intel on 2 prosede põlvkonda per socket teinud iidamast-aadamast, selles on olnud vaid üksikud erandid. kui see tuleb ootamatult, siis on kehvasti.
viimase inteli põlvkonna platede - õigemini küll chipsetide - odav ots hakkab nüüd aasta alguses riburadapidi tulema. see on uute platvormide launchil olnud tavaline järjekord, sama tegid nii am4 kui am5.
pcie5 on kahtlemata kallis. seda on plaatide hinnas selgelt näha. millegipärast on küll am5 plated ikkagi kallimad kui featureset määrama peaks. tundub küll, et tootjad on pika eluea osalt sinna sisse arvutanud. _________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Kui b650m ds3h oli viisaka vrm-i lahendusega (6-faasi, viisakas radikas) ja testimisel läbis HW unboxed vrm koormustesti, siis b850m ds3h puhul on vrm-i downgraditud duubeldatud 4-faasiliseks, mis kirjelduse järgi on sama, mis b650m-k- see aga kukkus HWU vrm-i testis haledalt läbi - vrm-i temp 118 kraadi!!
Edit2- Buildzoid arvab, et sellest ikkagi piisab 9950x jaoks - https://youtu.be/I4i55YNTlYM - ilmselt on siis nende duubeldatud 4 faasi puhul kasutusel korralikud 60a sps/drmos vms integrerritud mosfetid _________________ [Url][/url]
viimati muutis 1dumbpcuser 12.01.2025 19:12:12, muudetud 1 kord
Kui b650m ds3h oli viisaka vrm-i lahendusega (6-faasi, viisakas radikas) ja testimisel läbis HW unboxed vrm koormustesti, siis b850m ds3h puhul on vrm-i downgraditud duubeldatud 4-faasiliseks, mis kirjelduse järgi on sama, mis b650m-k- see aga kukkus HWU vrm-i testis haledalt läbi - vrm-i temp 118 kraadi!!
See Asus ikka parem kui see Gigabyte ja omab ka paremat integreeritud audiot, hind ilmselt veidi kõrgem, olemas ka koos wifi-ga variant. Ega selles b850 Eesti valikus midagi muud nagu polnud, üks veel kesisem gigabyte oli veel, kui eile vaatasin. Küll tehakse b850 budget emaplaatide review ka varsti ära ja paljud b850 tulevad PCIE 5.0, kuigi vist optional.
See Asus ikka parem kui see Gigabyte ja omab ka paremat integreeritud audiot, hind ilmselt veidi kõrgem, olemas ka koos wifi-ga variant. Ega selles b850 Eesti valikus midagi muud nagu polnud, üks veel kesisem gigabyte oli veel, kui eile vaatasin. Küll tehakse b850 budget emaplaatide review ka varsti ära ja paljud b850 tulevad PCIE 5.0, kuigi vist optional.
Ma olen Asus ja Gigabyte B650 ja X870 plaate näppinud ning minu kogemusel on mõlemal omad väikesed hädad. Asused on olnud mälude ja cpu tuunimisel kapriissemad, Gigabyte Windows soft ei kõlba karu peesse ka mitte. Asuse bios ja soft on mugavam/loogilisem. Kokkuvõttes eelistan Asust. _________________ Ostan 400-650W PSU (Platinum-Titanium) Liitu Binance'ga Liitu Honey'ga
ASRock oli alguses päris heade hindadega, aga ma noobina ostsin B650 MSI Tomahawki sama hinnaga, mis oleks saanud B650E AsRocki.
Pikapeale hea sõna levis ja praeguseks see ASRock pole nii odav enam midagi, paljud peavad ASRocki parimaks valikuks AM5 emaplaatide osas.
ASRock oli alguses päris heade hindadega, aga ma noobina ostsin B650 MSI Tomahawki sama hinnaga, mis oleks saanud B650E AsRocki.
Pikapeale hea sõna levis ja praeguseks see ASRock pole nii odav enam midagi, paljud peavad ASRocki parimaks valikuks AM5 emaplaatide osas.
Asrock B550M Pro4 AM4 siiani toimetab, piisavalt hea.
Ma ise plaanin seda B650 Tomahawk mobot osta. Äkki kommenteerid seda veidi.
Mulle Asrock absull ei meeldi.
Ma ise plaanin seda B650 Tomahawk mobot osta. Äkki kommenteerid seda veidi.
Mulle Asrock absull ei meeldi.
Pole Tomahawkiga probleeme olnud, ostsin 78000X3D ja 6000 CL30 mälud, millele lükkasin eelnevalt guugeldatud Bullzoid's timingud peale.
Algul masin läks päris kaua tööle, aga ca suve kanti tuli BIOS update, mis parandas seda ca 2x. Kui "memory context restore" enable panna BIOSis siis bootib sama kiirelt kui AM4 peal, aga paljud räägivad, et see tekitab random blue screene, et ise pole proovinud. Lihtsalt iga restarti/masina tööle panekuga ootan ~10sek kauem kui AM4-ga. Kui mälu 64gb siis ootab ilmselt oluliselt kauem.
viimati muutis Arx07 12.01.2025 18:30:52, muudetud 1 kord
Bluescreene tekitab siis kui asi on hallis alas. Ta selle alguse treenimisega üritab välistada selle. Ma ise laseks ära treenida ja kui on kõik ok, siis lülitaks välja lihtsalt kui see oluline on.
Endal masinad käivad alati 24/7 ja siis ei ole suurt vahet aga need kes tihti sisse-välja lülitavad võib tüütu olla küll kui pill pea minuti käivitub.
Laske memtesti, aidat ja y-cruncherid läbi. Kui kõik ära teeb, siis ei tohiks mingeid mäludest või prosest tingitud bluescreene ikkagi naljalt tulla kui just erandlikult pikalt mängides-koormates kaart kasti nii palju kuumaks ei küta, et hakkab ikkagi temptundlike asju mõjutama. _________________ Emotsionaalne suruja
Wifi jah pole väga vaja, aga BT on ikka väga oluline imho. Reeglina on need ühes kivis/moodulis.
On öko plaate, millel pole wifi/sinihammast. _________________ Ostan 400-650W PSU (Platinum-Titanium) Liitu Binance'ga Liitu Honey'ga
Ega see hinda väga ei mõjuta (ca 20€ omakulu äkki) ja biosest saab alati välja lülida või lausa füüsiliselt mooduli eemaldada. _________________ Ostan 400-650W PSU (Platinum-Titanium) Liitu Binance'ga Liitu Honey'ga
Sai üle pika aja arvutit uuendatud ning Ryzen 7 7900x prose pandud. PEaasjalikult sellepärast, et 65W TDP. St normaalse jõudluse ning võimsustarve suhtega.
Prose masinas sai avastatud, et idle temp on seal 55c kandis ning kui koormust anda, siis 50% prose loadiga on 95c.
Kuna masin on võimalikult vaikseks tehtud, siis ei ole korpuses head õhuvoolu etc, kuid 95% probleemist on see, et soojust ei juhita CPU cooleri peale. Kui CPU on 95c, siis CPU cooleri talla peal näppu hoides on see ehk 45c.
Paigalduse ajal ei olnud mingit high end pastat võtta (st veidi on parandusruumi), kuid lugedes siin erinevaid foorumeid, siis paistab probleem olevat selles, et Prose ei juhi läbi IHS'i soojust efektiivselt.
Kuidas teiepoolsed kogemused?
Vaikse arvuti tegemisel on muidu mõistlik ette ikkagi 3 fani lisada ja äravooluks taha 1 ja kui väheks siis 1 veel üles. Seadetest paned nt esimesed 700rpm puhuma ja sa ei kuulegi neid.
Mis jahutust te kasutate alustuseks üldse? 65w tdp ei tähenda midagi, see prose tahab head jahutust saada.
7900x oskab loadis peaeagu 200w võtta ja piikida isegi kõrgemaks.
Ilmselt PBO alt ming -20 panna läheb asi paremaks aga see kus ta stabiilne on peate ise proovima. Võibolla -15 aga võibolla kannatab -30 ka.
95 on neil ettenähtud "OK" temp milelga nad efektiivselt toimetavad ning üle selle ei lase endal minna naljalt.
Üldiselt nii inteli 14600 kui ka AMD 7700 ja üles prosedel oleks mõistlik 280/360/420 AIOt kasutada või mingit väga head õhku. Keskpärased asjad ei jahuta neid mugavalt maha. _________________ Emotsionaalne suruja
Olles omanud 5900X siis eeldaks 7900X toodab ka korralikult sooja. Halva õhuvooluga kastis (NZXT H510 + nii palju venitkaid kui kast lubas) Noctua D15Sga sain masina crashima mõned korrad peale paari tunnist sessiooni. Tagant järele mõeldes arvatavasti jäi kuum õhk (CPU +GPU) ülesse kasti nurka "kinni", mis siis lõpuks osutus liiga paljuks. AIO vastu vahetades probleem samas kastis kadus. Kogemuse põhjal on CPUd olnud pirtsakamad soojema/kuumema õhu suhtes kastis kui GPUd.
Soovitaksin ka AIOt või siis minimaalselt 2 torniga õhkjahutit (sellisel korral peaks õhk kastis hästi liikuma). Ja kindlasti soovitaks PBOd kasutada. _________________
Sai üle pika aja arvutit uuendatud ning Ryzen 7 7900x prose pandud. PEaasjalikult sellepärast, et 65W TDP. St normaalse jõudluse ning võimsustarve suhtega.
7900x on ju 170w tdp ehk 220w power limit? _________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.