Avaleht
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Targa kodu ehitamine märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 160, 161, 162 ... 196, 197, 198  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Vahur
HV Guru
Vahur

liitunud: 01.10.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 11.12.2022 18:22:00 vasta tsitaadiga

Kui kedagi peaks huvitama siis Themo põrandakütte termostaate enda kogemuste põhjal ei soovita. Mitmeid aastaid kasutanud üle kivide ja kändude.
Vähemalt kahel kellakeeramise korral kas küte ei tööta või siis kõetakse nii kuis "torust" tuleb. Kuniks ise välja lülitasin siis.
Lisaks veel kordi kus hommikul ärgates toad külmad. Vähemalt ühel korral on mingeid serveripoolseid uuendusi tehtud mille tulemusena siis kõik nende seadmed vähemalt pool päeva ei tööta, talvel.

WiFi logi on ka umbes nendest, pidevalt ühendavad lahti-külge. DNS muutmisega läksid stabiilsemaks, aga mitte nii kuidas võiks.

Nüüd täna üks kolmest otsustas enam mitte töötada. Näitab, et seadmega ei saa ühendust. Tuba jälle külm terve päev olnud.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
1234567
HV vaatleja

liitunud: 05.11.2003




sõnum 11.12.2022 21:38:36 vasta tsitaadiga

RassK kirjutas:
Teisel päeval õnnestus yaml conf modbusi jaoks niipalju selgeks saada, et Komfovent sai pm ideaalselt HA külge istutatud. Õnnetuseks VAV klapiajami kontrolleri jaoks olemasolev HA modbusi liidestus ei sobi ja tuleb ise kirjutada nullist. Viimane on aga korralikuks katsumuseks saanud, HA liidestus tuleb kirjutada pythonis (enne arvasin, et javascriptis aga hoopis frontend on javascriptis).

Pole ise testinud, sest mul ainult Komfovent modbusi peal, aga äkki saaks sarnaselt teha nagu see Komfovendi package: https://github.com/borpin/ha_komfovent_config/blob/main/komfovent.yaml

Ehk lihtsalt ütled HA-le, et see on modbus seade IP-ga see ja hakkad läbi HA Switchide aadresse ja käsklusi saatma ning HA Sensoritesse teistpidi väärtusi tagasi küsima?

RassK kirjutas:
Leidsin hea video dashboardi jaoks ka, mis vähe ilusam välja näeb.
https://www.youtube.com/watch?v=gouMnPxYHDc

Samal tüübil on ka oma esimene harware projekt hetkel käsil ehk Everything Presence One ja läheb nagu soe sai - teise tellimisringi 2000 seadet müüs läbi 3 tunniga. Võtsin ka ühe prooviks, millalgi veebruaris peaks ehk jõudma. Idee kohaselt peaks olema ideaalne peldiku/vannitoasensor icon_biggrin.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
RassK
HV Guru
RassK

liitunud: 17.01.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 12.12.2022 03:28:09 vasta tsitaadiga

1234567, Tänud githubi eest, sealt saab veel vajalikke osi thumbs_up.gif

Läbi erinevate hackide ilmselt saab ka, hetkel kuna native support on läbi Cover'i olemas Damperi jaoks, siis üritan veel otse teha. Pärast kindlasti lihtsam kui asjad istuvad oma native definitsioonide küljes.
https://developers.home-assistant.io/docs/core/entity/cover

Praeguseks nii paar päeva mässanud sellega, siis enam vähem saab aru ka. Praegu võtsin aluseks built in modbus koodi, seal on küll mega palju igast keerulist confi parsimist aga kui see kõrvale jätta, siis loogikat ei ole enam niiväga palju.
Hetkel Setpoint read on liidestatud, edasi juba vähe lihtsam kui üks ahel tervikuna töötab. See klapp on ka muidugi omapärane. Avatud, suletud, keskel, min, max on pm eristaatus tema jaoks, ehk selle jaoks spec nõuab max iga 120s tagant uuesti ülekinnitamist üle modbusi, muidu läheb tagasi oma tavapärasesse olekusse.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
aivar75
HV vaatleja

liitunud: 18.04.2007




sõnum 13.12.2022 02:10:21 Tagasisidet natuke foormulastele :) vasta tsitaadiga

Tere

Mõtlesin, et annan siis ka tagasisidet natukene peale "nutika kodu" omamist.
Ehk hetkeseisuga on setup selline:
Dockeris jooksevad siis mosquitto, zigbee2mqtt, node-red, HA.
Kontrolleri ja ruuterina kasutan Sonoff Zigbee 3.0 Dongle Plus 2652P-d koos custom fw-a.
Lisaks 2x esp32 boardi mis täidavad bluetooth over wifi funktsionaalsust aliexpressist tellitud odavatele xiaomi termostaatidele (millele lasin custom romid peale) ja need töötavad üllatavalt hästi (vast vedas kuna HA toetab out of the box nüüd passive ble-d).

teised seadmed on:
aqara lülitid (ws-euk01 ja ws-euk02) - probleeme pole olnud
aqara sesnsorid RTCGQ14LM ja RTCGQ11LM (see oli testiks ja ei soovita)
aqara FP1 (RTCZCGQ11LM), imelikul kombel see töötas ülihästi kuniks peale z2m või ha uuendust enam presenci pealt ei lahku aga selleks ootan uuendust mis ära fixib.
aqara releed (SSM-U02)
aqara smart plug (SP-EUC01) - nendega probleeme pole olnud ja käituvad kui ruuterid
sonoff smart plug (S26R2ZB) - seda ei soovita ja tundub et see kaob zigbee võrgust iga 2-3 päeva tagant ja vajab pistikust eemaldamist ja tagasi panemist ning lisaks ei näita see power usaget.

Järgmisena tellin veel paar tuya smart plugi, kuna kasutusel on 2x seinapealset pistikut ja kahjuks need aqara omad on tobeda kujundusega kus panevad mõlemad pesad kinni. sonoff kenasti sobis kuid kahjuks selle töökindlus jätab soovida.
Automaatika poolepealt töötavadkenasti ble termostaat ja smart plug mis hoiavad paaris toas elektri radikaga min tempi.

Üleüldiselt olen kenasti rahul aga kuna hetkel watchdog neid vajadusel uuendab siis töökindlus jätab soovida kuid selle otsuse olen ma hetkel valinud, et olen beeta testija icon_smile.gif
NB! mõlemad sonoff dongled on dev firmwarega (controller 20220928 ja router 20220125). Alguses olid master omaga kuid selle leviga ei old nende pulkadel parim ning levi ja seadmete rändluse jne sain nendega korda.

Kui alguses olid kodused "direktorid" igasuguse "nutikuse" vastu siis nüüd juba uute termostaatide, lülitide jne seadmete mõtlemisel juba uuritakse ise kas HA või zigbee tugi on olemas icon_smile.gif
Lisaks kui on mingisugune tõrge kas minu või uuenduse pärast siis kohe küsitakse, et KUS MU TULED ON icon_smile.gif.

Järgmisena vast projektiks esp32 ning led tuled mille soovi ka juba vaikselt vihjatud on.
võibolla ka custom mmvware lahendus kuna see tulede kontrolliks on ikka nagu "sapakast mersusse istumine".
Seega hetkel ise rahul ja kui enam kätt pulsil ei viitsi hoida siis lükkan dockerites auto uuendused välja ja naudin automaatikat icon_smile.gif

Ainukesena mis alguses muret valmistas oli wifi ja zigbee konflikt aga sellest sain lahti kui viisin zigbee kanalile 25 ja wifid on 1 ja 6. Miks mitte vastupidi vast selleks, et ranom telefonide hotspotid jne kasutavad alama sageduse kanaleid ja esp32 ise defauldina läheb ka 1 peale kui ma ei eksi.


Amg

--edit--
kuna foorum ei lubanud "mitut" postitust tehs siis lisan selle siia.

Janis kirjutas:
degreal kirjutas:
Janis kirjutas:
Keegi sonoffi dongle plusi on edukalt flashinud?
Ma 2 tükki flashinud. Ühele z-stack coordinator firmware, teisele z-stack router firmware. Originaalis peaks mingi vana z-stack soft peal olema, peaks ka kohe karbist võttes kasutatav olema.

Ma ei tea, mu sonoffi andurit ta out of the box ei leia. Home assistant tunneb seadme ära ja nagu oleks ok sellega.

Proovisin kahel viisil õpetuste järgi flashida aga ei toimi. Ei leia seadet vms ja teisel juhul ei lähe bootloader mode kuidagi icon_rolleyes.gif


EDIT: Sain tööle ilma flashimata. Tõstsin seadme otsimiseks asjad kõrvuti ja leidis üles. Pärast kui vana koha peale tagasi panin, toimis ilusti edasi. Aga seadet üles ei leidnud alguses kui üksteisest nii kaugel olid icon_rolleyes.gif Või siis lihtsalt mingi lamp juhus.


Tere
Ise kasutan 2e donglit nii ruuteri kui coordinaatorina.
Flashimiseks kasutasin ise TI Flash Programmer 2-e. Alguses oli arusaamatu, et miks ei tööta aga windowsi all pidin windowsi uuendustega driverid installima ja siis uuesti "replugima" tüüpiliselt oli alati minu veaks usb arvutisse sisestamisel, et ei hoidnud oma 2652P plaadil õiget nuppu alla icon_razz.gif Aga sellest probleemist sain ka üle.
NB! vhjeks võib olla, et kui master rom on alla tõmmatud siis kontrollida et windowsis ei ole sellel failil seda tobedat "file block" peal. siis lahti pakkida ja uuesti kontrollida.
Ning uue DEV fw uuendusega enam TI ei tööta vaid selleks eraldi python võisiis muu variant aga selle leiab kenasti Koenkk githubi foorumist ülesse, et mida teha.

NB! miks mina omale customi peale panin oli puhtalt selleks, et z2m peal OTA tööle saada icon_smile.gif.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
LKits
HV Guru
LKits

liitunud: 06.09.2007




sõnum 13.12.2022 07:44:29 vasta tsitaadiga

Küsiks neilt, et kes igasugu erinevaid tehnoloogiaid kasutavad, et mis see peamine põhjus on?
Miks ei võiks kasutada ainult zigbee või ainult z-wave? Kas seadmeid liiga vähe valikus või mingid seadistamise erisused?

Mul hetkel suht tagasihoidlik, mõned lülitid, mõned pirnid, mõned rulood, 100% zigbee.
Juurde tuleks tõenäoliselt mõned liikumisandurid, temp, niiskus, veeleke vms. Võib-olla ka teatud ajal termostaat, aga selle tõenäoliselt lahendan pigem nutireleega (on-off).

Ja siinkohal küsiks, et kui Aqara liikumisandurit ei soovita, siis kas kellelgi kogemust IKEA TRÅDFRI liikumisanduriga? Töötab hästi? Tundub täitsa soodne junn olevat.
https://www.ikea.ee/et/rooms/valgustid-ja-nutikodu/valgusallikad/nutikas-valgustus/tradfri-juhtmevaba-liikumisandur-valge-art-70429913
https://www.zigbee2mqtt.io/devices/E1525_E1745.html

_________________
itLahendused - Arvutite remont ja hooldus, veebilehtede loomine, soodne veebimajutus. Võta ühendust! Tel: +372 555 268 97 ja e-post info@itlahendused.ee
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
lehm2
Kreisi kasutaja


liitunud: 19.09.2004




sõnum 13.12.2022 09:31:55 vasta tsitaadiga

IKEA TRÅDFRI liikumisandur - sööb kuidagi väga kiiresti patarei ära, Aqara variant toimib paremini.
_________________
Piilu siia, progreja!
Vajad abi Node.JS-ga ?
Võta ühendust !
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Janis
HV Guru

liitunud: 30.11.2005




sõnum 13.12.2022 09:45:19 vasta tsitaadiga

Õue sobivat zigbee temp andurit oskab keegi soovitada. Enamusel silma hakanud, et -10 madalaim temp, ilmselt patarei pärast?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Markos
HV veteran

liitunud: 10.04.2002




sõnum 13.12.2022 11:00:12 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Küsiks neilt, et kes igasugu erinevaid tehnoloogiaid kasutavad, et mis see peamine põhjus on?
Miks ei võiks kasutada ainult zigbee või ainult z-wave? Kas seadmeid liiga vähe valikus või mingid seadistamise erisused?


Esimene põhjus on, et kõik seadmed ei ole kaetud, Smart Implanti sarnane toode zigbee valikus puudub, samamoodi ei ole normaalseid dimmereid, ega radiaatorite termopäid. Teine põhjus on interferents ja võrkude suurus, minul sai zigbee võrk 60+ seadmega sõna otseses mõttes täis, muutus aeglaseks ja seadmed hakkasid välja kukkuma suvaliselt, samamoodi on zb märksa tundlikum ka katkestustele, ehk, kui mõni ruuter vahepealt ära kaob, siis võivad selle taga olnud seadmed mõneks ajaks või jäädavalt kaotsi minna, vahel aitab restart, kuid nii mõnigi kord tuleb seade eemaldada ja uuesti lisada. Kuna zb töötab wifi sagedusel ja kattuvus on reaalne, siis näiteks tiheasustuse puhul kortermajas ma zb'd üldse ei soovita, ning praktika seal näitas seda ka ilmekalt. Kui sul on mõned ebaolulised seadmed, siis suva, aga tõsist automatiseerimist soovitan sellisel juhul teha ikka puhtalt zw peal. Minu puhul tingis zw kasutuselevõtu puhtalt osa tüüpi seadmete puudumine zb valikus ja zb võrgu suurus, mida tuli hakata vähendama zw suunas.

tsitaat:
IKEA TRÅDFRI liikumisandur - sööb kuidagi väga kiiresti patarei ära, Aqara variant toimib paremini.


Ikeal on vahepeal vist mingi muu andur välja tulnud, mul on kahe patareiga variant ja töötab juba üle aasta rahulikult, ei saaks öelda, et sööb patareisid.

tsitaat:
a siinkohal küsiks, et kui Aqara liikumisandurit ei soovita


Mis sellele viga peaks olema ? Väga hästi töötavad nii homey, kui ha taga, null probleemi. Neid on muideks kahte tüüpi, üks Aqara ja teine Mi, välja näevad sarnased. Aqara mudelil on luxmeeter ka sees, Mi'l mitte, aga sellel on jälle oqupancy sensor. Mõlemad on ühtemoodi stabiilsed ja patareid kestavad ka kenasti.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
rex
HV Guru
rex

liitunud: 09.01.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.12.2022 01:16:16 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
...Mi'l mitte, aga sellel on jälle oqupancy sensor.

Kohalolek mikrolaineanduri baasil?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Markos
HV veteran

liitunud: 10.04.2002




sõnum 15.12.2022 10:40:44 vasta tsitaadiga

rex kirjutas:
Markos kirjutas:
...Mi'l mitte, aga sellel on jälle oqupancy sensor.

Kohalolek mikrolaineanduri baasil?


Ei usu väga, see tapaks patarei suhteliselt kiiresti. Aqaral on need ml baasil kohalolekusensorid ka, aga need on kõik juhtme (toide) otsas.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
aero
HV vaatleja

liitunud: 25.08.2008




sõnum 15.12.2022 13:56:59 Re: Tagasisidet natuke foormulastele :) vasta tsitaadiga

aivar75 kirjutas:

Kui alguses olid kodused "direktorid" igasuguse "nutikuse" vastu siis nüüd juba uute termostaatide, lülitide jne seadmete mõtlemisel juba uuritakse ise kas HA või zigbee tugi on olemas icon_smile.gif
Lisaks kui on mingisugune tõrge kas minu või uuenduse pärast siis kohe küsitakse, et KUS MU TULED ON icon_smile.gif.

TULED - valgustuse häälega dimmerdamine? Eesti keel ka sobib? Mitu x aastas tõrge on keskmiselt?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
degreal
HV veteran

liitunud: 07.01.2002




sõnum 15.12.2022 15:06:31 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
Kuna zb töötab wifi sagedusel ja kattuvus on reaalne, siis näiteks tiheasustuse puhul kortermajas ma zb'd üldse ei soovita

Aga kui korteris või paarismajas naaber z-wave endale püsti paneb? Palju seal ribalaiust on, kas naabrid saavad band-idesse omad z-wave-d ära sõbralikult jaotada? z-wave madal sagedus peaks ideepoolest naabri seinast veelgi paremini läbi kostma, mis teeb probleemi veel hullemaks.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Lauri_s
Kreisi kasutaja
Lauri_s

liitunud: 10.06.2004




sõnum 15.12.2022 16:40:44 vasta tsitaadiga

degreal kirjutas:
Markos kirjutas:
Kuna zb töötab wifi sagedusel ja kattuvus on reaalne, siis näiteks tiheasustuse puhul kortermajas ma zb'd üldse ei soovita

Aga kui korteris või paarismajas naaber z-wave endale püsti paneb? Palju seal ribalaiust on, kas naabrid saavad band-idesse omad z-wave-d ära sõbralikult jaotada? z-wave madal sagedus peaks ideepoolest naabri seinast veelgi paremini läbi kostma, mis teeb probleemi veel hullemaks.



Selleks pead terve 868mhz sageduse "sõlme" laskma. Kuna ZW seadmed saadavad pakette siis kui on vaja - liikumisandur nägi liiikumist, tuli pandi põlema/kustu vms ja 99% ajast on nad nö standby peal, siis tegelikult probleeme ei ole selles osas. Olen ise olnud seotud paljude kortermajadega kus ZW lahendused pandud kohe uuena sisse ja probleeme on pigem neil wifiga kui Z-Wavega.

Ainuke nö ohukoht on see kui kaks naabrit kogemata samal ajahetkel hakkavad oma süsteemi uut dimmerit vms seadet lisama, siis võib juhtuda et saad kogemata naabri seadme oma kontrolleri külge icon_biggrin.gif A see lahendati ka ära smartstartiga, kus pead seadme QR koodi skännima.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
VR53
HV Guru
VR53

liitunud: 19.11.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 15.12.2022 17:36:54 Re: Tagasisidet natuke foormulastele :) vasta tsitaadiga

aero kirjutas:
TULED - valgustuse häälega dimmerdamine? Eesti keel ka sobib? Mitu x aastas tõrge on keskmiselt?

Alexa abil kasutanud ligi 3a. Toimib praktiliselt ideaalselt. Eesti keeles ei toimi.

Alexa, set main lights to 50% näiteks. Tõrge tekib siis, kui internetti pole. Samas nupule saab endiselt vajutada.

_________________
Uued Lenovo sülearvutid: www.lenovoarvutid.ee
Sülearvuti ekraan katki? www.displayseek.com
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Markos
HV veteran

liitunud: 10.04.2002




sõnum 16.12.2022 00:53:26 vasta tsitaadiga

degreal kirjutas:
Markos kirjutas:
Kuna zb töötab wifi sagedusel ja kattuvus on reaalne, siis näiteks tiheasustuse puhul kortermajas ma zb'd üldse ei soovita

Aga kui korteris või paarismajas naaber z-wave endale püsti paneb? Palju seal ribalaiust on, kas naabrid saavad band-idesse omad z-wave-d ära sõbralikult jaotada? z-wave madal sagedus peaks ideepoolest naabri seinast veelgi paremini läbi kostma, mis teeb probleemi veel hullemaks.


Ei ole probleemi, mul on hetkel kasutusel paralleelselt kaks zigbee ja kaks z-wave võrku. ZB'd on eraldi kanalitel, aga z-wave töötab täpselt nii, nagu eelpool mainitud. Analoogselt võib naabri zigbee seadme ka omale saada, siinkohal erinevusi ei ole, va z-wave plusi puhul pin koodi küsimine, kui see on seadme poolt toetatud. Z-wave on töökindlam just seetõttu, et interferents puudub ja ka läbivus on parem, ei vaja nii palju ruutereid vahele, kui zb. Ma olin sunnitud zb koordinaatori ikka suht maja keskele panema, et mingigi töökindlus tagada. Kusagilt nurgast alustades oli ruutingutabel ikka päris kole kohati, mõnel seadmel mingi 3-4 ruuterit vahel. Siinkohal tuleb veel mängu seegi, kui hästi need seadmed omavahel sobivad, mõned ei taha head ruuterid olla teiste jaoks ja vastupidi. Seetõttu on mõistlik hoida võrgus võimalikult väheste vendorite tooteid, millede omavaheline koostöö on tõestatud. Mul olid mingid osrami pirnid, mis rõõmsasti ruuterid tahtsid olla, aga pidevalt ise välja kukkusid võrgust ja sellega suure osa teisi seadmeid kaasa viisid.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
aivar75
HV vaatleja

liitunud: 18.04.2007




sõnum 16.12.2022 00:56:00 Re: Tagasisidet natuke foormulastele :) vasta tsitaadiga

aero kirjutas:
aivar75 kirjutas:

Kui alguses olid kodused "direktorid" igasuguse "nutikuse" vastu siis nüüd juba uute termostaatide, lülitide jne seadmete mõtlemisel juba uuritakse ise kas HA või zigbee tugi on olemas icon_smile.gif
Lisaks kui on mingisugune tõrge kas minu või uuenduse pärast siis kohe küsitakse, et KUS MU TULED ON icon_smile.gif.

TULED - valgustuse häälega dimmerdamine? Eesti keel ka sobib? Mitu x aastas tõrge on keskmiselt?


Tere
hetkel kahjuks häälega kontrolli ei ole seadistand kuid vast proovin ära selle rasspy (https://rhasspy.readthedocs.io/en/latest/) ehk lokaalne voice kontroll ilma interneti nõudeta.
Kahjuks eesti keelset kontrolli ei ole. Tõrked minul on suuremalt jaolt seotud iga öise uuendamisega kui on ja siis kas HA, z2m, node-red või mosquitto omavahel ei taha enam koos töötada peale seda.
Aga neid on olnud ainult mõned korrad. Kui ma automaatset uuendust ei teeks siis vast ei oleks ka neid hädasid.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
rex
HV Guru
rex

liitunud: 09.01.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 16.12.2022 02:06:46 vasta tsitaadiga

Hääljuhtimise üles seadjad peaksid selgelt teadvustama, et nemad ja nende pere või kontor on pidevalt pealtkuulatavad. Välja on küll reklaamitud, justkui käsklust hakataks ootama alles pärast päästiksõna ("Alexa!", "Hey, Google!", "Siri!", "Cortana!" jms), kuid küllap on paljud kuulnud, kuidas arenduskeskustes istuvad inimesed, kes üritavad pidevalt inimkõnet masinale paremini arusaadavaks muuta ja väga palju "anonüümset, teenust parendavat" infot üle kuulavad. Lisaks heliriba masintöötlus ja -õpe massivsete datacenteritega, mille juures ka "mul ei ole midagi varjata" tegelane võib mingeid märksõnu lausudes soovimatu tähelepanu alla sattuda. Lihtsalt asi, millega tasub arvestada ja teadlikult otsutada, kas kellelgi on midagi varjata või ei. Meie kasuks mängib hetkel veel asjaolu, et eesti keele tuvastus ei ole veel liialt arenenud. Inglisekeelne kasutaja võib aga süütumal juhul kodus räägitu baasil hakata näiteks suunatud reklaami saama (on neid, kel pole sellegi vastu midagi - vastupidi).

Jah, meid võidakse küllalt lihtsa vaevaga pealt kuulata ka nutitelefoni või muu võrgus oleva seadme mikri kaudu, kuid sel juhul on see ikkagi juba pahatahtlik sissetung, hääljuhtimisega assistentide puhul aga kasutaja enda luba, et mitte öelda tahe.

Nagu ikka, mugavus <--------|---------> privaatsus. Liiguta ise slaiderit.

Loomulikult on teema intrigeerinud ka filmitootjaid, päris markantne näide on üsna värske "Kimi": https://www.imdb.com/title/tt14128670/
Vaadake perega ära. Või siis mitte... icon_smile.gif
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
VR53
HV Guru
VR53

liitunud: 19.11.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 16.12.2022 02:18:02 vasta tsitaadiga

Google kuulab telefoni kaudu ikka päris hoolega pealt iga vestlust, ka eesti keeles. Mitu korda märganud, et peale mõnda vestlust on hakanud uudised ja reklaame sama teema kohta tulema, kuigi pole kunagi seda teemat ise otsinud. Näiteks paar päeva tagasi räägiti autos kahest eesti poolkuulsast inimesest ja nüüd Google arvab, et nüüd need isikud pakuvad mulle kindlasti huvi icon_smile.gif

Eks see privaatsus on tegelikult kaduv asi. Spotify, Netflix, Google otsingud jms annavad kõik kasutaja kohta palju infot. Ega kaugel polegi ajad, kus WC pott võtab lives uriiniproovi ja edastab selle automaatselt arstile, kes saab sinu potentsiaalsest tervisehädast seetõttu varakult teada. Ja ilmselt sellise info jagajatel hakkab olema soodsam tervisekindlustus võrreldes nendega, kes seda infot ei jaga.

_________________
Uued Lenovo sülearvutid: www.lenovoarvutid.ee
Sülearvuti ekraan katki? www.displayseek.com
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
RassK
HV Guru
RassK

liitunud: 17.01.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 16.12.2022 03:14:12 vasta tsitaadiga

Telefoni kaudu pealtkuulamine on juba muu teema topic. Ei ole reaalne, et ei ole leitud mitmegigast NLP offline mudelit või live audio striimi Google serverisse ning samal ajal maagiliselt kuulatakse pealt.
Need asjad on väga kergesti leitavad. Ühel juhul näib image kahtlaselt suur, teisel juhul on mobiilne data arvel märgatav. Wifis on asi veel kergem, nii mõnigi ajab sellist ghost striimi taga ning oleks ammu välja tulnud nagu Amazoni puhul.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
LKits
HV Guru
LKits

liitunud: 06.09.2007




sõnum 16.12.2022 07:32:01 vasta tsitaadiga

2.4GHz ei ole üldse ainult zigbee teema - klaviatuurid, hiired, kõrvaklapid, bluetooth - ei usu, et selline low-bandwidth zigbee sellest nüüd väga häiritud saab olema, vähemalt ise ei ole täheldanud.
Küll aga ilmselgelt 2.4GHz sagedust väljastava ruuteri kõrvale ei tasu antenni panna.

_________________
itLahendused - Arvutite remont ja hooldus, veebilehtede loomine, soodne veebimajutus. Võta ühendust! Tel: +372 555 268 97 ja e-post info@itlahendused.ee
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Markos
HV veteran

liitunud: 10.04.2002




sõnum 16.12.2022 11:59:20 vasta tsitaadiga

LKits kirjutas:
2.4GHz ei ole üldse ainult zigbee teema - klaviatuurid, hiired, kõrvaklapid, bluetooth - ei usu, et selline low-bandwidth zigbee sellest nüüd väga häiritud saab olema, vähemalt ise ei ole täheldanud.
Küll aga ilmselgelt 2.4GHz sagedust väljastava ruuteri kõrvale ei tasu antenni panna.


Usuküsimusel ei ole füüsikaga just palju pistmist ja fakt on selles, et wifi on intensiivse kasutusega sagedusriba, ning seetõttu panebki sellele õnnetule low bw'le ära, karjub üle ja nõrgad zb seadmed ei saa omavahel suheldud. Hea näide oli korteris zigbeega. Pidevad dropoudid hakkasid närvidele käima, vaatasin, et wifi ei ole küll sama kanali peal (zb ja wifi kanalite numeratsioon on erinev 1 wifi kanalile vastab 11 zb kanal), kuid interferentsi mõttes siiski (teatavasti on 11 kanalist wifi puhul ilma overlapita kasutatavad vaid 3). Sättisin siis oma wifi piisavalt kaugele zb'st arvesteades ka naabrite wifidega mõistagi. Mingi aja käis nagu kulda ja siis jälle jant, vaatan, wifi kenasti oma kanali peal, võrguscann, no mõistagi, telia ruuterid on ju kõik auto peal enamasti ja ujuvad kenasti ringi ja oligi üks piisavalt võimas ennast zb'ga samale kanalile sättinud. Selliste asjadega peab lihtsalt arvestama, kui hakata oma võrku ja teholoogiat valima. ZB ahvatleb oma odavuse ja seadmete laia valikuga, kuid nagu näha, siis tasuta lõunaid ei ole.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
LKits
HV Guru
LKits

liitunud: 06.09.2007




sõnum 16.12.2022 15:04:56 vasta tsitaadiga

Markos, ei oma tähtsust, kas usk või mitte - reaalsus on see, et nii hiired, klaviatuurid, kõrvaklapid, mikrofonid, bluetooth jpm on 2.4GHz, aga ometigi töötavad. Ei hüppa hiirekursor suvalisse kohta, ei ole ka takistatud, et justkui üldse ei tööta - täpselt samamoodi töötavad mul juhtmevabad zigbee lülitid nagu kulda. Elan teiste korterite keskel, 2.4GHz peal näen 7 AP-d, erinevate kanalite peal.

Lisaks tasub arvestada, et lähiajal on 2.4GHz wifi välja suremas, endal lülitasin selle juba välja, pole vajadust, 5GHz toega kõik seadmed olemas ja nüüd tuleb veel wifi6 ka ehk kiirus laes.

_________________
itLahendused - Arvutite remont ja hooldus, veebilehtede loomine, soodne veebimajutus. Võta ühendust! Tel: +372 555 268 97 ja e-post info@itlahendused.ee
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Markos
HV veteran

liitunud: 10.04.2002




sõnum 16.12.2022 15:20:36 vasta tsitaadiga

LKits kirjutas:
Markos, ei oma tähtsust, kas usk või mitte - reaalsus on see, et nii hiired, klaviatuurid, kõrvaklapid, mikrofonid, bluetooth jpm on 2.4GHz, aga ometigi töötavad. Ei hüppa hiirekursor suvalisse kohta, ei ole ka takistatud, et justkui üldse ei tööta - täpselt samamoodi töötavad mul juhtmevabad zigbee lülitid nagu kulda. Elan teiste korterite keskel, 2.4GHz peal näen 7 AP-d, erinevate kanalite peal.

Lisaks tasub arvestada, et lähiajal on 2.4GHz wifi välja suremas, endal lülitasin selle juba välja, pole vajadust, 5GHz toega kõik seadmed olemas ja nüüd tuleb veel wifi6 ka ehk kiirus laes.


Sul on ainult mõned seadmed ka. Nagu juba mainitud, mida suuremaks võrk muutub, seda kriitilisemaks muutuvad ka pisiasjad. Kui põrandalampi lülitad läbi zb, siis muidugi käib kõik nagu kulda, ja midagi ei juhtu ka, kui vahel pead kaks korda vajutama. Kui sul on aga majapidamine täis erinevaid sensoreid ja seadmeid, minu puhul siis 50+ antud hetkel, siis hakkavad asjad juhtuma, kui keegi vahepealt oma sõnumeid saadetud ei saa. Ma olen omastarust väga selgelt välja toonud vastuse küsimusele MIKS ma kasutan (neid mõlemaid) ja milised on ühe või teise plussid ja miinused. Ma olen korteritesse ka ehitanud tellimusel ja seal on alati eelistus zw, kui kliendi rahakott vähegi kannatab. 2.4 ei sure niipeal midagi, sul telefonis sureb jah, aga paljudes seadmetes on see jätkuvalt veel kasutusel, niiet lähema 10a jooksul ei ole mõtet surma oodata.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Alan
HV veteran
Alan

liitunud: 12.02.2008



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 16.12.2022 15:30:15 vasta tsitaadiga

LKits kirjutas:
Lisaks tasub arvestada, et lähiajal on 2.4GHz wifi välja suremas, endal lülitasin selle juba välja, pole vajadust, 5GHz toega kõik seadmed olemas ja nüüd tuleb veel wifi6 ka ehk kiirus laes.


IoT seadmete/kaamerate jne raames ei sure see 2.4GHz wifi küll niipea, kus on range kõvasti olulisem kui kiirus.
Ma isiklikult lülitaksin ka 2.4 välja, aga mul on 2.4GHz eraldi SSID justnimelt ainult nende IoT seadmete jaoks, milledest ka muuseas paljud ei toetagi 5GHz wifit (ka kaasaegsed seadmed). Üks nendest on Saunumi juhtpaneel, mis vist sisemiselt on laialt levinud ESP8266 laadse peal, mis ei toeta üle 2.4GHz wifi.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
RassK
HV Guru
RassK

liitunud: 17.01.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 16.12.2022 15:33:53 vasta tsitaadiga

LKits kirjutas:
Markos, ei oma tähtsust, kas usk või mitte - reaalsus on see, et nii hiired, klaviatuurid, kõrvaklapid, mikrofonid, bluetooth jpm on 2.4GHz, aga ometigi töötavad. Ei hüppa hiirekursor suvalisse kohta, ei ole ka takistatud, et justkui üldse ei tööta - täpselt samamoodi töötavad mul juhtmevabad zigbee lülitid nagu kulda.


Eks nagu Markos ütles, et oleneb, kes kus ja kuidas karjub. Kui mu Samsung S22U satub Logitech G502 wireless hiire side vahele, siis ikka segab ka hiirt. Hiir hakkab liigutamisel pigem värelema õrnalt suunas kuhu käsid tal minna.
Ja täpselt nii füüsika toimibki.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Targa kodu ehitamine mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 160, 161, 162 ... 196, 197, 198  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.