Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
ressi
HV kasutaja
|
30.07.2024 13:46:15
Ketta optimeerimise osad. |
|
|
Ühes lauaarvutis on optimeerimisel näha, et C: ketas on ühes tükis, aga teises arvutis on lisaks C: kettale optimeerimise aknas 2 osa, mida optimeeritakse samuti, aga
mis on C: kettast eraldi. Kas neid lisa kettaosasid saab ära kaotada või peavadki nad olema? Kas nad on protsessori loodud või miks nad lisaks C: kettale seal on?
Piltidel on esimesel normaalne SSD pilt ühe C: kettaga ja teisel pildil on C: kettale need lisaks tekkinud osad:
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
30.07.2024 13:58:04
Re: Ketta optimeerimise osad. |
|
|
ressi kirjutas: |
Ühes lauaarvutis on optimeerimisel näha, et C: ketas on ühes tükis, aga teises arvutis on lisaks C: kettale optimeerimise aknas 2 osa, mida optimeeritakse samuti, aga
mis on C: kettast eraldi. Kas neid lisa kettaosasid saab ära kaotada või peavadki nad olema? Kas nad on protsessori loodud või miks nad lisaks C: kettale seal on?
Piltidel on esimesel normaalne SSD pilt ühe C: kettaga ja teisel pildil on C: kettale need lisaks tekkinud osad:
 |
Windowsi default ketta partitsioneerimine. Recovery, EFI, reserved ja windows ise. Ära ise teisi puutu kui vaja ei ole.
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/configure-uefigpt-based-hard-drive-partitions?view=windows-11
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
ressi
HV kasutaja
|
30.07.2024 14:24:04
|
|
|
Kas nende lisaks tekkinud ketta osadega peab siis midagi tegema või ei ole mõtet midagi teha?
Võiks ju olla nii, et lisaks C: kettale ja DVD-draivile neid ülejäänud kahte osa seal optimeerimise aknas ei oleks näha?
Kas need osad on virtuaalselt seal või on nad tegelikult ketta või süsteemi osad?
|
|
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
30.07.2024 14:42:39
|
|
|
Kas nende lisaks tekkinud ketta osadega peab siis midagi tegema või ei ole mõtet midagi teha?
Võiks ju olla nii, et lisaks C: kettale ja DVD-draivile neid ülejäänud kahte osa seal optimeerimise aknas ei oleks näha?
Kas need osad on virtuaalselt seal või on nad tegelikult ketta või süsteemi osad? |
Need on ketta osad. Ära tee nendega midagi, halvemal juhul saab nende torkimisega mittebootiva masina. Ketta optimeerimine üldse on üsna kahtlase väärtusega tegevus tänapäeval SSD seadmete puhul.
|
|
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
ressi
HV kasutaja
|
30.07.2024 15:19:09
|
|
|
sukelduja kirjutas: |
Kas need osad on virtuaalselt seal või on nad tegelikult ketta või süsteemi osad? |
Need on ketta osad. Ära tee nendega midagi, halvemal juhul saab nende torkimisega mittebootiva masina. Ketta optimeerimine üldse on üsna kahtlase väärtusega tegevus tänapäeval SSD seadmete puhul. |
Ok. Ma ei tee siis midagi.
Aga tänud vastuse eest.
|
|
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
vigurvänt
HV kasutaja
|
31.07.2024 00:32:49
|
|
|
SSD puhul käivitab ketta optimeerimine ainult trim'i ehk eemaldab kustutatud andmete jäägid ja defragmenteerimist ei toimu, kui õigesti olen aru saanud. Järelikult midagi paha see ei tee vähemalt c: ja mul ka d: pardi peal. Teistel kettaosadel on optimeerimine välja lülitatud või not available. Mul muidu selline pilt:
Spoiler 
Aga see jääkide eemaldamine vist väga hästi ei toimi, igatahes Recuva suudab päris palju saasta leida.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ressi
HV kasutaja
|
31.07.2024 07:54:18
|
|
|
vigurvänt kirjutas: |
SSD puhul käivitab ketta optimeerimine ainult trim'i ehk eemaldab kustutatud andmete jäägid ja defragmenteerimist ei toimu, kui õigesti olen aru saanud. Järelikult midagi paha see ei tee vähemalt c: ja mul ka d: pardi peal. Teistel kettaosadel on optimeerimine välja lülitatud või not available. Mul muidu selline pilt:
Spoiler 
Aga see jääkide eemaldamine vist väga hästi ei toimi, igatahes Recuva suudab päris palju saasta leida. |
Sul on siis peaaegu sama pilt nagu mul.
Need lisaks tekkinud osad või partitsioonid ei peaks tegelikult seal olema, aga millegipärast nad on.
Mille tõttu need partitsioonid sinna tekivad, seda ei oska vist keegi ära seletada.
Kuigi nende pärast arvuti töös midagi teistmoodi ei ole vist? Tõrkeid nende tõttu ei ole.
Ühel arvutil optimeerija ei kuva neid lihtsalt ja võib-olla ka põhjusega, ja teisel arvutil siis kuvab neid.
|
|
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
31.07.2024 09:26:25
|
|
|
Väike uurimine näitas, et need võivad olla Xboxi mängude poolt tekitatud virtuaalkettad.
|
|
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
vigurvänt
HV kasutaja
|
31.07.2024 12:30:09
|
|
|
Mul on üks Xbox mäng (AoE 3). Vahetevahel näitab selle virtuaalketast ka Lenovo Vantage ja Paragon Hard Disk Manager, aga praegu seda ei ole näha. Optimize drives all on see ilmselt viimane kettaosa, mille optimeerimine ei ole saadaval. Eelviimane kettaosa on WinRE part, mis nagu nõuaks optimeerimist, aga kuna w11 pole seda sisse lülitanud, siis las esialgu nii ollagi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kaabakas
HV veteran

|
31.07.2024 12:48:47
|
|
|
Need lisaks tekkinud osad või partitsioonid ei peaks tegelikult seal olema, aga millegipärast nad on.
Mille tõttu need partitsioonid sinna tekivad, seda ei oska vist keegi ära seletada.
Kuigi nende pärast arvuti töös midagi teistmoodi ei ole vist? Tõrkeid nende tõttu ei ole.
Ühel arvutil optimeerija ei kuva neid lihtsalt ja võib-olla ka põhjusega, ja teisel arvutil siis kuvab neid. |
Oeh. Sulle öeldi juba mitu korda. Ütleme siis uuesti. Windows teeb endale ise installi käigus kettale mitu partitsiooni, reeglina neli. Neid on tal vaja, ära näpi, katki läheb. Imelik ei ole mitte see ketas, millel on neli parti, vaid see, millel on ainult üks. Niipalju võib kindel olla, et ilmselt saab Windowsi kogemata või hea tahtmisega ühe pardiga tööle ajada küll, aga nii veakindel ta ei ole, kui neljaga nagu ette nähtud.
Misasi on optimeerimine, ehk antud juhul trim, ja kunagi teemaks olnud defragmentimine, ja misasju teeb Recuva, see on siin teemas ka pudru ja kapsad segamini. Aga sul on nina umbes täpselt nii sügaval asjades sees, et kui sa ei viitsi ette võtta ja asju endale selgeks teha, siis on sul varsti vaja windowsi installipulka masinasse torgata.
_________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea. |
|
Kommentaarid: 105 loe/lisa |
   |
2 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
vigurvänt
HV kasutaja
|
04.08.2024 21:33:55
|
|
|
Uurisin veel natuke. Viimane kettaosa ei olegi Xboxi virtuaalketas, vaid hoopis EFI partitsioon.
MBR ketaste ajal toimis arvuti ilma probleemideta ise tehtud partitsioonidega aastaid, olidki ainult c: ja d: veel w10 ajal, ühes arvutis lisaks Linuxi pardid. Nüüd on asjad jah veidi keerulisemaks aetud GPT ketastega ja kõike ei tasu näppida, kui hästi aru ei saa.
Mälestuseks üks pilt vanast arvutist, kus on Windows XP ja PCLinuxOS 2007:
Seoses selle teemaga tegin endale lõpuks selgeks ka w11 jaoks sobivate GPT partide käsitsi loomise, äkki läheb kunagi vaja. Varem oskasin ainult Recovery (WinRE) parti kustutada ja uuesti teha. GPT kettaid olen kasutanud vaid 3 aastat, sest enne ei olnud mul ühtegi UEFI'ga arvutit. Kui kellelgi veel vaja, siis sellest infost oli abi:
https://www.techtarget.com/searchenterprisedesktop/blog/Windows-Enterprise-Desktop/Partition-UEFI-GPT-HDD-Using-Diskpart (label pole vajalik ja WinRE vajab minul vähemalt 2x rohkem ruumi)
https://superuser.com/questions/1108243/setting-winre-windows-recovery-environment-flag-on-partitions (Recovery pardile lisada: gpt attributes=0x8000000000000001)
Sama info leiab ka diskparti abist.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|