55:17 vasta tsitaadiga

No need olid nüüd küll julged vennad ja said asja eest. Ma olen kusagilt lugenud ka juttu, et saadi sama rauaga selle eest, et kärbsed s*ttusid seinal olnud Jossi pildi täis...

PS Ma ei tea, kas Kaja jõudis olla pioneer, aga kommunist ta enam kindlasti polnud, need ajad olid läbi selleks ajaks
tagasi üles
liiv
HV Guru
liiv

sõnum 11.12.2025 19:54:30 vasta tsitaadiga

netcat, See lause oli Jaroslav Hašek "Vahva sõdur Švejki juhtumised maailmasõja päevil" raamatus: Kärbsed sittusid keisrihärra pildi täis
Tegelane sai selle lause eest saksa vangilaagri (oli saksa keisriririigi okupatsioon).
Väga hea raamat, soovitan tugevalt.

Teine hea kild sealt raamatust.
Üks tentsik puges oma ülemusele nii hirmsasti, et kord küsiti: Kas ta sööks lusikatäie härra sitta ära, kui härra käsib
Tentsik: Sööks küll aga seal ei tohi ühtegi karva sees olla, ma kardan hirmsasti kõdi ja võin oksele hakata

Muide, helistasin tuttavale antikvariaadi omanikule ja küsisin. Ütles, et Tapa Kommunist ja Tapa Edasi olid olemas aga neid anti välja ainult mõni ajaleht ja neid pole mitte kellelgi mitte kuskil. Kõrvaldati kohe müügist sest rahvas hakkas kisendama. Mingi puukeelne vene kommunist hakkas välja andma aga eestlane saab ju sõnade mängust aru ja teema kõrvaldati. Ehk siis jääbki linnalegendiks - tõestus olematu
Ütles et pole ise ka originaali näinud ehki üle 50 aasta tegeleb raamatute ja ajakirjade-ajalehtedega. Tapa Kaja oli olemas ja tal esimene reliis olemas, ostis mingi piibli ja seal oli vahel. Kaja ei olnud kommunist

Kuna teema muutus ajalooliseks siis panen veits offtopicut.
Käisin eile üht vanaprouta aitamas. Oli endal ruuteri ja digiboxi osanud niimoodi kokku ajada, et mul läks külas tunde (Telia tehnik maksab ainult väljakutse 60 eur tund ja tal lapselaps helistas mulle).
Kui pildi ja menüü korda sain siis vanur tõstis pudeli viina ja assordi kommi karbi lauale. Ajasime juttu. Lahe vanadaam, mul kodus vanamoor ka pole nii hea sõnaga.
Ütles, et istu ja räägime pisut juttu. Kõik minu vanused on surnud, mul pole kellegagi rääkida. Vanadaam 96 aastane.
Kui keegi oleks öelnud mulle kunagi, et paned tulevikus 96 mutiga viina siis ma oleks arvanud, et ütleja on koerapööri rohtu söönud

Mutike rääkis, kuidas oli 4 klassis ja tääkidega punaarmeelased tulid keset matemaatika tundi siisse ja viisid lapse Patareisse. Hiljem Magasini tänavale ja väntsutati kohtutavalt.
Laps ootas 2 aastat tsoonis, sest kohus käis nii kaua. Lõpuks tuli kohtuotsus - riigireetmine ja 15 aastat asumist (no mis riigireetur on 4 klassi tüdruk).
Aga teda ei pandud kuhugi Vorkuta või Kolõma koonduslaagrisse. Anti valida, kus tahad asumisel olla. Tüdruk valis Baikali

Kui ma ära läksin (taksoga muidugi sest jõime vanmutiga pudeli tühjaks, täna läks veel Boldi peale ka raha sest pidin enda autole järele minema).
Kallistasin tädikest, tegin pai, endal pisarad jooksmas (ta leelotas oma kannatustest pikalt) ja ütlesin: Te olete ikka vapper naine küll, et te sellele kõige vastu pidasite
tagasi üles
krr
Kreisi kasutaja
krr

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 11.12.2025 22:01:22 vasta tsitaadiga

Nõukaaegsete kujude kohta olen kuulnud sellist juttu vanematelt inimestelt: Tallinnas Tornide väljakul (siis Stalingradi väljak) oli käega näitav Kalinini kuju, aga pisut eemal käega viibatud suunas oli Stalini kuju, üks käsi südamel, teine käsi tagumikul.
Ja nende vahel olevat leidnud aset selline dialoog: Kalinin (käega viibates Stalini poole): "Mis sa tegid Eesti rahvaga?" Stalin: "Tunnistan puhtast südamest üles, persse keerasin""
Vaadates kujude endisi asukohti ja kirjeldust pidid olema need kujud https://ajapaik.ee/photo/285589/mkalinini-malestussamba-kuju-enne-pustitamist-stalingradi ja https://ajapaik.ee/?album=22259&photo=151060&order1=time&order2=added&page=1
Taksopeatajat teavad ka ilmselt kõik, kes Tallinnas käinud, tegelikult 1905. aasta ohvrite mälestusmärk https://et.wikipedia.org/wiki/1905._aasta_revolutsiooni_m%C3%A4lestusm%C3%A4rk

Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 12.12.2025 00:01:06 vasta tsitaadiga

liiv kirjutas:
Kusjuures ma ei teadnudki varem, et oli veel olemas ajaleht Tapa Kaja. Maja ei tea kas Kaja Kallas oli kommunistliku partei liige aga tema isa Siim Kallas kohe kindlasti oli.
Huvitav, kas neil käisid kodus ajalehed: Tapa Kommunikst ja Tapa Kaja

Humoorikas sõnade mäng Eesti keeles

Kaja kallas on 1977 sündinud, seega liiga noor. Ei olnud võimalik kompartei täisliige olla. Komnooreks võib-olla oleks jõudnud astuda, aga võib ka olla, et poleks - aasta siia-sinna.

tagasi üles
liiv
HV Guru
liiv

sõnum 13.12.2025 13:03:48 vasta tsitaadiga

Dogbert, Jah, kommnooreks võeti alates 9 klassist (põhikool pidi olema lõpetatud, algklasside õpilased olid pioneerid).
Matemaatiliselt ei kannaks välja, et Kaja oleks saanud kommnooreks hakata, ehki oleks saanud. Nimelt: isa soovitusel ;- PPP
Kommunistiks alla 18 ei saanud
tagasi üles
See teema on määratud kustutamisele pärast 20.12.2025 13:03:48
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Küsimus CCCP ajal sündinud tegelastele (noored ei oska vastata)
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.