Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektrihindade vaatlus märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 345, 346, 347 ... 376, 377, 378  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kas vajad elektritoetust?
Jah, olen juba taotlenud
5%
 5%  [ 8 ]
Jah, hakkan lähipäevil taotlema
3%
 3%  [ 5 ]
Ei tea veel, pole otsustanud
5%
 5%  [ 7 ]
Ei ole vajadust, saan suurema arve tasumisega hakkama
41%
 41%  [ 57 ]
Ei ole vajadust, arve ei olnud tavapärasest suurem
21%
 21%  [ 30 ]
Vajan, aga ei saa (ei kvalifitseeru toetuse saajaks)
21%
 21%  [ 30 ]
hääli kokku : 137

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
greaper
HV kasutaja
greaper

sõnum 30.05.2024 08:06:08 vasta tsitaadiga

Kohe tulevad siinsed "spetsialistid" ja räägivad ilusti ära miks homme selline hind on. Ilmselgelt ei ole mitte mingisugust manipulatsiooni turuga. Asi selles, et temperatuur langes niipalju, et jahutamise asemel toimub tohutu kütmine õhtul, samuti on gaasijaamadel ju siiani varud aastast 2022 ja23, ehk maailmaturu gaasihinna suur langus ei ole veel neile hakanud mõju avaldama, samuti tuult, vett ja päikest ei ole, estlink on katki ja läbi teise jõuab meile ainult kallimat, sest odavat paska meie ei tarbi. Samuti olevat kuulda olnud, et läti hüdrojaama 3 osakonna vahetuse vanema noorim tytar kurtis hommikul, et iiveldab kergelt, seega täiesti võimalik, et mees peab lapse arstile viima ja see mõjutab kindlasti elektritootmist. Samuti jääb ju natuke elektrit puudu, tehased huugavad kel 9 õhtul, inimesed kytavad hullumeelselt ja kõige sellega arvestati, aga üks ettenägematu asi siiski tuli, mis hinna täiesti lakke viis, nimelt nordpoolil ei osanud keegi arvestada, et just sellel kellaajal tuleb jõelähtmes Vellol moosisaia isu ja ta läheb keldrisse, kus ta paneb tööle laevalgusti, ilmselgelt jäi nüüd võimsustest väheks ja ülikallid (ära küsi miks ülikallid, sest põhjused) gaasijaamad pandi huugama, õnneks suudeti kriisi vältida, ja muidugi kõige lõpuks arvesta sellega, et see kallis hind on siiski vastutuleks inimestele, kuna kui nemad ei võtaks 60 senti, siis keegi teine võtaks kindlasti 70 senti. Pealegi sa ei pea ju üldse elektrit tarbima ja mine kohe fixpaketile, mis siis, et nende pakettide hind ei ole kuidagi loogiline. Ahjaa, vett ju ka ei ole ja metsades on erakordselt suur tuleoht, samuti ei ole lahenenud iisraeli hamasi konflikt ja ukrainas käib sõda.
Psychologists usually attribute belief in conspiracy theories to a number of psychopathological conditions such as paranoia, schizotypy, narcissism, and insecure attachment, or to a form of cognitive bias called "illusory pattern perception".
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 24
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
SSD
HV Guru
SSD

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 30.05.2024 08:15:03 vasta tsitaadiga

greaper, Tubli! Meil põhjusi leitakse, aga lahendusi ei leita. icon_neutral.gif
Kommentaarid: 312 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 266
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 30.05.2024 08:44:27 vasta tsitaadiga

greaper kirjutas:
Kohe tulevad siinsed "spetsialistid" ja räägivad ilusti ära miks homme selline hind on. Ilmselgelt ei ole mitte mingisugust manipulatsiooni turuga. Asi selles, et temperatuur langes niipalju, et jahutamise asemel toimub tohutu kütmine õhtul, samuti on gaasijaamadel ju siiani varud aastast 2022 ja23, ehk maailmaturu gaasihinna suur langus ei ole veel neile hakanud mõju avaldama, samuti tuult, vett ja päikest ei ole, estlink on katki ja läbi teise jõuab meile ainult kallimat, sest odavat paska meie ei tarbi. Samuti olevat kuulda olnud, et läti hüdrojaama 3 osakonna vahetuse vanema noorim tytar kurtis hommikul, et iiveldab kergelt, seega täiesti võimalik, et mees peab lapse arstile viima ja see mõjutab kindlasti elektritootmist. Samuti jääb ju natuke elektrit puudu, tehased huugavad kel 9 õhtul, inimesed kytavad hullumeelselt ja kõige sellega arvestati, aga üks ettenägematu asi siiski tuli, mis hinna täiesti lakke viis, nimelt nordpoolil ei osanud keegi arvestada, et just sellel kellaajal tuleb jõelähtmes Vellol moosisaia isu ja ta läheb keldrisse, kus ta paneb tööle laevalgusti, ilmselgelt jäi nüüd võimsustest väheks ja ülikallid (ära küsi miks ülikallid, sest põhjused) gaasijaamad pandi huugama, õnneks suudeti kriisi vältida, ja muidugi kõige lõpuks arvesta sellega, et see kallis hind on siiski vastutuleks inimestele, kuna kui nemad ei võtaks 60 senti, siis keegi teine võtaks kindlasti 70 senti. Pealegi sa ei pea ju üldse elektrit tarbima ja mine kohe fixpaketile, mis siis, et nende pakettide hind ei ole kuidagi loogiline. Ahjaa, vett ju ka ei ole ja metsades on erakordselt suur tuleoht, samuti ei ole lahenenud iisraeli hamasi konflikt ja ukrainas käib sõda.

Miks sa siis ei nuta, kui elektri hind miinuses oli? Mul vaatab äpist selle kuu keskmine elektrihind näiteks 6.41s km-iga/kWh vastu.

denis28
Aeg Maha 2n
denis28

sõnum 30.05.2024 09:32:47 vasta tsitaadiga

see börsi keskmine on muidugi tore, aga kui peale tööd tuled koju süüa tegema vms ja hind 25s sel hetkel siis arve tuleb ikka korralik kuu alguses
Kommentaarid: 67 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
degreal
HV veteran

sõnum 30.05.2024 10:09:17 vasta tsitaadiga

Ütleme et teevad nahka ja manipuleerivad hinna kõrgeks kuigi päike paistab ja tuul puhub. Kas siis võrgusagedus/pinge kontrolli alt ei välju kui toodan täisvõimsusega võrku kuigi tarbijad puuduvad?
Kommentaarid: 26 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 24
tagasi üles
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 30.05.2024 10:47:30 vasta tsitaadiga

Hakka või jälle akude gaafikut ümber tegema.
Kommentaarid: 24 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 24
tagasi üles
greaper
HV kasutaja
greaper

sõnum 30.05.2024 10:58:15 vasta tsitaadiga

ranel,
tsitaat:

Miks sa siis ei nuta, kui elektri hind miinuses oli? Mul vaatab äpist selle kuu keskmine elektrihind näiteks 6.41s km-iga/kWh vastu.

Miks ma nutma peaks? Kus sa välja loed, et ma praegu nutan? Lohutad ennast mingite rünnakutega? (Ma saan aru, et loll tunne on endal, kui lihtsalt yle lastakse, aga see ei ole minu süü ju). Aga suhtumine on sul kiiduväärt, ma nii tahaks sulle mingit teenust pakkuda, kui mööblit vaja, siis palun telli minu käest, saad ausa börsi hinnaga icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif Ja vaata, et sa nutma ei hakka siis, kui arve tuleb, köögi tegemine oleneb suurusest ca 50h, 45 tundi teen sulle hinnaga 2 euri/h, aga 5 tundi tuleb 8000 euri/h, sest kohtla järvel jäi tisler Vallol kurk haigeks ja ta läks poolest päevast minema, ilmselgelt tekkis turul tisleri tunnist puudust ja sõber on mul renditööjõu peal, temalt sai firma 8000 euri tunnis mehe, kiirelt oli vaja, hind täiesti põhjendatud, sest muidu tiksub mees niisama, lisaks muidugi muud põhjused ja siis ma pean ka ju sult 8000 küsima, sest kui mina 8000 ei küsi, siis keegi küsib 10 000, olgem ikka normaalsed, keskmine tuleb ju ainult ca 800 tund, kui ei meeldi siis ära tarbi, mine fix tisleri teenusele (1300 euri tund) või söö sitta rott, nii ju eestis käib see börsivärk. PS ära siis unusta teenust ka kiita igati, kui keegi julgeb öelda, et see päris õige ei tundu icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

tsitaat:

Ütleme et teevad nahka ja manipuleerivad hinna kõrgeks kuigi päike paistab ja tuul puhub. Kas siis võrgusagedus/pinge kontrolli alt ei välju kui toodan täisvõimsusega võrku kuigi tarbijad puuduvad?

Sa ei pea ju tootma, igast rikked ja holdused jms mis hirmsasti yle tähtaja kipuvad minema, need aitavad icon_biggrin.gif . Võta või meie õnnetu estlink, remont võtab rohkem aega kui kogu liini panek võttis icon_lol.gif .

Psychologists usually attribute belief in conspiracy theories to a number of psychopathological conditions such as paranoia, schizotypy, narcissism, and insecure attachment, or to a form of cognitive bias called "illusory pattern perception".
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 30.05.2024 11:02:31 vasta tsitaadiga

greaper, lahenda see küsimus, päikse ja tuulepargi tulevad turule nulliga aga ei suuda tarbimist tagada, selle tarvis tuleb 10 sendise hinnaga suvatootja ja annab puuduoleva 2% võimsusest. Sina oled börsipidaja, palju tarbijalt küsid ja palju kellelegi tootmise eest maksad?
ranel
HV Guru

sõnum 30.05.2024 13:09:31 vasta tsitaadiga

greaper kirjutas:
ranel,
tsitaat:

Miks ma nutma peaks? Kus sa välja loed, et ma praegu nutan? Lohutad ennast mingite rünnakutega? (Ma saan aru, et loll tunne on endal, kui lihtsalt yle lastakse, aga see ei ole minu süü ju). Aga suhtumine on sul kiiduväärt, ma nii tahaks sulle mingit teenust pakkuda, kui mööblit vaja, siis palun telli minu käest, saad ausa börsi hinnaga icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif Ja vaata, et sa nutma ei hakka siis, kui arve tuleb, köögi tegemine oleneb suurusest ca 50h, 45 tundi teen sulle hinnaga 2 euri/h, aga 5 tundi tuleb 8000 euri/h, sest kohtla järvel jäi tisler Vallol kurk haigeks ja ta läks poolest päevast minema, ilmselgelt tekkis turul tisleri tunnist puudust ja sõber on mul renditööjõu peal, temalt sai firma 8000 euri tunnis mehe, kiirelt oli vaja, hind täiesti põhjendatud, sest muidu tiksub mees niisama, lisaks muidugi muud põhjused ja siis ma pean ka ju sult 8000 küsima, sest kui mina 8000 ei küsi, siis keegi küsib 10 000, olgem ikka normaalsed, keskmine tuleb ju ainult ca 800 tund, kui ei meeldi siis ära tarbi, mine fix tisleri teenusele (1300 euri tund) või söö sitta rott, nii ju eestis käib see börsivärk. PS ära siis unusta teenust ka kiita igati, kui keegi julgeb öelda, et see päris õige ei tundu icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

tsitaat:

Sa ei pea ju tootma, igast rikked ja holdused jms mis hirmsasti yle tähtaja kipuvad minema, need aitavad icon_biggrin.gif . Võta või meie õnnetu estlink, remont võtab rohkem aega kui kogu liini panek võttis icon_lol.gif .

Sest sa ei saa aru, et tarbimine ja tootmine pole fix numbrid ja need on ajas muutuvad. Elektri müümine pole kohustus. Kui müüja jaoks hind on sobiv, siis tuleb turule.
Tuletan meelde haugimäluga inimestele, siis börsil oleks viis ju tegelikult elektri hinna alla võrreldes kunagise fix hinnaga. Elektri tootmine ei käi nii, et stiilis võtad akust vaja mineva koguse, vaid sa pead suutma ette ennustada tarbitavat võimsust. Kui mingi hetk hind kõrgem, siis osad loobuvad tarbimisest ja vastupidi, kui odav siis tarbitakse rohkem sel ajal.

Taaskord tuletan meelde, et varem saime Venemaalt odavat gaasi ja elektrit. Enam seda odavat allikat pole, mis elektrihinna alla tooks.

greaper
HV kasutaja
greaper

sõnum 30.05.2024 13:23:54 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Sest sa ei saa aru, et tarbimine ja tootmine pole fix numbrid ja need on ajas muutuvad.

Väga hästi saan aru, sina ei saa aru, et mulle ei meeldi, et need numbrid ilma selge põhjuseta muutuvad.

tsitaat:

Elektri müümine pole kohustus. Kui müüja jaoks hind on sobiv, siis tuleb turule.

Nii et tegelikult on tegemist siiski elektrimüüa suvaga ja börs on 100% manipuleeritav?, Mis siis kui keegi ei taha ükspäev alla 4000 euri turule tulla?

tsitaat:

Tuletan meelde haugimäluga inimestele, siis börsil oleks viis ju tegelikult elektri hinna alla võrreldes kunagise fix hinnaga.

Tuletan meelde, et minu probleem pole hinnas, vaid kuidas hind kujuneb, ei ole normaalne, kui puudu jääb ühe rösteri jagu elektrit ja siis kõik saavad seda kõige kõigemat hinda, äkki hakkab igapäev 100 watikest puudu jääma?

tsitaat:

Elektri tootmine ei käi nii, et stiilis võtad akust vaja mineva koguse, vaid sa pead suutma ette ennustada tarbitavat võimsust. Kui mingi hetk hind kõrgem, siis osad loobuvad tarbimisest ja vastupidi, kui odav siis tarbitakse rohkem sel ajal.

Hetkel ei ole nii, tegelikult aga tuleb järjest rohkem salvestusvõimsusi peale (kõrbes liiva vagunid näiteks ja see alexela veemahuti).

tsitaat:

Taaskord tuletan meelde, et varem saime Venemaalt odavat gaasi ja elektrit. Enam seda odavat allikat pole, mis elektrihinna alla tooks.

Palju oli gaasi hind 2022/23 ja palju on praegu? Tollal sain aru, miks el hinnad lakke viskas, gaas oli palju ca 200 MWh kohta? Palju praegu on, 30 midagi? Palun räägi mulle lahti, mis ainega täna õhtul seda ülikallist tundi toodetakse? Ja miks puudu on elektrit? Inimesed kütavad? Jahutavad? Tööstus huugab kell 9 õhtul? Tuult ei ole üldse enam, nüüd kui päikesepaneele on liiga palju? Põhjenda millegi muuga, kui sellega, et küsitakse lihtsalt selle pärast, et saab ja keegi ei kontrolli.

tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 30.05.2024 13:38:15 vasta tsitaadiga

Võta getbaltic.com lahti ja vaata. Salvestusvõime on olematu sellest, mida vaja. Päikese osas vaata palju kell 21:00 need toodavad. Lühidalt, kas maksad rohkem või siis need tipukoormused peab keegi ära kannatama, et elektrit pole. Valik on sinu.
greaper
HV kasutaja
greaper

sõnum 30.05.2024 15:23:49 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Võta getbaltic.com lahti ja vaata. Salvestusvõime on olematu sellest, mida vaja. Päikese osas vaata palju kell 21:00 need toodavad. Lühidalt, kas maksad rohkem või siis need tipukoormused peab keegi ära kannatama, et elektrit pole. Valik on sinu.

Mis aine on homme 3x soodsam kui täna õhtul ja miks seda täna ei kasutata või tuli kuskilt salvestusvõimsusi juurde?
Miks salvestusvõimsusi ei arendata?
Kuidas on võimalik, et loodi olukord, kus aasta tagasi propageeriti päikesepaneele, kui ainuvõimalikku leevendust ja nüüd tuleb välja, et tegelikult pole võimalust seda võrku vastu võtta, kuskile panna ja midagi paremaks see ka ei tee?
Mis tiputarbimine on kell 21?
21 sajandil ei ole normaalne "ära kannatada" kui elektrit ei ole, ma ei saa aru, kust selline suhtumine tuleb? Kas sellepärast meil siin asjad logisevadki, et kohustuslik suhtumine on "kannatame ära" ja küsimusi ei küsita?
Siiamaani polnud probleeme ja nüüd järsku paari aastaga on kõik kokku kukkunud, nagu mida piixu, kõiges ei saa ka venemaad süüdistada
Tegemist ei ole vingumisega, vaid sooviga saada reaalseid põhjendusi, mitte lihtsalt sooja õhku stiilis, kriis, sõda, kannatame ära, muidu pole üldse elektrit (see on kõige haigem väide, meil ei ole tootmisvõimsusi, aga kui maksate siis on, nagu wtf), siit on katki ja sealt on rikkis, tuult ei ole, siis on liiga palju, päikest ei ole, siis on liiga palju, vett ei ole, siis on liiga palju jne jne jne, ma ei ole nii pehme ajuga, et seda mokk töllakil pimesi uskuda.

tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 30.05.2024 15:41:54 vasta tsitaadiga

salvestusvõimsused on väga kallis lõbu, võtab aastaid aega, kasutegur ja selle kasu hinnale on küsitav. praegu on nende osas valdav arendajate info, mis ei pruugi olla erapooletu.
paari aastaga on muutunud mittekoššeriks osta elekrit venemaa loodepiirkonna elektrivõrgust. mitte ainult meil vaid ka soome, läti, leedu.
ühendused põhja ja lääne suunas on kitsavõitu ja probleemsemad (meres jne). lisandub probleem lõunanaabritega, kellel on erinevatel põhjustel samamoodi puudu ja need kitsadki ühendused veel kitsamaks teevad.
ja juhitavaid tootmisvõimsusi ei ole piisavalt katmaks aega, kus elektrit vähe on.

neid kõiki on ka siin teemas pikalt-laialt arutatud icon_smile.gif

tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 30.05.2024 17:36:55 vasta tsitaadiga

No millest selline hala keset kena suve ? Pole selle elektriga ju suurt miskit teha, kulu on olematu. Paistab, et fixpaketi "miinus" polegi nii hirmus ja äkki peaks börsi peale üldse mitte tagasi minema paariks kuuks, suvel juhtida pole ka suurt midagi, et sellest mingit erilist kasu lõigata, va see, et päeva keskmine võib soodsam tulla.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 12
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 30.05.2024 17:43:07 vasta tsitaadiga

Sellele küsimusele võiks ju siiski vastata, et kui tipuhinda teevad praegu gaasijaamad, nagu hiljuti lahti seletati, siis miks nende hind ühel päeval teise päeva omast mitu korda kallim on.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
Winterwind
One
Winterwind

sõnum 30.05.2024 18:09:07 vasta tsitaadiga

ot:
Tegelikult on kõik börsil ikka korras jah, hind on mõistlik ja loogiline.. tea ainult miks tootjatele manipuleerimise eest vahepeal korralikke trahve tehakse..
Kommentaarid: 1009 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 728
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Indrek67
HV vaatleja

sõnum 30.05.2024 18:11:10 vasta tsitaadiga

https://arileht.delfi.ee/artikkel/120297009/tuult-pole-ja-ulekandekaabli-voimsus-keerati-maha-elektri-hind-soostis-taas-ules

Siin kenasti lahti seletatud mis määrab hinda praegu ja miks erinevused nii suured viimaste päevade keskmise ja tipu vahel.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 14
tagasi üles
Prillpapa
HV kasutaja

sõnum 30.05.2024 18:15:09 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Sellele küsimusele võiks ju siiski vastata, et kui tipuhinda teevad praegu gaasijaamad, nagu hiljuti lahti seletati, siis miks nende hind ühel päeval teise päeva omast mitu korda kallim on.
Sellepärast, et börsile tehti vastavalt odavam või kalleim pakkumine. Börs ehk pakkujate ja nõudlejate turumajanduses ei pea hinnad olema kulupõhised, samamoodi kui Iphone tuleb tehasest väidetavalt kordi odavamalt välja kui seda letis lõpptarbijale müüakse ja Applel ajab raha üle ääre icon_smile.gif
See on üldse levinud eksiarvamus, et müügihinnal peaks mingi seos toote omahinnaga olema - ülikoolides õpetatakse aastaid turundusgurusid, kelle amet on 5€ Hiina odavtoodang maha müüa 50€ ja oma ala tipud suudavad ka 5€ teha 500€.

Eks seda börsiteemat on jahutud jah mitu ringi juba. Laias laastus kui vanasti iga riik investeeris ise oma elektrifitseerimisse ja vist isegi reeglina suurem elektritootmine oli riigifirmade omanduses - selline elektrihind ei tarvitsenud olla tarbijale kulupõhine vaid doteeritud otse või kaudsemalt.
Börsi- ja eriti EL-i ühise elektrituru loogikaga olukorda liberaliseeriti, kus elektritootmine ei peaks olema riigifirmade monopol, vaid erasektor, suur ja väiketootjad konkureeriks ühtsel turul ja konkurents teatavasti pidavat hinnad alla tooma icon_smile.gif
Praktikas vist olukord keerulisem, kus tervet EL-i katvat börsi ei eksisteeri, on regionaalsed börsid, riikidel vist vaba voli, kas osaleda börsil või mitte. Samuti kuulu järgi osade tuumajaamade elektrit müüakse riiklikult kehtestatud fix hinnaga, mis täna on päikese ja tuule omast kallim. Ehk vana hea EL, nagu põllumajandustoetused, kus on nagu ühtsed põhimõtted ja siis terve plejaad erandeid ja erikokkuleppeid-kohtlemist vanas euroopas, mis ei luba kõiki võrdselt kohelda.

- Lisaks börs tõi omamoodi ebakindlust ja vastutusest vabanemist. Kuna elektriinvesteeringud on kapitalimahukad ja pikaajalised, siis erainvestorid tahavad hinnastabiilsust-tulusust või muid garantiisid, ehk elektritootmisse investeeriine on pigem riskantne ja kapital leiab omale muid kohti, kus teenida.
Riigid vabastasid end vastutusest, elekter on turukaup ja riigi asi on reeglitega nõuda ainult miinimumi elektrivarustuse tagamiseks, elektrihind riiki väga ei huvita.

- Ilmnes, et elektritootmisest üksi ei piisa turu toimimiseks, ka ülekandeliine on vaja, ja kuna varasemalt ühest liidu äärest teise piisava läbilaskevõimega ülekandevõrku ei eksisteeri, on neid võrke (mis samuti kapitalimahukad rajatised) jõudumööda rajatud suuresti EL-i rahastuse toel.

- Rohepöörde poliitikad, kus valdav osa senisest elektritootmisvõimsusest ehk saastavast tootmisest läheb turult välja aga samaaegselt stabiilset asendust väga ei ole.

- Poliitiline aspekt, kui varasemalt nt Soome ja Balti riigid katsid elektripuudujäägi, ostes Venemaalt või Valgevenest, siis enam ei osteta ja puudujääk avaldub kiiresti börsihinna üleshüppamises.

Võib vist öelda, et kõik otsused on olnud poliitilised otsused, ehk demokraatias meie valitud rahvaesindajad ehk meie ise oleme tänase olukorra omale kujundanud icon_biggrin.gif

Winterwind
One
Winterwind

sõnum 30.05.2024 18:17:29 vasta tsitaadiga

Artikkel on tasuline aga estlink2 pidi ju augustini maas olema ja seda aasta algusest..
Täna meie paneelidel siis kehv päev? Viimastel päevadel üldse lauspäiksega päeval suht kõrged hinnad.
Kommentaarid: 1009 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 728
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 30.05.2024 18:40:20 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:

Sest need pole alati samad gaasijaamad ja tegelikult ei ole need kõik just gaasijaamad icon_smile.gif

Kõige lihtsam on tunniks-paariks turule tulla gaasiturbiiniga (sisuliselt lükkad käima ja hiljem kinni), soojusjaam (gaasikütel) tahab kuumaks kütmist ning kui näiteks eile tuldi turule siis tänaseks on katlad veel soojad ning kuumaks kütmist vähem, seega annab ka madalama hinnaga pakkuda.

Lisaks on veel erinevad kombijaamad (nt Jelgava või Ventspils) kus kütteks nii biomass, gaas kui muud huvitavad fossiilid (Elektrenai ja nende bituumenkütus) mis eile võisid olla turul aga täna pole... See "gaas põhjustab kallist hinda" on tõenäoliselt siin kõrgete gaasihindade ajast jäänud veendumus vms.

Saab ka nii vaadata - iga jaam (õigemini osa jaamast - mingi tootmisblokk) võib rahulikult teha kalli pakkumise ühe tunni peale arvestusega, et peavad end kuumaks kütma ainult ühe tunni jaoks ja kui neilt sel tunnil ostetakse siis too kogus peab katma kogu kulu. Ehk, et vast tehaksegi pakkumine stiilis kütame katlad soojaks, toodame 100MWh ja küsime raha nii palju, et kõik kulud kaetud + protsent-kaks kasumit. Taolised pakkumised istuvad pidevalt börsil ja kui odavamaid pole või ei kata - nii see hind üles läheb päevast-päeva tugevasti kõigub.
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
bladerunner
HV Guru

sõnum 30.05.2024 19:29:23 vasta tsitaadiga

Prillpapa kirjutas:
netcat kirjutas:
Sellepärast, et börsile tehti vastavalt odavam või kalleim pakkumine. Börs ehk pakkujate ja nõudlejate turumajanduses ei pea hinnad olema kulupõhised, samamoodi kui Iphone tuleb tehasest väidetavalt kordi odavamalt välja kui seda letis lõpptarbijale müüakse ja Applel ajab raha üle ääre icon_smile.gif
See on üldse levinud eksiarvamus, et müügihinnal peaks mingi seos toote omahinnaga olema - ülikoolides õpetatakse aastaid turundusgurusid, kelle amet on 5€ Hiina odavtoodang maha müüa 50€ ja oma ala tipud suudavad ka 5€ teha 500€.
Minuteada vastupidi, elektribörsile tulevad pakkumised peavad olema tootmiskulu põhised, niisama suva numbritega löögile ei pääse.
greaper
HV kasutaja
greaper

see post läheb kustutamisele sõnum 30.05.2024 20:20:49 vasta tsitaadiga

Vanem uudis juba aga ikkagi, https://cphpost.dk/2023-04-20/news/eight-arrests-following-discovery-of-energy-company-fraud-amounting-to-billions-of-kroner/ sealt tekivadki mul teatud küsimused, ärieetika on meie piiirkonnas ikka üsna lapsekingades asi ja huiareid on jalaga segada.
Samuti päris huvitav https://www.err.ee/1609308294/rahandusminister-algatab-eesti-energias-erikontrolli ja siis mõni aeg hiljem https://www.err.ee/1609349874/vorklaev-tunnistas-eesti-energia-erikontrolli-hanke-kehtetuks , kas siin on tegemist õnnetu kokkulangemisega, või öeldi Võrklaenule, et poiss, teatud teemasid ei torgita, kuna ei tea, mis kontroll leida võib? Võibolla vandenõuteooria, võibolla mitte, vastuseid tahaks ikka, mitte seosetud häma.

tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

see post läheb kustutamisele sõnum 30.05.2024 22:21:20 vasta tsitaadiga

greaper kirjutas:
Samuti päris huvitav https://www.err.ee/1609308294/rahandusminister-algatab-eesti-energias-erikontrolli ja siis mõni aeg hiljem https://www.err.ee/1609349874/vorklaev-tunnistas-eesti-energia-erikontrolli-hanke-kehtetuks , kas siin on tegemist õnnetu kokkulangemisega, või öeldi Võrklaenule, et poiss, teatud teemasid ei torgita, kuna ei tea, mis kontroll leida võib? Võibolla vandenõuteooria, võibolla mitte, vastuseid tahaks ikka, mitte seosetud häma.
võrklaeva mure on arusaadav, riik ei saa sealt see aasta dividende ja eelarves on auk icon_biggrin.gif
mida sellel erikontrollil ikka sealt leida? põlevkivijaamade väärtus kahanes? kahanes. põhjuseid võib vaadata Prillpapa viimasest postitusest.

tagasi üles
630
HV kasutaja

see post läheb kustutamisele sõnum 30.05.2024 22:22:55 vasta tsitaadiga

greaper kirjutas:
Vanem uudis juba aga ikkagi, https://cphpost.dk/2023-04-20/news/eight-arrests-following-discovery-of-energy-company-fraud-amounting-to-billions-of-kroner/ sealt tekivadki mul teatud küsimused, ärieetika on meie piiirkonnas ikka üsna lapsekingades asi ja huiareid on jalaga segada.

Sa oled mingi eriti lihtne peas? Tühistamise põhjus on ju ilmselge - sellisel kujul ei saa hanget läbi viia (tähtaegu ei ole võimalik täita, need on sisuliselt ümber juba). Lisaks on öeldud, et tuleb uus hange.

Pealkirjast kaugemale ka loed mõnda teemat?
Kommentaarid: 13 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 11
tagasi üles
greaper
HV kasutaja
greaper

see post läheb kustutamisele sõnum 30.05.2024 23:08:56 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Sa oled mingi eriti lihtne peas? Tühistamise põhjus on ju ilmselge - sellisel kujul ei saa hanget läbi viia (tähtaegu ei ole võimalik täita, need on sisuliselt ümber juba). Lisaks on öeldud, et tuleb uus hange.

Pealkirjast kaugemale ka loed mõnda teemat?

Uuuh hirmus thumbs_up.gif kohe näha, et erudiit. Ja ei ma ei ole kohe mingi eriline lihtne peas, ma arvan, et sina oled oluliselt lihtsam, aga see selleks. Loed pealkirja, loed uudist ja küsimusi ei teki, tubli, mul aga tekib. Tahad midagi asjalikku öelda, siis kes selle hanke vaidlustas ja miks?

tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektrihindade vaatlus mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 345, 346, 347 ... 376, 377, 378  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.