Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Kas kasutad tehisaru? |
Jah, igapäevaselt |
|
27% |
[ 16 ] |
Jah, kuid suhteliselt harva |
|
39% |
[ 23 ] |
Praegu mitte, kuid võib olla tulevikus |
|
25% |
[ 15 ] |
Üldse mitte ja ei plaani ka hakata kasutama |
|
6% |
[ 4 ] |
|
hääli kokku : 58 |
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
08.06.2025 15:09:41
Anna Teele Orav: minu suhe tehisaruga on läinud täiesti käest ära. Lisatud küsitlus |
|
|
Raske on oma elu ette kujutada ilma tehisaruta. See on nagu internet, ainult et parem. Suurem. Personaalsem. Tark mees taskus. Või naine? Kes või mis ta täpselt on? Kas kõigest robot, kellele on antud… kogu maailma informatsioon?
Mul on iga päev meeletu hulk küsimusi. Varem ma guugeldasin. Nüüd guugeldan ainult siis, kui otsin Eesti spetsiifilist ja värsket infot. Kõik muu küsin tehisarult.
Kui vaja, näiteks töö jaoks, siis ma palun tal jagada allikaid, linke, dokumente, kust info pärineb. Kui need allikad on usaldusväärsed, kontrollin Ctrl+F abil üle, kas ChatGPT tegi mulle asjast õige kokkuvõtte. Lihtne. Liiga lihtne!
Siiski annan endale aru, et minu suhe tehisaruga on läinud käest ära. See on täielikult minu loomuses sattuda lihtsasti vasikavaimustusse, niisamuti nagu on minu loomuses olla uudishimulik… Niimoodi olengi kujunenud tehisaru sõltlase täielikuks prototüübiks, kellel on vaja vastuseid kõikidele maailma küsimustele iga päev ja kogu aeg.
Loe edasi: https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120382576/anna-teele-orav-minu-suhe-tehisaruga-on-lainud-taiesti-kaest-ara
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
08.06.2025 15:19:43
|
|
|
Next level sellele mis juba paarkümmend aastat olnud on, et vahel jooksed peaga vastu seina kui sulle vastatakse tuima näoga "aga meil arvuti näitab nii" ja sellega on teema lõpetatud
|
|
Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
0 :: |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
08.06.2025 15:24:04
|
|
|
Minu arust on suurimaks ohuks inimeste mugavustsooni langemine - tagajärjeks mõttelaiskus ja AI tulemuste liigne usaldamine.
+ turvariskid (süsteemide maasolek või AI poolne valeinfo jagamine), rääkimata sõltuvuse tekkimisest (enam ei osata olla ega elada ilma AI-ta).
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
08.06.2025 17:57:46
|
|
|
Inimestel on igalpool taskus kalkulaatorid ja enam ei osata peast arvutada - kas midagi läks REAALSELT hullemaks?
Inimesed kasutavad Google Mapsi, enam ei osata füüsilist kaarti kasutada - kas on midagi läinud REAALSELT hullemaks?
Kunagi tulid autod, tuli tootmisliin. On tulnud arvutid. On tulnud hoopis teistsugune tekstitöötlus, enam ei kasutata trükimasinaid. Nõudepesumasin... milleks nii hiljutist aega vaadata, on tulnud pesumasin kunagi.
Või siis tulid Gopher, Yahoo, Lycos, Altavista. Äkki oli jube palju infot otsitav ja käeulatuses. Nüüd on seesama info veel paremini kättesaadav. Kas on midagi läinud REAALSELT hullemaks?
Need on retoorilised küsimused. Mina ka vastust ei tea.
Küll aga tean, et lollid on alati purjuspäi end ja teisi autoga surnuks sõitnud. Arukad veavad busside, lennukite, laevadega väga suuri inimmasse.
Lollid on relvadega sõpru maha lasknud. Arukad peavad loomadele jahti.
Lollid on aastakümneid otsinud vandenõusid ja elanud nendega samas mullis. Arukad on kasutanud internetti kui ammendamatut infobaasi ja loonud suuri asju õpitu pealt.
Nüüd on LLMid ja nende peale loodud rakenduste aeg. Arukad... kas ma just parim näide olen, aga ma olen loonud äppe (pole progeja), kõvasti on selja taga eri skripte op.süsidele (kas ma juba ütlesin, et pole progeja?), millega on vähe olnud süs.admini tasemel kokkupuudet, rääkimata mitmetest spetsseadmetest. TI, LLM või AI, vahet pole, kuidas neid nimetada - lihtsalt vapustavalt võimsad ja maailmamuutvad arengud toimuvad praegu. Ning jah, lollid suudavad endiselt omale jalga tulistada. Teistele pähe ka.
viimati muutis Dirty Harry 09.06.2025 09:20:25, muudetud 2 korda |
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
1 :: |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sahasrahla
HV kasutaja
|
08.06.2025 17:58:55
|
|
|
Andme väärtus sõltub indiviidist - funktsionaalse ning kriitlise lugemis- ja kuulamisoskusest.
|
|
tagasi üles |
|
 |
bugbrake
HV kasutaja
|
08.06.2025 23:15:47
|
|
|
Tanel kirjutas: |
Minu arust on suurimaks ohuks inimeste mugavustsooni langemine - tagajärjeks mõttelaiskus ja AI tulemuste liigne usaldamine.
+ turvariskid (süsteemide maasolek või AI poolne valeinfo jagamine), rääkimata sõltuvuse tekkimisest (enam ei osata olla ega elada ilma AI-ta). |
Seda valeinfot levitavad inimesed ise ka vägagi teadlikult ja meelega ning inimesed on ka väga ekslikud, ometigi usaldame inimesi. AI on tulnud, et jääda - kahjuks või õnneks.
Peame õppima sellega elama, oleme paljude tehnoloogiliste uuendustega elama õppinud. Alati on olnud läbi ajaloo inimesi kes on igasuguste uute tehnoloogiate vastu olnud.
_________________ Alati teadke, et kuulujutte mõtlevad välja vihkajad, levitavad lollid, aga usuvad idioodid. |
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Outenter
HV kasutaja
|
09.06.2025 08:27:47
|
|
|
+ turvariskid (süsteemide maasolek või AI poolne valeinfo jagamine), rääkimata sõltuvuse tekkimisest (enam ei osata olla ega elada ilma AI-ta). |
Hiljaaegu nägin inimest kes otsis taskust telefoni ja avas seal kalkulaatori et teostada tehe 4.6 / 2. Kogu protsess võttis aega julgelt ligi 30 sekundit.
See mida hetkel nimetatakse AI´ks on ju tegelikult lihtsalt otsingumootor/analüütika tarkvara millele on külge pandud keelemudel. See ka seletab miks on natukenegi keerukamete asjade puhul "AI" poolt antavad vastused/lahendused/info täiesti valed.
Kuna "AI" treenimiseks kasutakse põhiliselt veebist varastatud infot ja me kõik teame kui usaldusväärne on avalikult veebist pärinev info siis on kergelt rumal usaldada "AI" vastuseid teemadele millest ise midagi ei jaga.
Positiivne on see, et kui midagi visuaalset on vaja disainida siis on tõesti AIst palju abi.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
09.06.2025 11:14:58
|
|
|
ChatGPT jne on kasulik küll, aga mitte ainsa infoallikana. Kasutan seda iga nädal paar korda, aga seda on korduvalt juhtunud, et see jätab vastusest midagi välja või mõtleb välja olematud asju.
Näiteks mälu värkendamiseks küsisin ühe konkreetse seeria Logitechi hiirte kohta mida ma olen omanud. Andis nimekirja koos aastaga millal need väljastati, aga ma märkasin, et ühte mida ma kindlasti omasin seal polnud.
Alles peale küsimist lisas ka selle. Kui ma poleks seda omanud, siis ma poleks teadnuki, et chat andis mulle ebatäieliku vastuse.
Teine juhus oli see kui ma mängisin mängu ja tahtsin teada kus mingi NPC või artifakt mängus asub. Chat andis mulle vastuseks täiesti väljamõeldud kohanimed. Lõpuks kasutasin palju täpsemat ja käsitsi üle kontrollitud mängu wikit. Need eksisteerivad enamus suuremate mängude kohta. Eriti kui tegemist on RPG'ga.
Olen proovinud ka koodi jaoks küsida, aga selles osas oli see võrdlemisi kasutu, kuigi võiks arvata, et see peaks olema LLM'le kõige lihtsam ülesanne.
Kõige kasulikum on chat vaieldamatult siis kui on vaja summeerida terve hulk infot mille käsitsi otsimine oleks üsna aeganõudev.
Lihtsam ja kiirem on lasta tal see summeerida ja siis ise teha pisteline kontroll, sest ise käsitsi otsides ja kopeerides on samuti oht vigu teha.
Muidugi olen küsinud ka küsimusi puhtast uudishimust, aga seda pigem harva, sest enamus minu küsimusi on tehnikaga seotud.
Kasutan tasuta 4o mudelit. Võibolla tasuline on targem, aga pole näinud vajadust maksta.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
lopes39
HV Guru

|
09.06.2025 18:34:28
|
|
|
Tehke see foorum oma kundede jaoks privaatseks, kui siin selline tsensuur on, et midagi kirjutada ei tohi sest selle kohe peab kustutama.
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tolknaz
HV kasutaja
|
09.06.2025 20:21:33
|
|
|
Lausa kurb on lugeda iga päev selliseid "uudiseid". Igasugune isegi servapidi tehnoloogiaga kokku puutuv press on meil juba täiesti ära tinistatud millegi poolt, mis seda kuidagi ei vääri. Vähemalt siin ei räägi autor mingist maagiast ja võlumaailmast nagu paljud temasarnased viimasel ajal. Ja no see situatsioonikirjeldus, kuidas elukaaslast oma oraaklilt saadud teadmistega grillitakse - ma ausalt öeldes jalutaks minema sealt suhtest, kui iga päev oraakel kõrval istub mileedil.
Vahel googeldamine on jumala ok, sa muide säästad sellega elektrit ja kasvatad oma ajupotensiaali võrreldes iga asja "chatilt küsimisega" Rääkimata käsiraamatu lahti tegemisest, või endale päriselt asja selgeks tegemisest mõnel koolitusel. Sul ei pea elu elamiseks kogu aeg prompt lahti olema. Päriselt ka.
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
09.06.2025 20:37:05
|
|
|
Miks mulle tundub et avapostis on AI tekst?
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
Kommentaarid: 187 loe/lisa |
   |
3 :: |
151 |
|
tagasi üles |
|
 |
suur13
HV veteran

|
09.06.2025 20:57:32
|
|
|
Outenter kirjutas: |
Hiljaaegu nägin inimest kes otsis taskust telefoni ja avas seal kalkulaatori et teostada tehe 4.6 / 2. Kogu protsess võttis aega julgelt ligi 30 sekundit. |
Ma ise olen omaarust päris OK tasemel peast arvutaja, kuid aja jooksul olen (eriti tööalaselt) saanud põlglike märkuseid, et miks ma oma arvutusi kalkulaatoriga üle ei kontrolli, et ma olevat ebaproffesionaalne, seda nii eestis kui välismaal...
Eraelus on tehtud sarnaseid märkusi kui olen soovinud telefoni/kontaktandmed meelde jätta või toetan oma argumente peas/meeles olevate faktidega...
Ja seda mitte ainult AI/google ajastul, vaid juba 20-25 aastat tagasi. Ühesõnaga, ignorandid mitte ainult ei leia oma abitusele õigustust vaid püüavad "alla tõmmata" ka neid kes ilma abivahenditeta hakkama saavad.
(PS. Loomulikult olen eksinud ja isegi oluliste asjadega, kuid võin üsna kindlalt väita et vähem kui need kes kalkulaatoril valesti toksivad või üles kirjutatud asju ära kaotavad).
Teemasse ka. Dirty Harry on hea näide inimestest kes uusi asju enda kasuks ära oskavad kasutada. Mina kahjuks AI chattide puhul ei ole suutnud seda kasutust veel leida. Loodetavasti VEEL. Need paar korda mis olen proovinud on sealt tulnud siuke jama et vähe pole. Googlest ise otsides olen allika kriitiline, kontrollin mitmest kohast, võrdlen oma varasemate teadmistega jne. Ma ausalt ei viitsi kolme erineva robotiga iga ühega 3 eri nurga alt "vestelda", et enam vähem sama tulemus kätte saada.
|
|
Kommentaarid: 189 loe/lisa |
   |
176 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
10.06.2025 07:17:18
|
|
|
bugbrake kirjutas: |
Seda valeinfot levitavad inimesed ise ka vägagi teadlikult ja meelega ning inimesed on ka väga ekslikud, ometigi usaldame inimesi. |
Sellega on see üüratu vahe, et on kaks väga iseasja kas mingit jama jaurab sulle su 70 aastane naabrimees või annab samasugust vastet miljonile inimesele AI, sest sellist vastust on anda "vaja". Inimestele söödetakse ette seda, et AI on sõltumatu, emotsioonitu, faktidest ja statistikast lähtuv jne. Kui omakasupüüdlik poliitik sulle valetab siis AI annab neutraalset infot kel pole eelarvamusi ega salaplaane, sest teda ei koti raha ega kõrgem tähtsam ametikõrgendus jne. Seega läbi AI annab ka kõvasti mõjutada rahvamasse.
Kahjuks on sedasi, et nendel nn. AI'del ei lasta päris omasoodu õppida ja siis anda alati adekvaatset vastust tuginedes külmalt statistikale ja sellest lähtuvale loogikale vaid on ikkagi teatud etteantud direktiivid millest lähtutakse, sest muidu ei pruugi tulemus teenida vajalikke narratiive.
|
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
bugbrake
HV kasutaja
|
10.06.2025 08:16:59
|
|
|
Auron, üks vanamees üle lombi ajab igasugust jama igapäev miljonitele ja nad usuvad teda tingmusteta
_________________ Alati teadke, et kuulujutte mõtlevad välja vihkajad, levitavad lollid, aga usuvad idioodid. |
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |