|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
kaabakas
HV veteran

|
24.11.2025 18:41:48
|
|
|
Minu teismelise ajal olid telefonid juhtmega seina küjes kinni, ja ainus asi mida nendega teha sai, oli helistada.
_________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea. |
|
| Kommentaarid: 105 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
2 :: |
95 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
24.11.2025 18:44:28
|
|
|
| Dialupi ka ei saanud? Tore pirin oli
|
|
| Kommentaarid: 206 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja

|
24.11.2025 19:19:17
|
|
|
Janis, Enne 90-ndaid vaevalt väga Dial-Up'ga Eestis tavainimene internetti sai. Tol ajal olid ainult teatud akadeemilise funktsiooniga asutustel miskised eri tüüpi NL-is toodetud arvutid (Lääne eksemplare eriti ei liikunud).
Natuke näiteid Eesti arvutikasutuse ajaloost:
https://to50.to.ee/arvutid_ja_programmeerimine.htm
Muutus tuli taasiseseisvumisega. Esimest korda puutusin kaasaegse interneti ja personaalarvutiga kokku Lääne-Viru Keskraamatukogu avalikus internetipunktis. Aasta võis siis olla mingi 1995-1996. Enne aastatuhande vahetust aga saime järelmaksuga esimese personaalarvutikomplekti koju. Windows 98SE OEM täiskomplekt koos monitori ja printeriga + klaviatuur ja hiir ning aktiivkõlarid läks maksma ca 23000EEK. Arvuti oli komplekteeritud ka PCI laienduskaardiga (56k Data Fax Voice modem). Loomulikult kasutasime siis ET sissehelistamisteenust. Kui õigesti mäletan siis oli sissehelistamisteenuse nimeks Kodu-Atlas Dial-Up. Ühendus oli väga kaootiline. Vahel pidas vastu stabiilselt teinekord kukkus pidevalt maha ja tuli teha korduvaid sissehelistamiskatseid enne kui ühenduse üles võttis. Andmeside ülekandekiirus mida telefoniliin välja vedas oli 14,4 Kbit/s.
Tänapäeval eurodesse ümberarvestatuna peaks 1469.97€ eest päris korraliku arvuti saama, aga enam sellist ostu nii kergekäeliselt ei tee.
viimati muutis BA79 24.11.2025 19:21:31, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
24.11.2025 19:20:47
|
|
|
| Telefoniga sai ikka valida seda ja kuulata interneti häält ilma arvutita.
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja

|
24.11.2025 19:25:32
|
|
|
Jah muidugi sai ka modemi häält kuulatud. See oli omamoodi naljakas tegelikult.
Ainus häda sellega oli see, et kui helistasid arvutiga internetti siis ei saanud samal ajal telefonikõnet teha. Meie majas oli üldse blokiraatoriga abonement (Üks liin kahele numbrile) Siis oli nii, et naaber käis teinekord ukse taga pahandamas, et miks me liini kinni hoiame ja mängime arvutiga internetis.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
24.11.2025 19:28:21
|
|
|
| Kas siis sai üksteist pealt kuulata või mismoodi see toimis?
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
24.11.2025 19:41:38
|
|
|
| VPNi polnud, muidugi oleks saanud pealt kuulata dialup liiklust. aga siis ei olnud kedagi kes kuulaks, isegi kapo mitte.
|
|
| Kommentaarid: 261 loe/lisa |
   |
2 :: |
227 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
24.11.2025 19:44:19
|
|
|
| Ei ma mõtlesin see ühe liini otsas 2 numbrit. Ühel kõne käib ja teine võtab toru ja kuulab pealt või nii lihtne polnud?
|
|
   |
172 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
24.11.2025 19:52:16
|
|
|
| Seal miski relee oli, aga põmst kui enne releed juhtmed külge panid, sai teoorias kuulata küll. Mingit krüptot ega isegi mitte krüptolaadset asja ju polnud.
|
|
| Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
vigurvänt
HV kasutaja
|
24.11.2025 20:29:50
|
|
|
OT. Heietan kah veidi mineviku teemadel. Ma sain telefoniühenduse endale koju alles 1997. a, kui ostsin 486 rondi ja tekkis vajadus ka neti järele. Varem käisin telefoniputkades helistamas. Arvutikomplekt maksis mingi paartuhat krooni, kui õigesti mäletan. Mul oli diskide peal varasemast ajast mõned mängud ja programmid, sest 1993/94 sain 2 semestri jooksul kasutada TÜ füüsikahoone arvuteid. Igatahes 386 + SVGA + Civilization tekitas minus nii tugeva arvutihuvi, et millegi muu õppimine enam eriti ei huvitanud. Nii et võtsin akadeemilise puhkuse ja seejärel käisin sõjaväes ära. Kui pärast seda leidsin tööd ja teenisin esimesed palgad, siis ostsin kohe arvuti, et jätkata sealt, kus mu elu pooleli jäi ehk Norton Commander ja Civilization
|
|
| tagasi üles |
|
 |
santiim
HV kasutaja
|
24.11.2025 21:00:12
|
|
|
| indrpo kirjutas: |
| Sold OUT kirjutas: |
| jägaja kirjutas: |
| 1Gbit neti eest? |
50/50, miks peaks kodus rohkem vaja minema täiskasvanud inimesel? |
kui valik on kas 11,50€ 50/50 või 23€ 1000/1000 siis on see lihtsalt mõttekoht, kas naabrist parem on vaja olla või mitte. |
Kes pakub 50/50 11.50€?
|
|
| Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
BA79
Kreisi kasutaja

|
24.11.2025 23:37:59
|
|
|
Janis, Liin sama. numbrid erinevad ehk kui üks helistas, hõivas liini siis teine pidi ootama kuni liin vabaneb. Pealt kuulata ei saanud, aga kui toon puudus siis sai aru, et veel pole kõne lõpetatud.
Samas olid meile mõlemale numeratsiooniplaanist eraldatud numbrid järjestikku ehk tel. number erines ainult viimase numbri osas. Oli ka eksitusi seetõttu, et sooviti helistada naabrile aga valiti hoopis meie number.
vigurvänt, Minu esimene PC oli Microlink'i Christmas Classic Micro-ATX korpuses, mäletan esimese arvuti speci siiamaani nagu unepealt: Intel Celeron 433 Mhz, 64MB RAM, 4,3GB HDD, CD-ROM, ATI RADEON 8 MB AGP 2X graafikakaart. Esimene arvuti millega omal käes mässama hakkasin ja tänu millele siiani arvutiasjandus minu isiklik hobi on. Arvutit sai selle eluea jooksul natuke upgradetud: HDD ostsin 80GB, RAM upgradesin 192MB peale. Ja lisaks sellele ostsin CD/DVD kirjutaja ka. Kuna originaalkorpusesse ei mahtunud lisakirjutaja ära (teist 5,25" sahtlit polnud), siis ostsin suurema ATX korpuse kahe 5.25 sahtliga ja tõstsin kogu sisu ühest korpusest teise ringi.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
25.11.2025 09:24:41
|
|
|
| BA79 kirjutas: |
| Liin sama. numbrid erinevad ehk kui üks helistas, hõivas liini siis teine pidi ootama kuni liin vabaneb. Pealt kuulata ei saanud... |
Sai ikka pealt kuulata. Näiteks minu telefonil oli säherdune helisemisevärk, et ei pidanud midagi tegema, isegi mitte toru hargilt tõstma, naabri kõne oli terves toas valjusti kuulda. Tahtsid siis või mitte, vahet polnud.
|
|
| Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
vigurvänt
HV kasutaja
|
25.11.2025 12:13:23
|
|
|
BA79, mul on mäluga väheke kehvemad lood ja pikalt ei hakka heietama. Alles kolmas arvuti oli selline, mille panin uutest juppidest kokku. Enne seda jõudsin kasutada veel ühte paarituhande kroonist ronti, oli vist Pentium 133 MHz. Kolmanda arvuti proseks valisin Athlon XP 1800+ (Palomino) ja kokku läks maksma üle 20k. Meenub et tol ajal oli samuti mälu hindadega vahel probleeme, nagu nüüdki. Kõik ülejäänud jupid olid ostetud, aga mälu hind hüppas ootamatult lakke. Põhimõtteliselt ei tahtnud 2x kallimalt mälu osta ja ootasin, kuni hind uuesti normaalsele tasemele langes.
viimati muutis vigurvänt 25.11.2025 12:32:12, muudetud 1 kord |
|
| tagasi üles |
|
 |
suur13
HV veteran

|
25.11.2025 12:21:40
|
|
|
| A.S. kirjutas: |
| Sai ikka pealt kuulata. Näiteks minu telefonil oli säherdune helisemisevärk, et ei pidanud midagi tegema, isegi mitte toru hargilt tõstma, naabri kõne oli terves toas valjusti kuulda. Tahtsid siis või mitte, vahet polnud. |
See polnud telefoniga kuidagi seotud
Vene sõjaväe ehituspati ohvitserid panid betoonpaneelid tuuri ja su sein naabriga oli tapeet-krohv-tapeet...
|
|
| Kommentaarid: 195 loe/lisa |
   |
182 |
|
| tagasi üles |
|
 |
A.S.
HV Guru
|
25.11.2025 12:57:46
|
|
|
| suur13 kirjutas: |
See polnud telefoniga kuidagi seotud
Vene sõjaväe ehituspati ohvitserid panid betoonpaneelid tuuri ja su sein naabriga oli tapeet-krohv-tapeet...  |
Tegelikult naabri maja oli 100m kaugusel, ühtegi betoonpaneeli polnud vahel, ainult mõned puud kasvasid. Aga helisemise jaoks oli telefonil piesokõlar, see tegi kuuldavaks kõik, mis telefoniliinil toimus, blokiraator ei seganud/takistanud midagi. See oli küll see uuem personaalne blokiraator, mitte säherdune, mis oli ühine kahe maja peale.
|
|
| Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
34 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
25.11.2025 14:21:47
|
|
|
Analoogjuhtme otsa võis mitu telefoni ühendada. Siis oligi paralleel ehk said suvalisest muust sama juhtme otsas telefonist kuulda mis räägiti. Levinud pigem asutustes et helistad "kas Matiga saab rääkida" ja siis keegi hõikas "Mati, sulle on telefon" ja Mati võttis oma toas vastu.
Teine variant oli miski relee....või ma ei tea mis tehniliselt selle õige nimi on. Sel juhul kui üks rääkis, oli teisel telefon tumm. Ei mingit piiiip ega piip-piip-piip, lihtsalt tumm.
Aga seda oleks ka saanud pealt kuulata kui oleks enne seda releed oma seadme vahele ühendanud. Vähemalt lihtsurelike jaoks polnud ju mingit krüptot tol ajal, täiesti tavaline analoogsignaal.
Isegi NMT oli vist mitte ülemäära keerukalt pealtkuulatav. GSM tulekuga muutus pealtkuulamine juba keerulise(ma)ks.
|
|
| Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|
 |
margus28
HV vaatleja
|
27.11.2025 12:10:54
|
|
|
| indrpo kirjutas: |
| keegi võiks minna kodulehtedele ja proovida oma olemasolevaid pakette mustaks vajutada. |
Mitte-turu-tõrke-piirkonnas (näiteks enefit) saab vajutada konkurendi lehel nupule ning edasi sõltub, kas olemasolev tahab omakorda üle trumbata või saad lihtsalt IP aadressi teise teenusepakkuja vahemikust. Telia ja Tele2 pakuvad tasuta optika konverterit, Elisa puhul sai optika modem osta.ee-st mingi 10€ eest. Nii et seadmetega seoses kah lisakulusid ei teki.
Järele proovitud ja toiminud 5 aastat 100-150 kiirustega 10..13€ kuus (mõlemad variandid, nii teise teenusepakkuja juurde minek kui ka olemasoleva ületrumpamine pärast lahkumise uudise teada saamist). Hetkel leping kehtib veel 1.5 aastat, eks siis peab uuesti vajutama kuskil lehel.
Kahjuks Telia pole kordagi nii soodsat hinda pakkunud isegi mitte uue liitumise puhul. Aga neil ju see vinge tugiteenus, mida mul teiste pakkujate puhul pole kordagi vaja läinud. Nii et maksan selle eest, mida ma päriselt saan (ja vajan).
Tegelikult sama lugu ka elektrimüüjatega, "leti alt" pakutakse 8..9 senti (sealhulgas kõik marginal ja km) fiks pakette, kui hinnakirjas taolisi pole ja börsihind hetkel umbes 1.5x kõrgem. Ega ma sellest mõttest aru ei saa, aga ei kurda ka kui jääb raha üle muude lõbustuste jaoks.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
|