Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia Koduinternet märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 405, 406, 407 ... 478, 479, 480  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
RCC
HV Guru
RCC

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 20.12.2022 13:38:12 vasta tsitaadiga

keski selle artikli täismahus kuhugi kopida saaks? ma ergutaks end natuke panemata neti teemal.
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 20.12.2022 13:41:28 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:
... riigi poolt ehitatud infra peal võiks odavamalt saada pakkuda ...

Oot, tuletage mulle meelde, kes meil selle EstWin võrgu ehitas, mille külge kõik operaatorid rõõmuga oma sidemaste ja kõike muud mudru riputanud on?
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
bladerunner
HV Guru

sõnum 20.12.2022 13:46:50 vasta tsitaadiga

RCC kirjutas:
keski selle artikli täismahus kuhugi kopida saaks? ma ergutaks end natuke panemata neti teemal.
Erguta end jalutuskäiguga poodi, värske õhk teeb pea klaariks ja vähendab erutusseisundit, üksita saad ka ajalehe sealt kaasa haarata.
Üldiselt nett viiakse sinna kuhu see teenusepakkujale kasumlik on. Sinu 1.5km vms liini tundub et pole kellelegi kasumlik.

ref
Kreisi kasutaja

sõnum 20.12.2022 16:11:35 vasta tsitaadiga

Jäid silma järgmised lõigud artiklist:
tsitaat:
Riigiabi saab anda sinna, kus erasektor ei soovi piisava võimsusega võrku ehitada, ütleb majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sideosakonna nõunik Raigo Illing. 2018. aastal selgitaski riik välja kohad, kus on juba olemas vähemalt 30 Mbit/s püsiühendus ja kuhu seda plaanitakse lähima viie aasta jooksul rajada. Illingu väitel teavitas just Telia, et plaanib paljudes maapiirkondade suuremates asulates ja alevikes suurendada võrgu võimsust vähemalt üle 30 Mbit/s, enamasti 100 Mbit/s. „Sellega muutus neile tihedamalt asustatud piirkondadele riigiabi andmine mittevajalikuks,“ nendib Illing.

tsitaat:
Odavam hind on siis riigi taga?
Ei saa nii öelda. Oleneb ka omafinantseeringu tasemest ja muudest tingimustest. On tehtud ka hinnauuringuid. Eestis kasutavad Telia erakliendid põhiliselt pakette, kus interneti kiirus on 100 Mbit/s.

Et siis kokkuvõtvalt...
Nõus, et riigiabi peaks minema kuhugi "kapa-kohilasse" kuhu muidu keegi ei viitsiks aga teiselt poolt - Telia toob välja, et plaan on neil suurendada kiirusi osades piirkondades 30Mbps ja isegi 100Mbps..

Ja samas Telia ütleb, et teeme parema võrgu, ca 100Mbps, riik vaatab, et pole paha, erasektor saab hakkama ning riik ei pea kulutama. Telia tõstab kiirused 100Mbps peale ja kuulutab, et kuna enamus kliente seda kiirust tarbibki pole kõrgemat tarvis seega võrk hea küll ning elu on ilus.

Üldiselt (ja tiba heietades) - jätkuvalt on probleem meil konkurentsi puudumine ja ennetavalt, ei, Telia pole kõiki võrke ise rajanud ning piirkonniti on saadud võrgud (loe: füüsiline kaabel ning igasugused kokkulepped talumise osas) väga odavalt või lausa muidu (nt mõned vanad kolhooside vasevõrgud), korrektsuse huvides - ka teised on odavalt võrke kokku ostnud (eriti Elisa/Starman oma väikeste võrguoperaatorite ostukampaania ajal). Kuna lätlastel on jah riik rohkem finantseerimas (sarnased kampaaniad nagu meil olid 90ndate alul ja keskel) siis seal on ka surve teiste operaatorite võrku laskmiseks (sarnaselt elektrilevi optikale) mis tegelikult võikski olla hea mudel.

Öelda, et iga operaator võiks oma võrgu ise ehitada - keegi ju ei takista, on tiba õunad-apelsiinid võrdlus, täna ei ole kaabli maasse saamine enam nii lihtne kui 90ndatel - paberimajandust rohkem, tööjõud kordi kallim ning ega materjal pole ka odavamaks läinud... Et kui ettevõte 90ndatel juba turul polnud on sisenemine tehtud väga keeruliseks/raskeks.

Aga võibolla võiks võrk ja teenusepakkuja olla erinevad isikud, sellisel juhul võiks hinnastamine toimuda sarnaselt elektrile - on võrgutasu ja on teenuse tasu... See küll eeldaks riigi poolt Telia vasevõrkude tagasiostu (mis pigem ei juhtu).
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 20.12.2022 16:59:15 vasta tsitaadiga

ref kirjutas:

Ja samas Telia ütleb, et teeme parema võrgu, ca 100Mbps, riik vaatab, et pole paha, erasektor saab hakkama ning riik ei pea kulutama. Telia tõstab kiirused 100Mbps peale ja kuulutab, et kuna enamus kliente seda kiirust tarbibki pole kõrgemat tarvis seega võrk hea küll ning elu on ilus.

Kuskil maapirikonnas on 100Mbps juba päris hea ühendus ma ütleks. Kui oleks tehniline võimekus olemas, siis ilmselt saaks mingi raha eest ka gigase. Kui pole, siis jälle on tõepoolest küsimus, kas investeering selle võimekuse loomiseks ennast ära tasub ehk kui palju kliente selle endale reaalselt võtaks. Ja noh, lisaks veel teatav risk, et keegi võtab selle gigase ja jagab paarikümnele naabrile edasi.

Et blablabla maksaks see gigane 20€ küll siis kõik tormaks seda võtma? Mina ei usu. Sel juhul oleks 100Mbps veel odavam ja enamik ei näeks sellel gigasel ikka mõtet. Ise vist piirduks ka 100Mbps ühendusega kuna ei oma ühtegi lauaarvutit ja juhtme otsas istuda ei meeldi ning üle wifi ma seda giga nagunii ilmselt kätte ei saaks.
Kommentaarid: 78 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.12.2022 17:07:22 vasta tsitaadiga

100 mega hinnaks 70€ ja giga hinnaks 72€

napoleon kirjutas:

Kuskil maapirikonnas on 100Mbps juba päris hea ühendus ma ütleks. Kui oleks tehniline võimekus olemas, siis ilmselt saaks mingi raha eest ka gigase.

Kui see 100 on üle VDSL, siis mõistiliku raha eest giga selle asemele ei pane.
Kommentaarid: 151 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 133
tagasi üles
Kristoferr
HV Guru
Kristoferr

sõnum 20.12.2022 17:17:55 vasta tsitaadiga

KillFrenzy kirjutas:
100 mega hinnaks 70€ ja giga hinnaks 72€

Ma võtaks siis 10G 74€'ga. icon_cool.gif

tagasi üles
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 20.12.2022 17:58:33 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
ref kirjutas:

Kuskil maapirikonnas on 100Mbps juba päris hea ühendus ma ütleks. Kui oleks tehniline võimekus olemas, siis ilmselt saaks mingi raha eest ka gigase. Kui pole, siis jälle on tõepoolest küsimus, kas investeering selle võimekuse loomiseks ennast ära tasub ehk kui palju kliente selle endale reaalselt võtaks. Ja noh, lisaks veel teatav risk, et keegi võtab selle gigase ja jagab paarikümnele naabrile edasi.

Et blablabla maksaks see gigane 20€ küll siis kõik tormaks seda võtma? Mina ei usu. Sel juhul oleks 100Mbps veel odavam ja enamik ei näeks sellel gigasel ikka mõtet. Ise vist piirduks ka 100Mbps ühendusega kuna ei oma ühtegi lauaarvutit ja juhtme otsas istuda ei meeldi ning üle wifi ma seda giga nagunii ilmselt kätte ei saaks.

Mis on maapiirkond? icon_smile.gif Enamus aleveid/alevikke on maapiirkonnad (500-600 elanikku nt) ja seal on valdavalt vana vask ning kuna Telia on selle 100 peale tõstnud pole piirkonnad enam abikõlbulikud (kuigi nt veel 5a tagasi oldi arendusplaanides).

Lihtsalt - kuna Telia pakub pea-asjalikult kuni 100Mbit ühendust ja samal ajal ütleb, et valdav enamus kasutab 100st on see selline naljakas põhjendus. Oluliselt parem oleks võrdlus võimaliku ja tegeliku vahel. Näiteks - minu teadmise järgi võimaldab VDSL2 kuni 300Mbit ühendusi (tegelikkus sõltub arusaadavalt signaalist, kaabli pikkusest ja vase kvaliteedist, kusagil vist naljalt üle 200 hetkel ei pakuta?), huvitav paljud kliendid, kel on see võimalus valivad ikkagi 100-se?

Ehk, et huvitab metoodika kuidas selliste numbriteni jõuti, sest ometigi mingi hetk koliti vanade 10/2 Mbit ADSL2 ühenduste pealt ära...

Võibolla tõesti on peamine põhjus/motivatsioon koduvõrk, kui ikkagi wifi ja kaabel üle 100Mbps läbi ei lase pole mõtet ka gigabitti võtta.

Samas - vasel on vaikselt juba füüsilised piirangud ees, et mis edasi? Kaabli uuendamine odavamaks ei lähe... et kas meil tekib mingi hetk seis kus "tädi Maali kapa kohilas" saab kvaliteetsema ühenduse kui kusagil Orissaare südames?

Aga jah, läheb pigem heietamiseks ja tõdemuseks, et vast ikkagi võiks kaabel ja operaator eraldi olla... Lõppkokkuvõttes tuleb ju tänasel päeval nii TV, internet kui ka lauatelefon (kel see veel eksisteerib) läbi sama kaabli.
tagasi üles
sakinaga
HV Guru

sõnum 20.12.2022 18:07:14 vasta tsitaadiga

Maapiirkondades on mobiilne internet palju mõistlikum kui igale poole fiibri vedamine. Ja kellele sellest ei piisa, siis tuleb kas linna kolida või fiibri vedamine kinni maksta.
Kommentaarid: 164 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 155
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.12.2022 18:11:01 vasta tsitaadiga

ref kirjutas:
huvitav paljud kliendid, kel on see võimalus valivad ikkagi 100-se?

Üksikud valivad 200. Enamus on 30 ja 50.
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 20.12.2022 18:33:17 vasta tsitaadiga

bladerunner kirjutas:
RCC kirjutas:
Erguta end jalutuskäiguga poodi, värske õhk teeb pea klaariks ja vähendab erutusseisundit, üksita saad ka ajalehe sealt kaasa haarata.
Üldiselt nett viiakse sinna kuhu see teenusepakkujale kasumlik on. Sinu 1.5km vms liini tundub et pole kellelegi kasumlik.

kahjuks minu liini pikkus on 140m , jutt on ikka juurdepääsuvõrkudest ja poest sa ju telhvi ärilehte ei osta, lisaks ei ole hajaasustuses, turutõrkepiirkonnas, valgel alal ka ühtegi poodi. aga õnneks loen artiklist et õnn on saabunud õuele, lähen kohe vaatama!

pppd kirjutas:
londiste kirjutas:
... riigi poolt ehitatud infra peal võiks odavamalt saada pakkuda ...

Oot, tuletage mulle meelde, kes meil selle EstWin võrgu ehitas, mille külge kõik operaatorid rõõmuga oma sidemaste ja kõike muud mudru riputanud on?

Õige märkus, sellest polnud aga artiklis sõnagi, ajakirjanik ei teadnud ka ilmselt küsida.

viimati muutis RCC 20.12.2022 18:57:46, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 185 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 1 :: 147
tagasi üles
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 20.12.2022 18:35:31 vasta tsitaadiga

KillFrenzy kirjutas:
ref kirjutas:
huvitav paljud kliendid, kel on see võimalus valivad ikkagi 100-se?

Üksikud valivad 200. Enamus on 30 ja 50.

Vot see juba on päris hea statistika mida võinuks ju ajakirjanikule ka jagada... Et vaatamata võimalustele ei võeta kangemaid pakette...

Muidugi isemoodi teema on see, et mu arusaama järgi 50Mbps-i optika ja 30Mbps-i vase võrgus enam ei müüda. Ju nii on siis kah variant suunata kiirema ühenduse peale icon_smile.gif

sakinaga kirjutas:
Maapiirkondades on mobiilne internet palju mõistlikum kui igale poole fiibri vedamine. Ja kellele sellest ei piisa, siis tuleb kas linna kolida või fiibri vedamine kinni maksta.

Sai aastaid mobiilse otsas riputud. Kuniks 2020 suvi üle müüdi. Ka teised võrgud...

Optika pakkumine, viimane, oli mingi 14 või 16 tuhat.
tagasi üles
Kristoferr
HV Guru
Kristoferr

sõnum 20.12.2022 18:42:53 vasta tsitaadiga

Vaatasin järgi, et mulle 2019 pakuti >6500€, novembris nüüd pakuti <900€, mille ma siis vastu võtsin.
Kui soov on, aga algul liiga kirves, siis tasub mõne aja tagant neid uuesti tülitada. Pole aimugi, kas reaalselt mul siin 3 aasta jooksul ka tingimused muutusid või mitte.

tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

sõnum 20.12.2022 18:56:36 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
Et blablabla maksaks see gigane 20€ küll siis kõik tormaks seda võtma? Mina ei usu.

Miks mitte? Vaatan Telia hinnakirjast, et hetke odavaim optika pakett on 10/10 ja maksab 16€ kuus.
napoleon kirjutas:
Sel juhul oleks 100Mbps veel odavam ja enamik ei näeks sellel gigasel ikka mõtet.

100/100 maksab 27€ kuus. Sinu loogika järgi peaks siis enamus kasutama 10/10 mis maksab 16€ aga ei kasuta miskipärast vaid on valinud kallima ja suurema kiirusega paketi.

Oletades, et 10/10 kaotatakse ära ja 100/100 oleks 16€ ja näiteks 300/300 hakkaks maksma 27€ (praegu 35€), siis kas sa arvad, et enamus jääks 16€ paketti edasi kasutama või maksaks 11€ juurde, et saada kolm korda suurem kiirus?
Muidugi on lihtne viidata sellele, et gigane maksab 72€ ja seetõttu enamus seda ei telli aga sellel milline kiirus valitakse sõltub suuresti ka sellest milline on miinimumpakett ja kas see on oma hinda väärt.

16€ maksta 10/10 eest on mõttetu kui 11€ juurde makstes saab KÜMME korda suurema kiiruse. Jah 100/100 pealt 300/300 peale minne on vahe "ainult" kolm korda aga ikkagi. Lisaks toimib siin psühholoogiline efekt kus inimene ei taha valida odavaimat paketti täpselt nagu poes ei vali enamus odavaimat toodet.
Kommentaarid: 92 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 82
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 20.12.2022 18:59:50 vasta tsitaadiga

10/10 ju kodus täiesti piisav. Oleks mul Telia, siis valiks. Kasutan aga Elisa 10/2 paketti. Youtube mängib telekas, tolmuimeja saan tööle distantsilt, niisutaja, õhupuhastaja ka ja näen lisaks koduseid temperatuure. Milleks mulle kiirem?
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.12.2022 19:08:10 vasta tsitaadiga

Kristoferr kirjutas:
Pole aimugi, kas reaalselt mul siin 3 aasta jooksul ka tingimused muutusid või mitte.

Sa vist rääkisid, et kuskil lähedalt kõrvalmaja juurest veetakse.
Väga lihtne ju, kas see kast 3 aastat tagasi ka seal oli ja see kõrvalamaja sai sealt optikat?
tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

sõnum 20.12.2022 19:08:34 vasta tsitaadiga

10/10 on väga piiripealne koduseks kasutamiseks isegi kui päev otsa ainult Youtube vahtida. See eeldab ka seda, et puhverdab korraga ainult üks video ja, et kvaliteet on alla 1080p. Ilmselt isegi 720p.
Ja samal ajal kui see mängib ei tasu midagi muud internetiga teha kuna siis ei jõua video piisavalt puhverdada ja hakkab hakkima. Ühtlasi ei saa siis kasutada suuremat mängimiskiirust kui 1.0

Tean kuna kasutasin aastaid 12/1 ja midagi piisavat polnud seal juba tollal.

Win11 25H2 upgrade skriptid neile kelle masin ise ei taha 23H2 või 24H2 pealt ennast uuendada: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11720738#11720738
Youtube lisa vene jama eemaldamiseks: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11745846#11745846
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.12.2022 19:14:36 vasta tsitaadiga

Tomorrow kirjutas:
See eeldab ka seda, et puhverdab korraga ainult üks video

rofl.gif
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 20.12.2022 19:23:08 vasta tsitaadiga

Tomorrow kirjutas:
10/10 on väga piiripealne koduseks kasutamiseks isegi kui päev otsa ainult Youtube vahtida. See eeldab ka seda, et puhverdab korraga ainult üks video ja, et kvaliteet on alla 1080p. Ilmselt isegi 720p.
Ja samal ajal kui see mängib ei tasu midagi muud internetiga teha kuna siis ei jõua video piisavalt puhverdada ja hakkab hakkima. Ühtlasi ei saa siis kasutada suuremat mängimiskiirust kui 1.0

Sa ei ole terve inimene. Kuidas ma korraga mitut asja teen kui telekast youtubet brausin?

Nagu, et olen telefonis samal ajal? Seal ju mobiilne internet nagunii...

BA79
Kreisi kasutaja

sõnum 20.12.2022 19:27:48 vasta tsitaadiga

No ma ei tea. Elan äärelinnas, kus on eramupiirkond,ei paista nagu ühelgi operaatoril olevat huvi siia optikat vedada, lähim on üle 700m kaugusel. Kui Telial vana vaske poleks fikstelefonivõrgust "pärandina" Eesti Telefonist säilinud, oleks siiani ilma kaablipõhise püsiühenduseta. Sestap loota, et hajaastustusega 1,5km kaugusele keegi tuleb, on üsna utoopiline, kui isegi paari kortermaja jagu potentsiaalseid kliente kedagi ei huvita vähem, kui km kaugusel.

Ma muidugi ei tea Enefiti järgmise aasta plaane, aga suuri lootusi ei hellita. Veebipõhiseid sooviavaldusi optika laiendamiseks olen korduvalt esitanud nii ühele, kui teisele, enam ei viitsi- aitab. Leppinud juba, et optikat ei näe ja pean õnnelik olema, et VDSL otsas 100M läbi tuleb.

Ise gigabitist taga ei ajaks. 300 Mbit oleks minu jaoks piisavalt optimaalne et andmemahtude kasvamise suhtes veidigi tulevikukindlam oleks. Kaugemas tulevikus võib isegi gigabitist vähe olla, aga selle peale on praegu vara mõelda.

10 mbit ühendusega saab YT vaatamise ja onlines uudiste lugemisega hakkama, eeldusel et ei ole rohkem kui 2 kasutajat. Endal oli kunagi 12/1 (isegi 5/1) ja sai hakkama, aga siis olid mahud teised ja netis põhimõtteliselt ainult üks seade (arvuti).

Nüüd striimib YT-d 2 seadet (telekad), arvuti võib-olla netis, keegi tuleb sulle külla ja küsib oma telefonile ja laste telefonidele Wifit, et lapsed saaksid oma nutikatega mobiilimänge mängida, keegi toob sulle oma läpakat hooldada, see tõmbab uuendusi, samal ajal vaatad YT videot või teed midagi muud. Võid pidada videokõnet üle veebi ja paned muusika onlines mängima jne jne- üheaegselt ühte ühendust kasutavaid seadmeid, rääkimata mitmetest rakendustest arvutis igapäevaelus tuleb järjest juurde. Usun täiesti, et järgmine külmkapp ja pesumasin võivad mul olla püsiühenduse vajadusega.Saan eemalt juhtida ja need seadmed võivad ka ise netis nt uuendusi küsida, nii nagu telekad praegu kontrollivad uuendusi. LG teleka keskmine WebOS uuenduse suurus on praegu 500 MB. Üldiselt tõmbab telekas selle alla 10 minuti alla, aga tulevikus on need tarkvarapaketid mahult suuremad ja siis loomulikult, sellleks et aega kokku hoida, läheb vaja suuremat kiirust (paremat läbilaskevõimet ja parema kvaliteediga latentsust). Muidu oleme suurte mahtude juures tagasi dial-up ajastus, kui 10 MB allalaadimine võttis 2 tundi aega.

viimati muutis BA79 20.12.2022 19:42:26, muudetud 3 korda
tagasi üles
Kristoferr
HV Guru
Kristoferr

sõnum 20.12.2022 19:28:58 vasta tsitaadiga

KillFrenzy, ei, sellist asja ole rääkinud. Ütlesin, et kõrvalmajades on optika olemas. Ma hetkel ei tea, mis ajast neil see on. Ilmselt juba enne 2019.
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.12.2022 19:41:10 vasta tsitaadiga

Kristoferr, ok, ilmselt mäletan valesti või ajan kellegi teisega sassi.
tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

sõnum 20.12.2022 20:00:36 vasta tsitaadiga

Sold OUT kirjutas:
Tomorrow kirjutas:

Sa ei ole terve inimene. Kuidas ma korraga mitut asja teen kui telekast youtubet brausin?

Vii ennast tehnikaga kurssi enne kui lolli juttu hakkad ajama. Kaartidest oled kuulnud? Tabid siis Inglise keeles.
Youtube videoid on võimalik kaartidel avada taustal ja igaüks neist hakkab puhverdama.
Puhvri suurus sõltub video pikkusest, kvaliteedist jms.

Seepärast ma ütlesingi, et 10/10 sobib ainult ühe video jaoks. Kui sa tahad näiteks järjest kolme videot vaadata ja avad ühe ja kaks taustal, siis pead passima kuna kõik kolm on piisavalt ette puhverdanud, et sa saaksid segamatult esimest vaatama hakata.

Muidugi kui sa taustal midagi ei ava ja taaskasutad sama kaarti kogu aeg, siis see üldiselt ei ole probleem.
Aga nagu ma eespool mainisin ei ole 10/10 oma hindagi väärt kui vahem kui pool juurde makstes saab kümme korda suurema kiiruse.

Ja kes telekast Youtube vaatab? Koos reklaamidega okse.gif
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 20.12.2022 20:07:21 vasta tsitaadiga

asi nüüd nii hull ka pole. tuub mängib rahulikult isegi 2/2 ühendusega ja mitte ainult ühe videoga. kui 10 megasega video ei mängi siis on midagi kuskil muud mäda. pealegi kui mul on kaabel, siis milleks mulle eraldi veel telosse netti, kui ma kasutan netti seal üle wifi. tänaval see iseasi, aga mis seda lukuaku ikka vahtida.
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 20.12.2022 20:09:42 vasta tsitaadiga

Amatöörid olete oma ühe ja kahe videoga.

Tomorrow kirjutas:
.... ja panen samal ajal käima brauseri mis üritab ära puhverdada ~20 1440p/4K striimi (osaline puhverdamine)....

Tomorrow kirjutas:
Iga video avan eraldi tabis - ma ei hakka ju järjest ühes tabis vaatama 20 videot kui need on kõik vahemikus 10-40 minutit. Isegi mitte 1,25x kiirusega mida ma kasutan. Juhul kui sessiooni taastan, siis taastatakse ka kõik videod. Kuigi jah ma tean, et see pole vaikeväärtus brauseritel. Vaikimisi laaditakse ära ainult foreground tab mis vähendab internetikiiruse nõuded märgatavalt.....
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 20.12.2022 20:16:32 vasta tsitaadiga

Tomorrow kirjutas:
Sold OUT kirjutas:
Tomorrow kirjutas:

Vii ennast tehnikaga kurssi enne kui lolli juttu hakkad ajama. Kaartidest oled kuulnud? Tabid siis Inglise keeles.
Youtube videoid on võimalik kaartidel avada taustal ja igaüks neist hakkab puhverdama.
Puhvri suurus sõltub video pikkusest, kvaliteedist jms.

Seepärast ma ütlesingi, et 10/10 sobib ainult ühe video jaoks. Kui sa tahad näiteks järjest kolme videot vaadata ja avad ühe ja kaks taustal, siis pead passima kuna kõik kolm on piisavalt ette puhverdanud, et sa saaksid segamatult esimest vaatama hakata.

Muidugi kui sa taustal midagi ei ava ja taaskasutad sama kaarti kogu aeg, siis see üldiselt ei ole probleem.
Aga nagu ma eespool mainisin ei ole 10/10 oma hindagi väärt kui vahem kui pool juurde makstes saab kümme korda suurema kiiruse.

Ja kes telekast Youtube vaatab? Koos reklaamidega okse.gif

Teleka äpis ei ole mingeid tääbe, ega ma brauseriga vaata. Ja logi sisse premiumiga, siis pole mingeid reklaame.

Praegu mul kena jõululaul ja kaminaleek näiteks youtubest jooksnud mingi 4h telekas juba. Miks ma peaks seda arvutis vaatama, mul on arvut kenasti läpaka kotis ja autos.

RCC kirjutas:
asi nüüd nii hull ka pole. tuub mängib rahulikult isegi 2/2 ühendusega ja mitte ainult ühe videoga. kui 10 megasega video ei mängi siis on midagi kuskil muud mäda. pealegi kui mul on kaabel, siis milleks mulle eraldi veel telosse netti, kui ma kasutan netti seal üle wifi. tänaval see iseasi, aga mis seda lukuaku ikka vahtida.
. Kuidas ma siis foorumis käin kui telefoni ei luba härra kasutada? Wifi suht mõttetu asi tänapäeval, ei tea kedagi kes telefonis seda kasutaks.
LKits
HV Guru
LKits

sõnum 20.12.2022 20:48:13 vasta tsitaadiga

YouTube

1080p@30 umbes 3,8Mbit/s
1080p@60 umbes 4,7Mbit/s
1440p@60 umbes ~6,3Mbit/s
2160p@60 umbes ~13Mbit/s

+ heli@192kbit 1,5Mbit/s (siin oleneb kvaliteedist, vahel on 1,2Mbit/s, vahel 1,7Mbit/s)

RCC
HV Guru
RCC

sõnum 20.12.2022 20:50:30 vasta tsitaadiga

Sold OUT kirjutas:

Kuidas ma siis foorumis käin kui telefoni ei luba härra kasutada? Wifi suht mõttetu asi tänapäeval, ei tea kedagi kes telefonis seda kasutaks.

ikka arvutiga, suure võimsa lauaarvutiga, või siis mõne kobedama entry-leveliga, siis tuleb juba midrange jne. ja siis on vaja ju seda va missioonikriitilist netti. icon_razz1.gif teloga on ju jube piin , paar korda vist olen proovinud.

kevku
HV kasutaja

sõnum 20.12.2022 23:44:59 vasta tsitaadiga

Selle 3 kuud poole hinnaga kampaania järgi on väga hästi näha kui palju õhku hindades sees on.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
aerozolic
HV kasutaja
aerozolic

sõnum 21.12.2022 20:08:13 vasta tsitaadiga

Tere.
Mul oleks kiire küsimus SmartWifi kohta. Kui ma laiendaja ühendan kaabliga ruuteri külge, siis kas mul on laiendaja teise võrgupesasse võimalik näiteks lauaarvuti ühendada? Või võrgulaiendajate võrgupesad töötavad vaid ruuteriga ühendamiseks ja laiendaja seadistamiseks?
Kommentaarid: 44 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 43
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 21.12.2022 21:05:17 vasta tsitaadiga

aerozolic, jah ,võid teise arvuti panna.
tagasi üles
Firefly
HV Guru
Firefly

sõnum 22.12.2022 22:25:39 vasta tsitaadiga

Telia klienditeenindusest anti mulle teada, et Telia lõpetab 500Mbps interneti paketi. Vanad lepingud jäävad alles aga uued kliendid saavad valida 300 või 1000 vahel. 500 pakett jääb Telia 1 paketi boonuseks.
Kommentaarid: 152 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 142
tagasi üles
ufo56
HV Guru
ufo56

sõnum 22.12.2022 22:57:59 vasta tsitaadiga

Jah, 2-3 kuud ei saa enam tellida 500 paketti...
Divisor
HV kasutaja

sõnum 23.12.2022 00:59:02 vasta tsitaadiga

Firefly kirjutas:
Telia klienditeenindusest anti mulle teada, et Telia lõpetab 500Mbps interneti paketi. Vanad lepingud jäävad alles aga uued kliendid saavad valida 300 või 1000 vahel. 500 pakett jääb Telia 1 paketi boonuseks.

Sellisel juhul lasku 1000 hind samale tasemel vähemalt, mis 500 oli.
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
jeesus188
kodustatud
jeesus188

sõnum 23.12.2022 01:03:41 vasta tsitaadiga

Nimelt tehtud, et enamus seda 1000 ei võtaks
Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 23.12.2022 01:24:28 vasta tsitaadiga

Nii saab edasi raiuda oma jama, et eestlased ei soovi kiiremat netti icon_lol.gif
jeesus188
kodustatud
jeesus188

sõnum 23.12.2022 01:43:49 vasta tsitaadiga

salatoimik kirjutas:
Nii saab edasi raiuda oma jama, et eestlased ei soovi kiiremat netti icon_lol.gif
täpselt
tagasi üles
jaakjaak22
HV kasutaja

sõnum 23.12.2022 01:53:59 vasta tsitaadiga

Firefly kirjutas:

Lükka 300 peale ja kui paari nädala pärast tunned, et kitsavõitu, siis võtad suurema icon_smile.gif Tõenäoliselt pole vahet. Loomulikult sihib teenusepakkuja tasemed ja hinnad sinna, kuhu kõige õigemaks peab, küll klient rahakotiga otsustab. Allpool otsas on samamoodi mul valida, kas 20 või 100.
tagasi üles
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 23.12.2022 02:03:26 vasta tsitaadiga

jaakjaak22, sul valida 10 ja 100 või 20 ja 200 vahel.

Telia1 klient enam 100 kiirust valida ei saa, sest 50 enam ei pakuta.
tagasi üles
jeesus188
kodustatud
jeesus188

sõnum 23.12.2022 08:50:21 vasta tsitaadiga

Telial äkki mure, et kui terve maja võtab 500 ühenduse, siis saab ruum neil kiiresti täis.
300 peal saab see pea 2 korda aeglasemalt täis+ gigane ühendus piisavalt kallis, et selle võtab mõni üksik üldse

tagasi üles
Scott
Kreisi kasutaja
Scott

sõnum 23.12.2022 09:26:06 vasta tsitaadiga

Eelmisel lehel olevale artiklile täienduseks

Telia vaidleb riigi kiire interneti plaanile vastu: inimtühjadesse piirkondadesse pole mõistlik ühendust luua

https://majandus.postimees.ee/7675987/telia-vaidleb-riigi-kiire-interneti-plaanile-vastu-inimtuhjadesse-piirkondadesse-pole-moistlik-uhendust-luua
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 23.12.2022 11:33:05 vasta tsitaadiga

Loen välja, et teemaks on "suvilamajadesse" kus püsivalt ei elata, riigi toel optika vedamine. Telia soovib aga, et kogu internetiseerimise protsessis lihtsustataks aga ka sideoperaatorite võrkude rajamise protsessi. Mitte rahalist abi aga lihtsalt bürokraatia vähendamist.

tsitaat:

Laibaplaani eduka ellu viimise tagamiseks tasub riigil toetada omalt poolt sideühenduste loomise lihtsustamist ja otsida võimalusi sideettevõtjate kulubaasi vähendamiseks ning investeerimishuvi säilitamiseks,» rõhutas jurist.
Kommentaarid: 262 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 228
tagasi üles
RCC
HV Guru
RCC

sõnum 23.12.2022 12:05:00 vasta tsitaadiga

Scott kirjutas:

Telia vaidleb riigi kiire interneti plaanile vastu: inimtühjadesse piirkondadesse pole mõistlik ühendust luua

https://majandus.postimees.ee/7675987/telia-vaidleb-riigi-kiire-interneti-plaanile-vastu-inimtuhjadesse-piirkondadesse-pole-moistlik-uhendust-luua

sellist jura on keeruline kommenteeridagi. kui enne lasti lendu linnalegend, et ISP-id ehitavad võrku välja, siis nüüd on keegi tainapea tekitanud uue luulu, kus KÕIK peavad netti saama, KUIGI selliste soovijate arv on hajaasustuses, turutõrkepiirkonnas, vaid 1-5% ja üksikud suvilad ei taha seda netti niiehknaa. Telia hakkas aga kartma oma väheneva monopoolse seisundi pärast, seda enam, et telia pole ju sentigi investeerinud ja kaagutab, et nende investeerimishuvi peaks vähenema, kuidas saab olematu investeering veelgi väheneda?

marxveix
HV Guru
marxveix

sõnum 23.12.2022 17:25:13 vasta tsitaadiga

Scott kirjutas:

Ega ei olegi mõtet väheasutatud alades ja külades kiiret mobiilset ühendust. Mulle sellised suunad isegi meeldivad, kes soovib kiiret interneti ühendust, see elab rohkem linnas, see kellele neid 2030 plaane vaja pole, elab pigem maal, see niinimetatud rohepööre, mis pole tegelikult roheline, võiks ka mujale jääda.
Kommentaarid: 310 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 270
tagasi üles
High-Q
HV Guru
High-Q

sõnum 23.12.2022 17:37:48 vasta tsitaadiga

salatoimik kirjutas:

kusjuures statistika kinnitab, et nii ongi.
on väga palju magalarajooni ühendusi, kus on ülikiire interneti valmidus ja isegi valik mitme operaatori vahel, siis tegelikkuses on üksikud tarbijad, kes soovivad kiiremaid pakette. Üle 100M on kusjuures pigem rariteet, isegi olukorras, kus on valikuid.

ja kujuta ette, antud olukorras on operaatoril kliendibaas ja valik.
aga mis nüüd juhtub, kui sa lähed väikelinna, ehitad oma baasvõrgu ja siis 100st majast tegelikult ühendub kümme ja neistki kaks-kolm "kiire" paketiga. Ja miks? vastav kliendiprofiil lihtsalt

ülla-ülla, uued uuselamurajoonid saavad siva optika, kas siis opeka või enefit connecti poolt ja sealt tuleb ka korralikku kliendibaasi, sest üldjuhul elab säärastes kohtades jõukam ja noorema põlvkonna klient, kes tarbib ka kallimaid teenuseid (ja rohkem).

Opekas (kogemustega) teab väga hästi stati ja teab ette, kas klienti tuleb ja mis on tema kliendi profiil. Kindlasti on suur ettevõte märksa targem oma turuvalikuga, kui suvaline siinne AHV. Egas niisama kogemustega analüütikuid otsitakse nagu tikutulega.
Kommentaarid: 107 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 97
tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 23.12.2022 17:42:33 vasta tsitaadiga

marxveix, päris nii peeneks ei maksa asja ajada, interneti ligipääsule, on vaatamata seadusest, ikkagi mingi inimõigus.
Inimõigus ei ole fiibrit metsa või hajaasustusse saada aga täna on seis isegi selline, et ka tiheasustuses on kiire netiga puudujääke. ülikiire nett on sama soovituslik kui trassi vesi ja kanal. Ülejäänud peavad "oma kommunikatsioonidega" asja lahendama.
Küll aga ma ei tea veel ühtegi püsielukoha aadressi kus mingitki internetti ei saa, saab 100% ehk uudised, arved ja ka kodukontor tegemata ei jää.

Samas on hetkel ikkagi minu silmis valgust näha. Enefit pidi ennast ilmselt kätte võtma ja tühjadesse majadesse enam fiibrit ei vea, sai ilmselt riigilt noomida. Need kohad kus täna ehitused käivad, on siin maakonnas maanteede ja külade lähistel püsielanikega elumajad kus on vastav kogus maju ning tehnilised tingimused lihtsad.
5G on minumeelest üsna palju päästnud ja ilmselt päästab tuleval aastal veelgi enam. Need aadressid kus liitumine lubatud on kiirusetest 600+Mbit/s ning tellimuse peale saab vastavalt 500, 200 või 100Mbit/s pakette sama hinnaga mis fiibril, 5G ruuteri üür on vaid veidi kallim. Hetkel küll suuremate asulate ümbrused aga nüüd saab ainult kaugemale minna. Viimane sõltub ainult operaatorite omainvesteerigutest.
tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

sõnum 23.12.2022 17:56:35 vasta tsitaadiga

High-Q kirjutas:
on väga palju magalarajooni ühendusi, kus on ülikiire interneti valmidus ja isegi valik mitme operaatori vahel, siis tegelikkuses on üksikud tarbijad, kes soovivad kiiremaid pakette. Üle 100M on kusjuures pigem rariteet, isegi olukorras, kus on valikuid.

Magalarajoonis on hinnatundlikumad inimesed. Telia oma hindadega pmst garanteerib, et enamus ei tahagi üle 100M tellida kui 10/10 maksab 16.- ja 100/100 maksab 27.-
High-Q kirjutas:
aga mis nüüd juhtub, kui sa lähed väikelinna, ehitad oma baasvõrgu ja siis 100st majast tegelikult ühendub kümme ja neistki kaks-kolm "kiire" paketiga. Ja miks? vastav kliendiprofiil lihtsalt

Muidugi ühendub ainult kümme kui oma krundil pead oma kuludega organiseerma kaevamise jms. Väikelinnas on üldiselt ka vanemad inimesed.
High-Q kirjutas:
ülla-ülla, uued uuselamurajoonid saavad siva optika, kas siis opeka või enefit connecti poolt ja sealt tuleb ka korralikku kliendibaasi, sest üldjuhul elab säärastes kohtades jõukam ja noorema põlvkonna klient, kes tarbib ka kallimaid teenuseid (ja rohkem).

Uuselamurajoonid saavad optika seetõttu, et kõik kommunikatsioonid tehakse nullist. Ega keegi ei hakka sinna 2023 aastal vaske maasse panema enam.
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 23.12.2022 18:24:58 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:

Küll aga ma ei tea veel ühtegi püsielukoha aadressi kus mingitki internetti ei saa, saab 100% ehk uudised, arved ja ka kodukontor tegemata ei jää.

No ühte ikka tead, kus ainult morse on icon_biggrin.gif icon_lol.gif
Kommentaarid: 78 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 60
tagasi üles
High-Q
HV Guru
High-Q

sõnum 23.12.2022 18:41:53 vasta tsitaadiga

Tomorrow kirjutas:

Magalarajoonis on hinnatundlikumad inimesed. Telia oma hindadega pmst garanteerib, et enamus ei tahagi üle 100M tellida kui 10/10 maksab 16.- ja 100/100 maksab 27.-

ja see ongi statistiline probleem operaatorile. Kui nüüd järski teha 20 eurone 30/30, siis sulle võibolla üllataval kombel väga vähe inimesi võtab suurema ja veidi kallima paketi, küll aga üpris mitmed downgradevad. Tehnokratt kratsib kukalt, aga nii see on. See miinimumpakett on puhtalt telekakasutajale või et midagi oleks. Eriti magalarajoonides on väga palju neid kliente, kes netti arvutis ei tarbigi. Eks telefonide võidukäik ja kogu netielamise sinna kolimine tegi oma töö.

opekatel (vahet pole, kas tegu on turvafirma, mobiilioperaator, mingi küte/vesi, või side) on erakliendi puhul üks tähtsamaid termineid ARPU: average revenue per user. Kõik käib selle järgi. Kui see langeb, siis on kusi majas. Kui see tõuseb, siis hurraa. Praegu sideopekatel on rasked ajad: kulud on nii järsku tõusnud (elekter, palgad, partnerite tasud, seadmed, ehitusvahendid jne), et samaga sõita ei saa. Egas niisama ei tõsteta (kõik) hindu küll siit, küll sealt, küll teab mis nurga alt.
Kommentaarid: 107 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 97
tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 23.12.2022 18:59:40 vasta tsitaadiga

Ei hakka keegi lugema interneti arvet 16€ vs 27€ Sõltuvalt lisateenustest ja pakettidest. seadmete osas isegi mõeldakse kas osta või üürida.
Enamik vaatab seda kas täna panna autopaaki 100€ või homme 90€
Elektriarvet ja selle paketti kas maksta igal kuul 100€ või 200€

Eks see sõltub ikkagi interneti vajadustest, võimalustest ja sellest kas lugeda mõned eurod siia või sinna.
Loomulikult saab vaadata sidearvet tervikuna, mobiilid, järelmaksud, kodunetid ja tv teenused. Valik on kirju.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia Koduinternet mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 405, 406, 407 ... 478, 479, 480  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.