Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektrihindade vaatlus märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 158, 159, 160 ... 196, 197, 198  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Kas vajad elektritoetust?
Jah, olen juba taotlenud
5%
 5%  [ 8 ]
Jah, hakkan lähipäevil taotlema
3%
 3%  [ 5 ]
Ei tea veel, pole otsustanud
5%
 5%  [ 7 ]
Ei ole vajadust, saan suurema arve tasumisega hakkama
41%
 41%  [ 58 ]
Ei ole vajadust, arve ei olnud tavapärasest suurem
22%
 22%  [ 32 ]
Vajan, aga ei saa (ei kvalifitseeru toetuse saajaks)
21%
 21%  [ 30 ]
hääli kokku : 140

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Markos
HV veteran

sõnum 08.12.2023 12:35:28 vasta tsitaadiga

somnambuul kirjutas:
Hmm... euro ruutmeeter ma saan isegi soojustamata mustamäe paneelikas, toas on 24 kraadi. Moodsas soojustatud elamus võiks ju ikka vähem olla?

3a tagasi oli tõesti vahemikus 0.7-1 eur ruut (täna ilmselgelt enam mitte) ja seda nii soojustatud, kui soojustamata paneelikas, ma omasin mõlemaid ja hea oli võrrelda. Soojustatud paneelika kulud olid renoveerimislaenu võrra per ruut kallimad. Soojustamata paneelika küttekulud olid üldse ulme, lihtsalt ebareaalselt madalad ja keegi mitte ei mõelnud ka maja soojustamise peale. "Moodne eramu" on suhteline, tänaseks päevaks ikkagi 17a vana juba. Paremaks väga teha ei saa, st saab, aga kallis. Lihtsam on uus ehitada. Moodsas kortermajas võivad küttekulud olla ka mingi 0.4 eur ruutmeeter, aga ei pruugi, sõltub väga majast ja kütteliigist. Hiljuti jäi silma uue korteri pakkumine, 72 ruutu, kulud suvel 200 eur, talvel 300, see teeb 1.38 eur ruut.

tsitaat:
aastatarbimine jääks kuhugi 10-12MWh kanti (kui oleks elekter põhiküte) ja seda ~100-ruuduse maja puhul.

Noh, siin on 254 ruutu.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 12
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Indrek67
HV vaatleja

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 08.12.2023 13:11:33 vasta tsitaadiga

Mul eelmine kütteperiood oli Shelly 3EM ÕV pumbal vahel, siis sai loetud kütteks minevat kWh hulka. Markos välja käidud numbrid nii suure maja kohta täiesti reaalsed ka enda vaatevinklist, hea lugeda, et esitatakse asju as it is, mitte ei üritada ilusamaks joonistada.

Indrek67 kirjutas:
Jaanuari kulu 665kwh, ruutmeetreid 135, elektrikulu ruutmeetri kohta 4,93kwh. Detsembri kulu 744kwh, elektrikulu ruutmeetri kohta 5,5kwh

Jämedalt mul pea 2X väiksem 20aastat vana maja, kui ma numbrid duublisse lükkan, siis elektrikulu tundub olema samas augus.
Kommentaarid: 15 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 08.12.2023 13:46:35 vasta tsitaadiga

Indrek67 kirjutas:
Mul eelmine kütteperiood oli Shelly 3EM ÕV pumbal vahel, siis sai loetud kütteks minevat kWh hulka. Markos välja käidud numbrid nii suure maja kohta täiesti reaalsed ka enda vaatevinklist, hea lugeda, et esitatakse asju as it is, mitte ei üritada ilusamaks joonistada.

Indrek67 kirjutas:
Jaanuari kulu 665kwh, ruutmeetreid 135, elektrikulu ruutmeetri kohta 4,93kwh. Detsembri kulu 744kwh, elektrikulu ruutmeetri kohta 5,5kwh

Jämedalt mul pea 2X väiksem 20aastat vana maja, kui ma numbrid duublisse lükkan, siis elektrikulu tundub olema samas augus.

Ega füüsika on suht armutu jah, mingeid imesi ei eksisteeri. Tänapäevaste standardite järgi ehitades saab energiatõhususe paremaks kindlasti, kolmekordsed pakettaknad (eelistatult väiksemad), paremad soojustusmaterjalid, põrandaküte kahel korrusel, maaküte õhkvesi asemel jne. Seda saab ja on mõistlik teha uue maja puhul, vanale retrofittides näitab excel sulle punast tuld.
tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

Autoriseeritud ID-kaardiga Online
sõnum 09.12.2023 20:15:31 vasta tsitaadiga

Soome.
Tööseisak peatab neljapäeval rongiliikluse, elektritootmise ja paberivabrikud.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010045134.html

Norra.
Lõuna-Norras on käes kolmas talv järjest kõrgete elektrihindadega, mis on seotud Euroopa energiakriisiga.
Mitmed eksperdid leiavad, et elektrihind on end sisse seadnud uuel ja kõrgemal tasemel.
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 11.12.2023 15:24:42 vasta tsitaadiga

somnambuul kirjutas:
Hmm... euro ruutmeeter ma saan isegi soojustamata mustamäe paneelikas, toas on 24 kraadi. Moodsas soojustatud elamus võiks ju ikka vähem olla?

Elektriga küttes v? Utilitase soojusenergia hind peaks olema kõigile Mustamäel sama, 94,85 €/MWh
Mul soojustatud paneelikas, kus tegelikult poolt korterit ei küta ja enamuse ajast on ka seal toas, mida kütan, suht maha timmitud, tuli november 0,83 eurot ruutmeeter. Seda olukorras kus temperatuur on enamasti kusagil 18-20 kraadi vahel. Kuidas saab soojustamata majas sama raha eest nii palju soojem olla?
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 11.12.2023 16:47:34 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
somnambuul kirjutas:

Elektriga küttes v? Utilitase soojusenergia hind peaks olema kõigile Mustamäel sama, 94,85 €/MWh
Mul soojustatud paneelikas, kus tegelikult poolt korterit ei küta ja enamuse ajast on ka seal toas, mida kütan, suht maha timmitud, tuli november 0,83 eurot ruutmeeter. Seda olukorras kus temperatuur on enamasti kusagil 18-20 kraadi vahel. Kuidas saab soojustamata majas sama raha eest nii palju soojem olla?

Vot saab, kusjuures soojustusel ja soojustusel on ka vahe sees. Mu mustamäe korter oli ulmeliselt soe koguaeg, tõsi, see oli maja keskel ja see juba määrab päris palju, aga tervikuna olid ka maja küttekulud väga madalad. Vastupidisel näiteks lasenamäele, kus maja oli soojustatud, aga kütte hind per rm ei olunud sugugi odavam. Ainuke järeldus millele ma jõudsin on see, et majade kontruktsioonis olid mingid erinevused, ühel olid plekk, teisel ribiradiaatorid, ning üks maja asus tuulte meelevallas lagedal, teine aga oli ümbritsetud 9 korruselistest majadest, mis pakkusid tuulevarju.
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 11.12.2023 22:20:11 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
somnambuul kirjutas:

Vanade paneelikates on ise reguleerimise osakaal tihti suht väike. Nt 75% baas ja 25% tegelik kulu. Selleks, et osad kütet maha ei keeraks ning teised peavad üles kütma. Ka 18-20c puhul ilmselt naabrid kütavad sul korterit.
Kunagi alguses oli jah nii, et osad keerasid kütte nulli ja nautisid 0 küttekulu talvel ja korteris sees oli 17-18c. See jama lõpetati aga suht ruttu ära.

Magic
HV Guru
Magic

sõnum 12.12.2023 10:47:55 vasta tsitaadiga

Jah...tõmba omal põrand üles ja lakke fooliumiga peno icon_lol.gif
Kommentaarid: 235 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 201
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 12.12.2023 10:51:04 vasta tsitaadiga

Kingspan väga hea asi ju thumbs_up.gif
Alles panin igale poole lakke ja katuslakke, pole fooliummütsi ka enam vaja kanda
Kommentaarid: 209 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 5 :: 175
tagasi üles
Magic
HV Guru
Magic

sõnum 12.12.2023 10:55:57 vasta tsitaadiga

icon_lol.gif beer_yum.gif
Kommentaarid: 235 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 201
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.12.2023 10:59:18 vasta tsitaadiga

ranel kirjutas:
netcat kirjutas:
somnambuul kirjutas:

Vanade paneelikates on ise reguleerimise osakaal tihti suht väike. Nt 75% baas ja 25% tegelik kulu. Selleks, et osad kütet maha ei keeraks ning teised peavad üles kütma. Ka 18-20c puhul ilmselt naabrid kütavad sul korterit.
Kunagi alguses oli jah nii, et osad keerasid kütte nulli ja nautisid 0 küttekulu talvel ja korteris sees oli 17-18c. See jama lõpetati aga suht ruttu ära.

Vahet ei ole ju kas see soojus on üldkütte või individuaalkütte real. Maksab soojusenergia sama palju ja kulub sama palju. Nüüd küsimus oli kuidas teda kulub soojustamata majas vähem?
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 12.12.2023 11:01:49 vasta tsitaadiga

Halvasti soojustatud üks ehk siis suvalt vooder selga löödud ilma kõige muuta. Väga lihtne on kehvasti soojustada eriti kui mingi ukrainlased vms teevad
tagasi üles
somnambuul
HV veteran

sõnum 12.12.2023 11:08:59 vasta tsitaadiga

OT jätkuks võin kõiki soojustatud maja elavaid inimesi rõõmustada, 0.9xx eur m2 oli tegelt oktoober. November oli 1,2xx eurot m2. Nüüd on kütet maha keeratud, toas on 22-23 kraadi 24 asemel. Ise midagi reguleerida ei saa. Pärnus soojustatud maja, kus ka radikad vahetatud, oli novembri soojus kokku mingi 0.6 eurot m2, aga toas on 19-20 kraadi. Rohkem seda teemat ei reosta. Mõni mode võib viimased postid küttehinnavaatlusse tõsta.
Kommentaarid: 60 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 54
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.12.2023 11:21:10 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Halvasti soojustatud üks ehk siis suvalt vooder selga löödud ilma kõige muuta. Väga lihtne on kehvasti soojustada eriti kui mingi ukrainlased vms teevad

Jah, see eeldaks jälle et küttekulud ei muutunud soojustamisega, aga ometi nad tegid seda. Isegi koos laenumakse ja lisandunud hooldus- ja üldelektrikuludega on kuised kommunaalid väiksemad kui vanasti küttega kuudel olid
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 12.12.2023 11:26:31 vasta tsitaadiga

Halb soojustus aitab ka natuke ikka. Rakveres vahetati kogu majal aknad, torud, radikad jms korraga lisaks voodrile. Naudivad olematuid küttekulusid nüüd seal, laenumakse on muidugi juures aga ikka odavam ning varsti saab maksmine läbi
Kui aknaid ei vahetata ja igaühel omamoodi paigaldatud ning veel teipimata ka näiteks, siis sõidab sealt vahedest heasti soojust välja juba
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.12.2023 11:34:42 vasta tsitaadiga

Aga meil ongi täis reno tehtud, mitte lihtsalt mingi suvaline vooder ümber visatud. Ja kui aus olla siis endisega võrreldes ma pidasingi seni neid küttekulusid olematuteks. Eelmise aasta talvel esimest korda vist nägin 2 kohalist numbrit kütte real üldse. Seni maksis üldelekter rohkem kui küte. icon_rolleyes.gif

Millegipärast see aasta on see number suurem, kuigi pole nii külm olnud, ei saa ise ka aru. Peab eelmiste aastate arved läbi töötama. icon_rolleyes.gif

Aga siin näide sellest mida maksavad soojustamata majade elanikud Narvas. Et ikkagi küsimus kuidas soojustamata maja elanik Mustamäel praegu nii palju odavamalt läbi saab kui siin ennist väideti?

https://www.delfi.ee/artikkel/120254677/kosmaar-sokk-kuidas-edasi-elada-narvalastele-tekitavad-oudust-kuttearved

tsitaat:

Keskmiselt tuleb välja, et kütte eest Hruštšovi-aegses kahetoalises korteris tuleb maksta umbes 90-95 eurot, kui maja ei ole soojustatud.
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 12.12.2023 12:58:23 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Et ikkagi küsimus kuidas soojustamata maja elanik Mustamäel praegu nii palju odavamalt läbi saab kui siin ennist väideti?

Kas minu vastus ei olnud piisav ?

tsitaat:
Millegipärast see aasta on see number suurem, kuigi pole nii külm olnud, ei saa ise ka aru.

Mis tähendab, ei ole külm olnud ? November külmem, kui eelmine aasta, detsember on ka väga külm olnud senini, praeguse seisuga tuleb mingi 3MWh ära sel kuul, saabuv sula veidikene ehk avitab.
tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 12.12.2023 13:30:22 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Keskmiselt tuleb välja, et kütte eest Hruštšovi-aegses kahetoalises korteris tuleb maksta umbes 90-95 eurot, kui maja ei ole soojustatud.

Ma vaadata, palju sellises korteris arve oli.
Mälu järgi ei olnud nii väga hull.
Hrustsovka, soojustamata, ehitatud 1961, tuhaplokkidest.

Kogu eelmise kuu arve oli ~120, peast kütte osa ei mäleta.

tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 12.12.2023 13:55:11 vasta tsitaadiga

Nädal veel jäänud, siis saab Nordpooli välja lükata icon_smile.gif Suurte külmadega pole s*ttagi kasu sellest, marginaalne nähtus, kui soojapump koguaeg täistuuridel paneb.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.12.2023 15:30:01 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:
Et ikkagi küsimus kuidas soojustamata maja elanik Mustamäel praegu nii palju odavamalt läbi saab kui siin ennist väideti?

Kas minu vastus ei olnud piisav ?

Ei.

Markos kirjutas:

tsitaat:
Millegipärast see aasta on see number suurem, kuigi pole nii külm olnud, ei saa ise ka aru.

Mis tähendab, ei ole külm olnud ? November külmem, kui eelmine aasta, detsember on ka väga külm olnud senini, praeguse seisuga tuleb mingi 3MWh ära sel kuul, saabuv sula veidikene ehk avitab.

Külmem küll kui eelmine november, aga keskmine temperatuur novembris 2023 oli 1,4 kraadi. See ei ole ju väga külm, lisaks on see täpselt kraad soojem kui selle aasta märtsikuus (0,4 kraadi) ja märtsi küte oli mul täpselt 2x odavam ehk siis miskit 0,4 eurot ruutmeetrile. Seda mõtlen. Kas nüüd saad aru? Küte novembris oli kallim kui talvel on läbivalt olnud, midagi peab teisiti olema
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 12.12.2023 16:48:48 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Külmem küll kui eelmine november, aga keskmine temperatuur novembris 2023 oli 1,4 kraadi. See ei ole ju väga külm, lisaks on see täpselt kraad soojem kui selle aasta märtsikuus (0,4 kraadi) ja märtsi küte oli mul täpselt 2x odavam ehk siis miskit 0,4 eurot ruutmeetrile. Seda mõtlen. Kas nüüd saad aru? Küte novembris oli kallim kui talvel on läbivalt olnud, midagi peab teisiti olema

Siin ongi see häda, et keskmise järgi ei saa võtta. Mida suurem on spread sisemise ja välise temperatuuri vahel, seda suurem on ka soojuskadu. Ei ole päris lineaarne see seos. Mul on majas keskmise järgi paigutatud soojuspump. Keskmise järgi on kõik bueno, aga -12'ga on maja külm ja elektrikulu kosmoses.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.12.2023 17:19:21 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
Mida suurem on spread sisemise ja välise temperatuuri vahel, seda suurem on ka soojuskadu.

Sa tahad öelda, et see oli tänavu novembris suurem kui eelmisel talvel?
tagasi üles
Winterwind
One
Winterwind

sõnum 12.12.2023 17:48:17 vasta tsitaadiga

Kõrvalmaja(80ndate lõpu paneelikas) renoveeriti eelmisel aastas sisuliselt terve aasta. Kõik jutud, aknad, radikad, soojustus, katus jne. Katusele pandi päikesepaneelidki..
Kokkuvõttes, keskmine küttearve on ~20 euri per korter väiksem kui mitte midagi tehtud majas, lisaks maksavad "sada" aastat seda laenu tagasi.
Kütteks kaugküte ja hakkpuit mis on olnud juba aastaid 200+ euri MWh. Ehk siis ei tasu sittagi ära kui ainuke küttevariant on kirve hinnaga kaugküte.
Aga noh, teistel majadel ka sama lõbu nagunii ees.
Kommentaarid: 1009 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 728
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Markos
HV veteran

sõnum 12.12.2023 18:17:20 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Markos kirjutas:
Mida suurem on spread sisemise ja välise temperatuuri vahel, seda suurem on ka soojuskadu.

Mul on 2022 vs 2023 novembri el kulu vahe 300kWh, sellel on ilmaga otsene seos, ~15%.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.12.2023 18:35:53 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
netcat kirjutas:
Markos kirjutas:

Mul on 2022 vs 2023 novembri el kulu vahe 300kWh, sellel on ilmaga otsene seos, ~15%.

Ma sulle juba ükskord ütlesin, et ei võrdle novembrit novembriga, vaid möödunud talvega. Talvel oli külmem kui novembris. Ei ole nõus sellega või?
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 12.12.2023 19:14:23 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Ma sulle juba ükskord ütlesin, et ei võrdle novembrit novembriga, vaid möödunud talvega. Talvel oli külmem kui novembris. Ei ole nõus sellega või?

See talv pole õieti alanudki veel, mida sa võrdled siin ?
tagasi üles
Winterwind
One
Winterwind

sõnum 12.12.2023 19:26:36 vasta tsitaadiga

Jehuu, kõik lähedal olevad külad pimedad jälle thumbs_up.gif
Kohe varsti kaob nagunii nett ka ära sest mastidel ei paista generaatoreid ka olevat. Win-win.
Kommentaarid: 1009 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 1 :: 728
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 12.12.2023 19:27:21 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:

Möödunud talvega. On sul mingi probleem tekstist arusaamisega? Milles asi? Üht ja sama kuud tohib ainult võrrelda?
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 12.12.2023 21:45:46 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Markos kirjutas:
tsitaat:

Möödunud talvega. On sul mingi probleem tekstist arusaamisega? Milles asi? Üht ja sama kuud tohib ainult võrrelda?

Et selle talvega võrrelda, pead ootama ära nii detsembri, jaanuari, veebruari, kui ka märtsi tulemused. Kui sa võtad eelmise talve mingi keskmise ja võrdled sellega käesoleva talve mingit üksikut kuud, siis saad aiateibaid. Meteoroloogiliselt kujundavad ilma ikkagi liikuvad õhumassid ja need ei käi matemaatiliselt ja kalendaarselt täpselt.
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 13.12.2023 08:57:35 vasta tsitaadiga

Winterwind kirjutas:
Jehuu, kõik lähedal olevad külad pimedad jälle thumbs_up.gif
Kohe varsti kaob nagunii nett ka ära sest mastidel ei paista generaatoreid ka olevat. Win-win.
https://www.err.ee/1609192648/elektri-ja-sidekatkestustega-maadlevas-rouge-vallas-tuleb-rikkeid-uha-juurde

momendil järjest hullemaks asi minevat....
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 13.12.2023 12:25:41 vasta tsitaadiga

Elektrilevile tuli talv ootamatult. Mitte, et meil juba üle poole kuu lumeuputus poleks olnud...
Kommentaarid: 751 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 564
tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 13.12.2023 12:33:32 vasta tsitaadiga

Eestis lumi, ei ole võimalik icon_lol.gif
tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 13.12.2023 12:43:22 vasta tsitaadiga

aga pakkuge variante, kuidas elektrilevi peaks muidu talveks ja lumesajuks valmistuma, tirivad ennetavalt kuskil mõned liinid maha ja siis parandavad ette? Liinide uuendamine käib vast talvest sõltumatult, nii et see ei ole vastus. Alati võiks muidugi tekitada kuskilt paarsada liinibrigaadi koos tehnikaga, muul ajal las istuvad ja mängivad kaarte...
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 13.12.2023 12:46:06 vasta tsitaadiga

pppd kirjutas:
aga pakkuge variante, kuidas elektrilevi peaks muidu talveks ja lumesajuks valmistuma, tirivad ennetavalt kuskil mõned liinid maha ja siis parandavad ette? Liinide uuendamine käib vast talvest sõltumatult, nii et see ei ole vastus. Alati võiks muidugi tekitada kuskilt paarsada liinibrigaadi koos tehnikaga, muul ajal las istuvad ja mängivad kaarte...
midagi saab teha alati
näiteks trasse üle vaadata ja kogenud mehed näevad ära, et kus on suurimad ohud puude/okste liinile murdumisteks
tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 13.12.2023 12:49:35 vasta tsitaadiga

seda tehakse niigi pidevalt, mitte talve ja lumesaju jaoks valmistumiseks. Ülal ilguti, et lumi ja talv tulid elektrilevile ootamatult, ma selle kohta küsisin.
tagasi üles
Leinö
HV veteran
Leinö

sõnum 13.12.2023 13:18:18 vasta tsitaadiga

Noh, liinihooldust võiks tihedamini teha näiteks (mitte kord 6-7 aasta jooksul). Probleemsed kohad maakaablile üle viia. 4-s kord 4 päeva jooksul elektrikatkestus icon_wink.gif
Kommentaarid: 34 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 33
tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 13.12.2023 13:25:51 vasta tsitaadiga

kas nad peaks seda tegema regulaarselt ja pidevalt või ainult talveks ja lumeks valmistumiseks? icon_rolleyes.gif
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 13.12.2023 13:28:32 vasta tsitaadiga

pppd kirjutas:

No konkreetselt on suurim probleem liinidele langevad puud. Need puud pole tekkinud üleöö.
tsitaat:
"Talv algas sel aastal raske ja märja lumega, mis ladestul puudel, oksadel ja liinidel. Sellele järgnesid miinuskraadid ning lumesajud on vahelduvalt kestnud juba üle kahe nädala, tuues kaasa viimase saja aasta lumerekordi. Kui esialgu kukkusid liinidele nõrgemad puud ja oksad, siis lumesadude jätkumisel kukuvad nüüd liinidele juba suured puud ka rohkem kui 10 meetri kauguselt, murravad maste, lõhuvad traaverseid ja rebivad puruks juhtmed," kirjeldas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Lisaks veel fakt, et elektrikaablid võiksid minna maa alt, mitte maa pealt. Jah, kõrgepingeliinidega veidi keeruline, aga maakohtades endiselt liiga palju olulise tähtsusega elektriliine õhu kaudu. Eelmistest aastatest oleks võinud õppust võtta ja esmajärjekorras need maa alla viia. See ei ole esimene kord, kui lumi probleeme põhjustab. Ma ei taha väga uskuda, et Elektrilevil pole teada liine, mis on kriitilise tähtsusega ja mille purunemisel tekib ahelreadktsioon.
tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 13.12.2023 13:31:42 vasta tsitaadiga

Õhuliine saab ka isoleerida. St. juhe on isolatsiooniga kaetud, et iga liini puutuv okas kohe lühist ei tekitaks icon_idea.gif
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 13.12.2023 13:34:14 vasta tsitaadiga

ilmselt muudkui lappimine on ikka veel liiga odav
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 13.12.2023 13:36:39 vasta tsitaadiga

Oisu. kirjutas:
Õhuliine saab ka isoleerida. St. juhe on isolatsiooniga kaetud, et iga liini puutuv okas kohe lühist ei tekitaks icon_idea.gif

Tõesti või? icon_biggrin.gif
Selline korraks lühis oleks ju hea lihtne variant

Betamax kirjutas:

Lisaks veel fakt, et elektrikaablid võiksid minna maa alt, mitte maa pealt.

RCC ei saaks kunagi optikat siis endale koju lubada
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 13.12.2023 14:20:46 vasta tsitaadiga

ot:
Vähemalt me pole Keenias: https://maailm.postimees.ee/7915847/keeniat-tabas-taas-uleriigiline-elektrikatkestus
tagasi üles
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 13.12.2023 14:32:03 vasta tsitaadiga

Veremaa saadab paar drooni paari 330 kV elektriliini pihta ja ongi pimedus. Ei ole mobiili levi, ei ole interneti, ei ole toasooja, ei ole valgust jne. Ja kobamegi pimeduses.
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 13.12.2023 14:39:04 vasta tsitaadiga

Kunagi oli vremjas isegi õpetus kuidas kõrgepinge maste pikali lasta. See oli muidugi formaadis et tabasime ukraina terroristid ja vaadake ometi mis nad teha tahtsid ja siis näitas täpselt ära kuhu kui väiksest lõhkelaengust piisab icon_biggrin.gif
Oisu.
HV kasutaja

sõnum 13.12.2023 14:41:14 vasta tsitaadiga

Viljandi, Valga ja Võru maakonnas elektrikatkestustega ikka täitsa piixus.
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 13.12.2023 15:09:41 vasta tsitaadiga

Oisu. kirjutas:
Viljandi, Valga ja Võru maakonnas elektrikatkestustega ikka täitsa <b>piixus</b>.

Pole elektrit, pole arvet, pärast on õnnelikud.
tagasi üles
bladerunner
HV Guru

sõnum 13.12.2023 15:10:26 vasta tsitaadiga

Viimane aeg perifeeriast tsivilisatsiooni rüppe kolida
Betamax
HV Guru
Betamax

sõnum 13.12.2023 15:11:39 vasta tsitaadiga

Kannatavad need, kes pole suvel paneelidest elektrit akudesse kogunud. Oma viga, eksju.
tagasi üles
Markos
HV veteran

sõnum 13.12.2023 15:37:57 vasta tsitaadiga

Betamax kirjutas:
Kannatavad need, kes pole suvel paneelidest elektrit akudesse kogunud. Oma viga, eksju.

Kes pole plaane teinud, see saab hukka.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 13.12.2023 15:44:16 vasta tsitaadiga

Oleks paneelid katusel, oleks kõik hästi thumbs_up.gif
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektrihindade vaatlus mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 158, 159, 160 ... 196, 197, 198  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.