Kas kuskil on statistikat, palju inimesi aastas elektrilöögi tagajärjel surma või tõsiselt viga saab? Mõni siin lubab kiiret lõppu kui valesti maandada või üldse mitte maandada.
Ma ise olen elus ikka mõned korrad surakat saanud ja ütleks, et see 230V ehmatab ja on ebameeldiv, aga otseselt ei tapa
Sa pole olnud piisavalt maandatud _________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen!
Ja nüüd jääb ainult arvata, mida see teine elektrik sinu kohta räägib...
arnis kirjutas:
iir kui sul pliidile tuleb 3 soont ja mujal maandust ei ole korteris, siis on mõistlik jah see maandus elimineerida mõlemalt poolt korraga.
Kilbi poolt kontrollida, et jäänud soon on ühendatud neutraalide rivisse. Selle tegevuse eesmärk on vähendada tõenäosust, et maandad ennast rikkega kokku puutudes.
oot... ma olen küll tühine ilma elektrikupaberiteta hoopis teise ala insener, aga luba ma küsin üle - sinu kui elektriku soovitus on jätta elektripliit, mis on loodud toimima maandatult, üldse ilma maanduseta, põhjendusega et äkki on köögis mingi muu lekkiv seade ning juhul kui ma neid mõlemaid samaaegselt peaks puutuma, siis võib midagi juhtuda? Köögis, kus suure tõenäosusega on sama pliidi lähedal ka veekraan, mis on suure tõenäosusega metallist ja läbi veetorustiku samuti maandatud? Mis juhtub siis, kui sellisel sinu soovituste järgi maandamata pliidil nüüd mõni plaat lekkima hakkab, pliidi korpus pinge alla satub ja ma kogemata korraga pliiti ja eelpool nimetatud kraani küljes olevat RV kraanikaussi puudutan? Või tuleks kraan ja kraanikauss ka köögist eemaldada? Ja köögis üldse kummikutes toimetada, et kogemata mitte niiske põranda peale sattuda? Äkki kohe ka isoleerivaid kindaid kanda?
Maandatud metallpinna ja faasi vahelt laksu saada on ülimalt ohtlik ja äärmiselt ebameeldiv. Kui veab, siis saad laksu sellisel momendil ja sellise koha peale, et tugevat voolu südame piirkonnast läbi ei käi ja süda tiksub edasi, aga ei pruugi vedada. Ja isegi kui veab, siis on see valus ja hirmus, käed-jalad värisevad veel hulk aega hiljem. Tõeline šokk.
Mul kunagi ammu vedas, kellelegi teisele ei soovita. Ise uut laksu saada ka ei taha. _________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
viimati muutis Dogbert 18.01.2023 16:21:02, muudetud 1 kord
Aga kas keegi oskab seletada, miks multimeetriga patarei + klemmi ja maanduse vahel pinget mõõtes pole seal kõige pisematki elektrimolekuli, aga kui pistad multimeetril ühe juhtme lillepeenrasse ja teise faasi külge, siis on?
Elektrimolekul on nali, tean tean et kui üldse mingist aineosakesest tahaks rääkida oleks see elektron
Maandatud metallpinna ja faasi vahelt laksu saada on ülimalt ohtlik ja äärmiselt ebameeldiv. Kui veab, siis saad laksu sellisel momendil ja sellise koha peale, et tugevat voolu südame piirkonnast läbi ei käi ja süda tiksub edasi, aga ei pruugi vedada. Ja isegi kui veab, siis on see valus ja hirmus, käed-jalad värisevad veel hulk aega hiljem. Tõeline šokk.
Mul kunagi ammu vedas, kellelegi teisele ei soovita. Ise uut laksu saada ka ei taha.
ot:
Ma käisin esmaabi kursustel ja tegelikult sõltub see veel ka sellest, millisel hetkel see surakas tuleb.
Sama on ka füüsilise löögiga rindu, see on samuti võimeline su südame ehetkega peatama kui satub rütmis, sobivale momendile.
Kui muidki pinge alla jääda, siis pole enam mingit vahet...
_________________ ...life is random...so am I...
Aga kas keegi oskab seletada, miks multimeetriga patarei + klemmi ja maanduse vahel pinget mõõtes
Mis maanduse? Patareil ei ole maandust. Kui mõõdad plussi ja miinuse vahel, siis on ju pinge.
Kui organiseerid patareile maanduse: torkad juhtme maasse ja ühendad patarei miinuse selle juhtmega ning siis mõõdad pinget patarei plussi ja maapinna vahel, siis näed ka pinget. Mitte väga kaugel oma patarei maandusest, aga näed.
napoleon kirjutas:
pole seal kõige pisematki elektrimolekuli, aga kui pistad multimeetril ühe juhtme lillepeenrasse ja teise faasi külge, siis on?
Elektrimolekul on nali, tean tean et kui üldse mingist aineosakesest tahaks rääkida oleks see elektron
Sest lillepeenar on seesama maa, kuhu sisse on alajaamas torgatud trafo maandusjuhe ja iga madalpinge elektriposti otsast nulljuhtme küljest maa sisse viidud maandus on samuti sellesama maa sisse torgatud.
ot:
Etz kirjutas:
Ma käisin esmaabi kursustel ja tegelikult sõltub see veel ka sellest, millisel hetkel see surakas tuleb.
Sama on ka füüsilise löögiga rindu, see on samuti võimeline su südame ehetkega peatama kui satub rütmis, sobivale momendile.
Kui muidki pinge alla jääda, siis pole enam mingit vahet...
Jah, tean ka seda. Vedas ühesõnaga, eriti et lihasekramp käe kogemata puudutatud juhtmest eemale rebis ja pinge alla ei jäänud kauemaks kui murdosaks sekundist.
Olen ka sama kursuse läbinud paar korda (iga 3 aasta tagant nõutakse nüüd).
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
viimati muutis Dogbert 18.01.2023 16:40:11, muudetud 1 kord
Sest lillepeenar on seesama maa, kuhu sisse on alajaamas torgatud trafo maandusjuhe ja iga madalpinge elektriposti otsast nulljuhtme küljest maa sisse viidud maandus on samuti sellesama maa sisse torgatud.
Nuvot, seda ma arvasin. Aga siit edasi küsimus, et miks seda vaja on? Kui nad nulljuhet maasse ei torkaks, siis võiks ju faasi katsuda ja ei juhtuks midagi niikaua kui kahte juhet korraga ei puuduta.
Nuvot, seda ma arvasin. Aga siit edasi küsimus, et miks seda vaja on? Kui nad nulljuhet maasse ei torkaks, siis võiks ju faasi katsuda ja ei juhtuks midagi niikaua kui kahte juhet korraga ei puuduta.
Jah.
Pelgulinnas on vist siiamaani ilma nullita kolmnurkühendusega 110V faasid? Või on nüüdseks kõik välja vahetada jõutud? Teab keegi?
Elektrikud võiks natuke seletada kolmnurkühenduse "rõõme". Mul hakkab juba ununema. _________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
Dogbert, minu teada ei tohiks Tallinnas enam kolmnurka kuskil eksisteerida.
Kunagi kui ma veel Kalamajas elasin (ja siia foorumisse kasutaja lõin), siis seal oli tol ajal küll kolmnurk. _________________ ...life is random...so am I...
Kümmekond aastat tagasi siin keegi veel seletas, et tal on. Ja et tasapisi vahetatakse välja seal piirkonnas. Olid see sina või keegi teine, ei mäleta enam. Minu meelest oli siis küll Pelgulinnast jutt, mitte Kalamajast.
Üks rõõm on 480V 3F seadmete kasutamise võimaluse puudumine loomulikult. Mis veel? _________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
Aga ikkagi miks see null peab olema maasse ühendatud?
Oletame et hõljun dirizaabliga maapinna kohal ja vean sinna maa pealt elektri. Mis riskid mul siis sellega kaasneks kui seda va maad polegi käepärast?
ka 127/220V süsteemi puhul oli maa ja faasi vahele sattumisel teravad elamused garanteeritud
Aga maanduse üldine point peaks siiski olema ohutus. Kui sul kõik need pikad traadid oleks maast täielikult isoleeritud, siis miski ei takistaks sinna staatilise potentsiaali tekkimist, äikese puhul läheks ka huvitavaks. Ja kuna maa on meil tahes-tahtmata kogu aeg jalge all, siis sellise isoleeritud süsteemi kasutamine läheks kokkuvõttes tükk jagu ohtlikumaks.
https://en.wikipedia.org/wiki/Earthing_system#System_earthing
Oletame et hõljun dirizaabliga maapinna kohal ja vean sinna maa pealt elektri. Mis riskid mul siis sellega kaasneks kui seda va maad polegi käepärast?
Siis ei pea kõrgepingeliinide kandemastidele rohkem traate riputama. Kantakse üle ainult faasid. _________________ Teie küsimused on vastatavad, kuid meie vastused on küsitavad.
IT uudissõnad. Pihuarvuti - pihkar, pihuarvuti kasutaja - pihkur.
jägaja, kas saad iseseisvalt netis kontrollitud, milline puudus on AC tüübil võrreldes A ja B tüüpi rikekatel (viimane elektriautodele, mitte eelviimane)?
See on muideks hea näide, sest 8 kategooria elektrik ei teadnud erinevust A ja AC vahel. Ei üllata, kui ka siin foorumis "tekib hõõrdumine"
Ma eeldan, et oled minust vanem ja sealt see vananenud/aegunud info/arusaam pärineb, või läks A ja B sassi. AC ja A hinnavahe on ~3%.
Ma ei pea neid teadmisi "netist" otsima, vaid mul on vajalik neid igapäevaselt teada. Googeldada oskavad palju siinseid külastajaid, kui neil pole seda tarkust igapäevaselt vaja, aga populaarteaduslikult ikka huvitaks, kuidas asi toimib.
Eramus/korteris ei ole vaja AC tunnusega rikkekaitsest erinevat tüüpi paigaldada, Sul ei teki seal millestki alalisvoolulekkeid, et A peaks panema.
Elektiala teadmistega on aga nii, et kuna see ala on üsna paljude erialaste spetsiifikatega, siis tead sa üldjuhul seda valdkonda, millele spetsialiseerunud oled.
Polegi mingit riski, aga kui neutraali vedamata jätad, siis elektrit kasutada ei saa.
Polegi mingit riski, aga kui neutraali vedamata jätad, siis elektrit kasutada ei saa.
Täiesti badass tegevus:
Link
Video tõestab veel kord seda, et elekter on maakeral TASUTA
630, sattusin segadusse, pidin googeldama. Misasi on põhirikkekaitse?
Kui mind nöögitakse, pean ju vastu nöökima, kuigi väga ei viitsi, ei vii kaugele sellises tempos.
Kel veel on mingi paber siin ja/või on viimase 5a jooksul leiba teinud elektritöödega? Siis saab aru kaugele ma pada-katlaga lähen. Paberi olemasolu ei ütle palju.
Mis paberit sul vaja on? A-pädevus? Diplomeeritud elektriinsener? Mõlemad on.
Kui sa ei tea, mis on põhikaitseviis, rikkekaitseviis - siis palun ära tule ka soovitusi andma, kuidas rvk sobib rikkekaitseviisiks (ilma täiendava infota el.süsteemi kohta).
Põhirikkekaitse on esmane kaitseviis põhikaitseviisi (enamasti isolatsioon) rikke korral. Elektrisüsteemi võib paigaldada mitu rikkekaitseviisi.
Kui palju sina oled tõestanud oma teese? Tõestanud, st. suudad ka arvutused ja füüsikaseadused kooskõlla viia? Sest sinu lahenduses - kõik on maandatud, rvk kaitseb - isolatsiooni rike, faas-maa lühis - esimene inimene saab ilmselt surma rikke korral.
Teise puhul juba rakendub rvk.
Mine nüüd pada-katlaga niikaugele kui tahad - vahet ei ole. Füüsikaseaduseid sa ei eira.
- esimene inimene saab ilmselt surma rikke korral.
Ära aja pada
Mis väärtuse peale rvk rakenduks? Rikkevool-maaühendus - ei koti rvk'd ...L-N vooluringis pole muudatust. Seadmest läheb läbi rikkevool (sest korpus on maandatud) ...go figure.
Rikkevoolu olemasolu ei koti rvk'd TN-C-S süsteemis mitte kuidagi - sellepärast ongi põhirikkekaitseviisiks selles süsteemis (tavaliselt) toite kiire väljalülitamine.
viimati muutis 630 18.01.2023 22:36:16, muudetud 3 korda
Ära aja pada
Mis väärtuse peale rvk rakenduks? Rikkevool-maaühendus - ei koti rvk'd ...L-N vooluringis pole muudatust. Seadmest läheb läbi rikkevool (sest korpus on maandatud) ...go figure.
Rikkevoolu olemasolu ei koti rvk'd TN-C-S süsteemis mitte kuidagi - sellepärast ongi põhirikkekaitseviisiks selles süsteemis (tavaliselt) toite kiire väljalülitamine.
Kui L-N ahelas pole muudatust siis ei saa surma ka, või noh, mitte elektri läbi mis sealt tuleb. Et rvk ei rakenduks tuleks konkreetselt nendest kahest juhtmest kinni hoida ja korpust mitte puutuda ja soovitavalt ka õhku hüpata. _________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Jah, sest rikkesilmus saab sulguda ainult läbi L-N ahela, right?
Surm saabub läbi rikkevoolu, mis läbib L-G ahelat. Vool L-N ahelas sellest ei muutu. (Kirchhoffi esimene seadus)
Soovitan soojalt elektrotehnika kursust kaitseviisidest - seal saad ka läbi arvutada.
Saad lisaks teadmise, kas maanduspaigaldis on mõttekas rajada ja kui - siis mis võiks olla maandustakistus.
viimati muutis 630 18.01.2023 22:59:23, muudetud 1 kord
Einomisasja, L on igiliikur? Kui faasist saad surmava litaka siis sedajagu läheb neutraalist vähem tagasi. _________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Vaata, kui on isolatsioonirike ja rikkevool - mis jookseb maha (sest maandus on rajatud). Siis see, et sina läbi L-G litaka! saad (ja rikkesilmus endiselt läbi maa käib, lihtsalt ka läbi sinu (Kirchhoff!) - ei muuda L-N vooluahelas midagi.
Võid katsetada kui tahad.
Proovi aru saada, kuidas sulgub rikkesilmus - siis ei tohiks olla probleemi mõistmaks ka seda, miks rvk ei rakendu - ja miks seda ei tohi põhirikkekaitsena kasutada (lihtsalt mõtteaineks - kui see toimiks - siis mille kuradi pärast on selle kasutamine põhirikkekaitsena TN-C-S süsteemides keelatud?)
Herr kirchoff jagab G-N hargnemise kohas voolu kaheks. Ja kui G-sse läheb rohkem kui on number rvk peal siis läheb vool ära. Sest mõlemad voolud tulevad ju L pealt aga tagasi läheb ainult N. _________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Ma ei pea neid teadmisi "netist" otsima, vaid mul on vajalik neid igapäevaselt teada. Googeldada oskavad palju siinseid külastajaid........
Sul ei teki seal millestki alalisvoolulekkeid, et A peaks panema.
Seega läks teine ennustus täide, ajad A ja B sassi. Alalisvoolulekkeid tunnetab B, mitte A. Liigne enesekindlus pole abiks, andsin ju võimaluse üle kontrollidagooglest.
Nii nagu varem mainisin, erinevust ei teadnud ka üks teine kõrgeima kategooriaga elektrik. Huvitav kokkusattumus.
Spoiler
elukaz kirjutas:
630 kirjutas:
Ära aja pada
Dubleerin. Ma ikka veel ei tea misasi on see asi mis 630 kordas.
Spoiler
RVK-de rakendumiste jutt läheb käest ära, hakati leiutama. Süütud ilma elektrihariduseta lugejad, palun ignoreerige, asi "läks käest"
Eeldatakse, et te eemaldate oma peakaitsmed ja muud kaitsmed/korgid, mis kõigil juba on. _________________ Teen kodudes elektriasju korda. 40€/h. Anna murest märku.
Ooteajad hetkel suured (üle kuu)
Ka korteriühistud ja ettevõtted. Auditi ettevalmistused.
viimati muutis arnis 19.01.2023 00:15:44, muudetud 1 kord
Just just - kutsuge omale "elektriasju korda" tegema isik, kes ei tea, mis on kaitseviisid ....
Leiutama hakati tõesti, mingeid uusi füüsikaseaduseid.
Süütud ilma elektrihariduseta inimesed - ärge leiutage, ega krdi uskuge foorumist - vaid tellige projekt, tehke katsemõõtmised ja tellige audit. Nii lihtne ongi.
Nagu näha, siis musta-valgeks rääkijaid (ja ilmselt selle eest ka tasu küsivaid) tüüpe usaldades jäätegi maksma.
Õnneks on elektriala teemad piisavalt reguleeritud ja - pädevate katsemõõtmiste+auditi korral saate ka tõestatud tulemused.
Ilmselgelt mõnele arusaamatu, aga kui teil on (ja Eestis on enamasti) kasutusel TN-C-S süsteem, siis ei ole väga keeruline ju välja selgitada, kuidas ennast elektriohu eest kaitsta - lisaks, miks mõned
asjad ei toimi.
Ja siis on mingid "ülieksperdid", kellele "kärab küll" - aga miks, seda ei tea, lihtsaltl, nii on.
Kurb - aga nii on.
Je, kui teha projekt, siis on tiptop. Aga sinnani asjad ei lähe kui just uut maja ei ehitata.
EDIT: kusjuures isegi uue maja projektiga välistatakse teatud ahelad põhjendamatult* RVK alt ja kasutatakse 3% odavamaid AC tüüpi, mis ajale jalgu jäävad ja ei tööta piisavalt töökindlalt moodsa tehnikaga - lihtsalt lisan õli
*projekti koostamise hetkel seadus ei nõua _________________ Teen kodudes elektriasju korda. 40€/h. Anna murest märku.
Herr kirchoff jagab G-N hargnemise kohas voolu kaheks. Ja kui G-sse läheb rohkem kui on number rvk peal siis läheb vool ära. Sest mõlemad voolud tulevad ju L pealt aga tagasi läheb ainult N.
..väga ei ole sõnu. Päriselt - läbi elektrotehnika kursuse raames madalpinge kaitseviisid.
Seal arvutad läbi erinevaid rikkesilmuseid - siis saad aru. Ilmselt alustades sellest, misasi on süsteemi läbiv rikkevool (mis ajahetkel ja mis punktis).
Rvk tööpõhimete ka - ja siis saabub ka selgus, mis ei sobi rvk tagamaks põhirikkekaitsefunktsiooni (TN-C-S süsteemis).
Ja ka selle, miks teise ohvri puhul juba rakenduks.
Ja siis saad ka numbrid ilusti arvutuslikult ja kui kaasa mõtled - siis saad tegelikult ka vastuse küsimusele, kas mõistlik oleks mitu või 1 rvk ja kas on üldse vahet.
Seniks aga palun ärge levitage juttu, et rvk'st piisab ja voolu kiiret väljalülitamist lühisekaitse poolt pole inimelu kaitsmiseks tarvis, sest rvk teeb töö ära.
RVK rakendub rikkevoolu korral ja lühisekaitse liigvoolu ja lühise korral. Mõlemad on kilbis olemas - sellist kilpi pole näinudki, kus tavalisi automaatkaitselüliteid pole ja on ainult RVK.
RVK toimib ka siis, kui maandusjuhet pole. Kui seadme kere satub pinge alla, siis RVK ei rakendu, kuna pole millegi suhtes rikkevoolu tuvastada, aga kui inimene puudutab seadme kesta ja teise käega nt veetoru, siis TN-C-S süsteemi korral 30 mA rikkevoolu täitumisel RVK rakendub, sest nii elektrisüsteem kui veetoru on kusagil maaga ühendatud. Ilma RVK suureneks vool vastavalt ahela takistusele üle 30 mA piiri ja oleks kindlasti juba eluohtlik. Kui rikkevool jääb alla 30 mA, siis RVK ei rakendu, aga siis peaks inimesel olema suur tõenäosus sellest särakast ehmatusega välja tulla.
Nii olen asjast aru saanud ja seepärast on õues kasutataval pikendusel RVK vahel, kuigi kaitsemaanduse soont ei ole.
630, kas ma saan õigesti aru, et sa seletad siin seda, et ainult RVK kilbis ei ole õige? Et automaatkaitselülitit on ka vaja.
Kui jah, siis too välja, kes see üldse vastupidist väitis. _________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust.
Kui teie elamistes on 3 punkti täidetud, on elekter elanikele piisavalt ohutu.
Kogu elekter, mis väljub kilbi piiridest, on 30mA A tüüpi RVK taga.
Maandus on igal pool või puudub täielikult.
Rikeka test nuppu on vajutatud poole aasta jooksul, see rakendus.
Ja kui elate süttivas hoones ja lahtist tuld ei leidu, siis veel 2 punkti, mis viivad tuleohutuse praktiliselt tippu:
Kaitseautomaadid on õigete parameetritega.
Kõik kruvid peavad olema korrektselt kinni keeratud.
Kas keegi suudab 630 jutu lahti deshifreerida kuidas rvk üldse rakendub? Lühise varianti ei arvestaks. _________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Kas keegi suudab 630 jutu lahti deshifreerida kuidas rvk üldse rakendub? Lühise varianti ei arvestaks.
Võta faasist kinni, kui välja lööb, siis rakendus, kui surakat saad, siis on midagi valesti. Lihtsustatult on rvk sees mõõtetrahvo, mis mõõdab seda läbivat faasi ja neutraali voolu, kui need on võrdsed, siis ei ole rikkeolukord, kui voolud erinevad, jookseb järelikult osa voolust kusagilt otse maha ja relee lahutub. Neid krdi elektrikute ja itimeeste jauramisi on vastik vaadata, sõidavad nii võssa ära, et ainuke, mida sa öelda tahad on "Osta Mac". Narriks natuke ja küsiks "elektrikutelt", et, kui ahelas on nii voolukaitse automaat, kui rikkevoolukaitse automaat, siis kumb on enne teist, tarbija poolt vaadatuna.
Mind pani mõtlema, et kui foorumites tulistavad üksteise pihta elektrikud, kel ON haridus sel alal ja kes TEEVAD tööd, siis see on ju seesama, mida elektrikud teevad üksteise tööd kritiseerides: "kes selle jama nüüd kokku keeras", "eelmine elektrik tegi".
Mure selles, et eelmine elektrik tegi õigesti ja uus elektrik tegi ka õigesti. Või vähemalt neile tundub nii, mõlemale. Kolmandale tundub et kõik on vale, ja ta ei eksi kui toetab oma teadmistele, mis on ta saanud omast allikast omal ajal.
Hetkel siin foorumis pläkutades selgub, et mõni elektrik kogemata eksib pisinüansiga (seda on võimatu vältida, isegi nii reguleeritud ametis nagu lennuki piloot), mõni projekteerija ajab asja vabatahtlikult nii keeruliseks, et asja tuum kaob ära,
teisisõnu tahab, et paberil oleksid asjad korras, mitte see, mis päriselt toimub. Ka nagu õige, juriidiliselt. Ma isiklikult mainisin, et pole paljude ettekirjutistega nõus, sest räme osa nendest teevad pärisolukorra kehvemaks.
Olgu see turvavalgustite igakuine kontroll, rikkevoolukaitsmete igakuine rakendus, gaasiboileri iga-aastane kohustuslik hooldus või tulekustutite 10-aastane utiliseerimiskohustus - igaüks neist teeb päris olukorra, oma eesmärgist ristivastupidiselt, kehvemaks.
Just hiljuti mitmeteistkümnest tunnist Jordan Petersoni mono- ja dialoogidest/loengutest õppinud teemadest tõmban tugevaid paralleele - ühiskonnas toimuvad üsna hirmuäratavad degradeeruvad protsessid - regulatiivsed perverssused.
Kui klassikalisest vaidlustsükli kastist mitte väljuda, siis ka siin, HinnaVaatluse foorumis, ei arene asi piisavalt/märgatavalt paremuse suunas -
igaüks tahab mürarikkas ja tähelepanu ahistavas internetikeskkonnas oma häält ja pole nõus, toetudes paberile või eeskirjale või isikupärale, muutuma. _________________ Teen kodudes elektriasju korda. 40€/h. Anna murest märku.
Olgu see turvavalgustite igakuine kontroll, rikkevoolukaitsmete igakuine rakendus, gaasiboileri iga-aastane kohustuslik hooldus või tulekustutite 10-aastane utiliseerimiskohustus - igaüks neist teeb päris olukorra, oma eesmärgist ristivastupidiselt, kehvemaks.
Tohoh. Räägi pikemalt, kuidas need olukorra kehvemaks teevad. _________________ Mobiilne rehvivahetus Lõuna-Eestis ja rehvide tellimine üle Eesti. www.rsrehvid.ee 55 684 121
Kui teie elamistes on 3 punkti täidetud, on elekter elanikele piisavalt ohutu.
Kogu elekter, mis väljub kilbi piiridest, on 30mA A tüüpi RVK taga.
Maandus on igal pool või puudub täielikult.
Rikeka test nuppu on vajutatud poole aasta jooksul, see rakendus.
Ja kui elate süttivas hoones ja lahtist tuld ei leidu, siis veel 2 punkti, mis viivad tuleohutuse praktiliselt tippu:
Kaitseautomaadid on õigete parameetritega.
Kõik kruvid peavad olema korrektselt kinni keeratud.
Ehk siis kasutaja 630 vaidles iseendaga. Segadus lahendatud. _________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust.
Narriks natuke ja küsiks "elektrikutelt", et, kui ahelas on nii voolukaitse automaat, kui rikkevoolukaitse automaat, siis kumb on enne teist, tarbija poolt vaadatuna.
Ma pole elektrik ja ennast selleks ei nimeta ka. Aga milles see narrimine seisneb? Ma lihtsa loogikaga ütleks, et vahet pole kas enne tavaline ja siis RVK või vastupidi. Rakendub ikka see, kelle jaoks parameetrid ebasobivaks muutuvad. Teoorias võivad ka mõlemad rakenduda kui maa ja faasi vahel piisavalt suur vool tekib, aga enamasti ilmselt rakendub ka sel juhul esimesena see mis kiiremini reageerib ja ka siis ei sõltu see ju sellest, mis järjekorras need ühendatud on kuna nii vool kui rikkevool on ikka kogu ahelas samad,
Narriks natuke ja küsiks "elektrikutelt", et, kui ahelas on nii voolukaitse automaat, kui rikkevoolukaitse automaat, siis kumb on enne teist, tarbija poolt vaadatuna.
Ma pole elektrik ja ennast selleks ei nimeta ka. Aga milles see narrimine seisneb? Ma lihtsa loogikaga ütleks, et vahet pole kas enne tavaline ja siis RVK või vastupidi. Rakendub ikka see, kelle jaoks parameetrid ebasobivaks muutuvad. Teoorias võivad ka mõlemad rakenduda kui maa ja faasi vahel piisavalt suur vool tekib, aga enamasti ilmselt rakendub ka sel juhul esimesena see mis kiiremini reageerib ja ka siis ei sõltu see ju sellest, mis järjekorras need ühendatud on kuna nii vool kui rikkevool on ikka kogu ahelas samad,
Oluline on RVK peal märgitud koguvoolu mitte ületada (st. kui ahel on kaitstud 25A siis RVK peab olema vähemalt 25A jaoks, võib olla kõrgem). Lisaks - 2023, kombikaitsmed on täiesti olemas ning oluliselt mugavamad
Eramus/korteris ei ole vaja AC tunnusega rikkekaitsest erinevat tüüpi paigaldada, Sul ei teki seal millestki alalisvoolulekkeid, et A peaks panema.
Jälle loll küsimus tavakasutajalt: invertermootoriga pesumasina vms puhul ei teki? Kindel?
Muu maailma allikad räägivad, et A on juba ka ajalugu ja vahepeal on välja mõeldud tüüp F... mis olevat just selliste asjade jaoks hea
Type F RCDs is a new RCD type recently introduced in IEC 62423 and in IEC60755. In addition to the detection characteristics of type A RCDs, type F RCDs are specially designed for circuit protection where single phase variable speed drives could be used. In these circuits, the waveform of residual current could be a composite of multi-frequencies including motor frequency, convertor switching frequency and line frequency. For the reason of energy efficiency, the use of frequency converters in certain loads (washing machine, air conditioner, …) is increasing, and type F RCD will cover those new applications.
Type F RCDs are loads with single-phase inverters and similar equipment (e.g. modern washing machines), as an extension of type A. Type F RCDs, additional tests have been added to those for type A, in order to simulate the ground fault in presence of a single phase inverter.
RVK rakendub rikkevoolu korral ja lühisekaitse liigvoolu ja lühise korral. Mõlemad on kilbis olemas - sellist kilpi pole näinudki, kus tavalisi automaatkaitselüliteid pole ja on ainult RVK.
RVK toimib ka siis, kui maandusjuhet pole. Kui seadme kere satub pinge alla, siis RVK ei rakendu, kuna pole millegi suhtes rikkevoolu tuvastada, aga kui inimene puudutab seadme kesta ja teise käega nt veetoru, siis TN-C-S süsteemi korral 30 mA rikkevoolu täitumisel RVK rakendub, sest nii elektrisüsteem kui veetoru on kusagil maaga ühendatud. Ilma RVK suureneks vool vastavalt ahela takistusele üle 30 mA piiri ja oleks kindlasti juba eluohtlik. Kui rikkevool jääb alla 30 mA, siis RVK ei rakendu, aga siis peaks inimesel olema suur tõenäosus sellest särakast ehmatusega välja tulla.
Nii olen asjast aru saanud ja seepärast on õues kasutataval pikendusel RVK vahel, kuigi kaitsemaanduse soont ei ole.
Markos kirjutas:
elukaz kirjutas:
Kas keegi suudab 630 jutu lahti deshifreerida kuidas rvk üldse rakendub? Lühise varianti ei arvestaks.
Võta faasist kinni, kui välja lööb, siis rakendus, kui surakat saad, siis on midagi valesti. Lihtsustatult on rvk sees mõõtetrahvo, mis mõõdab seda läbivat faasi ja neutraali voolu, kui need on võrdsed, siis ei ole rikkeolukord, kui voolud erinevad, jookseb järelikult osa voolust kusagilt otse maha ja relee lahutub. Neid krdi elektrikute ja itimeeste jauramisi on vastik vaadata, sõidavad nii võssa ära, et ainuke, mida sa öelda tahad on "Osta Mac". Narriks natuke ja küsiks "elektrikutelt", et, kui ahelas on nii voolukaitse automaat, kui rikkevoolukaitse automaat, siis kumb on enne teist, tarbija poolt vaadatuna.
Ok ma küsin siis uuesti, kes hammustab selle loogika lahti? Pidades silmas et paberitega inimene räägib rikkevoolukaitsest mitte tavalisest automaadist.
Esimest peab väga mitu korda lugema aga ma sain sedasi aru ja kirjutaja nagu kinnitas ka seda vist
630 kirjutas:
Sest sinu lahenduses - kõik on maandatud, rvk kaitseb - isolatsiooni rike, faas-maa lühis - esimene inimene saab ilmselt surma rikke korral.
Ja siis selgemaid väljendusi:
tsitaat:
Rikkevool-maaühendus - ei koti rvk'd ...L-N vooluringis pole muudatust..........Rikkevoolu olemasolu ei koti rvk'd TN-C-S süsteemis mitte kuidagi
tsitaat:
Surm saabub läbi rikkevoolu, mis läbib L-G ahelat. Vool L-N ahelas sellest ei muutu.
See saaks toimuda umbes sedasi et isolatsioonirike on kuskil kilbis enne rvk-d ja võtad sellest ühe käega kinni ja teisega siis upitad mõne maandatud korpusega kodumasinani. _________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Aga isegi seljuhul, kus see loendur peitub, mis esimest inimest ei kaitse, aga teist kaitseb. Või kui vigase isolatsiooni tõttu faas maandatud korpust puutub, miks rvk ei rakendu juba inimese osaluseta? Paberitega inimesed võiks oma väiteid natuke selgemalt lahti seletada. _________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.