Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Kas vajad elektritoetust? |
Jah, olen juba taotlenud |
|
5% |
[ 8 ] |
Jah, hakkan lähipäevil taotlema |
|
3% |
[ 5 ] |
Ei tea veel, pole otsustanud |
|
5% |
[ 7 ] |
Ei ole vajadust, saan suurema arve tasumisega hakkama |
|
41% |
[ 57 ] |
Ei ole vajadust, arve ei olnud tavapärasest suurem |
|
21% |
[ 30 ] |
Vajan, aga ei saa (ei kvalifitseeru toetuse saajaks) |
|
21% |
[ 30 ] |
|
hääli kokku : 137 |
|
autor |
|
londiste
HV Guru

|
17.10.2024 12:45:15
|
|
|
netcat kirjutas: |
tsitaat: |
kaetakse alates 1.02.2025 sagedusreservide hankimiseks vajalik kulu Elering AS poolt Eesti tarbijatelt juba kogutud ülekoormustasust |
"eelarves on vahendid olemas" |
tsitaadi kontekst on, et seda kirjutavad elektrifirmad
ministeerium noogutab muidugi kaasa aga pigem tundub, et mingi sellesuunaline tasu ikkagi poole aasta pealt tuleb. või kui ei tule, siis tuleb kõrgem võrgutasu, mille puhul... win?
probleem riigi ja eleringi poolt on ju sisuliselt (ja osalt juriidiliselt) mitte selles, et tasu ei peaks olema vaid balti riigid kui üks sageduspiirkond peaks rahastamisreeglid ühtselt paika panema.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
rmz
HV kasutaja
|
18.10.2024 01:06:24
|
|
|
Markos kirjutas: |
Optimeerimiste ja juhtimistega olen suutnud ikka mingi 2000kwh aastas kokkuhoidu tekitada ja saab veel, kui minna kallimate energiatõhusust parendavate lahendusteni. See on mõistlikum lähenemine, kui lihtsalt omale suveks pinutäis paneele osta, millest tekkiva energiaga pole essugi peale hakata, peale tasuta äraaandmise. |
Palju see 2000 kWh megavattides on? Sõber küsis, ma ei mäleta ka seda teisendamist kooliajast.
_________________ MTÜ Sõdurilt Sõdurile (FB-leht)
Ukraina (ja Eesti) vastupanuvõime toetamine läbi pisikeste tegude |
|
Kommentaarid: 94 loe/lisa |
   |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scott
Kreisi kasutaja

|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
new1
HV kasutaja
|
19.10.2024 20:19:56
|
|
|
Mul ühes garaaziboksis, kus elektri tarbimist suurt pole, maksan aastas miski 20 euri umbes elektri eest, kulutan vast nii max 20kWh aastas, asub seal ühe peaarvesti taga 12 garaaziboksi ja ilmselt kõigil kulu samasse auku ja enamus justkui maksavad kuutasu eest põhiliselt, mitte tarbimise eest. Kas on selline seis seal reaalne, et kuutasu 10+ euri julgelt kuus seal paketi eest, või siis pigem see ühistu mutt korjab enda tasku veidi lisa? . Millalgi küsisin, et kas kuutasuta paketti ei saa valida sinna, et tarbimine suht väike ja hetkel nagu suht enamus läheb kuutasu maksmisse, siis mutt hakkas turtsuma ja plärtsuma nagu oleks saba peale astunud. Tänasel päeval vist enam kuutasuta pakette ei saa, ent varasemalt nagu olid sellised pakkumised olemas küll, isegi mul endal korteris oli/on selline, ent mutt seletas seal, et garaazil nii väike tarbimine ja keegi ei paku sinna kuutasuta paketti blabla. Samas kui kalkullida,siis nii 10+ euri kuutasu peaks tulema keskeltläbi, mis tundub siiski kahtlaselt paljuvõitu, või siiski mitte?
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
aerozolic
HV kasutaja

|
24.10.2024 15:52:06
|
|
|
Ma olnud ainult enefit börsikal. Tarbimine kuus kuskil 800-1000kwh. On nendel fix pakettidel või alexela pingevabal mingi mõte või lõppkokkuvõttes tuleb arve nagunii samasse auku nagu börsikal?
viimati muutis aerozolic 24.10.2024 21:13:24, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 44 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
24.10.2024 16:05:09
|
|
|
Kõik oleneb sinu enda kasutusmustritest. Eks saad ju vaadata arvete pealt tagantjärele palju sul seni on keskmine hind olnud
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Winterwind
One

|
24.10.2024 18:02:35
|
|
|
Kui tõmmelda ei viitsi siis fix igatahes parem.
|
|
Kommentaarid: 1009 loe/lisa |
   |
3 :: |
728 |
|
tagasi üles |
|
 |
Auron
HV Guru

|
24.10.2024 20:41:41
|
|
|
aerozolic kirjutas: |
Ma olnud ainult enefit börsikal. Tarbimine kuus kuskil 800-100kwh. On nendel fix pakettidel või alexela pingevabal mingi mõte või lõppkokkuvõttes tuleb arve nagunii samasse auku nagu börsikal? |
On ikka mõte siis kui näiteks on maaküte, õhk-vesi soojuspump, boilerid jne. ehk kui talviti on tarbimine üle Mwh ja pigem 1,5Mwh. Lõppkokkuvõttes peaks jah tulema arved samasse kanti kuid paar aastat tagasi oli juba näide kus inimestel kel muidu arve umbes 200 oli nüüd arve 800.
|
|
Kommentaarid: 152 loe/lisa |
   |
129 |
|
tagasi üles |
|
 |
aerozolic
HV kasutaja

|
24.10.2024 21:15:53
|
|
|
Auron kirjutas: |
aerozolic kirjutas: |
Ma olnud ainult enefit börsikal. Tarbimine kuus kuskil 800-100kwh. On nendel fix pakettidel või alexela pingevabal mingi mõte või lõppkokkuvõttes tuleb arve nagunii samasse auku nagu börsikal? |
On ikka mõte siis kui näiteks on maaküte, õhk-vesi soojuspump, boilerid jne. ehk kui talviti on tarbimine üle Mwh ja pigem 1,5Mwh. Lõppkokkuvõttes peaks jah tulema arved samasse kanti kuid paar aastat tagasi oli juba näide kus inimestel kel muidu arve umbes 200 oli nüüd arve 800. |
Väike näpukas oli. 800-1000kwh ikka. 2023 lõpp ja 2024 algus olid sellised 970kwh, 1050kwh ja 1300kwh. Aga siis vist oli ka päris korralik pakane vahepeal. selline -25C. 1600W jagu elektriradikaid, 1500W boiler. Muidu puuküttel.
|
|
Kommentaarid: 44 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
24.10.2024 21:27:04
|
|
|
Winterwind kirjutas: |
Kui tõmmelda ei viitsi siis fix igatahes parem. |
Automaatika tõmbleb, kui seda pole, siis lihtsate kodumasinatega pole väga mõtet ei ühel, ega teisel juhul. Nõudepesumasin võtab pesutsükli jooksul ca 1kwh energiat. Kui elekter maksab töötamise hetkel 10s, siis see on 10s, ütleme töötab korra ööpäevas, siis kuus teeb see kokku tervelt 3 euri! Kui elekter maksab 20s, siis tuleb 3 eur lisaks. Jah, see on raha, aga ikkagi tegelikult nii olematu summa, et selle nimel vast ei peaks eriliselt pingutama. Pesumasin võtab veel 2x vähem ühe pesutsükli jooksul, ja seda sa vist ei käia iga päev, vb mõned käiavad ka, aga ikkagi on tulem marginaalne. Kui sul on maja kütmiseks soojuspump, mis võimeline ööpäevas sikutama 100kwh, siis asjad muutuvad. Elektriauto laadimine odavatel tundidel toob ka ikka märkimisväärset kasu jne. Näide, praegust on kuu keskmine börsihind 10,75, mul hetkel tuleb tarbitud keskmine 8,1. Fixiga ei saaks praegust börsi keskmist ka kätte mitte.
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
24.10.2024 23:25:20
|
|
|
Sel suvel oli börsihind kohati 40-50 senti. Ja just sellises ajavahemikus, kus oleks tahtnud nt. elektriahju kasutada. Isegi päevasel ajal ja nädalavahetusel jäi sageli 15-20 sendi vahemikku. Mõni harv kord oli pool päeva kerges miinuses ka.
Sai suveks börsipakett võetud ja suure tõmblemisega kallist fiksist loobumise trahv tasa teenitud, aga talveks kindlasti börsielektrit ei taha, kõige suurema külmaga on vaja elektriga lisaks kütta ja siis teatavasti elekter ka kõige kallim. Fikseerisin aastaks 11 sendi peale.
_________________ Müüa OnePlus 13 telefon
Müüa igasugu asju |
|
Kommentaarid: 888 loe/lisa |
   |
668 |
|
tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
25.10.2024 08:22:55
|
|
|
Eks trend kipub olema, et rohkem ebastabiilset energiat täheneb suuremaid kääre just tüüpilise tarbimise tundidel. Ehk eks meelerahu huvides jõuab enamus lõpuks fikseeritud paketi peale.
Seda enam, et hoiatatakse, et bürsipaketi marginaali on sunnitud tõstma
|
|
Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
25.10.2024 08:40:44
|
|
|
just ja kui see "enamus" on fiks paketi peal, saab alles päriselt elektri pealt teenima hakata, vaikselt sendi või poole haaval paketihinda tõstma - ei hakka "enamus" ju senti poolitama ja seepärast börsiründe elektrile trügima.
Teenusepakkujatel ei ole midagi paremat, kui kindel püsisissetulek nö 'subscription' kunded, pole vahet kas vahendad muusikat, mänge, sidet, autorenti või elektrit.
_________________ --- |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
25.10.2024 09:01:25
|
|
|
Kuumaks on madala tarbimise vastu. Lisaks ei tasu unustada, et võrreldes EL teiste riikidega meil rekordiline börsikasutajate osakaal.
Samas kui müüja peab riski võtma ei saa see tasuta tulla. 11 senti aastaks on pigem hea pakkumine.
Müüja võib ju mõelda, et teeb sulle 11 senti...talvel ta selle pealt suurt ei teeni, aga sa lükkad kevad päiksepaneelid järgi lendab pool müügivalemist kummuli.
Enefit greeni endise juhi lugu näitab veel eriti eredalt kui küsitavate teadmistega nõnda suure börsifirma juht oli.
Suurim möödapanek oli, et unustati, et 30% ajast on neil müük tagatud, aga müügileping nõuab 24/7 ehk need rohefirmad on sunnitud börsilt energiat juurde ostma
Tüübid ajasid riigilepingud ja reaalse turu sassi...
|
|
Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
25.10.2024 09:32:36
|
|
|
Keegi 20 aastat tagasi soleks tänast elektri olukorda kirjeldanud - ei oleks uskunud, oleks meelekohta puurinud, mis fantaasiajahu suudetakse välja mõelda - mis ulmehinnad, mis börsid, mis mure ja võimlemine. Elekter on okupatsiooniikke ajast lihtsalt olnud, inimesed ei ole kunagi elektri peale pidanud niipalju mõtlema, kui tänases õitsvas vabaduses
Ja sealjuures inimesed on õnnelikud, näe päästetud, sai 11 sendiga fiks pakett, millele võrgutasuna teine pool otsa + aktsiisid ja varsti pea veerandini arvest tõusev käibemaks
On ikka ajad..
_________________ --- |
|
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
25.10.2024 09:53:58
|
|
|
Ega kui sul raha on, siis ei pea praegu ka olmekulude peale mõtlema. Ma mäletan, olin teismeline kui meile esimene kord monteeriti majja veemõõtja, kusjuures vanemate soovil enne kui see kohustuslikuks muutus. Olles seni harjunud, et jooksev vesi kraanist on nagu õhk ja inimõigused, mida keegi ei mõõda, ma viskasin tõsise tüli sellest üles. Mulle tundus see tõelise kapitalistliku düstoopiana ja igale hingetõmbele hinnalipiku külgekleepimine sellest ainult kukesammu kaugusel...
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
25.10.2024 09:57:11
|
|
|
Mulle tundus see tõelise kapitalistliku düstoopiana ja igale hingetõmbele hinnalipiku külgekleepimine sellest ainult kukesammu kaugusel... |
Küll see ka tuleb, sest et CO2...
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
25.10.2024 10:17:20
|
|
|
Etz kirjutas: |
Mulle tundus see tõelise kapitalistliku düstoopiana ja igale hingetõmbele hinnalipiku külgekleepimine sellest ainult kukesammu kaugusel... |
Küll see ka tuleb, sest et CO2...  |
Noh, see on põhimõtteliselt juba käes CO2 kvootide näol. Inimesed veel natuke siputavad, aga varsti harjuvad ära.
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
25.10.2024 10:37:18
|
|
|
Etz kirjutas: |
Küll see ka tuleb, sest et CO2...  |
Noh, see on põhimõtteliselt juba käes CO2 kvootide näol. Inimesed veel natuke siputavad, aga varsti harjuvad ära. |
Tegelik õhumaks on käibemaksu näol koguaeg olnud, alates imikust peale, igalt ostult mähkmelt, lastetoidult - viiendik kuni veerand kohe riigile
Ilma käibemaksu maksmata ei ole vist võimalik eksisteerida.. midagi pead ikka ostma, ka teise inimese käest järelturult ostes on eseme eest eelmised omanikud riigile käibemaksu jagu juba loovutanud.
_________________ --- |
|
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
25.10.2024 11:39:27
|
|
|
Magic kirjutas: |
Eks trend kipub olema, et rohkem ebastabiilset energiat täheneb suuremaid kääre just tüüpilise tarbimise tundidel. Ehk eks meelerahu huvides jõuab enamus lõpuks fikseeritud paketi peale.
Seda enam, et hoiatatakse, et bürsipaketi marginaali on sunnitud tõstma |
Ja mida rohkem fix hinnaga kliente seda heitlikumaks läheb börsihind, sest pole ju põhjust oma tarbimist piirata just sel hetkel kui tootmist puudu jääb.
Börsipakette peaks just igast asendist soodustama, sealjuures võrgutasu mis lubaks nullelektri soodsalt ära kasutada, praegu ei tasu isegi kütta nulliga tänu võrgutasule, kuigi just nullhind tuleb taastuva ületootmisest nii et selle ära kasutamise piiramine võrgutasuga on veits loll. Selle asemel tuleb lihtsalt rinda taguda kui roheline peast ollakse
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
Kommentaarid: 187 loe/lisa |
   |
3 :: |
151 |
|
tagasi üles |
|
 |
Markos
HV veteran
|
25.10.2024 11:45:39
|
|
|
Prillpapa kirjutas: |
Keegi 20 aastat tagasi soleks tänast elektri olukorda kirjeldanud - ei oleks uskunud, oleks meelekohta puurinud, mis fantaasiajahu suudetakse välja mõelda - mis ulmehinnad, mis börsid, mis mure ja võimlemine. Elekter on okupatsiooniikke ajast lihtsalt olnud, inimesed ei ole kunagi elektri peale pidanud niipalju mõtlema, kui tänases õitsvas vabaduses
Ja sealjuures inimesed on õnnelikud, näe päästetud, sai 11 sendiga fiks pakett, millele võrgutasuna teine pool otsa + aktsiisid ja varsti pea veerandini arvest tõusev käibemaks
On ikka ajad.. |
Kui ma keskküttega korteris elaks, siis oleks mul igasugu elektrihindadest sügavalt savi, sest nagu juba öeldud kodumasinatega pole mõtet hinna nimel võidelda. Samamoodi on mul savi, kui suvel on mingi hetk elekter 50s 1kwh. Talvel aga soojuspumbaga maja küttes enam ei ole savi. Ma olen reaalselt saanud 8 sotise elektriarve, siin on mänguruumi küllaga. Selle aasta 5'ndal jaanuaril oleks mul olnud võimalus maksta päeva kütte eest 140 euri, õnneks oli fix oma 11 sendiga, aga kui poleks olnud, siis tegelikult hakkas juba veebruarist börs tasapisi fixist odavamaks kiskuma ja juuniks oli veel ~50 euri eest miinust alles. Praegust olen selle börsiga kenasti nulli saanud, niiet aastane bilanss suurt ei muutugi.
P.S Kust see 11 sendine hind välja võluti, mingi personaalpakkumine ? Sellise hinnaga näikse olevat hetkel Alexela pingevaba, aga see muutub iga kuu, niiet talvel võib see vabalt ka 15 olla. Kui 11s ööpäevase muutumatu fixi saaks, võtaks isegi, sest finantsjumal excel näitab, et see on aasta keskmine niiehknaa.
viimati muutis Markos 25.10.2024 11:47:41, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
2 :: |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
25.10.2024 11:45:57
|
|
|
Üksvahe oli väga populaarne arutada vajaduse üle luua mehhanism tarbimise tipptundidelt vabatahtlikult edasilükkajate tasustamiseks - ka kodutarbija tasandil. Kas need mõtted on nüüd oma loomulikku surma surnud, pole ammu kuulnud enam.
|
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
avrn
Kreisi kasutaja
|
25.10.2024 13:21:00
|
|
|
See viiks ju hinna allapoole, kus sa seda tohid!
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|