Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Windows ja WiFi6 - ühendab ennast võrku WiFi4 protokolliga märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
priit
Kreisi kasutaja

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.01.2025 19:00:01 Windows ja WiFi6 - ühendab ennast võrku WiFi4 protokolliga vasta tsitaadiga

Tere

Äkki kellelgi on mingit head mõtet, miks Win10/11 läpakas WiFi6 kaardi olemasolul WiFi6 ruuteriga vägisi WiFi4 protokolli (802.11n) kasutades suhelda tahab? Paar korda korduvalt reconnectides õnnestus WiFi6 ühendus üles saada, kiirus-stabiilsus olid väga head, aga peale järgmist restarti/reconnecti on ühendus tagasi WiFi4 peal, mis on 6'st nii 4x aeglasem. Mingit korratavat liigutust, mis puhul läpakas ax protokolli rääkida suudab, ei ole leidnud. Lambist umbes ühel korral 20st suudab kasutada.

Läpaka WiFi kaart - Intel AX210. AP - Mikrotik hAP ax³. WiFi võrk on seadistatud ainult 5GHz peale, signaal on väga hea (ruuter läpakas mõne meetri kaugusel), kasutusel oleval sagedusel (ega ka kõrval asuvatel) ühtegi teist WiFi võrku ei leita. Ühelgi teisel läpakal, moblal ega lauaarvuti pole varemalt sellega 802.11ax ühendumisega probleemi olnud.

Proovitud uuemat-vanemat WiFi kaardi draiverit ja erinevad sätteid, mida sealt muuta saab - sama tulemus. Katsetatud nii Win11 kui Win10'ga - täpselt sama anomaalia. Mikrotiku WiFi debug logi midagi, millest kinni võtta, ei räägi.

Läpakas - Lenovo E595, mille Realtek'i Wifi kaart on vahetatud mainitud Inteli vastu.

Kui keegi oskab veel midagi arvata-soovitada, olen väga tänulik.
Kommentaarid: 202 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 167
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
SKG
HV Ihaldatuim Poissmees
SKG

sõnum 09.01.2025 19:40:23 vasta tsitaadiga

Device Managerist sai vanasti valida, millist sagedust ja standardi WiFi kaart kasutab.
tagasi üles
priit
Kreisi kasutaja

sõnum 09.01.2025 19:47:32 vasta tsitaadiga

SKG kirjutas:
Device Managerist sai vanasti valida, millist sagedust ja standardi WiFi kaart kasutab.

WiFi draiveri sätetest valitud sätte "802.11n/ac/ax Wireless Mode" -> 802.11ax. Ühendus ikka "n". Võin sealt valida ka 802.11ac - ühenda ennast ikka 802.11n protokolliga.
tagasi üles
A.S.
HV Guru

sõnum 09.01.2025 20:11:31 vasta tsitaadiga

Selles ruuteris endas ei anna ühendust "korrale kutsuda"?
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 09.01.2025 20:12:00 vasta tsitaadiga

On sul WPA2 või WPA3 seadistatud?
Mingitel kiibistikel on WPA3’mega mingi müstiline ikaldus ja kukub ax pealt n’i peale, kus WPA2 saadaval.

tagasi üles
priit
Kreisi kasutaja

sõnum 09.01.2025 20:31:26 vasta tsitaadiga

Ruuteris endas saaksin mingid WiFi protokollid keelata, aga ma ei taha seda teha - seal küljes käib palju erinevaid seadmeid ja mõni võib seda 802.11n'i reaalselt vajada.

Lubatud on WPA2-PSK ja WPA3-PSK. AP osa konf:

/interface wifi
set [ find default-name=wifi1 ] channel.band=5ghz-ax .skip-dfs-channels=10min-cac .width=20/40/80mhz configuration.country=Estonia \
.mode=ap .ssid=xxxxx disabled=no security=common-auth security.authentication-types=wpa2-psk,wpa3-psk .disable-pmkid=yes

Keeasin prooviks WPA2 kinni - kui AP tagasi üles tuli, ühendas ikka ennast 802.11n'i pidi. Kasutab sealjuures WPA3'me.

W11 WiFi ühenduse info:

SSID: xxxxxxxx
Protokoll: Wi-Fi 4 (802.11n)
Turbe tüüp: WPA3-Personal
Tootja: Intel Corporation
Kirjeldus: Intel(R) Wi-Fi 6E AX210 160MHz
Draiveri versioon: 23.100.0.4
Võrgu sagedusala (kanal): 5 GHz (136)
Agregeeritud ühenduskiirus (vastuvõtt/edastamine): 300/300 (Mbps)
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 09.01.2025 20:47:38 vasta tsitaadiga

Keela WPA3 ja vaata mis juhtub.
tagasi üles
priit
Kreisi kasutaja

sõnum 09.01.2025 20:57:33 vasta tsitaadiga

Etz kirjutas:
Keela WPA3 ja vaata mis juhtub.

Proovisin - siis oli WiFi4 WPA2 kasutades. Värdjas aparaat icon_smile.gif
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 09.01.2025 21:06:04 vasta tsitaadiga

Ma ei tee, mul siin toimivad nii Õunte kui Akendega… icon_rolleyes.gif
tagasi üles
aks
HV veteran
aks

sõnum 09.01.2025 21:07:11 vasta tsitaadiga

Äkki aitab see
https://www.devolo.global/glossary/band-steering
Kommentaarid: 128 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 119
tagasi üles
priit
Kreisi kasutaja

sõnum 09.01.2025 21:21:17 vasta tsitaadiga

aks kirjutas:
Äkki aitab see
https://www.devolo.global/glossary/band-steering

Mul ainult üks AP/Wifi võrk ühel sagedusel ongi - seal pole rohkem midagi steerida...
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 10.01.2025 00:02:58 vasta tsitaadiga

Kui sul on võrgus reaalselt 802.11n seadmed, mis uuemaid protokolle ei tunne, siis see sunnibki su AP legacy protokolli kasutama. Parandage teadjamad, kui ma eksin, aga minu meelest sellisel juhul AP protokollide vahel pendeldama ei hakka erinevate seadmete vahel, vaid kasutab kõige uuemat protokolli, mida kõik seadmed tunnevad.
Sinu puhul siis 802.11n

Näiteks soovitatakse legacy protokollid ära keelata AP-del, et sellist legacy protokollile tagasilangemist ei juhtuks, kui vanemad seadmed ootamatult ühendust küsima tulevad.

Ainus võimalus uuemaid seadmeid kiirema protokolliga kasutada on vanemad seadmed võrgust eemaldada, AP-s legacy keelata ja ületamatu vajaduse korral neile teise AP peale paralleelne legacy võrk luua.

tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 10.01.2025 00:51:19 vasta tsitaadiga

Dogbert, mitte alati ax/ac seadmed näiteks suudavad edukalt koos eksisteerida.
n/ax kohta ei tea, pole endal ainumastki ainult n’intoetavat seadet. icon_neutral.gif

tagasi üles
priit
Kreisi kasutaja

sõnum 10.01.2025 09:48:34 vasta tsitaadiga

N ja ax näikse väga hästi koos toimivat - sellesama läpaka kõrval, mis n'iga AP'ga suhelda ihkab teine läpaks võttis samal ajal ax'iga ühenduse üles. Lisaks veel mõned telefonid-pudinad, mis ac ja ax'iga samaaegselt võrgus. Otseselt n'i nõudvaid seadmeid mul ilmselt ei ole ja eks ma proovin vanemad-aeglasemad kui ac ära keelata. Samas - AP on selles konfis juba üle aasta käinud ja see on nüüd esimene seade, millega seda n-anomaaliat märkasin. Ainuke asi, mis teiste, probleemivabade masinatega võrreldes teistmoodi on - Inteli WiFi 6E (6GHz toega) kaart.
tagasi üles
tizko
HV veteran
tizko

sõnum 10.01.2025 10:18:01 vasta tsitaadiga

priit,lihtsalt silma on jäänud selle kaardi puhul driverite mured, eriti Windows11-ga. (oli soov endale samuti see kaart masinasse pista, kuid loobusin)
Kommentaarid: 257 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 238
tagasi üles
priit
Kreisi kasutaja

sõnum 10.01.2025 10:22:31 vasta tsitaadiga

tizko kirjutas:
priit,lihtsalt silma on jäänud selle kaardi puhul driverite mured, eriti Windows11-ga. (oli soov endale samuti see kaart masinasse pista, kuid loobusin)

Niipalju kui ma katsetasin, siis täpselt samasugune juramine draiveritega (draiver oli lõpuks sama, Inteli oma, sai veel eri versioone proovitud) nii W11 kui W10'ga. Mõte oli korra linuxiga proovida. Ülejäänud masinapargis olevate Inteli AX200/201 kaartidega on seni 0 häda olnud - aga need on vist EOL ja poest neid väga enam ei leia. Mõtlesin ise juba kusagilt AX200 kaardi hankida ja vaadata mis saab: ühe lollaka AX210 kaardi pärast kogu ülejäänud maailma "parandada" väga ei viitsi...
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 10.01.2025 11:17:08 vasta tsitaadiga

Etz kirjutas:
n/ax kohta ei tea, pole endal ainumastki ainult n’intoetavat seadet. icon_neutral.gif

Kui on seadmel kaks saatjat, üks 2,5 ja teine 5GHz jaoks, siis muidugi saavad paralleelselt eksisteerida. Mul ei tulnud seda eile õhtul kohe pähe.

Aga 802.11ax töötab ju ka 2,5GHz sagedusel. Ma ei tea, kuidas need seadmed käituvad, kui mõni n-seade ühendust küsib. Põhimõtteliselt saaks ju WiFi 6 5GHz peal edasi toimetada ja 2,5GHz lülitada samal ajal WiFi 4 peale. Aga kas see sedasi ikka töötab, ma ei tea.
Kui näiteks 5GHz sihilikult kinni keerata, siis on tagasi kukkumine 802.11n peale küll garanteeritud.

viimati muutis Dogbert 10.01.2025 11:23:47, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 32
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 10.01.2025 11:22:15 vasta tsitaadiga

Dogbert kirjutas:
Etz kirjutas:

Kui on seadmel kaks saatjat, üks 2,5 ja teine 5GHz jaoks, siis muidugi saavad paralleelselt eksisteerida.

Ei... ka samal sagedusel.
Mul on kodus segu, ac ja ax võimekusega seadmetest, ac seadmed lepivad lingi kiiruse kokku vastavalt ac standardile ja ax seadmed vastavalt ax standardile.
Kõik seda samas, 5Ghz võrgus ja sama AP küljes.
Kortermajas on 2.4Ghz sisuliselt võimatu kasutada (mulle isiklikult paistab enda elamisse, 27 erinevat 2.4Ghz võrku ja läbilase on bittides)

tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 10.01.2025 11:25:39 vasta tsitaadiga

Jah, lisasin ax kohta ka just.
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 10.01.2025 11:27:34 vasta tsitaadiga

Dogbert kirjutas:
Põhimõtteliselt saaks ju WiFi 6 5GHz peal edasi toimetada ja 2,5GHz lülitada samal ajal WiFi 4 peale. Aga kas see sedasi ikka töötab, ma ei tea.

Töötaks kindlasti, AP seisukohast on need ju eraldi raadiod.

tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 10.01.2025 11:37:09 vasta tsitaadiga

Etz kirjutas:
Dogbert kirjutas:
Põhimõtteliselt saaks ju WiFi 6 5GHz peal edasi toimetada ja 2,5GHz lülitada samal ajal WiFi 4 peale. Aga kas see sedasi ikka töötab, ma ei tea.

Töötaks kindlasti, AP seisukohast on need ju eraldi raadiod.

Minu meelest ka, aga mul ei ole ax protokollist nii head ettekujutust, et ma ei tea, kas ta kaht sagedust paralleelselt kasutada ei võimalda äkki ka klientidel? Sel juhul oleks ju mingi mõju kindlasti olemas.
Ja mul puudub ka ettekujutus, kuidas ax protokolli kasutades sageduste vahel lülitumine käib ja kuidas see võib sõltuda legacy standardi samaaegsest võimaldamisest AP-s. Nad võivad ju olla kuidagi seotud, kui kliendid võivad AP-lt 2,5GHz sagedusel küsida mõlemat standardit.

tagasi üles
A.S.
HV Guru

sõnum 10.01.2025 11:40:06 vasta tsitaadiga

Suure tõenäosusega võib asi sõltuda ka konkreetsest ruuterist, sest igal tootjal võib olla standarditest oma arusaamine.
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 10.01.2025 12:47:48 vasta tsitaadiga

Kas sellele AP-le ei saa kaht WiFi võrku tekitada? Üks 2,4GHz ja teine 5GHz? Antud juhul oleks see ainus kindel lahendus.
Kommentaarid: 729 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 550
tagasi üles
priit
Kreisi kasutaja

sõnum 10.01.2025 13:29:53 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
Kas sellele AP-le ei saa kaht WiFi võrku tekitada? Üks 2,4GHz ja teine 5GHz? Antud juhul oleks see ainus kindel lahendus.

Ikka annaks, aga kuna elutsen kortermajas, on seis samasugune kasutaja Etz kirjeldatuga: kogu eeter madalamas sagedusalas on paksult läbu täis, nähtaval-kuuldaval on seal nii 30-40 võrku. See õnnetu läppar, mis mul koledasti n-protokolli armastab kasutada, saab isegi sellega suheldes kindlasti parema-stabiilsema võrguühenduse 5G peal (proovisin alla ja üleslaadimiskiirust: stabiilselt umbes 28MB/s) kui kuidas iganes 2,4G sagedusala kasutades.

Tegin veel eksperimenti korras WiFi6 võimelise telefoniga hotspoti ja üritasin sinna ühenduda - sellega võttis kohe kenasti ühendust ax'iga, aga seda 2,4G sagedusalas (ei leidnud võimalust telefoni sundida hotspoti ainult 5G või 6G alas tegema).

Nagu juba enne mainisin, siis see, et antud läpakas Wifi6 AP'ga n-protokolliga räägib, ei häiri kuidagi ülejäänud raadiovõrguseadmete tööd-kiirust: need istuvad kenasti sama AP küljes ac ja ax protokolliga. Aga mul on juba akadeemiline huvi tekkinud välja uurimiseks, et miks antud konkreetne läppar seda teha ei taha icon_smile.gif
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 10.01.2025 13:56:03 vasta tsitaadiga

Ainus lahendus on sundida-keelata-lubada Device Managerist ja/või teha kaks eraldi võrku. Ma olen üldiselt eraldi võrkude teed läinud, kuna lollikindlam ja universaalsem. Device Manageris võib miskit segama hakata, kui selle läpakaga kusagile teise võrgu piirkonda ühenduda üritada.
Spoiler Spoiler Spoiler
Kommentaarid: 729 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 550
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Windows ja WiFi6 - ühendab ennast võrku WiFi4 protokolliga mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.