27.05.2025 22:53:17
»M: ZX Spectrum kloon :: Asukoht: Tallinn
Siin on nostalgialaks inimestele, kes käisid ülikoolis vene aja lõpul ja kas käisid ise lenskast juppe toomas ja panid kokku või siis ostsid ZX Spectrumi koopia.
Tol ajal ma jootsin ise elektroonikatudengina mõned kokku ning hiljuti avastasin, et see aparaat pole siiani unustuste hõlma vajunud.
Seega, ma ehitasin endale hiljuti taas ZX Spectrumi klooni, aga kui omal ajal oli see 8-bitine Z80 protsessori baasil arvuti, siis praegused mis ma tegin on Raspberry Pi baasil.
Retropi tarkvaraga on võimalik panna Pi emuleerima mitmeid 80. aastate arvutihakatisi, aga kui on kasutada päris klaviatuur õige layoutiga, siis see on midagi muud.
Niisiis, mul on kaks sellist masinat, üks jääb endale, aga teisest vabaneks, kui on keegi, kes selle vastu huvi tunneb.
Korpuseks on Kaasaegne poolläbipaistvast plastmassist ZX Spectrumi korpus.
Klaviatuuriks on Zelusi valgustatud keyboard, mille 100g vajutusjõuga lülitid on asendatud 50g vajutusjõuga lülititega, et kasutamine oleks meeldivam.
Masina süda on Raspberry pi 3a. Kaasa saab ka temale sobiva toiteka.
Riistvara on mõeldud sellel saidil asuva tarkvara jaoks: https://zxmini.speccy.org/en/index.html
Olgu öeldud, et kuna tolle tarkvara omanik seda kategooriliselt keelab, siis ma ei müü tema tarkvara, ma müün ainult riistvara, mis selle tarkvaraga töötab. Loomulikult ma aitan nõu ja jõuga selle tarkvara tööle saamisel ja kohandamisel kui vaja.
See tarkvara töötab "bare metal'il", ehk siis mitte midagi alla pole vaja. Bootimisel vilksatavad korraks mälutesti tuttavad triibud ning siis vaatab vastu rom basic. Siis on võimalik sd-kaardilt valida endale sobiv mäng, ning mängida seda gamepadi või klaviatuuriga.
Gamepad'i ma annan kaasa, tarkvara emuleerib seda erinevate joystick'idena mängudele.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.