praegune kellaaeg 15.06.2025 00:36:43
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
naftaliin
HV vaatleja
|
29.05.2025 00:01:11
Asrok B650M Pro RS max PCIE M.2 AM5 |
|
|
Vajaks vähe selgitust.
Mobo manualist võetud
AMD Ryzen 9000 seeria prosel kokku 28 PCIE 5.0 liini, millest 4 on kiibistikule. Samas diagrammil on BUS x4 Gen4?
Kiibistiku m.2 pesad juba võtavad 6 Gen4 liini ära. Lisaks veel muu krempel.
Mõnedel lahjematel mobodel on olnud, kui mingi pesa kasutad, siis mõni teine ei tööta (liine ei jagu), aga manualis midagi sellist nagu ei mainita.
BUS peaks siis ikkagi x4 Gen5 olema? Teeks umbes sama välja kui x8 Gen4.
Keegi katsetanud on, kui mõlemad kiibistiku m.2 pesad täis panna, siis kas töötavad reklaamitud kiirustel?
Või oleks kavalam kolmas m.2 peas tühjaks jätta ja ketas panna adapteriga PCIE 3.0 x4 pessa, mis otse prose küljest tuleb?
Hea oleks muidugi, kui kõik pesad ära kasutada saaks.
|
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
Outenter
HV kasutaja
|
29.05.2025 08:49:05
|
|
|
Üldiselt on nii, et kui tootja kirjutab, et on PCIe 4 siis ka on PCIe 4. B650 spec ütleb, et PCIe 5 on optional.
B650 ongi ju säästukas, mis ei tähenda seda, et see halb oleks. PCie liinid CPU ja chipseti vahel on üksteisest sõltumatud, sinu jaoks on oluline ainult see kui palju andmeid liigutatakse nende vahel.
https://www.amd.com/en/products/processors/chipsets/am5.html#chipsets
Lihtne põhikooli matemaatika aitab väljaselgitada kas 4 x PCIe 4 on piisav või mitte. Arvuta kokku kui palju liiksust sul on vaja reaalselt igapäeva toiminguteks CPU ja chipseti vahel ja iganoreeri fantaasiaid et-kui -ma-äkki-teen-nii-võibolla. Need võibolla asjad ongi tavaliselt need mis panevad inimesi asju üledimensioneerima. Kui näitkes on mingi andmemassiiv mida on vaja liigutada kord kuus M2 SSDde vahel ja kui ketaste enda kiirused on sellised, et PCIe 5 annaks tervelt 5 minutit võitu siis ei ole üldiselt mõtet raisata raha PCIe 5 mobo peale jne.
Siin on ka väike ja ilus tabel kiiruste kohta
https://premioinc.com/blogs/blog/pcie-5-ultimate-guide-to-pcie-gen5
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
naftaliin
HV vaatleja
|
29.05.2025 09:53:07
|
|
|
Peab siis ise reaalselt katsetama, kas on erinevust. Mingi loogika ütleb, et mängu draiv pigem panna adapteriga otse prose külge. Võtab oluliselt chipseti liiklust vähemaks ja võiks püsida jahedam. Ja kui tahta näiteks samal ajal faile liigutada, siis ei tohiks mõjutada. Eks näis.
|
|
Kommentaarid: 9 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
Kristoferr
HV Guru

|
29.05.2025 16:53:18
|
|
|
Maksimum, mis sealt PROM21 läbi mahub on 4xgen4. See on nii ka uuel X870e peal. Eeldusel, et miski muu parasjagu läbi ei liigu, siis saad lugedes/kirjutades ka sellelähedase kiiruse kätte. Ma küll peast ei tea, mis juhtub, kui ühelt teisele andmeid kopeerida. Kui suur osa andmetest läbi cpu liigub.
_________________ Liitu Binance'ga
Liitu Honey'ga |
|
Kommentaarid: 257 loe/lisa |
   |
4 :: |
209 |
|
tagasi üles |
|
 |
ummiq
HV veteran

|
29.05.2025 18:49:41
|
|
|
Mul on B650 AORUS ELITE AX / Ryzen 7 9700X
Ekspert pole, aga jagan kogemust.
Minu Windowsi ketas on M.2 Nr1-s, saan kenasti oma ca 7GB read-write kätte. See ei sõltu mitte millestki muust.
Kui ma ka M.2 nr2 ja nr3 samal ajal koormuse alla panen, kannatavad mõlemad nr2 ja nr3, aga mitte nr1, kannatab ka SATA drive. Kuigi kõik pesad töötavad (erinevalt AM4-st, kus osad SATA-d ei töötanud M.2-ga koos), siis nad jagavad seda kiirust. Aga kuidas täpselt, jään vastuse võlgu.
Aga saan öelda, et ma olen nr1 M.2 "kettale" pannud Windowsi ning kõige nõudlikumad ja aktuaalsemad mängud, ala need, mida online-is mängin. Ja teised on sekundaarse M.2 peal (ca 2500-3000MB/s) ja saan selle kiiruse ka kogu aeg kätte. Ei ütleks, et on näit. mängudes erilist vahet, mis on kus.
Küll aga M.2 nr2 pealt SATA kettale asju kopeerides langeb kiirus üsna jõudsalt (oluliselt alla SATA SSD reaalse lugemis/kirjutamiskiiruse). Sama kehtib USB pesade kohta, mis samuti selle PROM21 kaudu käivad. Teoreetiliselt saad väga suure drive-ide andemvahetuse koormusega näit. 4k veebikaamera kooma tõmmata haha. Lahenduseks on kasutada neid pesasid, mis on otse CPU "liinil". Aga ma pole kindel, et B650 seda võimalust pakub.
-edit-
Vbla saad sealt ka midagi tarka teada: https://www.uwe-sieber.de/usbtreeview_e.html#download
_________________ --
Urmas
|
|
Kommentaarid: 198 loe/lisa |
   |
172 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|