praegune kellaaeg 17.06.2025 11:51:49
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Timberg
ööKARU

|
19.03.2025 21:17:25
Ports võhiku küsimusi Apple ökosüsteemi ja riistvara kohta |
|
|
Hei.
Kirjutasin siia portsu küsimusi, millele olen mõelnud, kunagi uurinud, kas pole vastust leidnud
või oletan, et nüüdseks on info vananenud (või ma lihtsalt ei mäleta seda). Aitäh vastajale ja
aitäh ka lihtsalt kaasamõtlejale.
1. Linuxiga oleme seisus, kus iidsel riistvaral saab jooksutada väga edukalt erinevaid distrosid.
Kuidas on Apple operatsioonisüsteemide jõudlus arvutitel ja telefonidel?
Tekst
2. Kui ruttu vananeb Apple arvuti riistvara piisavalt, et su süsteem muutuks aeglaseks?
3. Kust läheb Apple arvutite vanuse või komponentide piir, et süsteem pole enam "kiire"?
4. Olen lugenud, et väidetavalt muudab Apple oma tarkvara nii, et telefonid ja arvutid muutuks
üsna ruttu aeglaseks. Planned kasutuks muutumine. Ikka eesmärgiga, et inimesed uut
riistvara soetaks. Kui palju, kui üldse see tõele vastab?
5. Kust läheb Apple telefonide vanuse või komponentide piir, et süsteem pole enam "kiire"?
6. Mis on Apple arvutite riistvaralised eripärad, mis võivad olla uudiseks inimesele, kes on
ainult Win/Linux süsteemide, riistvaraga tegutsenud?
8. Mis on Apple tarkvara eripärad võrreldes Windowsi või Linuxiga, mis võivad tulla
Apple tarkvarast sisuliselt olematu kogemusega kasutajale üllatuseks?
9. Mis võivad tänapäeval olla positiivsed ja negatiivsed küljed Win/Linux lahenduselt Apple lahendusele
üleminekuga?
11. Olen kuulnud, et Apple personaalarvutid, sülearvutid ja telefonid on omavahel väga hästi
seotud. Milles see praktikas väljendub?
12. Kas on midagi, mida Apple lauaarvutiga saab teha, mida Linuxi ja Wini süsteemis ei saa teha?
13. Kas on midagi, mida Win/Linuxi süsteemis saab teha, aga Apple süsteemis ei saa?
viimati muutis Timberg 14.06.2025 20:14:48, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 341 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
272 |
|
tagasi üles |
|
 |
ummiq
HV veteran

|
19.03.2025 22:09:36
|
|
|
See on see koht, kus võid julgelt AI poole pöörduda.
ChatGPT vastus on päris adekvaatne
Spoiler 
See on päris põhjalik küsimuste kogum! Jagasin vastused loogilisteks osadeks, et oleks lihtsam lugeda.
---
### **1. Apple seadmete jõudlus ja vananemine**
✅ **Apple seadmete jõudlus vanemal riistvaral:**
Apple optimeerib oma operatsioonisüsteeme (macOS, iOS, iPadOS) riistvarale üsna hästi. Vanematel seadmetel võivad uuendused küll natuke koormavamaks muutuda, kuid üldiselt jääb kasutuskogemus sujuvaks.
✅ **Kui kiiresti Apple arvuti aeglaseks muutub?**
MacBookid ja Macid kestavad tavaliselt **6-8 aastat hea jõudlusega**. Apple Silicon (M1, M2, M3) kiipidega Macid vananevad veelgi paremini kui vanad Intel Macid. Pärast ~7-10 aastat ei pruugi uusimad macOS uuendused enam saadaval olla.
✅ **Kas Apple teeb seadmed kunstlikult aeglaseks?**
Mõned iPhone’id said **batterygate** skandaali ajal (2017) aeglasemaks, kui akud hakkasid kuluma, kuid Apple lubas pärast seda, et kasutajad saavad aku halvenemise kohta hoiatuse. Macide puhul see probleem tavaliselt ei eksisteeri.
---
### **2. Apple riistvara eripärad (võrreldes PC-ga)**
💻 **Apple arvutid vs tavalised Windows/Linux PC-d:**
- **Apple Silicon (M1, M2, M3 kiibid)** – integreeritud RAM ja GPU, väga energiasäästlik.
- **Ei ole modulaarsed** – MacBooki ja iMaci mälu ja SSD on joodetud emaplaadile, mida ei saa hiljem uuendada.
- **Retina ekraan** – Apple ekraanid on suure eraldusvõimega ja kvaliteetsed.
- **Trackpad ja klaviatuur** – Apple sülearvutite trackpad on vaieldamatult parim turul.
🔌 **Ühenduvus:**
- **Vähem porte** – MacBookidel on peamiselt USB-C/Thunderbolt, seega võib vaja minna adaptereid.
- **Ei toeta Nvidia GPU-sid** – kui vajad CUDA jaoks Nvidia kaarti, siis Mac ei ole ideaalne.
- **Ei saa Linuxit ja Windowsi vabalt installida** – uutel M1/M2 Macidel ei tööta Boot Camp. Parallelsiga saab Windowsi käivitada, aga mitte päris täisfunktsionaalsena.
---
### **3. Apple arvutite ja telefonide ostmine**
💰 **Kust ja millal osta?**
- Apple ei tee allahindlusi eriti tihti, aga **Back to School kampaaniad** (aug-sept) pakuvad tasuta AirPode.
- Apple Refurbished Store pakub soodsamalt tehase poolt uuendatud mudeleid.
- Eestis võib leida sooduspakkumisi **IM Arvutid, Valge Klaar, Euronics, Klick**.
🎁 **Soodustused:**
Apple pakub haridussoodustusi (õpilastele, õpetajatele), aga mitte üldiselt heategevusorganisatsioonidele.
---
### **4. Apple tarkvara eripärad**
🖥 **MacOS vs Windows/Linux üllatused uuele kasutajale:**
- **Ei ole Start-menüüd** – on **Dock** ja **Spotlight otsing**, mis on väga võimas.
- **Failide käsitlemine** – **Finder ei toeta lõikamist (Cut & Paste)**, ainult kopeerimist.
- **Süsteemivärskendused** – macOS värskendused võtavad vähem aega ja ei tüüta nii palju kui Windowsi omad.
- **Terminal** – UNIX-põhine (sarnane Linuxile), väga võimekas.
- **Rakenduste installimine** – .dmg failid, lohistad lihtsalt rakenduse kausta ja valmis.
---
### **5. Kas Apple süsteemil on eeliseid või puudusi võrreldes Win/Linuxiga?**
✅ **Plussid:**
- **Sujuv kasutuskogemus** – riistvara ja tarkvara on optimeeritud kokku töötama.
- **Vähem turvaprobleeme** – MacOS on vähem haavatav pahavarale.
- **Apple ökosüsteem** – Mac, iPhone, iPad, Apple Watch töötavad sujuvalt koos (Handoff, AirDrop, iMessage jne).
- **Parem aku tööiga** – MacBookid kestavad tavaliselt kauem ühe laadimisega kui Windowsi sülearvutid.
❌ **Miinused:**
- **Kallis** – Apple seadmed on Windows/Linux alternatiividest kallimad.
- **Piiratud riistvarauuendused** – Maci riistvara ei saa hiljem uuendada nagu tavalist PC-d.
- **Mängude tugi on kehv** – enamus PC-mänge ei ole MacOS-is saadaval (välja arvatud mõned, nagu Baldur’s Gate 3, Resident Evil 4 jms).
---
### **6. Apple ökosüsteem – kuidas see praktikas töötab?**
📲 **Apple seadmed töötavad koos sujuvalt:**
- **Handoff** – saad Macil alustatud töö kohe jätkata iPhone'is/iPadis.
- **AirDrop** – kiire failiedastus Maci ja iPhone’i vahel.
- **Universal Clipboard** – kopeerid iPhone’ist ja saad kohe Macis "Paste" teha.
- **iMessage ja FaceTime** – saad Maciga helistada ja sõnumeid saata otse iPhone’i numbrilt.
- **Sidecar** – saad iPadi kasutada Maci teise ekraanina.
---
### **7. Milline Apple arvuti valida?**
**Sõbra vajaduste põhjal (kirjutamine, Zoom, fotograafia, muusika ja videotöötlus):**
💻 **Parim sülearvuti:**
✅ **MacBook Air M2** (8GB RAM, 512GB SSD) – kui ta ei tee palju videotöötlust.
✅ **MacBook Pro 14” M3 Pro** (16GB RAM, 512GB SSD) – kui on vaja rohkem jõudlust fototöötluseks ja muusikaks.
🖥 **Parim lauaarvuti:**
✅ **Mac Mini M2 Pro** – kui on olemas eraldi monitor.
✅ **iMac 24” M3** – hea ekraaniga kõik-ühes lahendus.
---
### **8. Mida saab teha Apple arvutiga, mida Win/Linux ei saa?**
- **iMessage ja FaceTime** – ainult Apple seadmetel.
- **Final Cut Pro ja Logic Pro** – eksklusiivsed profitaseme video- ja helitöötluse programmid.
- **AirDrop ja Handoff** – kiire failijagamine ja töö jätkamine teiste Apple seadmetega.
- **MacOS-is jooksevad iPhone’i ja iPadi äpid (M1/M2/M3 Macidel).**
---
### **9. Mida saab teha Windows/Linuxis, mida Apple ei luba?**
- **Windowsi ja Linuxi mänge mängida** – MacOS-i mängude tugi on piiratud.
- **Riistvara vahetada ja uuendada** – MacBooke ja iMace ei saa modifitseerida nagu tavalist PC-d.
- **Custom OS installida** – Windows/Linuxi saab installida peaaegu igale PC-le, aga Apple ei luba macOS-i ametlikult mitteametlikul riistvaral.
- **Tarkvaraga sügavamalt mängida** – näiteks GPU draiverite ja BIOSi tweaking on Macis piiratud.
---
### **10. Kokkuvõte**
**Kas Apple tasub proovida?**
Kui otsid **stabiilset, kasutajasõbralikku ja pikaealist süsteemi**, siis Apple on väga hea valik. Kui vajad aga rohkem **riistvarapaindlikkust, mängude tuge või odavamat lahendust**, siis võib Windows/Linux olla parem variant.
Loodan, et see aitab! Küsi julgelt lisaküsimusi. 🚀🍏
_________________ --
Urmas
|
|
Kommentaarid: 199 loe/lisa |
   |
173 |
|
tagasi üles |
|
 |
perenoel
Kreisi kasutaja

|
19.03.2025 23:11:58
|
|
|
Mina ostsin 4 a tagasi just turule tulnud M1 kiibiga Maci ja ei ole siiani leidnud mingit põhjust, et peaks uuendama hakkama. Samaväärse kiirusega Windowsi 'mänguriarvuti' on samas hinnas või kallimgi, probleeme oleks aga selle aja jooksul tulnud hulgim läbi elada. Ja juba uuendada. Seepärast on jutt Apple'i toodete kallist hinnast tegelikult luul. Tegu on turu hinnaliidriga.
_________________ The biggest delusion is that there are causes other than your own state of consciousness. - Neville Goddard |
|
tagasi üles |
|
 |
ummiq
HV veteran

|
19.03.2025 23:55:25
|
|
|
Ma lisan ka oma kommentaari, et olen ka lähedaste pealt näinud, et iPhone-id kestavad kauem. Tütrel iPhone 5SE lõpuks läks vahetusse, kuna 32GB RAM-i hakkas tarkvarauuenduste tarvis väheks jääma. Jõudlus oli aga mitu aastat hiljem täiesti hea. iPhoneid saavad uuendusi 5-6 aastat vist isegi, Androidide puhul pigem haruldane. Äriklassi Androidid kestavad samuti kaua (aga hind on ka ostes kallis).
Elukaaslane andis om Ca 10a vana MacBook pro vennatütrele kasutada, kes juba 2a seda edukalt kasutab, ei ole mingit kiiruse muret.
Apple eelis on, et Apple kontrollib nii riistvara kui ka tarkvara, mis tähendab, et nende optimeerimine käib piiratud arvu konfiguratsioonide jaoks. See on sarnane konsoolidega (PS/Xbox), kus mängud jooksevad sujuvalt ka lahjemal riistvaral, sest tarkvara on täpselt sellele optimeeritud. Windowsi maailmas peab tarkvara töötama miljonitel erinevatel konfiguratsioonidel, mis tähendab vähem optimeerimist ja suuremat riistvaravajadust.
Windowsi PC puhul ma näen suure eelisena upgrade võimekust ja tarkvarade valik on oluliselt suurem. Lisaks on Androidil ja PC-l paljud asjad väga palju soodsamad- tasuta st.
Windows läpakate puhul julgen soovitada äriseeria läppareid. 5-6 ja isegi 10a vanad äriseeria mudelid (korralik CPU ja RAM) on isegi tänapäeval kasutatavad .
Apple-i ostmise puhul soovitaks leida raha ja osta ikkagi suurema mäluga. Ala arvuti minimaalselt 16GB RAM-i. 8GB on netisurfajale ok, aga kui ikka tööd teed ja pidevalt kasutad, võib väheks jääda. Siiski Apple-i peal 8GB on oluliselt optimaalsem, kui Windowsil.
Telefonide puhul soovitaks võimalusel 128GB sisemäluga võtta, kuna siis jääb telefonis ruumi äppide, uuenduste ja puhvri jaoks.
Kokkuvõttes- saad, mida maksad. Odav arvuti kestab vähem ja jääb ajale kiiremini jalgu.
Punkt 7 - osat eraisikuna. Kui firmana ostad, saad 1a garantiid, eraisik saab 2a. Osta eraisikuna ja tee firmasse kuluaruanne Garntiisse lähed ikka eraisikuna
_________________ --
Urmas
|
|
Kommentaarid: 199 loe/lisa |
   |
173 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
20.03.2025 09:49:06
|
|
|
1. Iidse mäki peal võib ka jooksutada linuxi distroid. Või Apple poolt enam mitte toetatuid op.süsteeme.
https://dosdude1.com/software.html
https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/
2. Oleneb. 2015 aasta i7'ga tippmudel on seni kasutatav näiteks kenasti veebi-kontorimasinana, oleneb eesmärgist. ARM, Apple Silicon teeb imesid võrreldes Inteli ajaga, vähese energiaga suudab kaua ja palju ära teha.
3. Tippmudelid on ikka pikalt "kiired". Ning eriti ARMi tulekuga on kogu aeg arvuti reibas.
4. Kunagi ammu oli iPhonel mingi akuvärk, kus kas mingid mudelid või mingiks perioodiks oli jah midagi sarnast. Ei mäleta, ausalt üteldes ei huvita ka, kuna esiteks iga tootja mingi hetk imeb, teeb lolle otsuseid. Suures plaanis tippmudelid töötavad pikalt hästi. Odavamad - üldiselt ka.
6. Apple peal töötavad Apple asjad hästi. Inteli omadega võib näiteks Windowsi ju jooksutada, on täitsa okei - aga macOS on parem. Pole otseselt riistvara punkt, aga noh...
Upgradeda ei saa, pead ostmisel oma otsused ära tegema.
Läpakal ei käi ekraan lõpuni "alla", ei saa panna klaviatuuri ja ekraani nii, et mõlemad on samal tasapinnal laialilaotatult.
Kusagil aastast 2012 on läpakatel head retina ekraanid (2012 aastast Prodel, 2018 aastast Airidel), on seni. Ehk siis pilt on terav ja mõnus. Touchpad, klaver - taevamanna, uskumatult mõnus kasutada läpakat läpakana, mitte kunagi ei ole tunnet, et nüüd tahaks välist hiirt või suurt klaverit kui läpakat läpakana kasutada.
Olenevalt mudelist võib nüansse olla, osad ARMiga läpakad toetavad ametlikult vaid ühte välist monitori näiteks.
Mingi donglega puutud kokku, kuna mäki levinud mudelitel on vaid USB-C'd, kallimatel on SD kaardi lugeja ka ning HDMI. Ehk siis lisa arvuti hinnale 50-100 eurot, ära odavaid hiina dongleid osta, eriti kui tahad selle kaudu ka laadida. Väga head on monitorid koos sisseehitatud laadimise ja suurte USB pesadega. Mul on näiteks monitor, millel on lausa ethernet, väga abiks.
Monitori osas - 4k. Vähem tihedate monitoridega on Applel mingi kiiks, pole süvenenud kuna enda jaoks 4k on lihtsalt miinimum tänapäeval (maksimum ka kahjuks). Aga lahjemate monitoridega kipub pilt sitavõitu olema vahel.
7. Usaldusväärsest poest või eraisikult. Soodustusi saavad tudengid näiteks.
8. See oleks pikk punkt, sest osad asjad on teistmoodi. Aknahaldus näiteks, n-ö "alt+tab" on teise loogikaga. Üldse mida oskan soovitada, on mitte võidelda süsteemiga. Windowsis, linuxis, mäkis igalpool on mingid omad detailid, parem need selgeks õppida kui jõuga äritada vägistada oma peakuju masinale peale. See mingil hetkel isegi võib toimida, aknahaldust saab muuta küll. Aga see on pigem hardcore ja jäikade peakujudega inimeste jaoks.
Üldiselt on mäkis jube palju shortcute, touchpadil "trikke" ja pisikesi lahedaid detaile, mis aja jooksul tasub ära õppida. Kuidas lihtsalt igas programmis "preferencses" lahti võtta, kuidas screenshot käib, kuidas akende vahel liikuda, kuidas programme käivitada. St mäkil on mitmed asjad jube elegantsed ja imelihtsad, näiteks preferences tuleb igalpool lahti command+, abil. Igalpool. St Windowsiga võrreldes on see nii, et pea plahvatab, kui lihtne võib asi olla.
Või softi install väljastpoolt App Storet, esimene kord mäkis lausa ei oskagi midagi teha. Sest kus on dialoogid ja miljon nexti? Ja siis teed selle ühe hiireliigutuse... ahah. Installitud. Nii ongi? On jah.
Pirada on keerulisem. St on jah ka mäkil piramist, aga vähem, ma pole kursis sellega. Kunagi 15 aastat tagasi vist Photoshop vmt oli, aga ammu enam mitte. See on teine teema, aga ma pigem olen seisukohal, et võimalusel võiks ju softi tootjat toetada. Või mitte kasutada, kasvõi Libreoffice on hullult võimekas ja täiesti tasuta. Või fototöötluses mäki enda Photos on väga võimekas ja tasuta kaasas.
9. Raudselt midagi ei tööta enam, midagi on teisiti, midagi on puudu. Ma üldiselt soovitan arvutile kui sellisele läheneda avatult, üritada näha positiivset poolt. Sest neid vihkajaid on maailmas liiga palju, kes lihtsalt ei tahagi midagi teistsugust proovida, vahet pole, kas on tegu arvuti, riietuse või söögiga. Nende valik, lasku käia, kui oled oma praekartuli ja jahukastmega rahul, mul on ainult hea meel, et oled roosa ja rõõmus. Maailm on laiem ja rikkalikum, tasub proovida erinevaid maitseid, toite, nüansse. Mäkk on lihtsalt üks paljudest võimalustest mida võib aga ei pea kasutama.
Positiivne on see, et Apple enda maailmas kõik lihtsalt töötab. See pole sõnakõlks, nii ongi. Jah, vahel softiuuendus, mingi Apple otsus või asjade kokkusattumine keerab midagi perse, see on nii igalpool, kahjuks tänapäeva IT maailma võlu ja valu, et pidevalt peab midagi muutma. Seega üks variant on olla konservatiivne, ei pea tingimata uuendama kogu aeg.
Kui tahta videosid, pilte hoida Apple enda süsteemis ja liigutada telefoni ja arvuti vahel (et näiteks moblaga tehtud fotod läbi iCloudi ja arvutis oleks), siis iCloud on üsna sisse ehitatud, üllatus-üllatus. Ning 5GB on tasuta, see on kohe täis. 50GB on 1€ kuus, 200GB on 3€ kuus, 1TB on 10€ kuus. Pilte saab ka näiteks kaabliga liigutada arvutisse, seega iCloud pole kohustuslik. Aga kui siin tahad mugavust, siis sellel on hind. Mina isiklikult arvan, et 50GB ruumi on hea ja 1€ kuus on arusaadav, kuna teenus ja tulemus on super. Aga ei pea maksma, saab ilma iCloudi ruumita hakkama.
10. Mingi ARM on tänapäeval soovituseks, see on lihtsalt maailm, kus pea plahvatab, kuna masinad on hääletud, aku kestab tööpäeva ja rohkemgi ja kõik on kiire.
Ma ise soovitaks võtta paar aastat vana masina, siis on hinnad natuke langenud. Pigem 16GB RAM, hinnavahe pole nii suur ja annab rohkem mänguruumi. SSD no võiks ju olla suurem, aga 256GB, mis on paljudel, on okei baassüsteemi jaoks. USB-C ehk thunderbolt....4? No mis iganes see number ka pole, aga USB-C kaudu saab odavalt välise SSD panna, selle liidese kaudu on kiirus väga hea ning korraliku ketakarbiga on näiteks 1TB M2'e väga mõnus.
11. Apple kella pealt juhid telefonis muusika mängimist ehk siis võid jätta telefoni ühte tuppa midagi mängima, juhid kellaga teisest toast. Liigutad hiire iPadist mäkki ja tagasi. Kuulad Apple klappidega arvutist muusikat, telefon heliseb, võtad käe pealt kõne vastu ja kõne heli tuleb ise klappidesse. Klapid liiguvad ise telefoni ja arvuti vahel. Teed muudatusi Apple tekstiredaktoris moblas ja arvutis on see ka kohe olemas. Kopeerid teksti arvutis ja pasted moblas.
Siin on ka omad nüansid ja piirangud, aga taas - tasub tundma õppida ja saab ühe mõnusa maailma, mille sees asjad töötavad risti-põiki. Jah, palju asju saab sarnaselt ka Windowsis, aga see ei ole nii sujuv ja peab ise vaeva nägema. Apple ütleb, et anna mulle suhteliselt palju raha ja ma olen sulle ühe meeldiva maailma loonud.
12. Sarnane kasutuskogemus mujal puudub. Ekraanid skaleerimine on üks, mis mujal on seni vigadega ja sitavõitu, MacOS ja tihedad ekraanid on lihtsalt tõeline nauding. Aga üldises mõttes on Apple ikka väiksem ja niššikam, seega mingi suvaline soft võib olla, et Windowsis on, mäkis mitte. Seega tasub üle vaadata, mida arvutiga teed. Kaasaegne maailm on muidugi pilves ja brauseris, seega ma pole ammu tundnud, et midagi oleks puudu. Välja arvatud üks punkt, sellest kohe.
Ok, üks meenus. Time Machine on äge, see on backupisüsteem, mis on tasuta kaasas. Turult leiab kasutatud Time Capsule vmt seadmeid ka põmst tasuta, mille abil saab omale luua mugava backupinduse ülilihtsalt kuhugi teise ruuminurka üle võrgu. Raske kirjeldada, peab kogema. Või siis Synology sisse, taas imelihtne.
Veel meenus. Airplay on vinge, saab heli ja pilti üle võrgu edastada kui seadmed seda toetavad. Lihtsalt moblast reispilte telekasse näidata näiteks. Või siis ma ehitasin üldse igivana Airport Expressi AP abil endale koju helisüsteemi - mis ka näitab, kui kaua Apple midagi toetab, kuna see vidin on 10+ aastat vana. Ja töötab. Samamoodi Time Capsule on ammu tootmisest ja müügist maas, aga mu backupid on seal, ametlikult ja korralikult.
Ok, veel meenub. Kui tahta kolida arvutilt arvutile, siis see on imelihtne mäki enda wizardiga ja kaabliga. Või läbi Time Machine. Kaabliga on parem, kaks arvutit kokku, ühes paned, et "tee" ja teises "võta vastu", nagistavad tunni... tehtud. Uues masinas logid sama kasutaja-parooliga sisse (kui kasutajad samaks jätsid) ja kõik jätkub nii nagu vanas oli. Tegelikult ka - kõik jätkub nii nagu vanas oli. Ei mingit reinstalli ja nullist konfimist nagu Windowsis. Ma ise trükin seda uusima macOSiga mäkis, ning see algas peale 2015. aasta MacBook Prost, enam mudeleid ei mäletagi, aga oli mingi Mac Mini, siis 2019. aasta MBP, siis M1 Air, midagi oli vahel veel. Kõik liikus arvutist arvutisse ja siin ma nüüd olen, pole ammu juba midagi nullist paigaldanud, ainult vahetanud ühe seadme teise vastu ning teinud nodi üleviimise, igasugu macOSe on olnud peoga.
Veel üks pluss - macOS on konservatiivne ja nii väga palju ei muutu. 15 aastat vanas mäkis võivad paljud asjad olla sarnases kohas kui tänapäeval, sama loogikaga. Pluss ja miinus samaaegselt.
Meenub neid veel - mäkil on koos hea kasutajaliides (nii graafiline kui käsurida) ning saab ka kapoti alla sukelduda. Ehk siis kuna all on unixi moodi põhi, siis käsurida on aastakümneid väga võimekas ja saab seal palju asju teha. Ma olen näiteks üsna palju omale seal asju kokku pununud, oma käe järgi, et elu veel meeldivamaks teha.
13. Mängud. Applel neid mõned on, aga mängimiseks on ikka Windows. Või Steami abiga linux, kui on tahtmine võimelda. Aga üldiselt mängimiseks on Win11, punkt. Või siis erinevad konsoolid. Hea küll, moblaga saab ka mängida. Aga mäkiga sisuliselt mitte, üksikud erandid on.
Samas just tuli Resident Evil 3 mäkile ja mu 2021. aasta MBP Pro peal jooksis 4k'ga jummala ilusti, ma lausa imestasin. Et mul on 90W toidet ja 4k peal heeblid põhjas ning pilt on sujuv.... kuidas see võimalik on? Aga noh, see on üksik erand.
viimati muutis Dirty Harry 20.03.2025 10:11:06, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
1 :: |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
20.03.2025 09:56:20
|
|
|
Dirty Harry kirjutas: |
Ei mingit reinstalli ja nullist konfimist nagu Windowsis |
Windowsiga SSD tõstad uude masinasse ja kõik (on üksikuid erandeid).
Lauaarvutiks on kõige parema hinna-jõudluse suhtega 16GB mäluga Mac Mini M4.
Lõpuks on loobutud 8GB pakkumisest ja 16GB normaalse hinnaga.
SSD 256 GB pealt 512-ni tõstmine lisab paraku endiselt 240€
_________________ Müüa OnePlus 13 telefon
Müüa igasugu asju |
|
Kommentaarid: 888 loe/lisa |
   |
668 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
20.03.2025 10:06:29
|
|
|
von Wu kirjutas: |
Windowsiga SSD tõstad uude masinasse ja kõik (on üksikuid erandeid).
|
ot: |
Seda on hea teada. Muidugi on kohe see asi, et see peab olema võimalik - et kui mul vanas arvutis on SATA3 ja uues on vaid M2, siis väga ümber ei tõsta. Või kui SSD on läpakal kinni tinutatud. Aga eks need ongi erandid.
Kas AMD -> Intel puhul ka on see valutu, saab SSD ümber tõsta ja elu jätkub nipsust?
Aga jah, ma lisaks remargi korras, et ega Windowsi maailmas on ka kõvad arengud olnud ja praeguseks on arvuti arvuti, laias plaanis kasutatavad kõik. |
viimati muutis Dirty Harry 20.03.2025 10:09:12, muudetud 1 kord |
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zoig
HV veteran

|
20.03.2025 10:08:54
|
|
|
tsitaat: |
Kusagil aastast 2015 on läpakatel head retina ekraanid
|
2012 said prod juba retina, airidel läks 2018 aastani.
_________________ Et oleks raskem! |
|
Kommentaarid: 48 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
20.03.2025 10:11:17
|
|
|
Zoig kirjutas: |
Kusagil aastast 2015 on läpakatel head retina ekraanid
|
2012 said prod juba retina, airidel läks 2018 aastani. |
Just, aitäh parandamast ja täpsustamast. Muutsin postitust.
|
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
20.03.2025 10:12:22
|
|
|
Natuke siis selle nurga alt, et kui miskit kehvasti läheb.
6. Erinevad komponendid on omavahel seotud, s.t mõnda asja ei saa lihtsalt osta ja ära vahetada ilma miski probleemita.
Ja õunal ajalooliselt igasuguseid tüüpvigu kippus ikka olema. Õnneks osale neist tehti recall.
8. Turvalisus. Õunad on nii turvalised, et kui miski probleem peaks olema, oled oma andmetest ilma. S.t cloudis varundamine on must-have kui miskit natukenegi tähtsamat arvutil leidub. Ja kui kasutatud õuna ostad, kontrolli alati enne ostu ise üle, et eelmine kasutaja oma konto eemaldanud on.
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
Kommentaarid: 356 loe/lisa |
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
21.03.2025 02:18:59
|
|
|
Ühes teises teemas küsisid hõlbustusfunktsioonide kohta.
Kehva nägemise puhuks on MacOS-il sellised: https://imgur.com/a/23d6oYg (pildil paremklõps->ava uuel vahelehel avab suuremalt).
Ekraani resolutsiooni ja skaleerimisega on omaette teema. Ei saa nii, et paned reso paika ja siis tõstad suurenduse protsenti. On valmis variandid, nt. "näeb välja nagu 1920x1080" vms, mis peaks siis andma ekraani max. resolutsiooni ja teksti ja muid objekte vastavalt skaleerima.
Tükk aega läks õige valiku leidmisega, enne kui 27" 4K ekraanil pildi teravaks ja samas asjad normaalselt nähtavaks sain. Alla 4K teise tootja monitoridega on MacOS pilt viimased paar-kolm aastat päris kehv, mingi uuendusega tekkis see porr. Enne oli Delli FullHD pilt täitsa hea.
|
|
   |
668 |
|
tagasi üles |
|
 |
ak75
Uus kasutaja
|
21.03.2025 03:28:28
|
|
|
Hea teema. On hetk, kus tuleb riistvara uuendada kuna kõik on juba liiga vana. Harjumuspäraselt oleks lihtne võtta uued Win/Android seadmed, kuid mingi väike kuradike minus ütleb, et võiks proovida midagi täiesti erinevat. Seega , kasutan võimalust ja küsin. Loodan, et teemaalgataja ei pahanda. Niisiis:
Olemasolev riistvara – Dell läpakas, mis on kasutusel nii läpakana kui ka dokis. Telefon Samsung S20.
Tarkvara. Mida olemasolev teeb ja uus süsteem peab teha suutma – Excel tabelid. Vanu asju millessegi ümber konverteerida oleks ilmselt liiga tülikas. Seega peab Exceli osas säilima võimalus luua, muuta jne.
Sama Word failidega.
Print to pdf peab olema.
Hetkel on Dropboxi abiga nii, et telefonis tehtud foto on hetkega dropboxis ja arvutist suurelt ekraanilt nähtav-liigutatav. Liigutan siis kausta kuhu vaja, mille käigus liigutatav fail dropboxist kustub, vabastades ühtlasi ära liigutatud faili jagu ruumi ja see süsteem peaks jääma. Kas Selline võimalus on Mac-il?
Ja kuidas õunal copy-paste käib? Hiir ju ühe nupuga.
Meiliklient – kas selline on Mac-il või tuleb lisaks osta? Kas olemasolevad Microsoft oulook kirjad saab üle tuua, ca 10+ aastat ajas tagasi?
Riistvara - On mõte MacBook Pro + kõik vajalik nö dokis toimetamiseks. Mis see kõik vajalik peaks olema? Suur ekraan võiks 24“ olla. Dokkimine peab olema ühe liigutusega tehtav (ekraan+nett+klaver+hiir+väline ketas).
Telefoni valik siis õunale liikudes ilmselt iPhone16Pro
Rahas ei ole küsimus, aga raha on loetav. Liigselt ei loobi. Väljaminek peab olema mõistlik. Süsteem peab saama ajavaruga 10 aastat. Telefon 5 aastat.
Andke nõu! Plussid-miinsed arvestades, et hinnasilte võrreldes tundub õuna kraam 2-2,5 kallim esialgu.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
21.03.2025 08:11:24
|
|
|
ak75 kirjutas: |
Tarkvara. Mida olemasolev teeb ja uus süsteem peab teha suutma – Excel tabelid. Vanu asju millessegi ümber konverteerida oleks ilmselt liiga tülikas. Seega peab Exceli osas säilima võimalus luua, muuta jne.
Sama Word failidega. |
MS Office kogu värk on mäkil olemas, saad oma asju vabalt jätkata. Lisaks Libreoffice töötab igalpool, samuti on Applel oma Numbers, Pages jms olemas, mis ka teksti töötlevad, tabelarvutust teevad jne. Aga jah, Microsofti enda soft on mäkil ka olemas.
Print to pdf peab olema. |
On olemas.
Hetkel on Dropboxi abiga nii, et telefonis tehtud foto on hetkega dropboxis ja arvutist suurelt ekraanilt nähtav-liigutatav. Liigutan siis kausta kuhu vaja, mille käigus liigutatav fail dropboxist kustub, vabastades ühtlasi ära liigutatud faili jagu ruumi ja see süsteem peaks jääma. Kas Selline võimalus on Mac-il? |
Dropbox on mäkile olemas.
Ja kuidas õunal copy-paste käib? Hiir ju ühe nupuga. |
Copy-paste käib samamoodi nagu Windowsis ja linuxis, klaverilt on controli asemel command, command+c, command+v. Hiir võta nii mitme nupuga kui tahad, ühe nupuga hiir oli väga ammu, mina pole seda kohanud (kasutan õuna sealt Core2Duo aegadest). Seega kui tahad, siis saad parema kliki alt misiganes menüüsid, näiteks copy-pastemise jaoks.
Meiliklient – kas selline on Mac-il või tuleb lisaks osta? |
On kaasas. Üldse, siit natuke kumab läbi seda hirmu ja täpsemalt netis külvatud FUDi, et Apple maailmas peab kõike ostma. Ei pea, vastupidi, asjad on olemas suures osas. Või kui tahad, siis kasuta kasvõi Thunderbirdi, mäkile olemas.
Kas olemasolevad Microsoft oulook kirjad saab üle tuua, ca 10+ aastat ajas tagasi? |
Ilmselt. St ise ei kasuta Outlooki selle nurga alt nii palju, aga Outlookis saab teha nii exporti kui importi, seega Winis teha export, mäkis import? Või kui on IMAP, siis logid lihtsalt uues kohas sisse ja kirjad tuuakse serverist üle. Üksikuid kirju saab ilmselt lihtsalt "sikutan winis kirjad explorerisse, viin mäkki ja seal Finderis sikutan Outlooki".
Riistvara - On mõte MacBook Pro + kõik vajalik nö dokis toimetamiseks. Mis see kõik vajalik peaks olema? Suur ekraan võiks 24“ olla. Dokkimine peab olema ühe liigutusega tehtav (ekraan+nett+klaver+hiir+väline ketas). |
Mina ise soovitan 27''4k monitori, millel on dock sees, ehk siis USB-C'ga viskad läpaka külge ja monitori küljes on hiir, klaver ja mida iganes USBi veel lükkad. Või siis on olemas USB-C dongled, aga see on eraldi maailm, turvalisem on Valgest Klaarist vmt kohast osta kui nii kaugele asi läheb.
Telefoni valik siis õunale liikudes ilmselt iPhone16Pro |
Miks? Ma ei ütle, et see halb on, aga sitaks kallis tippmudel on.... sitaks kallis. :)
Rahas ei ole küsimus, aga raha on loetav. Liigselt ei loobi. Väljaminek peab olema mõistlik. Süsteem peab saama ajavaruga 10 aastat. Telefon 5 aastat. |
Telefoniga pole muret, uusim iOS 18 toetab hetkel näiteks 2018. õuna aasta telefone täies ulatuses. Ega vanemad telefonid töötamist lõpeta, neile ei tule enam uusimat op.süsi lihtsalt. Kriitilisi turvavigu parandatakse ikka... vahel.
MacOSi puhul näiteks uusim 15 toetab hetkel 2018. aasta MacBook Prosid. Edasi sama asi - arvuti töötab ju ikka, softiuuendust tuleb piisavalt kriitiliste turvamurede puhul. OpenCore Legacy Patcheri jms mitteametlike variantide abil saab isegi 2009. aasta õuntele uusima op.süsi, aga seal on enamasti mingid nüansid. Küll pisikesed - aga on.
Andke nõu! Plussid-miinsed arvestades, et hinnasilte võrreldes tundub õuna kraam 2-2,5 kallim esialgu. |
Seal peab vaatama, et võrdled õigeid asju. Näiteks ma üldse küsiks, et miks MacBook Pro? Tänapäeval on Air väga sarnase silikooni peal ning vahe suurema-kallima Proga on väiksem kui omal ajal.
Aga jah, kui võrrelda, siis ikka võrreldavaid. Näiteks võtta https://www.lenovoarvutid.ee/ , panna läpakate puhul filtrisse vähemalt 2560x1600 ekraanid kui tahta Airiga võrrelda, 3072x1920 Pro puhul. Sest üldiselt on m-ö Windowsiga läpkate puhul keskendutud CPU/RAM/SSD maailma, ekraan on liiga tihti suvaline, ka äriklassis, 300 nits isegi ehk tuhm, lisaks lahja resolutsiooniga. Applel on aastast 2018. väga head ekraanid igalpool, ka Airil - ning kuna läpaka puhul on ju ekraan väga oluline, siis mu jaoks oleks narr siin järeleandmisi teha, siis võiks juba Mac Mini vaadata, kui läpakana ei plaani pruukida.
Aga jah, kui võrrelda, siis võiks vaadata, et oleks ka hea ekraan võrreldaval. Samuti korralik touchpad ja klaviatuur.
See on tõsi, et RAMi ja SSD suurendamise hinnad on Applel jaburad. Samas baasmudelil on tänapäeval 16GB RAM, mis on maa ja ilm enamustele kasutajatele. Ning SSD osas mina võtaks läbi USB-C mõnekümne euro eest korraliku M2 kettakarbi, sinna sisse sobiva mahu SSD'd ja elu on lill. Aga jah, RAM ja SSD tasub läbi mõtelda - ning kui ajaperspektiiv on 10 aastat, siis näiteks 32GB RAM oleks Airil 500€ lisaks, see on 10 aasta peale jagades 4 eurot kuus. Või kui tahta, et oleks 1TB SSD'd, siis teine 500€ lisaks, see on siis 8 eurot kuus.
Ja noh, see on hoopis teine teema, aga ma isiklikult olen jube rahul 16'' ekraaniga mäkiga, järelturult on 2021. aasta mudelid väga okei hinnaga praeguseks ja seni imehead. 13'' või 14'' pole pahad, kuid 15'' Airi ja 16'' Pro ekraanile mahub rohkem ja silmale on parem. Aga eks ikka hind, kaal ja kasutaja ootused-vajadused.
|
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
21.03.2025 08:33:08
|
|
|
2015 aasta ja üles hakkas mäkil levima emaplaadile joodetud NAND. üks tüüpvigu mis sellel raual on, on see, et toiteahel elab 12v peal. nand aga 5v peal. katki läheb pingemuundur. katki mineku tulemusel saavad 5v nand kivid 12v. tulemus: andmed on kadunud, kivid katki. isegi oma kiisupildid laske kuskile varundajasse. recall võib uue emaplaadi anda aga andmed (titepildid, maistri, baka, doktoritööd, ettevõtte 7 aasta aruandlus jääb ikka kadunuks. see on ka põhjus, miks saab küsida mahtude suurendamise eest rajult raha. "põlve otsas seda keegi ei tee". (või noh, teevad aga vajab kindlat kätt ja seadmeid ning mõningaid oskusi)
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
21.03.2025 09:42:59
|
|
|
Äkki riistvara kohapealt ka paar sõna, seda muidugi oskab The_Boss paremini kommenteerida. Apple arvutid on üldises mõttes pigem õrnemad ja vastupidavad samal ajal. Ma ise olen Lenovo äriklassi palju elus kasutanud ning nad raisad püsivad kaua, ei ole küsimust ka, mehhaaniliselt on okei ka 10, 15 aastat hiljem. MacBookide puhul - seda on jube raske seletada, aga osaliselt nad on samamoodi 10 aastat hiljem täiesti okeid, samas võib mingeid veidraid muresid aja jooksul tekkida osadel (ise olen kohanud nii 10+ aastat vanal isendil äraväsinud ekraanihingesid kui 2017. aasta aparaadil lõtvu USB-C pesasid, mis on vist küll USB-C disaini üldisem häda). Nagu The_Boss ka mainis, siis osadele levinud hädadele teeb Apple ise hiljem recalli, ma olen ise ühe kooruva ekraaniga 2015. MBP lasknud korda teha ca 4 aastat peale ostu, täiesti tasuta Valges Klaaris. Aga muidu 2016. aastast näiteks läks Apple üle teistsuguse klaviatuuritüübile ja sellega oli ikka muresid, liiga lihti tekkis mure, et mingi nupp ei tööta. Need mured sai küll paari aastaga korda - aga tolel aja Apple läpakate ostmisel ma oleks klaveri suhtes kriitiline.
Ma nüüd ei taha oma jutuga ära ehmatada, pealegi kui ise tahta midagi teha ja parandada, siis Apple on üles pannud juhendid ja müüb juppe läbi vahendajate ka - ainult tegutse ise kui kruvikeerajat õigetpidi käes oskad hoida. St kui saab vahetada, tänapäeval ju joodetakse palju asju emaplaadile ja katkist SSD'd väga lihtsalt ei vaheta kodus. Ning sitta juhtub kõigil tootjatel, mu mõte oli pigem selles, et Apple läpakad onoma olemuselt tugeva ehitusega - ja siis vahel on mudeleid, millel on mingeid lolluseid. Seega päris turvaline on mitte alati minna uusimat mudelit ostma, võtta 1a vanem isend, mille puhul on teada, kas mingeid hädasid on või ei.
https://support.apple.com/self-service-repair
https://selfservicerepair.com/en-US/home
Et see on üks punkt, millele niikuinii mõtelda - kui elamisse paari või mõne kilo eest Applet võtta, siis äkki võib olla abiks kas AppleCare lisagarantii või siis kodukindlustus. Aga see on hoopis muu teema ja isiklik riskijuhtimine. Mu mõte oli see, et Apple läpakad käes on tugevad, ei nagise ega paindu ja kui on hea mudel, siis pole ühtegi muret. Enamasti ongi head mudelid, ma olen 2020. aastast mitmeid ARMiga läpakaid ja Minisid (hea küll, üks Mini) kasutanud kodus ja tööl ning null muret või veidrust või tüüpviga.
Samas muu poole pealt - magnetiga kinnituv laadija, Magsafe, on ikka jube äge. Kui keegi laadimiskaabli otsa koperdab, siis pole hirmu ka, et läpakas kaarega kuhugi lendab.
viimati muutis Dirty Harry 21.03.2025 09:47:34, muudetud 1 kord |
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
perenoel
Kreisi kasutaja

|
21.03.2025 09:44:38
|
|
|
laurx, Salvestus peaks Icloudi minema juba seepärast, et siis on see erinevate seadmetega kättesaadav. Tähtsamal kraamil veel välisele kettale koopia. Sisemälu jäägu ikkagi pigem äppide jaoks. Ja nii mõeldes ei ole seadme ostu sooritades ka mitte mingit vajadust suurema andmemahuga seadme peale kulutada. Kuigi jah, selle raha maksad siis lihtsalt järk-järgult Icloudi kuutasule.
_________________ The biggest delusion is that there are causes other than your own state of consciousness. - Neville Goddard |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
21.03.2025 10:03:43
|
|
|
Lisan veel selle nüansi, et Apple päris palju mõtleb kasutaja privaatsuse ning turvalisuse peale. Seega nagu siin mitmed inimesed on läbi lillede ja ridade vahelt ka maininud, siis kui ise Apple pakutavad lukud, krüpteerimised ja "mis juhtub siis kui masin kaotsi läheb" võimalused peale keerad, siis tasub mõtelda sellele, et mis juhtub siis kui ise end ukse taha lukustad? Eesmärk on ju end kurjategijate eest kaitsta, aga ise peab ka oskama lukku lahti keerata.
Reaaleluline olukord - inimene kasutab läpakat, kõik on turvaliseks keeratud ning ainult tema teab arvuti parooli, iCloudi parooli ja logib sisse ka näpujäljega, iPhones on ka vaid tema teada passcode ja tema näotuvastus. Ta pole peale pannud omale pärijate kontakte. Inimene jääb auto alla, saab surma. Nüüd pärija vaatab et jaaaaah, mul on päranduseks arvuti ja mobla, aga sisse ei saa ju, kood ei tea ning näpp ja nägu on ka maha maetud või ära põletatud. Apple laiutab käsi - sorry, süsteem ongi nii ehitatud, et vaid inimene ise saab ligi, see ongi kogu asja point. Ja polegi nende seadmetega midagi teha, samuti kogu sisu läheb kaotsi, koos inimesega mulla alla. Ning nii peabki olema, kui inimene ise on sättinud, et ainult tema saab oma asjadele ligi.
See oli morbiidne näide, aga tavalisemad on "laps unustab oma parooli/pini ära" või "vanaema unustab oma parooli/pini ära" või "täiskasvanu unustab oma parooli/pini ära". Seda mis iganes põhjusel juhtub ju inimestel, seega tasub turvaliseks minnes läbi mõtelda, et mis siis saab, kui ikka parool on vasakule läinud mis iganes põhjusel. Või siis võib kasutada tavalise kasutaja-parooliga ning parool kasvõi post-itile panna ja usaldusväärse isiku kätte anda, et kappi ära peidaks. Ning kui peale keerata kettakrüptod ja muud lisavõimalused, siis jah, vaata, et ise end ukse taha ei jäta lolli kokkusattumuse korral. Sest peale seda võib lukus seadme minema visata, vbolla mõni juppide huviline on väikse raha eest nõus ostma.
Märksõnad "recovery contacts", "legacy contact". "Recovery key" teatud juhtudel.
Minu isiklik soovitus on igal juhul kahetasemeline autentimine peale keerata nii telefonis kui arvutis.
See on nüüd telefoni jutt, aga kui iPhone pole iCloudiga lukus, on vaid kasutaja enda lokaalne pin peal, siis sellest saab apple läpakaga resetides üle, ametlikult. Seega saab telefoni ikka kasutada, lihtsalt sisu läheb kaotsi. Siin võib olla eri aja iOSidega erisusi, mul oli kogemus värskelt iPhone 7'ga.
viimati muutis Dirty Harry 21.03.2025 10:13:09, muudetud 3 korda |
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
21.03.2025 10:06:38
|
|
|
Apple telefoni ei saa politsei ka lahti, androidiga polnud mingit probleemi neil
|
|
Kommentaarid: 204 loe/lisa |
   |
5 :: |
170 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
21.03.2025 19:54:54
|
|
|
magnetiga kinnituv laadija, Magsafe, on ikka jube äge. |
On vanadel mudelitel ja uutest järgmistel:
MacBook Air introduced in 2022 or later
14-inch MacBook Pro introduced in 2021 or later
16-inch MacBook Pro introduced in 2021 or later |
panna läpakate puhul filtrisse vähemalt 2560x1600 ekraanid kui tahta Airiga võrrelda, 3072x1920 Pro puhul |
Läpaka ekraani puhul on resolutsioon viimane asi, mida võrrelda. Värviedastus, värelusvabadus, eredus on olulisemad, küll aga võib olla infot raskem leida (peab ülevaateid lugema).
Liquid Retina XDR (3024x1964) MacBook Pro 14" 2023 Apple M3 Pro ja 2,8K (2880×1800) puutetundliku OLED ekraaniga Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 hind on enam-vähem sama (~2500€).
|
|
   |
668 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
21.03.2025 20:09:31
|
|
|
von Wu kirjutas: |
Liquid Retina XDR (3024x1964) MacBook Pro 14" 2023 Apple M3 Pro ja 2,8K (2880×1800) puutetundliku OLED ekraaniga Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 hind on enam-vähem sama (~2500€). |
Just.
|
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
aero
HV vaatleja
|
28.03.2025 16:42:44
|
|
|
Andke nõu! Plussid-miinsed arvestades, et hinnasilte võrreldes tundub õuna kraam 2-2,5 kallim esialgu. |
Seal peab vaatama, et võrdled õigeid asju. Näiteks ma üldse küsiks, et miks MacBook Pro? Tänapäeval on Air väga sarnase silikooni peal ning vahe suurema-kallima Proga on väiksem kui omal ajal. |
Üks oluline vahe - minu teada KÕIK Air-id toetavad ametlikult vaid ÜHT välist kuvarit. Win pealt minnes ma magasin selle maha ja võtsin M2 Airi. Kuvarid olid enne 27" x2, nüüd üks 32". 4K on mulle kontoritöö jaoks liialt kribu. 2560x1440 sobib, vaatan seda 80-90cm kauguselt. Ideaalis paneks 32" kõrvale ühe 20" lisaks püstipidi aga pole nii lihtne. https://www.reddit.com/r/macsysadmin/comments/159ajkm/m2_macbook_air_dual_monitors_extended/
Logi klaveriga on alt+tab loogika täpselt sama mis windowsis, Cmd/alt on sama klahv.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
28.03.2025 16:45:57
|
|
|
aero kirjutas: |
Seal peab vaatama, et võrdled õigeid asju. Näiteks ma üldse küsiks, et miks MacBook Pro? Tänapäeval on Air väga sarnase silikooni peal ning vahe suurema-kallima Proga on väiksem kui omal ajal. |
Üks oluline vahe - minu teada KÕIK Air-id toetavad ametlikult vaid ÜHT välist kuvarit. |
Ei ole nii. M3 ja M4 Airid toetavad kahte välist monitori.
https://support.apple.com/en-us/122212
https://support.apple.com/en-us/117373
|
|
   |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
hugo
HV veteran
|
30.03.2025 10:36:35
|
|
|
[quote="Dirty Harry"]
Oskad kommenteerida, kas Ipad on mõttekas ost v mitte n.õ meelelahutuse mõttes, nt lennukis v laevas aega viitmiseks ja netis olla? Või pigem väiksem arvuti juba , enamasti ongi need 13 tollised.Või on see raha mahaviskamine.
Kodus muidugi android tahvel olemas siiani aga võiks kõik ühtne olla.Androidi tahvli eelis muidugi odavam, LTe sees ja mälukaardi võimekus
|
|
Kommentaarid: 46 loe/lisa |
   |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|