praegune kellaaeg 06.12.2025 06:53:39
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Longero
HV veteran

|
04.12.2025 22:39:39
|
|
|
Pilv võib ju hea olla, aga ma pole seda kunagi väga soovinud usaldada. Eile logisin tahvliga oma DropBoxi sisse ja vana raibe pressib peale niiet vähe pole... lae, aga oma asjad pilve üles.
Enne sellist asja polnud, st soovitas küll, aga mitte ei pressinud niimoodi peale. Arvan, et need päevad pole enam kaugel, kes kõike pilves hoiavad ja kui sa mingil põhjusel ”hea laps” pole siis jääd oma mandist ilma.
_________________ Win ISO'd ja uuendused
Artiklid jagatud |
|
| Kommentaarid: 55 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
04.12.2025 22:47:25
|
|
|
| Offline backupi siiski vist keelata ei saa.
|
|
| Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran

|
|
   |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
04.12.2025 23:45:16
|
|
|
Offline backupiga samas on ka see teema, et ühele andmekandjale üksi ei saa loota. Ma ei ütle, et peab 10 koopiat eri ketastel olema, aga üldiselt 2-3 koopiat on vist optimaalne, siis on varundatud andmed piisavalt hajutatud ja ka erinevatel andmekandjatel, et kui ühe andmekandjaga midagi juhtub, saab kasutada teist.
Mul sai nt iCloudi tasuta vaba ruum suht ruttu täis. iOS vahendusel pakutakse tasulist upgrade, aga ma loobusin sellest. Nüüd siis nii, et enamik klõpsutatud fotodest on telefonis, aga neist, mida pean olulisemateks,olen koopia teinud ka arvuti kõvakettale.
Tulevikus ilmselt tasuta pilveruum muutub aina väiksemaks ja selleks, et saaks pilve oma asju laadida, tuleb ka kukrut rohkem kergendada. Google pakub jätkuvalt tasuta isiklikuks tarbimiseks 15GB (pilveruum on ühine kõikidele rakendustele ja kasutaja poolt üles laetavatele failidele), aga ühel päeval saab see pidu ilmselt läbi. Mul endal on kasutatud 16% sellest mahust. Kui Google peaks hakkama selle mahu eest raha küsima, siis loobuksin ja hakkaksin varundama offline ketastele.
Ent, vaadates arenguid siis ilmselt ka offline kasutamiseks vajalike kõvaketaste ja andmekandjate mahuühiku hind hakkab tõusma ilmselt. Kui Micron teatas, et lõpetab ära jaeäri andmekandjate ja mälukiipide osas siis see tähendab, et üks tegija vähem ja sellises olukorras saavad teised tootjad hakata hinda üles kruvima, sest konkurents on hõrenenud.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran

|
04.12.2025 23:55:21
|
|
|
Ma ei usu, et Google tasuta ruumi ära kaotab v hullusti vähendab. Neil on üleslaetavate piltide jt meedia vastu suurem nälg, mida hiljem AI automaatselt scannib.
Kui kaua võiks tutikas pakisolev HDD seista ja oma kasutuselevõtu aega oodata ? Mul mingid varud olemas, tunnen muret.
Artiklid jagatud
viimati muutis Longero 05.12.2025 00:04:14, muudetud 1 kord |
|
   |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
05.12.2025 00:00:49
|
|
|
Tasuta pilve sulle keegi väga suures mahus ei pakugi.
Kui sõbral norm netiühendus on, siis tema juurde oma NAS sokutada on vast kõige odavam lahendus. Samas risk, et kui sõbraga tülli lähed siis on keeruline nii andmeid kui rauda tagasi saada. NAS+offline backup+tasuline pilv on vast ikka parem.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
05.12.2025 00:29:33
|
|
|
Longero, Hmm võimalik, aga ma arvan, et kui AI inimeste erafotosid scannima hakkab ja kui see avalikuks tuleb, tekib sellest suur skandaal. Ma ise ka ei tahaks, et AI minu isiklikke fotosid töötleb ja talletab "tulevikufunktsioonide" arendamise eesmärgil. Pärast on nii, et minu näokujutisega tegelane on mingis AI poolt kokkupandud videos, millele mina üldse luba andnud pole.
Pigem siis juba 100% offline ja elada riskiga, et kui peaks kodus tulekahju tekkima, jääd armsatest fotodest ilma (tulekahju korral tegelikult on elu väärtuslikum, kui fotodena salvestatud mälestused).
Teisalt on Google päris jõudsalt kärpinud avalikest andmekogudest ja pildipankadest leitavate andmete ja fotode hulka. Enam ei leia nii lihtsalt igaühe kohta andmeid ja ka pildiotsingute tulemused on vahel väga hõredad. Varem leidis palju rohkem. Eks see EU andmekaitsesaaga mõjutas piisavalt, et hiigeltrahvid ja muud mõjutusmeetmed on sundinud Googlet oma ärimudelit natuke muutma.
napoleon, Isegi kui mul oleks selline usaldusväärne sõber, kelle juures NAS'i hoida, ma tema juures oma fotosid ei talletaks (No OK, kui on ühised pildid siis võib olla). See on ikkagi turvarisk, et kui NASist fotod jalutama (sest võrk on kehvasti kaitstud) lähevad siis on see ka privaatsuse seisukohalt oht.
Kas oma NAS ja arhiivikettad või mitte midagi. See mida pilves hoida muutub ajas ilmselt veelgi komplitseeritumaks, et mida tundlikumad on andmed seda vähem neid üles uppida tasub.
Hetkel veel muidugi saab SSD ja HDD suht odavalt ja kui suures mahus midagi varundada pole vaja, siis saab ka käsitsi copy-pastega hakkama, nagu ma isegi teen. Tulevikus võivad aga andmekandjad olla kallimad ja siis juba võib tekkida probleem, et kuhu talletada. Pilves veel ka see, et kui rendid pilveruumi siis sõltud ka teenuspakkuja tingimustest, kui privaatsuspoliitika või müügitingimused ei sobi siis teenust kasutada ei saa ja jutul lõpp (vaata ise kuidas hakkama saad).
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran

|
05.12.2025 00:53:13
|
|
|
EU tegeleb samamoodi nuhkimisega ja ei tule mingit skandaali, natukse kobisevad ja ongi kõik.
Krt ma ei leia enam seda linki üles, hetkel tahvist kriban, aga lauaarvutist vaatasin just üht videot. Ega gooogle ei hakkagi levitama ja su pilte töötlema (näole vuntse vms ette joonistama).
Jutt käis videos sellest, et AI otsib piltidelt kõike mis ei meeldi, relvad jms ohtlikud asjad ja millega sa võid arvatavasti ohtlik olla. Mitte, et ma pommiga ringi käiksin, aga juba iseenesesest selline piltide scannimine ei mahuks mulle hinge.
Kuigi ma Apple telosi jms ei oma, aga seal videos rääkis ka mingist nuhkimise skandaalist mis Applel oli. Lõppes asi sellega, et Apple lülitas pmst oma kontorist selle (nuhkimisteenuse vms) välja... kes ütleb, et seda mingiaeg sisse ei lülitata v aegajalt ei käivitata. Ega see android ka parem pole.
Artiklid jagatud |
|
   |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
05.12.2025 01:12:50
|
|
|
Kõike hakkab tegema. Laste lõbuks joonistab sulle vuntsid ette. Sinu lõbuks joonistab naabriplika paljaks. Sponsori lõbuks tsenseerib relvad, enesetapud ja suguelu. Julgeoleku lõbuks koputab kuhu vaja, kui sul millestki oma arvamus tekib. See kõik käis juba enne tehisrumalust, ja eks sellise jama välja mõtlemise jaoks ongi päris rumalust vaja. Aga nüüd saab kõike sada korda rohkem, ilma et otsustusahelas peaks olema inimesi, kes võiks mõtlema jääda, kas see on ikka õige asi, mida nad teevad. Esimesed poliitvangid läänes juba istuvad, vaja ainult arvamust avaldada, et genotsiid on halb asi. Homme piisab sellest, kui arvata, et miskit on mäda Taani riigis.
_________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea.
viimati muutis kaabakas 05.12.2025 01:15:25, muudetud 1 kord |
|
| Kommentaarid: 105 loe/lisa |
   |
2 :: |
95 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran

|
|
   |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
05.12.2025 02:03:03
|
|
|
| Saba seinast on siis ilmselt kõige tõenäolisem tulevik. Ma ei usu, et suurem osa inimkonnast päriselt oleks nõus elama "klaaskapslis" pideva jälgimise all. See ei lõpe heaga lihtsalt.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.12.2025 08:53:36
|
|
|
| BA79 kirjutas: |
| Offline backupiga samas on ka see teema, et ühele andmekandjale üksi ei saa loota. Ma ei ütle, et peab 10 koopiat eri ketastel olema, aga üldiselt 2-3 koopiat on vist optimaalne, siis on varundatud andmed piisavalt hajutatud ja ka erinevatel andmekandjatel, et kui ühe andmekandjaga midagi juhtub, saab kasutada teist. |
Seda nimetatakse varundamise 3-2-1 strateegiast. Infost on kolm koopiat (näiteks arvutis, kohalikul võrgukettal ja kusagil pilves), neist vähemalt kahel erineval füüsilisel meediumil (arvutis SSD, NASis HDD, pilves... pilv) ning üks koopia kusagil füüsiliselt kaugemal (sõbra juures, pilves mõnes teise riigi andmekeskuses vmt).
| Saba seinast on siis ilmselt kõige tõenäolisem tulevik. Ma ei usu, et suurem osa inimkonnast päriselt oleks nõus elama "klaaskapslis" pideva jälgimise all. See ei lõpe heaga lihtsalt. |
Põhja-Koreas, Venemaal, Hiinas ja Valgevenes on nii pikalt olnud - ei ole tunda, et inimesed mässaksid või see kuidagi lõppenud oleks. USA/UK on ka suuresti sinnasuunas teel, nüüd EU ka. Kas on kusagil inimesed tänaval? Chat controli osas hääletati poolt mõni päev tagasi, seekord ka Eesti esindajate poolt - HV vastavas teemas ulub tuul, kedagi ei huvita. Ma ei näe, et eestlased muretseksid oma põhiseaduslike õiguste pärast.
|
|
| Kommentaarid: 182 loe/lisa |
   |
1 :: |
146 |
|
| tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
05.12.2025 12:06:38
|
|
|
Mitte turvalisuse pärast, vaid andmekao pärast muretseks vast rohkem. Just pilves hoidmise mõte, kui viimaseid uudiseid lugeda. Kui pääs sinna võimatu, siis miks ei ole võimalik, et sinna andmetele ei saagi eales ligi? Kui vastus on, et see ei ole võimalik, järelikult reaalsuses see nii ka juhtub. Põhiline vast harjuda sellega, et see, mida sa hoiad, on tegelikult tervenisti väärtusetu, vaid keegi teine väärtustab seda.
_________________ dell somm ding mi poi |
|
| Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
22 |
|
| tagasi üles |
|
 |
suur13
HV veteran

|
05.12.2025 12:22:22
|
|
|
| Saba seinast on siis ilmselt kõige tõenäolisem tulevik. Ma ei usu, et suurem osa inimkonnast päriselt oleks nõus elama "klaaskapslis" pideva jälgimise all. See ei lõpe heaga lihtsalt. |
Ma kardan et need inimesed võetakse esimesena vahele - need kel pole pangakontot ja liisinguid, on pre-paid SIM, internet jagatud naabriga ja elavad üürikas makstes sulas - kuidas sa julged nii elada, "süsteemil" pole sinust ju kasu ja sinu üle puudub kontroll Lähed juba kinnimajja sellise elustiili pärast...
|
|
| Kommentaarid: 196 loe/lisa |
   |
183 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.12.2025 12:23:02
|
|
|
| raul141 kirjutas: |
| Mitte turvalisuse pärast, vaid andmekao pärast muretseks vast rohkem. Just pilves hoidmise mõte, kui viimaseid uudiseid lugeda. Kui pääs sinna võimatu, siis miks ei ole võimalik, et sinna andmetele ei saagi eales ligi? |
Mõte õige.
Tihti arvatakse, et pilv on Amazon, Google, Dropbox ja muud teenusepakkujad. Ei pea üldse nii olla, pilv võib olla ka enda loodud ja oma kontrolli all. Kasvõi sõbra arvutivõrku viidud oma kontrolli all olev Synology.
viimati muutis Dirty Harry 05.12.2025 12:23:35, muudetud 1 kord |
|
   |
146 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
05.12.2025 12:23:18
|
|
|
Google ja M$ tasuta pilv on ilmselt jah as is, ühel päeval leiavad et su nägu neile ei meeldi ja kõik.
Tasulistega on lood ehk pisut paremad, nad kaotaks kõvasti kliente kui kasvõi üks juhtum suure kella külge pannakse. Kuigi mingi loll lugu võib muidugi olla, et miski kiri jääb spämmifiltrisse kinni ja arve maksmata ning konto lihtsalt kustutatakse.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
05.12.2025 13:45:37
|
|
|
Dirty Harry, jah, pilv ongi lihtsalt kellegi teise arvuti.
Euroopa tasulised pCloud (Šveits) ja Jottacloud (Norra) võiks olla alternatiiviks Amazoni, Google'i või Microsofti pilvedele.
|
|
| Kommentaarid: 891 loe/lisa |
   |
670 |
|
| tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
05.12.2025 14:22:45
|
|
|
Dirty Harry,Põhja-Koreas, Venemaal, Hiinas ja Valgevenes ei mässata väga tõesti, sest kui küsida kuidas neil tuju on, siis on vastus "Can`t really complain "
|
|
| Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.12.2025 14:23:23
|
|
|
| von Wu, pilv võib ka oma kontrolli all olla. Ei pea olema teise arvuti.
|
|
   |
146 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
05.12.2025 14:46:01
|
|
|
| Dirty Harry kirjutas: |
| von Wu, pilv võib ka oma kontrolli all olla. Ei pea olema teise arvuti. |
Mõtled füüsiliselt või tarkvaraliselt?
Füüsiliselt võib ju mingi teine asukoht olla, kuhu oma serveri paned ja kuhu füüsiliselt keegi teine ligi ei saa. Kallis, aga võimalik.
Tarkvaraliselt saad igasugu krüptot ja muud kasutada. Andmete jalutama minemise eest saab nii kaitsta, kaduma minemise eest mitte erititi.
|
|
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
05.12.2025 14:56:19
|
|
|
| detsentraliseeritud VPS on olemas nüüd.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru

|
05.12.2025 17:52:20
|
|
|
| napoleon kirjutas: |
| Dirty Harry kirjutas: |
| von Wu, pilv võib ka oma kontrolli all olla. Ei pea olema teise arvuti. |
Mõtled füüsiliselt või tarkvaraliselt?
Füüsiliselt võib ju mingi teine asukoht olla, kuhu oma serveri paned ja kuhu füüsiliselt keegi teine ligi ei saa. Kallis, aga võimalik.
Tarkvaraliselt saad igasugu krüptot ja muud kasutada. Andmete jalutama minemise eest saab nii kaitsta, kaduma minemise eest mitte erititi. |
Igatepidi. Synology abil eriti lihtne teha kui ühe isendi füüsiliselt kuhugi kaugemale saad panna. Võib kasutada Synology Drive't või Hyper Backupi, mul on üldse hübriid mitmest lahendusest, peamised on käsitsipunutud rsynci skriptid, kuna karbitooted jäid jäigaks mu jaoks.
viimati muutis Dirty Harry 06.12.2025 00:13:36, muudetud 1 kord |
|
   |
146 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja
|
06.12.2025 01:47:32
|
|
|
suur13, OT: Tegelikkuses ma arvan, et see on ikka kahe otsaga asi, kas püüda neid, kes on offline a la' nagu Vene ajal must Volga ukse ette sõitis põrandaalustele korruptantidele või "riigiõõnestajatele" järele või siis sõeluda teisitimõtlejaid läbi online pealtkuulamiste ja lausjälgimisega, et kus käid, mida ostad, kellega, millest rääkisid... Ma miskipärast arvan, et online lausjälgimisega saab kergemini inimest süüdi lavastada sest tõendid on salvestatud automaatselt ja tagantjärele ka kasutatavad.
Aga tõsiselt rääkides, inimesel on põhiõigus olla offline. Ei saa kedagi sundida olema 100% online 24/7. Inimesi on lihtne fabritseeritud süüdistuste alusel kinni panna, paraku, kui see tähendaks nüüd seda et 65% kodanikest tuleb kinnimajja panna sest neid ei saa jälgida, siis kes makse maksab ja tööd teeb? Selline süsteem kukub ise oma lauskontrolli raskuse all kokku.
OK me teame kõik, et suure summa sularahaga on nüüd keerulisem, et 10 000€ ja ülespoole peab deklareerima raha päritolu, isegi pangale kui tahad sellist summat arvele panna. Minul selliseid probleeme ilmselt ei tekiks kuna ma ei näe selliseid summasid kusagil mujal kui vahest unes lotovõiduna Väikeettevõtjatel, kes arveldavad sulas, neil läheb keeruliseks. Pigem ma mõtlesin umbes nii, et kui see Suur Vend liiga suureks ja uudishimulikuks läheb, siis ongi targem hoida madalat profiili. Kuna meedia ja sõnavabadust järjest rohkem piiratakse siis nii ongi, et oma isiklikke mõtteid saad avaldada vaid kitsale ringile, keda saad usaldada, et kes ei koputa (samas inimene ise ei koputagi, aga tema isiklik telefon, mis on AI'd ja nuhkimistööriistu täis, see salvestab ja saadab sinna kuhu vaja ) . Reaalsuses see tegelikult ei muuda midagi v.a juhul kui see kitsas ring otsustab nt korraldada revolutsioonilist liikumist ehk teeb katse võimu haarata. Eestis väga vähetõenäoline aga USA-s ja mujal, kus tsiviilkäibes on rohkem tulirelvi, on see enam kui tõenäoline, et ükskord see juhtub. Mõneti meenutab see kõik mulle tegelikult 90'te keskpaika, aega, mil korrumpeerunud eliit ja toonased ärihaid kokkusaamistel olevat akud mobiilidelt tagant ära võtnud n.ö igaks juhuks, et jumala eest keegi pealt ei kuulaks ega salvestaks. Tänapäeval akusid nutikatelt ära võtta ei saa, sestap siis kas lülitatakse välja või jäetakse kohtumisele põhitelefon kaasa võtmata. Paljudes tundlikut informatsiooni jagavates ettevõtetes ja asutustes, mis on kriitilise tähtsusega nii käitutaksegi nüüd, et isiklik telefon tuleb külastuse ajaks hoiule anda. Nt ajakirjanik kes tahab teha reportaaži Eesti Pangas, peab telefoni korraks loovutama ennekõike võimaliku spionaaži vältimiseks (iialgi ei tea mis tarkvara on külalise telefonisse paigaldatud salaja, telefoniomaniku teadmata). Isegi kui ta on akrediteeritud korrespondent, kes reaalselt pole spiooon, näevad protseduurilised turvareeglid ette telefoni loovutamist isegi panga enda töötajatel ametikohustuste täitmise ajaks.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Longero
HV veteran

|
06.12.2025 05:42:52
|
|
|
See video oli mille linki ma ennem mõtlesin.
Ok, seal küll laseb Proton'i reklaami vahepeal mida ei tasu tähele panna, sest tänapäeval ei saa ükski teenusepakkuja sulle privaatset teenust pakkuda kui seal pole "tagauksi" sisse kirjutatud. Kuid video on suht hea.
Microsoft Recall: The Ultimate Privacy NIGHTMARE of 2025 https://www.youtube.com/watch?v=c3PrMj6xems
Artiklid jagatud |
|
   |
52 |
|
| tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
06.12.2025 06:04:04
|
|
|
tcp-l ja rijandaelil ei ole tagaust [ ja näiteks onionshare.org aitab ka jagada oma andekaid faile, lehti ja chati]
ja windosas ma SSD ei jooksuta [linuxi kõlbab külla]
|
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|