Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia Koduinternet märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 695, 696, 697 ... 868, 869, 870  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
indrpo
HV Guru

liitunud: 14.11.2004




sõnum 27.05.2020 22:57:00 vasta tsitaadiga

vass72, Täiesti mõistetav, et antud olukord on sul vedru üles keeranud. Siiski sa ei saa oodata seda, et iga kaablikutt teab, mis on zigbee.
Umbes sama, et köögis oskab naine toitu teha küll, aga kui kokk küsib, mis on creme-brylee või tar-tar, siis paljud ikka googeldavad icon_smile.gif

Eniveis, Telia intenos võib vabalt wifi kinni keerata ja selleks on lausa Tehnik abiks. Miks? siis kui elamine ikka ületab kahe-kolmetoalise korteri, pakub tehnik ise Airties Mesh wifi lahendust kolme tugijaamaga. Seda ei pea 300€ eest ostma (poes vist kallimad) vaid saab 8€/kuu paika. Selleks ajaks kui jõuad pool kinni maksta rendiga on uued AX seadmed turul jne. Aga loomulikult on Telia võrgus kõik kliendi enda seadmed toimivad, tuge lihtsalt ei saa pakkuda.

Mis puudutab Zyxeleid, siis ka nendele on tugi olemas, lihtsalt kui tuvastatakse viga, kulub pisut aega enne kui fix tootjalt tuleb, aga ta tuleb. Huawei näitel oli ooteaeg pigem aasta vs Zyxel ca 1-3 kuud, tuginedes kogemusele.

Aga loomulikult tunnistan ja näen, et vigu on.. mitte aga parandamatuid, samal ajal on kompetentsid erinevad, esimese korraga ei saa ka mina kõikidele kliendi probleemidele jaole, tuleb pikalt lahata ja adminne abiks küsida, kuni logid midagi näitavad.

PS, look at the positive side, hea, et sul kahes kohas fiiber üldse on, tegelikult pole üldiselt üldse vahet, mis operaator selle taga on, kui oma seadmetega ise majandada... seni kuni link ikka püsti ja kiirus korras.
Kommentaarid: 255 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 223
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vass72
HV vaatleja

liitunud: 18.11.2019




sõnum 27.05.2020 23:20:10 vasta tsitaadiga

Jah, olen kuri. Ma ei ole IT-inimene, töötan teisel alal ja maksan Teliale raha, teenust aga pagan ei saa, abi samuti mitte. Ma ei tea, mida Telia praegu paigaldab, aga konkreetne situatsioon u. aasta tagasi algas. Suur maja, kivist ja raudbetoonist vahelagedega, alustati Inteno 200-st. No ei saanud asja, ei levi ega midagi. Tehnik käis mitu korda, seadistas, muutis, ilmselt selle käigus tehtava restardi tõttu asi jälle töötas mingi aja. Lõpuks paigaldati mingid Engenius või Ingenius AP-d, pole kuulnud, ilmselt keegi pole või on nii profi seadmed, et ei tavainimeseni ei jõuagi, võta nüüd kinni, ei usu väga. Igal juhul kolm tükki 100 euri vist tükk ja kui selle käki kõrval seista, siis 100-se valguskaabliga ühendusega tuli läbi u. 20 ja ping oli ka paarkümmend, nagu mobiilne internet halval päeval. Inimene piinles aeglase ja katkeva internetiga pikalt, tehnik ütles, et no mis teha, pole suurte majade jaoks lahendust. Sattusin sinna, kuulasin mure ära ja paigaldasin nende AP-de asemele kolm TP-Link Deco M4 ruuterit, kõik kokku 150 eurot ja keerasin Intenos wifi kinni. Üle 90-e alla on nüüd igapäevane ja probleem lahendatud. Ma ei usu, et Teliale selline lahendus tundmatu on või oli, seda aga ei pakuta. Kui nüüd pakutakse, siis ok, aga jällegi, maailmas, kus on lihtsad ja teada-tuntud lahendused TP-Linki, Eero, Linksyse, Netgeari, Ubiquiti jms. näol, ei ole keegi kuulnud Airties'st. Võimalik, et jällegi mingi eksklusiivne profi lahendus, aga julgen kahelda. Kuna Telia müüs kuni viimase ajani veel seda musta Zyxeli eelmise sajandi 4G ruuterit hinnaga 169 eurot, siis mul ei ole väga suurt usku nende pakutavatesse seadmetesse.

Mis kaablikutti puutub, siis tema saadeti mulle konkreetselt egiidi all "pädev tehnik", sest olin enne seda telefoni teel pikalt ühenduses olnud ja lahendust ei leidnud. Lisaks sellele, et ta ei teadnud midagi Zigbeest, tegi ta vaid ruuterile restardi ja pakkus Zyxeli leviala laiendit, kui probleem oli tegelikult selles, et Inteno ei suutnud lihtsalt kõiki wifi seadmeid ära majandada, ubes 15-20 juures hakkas jamama. See peaks "pädevale tehnikule" siiski teada olema. Võib vaid arvata, mida siis veel tavatehnikud teavad või ei tea.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Hardi
HV veteran
Hardi

liitunud: 25.12.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2020 00:59:56 vasta tsitaadiga

täna puuriti seda valgust üle tee mul siin raplas, see rmk teema, ka kurb vaadata. ise tilgud 20/5 vase otsas icon_biggrin.gif
_________________
Kommentaarid: 78 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 64
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
seeru
HV veteran

liitunud: 10.02.2004




sõnum 28.05.2020 02:06:07 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:
kogu see jutt on ju nagu pudru ja kapsad. võrke või siis pigem kliendipoolseid lõpp-punkte on rida erinevaid ja ka nende probleemistik erineb. lihtsustatult:
- on vase otsas kliendid, adsliga
- on parema/lähemal vase otsas kliendid, vdsliga
- on fiibri otsas kliendid
- lisaks siis mobiilne internet

kogu arutelu aluseks olev lugu ajab kõik need asjad kohutavalt segamini. okei, klient või ajakirjanik ei jaga asjast midagi ega ei saagi eeldada, et jagaks, aga siin teemas võiks ikkagi natukene neid eristada.

Vägisi jääb mulje, et sa ise ei olegi "arutelu aluseks olevat lugu" lugenud ja üritad siin oma kommentaaridega ise pudru ja kapsaid toota.

Lugesin seda lugu edaspidi ja tagurpidi ja ei näe mingit segadust.
Jutt käib enamuses lairibaühendustest ja ka väiksemate kiiruste puhul kaabelühendustest.
Mingit mobiilse interneti juttu ei ole. Ei ole selles ekspressi loos ka vana ADSL juttu.

londiste kirjutas:

mind hakkas huvitama, kui palju on telia internet kallim konkurentide omast.
peast tuli praegu ainult 4 konkurenti meelde, oskab keegi neid juurde nimetada? eelkõige 100+mbit ühenduste pakkujatest?
...
meil peaks ju ka konkurents täiesti olemas olema või dikteerib telia sel määral turgu? kui nii, siis miks?

See asi on juba eespool mitu korda ära seletatud aga loe uuesti
tsitaat:

TTJA sideosakonna juhataja ­Oliver Gailan vastab, et turuanalüüsi käigus on kontrollitud Telia lairiba juurdepääsu hulgihindasid ning leitud, et need vastavad teenusega seotud kuludele ja need on arvestatud praegu kehtiva hinnaarvestuse metoodika alusel. Tunduks nagu korras. Teisalt möönab Gailan, et kui teha arvutusi, siis Telia lairibale juurdepääsu hulgihindade alusel ei ole võimalik pakkuda Teliaga konkureerivaid jaeteenuseid erakliendile.

Järelikult ei ole korras. Kogu hulgituru reguleerimise mõte nii Eestis kui teistes riikides, kes sama teemaga silmitsi seisnud, on selles, et domineeriva firma (Eesti puhul Telia) kaablitele peab juurdepääs olema piisavalt madala hinnaga, et teised pakkujad saaksid seda osta, see tekitaks konkurentsi, tooks uusi tegijaid turule ja lõpuks tooks arved alla (või viiks kiiruse üles, sõltub kumba pidi vaadata) ka tavalistele internetikasutajatele.

Enamgi veel, nii Tele2 kui Civitta viitavad kahtlusele, et Telia on ära kasutanud kõrgeid hulgihindu ja nende abil tegelenud röövelliku hinnastamisega ja kasutanud hinnakruvimise võtet. Nende tehniliste terminite lahtiseletamisel pole siinkohal mõtet, aga tasub märkida, et konkurentsireeglite alusel oleks tegu juba seaduserikkumisega.

Mõni aeg tagasi elas sama teema läbi ka Leedu telekomituru regulaator. Civitta analüütikud ­Martti Rell ja Renar Uibooss räägivad, et Leedus kasutati hulgihindade arvutamisel samasugust „ajalooliste kulude metoodikat“ nagu Eestis ja tulemuseks olid teistele operaatoritele kasutamatud hinnad, mis ei lasknud konkurentsil õitseda.

Faktid on selged. Eesti internet on aeglane ja kallis. Telia domineerib Eesti turul. Telia pakutud hulgihinnad on kõrged. Väiksemad tegijad, nagu Elisa (pärast Starmani ostu), sõidavad hindadega kaasa, sest Telia on Eesti tarbijale „aeglane, aga kallis“-toote sisse söötnud. ­Uutel tulijatel pole võimalust. Konkurents on väike. Eesti inimene ja ettevõtja maksavad kõik kinni.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vass72
HV vaatleja

liitunud: 18.11.2019




sõnum 28.05.2020 06:58:14 vasta tsitaadiga

Just, ei midagi segast. Meie naabrid kasutavad oluliselt kiiremat internetti oluliselt odavamalt, sellekohased faktid on artiklis selgelt välja toodud ja olemas, isegi üks graafik on artiklisse pandud, et Trumpi tasemel inimesed ka aru saaksid. Mingi tobe õigustamine käib siin, mingil määral võib saada aru, et seda teevad nende töötajad, sest moodsates bürooruumides on kõvasti sisendit antud ja pesu tehtud, aga kui tavaklient on rahul, et talle lihtsalt pähe lastakse, siis ei parane ka midagi. Telia on meil ilusa fassaadiga, reklaamjuppe tuleb söögi alla ja peale, aga sisu seal ei ole. Seadmed on lootusetult vanananenud, tarkvara vigane, spetsialiste pole jne. Nüüd on välja öeldud, et kasutavad oma monopolilaadset seisundit ka veel ära ehk siis mingit kaastunnet enam olema ei peaks ja ei olegi. Edasi peaks olema muidugi riigi asi see korda ajada, kehtestada regulatsioonid ja ülbele korporatsioonile päitsed pähe tõmmata. Millegipärast ei usu ma, et riik selleks võimeline on, hoolimata sellest, et koalitsiooni lambad vähemalt sõnades oma arust kõvad mehed on.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sarvik
HV kasutaja
sarvik

liitunud: 13.12.2002




sõnum 28.05.2020 08:39:10 vasta tsitaadiga

Teiste kohalike operaatoritega võrreldes ma ei ütleks, et Telia internetiteenus ülemäära kallim oleks. Kui võtta võrdluseks näiteks Telia ja STV 100/100 paketid (need vast kõige paremini võrreldavad) siis Telia on 25- ja STV 23- kuus. Samas on Telial selle hinna sees väikse lisaboonusena veel kaks tasuta IP lauatelefoni. STV katkestas ühenduse ~7 päeva tagant paariks sekundiks, et kliendi IP muuta. Telia seda ei tee. Telia pakub ka ipv6, viimati STV’l seda ei olnud. Kiirused on mõlemal nagu lubatud.
Kokkuvõtvalt on minu arvates 2- hinnavahe õigustatud.

Kui nüüd võrrelda lähimate naaberriikidega siis on mõlema pakkuja hinnad tõesti kallivõitu ja tundub, et konkurents meil väga hästi ei toimi. Samas aga ei oska kommenteerida sealse teenuse kvaliteeti kuna ei ole ise kasutanud (peale mobiilse neti).

vass72 kirjutas:
Seadmed on lootusetult vanananenud, tarkvara vigane, spetsialiste pole jne.

Ma ausalt öeldes ei tea mis teenusepakkujal seal teisel pool otsas on. Minu jaoks on tähtis stabiilne ja paketile vastav ühendus ja kui nad seda tagada suudavad siis kasutagu mida iganes. Mina hoolitsen oma otsa pool olevate seadmete töökorras hoidmise eest.


viimati muutis sarvik 28.05.2020 08:40:22, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
merz
HV kasutaja

liitunud: 30.05.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2020 08:39:44 vasta tsitaadiga

RMK võtab omale Elisa ühenduse.
Hardi kirjutas:
täna puuriti seda valgust üle tee mul siin raplas, see rmk teema, ka kurb vaadata. ise tilgud 20/5 vase otsas icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 31 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 31
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
londiste
HV Guru
londiste

liitunud: 23.04.2003




sõnum 28.05.2020 09:00:26 vasta tsitaadiga

seeru, tahaksid sa täpsustada, milline laibribale juurdepääsu hulgihind probleemne on?
nii elisal, stv-l ka telsetil oma võrgud, eriti kui räägime suurematest kohtadest nagu tallinn. tele2 hakkab kasutama elektrilevi võrku.
minu teada käivad need rõõmsalt otsapidi kokku ja telia ei ole mitte ainukene, kes merealuseid ühendusi rendib (ja mitte telialt).

vass72 kirjutas:
Just, ei midagi segast. Meie naabrid kasutavad oluliselt kiiremat internetti oluliselt odavamalt, sellekohased faktid on artiklis selgelt välja toodud ja olemas, isegi üks graafik on artiklisse pandud, et Trumpi tasemel inimesed ka aru saaksid.
see graafik on mööda. eesti numbrid on kõrgemad, rootsi numbrid madalamad, leedu numbrid veidi madalamad, rohkem ei viitsinud kontrollida. nagu eelpool viitasin on ka tekstiosa segane ja hüplik, moodustamata ühhtset pilti, millest jutt käib.
vass72 kirjutas:
Mingi tobe õigustamine käib siin, mingil määral võib saada aru, et seda teevad nende töötajad, sest moodsates bürooruumides on kõvasti sisendit antud ja pesu tehtud, aga kui tavaklient on rahul, et talle lihtsalt pähe lastakse, siis ei parane ka midagi. ... Nüüd on välja öeldud, et kasutavad oma monopolilaadset seisundit ka veel ära ehk siis mingit kaastunnet enam olema ei peaks ja ei olegi. Edasi peaks olema muidugi riigi asi see korda ajada, kehtestada regulatsioonid ja ülbele korporatsioonile päitsed pähe tõmmata.
ei ole telia töötaja, kritiseerin teliat ka ise reas asjades aga põhimõtteliselt hakkab vastu selline tühi näopeks, et paha korporatsioon ja seega süüdi. monopoolse seisundi tarvitamist on välja öeldud läbi aegade ja oluliselt argumenteeritumalt kui see kirjatükk. muuseas on ka regulatsioon teliale päitsete pähe tõmbamiseks.
kui sa nüüd kujutad ette, et riik tuleb ja ütleb, et pakkuge poole odavamalt internetti... siis nii see asi ei käi.

_________________
- londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Kommentaarid: 238 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 213
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vass72
HV vaatleja

liitunud: 18.11.2019




sõnum 28.05.2020 09:16:30 vasta tsitaadiga

Artikkel ei võrdle kohalike ühenduste hindu, miks te panete neid siia ja räägite, et STV ega Elisa ei ole odavamad. See ei puutu üldse asjasse.
Vaatasin huvi pärast Telia lehte ja seal on nö. Tulevikuinterneti reklaam ja edasi siis tutvustus. Ütleme nii, et kui Telia nimetab tulevikuks ühendust 10/10, sest see on esimene pakett, mida ta seal reklaamib, siis millest me räägime. Mõistlik inimene saab aru, et tulevikust rääkides ei tohiks üldse alla 100 minna, tegelikult juba täna ei tohiks, Telia aga arvab, et täitsa ok.

Mina ka ei tea, mis Telial kuskil alajaamas on, küll aga tean, mis on minu kodus. Valguskaabli küljes on minul ja enamusel Inteno käkerdis. Inteno 200-ga on nii, et 100-st ühendusest saab ruuteri kõrval seistes heal päeval 60 kätte, natukene eemal langeb juba oluliselt, 400 ei ole oluliselt parem, tänu 5GHz sagedusele natukene on kiirem. Asi muutub drastiliselt, kui panna wifit jagama kasvõi 20 eurone suvaline wifi ruuter. Ma ei tea, kuidas käitub wifi-ga nende uus ja äge ruuter, aga nagu olen korduvalt öelnud, siis usku sellesse pole. Kõik see näitab, milline on tehniline tase. Kui hakata uurima, kiiruseid mõõtma ja asjasse natukene süveneda, saab see ruttu selgeks. Häda on selles ka, et tavainimene, kellel on korteris arvuti ja telefon ja kes saab üle wifi 50-st kiirusest 20 kätte, ei oska midagi kahtlustadagi, nagu ju töötab ka sellise kiirusega. Kui asi tundub aeglane ja helistada Teliasse, siis hakkab mingi joga, et wifi sagedused üle koormatud ja ega midagi polegi teha ja ega me ei garanteerigi maksimum kiirust ja tehke restart bla, bla, bla... Tegelikult aga on nende pakutav ruuter täielik saast.

Parandus: ühesin oma postituses kirjutasin, et Telia müüs kuni viimase ajani eelmise sajandi musta Zyxelit, minu viga, nad müüvad seda siiani, 169 euroga. Kas keegi tuleb sirge näoga väitma, et tegemist on tänapäeval hea asjaga, mis on väärt 169 eurot?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
londiste
HV Guru
londiste

liitunud: 23.04.2003




sõnum 28.05.2020 09:30:48 vasta tsitaadiga

vass72 kirjutas:
Vaatasin huvi pärast Telia lehte ja seal on nö. Tulevikuinterneti reklaam ja edasi siis tutvustus. Ütleme nii, et kui Telia nimetab tulevikuks ühendust 10/10, sest see on esimene pakett, mida ta seal reklaamib, siis millest me räägime. Mõistlik inimene saab aru, et tulevikust rääkides ei tohiks üldse alla 100 minna, tegelikult juba täna ei tohiks, Telia aga arvab, et täitsa ok.
sellepärast, et eestis on hunnik kliente, kelle juurde viiv kaabel piirab nende kiiruse tehnilistel põhjustel mingi näiteks adsl ühendusega, mille jaoks 100mbit lihtsalt tänase seisuga ei juhtu.

intenod on saast aga kui just digitv pärast ei ole sunnitud seda kasutama, siis tulekski see aknast välja visata (või siis täpsemalt teliale selle eest mitte maksta ja mingi inimese ruuter omale üles seada).
tõsi, mul on nüüd 400p, see tundub seni täitsa söödav olema.

samal ajal ei ole see kodune wifi internetiühenduse ega intenetiühenduse kiiruse lugu vaid lõpptarbija seadmete teema, mis ongi karm ja mitte ainult telial.
lisaks sõltub wifi väga palju parasjagu ümber olevast keskkonnast. kui kortermajas elad, siis on õhk erinevaid võrke täis ja sealt ongi raske head ühendust või kiirust kätte saada. ja kliendiseadmete võimekusest. ja vahel olevatest seinadest. jne.

vass72 kirjutas:
Artikkel ei võrdle kohalike ühenduste hindu, miks te panete neid siia ja räägite, et STV ega Elisa ei ole odavamad. See ei puutu üldse asjasse.
miks ei puutu? konkurents on see, mis peaks hinnad madalamale lükkama. eestis on kas konkurentsiga kehvasti või on mingil muul põhjusel hinnad sellel tasemel nagu on.
_________________
- londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Kommentaarid: 238 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 213
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vass72
HV vaatleja

liitunud: 18.11.2019




sõnum 28.05.2020 09:39:45 vasta tsitaadiga

Ma ei salli Teliat mitte seetõttu, et see on korporatsioon, kuigi rahvusvahelised suurettevõtted kipuvad kliendisõbralikkuse sildi all väikesele inimesele ikka kotti pähe tõmbama. Ma ise töötan sellises suurettevõttes ja saan aru, et inimesed maksavad meile raha teenuse eest ja loodavad seda saada. Seetõttu teen kõik, mis minu võimuses, et nad seda saaksid, hoolimata sellest, et ülevalt poolt tuleb pidevalt küünilist kliendivaenulikkust ja argumente, miks me peaksime teenust kokku tõmbama ja pisikest kirja kasutama. Üks argument ongi see ka jah, et kas siis peab tasuta jagama ja kas riik peab midagi odavamaks käskima. Ei pea, loomulikult mitte, aga me oleme valinud riiki juhtma inimesed, kes peaksid igaühe eest seisma. Tänapäeval seda väga ei näe, kellel on raha, selle huvid on kaitstud ja Telial raha on. Riigi ülesanne on mitte hindu kehtestada vaid vaadata, et inimestele päise päeva ajal pähe ei istutaks ja kui seda tehakse, siis muuta regulatsiooni. Ma saan ka aru, et Telial on minu halast ja kurtmisest siin jumala savi, üks klient vähem, keda see huvitab. See kõik aga ei tähenda, et me peaksime olema rahul pakutavaga ja kõik alla neelama.

Mis tehnilist poolt puudutab, siis nad ju teavad kõike seda, mida ma räägin. See on kalkuleeritud risk nende poolt, ruuterid on täpselt nii head/viletsad, et enamus inimesi kaebama ei hakka, sest nad ei viitsi uurida ega midagi, Telia saab need odavalt mingi suure hanke korras kätte ja edasi väga kedagi ei huvita. Ma muidugi ei tea kuivõrd see Telia spetsiifiline probleem on, ISP-de pakutavad seadmed on vist maailmas kõik täielk saast. Aga selle juuures mingist innovatiivsusest või kvaliteetse ühenduse pakkumisest rääkida on ikka eriti küüniline. Nagu reklaamis, midagi sellist, et tagame tõrgeteta ühenduse - midagi te ei taga, kui ühendus on tõrgeteta, siis on kas vedanud, või on see tõrgeteta mitte tänu teile vaid hoolimata teist.

londiste, Telia räägib tulevikuinternetist, ehk mida toob tulevik tänu uuele infrale ehk valguskaablile. Selle raames pakkuda 10/10 või ka 50/50 lahendust näitab selgelt, kuidas seal mõeldakse. Tulevik my ass, laseme edasi, paneme valguskaabli, 10/10 pakett on hinnaga 20 euri kuus ja gigabitine 100 ja siis räägime, et aga inimesed ju kasutavadki kõik 10-st, et piisab täiesti ja ega keegi väga kiiremat vajagi.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
ref
Kreisi kasutaja

liitunud: 10.08.2003




sõnum 28.05.2020 09:39:51 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:
kui sa nüüd kujutad ette, et riik tuleb ja ütleb, et pakkuge poole odavamalt internetti... siis nii see asi ei käi.

Kusjuures - monopoli puhul, see nii käibki. Hind tuleb kooskõlastada konkurentsiametiga ning põhjendada. Miks meie konkurentsiamet nii mannetu on (teps mitte ainult kommunikatsiooni valdkonnas) on muidugi tiba teine teema...

Lisaks - kusagil 2019a jooksul hakkas Telia oma ühendusi võrdsetena esitlema, st. vask, 4G ja optika on hinnastatud väga sarnaselt (küll alla tuleva kiiruse osas, üles minev on... noh, kellel seda ikka vaja?).

Konkreetne näide ühest Saaremaa külast, majja tulnud aastakümneid vask, see sai 2019a kevadel Telia partneri poolt viga ning asendati 4G ühendusega. Telia seisukoht - võrdne asendati võrdsega. Noh, paberil jah sama ühendus, tegelikkuses - 4G ühenduse kvaliteet sõltub masti koormusest (mis 2019a jooksul ja 2020 algusest on suurenenud), ilmast ning aastaajast. Lisaks pakutav DigiTV teenus üle 4G alusühenduse ei võimalda samu kanaleid mis kaabliga alusühendus. TV teenuse hind on aga sama (see on tiba teine teema/arutelu aga väärt mainida näitamaks Telia suhtumist).
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
londiste
HV Guru
londiste

liitunud: 23.04.2003




sõnum 28.05.2020 09:40:50 vasta tsitaadiga

seeru kirjutas:
Vägisi jääb mulje, et sa ise ei olegi "arutelu aluseks olevat lugu" lugenud ja üritad siin oma kommentaaridega ise pudru ja kapsaid toota.

Lugesin seda lugu edaspidi ja tagurpidi ja ei näe mingit segadust.
Jutt käib enamuses lairibaühendustest ja ka väiksemate kiiruste puhul kaabelühendustest.
Mingit mobiilse interneti juttu ei ole. Ei ole selles ekspressi loos ka vana ADSL juttu.
lugesin.
mobiilsest netist oli siin teemas juba korduvalt juttu selle artikli arutelus. nagu öeldud ja sinagi ütled, on see kõrvaline.
tahaksid äkki täpsustada, mida sa lairiba all silmas pead? kaabelühendused käivad samuti lairiba alla.

kui seal räägitakse kiirusest või võimalikust kiirusest, näiteks ekspressi töötajate ühenduste lõigus, siis on oluline vahe, milline lairibaühenduse võimekus neile jõuab.
võin kihla vedada, et seal mainitud 10/1 ühendus on adsl (ja ilmselt mitte 21€ vaid 16€+digitv). 20-50 vahel võivad olla kõik 3 varianti võimalikud ja kui võimalusel 21€ eest 20mbit asemel 25€ eest 100mbit ei soovi, siis ongi kehvasti.

ref kirjutas:
Lisaks - kusagil 2019a jooksul hakkas Telia oma ühendusi võrdsetena esitlema, st. vask, 4G ja optika on hinnastatud väga sarnaselt (küll alla tuleva kiiruse osas, üles minev on... noh, kellel seda ikka vaja?).
seda ma peaksin ainult heaks asjaks. nende hinnakiri enne seda oli... ebameeldiv läbi töötada. icon_biggrin.gif
edit: aa, natukene valesti lugesin. 4g samasse potti panna on saatanast. samal ajal mulle on jäänud mulje, et vähemalt hinnakirjades ja pakkumistes on neil ikkagi mobiilne ja juhtmega internet eraldi.

vass72 kirjutas:
Ma muidugi ei tea kuivõrd see Telia spetsiifiline probleem on, ISP-de pakutavad seadmed on vist maailmas kõik täielk saast.
see on üldine probleem. eesti (ja ka mõne teise riigi) erinevate teenusepakkujate seadetega on kokkupuuteid olnud, üks probleemsem kui teine.
_________________
- londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!


viimati muutis londiste 28.05.2020 09:50:06, muudetud 3 korda
Kommentaarid: 238 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 213
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

liitunud: 08.02.2006



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2020 09:41:07 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:
intenod on saast aga kui just digitv pärast ei ole sunnitud seda kasutama, siis tulekski see aknast välja visata (või siis täpsemalt teliale selle eest mitte maksta ja mingi inimese ruuter omale üles seada).

See muidugi toimib ainult optika puhul. Need kes on vase peal peavad ka Interneti kasutamiseks Intenot kasutama. Endal muidugi seni vedanud, et kõik Thomsonid ja Intenod enamvähem korralikult töötanud k.a Wi-Fi. Hetkel samuti 400P. Samas mul on ilmselt vedanud, et mul pole Wi-Fi levialale ja kiirusele suuremaid nõudeid.
Kommentaarid: 89 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 79
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
londiste
HV Guru
londiste

liitunud: 23.04.2003




sõnum 28.05.2020 09:46:37 vasta tsitaadiga

vass72 kirjutas:
londiste, Telia räägib tulevikuinternetist, ehk mida toob tulevik tänu uuele infrale ehk valguskaablile. Selle raames pakkuda 10/10 või ka 50/50 lahendust näitab selgelt, kuidas seal mõeldakse. Tulevik my ass, laseme edasi, paneme valguskaabli, 10/10 pakett on hinnaga 20 euri kuus ja gigabitine 100 ja siis räägime, et aga inimesed ju kasutavadki kõik 10-st, et piisab täiesti ja ega keegi väga kiiremat vajagi.
oota nüüd. vaadates ühenduste hindu on hinnavahed 10, 50 ja 100 vahel võrdlemisi väiksed, vastavalt 16€, 21€ ja 25€. väiksemad kiirused on nende jaoks, kes ei vaja või ei taha kiiremat, mitte et telial oleks mingi kihk kiiruseid all hoida. ka 300 ja 500 hinnad 33€ ja 42€ on kallimad aga kiirusühiku eest maksad järjest vähem. gigabitt on tõesti kallis aga ma pakun, et sellel on mitu põhjust.
_________________
- londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Kommentaarid: 238 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 213
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
ref
Kreisi kasutaja

liitunud: 10.08.2003




sõnum 28.05.2020 09:55:25 vasta tsitaadiga

londiste kirjutas:
ref kirjutas:
Lisaks - kusagil 2019a jooksul hakkas Telia oma ühendusi võrdsetena esitlema, st. vask, 4G ja optika on hinnastatud väga sarnaselt (küll alla tuleva kiiruse osas, üles minev on... noh, kellel seda ikka vaja?).
seda ma peaksin ainult heaks asjaks. nende hinnakiri enne seda oli... ebameeldiv läbi töötada. icon_biggrin.gif

Jah, hinnakirja poolelt peab nõus olema, täna on oluliselt mugavam seda vaadata/võrrelda.

Kui vaske ja optikat võib veel sisuliselt võrreldavateks pidada (jah, enamikke huvitab allalaadimiskiirus ja need kodust töötavad friigid on vähemuses... võinoh, olid vähemuses) siis kaabel vs 4G ei ole võrreldavad ühendused mitte mingist vaatenurgast. Mastide ülemüümine, vaatamata klienditeeninduse väidetele, on regulaarne ning päris ebameeldiv. Eriti kehvaks läheb ühenduse kvaliteet maapiirkondades suvel ja pühade ajal.

Nõus, et igasse metsamajja pole kaablit otstarbekas vedada, kuid tiheasustuses kaabli väljavahetamine 4G ühenduse vastu ei ole kindlasti kliendisõbralik ega taga teenuse kvaliteeti endisel tasemel.

Üldine kõrk ja üleolev suhtumine ei aita ka kaasa...
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
londiste
HV Guru
londiste

liitunud: 23.04.2003




sõnum 28.05.2020 09:57:55 vasta tsitaadiga

ref, selles hinnakirjast ülejäänud osas on sul absoluutselt õigus.
_________________
- londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Kommentaarid: 238 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 213
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vass72
HV vaatleja

liitunud: 18.11.2019




sõnum 28.05.2020 10:00:11 vasta tsitaadiga

Just, Telial on motivatsioon väiksemaid kiiruseid pakkuda, sest siis saab kiiremate eest rohkem küsida, või noh, ma lihtsalt mõtlen ennast Telia tootejuhtide kingadesse ja siis ei olegi selline suhtumine enam nii ebaloogiline.

Ja tegelikult ei räägi ma üldse tänastest hindadest ja võimalustest. Minu viide oli sellele, et Telia olemust näitab ilmekalt see, kui nad räägivad Tulevikuinternetist valguskaabliga ja pakuvad sinna taha 10/10 paketti. Mis tulevik on 10/10, miks vedada selleks valguskaablit, mis teil viga on tahaks küsida.....
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
londiste
HV Guru
londiste

liitunud: 23.04.2003




sõnum 28.05.2020 10:06:43 vasta tsitaadiga

vass72, võimekuse loomine ja kliendi soov paketi või kiiruse osas on kaks eri asja.
_________________
- londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Kommentaarid: 238 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 213
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sarvik
HV kasutaja
sarvik

liitunud: 13.12.2002




sõnum 28.05.2020 10:22:48 vasta tsitaadiga

vass72 kirjutas:
Mina ka ei tea, mis Telial kuskil alajaamas on, küll aga tean, mis on minu kodus. Valguskaabli küljes on minul ja enamusel Inteno käkerdis.

Kui on juba teada, et endapoolses otsas on mingi kehv seade siis saab ju probleemi lahendada ja mittekäkerdise osta. Ükskõik kui odavat ja kvaliteetset ühendust mõni ISP ka ei pakuks ei jää kasutuskogemusest suurt midagi järgi kui oma otsa pool ei ole tasemel seade.

See, et osadel teenusepakkujatel on veel müügivõrgustik kus siis kehvemaid ning kindlasti ka paremaid seadmeid müüakse on omaette teema. Kui odavate käkkide järele on nõudlus siis peab keegi neid ka müüma.

Ka minule üritati liitumisel mingit Inteno nimelist asja pakkuda, keeldusin viisakalt. Kuigi mul antud ruuteriga isiklik kogemus puudub siis usun, et tegin siiski õige otsuse.
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
indrpo
HV Guru

liitunud: 14.11.2004




sõnum 28.05.2020 10:22:58 vasta tsitaadiga

vass72 kirjutas:
Minu viide oli sellele, et Telia olemust näitab ilmekalt see, kui nad räägivad Tulevikuinternetist valguskaabliga ja pakuvad sinna taha 10/10 paketti. Mis tulevik on 10/10, miks vedada selleks valguskaablit, mis teil viga on tahaks küsida.....


Ei väga tahetagi seda väikest 10M pakkuda, selleks ju lausa kampaaniad, proovi mingi aeg sama hinnaga poole kiiremat internetti ja Telia1 raames poole kiirem internet jne.
Paraku on ka TV teenuse tarbimiseks vajalik internet ja näiteks vanemad inimesed kes internetis ainult arveid maksavad ja mõnda uudist/meili loevad, ei vaja lihtsalt kiiremaid ühendusi. Kõik ilmselt teavad kui suur osa klientuurist eestis on vanemad inimesed.

Näiteks Elektrilevi kaablitel minuteada alla 50M netti ei saa, muidu tuleks lihtsalt kiu rendi tõttu peale maksma hakata, lisaks samuti luua üldse mingi mõtekus valguskaabli võrku laiendada, muidu võiks ju ADSL peale jäädagi kui klientuur näitab, et kiiremaid ühendusi ei vajata.
PS. tiheasustuses ei viida adsli 4G peale, pigem see on pikkade õhu- või maakaablite asenduseks kui maja on hajaasustuses ning tulevikus vaskliin paremaid võimalusi ei paku.

Mis puudutab Intenot siis see on puhtalt maitse asi, Telial pole lihtsat laia valikut seadmeid mida kasutaja ootab. 24x7x365 pole inteno uptime probleem, läbi laseb 1Gbit/s liiklust kaabliga, võite ise speedtesti teha ja koormust anda. Küsimused on enamasti wifi teemalised ja sellega võib olla pigem muid probleeme kui seade ise. Nagu mainitud on, Telia liigub mesh lahenduste pakkumiste poole, et just eelnevaid probleeme leevendada.
Kommentaarid: 255 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 223
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Maxstpau
HV veteran
Maxstpau

liitunud: 30.07.2008



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2020 10:29:31 vasta tsitaadiga

Milline on parema kvaliteediga kas Elisa või Telia?
Ise olen kasutanud Teliat aastaid, viimane Elisa või pigem Starmani mälestus on kui internet ja telekas iga nädal lampi aegadel lakkas töötamast.
Kommentaarid: 101 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 94
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Lindman
HV kasutaja

liitunud: 28.01.2007



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.05.2020 10:29:38 vasta tsitaadiga

vass72 kirjutas:
Just, Telial on motivatsioon väiksemaid kiiruseid pakkuda, sest siis saab kiiremate eest rohkem küsida, või noh, ma lihtsalt mõtlen ennast Telia tootejuhtide kingadesse ja siis ei olegi selline suhtumine enam nii ebaloogiline.

Ja tegelikult ei räägi ma üldse tänastest hindadest ja võimalustest. Minu viide oli sellele, et Telia olemust näitab ilmekalt see, kui nad räägivad Tulevikuinternetist valguskaabliga ja pakuvad sinna taha 10/10 paketti. Mis tulevik on 10/10, miks vedada selleks valguskaablit, mis teil viga on tahaks küsida.....


Olen olnud kunagi mitmeid aastaid Telia esinduses letis, seega mingi ettekujutus on olemas teenustest, mida tellitakse. 100M ja üles veel 2016 lõpus telliti harva ja põhiliselt läkski kaubaks 10M ja 50M ühendused ja seda ka noorte puhul (18-30 vanuses kodanikud). Põhiline küsimus oli, kas 50M Netflixi jooksutab FHD peal. Igasugune muu suurte failide liigutamine on pigem aasta 2012 pärusmaa, IT alases foorumis võib tõesti tekkida mulje, et kõik vajavad minimaalselt 300M ühendust ja kõik alla selle on rämps. Tegelik elu on natuke värvikam.
Tollest ajast meenudb, et vanemad kodanikud võtsid pigem 10M , et oma emaile lugeda ja pangaülekandeid teha, ning harv ei olnud ka küsimus kas saab tellida veelgi madalamat, kuna reaalne kasutus on madal.
Teise külje alt võtame igasugused uusarendused, kus vesi, elekter jms. monitooritakse üle interneti, ning enamus juhtudel istub kaabel ruuteriga. Kas on mõistlik automaatika jälgimiseks pakkuda minimaalselt 100M ühendust?
Minu silmis pigem olgu paar valikut rohkem, kui selle asemel taanduda ainult 100M, 300M ja 1G peale.
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
jägaja
HV Guru
jägaja

liitunud: 06.08.2004




sõnum 28.05.2020 10:45:00 vasta tsitaadiga

indrpo kirjutas:
jaank kirjutas:
ELASA läbi kingitud osaluse unustad ära icon_razz.gif

eelmises kirjas on ju kirjas. see on operaatorineutraalne renditav magistraalvõrk.
elektrilevi oma siis klientide suunal võrk.


Meenutame, et ELASA oli siiki suurklientide jaoks renditav magistraalvõrk, mille osanikud olidki ise suurkliendid, ehk teenusetingimused olid nende endi koostatud ja nende endi poole kaldu.
tsitaat:
(ELASA), mille asutasid poolemiljonilise sissemaksega (Riik ehk maksumaksja on sinna lisaks sadakond või enamgi miljonit panustanud) aastal 2009 välimaiste omanikfirmadega ettevõtted Elion ja EMT (nüüd Telia), Elisa, Tele2, Ericsson Eesti, Televõrgu AS, Levira ja Eltel Networks AS.


Konkurentsiamet võttis ELASA ühel hetkel pihtide vahele, https://tehnika.postimees.ee/6544243/elasa-ja-konkurentsiameti-vastasseis-laheneb-onnelikule-lopule ja https://www.elasa.ee/elasa-ja-konkurentsiameti-kokkuleppel-muutuvad-toote-kiu-rent-tarbijauhenduseks-tootetingimused/ nüüd ei oskagi öelda, kui eraisikuna tahaksin kiudu rentida, mis röövellikel või vähemröövellikel tingimustel seda teha saaks?

_________________
" Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine."


viimati muutis jägaja 28.05.2020 10:45:36, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 133 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 120
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vass72
HV vaatleja

liitunud: 18.11.2019




sõnum 28.05.2020 10:45:31 vasta tsitaadiga

Aga miks mitte alustada pakette 100-st. Miks peab üldse pakkuma 10-st. Kas seal on tõesti teenuse poole pealt nii suur vahe ja seadmed ma ei tea kui kallid jaamades? Ma küll ei tea täpselt, aga no ei usu. See on see koht, kus riik saab esitada nõudeid, mitte midagi ei juhtuks, kui miinimum pakett olekski 100 näiteks, või midagi. Igal juhul ei ole see ka normaalne, kui teenusepakkujad teevad mida tahavad.
Lihtsalt imelik on kuulata kiidulaulu meie digiinnovatiivsusest kui me longime oma ühenduste kiirustega kuskil sabaotsas. Teenusepakkuja arvates oleks kindlasti mõistlik alustada 1/1 ühendusest 1 eurot kuus ja iga lisaduv Mbit oleks üks euro lisaks.
See on nagu teedegagi, saab ka kitsal kruusateel hakkama, areng hakkab positiivsuse poole liikuma aga vaid siis, kui olemas on korralikud ja kiired ühendused. Ka praegu on meil kiired lahedused teoreetiliselt olemas, aga mitmekordselt kallimad, kui naabritel, see ongi kogu probleem ja mis teeb need ühendused faktiliselt kättesaamatuks.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Telia Koduinternet mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 695, 696, 697 ... 868, 869, 870  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.