Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Rasmus
HV veteran
|
20.07.2004 09:11:33
Pakun välja idee, kuidas ostu-müügi tehingute puhul vältida pettusi |
|
|
Idee oleks järgmine:
Igasse suuremasse asulasse määrataks (no ükskõik mismoodi, kasvõi hääletuse teel) üks HV esindaja, kes tegeleb ostu-müügi tehingu vahendamisega saades selle eest ka teenustasu. Point oleks selles, et oleks üks isik, keda kõik tunnevad ja teavad ning läbi kelle kogu asi liiguks. Asi oleks loomulikult vabatahtlik, oleks lihtsalt võimalus oma tehingut "kindlustada".
Näiteks:
Kasutaja Ants soovib kasutajalt Mati osta endale mobiiltelefoni, mis asub Rakveres. Ants ise on aga Tallinna mees. Rakveres on aga HV esindaja Jüri, kelle poole ta nüüd pöördubki. Kasutaja Mati viib oma müüdava telefoni Jüri kätte, kes kontrollib, et kaup vastab tingimustele. Kui kaup on kena, saadab esindaja Jüri selle Tallinna kasutajale Juhan, kes on HV Tallinna esindaja. Tallinna kasutaja Juhan, kohtub kasutajaga Ants, annab kauba üle, võtab kauba eest raha ja toimetab selle raha Jüri kätte.
Loomulikult võib tehingust kasutaja Juhani ka välja jätta. Siis organiseerib kasutaja Jüri ise Antsuga kokkusaamise, annab kauba üle, võtab raha ja toimetab raha Matile.
Jah, see protsess võib venida pikale, aga samas, kui on vastutaja, kes on kõigile teada-tuntud, siis on tehingu toimumise tõenäosus märksa suurem ja pettuse oht väiksem.
Kui nüüd juhtub, et ostja Ants ikkagi loobub oma ostust, kuigi kaup on igati aus ja vastab Antsu soovidele, maksab Ants teenusega seotud kulud kinni.
Point on selles, et kuna kasutajad Jüri ja Juhan on tehingu vahendajad, siis vastutavad ka nemad tehingu toimumise eest ja raha laekumise eest. Loomulikult saab asja ka juriidiliselt vormistada kui vaja, tehes ostja-vahendaja-müüja vahel lepingud.
Asi ei tohiks olla mitte mingil juhul eraldi raha teenimise eesmärk (kuigi nii võib välja paista). Pigem sümboolne tasu selle tegevuse eest.
Arvan et selle teenustasu suurus (mis ei sisalda transporti jms) ei tohiks olla suurem vahemikust 25-150 EEK.
Miks ma selle lahenduse välja pakkusin?
Point on väga lihtne: kuigi HV ei vastuta postituste sisu eest, tekib ikkagi efekt, kus "naised saunas räägivad", et "see HV foorum on küll üks jube auk, kõik on seal petturid jne". See kahjustab terve foorumi mainet ja seepärast tuleb midagi ette võtta.
P.S. See "HV Esindaja" peab tingimata olema täisealine Eesti Vabariigi kodanik ja piisavalt hästi tuntud igasugu ringkondades, et vältida võimalust, kus esindaja petturiks osutub.
Kuna HV-s müüakse peamiselt arvuteid, mobiiltelefone jms tehnikat, oleks väga hea, kui esindajal oleks võimalik ka kauba korrasolekut (seda just eriti arvutite komponentide osas) kontrollida.
Arvan, et selline lahendus aitab kindlasti vältida olukordi kaup käes-raha pole/ raha käes-kaupa pole.
_________________ Rakvere parasiit |
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
20.07.2004 09:21:31
|
|
|
... 100 + 1x korda läbi käinud soovitus ja pole vist mõtet enam isegi kommenteerida - see süsteem ei hakkaks tööle ! Tutvu Parem HV vanemate teemadega, seal samasisulisi arutlusi müriaadide viisi ...
   |
2 :: |
5 :: |
160 |
|
tagasi üles |
|
 |
rmg
Kreisi kasutaja

|
20.07.2004 09:23:16
|
|
|
Mnjaa, arvan, et see on hetkel rohkem utoopia vallast.
No kellel oleks aegaja tahtmist tegeleda nii paljude ostu-myygi tehingutega, mis siin HV-s aset leiavad.
Lisaks ei tasu selline vahendajate kaudu ostmine end 2ra kui kaup ise maksab mingi 0-50 kr, sest vahendajatasu ytleme 25 krooni on selle k6rval ikka v2ga suur. M6ttekam oleks siis juba otse osta.
Muidugi plaan iseenesest on hea ning see v2hendaks t6esti pettuse ohvriks langemist, kuid teostus hetkel, mnjah, nullil2hedane.
_________________ |V|355 VV17|-| 7}{3 |3357, [)13 (_1|<3 7]-[3 R357 |
|
Kommentaarid: 43 loe/lisa |
   |
41 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
20.07.2004 09:32:04
|
|
|
rmg kirjutas: |
Mnjaa, arvan, et see on hetkel rohkem utoopia vallast.
No kellel oleks aegaja tahtmist tegeleda nii paljude ostu-myygi tehingutega, mis siin HV-s aset leiavad.
Lisaks ei tasu selline vahendajate kaudu ostmine end 2ra kui kaup ise maksab mingi 0-50 kr, sest vahendajatasu ytleme 25 krooni on selle k6rval ikka v2ga suur. M6ttekam oleks siis juba otse osta.
Muidugi plaan iseenesest on hea ning see v2hendaks t6esti pettuse ohvriks langemist, kuid teostus hetkel, mnjah, nullil2hedane. |
Ausalt-Öelda ma ei tulnud selle pealegi, et kaup, mida müüakse hinnaga 0 - 50 EEK vajaks sellist "kaitset". Asi oleks ju vabatahtlik. Keegi ei sunniks. Lihtsalt oleks hea kasutada võimalust.
Ütlen ausalt, kaupa, mille väärtus on kõrgem kui 1 000.- EEK, ja ostja oleks minu jaoks tundmatu (loe: mitteusaldatav) kasutaksin mina sellist süsteemi küll, kuna see annab kindlust.
Selles osas võid mureta olla, et küll neid tegijaid ka leitaks. Mina isiklikult ei ütleks küll lisarahast ära. See ei ole nii suur töö, et seda keeruline teha oleks ja see ei röövi nii palju minu aega ka.
Võtame elulise näite: Kui sa suudaksid vahendada näiteks 5 tehingut päevas à 25 EEK, siis 125 EEK lisaraha ei oleks ju üldse paha?
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
20.07.2004 09:46:46
|
|
|
Sul vist aega varbaga segada?
ole hea ja ütle, kui kiiresti sa suudad ühe raali täieliku kirjeldusele vastavuse ja töökorra kindlaks teha? kas 25.- selle aja eest on piisav?
väga mõttetu plaan..
isiklikult olen vendunud, et internetiäri on suure riskiga seotud, seega tuleb arvestada ka kaotustega. eks ajajooksul kujunevad igalühel omad riski vähendamise nõksud. kes riskida ei taha, ei peaks sellega üldse tegelema (osta poest, kallimalt aga riskivabalt)
|
|
Kommentaarid: 243 loe/lisa |
   |
4 :: |
3 :: |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
20.07.2004 09:51:51
|
|
|
kännuämmelg kirjutas: |
Sul vist aega varbaga segada?
ole hea ja ütle, kui kiiresti sa suudad ühe raali täieliku kirjeldusele vastavuse ja töökorra kindlaks teha? kas 25.- selle aja eest on piisav?
väga mõttetu plaan..
isiklikult olen vendunud, et internetiäri on suure riskiga seotud, seega tuleb arvestada ka kaotustega. eks ajajooksul kujunevad igalühel omad riski vähendamise nõksud. kes riskida ei taha, ei peaks sellega üldse tegelema (osta poest, kallimalt aga riskivabalt) |
Ei, 25.- EEK ei ole piisav, küll aga 150.- EEK
Enne kui lahmima hakkad, loe ikka mu tekst läbi.
Point ei ole mitte kauba vastavuse kontrollimises vaid tehingu vahendamises. See tähendab seda, et vahendaja kindlustab ostjale kauba kättesaamise ja müüjale raha kättesaamise. Loomulikult võib kaupa kontrollida, aga põhitingimuseks ma seda küll ei seaks. Hea ju oleks, et vältida ebakvaliteetse kauba müüki/ostu, saaks seda kontrollida, aga põhi-idee jääb ikka tehingu vahendamise peale.
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
airm
HV Guru
|
20.07.2004 09:52:10
|
|
|
Kasutagem ID-kaarti, mis allkirjastab, näiteks pilte tootest.
Kes soovib, saab üsna kenasti ilma riskideta hakkama.
Aga müüjad siis kaovad ära, pole usaldust
|
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
50 |
|
tagasi üles |
|
 |
Bad Sector
HV veteran
|
20.07.2004 10:09:03
|
|
|
Vahendajast võiks küll niipalju kasu olla, et ta kindlustab selle, et ostjalt saabub kokkulepitud kogus raha ning müüjalt kokkulepitud komplektsuses asju... aga sellisel juhul võiks pigem Eesti Posti teenuseid kasutada: http://www.post.ee/teenused/postisaadetised.asp?id=9.
|
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
25 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
20.07.2004 10:35:22
|
|
|
Tõepoolest, rahalises mõttes olen sinuga päri, kuna Lihtpostipaki saatmine maksab 27.- EEK + "Märkustega" 25.- EEK (ettevaatlikult jne) Samas on HV esindaja plussiks ikkagi see, et ta saaks mingilgi määral kontrollida seadme olemasolu. Eesti Post paki sisu eest ei vastuta, seega on ikkagi olemas võimalus, et sulle saadetakse karbitäis kive vms.
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
Computer Doctor
HV kasutaja
|
20.07.2004 10:37:24
|
|
|
Alustamiseks ka midagi lihtsat enne ostu-müügi tehingut:
- maga end korralikult välja 8)
- ole täiesti kaine
- lüilita sisse nii ajutegevus kui loogiline mõtlemine
Ning edasi sujub kõik kenasti
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
kännuämmelg
HV Guru

|
20.07.2004 11:15:24
|
|
|
sinu jüri-mari näide oli ju seotud kauba kontrollimisega (vastavusega kirjeldusele)..
teiseks, 150.- kilose asja juures on 15% lisakulu ja see on üpris arvestatav summa
ID-kaart pole lahendus.. minul (ja ilmselt ka paljudel teistel) pole vähimatki soovi ega vajadust seda plastmassitükikest soetada- momendil puudub tal veel käegakatsutav väärtus, mis suudaks üles kaaluda temaga seotud sekeldused.
|
|
Kommentaarid: 243 loe/lisa |
   |
4 :: |
3 :: |
205 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
20.07.2004 11:24:16
|
|
|
kännuämmelg kirjutas: |
sinu jüri-mari näide oli ju seotud kauba kontrollimisega (vastavusega kirjeldusele)..
teiseks, 150.- kilose asja juures on 15% lisakulu ja see on üpris arvestatav summa
ID-kaart pole lahendus.. minul (ja ilmselt ka paljudel teistel) pole vähimatki soovi ega vajadust seda plastmassitükikest soetada- momendil puudub tal veel käegakatsutav väärtus, mis suudaks üles kaaluda temaga seotud sekeldused. |
Ok Ants-Mati-Jüri-Juhan näide oli vb tõesti sellepärast paha, et seal see kauba kontrollimise asi sees. Kuigi ikkagi arvan nii, et Jüril ei ole eriti raske kindlaks teha, kas pakendis on see, mis seal olema peab.
Kuskohas ma olen rääkinud seda, et 1000 kroonise asja puhul olen ma nõus maksma 150.- EEK. Ole kena ja ära lahmi. Muuseas, kui ma näiteks ostaksin 3,5K graafikakaardi, siis olen ma küll nõus maksma 150.-, et olla kindel tehingu toimumises ja toote olemasolus.
Pealegi, kuna sa asjasse nii kritiseerivalt suhtud, siis äkki on sul endal mõni hea idee välja pakkuda, mis petturite hulka HV foorumis vähendaks?
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
20.07.2004 12:48:32
|
|
|
eks parim variant on ikka käest-kätte diil, nii et müüdavat asja saab ühe osapoole juures proovida veel enne ostu. ise küll ei hakkaks kellelegi maksma vahendamise eest, ennem sõidan ise bussiga kohale. see videokaardi näide... kui ma juba HinnaVaatlusest tahan videokaarti osta, siis ei hakka küll kellelegi lisatasu maksma 150.- selle proovimise eest, kuna videokaart ise on poehinnast umbes nii palju odavam - samahästi võin poest osta.kui müüja ei ole nõus asja proovimisega/tõestamisega et see töötab, siis jääb tehing ära.
_________________ Allkiri |
|
Kommentaarid: 268 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
rmg
Kreisi kasutaja

|
20.07.2004 13:13:27
|
|
|
Selle 150 eegu eest saab t6esti juba ise kohal k2ia, kus tarvis ning siis diili teha k2est k2tte ja ongi vsjoo.
_________________ |V|355 VV17|-| 7}{3 |3357, [)13 (_1|<3 7]-[3 R357 |
|
Kommentaarid: 43 loe/lisa |
   |
41 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
20.07.2004 14:04:18
|
|
|
rmg kirjutas: |
Selle 150 eegu eest saab t6esti juba ise kohal k2ia, kus tarvis ning siis diili teha k2est k2tte ja ongi vsjoo. |
Kui kõik omavahel kohtuksid, kuidas on tekkinud siis petturite probleem?
Mina arvan, et sa võiksid oma mõtet liigutada hoopis selles suunas, kuidas probleemi lahendada, mitte siin minu mõtet maha teha kogu aeg. Keegi ju ei sunni sellist "teenust" kasutama, see oleks lihtsalt üks võimalus asja lahendada.
Hallq kirjutas: |
eks parim variant on ikka käest-kätte diil, nii et müüdavat asja saab ühe osapoole juures proovida veel enne ostu. ise küll ei hakkaks kellelegi maksma vahendamise eest, ennem sõidan ise bussiga kohale. see videokaardi näide... kui ma juba HinnaVaatlusest tahan videokaarti osta, siis ei hakka küll kellelegi lisatasu maksma 150.- selle proovimise eest, kuna videokaart ise on poehinnast umbes nii palju odavam - samahästi võin poest osta.kui müüja ei ole nõus asja proovimisega/tõestamisega et see töötab, siis jääb tehing ära. |
Kuidas võtta, kindlasti on siingi inimesi, kelle ajaline ressurss või ebaotstarbekus muudab mitterentaabliks ise tootele järgi minna ja seda testida. Lihtsam on maksta.
Kui nüüd tuua eluline näide ja püüda kulusid lahti kirjutada:
Kasutaja Ants tahab osta videokaarti kasutajalt Mati. Ants elab Rakveres Mati Tallinnas. Kuna videokaardi hind on suht krõbe (3 500.- EEK), siis otsustab kasutaja Ants Tallinna sõita, et vältida pettuse ohtu ja osta videokaart otse müüjalt. Samuti tahab kasutaja Ants videokaarti kontrollida, et see ikka töötaks.
Kasutaja Ants teeb järgmisi kulutusi:
1. Kulutatud aeg
Kuna Antsu aeg maksab ka midagi, siis võtsin aluseks miinimumpalgast tunnitasu mis on ca 12 EEK. Kokku kulub tallinnaskäigule vähemalt 5 h (2X1,5h sõitu ja 2 h kohapeal asjaajamist) seega kokku 60 EEK
2. Raha transpordile marsruudil Rakvere-Tallinn-Rakvere maksab sõltuvalt teenindajast 60-120 EEK. Kindlasti on Antsul vaja ka tallinnas sõita, ostes vähemalt 2 ühistranspordipiletit, mis teeb siis hinnavahemiku 10-20 EEK (arvatavasti läheb rohkemgi).
3. Muud kulutused (telefon) 25 EEK
Kumb on nüüd siis suurema rentaablusega? Kas jalutada Rakveres Jüri juurde ja ajada oma asjad ära või kulutada praktiliselt terve päev asja ostmiseks?
Ärge tulge siin rääkima, et oma aeg ei maksa midagi. Iga inimese aeg maksab ja üldjuhul vähemalt kaks korda rohkem, kui see 12.- EEK tunnis. Samuti võib telefonikõnedelegi kuluda rohkem, kui 10 minutit. (Siinkohal ei saa rääkida veel personaalsetest kuludest: alates suitsupakist kuni lõunani välja)
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
20.07.2004 14:39:16
|
|
|
no siis lihtsalt ei osta seda videokaarti, ants ootab pakkumist lähemalt siis. sellist asja, et "väga vaja on just seda kaarti" tegelikult ei ole. mingi odavama juustu leiab asenduseks suvalisest eestimaa nurgast, las siis loobub mängimisest kõrgel resol natukeseks ajaks pigem kui riskib pettusega. nokk kinni saba lahti
ise igal juhul lepiksin viletsama kaardiga vahepeal, kui riskiksin pettusega. siin tulevad juba kommentaarid kasutajatele ka mängu.
kui 3 inimest pakuvad mulle videokaarti, aga nad on kaugel ning tuleb eesti posti teenuseid kasutada ning rahaülekanne teha, siis kelle ma valiksin? esimesel on 30 kommentaari teistelt sama 'kõrgel' astmel olevatelt kasutajatelt, teisel 30 kommentaari ''uute kasutajate' poolt ning kolmas ongi uus kasutaja. kindlasti valiksin esimese variandi, või siis ootaksin pakkumist lähemalt.
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
MorRAW
Ei ole Guru

|
20.07.2004 17:14:25
|
|
|
Tegelt ei viitsi põhjalikult süveneda teemasse, aga olen rohkem kui 99,9% kindel, et see süsteem ei saa veel..lähiaastatel toimima. Endal on tekkinud igasse suuremasse linna neti teel tuttavad, kelle abi olen mõnel korral kasutanud. Siiani on värk väga hästi toiminud
Aga jah, ega mingi suvalise tondi kätte ei julgeks ma näiteks emaplaati testida anda...
Idee on hea, aga teostus jama
_________________ https://www.instagram.com/morrowshoots/
http://www.morrowshoots.com |
|
Kommentaarid: 372 loe/lisa |
   |
314 |
|
tagasi üles |
|
 |
rynts21
HV kasutaja

|
20.07.2004 17:24:57
|
|
|
Selle idee vast annaks tööle ka rakendada kuid asi peaks toimima nii et kui ostja tahab olla "mati" kaubas täiesti kinndel et töötab ja kõik ok siis ostja kas otsib ise HV -st inimese kes elab samas kandis ja suudab kauba üle kontrollida ,muidugi mingi väikse nööbi eest. Või siis teine variant ,et igasse linna valitakse foorumist välja teatud inimesed kes teeks selle kontrolli ära. Muidugi see on ostja oma asi kas ta soovib kaupa lasta kontrollida.
_________________ O: läpakate klaviatuure M: erinevaid läppari juppe, wifid, mälud, klaviatuurid, klaviatuuride nupud, Apple Macbook inverterid Kvaliteetsed Taevalaternad Huvi korral PS. |
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
Chaze
Kreisi kasutaja
|
20.07.2004 18:01:43
|
|
|
Üldiselt on mõte hea,kuid teostuse osas on raskusi. Näiteks oli eelnevalt mainitud,et "Kauba Kontroll mees" peab olema täisealine Eesti Vabariigi Kodanik - Kuna aga enamus täiskasvanuid ei lebota niisama kodus vaid käivad tööl ,siis neid kontrolöre jääb üsna väheks ja ei pruugigi üldse igasse linna jaguda neid.
Siiski soovin edu idee arendamisel/teostamisel.
|
|
Kommentaarid: 99 loe/lisa |
   |
92 |
|
tagasi üles |
|
 |
Gopher
HV vaatleja

|
21.07.2004 16:07:53
|
|
|
Pettusi ei saa vast kunagi lõpetada ikka leidub selliseid vendasid kes leiavad mooduse kuidas kellelgi nahk üle kõrvade tõmmata. Kuid tehingu juures on oluline säilitada kõik tõestused selle kohta, et tehing on toimunud (kirjavahetus, pangaülekandel selgitus jne) siis on hiljem ka lihtsam võimude poole pöörduda ja tõenäolisem et õiglus pääseb võidule.
_________________ Mägral on lühikesed jalad! |
|
tagasi üles |
|
 |
Terminator III
HV veteran
|
21.07.2004 20:28:17
|
|
|
Aga pettusi saab tunduvalt vähendada
|
|
Kommentaarid: 201 loe/lisa |
   |
15 :: |
21 :: |
61 |
|
tagasi üles |
|
 |
kazaman
HV vaatleja
|
21.07.2004 23:55:39
|
|
|
Mina küll ei viitsiks enda kaupa viia mingi uuno juurte kes elab teises linna otsas.
Käest kätte kõige parem.
Aega läheb jah kauem. Ja, kui keegi ostab mingusuguse arvuti siis see uuno keerab kasti lahti ja vaatab kõik üle?
_________________ Red Apple Server [1] -  |
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
22.07.2004 16:55:30
|
|
|
kazaman kirjutas: |
Mina küll ei viitsiks enda kaupa viia mingi uuno juurte kes elab teises linna otsas.
Käest kätte kõige parem.
Aega läheb jah kauem. Ja, kui keegi ostab mingusuguse arvuti siis see uuno keerab kasti lahti ja vaatab kõik üle? |
Kui ei viitsi, siis pärast ära virise, et näed, said jälle petta.
Eelmainitud postituse puhul on jällegi tegemist tüüppostitusega - Ideed maha teha oskavad kõik, aga midagi välja pakkuda, siis on kõigil suu kinni.
Mina proovisin praegu puht vabast tahtest (ise pole ostu/müügi foorumis ühtegi tehingut teinud) välja mõelda mingitki varianti pettuste vähendamiseks, aga nagu näitab üldine hoiak, ei ole see idee sobiv.
|
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
B6
HV Guru

|
23.07.2004 10:48:51
|
|
|
ei viitsi kõiki häid soovitusi läbi lugeda aga meelde jäi, et vahendaja testiks arvutijuppe ka
kui oli nii siis mina olen nõus vingemaid videokaarte testima ja muud sellist kibedamat kraami.
raha ma selle eest ei tahakski, lihtsalt oleks testimisaeg piisavalt pikk, no nii kuu või paar.
miks ma teeksin seda tasuta? aga sellepärast, et ma olen hea
(ja mul jääksid ka uue videokaardi, TFT ja muu kalli kola ostmisega tekkivad kulutused olemata 8) )
|
|
Kommentaarid: 183 loe/lisa |
   |
5 :: |
156 |
|
tagasi üles |
|
 |
MelesMeles
HV Guru
|
23.07.2004 23:24:17
|
|
|
P6 kirjutas: |
ei viitsi kõiki häid soovitusi läbi lugeda aga meelde jäi, et vahendaja testiks arvutijuppe ka
kui oli nii siis mina olen nõus vingemaid videokaarte testima ja muud sellist kibedamat kraami.
raha ma selle eest ei tahakski, lihtsalt oleks testimisaeg piisavalt pikk, no nii kuu või paar.
miks ma teeksin seda tasuta? aga sellepärast, et ma olen hea
(ja mul jääksid ka uue videokaardi, TFT ja muu kalli kola ostmisega tekkivad kulutused olemata 8) ) |
ja arvamused kolast võid siis siia postitada
|
   |
194 |
|
tagasi üles |