Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
jaakjaak22
HV kasutaja
|
16.12.2019 09:39:19
|
|
|
jägaja kirjutas: |
Ma väljendasin ennast natuke kehvasti. Loomulikult käib see kõigi toottjate kõigi seadmete kohta. Tikul aga paistab siinse foorumi andmetel käivat kõik just käsurea kaudu.
|
Mikrotikul on kolm varianti adminnimiseks: käsurida, veebiliides ja windowsi rakendus winbox. Kõik need on üksühele sarnased, nii et päris lihtne on ühe liidese juhendi järgi teises liideses teha. Käsurea näited on seepärast head, et neid on tunduvalt lihtsam foorumis adekvaatselt edasi anda ja copy-paste rakendada kui "mine sinna, vajuta seda, siis mine sinna ja vajuta toda". Nt /system package update check-for-updates tähendab sama, mis vajutada menüüst System -> Packages -> Check for Updates.
Ja ka teisipidi: ükskõik, kuidas oled oma konfi kokku keeranud, siis /export file=flash/minukonf tekitab tekstilise konfifaili, mida saad vaadata/muuta/mujal kasutada. Terminalis ükskõik mis alamosale käsuks export annab selle konfi tekstilisena ehk saab teistele näidata ja abi küsida. Abi küsides lisa vajadusel juurde ka hide-sensitive, et paroolid automaatselt eemaldataks. Nt /ip dhcp-client export annab DHCP-kliendi konfi, /ip export hide-sensitive terve IPv4 konfi jne.
viimati muutis jaakjaak22 16.12.2019 10:03:26, muudetud 2 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanaj
HV vaatleja
|
17.12.2019 11:23:27
|
|
|
Hüpotees: Telia TV kõikide komponentide tööle saamiseks Mikrotiku ruuter ei sobi.
Telia ei selgita lahti kõiki nüansse, millele ruuter peab vastama.
Kui seadistada Mikrotiku ruuter Telia juhendi järgi (IGMP Proxy), siis ei toimi videolaenutus ega HBO.
Kui seadistada Mikrotiku ruuter foorumi tarkuse järgi, kus digiboxid jäävad Telia TV liidese külge koos sealse vaikelüüsiga, siis HBO ei toimi.
indrpo kirjutas: |
Täiesti olemas, võibolla asukoht muutunud?
https://www.telia.ee/abi/view/863?q=ruuter
Valid Telia teenusruuteri seadistamine ning siis muu ruuter, ruuter ja muu ruuter.. sest pakutavate hulgas õiget pole. |
tsitaat: |
Ühendus ETH/PON tehnoloogial
ETH/PON ühenduse puhul seadistatakse ruuterisse kaks IP liidest:
üks internetiühenduse jaoks ning teine Telia TV teenuse jaoks.
Interneti IP liidese parameetrid:
untagged (native) VLAN
Telia TV IP liidese parameetrid on järgnevad:
VLAN ID 4 (IEEE 802.1Q). 'tag 4' eemaldatakse ruuteris ning saadetakse edasi kohtvõrgu poole ilma tag-ta.
IPv4
Nii interneti kui Telia TV liides saavad dünaamilise avaliku IPv4 aadressi DHCP protokolli kaudu.
Mõlemale liidesele peab olema seadistatud "IP maskeraad" funktsionaalsus
DNS ja NTP servereid tuleb küsida DHCP abil (Option 6, Option 42).
IPv6
Interneti liidesele eraldatakse IPv6 aadress Prefix Delegation (PD) abil
Telia EE võrguplokist 2001:7d0 suurusega / 56.
IPv6 seadistamisel on oluline teada, et:
WAN liidesele ei eraldata IPv6 aadressi, kasutatakse link-local aadressi (unnumbered WAN)
Telia TV liidesele IPv6 aadresse ei eraldata
IPv6 marsruutimisinfo tuleb Routing Advertisment (RA) funktsionaalsuse abil
PD ja DNS serverite aadressid saadetakse DHCPv6 kaudu
Telia TV
Telia TV teenuse tööle saamiseks tuleb seadmes seadistada IGMP Proxy järgmiste parameetritega:
IGMP tüüp: 2
IGMP uplink: Telia TV IP liides (VLAN 4 või PVC 0/101)
IGMP downlink: lan
IGMP snooping: enabled (LAN)
Telia TV liidese jaoks tuleb dhcp-ga küsida 'option 121' (classless static routes)
Vaikelüüsina peab olema kasutatud interneti liides. Veendu, et selleks ei ole määratud Telia TV liides.
|
Kahjuks rakendab Telia oma ruuteri seadistamisel märkust:
NB! Selles juhendis on kirjeldatud Telia teenuste peamised parameetrid. Telia teenuste tõrgeteta tööle saamiseks võib sõltuvalt seadmest olla vaja teha täiendavaid seadistusi. Kõik seadmed ei pruugi olla Telia teenuste kasutamiseks tarkvaraliselt või riistvaraliselt sobivad. |
Foorumist on läbi käinud kaks märksõna:
UDP Proxy
RTSP Helper
Kumbagi Mikrotiku ruuter ei oska, aga väidetavalt Telia TV vajab. Kas õige?
|
|
tagasi üles |
|
 |
AgentDeus
HV kasutaja
|
17.12.2019 11:51:03
|
|
|
jaakjaak22, mis asi see välismaa on?
Et pikemaks stastormiks ei läheks, kus ma küsin hunniku jaburaid küsimusi iga kord, kui mingi jabur väide tuleb, siis ma selgitan parem koheselt.
IP ei oma mitte mingite lokatsiooni. Kogu lokaliseerimine on puhtalt kasutusstatistika tõttu genereeritud stahunnik! Telia oma TV puhul näiteks kasutab lokaliseerimiseks krdi trastunud fcking MAXMIND'i!!! Mis omakorda kui ei suuda tuvastada IP asukohta, lükkab selle IP koheselt RIPE baasis oleva superneti kirjelduse järgi kõige viimase kirje järgi.
Näiteks kui on
country: EE
country:NL
country: UA
siis lendad kirje puudumiesel koheselt ukrainasse maxmindi mõistuse järgi ja oh seda rõõmu pärast...
Geolokatsioon ei ole tulemüür!!! Raiuge see omale pähe!!! Eriti kui seda haldab kolmas partei!!!
Läti pangad näiteks on küsinud kohapeal olevate teenusepakkujate käest nende Lätis kasutatavad vahemikud ja ainult need lubanud enda pärisbaasidele ligi.
jägaja
Tikul ei käi kõik käsurea kaudu. Mina isiklikult kasutan enamasti winbox'i, sõber kasutab mul web'i. Käsurida siin on ainult paremaks presenteerimiseks, nende käskude järgi saad sa pmts vabalt ka graafilises keskkonnas klickida.
_________________ kindel on see et miski pole kindel |
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
17.12.2019 14:05:34
|
|
|
AgentDeus, RFC1918'nest oled midagi kuulnud?
Välismaailma all, mõtles jaakjaak22, RFC1918'as mitte kirjeldatud aadressi vahemikke.
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
jaakjaak22
HV kasutaja
|
17.12.2019 14:38:47
|
|
|
Ei kasutanud kordagi väljendit välismaa vaid välismaailm ehk avalik võrk ehk jah, RFC1918-s mitte kirjeldatud aadressi vahemikud. Geolokatsioon juurutamise rõõmud on tõesti kaunid
kanaj kirjutas: |
Hüpotees: Telia TV kõikide komponentide tööle saamiseks Mikrotiku ruuter ei sobi.
..
Kumbagi Mikrotiku ruuter ei oska, aga väidetavalt Telia TV vajab. Kas õige? |
Lühidalt:
* Ilma mingi lisakonfita: teenused töötavad 100% ja 720p kvaliteedis
* VLAN4 bridge või switch konf: teenused töötavad 100% ja 1080p kvaliteedis, välja arvatud Youtube. Kui selle funktsionaalsuse teleka enda või castinguga saad asendada, siis korras.
* igmp proxy: live-kanalid ja youtube töötavad, muu mitte
|
|
tagasi üles |
|
 |
kanaj
HV vaatleja
|
17.12.2019 14:46:18
|
|
|
Kahtlustan, et HBO ei tööta VLAN4 silla kaudu enam
|
|
tagasi üles |
|
 |
somnambuul
HV veteran

|
17.12.2019 14:52:09
|
|
|
kanaj kirjutas: |
Kahtlustan, et HBO ei tööta VLAN4 silla kaudu enam |
Eile õhtul töötas, ilma kahtlusteta.
|
|
Kommentaarid: 60 loe/lisa |
   |
54 |
|
tagasi üles |
|
 |
AgentDeus
HV kasutaja
|
18.12.2019 18:57:56
|
|
|
Kogu mu pime (loe: aju automaatselt tõlkis välismaailma välismaaks) viha selle vastu tuli tegelt sellest, et mu enda AS tagant digiboxi järgi visates sain sellise toreda teavituse Telialt, et saad kasutada ainult Eestis. Peale kõnet nende juhtimiskeskusesse selgitati, kuidas ma võin sügavale koledasse kohta minna, sest see IP on Maxmindi poolt tuvastatud kui Ukraina! Mis siis, et route objekt on tehtud puhtalt EE'na ja tegelt on see võrgutükikene juba aastast 96 Eestis tiksunud...
jaakjaak22 listi esimest väidet täiendaks:
* Ilma mingi lisakonfita: teenused töötavad 100% ja 720p kvaliteedis AGA ei näidata osasid tellitud kanaleid. Mul vist oli Nickelodeon hall menüüs koheselt vms
_________________ kindel on see et miski pole kindel |
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
VeixES
HV veteran
|
06.01.2020 16:47:31
|
|
|
Nii, vahepeal on siin mainitud et mingitel MT switchidel on IGMP snooping tööle saadud.
Kas oleks võimalik kellelgi soovitada siis 8 pordiseid switche millel IGMP snooping töötaks. Sooviks teised pordid multicast-ist puhtana hoida(vä sissetulev ja see mis digibox läheb).
_________________ Tule ja arutle mobiilsidest, võrkude kaardistamisest, tehnoloogiast, telefonidest ja operaatoritest http://t.me/cellmappereesti |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
06.01.2020 18:22:36
|
|
|
No ma tahaks pigem 16+ pordist switchi. tp-linkist 8 pordisest sain just lahti, kuigi sellega telia teenused toimisid. Muidu hea asi aga aukudest oli karjuv puudus,
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
Kommentaarid: 141 loe/lisa |
   |
1 :: |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
jaakjaak22
HV kasutaja
|
07.01.2020 01:34:18
|
|
|
[veix] kirjutas: |
Nii, vahepeal on siin mainitud et mingitel MT switchidel on IGMP snooping tööle saadud.
Kas oleks võimalik kellelgi soovitada siis 8 pordiseid switche millel IGMP snooping töötaks. Sooviks teised pordid multicast-ist puhtana hoida(vä sissetulev ja see mis digibox läheb). |
Miks sul seda igmp snoopingut vaja on, kui tahad ühte porti digitv ajada ja teised pordid multicastist puhtad hoida?
|
|
tagasi üles |
|
 |
VeixES
HV veteran
|
11.01.2020 09:59:34
|
|
|
jaakjaak22 kirjutas: |
[veix] kirjutas: |
Kas oleks võimalik kellelgi soovitada siis 8 pordiseid switche millel IGMP snooping töötaks. Sooviks teised pordid multicast-ist puhtana hoida(vä sissetulev ja see mis digibox läheb). |
Miks sul seda igmp snoopingut vaja on, kui tahad ühte porti digitv ajada ja teised pordid multicastist puhtad hoida? |
Mul tuleb kahte teleka kohta mõlemasse 1 kaabel seinast. Sinna otsa paneksin siis switch mis snoopingut teeks. 1 port sisse, 1 port arris, 1 portidest on Wifi AP + teised pordid erinevad muud seadmed. Praegusel hetkel pritsib multicast wifi-sse konstantse stream-iga ja see mõjutab tõsiselt wifi toimimist. Kuna Wifi AP-d ei ole targad seadmed siis loodan et saaksin miski veidi targema switchiga ära snoopida igmp vms. Vähemalt nii olen ma aru saanud et kuidas see käib.
Mul vahet ei ole mis tootja oma, peaasi et toimiks see snooping. Switche on niikuinii vaja
Kas see switch oleks parem vlan ja igmp snooping jaoks? https://www.netgear.com/support/product/GS108Ev3.aspx#docs
Võrreldes siis https://www.tp-link.com/us/business-networking/easy-smart-switch/tl-sg108e/
Arvamusi paluks
_________________ Tule ja arutle mobiilsidest, võrkude kaardistamisest, tehnoloogiast, telefonidest ja operaatoritest http://t.me/cellmappereesti |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
20.01.2020 20:37:20
|
|
|
Ühest teisest teemast..
Enamus kasutajaid on aidanud Mikrotiki SFP VDSL konverteri paigaldamine, kui asi telefoniliinipõhine. Saab intenoga majandamise lõpetada. |
Üldiselt olen veebis ainult näinud küsimisi, et mis ja millist mudelit SFP selle VDSL jaoks vaja kasutada. Meil on nüüd ka 35b versioon kasutusel, sellele ka mingit lahendust on?
Lihtsalt teoreetiline huvi. Kas keegi on ka siinmail mingi toimiva lahenduse püsti pannud?
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
20.01.2020 21:26:46
|
|
|
jägaja kirjutas: |
Ühest teisest teemast..
Enamus kasutajaid on aidanud Mikrotiki SFP VDSL konverteri paigaldamine, kui asi telefoniliinipõhine. Saab intenoga majandamise lõpetada. |
Üldiselt olen veebis ainult näinud küsimisi, et mis ja millist mudelit SFP selle VDSL jaoks vaja kasutada. Meil on nüüd ka 35b versioon kasutusel, sellele ka mingit lahendust on?
Lihtsalt teoreetiline huvi. Kas keegi on ka siinmail mingi toimiva lahenduse püsti pannud? |
Teoreetiline on see:
https://www.proscend.com/en-gb/product/sfp/190t.html#overview
Praktikas mõtlesin ja uurisin Ubi seadmetele SFP VDSL2 modemit ja v35b oli pikka aega vaka all, nüüd see uus versioon väljas.
Samas ma pole kindel kas ma mängimise jaoks raatsiks seda hankida. Pigem liiguks siis juba fiibri teed ja seal peab Huawei PON vahel olema niikuinii.
|
|
Kommentaarid: 259 loe/lisa |
   |
2 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
20.01.2020 22:01:31
|
|
|
Nojah. Kui fiiber koju levib siis saab ka sellega mängida. Muidu oleme rahul ka "Parem varblane peos, kui tuvi katusel" lahendusega ehk VDSL 35b , samas unistame rammusamast tuvist
|
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
20.01.2020 22:14:15
|
|
|
Ma täpsustan, hetkel saan vasega kuni 200M kätte ja Genexise taga on Ubiquiti seadmete võrk.
Mõte oli lihtsalt kas hankida mõni Ubi SFP ruuter, SFP vdsl2 sinna sisse ja siis mängida konfiga, et nii tv kui net oleks viisakas.
kuna aga kulutused kaalusid üle juba selle, et ehk pigem fiiber panna, siis ma eeldasin, et pärast ma ei pane seda ostetud vasekola enam kusagile.
hetkel jääb nii, nagu on sest vask toidab veel ära.
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
warwas
HV Guru

|
21.01.2020 11:46:11
|
|
|
Hmm...
indrpo @ 11.04.2018 19:41 kirjutas: |
2. Mida kindlasti saama ei hakka on täna välja tulnud VDSL V35B standardil töötavatel ühendustel alternatiivseadmete kasutus. Põhjus lihtne, iga junn ei oska Vectrongi ning see on võluvits mis terves kaablis ja jaamas tegeleb klientide teenuste stabiilsema hoidmisega. VDSL 35b võrgus jäävad lubatuks vaid Intenod (sinna otsa ehitage mida vaja). |
Ehk siis kas Telia on vahepeal leebunud ja lubab ikkagi ka alternatiivsed seadmed liinile?
viimati muutis warwas 21.01.2020 12:12:46, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 247 loe/lisa |
   |
3 :: |
224 |
|
tagasi üles |
|
 |
ufo56
HV Guru

|
21.01.2020 11:50:58
|
|
|
Ehk siis kas Telia on vahepeal leebunud ja lubab ikkagi ka alternatiivsed seadmed liinile?
|
Fiibri ja KMI võrkudes on alati lubatud, kui confida oskad
   |
67 |
|
tagasi üles |
|
 |
warwas
HV Guru

|
21.01.2020 12:11:51
|
|
|
ufo56 kirjutas: |
|
Fiibri ja KMI võrkudes on alati lubatud, kui confida oskad |
Seda küll. Ma polegi vastupidist väitnud.
Leebumise küsimus käis indrpo väite kohta, et Telia ei lase ühtegi "võõrast" v35b seadet liinile.
|
|
   |
224 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
21.01.2020 13:13:52
|
|
|
ma ei tea, et piiranguid oleks olnud, v35b jaama tulekuga on ainus piirang TG789 ei tohi oma bugise vectoringi tõttu võrgus olla. Ilmselt kehtib ka teiste tundmatute vdsl seadmetele millel vectoringi pole või ei toimi.
kui seade v17 või v35b pole probleemi.
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
warwas
HV Guru

|
21.01.2020 13:26:27
|
|
|
indrpo kirjutas: |
ma ei tea, et piiranguid oleks olnud, v35b jaama tulekuga on ainus piirang TG789 ei tohi oma bugise vectoringi tõttu võrgus olla. Ilmselt kehtib ka teiste tundmatute vdsl seadmetele millel vectoringi pole või ei toimi.
kui seade v17 või v35b pole probleemi. |
No siis on ju hästi
Mul oli lihtsalt hästi meeles see Sinu pea 2 aasta tagune väide, et kõik teised seadmed peale Inteno saavad jalaga.
Mis selle Proscend'i jupstüki hind muidu on?
|
|
   |
224 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
21.01.2020 13:46:47
|
|
|
warwas kirjutas: |
Ehk siis kas Telia on vahepeal leebunud ja lubab ikkagi ka alternatiivsed seadmed liinile? |
Ta mõtles selle lausega, "Genexise taga on Ubiquiti seadmete võrk." vast seda toodet. https://pood.telia.ee/productInfo/562/ruuter-genexis-pure-ed500/ED500A-TELIA
indrpo, üsiksin huvi pärast, kas telia digiboksid on sul ka Ubiquiti (Ilmselt siis UniFi seeria) taga ja saavad kõik teleteenused kätte?
|
   |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
21.01.2020 13:52:42
|
|
|
jägaja, ikka, genexis/inteno teeb võrku nagu ikka, Unify switch ja apd käigus, digiboksid toimivad ka switchi taga nagu ikka.
Seal kus mul veel fiiber ja ka unify ruuter pole tv vajadust ja pole viitsinud ka vlanindust katsetada aega olnud.
Proscendi hinda peab googeldama, Ubi foorumites on sellest räägitud ja mujal riikides toimib.
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|