praegune kellaaeg 16.06.2025 13:12:03
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
1dumbpcuser
HV Guru
|
05.10.2024 20:13:28
|
|
|
laurx kirjutas: |
Starlink. |
Umbes 5 posti eespool
Aq kirjutas: |
Starlink on katsetatud - sh. torkasin pika toki otsa. Ei saanud head lahendust. ..... |
_________________ O: Low-profile pci bracket |
|
Kommentaarid: 100 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
0 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
05.10.2024 20:49:14
|
|
|
Hea, et käed külge said. Puud otse nina ees on jah üks kõige kehvemaid variante, sinna võib paljugi kinni jääda. Aga ma ei loe ka välja, kui palju maste sa läbi proovisid. Võibolla on see juba teemas olnud, aga kui sa otse masti all ei ela, siis võiks igal opekal võrreldavatel kaugustel 2-3 masti olla.
Chatgpt...
_________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea. |
|
Kommentaarid: 105 loe/lisa |
   |
2 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
05.10.2024 21:45:14
|
|
|
Lühidalt: ostsin siis selle Mikrotik LHG LTE18. Minu enda elukohas on esialgsed mõõtmistulemused masendavad, aga sõitsin teise kohta seadmega ja ütlen nii, et - seade ise on n.ö. "aus toode". |
Proovi ka muuta kombinatsioone sagedustest, mul näiteks annab hea tulemuse B7+B7+B3 , aga ka B1+B3+B7 võiks mõistlik olla.Kui jätad sisse B20/28, on ilmselt signaalid küll ilusad (niivõrd kuivõrd), aga kiirust kuigi head ei saa. Auto modes aga on nad kindlasti sees.
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Outenter
HV kasutaja
|
06.10.2024 03:50:38
|
|
|
Kellele kuulub maa millel kasvavad ees olevad puud?
Kui õnnestub omanikuga kokkuleppele saada siis tuleb natuke oksi kärpida, et natuke parem koridor saada. Ideaalne oleks kui saaks täiesti läbipaistve koridori aga piisab ka sellest kui midagigi saab eest ära.
Ühel kliendil sai kunagi selline pilu tehtud läbi lähimate puude ja tulemus oli hea.
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
RCC
HV Guru

|
06.10.2024 10:34:29
|
|
|
tele2 ja asud ilmselt turtutõrkepiirkonnas? sel juhul on sul seal valida vaid ilmselt b20 ja b3 , sellega sa mingit head tulemust nagunii ei saaks. kui just sulle sunnatud sektor on väga väikese koormusega. lhgg on jah noh, selline teoreetiline ilusa jutuga seade, nagu kõik mikrotiki asjad. upp 60+ tele2 puhul ongi väga maksimum. kui kaugele see tele2 mast siis lõpuks jääb ja kas seda on öösel näha?
_________________ Ära suurenda telia kasumit - lõpeta leping! 20/4 pole eriline max kiirus. 1992 kaaperdas telia neti |
|
Kommentaarid: 185 loe/lisa |
   |
9 :: |
1 :: |
147 |
|
tagasi üles |
|
 |
Aq
HV kasutaja
|
06.10.2024 21:27:10
|
|
|
Toon siis ka tänased testimiste tulemused siia välja.
Esiteks Telia - minu kinnistust 300m väljapoole, riigimaantee ääres maapinnalt antenni käes hoides testimise tulemusena - 150Mbps alla ja 50Mbps üles. Aga paraku minu kinnistul, kõrvalhoonete katustel, maapinnast umbes 12-15m kõrgusel... Telia... heal juhul 15-30Mbps alla ja 1-7Mbps üles.
Aga Tele2... õnnestus saada vähemalt suhteliselt stabiilsed ligukaudsed 50Mbps nii üles kui allalaadimiskiirustena kätte, mõlemas testimiskohas ja mitu korda järjest! Kahjuks ebaõnnestus täna seadme paigaldamine (teised põhjused, ei ole seotud seadme enda ega leviga), aga lähinädalatel proovin siis selle kuidagimoodi üles saada. 50Mbps üles on ikka väga hea ja kui ma nüüd katsetan ja tuunin neid sagedusi käsitsi (natukene juba katsetasin, aga mitte veel palju), siis võib-olla saan ka Mikrotik'iga allalaadimise samale sagedusele, mida praegune süsteem kasutab ja suudab vanade antennidega saavutada kuni 80Mbps. Seega, lootust on, aga jah, läheb aega enne kui ehituslikel põhjustel hea kinnituskoha leian jne.
Mõned vastused teistele siia.
Ei, ma ei hakka rahvusvahelise pensionifondi käest paluma õigust nende vara (kasvav mets) kärpima minna. Samuti ei kavatse oma kinnistul kasvavaid põlispuid maha võtta. Tele2 mastini saab 2 kõrvalhoone katuselt n.ö. line-of sight kätte küll, kui tokk piisavalt kõrge oleks.
Teemast välja. Mis ChatGPT-l viga on? Palju on aidanud mind mitmete erinevate teemade osas. Loomulikult tuleb põhjalikuma vajaduse jaoks kontrollida, aga... kui tahad natukenegi rohkem jagada... miks mitte selle käest küsida?
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
07.10.2024 13:53:16
|
|
|
Mis ChatGPT-l viga on? Palju on aidanud mind mitmete erinevate teemade osas. Loomulikult tuleb põhjalikuma vajaduse jaoks kontrollida, aga... kui tahad natukenegi rohkem jagada... miks mitte selle käest küsida? |
Võib mõistlikku infot anda, mida sa aga ise kindlasti sama hästi leida suudaks, aga samas võib ka totaalset kelbast ajada. Ja kui sa ise teemast midagi ei tea, ei saa sa kunagi aru, kummaga just tegemist juhtub parajasti olema.
Ehk mida suurem võhik, seda "targem" see GPT tundub talle olevat. TUNDUB.
Kui tahad usaldusväärset infot, tuleb käised üles käärida ja ise uurimistööd teha. Kontrollimatult ChatGPT loba usaldada ei ole mõistlik.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Aq
HV kasutaja
|
02.11.2024 19:24:50
|
|
|
Mõtlesin, et kirjutan nii tänutäheks abistajatele kui ka endale "ajaloo" jaoks siia siis info selle kohta, mis siis sai tehtud. Pika jutu võiks lühidalt kokku võtta fraasiga: ole ettevaatlik, mida soovid, sest soovid võivad täituda Nimelt - süsteemi muutmise esialgne ülesandepüstitus (kõrgemad üleslaadimiskiirused) on saavutatud, selle eest abistajatele - aitäh! Aga kui kedagi huvitab detailinfo, siis panen selle ka kirja.
Tele2 ühendus
Praegu jääb minu peamiseks internetiühenduse teenusepakkujaks Tele2! Põhjus - selle allalaadimiskiirused päevasel ajal on kaugtöö tegemiseks täiesti vastuvõetavad (50-80Mbps) ja üleslaadimiskiirused on lausa väga head - enam-vähem kogu aeg vähemalt 40Mbps, aga sageli isegi 50-60Mbps. Sel nädalal sai tehtud isegi selline kaug-koolitus, kus oli üle 20 inimese mul otsas ja - keegi vähemalt ei väitnud, et oleks ühenduse-probleeme olnud.
Signaalitugevuse näitajateks sain nüüd lõpuks sellised:
RSSI -54 dBm
RSRP -85 dBm
SINR 16 dB
RSRQ -11.0 dB
Loomulikult need muutuvad, aga vähe - üldjuhul on samad suurusjärgud iga ilmaga.
Aga mis on probleem? Tele2-l on selle masti otsas vaid kaks sagedust (B1 ja B20). Samuti tundub mulle, et peamine põhjus, miks mul kevadel läks asi halvaks, võib seisneda asjaolus, et Tele2 võrku on lisandunud siinkandis uusi suure tarbimismahuga kliente. Õhtusel ajal langeb allalaadimise kiirus tavaliselt ~20-30Mbps peale, vahel isegi alla 20Mbps (just praegu, laupäeva õhtul näiteks vaid 18). Öösel saavutavad allalaadimise kiirused isegi üle 90Mbps, aga üle 100Mbps minu tarbimiskohas ei ole Tele2 käest kätte saanud (tõsi, tuttava juures Mikrotik antenniga, aga Tele2 SIM-iga sain mingi 110Mbps ka kätte).
Ühtlasi on nüüd Tele2 ping oluliselt halvem (pidevalt 40ms, varem oli ~20-30), võrreldes vana lahendusega. Selle põhjustest ei saa ma siiani aru. Latency on keeruline lugu... ei hakka seda siin selgitama.
Elisa ja Telia ühendused
Panen need ühtekokku, sest mõlemad tulevad sama, aga Tele2-st erinevast (sisuliselt vastupidises suunas asuvast) mastist. Samuti on Telia ja Elisa puhul neil siin kasutusel rohkem sagedusalasid (ühes mastis vist 3) ja mõlemal on teoreetiliselt olemas ka 5G, mida mina hetkel vastu võtta ei suuda.
Elisa kohta ütlen nii palju, et - ostsin kõnekaardi, aga asi läks kehvasti selles osas, et ilmselt ei ostnud internetimahtu korrektsel moel ja sain 8€ eest vaid 1GB andmemahtu. Siiski, Mikrotik antenniga, läbi metsa, aga umbes 10m kõrguselt maapinnast sain Elisast kätte allalaadimise isegi ~125Mbps - parim, mida ma oma kinnistult testides olen näinud. Üleslaadimine oli kusagil 20-25Mbps vahel. Elisa ping oli lausa uskumatult madal: 17ms (mitte kunagi ei ole ühegi komboga näinud ma oma kinnistul alla 20ms ping'i)! Signaalitugevuse näitajad olid:
RSSI -67 dBm
RSRP -100 dBm
SINR 15 dB
RSRQ -13.0 dB
Paraku selle 8€ eest ma sain teha vaid 5 testi (sagedusaladesse lukustamisi ei jõudnud testida), siis oli andmemaht otsas, aga jah - ilmselt kui tahan Elisa/Telia ühismastiga ühenduda tulevikus, siis on mõistlik võtta just Elisa kuumaksuline teenus.
Teliaga olen aga teinud nüüdseks juba "nõrkemiseni" teste, sh. ka lukustanud sagedusi, nagu siin on soovitatud jne. Minu kinnistult ei ole ma ei Mikrotik'i ega vana Huawei+suundantennide kombinatsiooniga suutnud Teliaga saavutada paremat tulemust kui see, et allalaadimine 80-90Mbps, kuid üleslaadimine taas nõrk (enamustes kombinatsioonides 12-15Mbps).
Lisaks oma kinnistule tegin aga Teliaga ka veel kõvasti katseid väljaspool. Panin generaatori auto pagasiruumi ja sõitsin ümbruskandis ringi, tegin erinevates kohtades teste. Ligikaudu sama kaugel mastist, aga metsast väljaspool sain vist isegi 125-260Mbps ühendused kätte (katsetasin kahe Telia mastiga, sõitsin ringi jne). Siiski, minu kõrvalkinnistul asuvast metsast läbi viies, 6m toki otsast olid tulemused 90-95Mbps alla ja 40-60Mbps üles. Üle 100Mbps aga ei saaks ma Teliast kätte ka siis kui rahvusvahelise pensionifondiga (kes neid metsi omab) kokku lepiks.
Tõsi, Elisaga võib olla olukord parem, sest ma ikkagi kahtlustan, et seda masti omab Elisa, aga Telia on seal vaid sekundaarne operaator, mis ütleb mulle, et - Elisa saatjad asuvad mastis ilmselt füüsiliselt kõrgemal.
Lisaks... täna liigutasin vana Huawei ruuteri ja Iskra antennide kombinatsiooni teisele poole elumaja, et see saaks ühendust sellesama Telia/Elisa mastiga. Nüüd on Telia mul siis teisejärguline ühendus, 30-50Mbps alla ja kuni 15Mbps üles (pigem siiski 5-9).
Mis edasi plaanis? Nagu öeldud - selleks talveks jääb peamiseks ühenduseks Tele2, sekundaarseks Telia. Naljakas on see, et enda isikliku teenusega hakkan peamiselt tööd tegema ja töökoha poolt kinnimakstava ühendusega on võib-olla mõistlik õhtusel ajal YouTube'i vaadata Aga ilmselt kasutan ka isiklikuks otstarbeks ikka pigem Tele2.
Pikemas plaanis on kavas langetada üks puu. Minu kinnistul kasvavad kuni 20m kõrged kased (kahjuks sobivaid okaspuid ei ole), mida saaks kasutada mastina. Teoorias on üks koht minu kinnistul, kuhu saaks puidust masti rajada, mis kasutaks juba olemasolevat "koridori" läbi naaberkinnistu Elisa/Telia masti poole. Naaberkinnistule laamendama ei lähe, aga oma kinnistul lõikan ühe mööda maad roomava pajupuu oksad maha ja saan kunagi kevadel proovida paigaldada Elisa/Telia masti poole suunava enda masti. Ilmselt siis katsetab juba rohkem ka Elisaga.
Aga veelkord, aitäh kaasamõtlejatele!
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
02.11.2024 20:03:41
|
|
|
Teades sinu olukorda, on tulemused ju päris ok, sest ükski sektoritest pole otse sinule suunatud. Ja see et Telia UL oli selle pensionifondi metsa servas 40-60, näitab et see on tegelikult tõesti soodne suund. 6m on ilmselt küll vähe kõrgust, arvestades kui kaugel on saatjad, siis 12-15 oleks juba märgatav edasiminek. Seal on siiski see moment veel, et kuna sealt paistab kaks erinevat Telia saatjat, siis ühes neist, selles natuke kaugemas, on kasutajaid hulgim ja seetõttu DL erinevalt UL'ist ei pruugi nii hea olla, ehk et 90-95/40-50 võib olla hea tulemus (samas, B7 servaga käib üle sinu ka sellest lähemast mastist). Seda saad tuvastada ruuteri paneelist, kui otsid eNB ID/Cell ID jada ja võrdled Cellmapperiga, masti nr lõpp on 61.
|
|
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|