06.02.2025 16:31:24
Kuidas mikrofoniga, mis Tascamiga ühendatud on, paremat heli kätte saada?
Tere! Võibolla on siin targemaid audio inimesi, kes oskavad aidata probleemiga mida ma varem ei pannud tähele kui alles nüüd, kui üht videot tegema hakkasin. Lindistan linde mis on mu põhiteema ja tahaks 2025 aastal paremini seda teha, sest tahan vigadest õppida .
Siin on hea näide mis mu probleem on.
Lind aastal 2023 kõlab nagu selgelt ja ilusasti, nagu PNG fail. Kõrged hääled tulevad nagu laseri moodi läbi ja ei kõla nagu teki alt tuleks.
Lind 2024 kõlab nagu oleks JPG fail. Selline.... plastmass? ma ei oska paremini seletada. Ma varem ei teadnudki et nii ei peaks see olema ja arvasin nii mikrit töötavadki.
2023 on lindistatud Tascam dr-05x
2024 Tascam dr-05x + Rode Videomic Rycote.
Imelik on see et kõrvaklappidest ma ei saanud aru et midagi valesti oleks. Kuigi nüüd jah märkan et kui lind teeb kõvemaid ja kõrgeid helisid, siis nagu tuleks "mingi" piir ette kvaliteedis või oleks tekk peal. Aga sama lind 2023 tegi kõrgeid hääli ja ei tundunud et mingi "ääre" vastu läheb või "teki alt" kostub.
Helifail ka ei olnud Audacitys näha et midagi clipiks sest heli oli nagu keskel ja ok. Ei läinud ülesse ja alla äärde. Ainuke mis teine on, on see "plastmass" hääl.
Keegi teab mida ma teha saaks et paremaks selle mikriga lindistada saaks? Kui see on "distortion" siis miks seda kuidagi näha polnud aparaadis ja mujal? ma arvasin kui distortion juhtub või clipping, siis see oleks kohe näha kui peak juhtub?
Ma tean mulle öeldi midagi input leveliga mässata kuna mikker võib seda teisiti võtta, aga kuidas ma seda "testida" saan ja mille peal testida et näha kas tascam üksi ja tascam + mikker kõlaks identselt kui neid Audacitys üksteise kõrvale panna?
Kas see võib ka olla et minu Rode ei ühildu Tascamiga ja see heli ongi niivisi?
Audio kvaliteet oli mul alati:
24bit
sample 96k,
type stereo.
1h is 2gb
Tänud kõigele kes oskavad aidata kuna tahan paremaks saada lindistades helisid. Õnneks lind ei ole nii hullu kvaliteediga kui Nokiaga oli lol, aga tahaks mikriga saada sama nagu 2023 aasta oma, kui lindistasin ainult Tascamiga. _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
96khz on overkill - piisab 24-bit; 44,1 kHz ja pigem mono.
Mis formaati salvestad; mp3 või wav?
Eelistama peaks viimast. _________________ Päevad lõpevad siis, kui lased neil minna...
M: Uus/pakendis Fjern Fjork Titanium Forked Spoon - 10€
Aaa ma ei teadnudki mida mono teeb kuna kartsin et kui pole stereo siis ta ei lindista lindu hästi. Lugesin linnufoorumist et stereo teeb nagu vasakult ja paremalt lindu ja heli on eri valjudusega, mono teeb ühe rea ainult. ma ausalt ei teadnud seda lol ja sellepärast ma ei näppinudki seda monoks. Nüüd siis tean _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
ma tänapäeva salvestustehnikaga enam päris kursis ei ole, aga kas RØDE ei ole rohkem podcastide jms tehnika, ehk siis rohkem kõne salvestamisele orienteeritud? Speksid näitavad lülitatavat high-pass filtrit, on see ikka väljas? Tegin selle vea ja küsisin googlelt, mida internet lindude salvestamiseks kasutab, hädavaevalt pääsesin sellest uputusest eluga, aga jäi mulje et rohkem kui üks on Sennheiseri shotgunide peal.
Oot, milles täpsemalt probleem on?
2023 lindistasid Tascami sisseehitatud mikriga ja 2024 üritasid seda asendada rodega? Kui nii, siis mis oli eesmärk teise mikrofoni lisamisel üldse? Väidetavalt ju enne oli kõik korras...
Selgelt on Rode mikril mingisugune LP filter peal. Kas see on lülitatav, või ongi pehmema ülemise otsaga disainitud, seda ei tea. Kui ongi nii disainitud, siis kahjuks midagi teha ei olegi ja tuleb järgmine mikrofon otsida. Mikrofonidega üldiselt ongi nii, et kõik on erinevad ja isegi korralike seast tuleb otsida see õige, mis sobib kindla töö jaoks (võimalusel proovides.) Audio maailmas pole olemas ühte ja universaalset asja. 5000€ maksev mikrofon võib täielik kõnts olla teatud asjades, kus 50€ mikker teeb töö ilusti ära!
Mikri võimendi on ka veel omaette teema muidugi. Kiire Google ei näidanud aga kas Rodel on see sisse ehitatud või teeb tascam seda tööd? Viimase puhul võib vabalt ka mingi lisa LP filter olla välise mikrofoni liidese vahel aga mitte sisemikril. _________________ Mess with the best, die like the rest!
Oot, milles täpsemalt probleem on?
2023 lindistasid Tascami sisseehitatud mikriga ja 2024 üritasid seda asendada rodega? Kui nii, siis mis oli eesmärk teise mikrofoni lisamisel üldse? Väidetavalt ju enne oli kõik korras...
Selgelt on Rode mikril mingisugune LP filter peal. Kas see on lülitatav, või ongi pehmema ülemise otsaga disainitud, seda ei tea. Kui ongi nii disainitud, siis kahjuks midagi teha ei olegi ja tuleb järgmine mikrofon otsida. Mikrofonidega üldiselt ongi nii, et kõik on erinevad ja isegi korralike seast tuleb otsida see õige, mis sobib kindla töö jaoks (võimalusel proovides.) Audio maailmas pole olemas ühte ja universaalset asja. 5000€ maksev mikrofon võib täielik kõnts olla teatud asjades, kus 50€ mikker teeb töö ilusti ära!
Mikri võimendi on ka veel omaette teema muidugi. Kiire Google ei näidanud aga kas Rodel on see sisse ehitatud või teeb tascam seda tööd? Viimase puhul võib vabalt ka mingi lisa LP filter olla välise mikrofoni liidese vahel aga mitte sisemikril.
Probleem on see mul et 2023 kui ainult Tascamiga lindistasin oli heli nii nagu peab, aga kui 2024 testisin Rodega, siis lind kõlab järsku halvemini natuke ja nagu oleks teki alt, kuigi ma mitte midagi ei muutnud oma settingutes, lihtsalt tascami asemel lindistas mikker seda lindu, mis oli ühendatud Mic in auku Tascamil.
Ma arvasin et mikker teeb nagu audio veel kvaliteetsemaks ja ma olen näinud et teised inimesed kes neid lindistusi teevad neil on ka igast mikrid mida nad saavad külge panna oma rekorderitele. Muidugi tean et viga oli vist see et kui lind oli 50 cm kaugusel siis oli jah vist viga see mikker panna ja see aasta tean et seda ei tee. Aga kui lind on kaugemal, siis peaks see mikker kaugemat lindu paremini kätte saama sest vahest on olukord kui ma kuidagi ligi ei saa. Mikritele saab parabooli ka ümber teha ja sellepärast võtsin ka selle. Olen teadlik et ma olen veel ikka n00b ja ma õpin koguaeg
Ning ma jah ei teadnud et podcasti mikril ja muudel mikritel on mingi erinevus. Enne oli mul Videomic me aga sellele oli vaja TRS to TRRS juhet ja siis oli taustal koguaeg sihuke peenike bzzzzzzzzz pinin mida kuidagi ära ei saanud.
Mul oli jah mikril see värk välja lülitatud et mingi pass filter sees oleks. Aga lihtsalt ikkagi segadus miks heli ikka nagu "teki" alt kostub kui sama mikri videot vaatasin youtubest ja neil oli heli ok.
See küsimus on ka veel et mismoodi ma saan ketsetada seda mikrit mingi heli peal et kuulatada kas midagi muutub kui neid input leveleid näpin Tascamis? mul tavaliselt oli input level kuskil 68-67 kanti ja lind oli ilusa kõlaga ja midagi ei peakind.
Imelik on see et kõrvaklappidest ma ei saand kordagi aru et midagi valesti on . _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
ma tänapäeva salvestustehnikaga enam päris kursis ei ole, aga kas RØDE ei ole rohkem podcastide jms tehnika, ehk siis rohkem kõne salvestamisele orienteeritud? Speksid näitavad lülitatavat high-pass filtrit, on see ikka väljas? Tegin selle vea ja küsisin googlelt, mida internet lindude salvestamiseks kasutab, hädavaevalt pääsesin sellest uputusest eluga, aga jäi mulje et rohkem kui üks on Sennheiseri shotgunide peal.
Võin jah sinnapoole vaadata. Huvitav jah et kuidas Rode ja Sennheiser erinevalt töötavad, kuigi on ikka "mikrid" kas neil on seespidiselt midagi teistmoodi et võtab heli muutmoodi peale? _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
kui sama mikri videot vaatasin youtubest ja neil oli heli ok.
Vaatasin ka mingit review videot sellel. Üsna tummise heliga tundus olevat küll st. tugevamalt esile toodud madal kesksagedus ja tagasihoidlikud kõrged. Samas, ega YT kvaliteet täit pilti ikka ei anna ja pole õrna aimugi, mis seadmetest see veel läbi lasti.
Kas rodel see tuulekate ka pealt ilusti ära käib? Proovi ilma selleta, need kipuvad ka kõrgemaid sagedusi summutama. Samas võib see jälle õues lindistamise võimatuks muuta aga proovi niisamagi. _________________ Mess with the best, die like the rest!
Ma testisin üht asja ma tean see pole nagu kui päris lind laulab, aga ma tahtsin näha kas on mingi Input leveli asi et tascamiga kui lind laulis ja oli 67 vms siis lind kõlas ikka ok, ei peakinud ega midagi.
Siin on esimene audio (otsisin just sihukese kõrge osa mida lind teeb) Panin Input leveli 39 peale
Siin ka ei ole seda.... effekti??? Ma olen segaduses...
EDIT: aa ok vb hästi õrnalt isegi on... aga pole nii massiivselt kui see mille 2024 lindistasin.
Kolmas audio kus on alguses rode ja läheb üle tascam variandile
mis nüüd siis teisiti on lol? Sest kui see audiot arvutisse panin (kui oma sahmerduse ja plõksud ja värgid välja võtan) siis see fail oli juba sellises kvaliteedis kui Audacitysse panin. Mitte midagi ma ei ole näppinud algfailis et see järsku niivisi kvaliteeti kaotas. _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
Vähem on kuulda erinevust aga see sama erinevus on hoolega kuulates täitsa olemas. Kusjuures rode on hetkel isegi parem, keskel on rohkem detaile (sarnane boost nagu seal minu vaadatud yt reviews tundus) Konkreetsel juhul on ilmselt heli esitusvahendi (kõlarid?) kvaliteet ka väga määrav. Neil ei ole ilmselt nii teravaid kõrgeid sagedusi nagu looduses ja seepärast vahe ka vähem märgatav.
Ma ütleks, et tegu ongi mikrofonide erinevusega. Tascami originaal tundub kohati isegi liiga häirivalt terav kõrgete sagedustega ja enamus olukordades eelistakski vähem neid. Sinu olukorrast saan aru, kõrged toonid annavad linnuhelile ikka palju juurde.
Proovi siiski seda katte eemaldamise trikki, kasvõi samamoodi testfaile tehes. _________________ Mess with the best, die like the rest!
Proovin jah homme seda testi. Lihtsalt huvitav et seekord ei olnud seda jama aga kui päriselt lindistasin, siis oli... Vb see 2 setting jäi peale see mis nupuga liigutades on Sest üks on off, teine on ON ja edasi liigutades on mingi 80hz asi
Kuigi öösiti loodus oli suht vaikne. Sahin oli tihti taustal või mütrin või kauge ööbik, aga suurem osa oli selline white noise mis on ok. _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
Lihtsalt huvitav et seekord ei olnud seda jama aga kui päriselt lindistasin, siis oli
Seda üritasingi selgitada, et vähemalt minu tehnikaga kuulates (Sennheiser HD250 ja Audio technica ATH-M50X, mõlemad mulle meeldivalt detailsed kõrgetel sagedustel) olid täpselt samad omapärad rode mikrofoni lindistuses täitsa olemas aga palju vähem märgatavad. Kõlaritest esitatud heli ja looduseheli on hoopis teisest klassist ja sellest see erinevus ka ilmselt tuleb. Õues liigub õhk ka rohkem ja võibolla see tuulekate summutab veel rohem selle kõrval kõrgeid sagedusi vms. _________________ Mess with the best, die like the rest!
See küsimus on ka et see nupp mis rodel on, see low pass filter, kas see võib ka helikvaliteedi perse keerata? Et on madalam kvaliteet kui nupp võis kogemata peal olla? Seal on mingi 80hz värk. ma sellega ka testisin ja kuidagi tundus oli sitem see heli.
Et see annab siis lootust et seda mikrit saab siiski kasutada.
Woox2k, kas sa ka paned need input levelid paika enne lindistust kui Te midagi lindistate? Aparaadil vms. _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
See küsimus on ka et see nupp mis rodel on, see low pass filter, kas see võib ka helikvaliteedi perse keerata?
Low-pass e. LP filter lõikab ära kõrgemad sagedused. Kui selline nupp seal on, siis jah, see on otseselt seotud sinu kirjeldatud "tekialuse" heliga ja peaks alati välja lülitatud asendis olema! Samas tavaliselt on just mikrofonidel High-pass (HP) filter hoopis, see lõikab madalad sagedused ära ja üldiselt teeb kõrgemad helid paremaks. 80Hz kirjeldus viitab just High-pass filtrile ja see sinu kasutuse juures olulist erinevust ei tohiks teha (kui, siis isegi parem seda sees hoida)
Input levelite osas, ikka panen aga ma ei käi looduses asju ka lindistamas ja seal asjad keerulisemad! Üldiselt sätitakse need paika nii, et võimalikult palju dünaamilist ala ära kasutada, st level nii kõrgeks, kui kõige valjemad helid on napilt alla 0db. _________________ Mess with the best, die like the rest!
Aah.. mul on high pass filter siin.... hmm aga ikkagi kuidagi see tegi mu audio nagu imelikuks. Tascamil oli ka see kirjas et kui mikker taha panna manualis
Reduce the output level of the external audio device if the
input sound is distorted even when reducing the input
gain level on the unit.
• When an external audio device with a fixed output line
level is connected, it would be impossible to control the
gain level appropriately because of excessively large input
signals. In such cases, use the headphone jack or other
level-controllable output for connection to the unit.
Set MIC POWER to OFF when connecting a dynamic
microphone, microphone with a built-in battery, or
external audio device. If set to ON, the plug-in power may
damage such microphones or generate noise.
i Use headphones to monitor when you are recording with
a microphone. If you use speakers to monitor, the sound
output from the speakers may also be recorded, causing a
poor recording and even feedback.
Hmm seda osa ma varem ei ole vaadand. Ma polegi aru saand mida see Mic Power teeb.
Kas siis Mikril on automaatselt karmim tunnetus ja peaks madalamaks keerama seda input levelit? Sest heli oli kuidagi mitte teki all kui ma selle input leveli allapoole panin. kas siis see heli mis seal youtube videos kölas on "distortion"? Et audio mul ei klippind aga heli on teine ikkagi. _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
Tascami enda mikriga linde salvestades ikka 24bit stereo. 96khz pole tõesti vajalik, 48 on piisav.
Aga ma näen probleemi selles, et mikritel on veidi eri kasutusala.
Tascami enda XY sobib ideaalselt ruumiheli (nii sise- kui ka välis) salvestuseks, sh ka loodus ja linnud.
Videomic on shotgun ehk siis suundmikrofon. Sellega on hea intekaid salvestada (kasvõi lindudega) või konkreetseid helisid.
Ideaalis salvestaks kolme kanalit korraga. Tascami XY võtab stereona atmot ja videomic on suunatud millegi konkreetse poole. _________________ eriti julm
Tänud! Kas selles võib ka olla et kui lind on hästi ligidal (ööbikud ja roolinnud öösiti saab alla meetri ligidale) siis nendele pole vaja shotguni kasutada, vaid parem on seda taktikat kasutada siis kui lind on paari meetri kaugusel? (näiteks musträstas, kes laulab 7 meetri kõrgusel) Ma siis nagu ei täheldanud heli läheb nagu teki alla kui lind on kaugemal. Just nendel on see efekt kui lind on alla meetri ja ma soovisin linnule suunata selle shotguniga. Vahest on ka see asi et tascam võtab mingi interference üles mis on minu kontrollist väljas sest ma kunagi ei tea kus kohas see on. Aga näiteks mikriga seda ei juhtu.
Nüüd kui kuulan musträstaid mis salvestanud olen eelmine aasta, seal ma olin tihti kasutanud seda rode mikrit ja seal ma ei kuule et lind oleks järsku halvema kvaliteediga. Krt, vb see kui lind liiga ligidal on ja sinna mikrisse röögib, vb see tekitab seda distortioni? kuigi IRL ei näinud midagi et audio oleks äärtes, aga heli oli kohe nagu teki all tundega.
Samas kui eile seda heli kõvasti lasin mikrisse, siis ka ei tulnud nii karmi seda distortioni kui siis kui seda Tiivo JR nimelist lindistasin 2024. Kuigi aed-roolind pole NII vali kui ööbik, teeb vahest küll kõrgeid noote.
Ööbik on ainult tascami mitu korda röökind ja seal oli heli ok kuigi ma kartsin et okou, nüüüd clipib kõik aga nope, audio oli jumala korras . Ööbikul on iseenesest jummala vali hääl et pole probleem teda heas kvaliteedis kätte saada (juhul kui ei saa ligi ja on 2-3m kaugusel)
Siin täiesti sama tehnika. Rode oli musträsta poole suunatud. Heli on ok.
Kuigi input level mul oli kuskil 60 kandis või alla, ei keerand see heli nässu. See ongi niii confusing irw. Siis kui õige aeg on käes, siis järsku jamab ja kui proovin jäljendada, siis järsku pole seda...
3 kanalit korraga... hmmm. Seda võiks proovida küll lol, sest mul on 2 tascami ja 3s on tulekul (Ammu plaanisin seda ette et on 3 tascami et saaks ühe öö jooksul mitu lindu samal ajal kätte)
Siis saab mängida sellega et üks tascam on ühte suunda, teine teise suunda ja samal ajal lindistavad. See on isegi plaanis teha see aasta et näha kas see trikk töötab.
Vaatan korra mida see mikker teeb kui selle pehme asja ära võtan. _________________ Flacko, the nutty weasel who loves blue cheese, Blyth's Reed Warblers, Thrush Nightingales and Devin Townsend!
Mulle seletas üks sõber ära, miks mul audio on nagu teki all. See mikker mis mul on, peab sitaks täpselt olema suunatud linnule, täpselt otsa. Kõik mis natuke otsest mööda läheb, muutub muffled ehk padja all. Sellepärast vist see roolind nii kõlaski et mul ei olnud lind otse suunatud..... sest ta laulis vb natuke paremal sellest shotgunist.
Pean otsima mikry millel on supercardioid moodus. Lihtsalt tahaks et oleks üks mikker juures, mida saaks kasutada nagu hane kaela moodi kui lindu tascamiga ei saa, siis saab external mikrofoniga kasutada nagu kaela ja saab seda natuke ettepoole panna või puu külge teipida
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.