praegune kellaaeg 10.11.2024 21:47:59
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
sõnum |
|
Tanel
HV Guru
|
03.05.2018 09:40:15
Millised on GDPR ehk isikuandmete kaitse üldmääruse kohaldamise stsenaariumid |
|
|
itcollege.ee wiki lehel on toodud negatiivne stsenaarium, kui Eesti ettevõtted pole suutnud kohanduda GDPR ehk isikuandmete kaitse üldmäärusega.
Negatiivne stsenaarium
2018 aastaks GDPR üldmääruse jõustumisel ei ole Eesti suutnud viia sisse kohalikus seadusandluses muudatusi ning teda ootab Euroopa Liidu poolt trahv. Advokaadid näevad turupotentsiaali ning valmistavad ette füüsilisi isikud (ka. töötajaid), ettevõtete ning tööandjate peale kaebama. Euroopa Liidu fondidest eraldatakse liikmesriikidele raha kohalike andmekaitseasutuste rahastamiseks mis tõttu viiakse läbi mastaapselt reide ja väikeettevõtted on sunnitud trahvide tõttu oma tegevuse lõpetama. Väiksemad IT teenusepakkujad (ka IKT) ei suuda konkurentsitingimustele vajaminevaid investeerinuid andmekaitse nõuete täitmiseks teha ja lõpetavad tegevuse. Digitaalandmed liiguvad väiksematelt (ka kodumaistelt) suurkorporatsioonide kätte, kes suudavad nõutud tingimustele vastata. Kohalikud IT spetsialistid ja administraatorid jäävad tööta ning tekib ümberõppevajadus.
Isikute ja isikuandmete üle meelitamiseks kasutatakse uus turusolkimise võtteid millele paljud ettevõtted ei suuda vastu seista ja peavad oma tegevuse lõpetama. Kolmandad riigid lõikavad nende kätte sattuvatest Euroopa Liidu kodanike isikuandmetest kasu, kuid samas EL liikmesriikide konkurentsivõime andmete kustutamise tõttu kannatab. Tekib üle reguleerimine ning väikeettevõtted ei suuda ennast nõuetekohaselt kaitsta. Riigil tekib uus pealekaebamise propageerimise idee (nagu tänaseks tänaseks on töösõidud ja üürikorterid) mille tõttu kannatavad väikeettevõtted ning lõpetavad oma tegevuse.
Allikas: https://wiki.itcollege.ee/index.php/GDPR_ehk_isikuandmete_kaitse_%C3%BCldm%C3%A4%C3%A4rus_-_andmek%C3%A4itluse_kultuuri_muutus#Negatiivne_stsenaarium
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator
viimati muutis Tanel 26.01.2021 12:42:19, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
|
napoleon
Unknown virus
|
03.05.2018 12:37:09
|
|
|
Aga kas keegi üldse on aru saanud, mis selle GDPR kontekstis isikuandmed on. Oletame, et mul on kuskil baasis inimese eesnimi, telefoni number millelt ta ühendust võttis(mis võib aga ei pruugi tema number olla) ja auto number(auto samuti võib aga ei pruugi talle kuuluda). Näiteks kirje Tarmo;55667788;123ABC. Kui nüüd tuleb üks Tarmo küsima mis andmeid mul tema kohta on või nõuab enda andmete kustutamist, siis ma tegelikult ei suuda ju kokku viia, kas baasis see kirje üldse on selle sama Tarmo kohta. Kõikide Tarmode andmeid talle ka ju väljastada ei tohi, et vaadaku ise mis tema kohta käib. Teistpidi kui mul pole otseselt vaja tema sünniaega, perekonnaseisu, veregruppi jne. andmeid mille põhjal juba täpsemalt isiku tuvastada saaks, siis nagu ei tohiks selliseid andmeid koguda. Nokk kinni saba lahti?
|
|
tagasi üles |
|
|
Tanel
HV Guru
|
03.05.2018 12:38:35
|
|
|
https://wiki.itcollege.ee/index.php/GDPR_ehk_isikuandmete_kaitse_%C3%BCldm%C3%A4%C3%A4rus_-_andmek%C3%A4itluse_kultuuri_muutus#Tundlikud_isikuandmed
tsitaat: |
GDPR kaitse all olevad andmed
Järgnevalt on loetletud andmete liigid, mida GDPR kaitseb, ja mõned näited [7] [8]:
Põhilised isikuandmed: täisnimi, kodune aadress, isikukood, dokumendi number
Isiku geolokatsioon ja seadme andmed: hetkeasukoht, IP-aadress, küpsiste andmed, RFID-märgendid, brauseri küpsised,
Veebiandmed: hüüdnimed ja kasutajanimed, sotsiaalmeedia postitused ja pildid [9], e-mail
Tervise- ja geneetilised andmed: füüsiline tervis, psüühiline tervis, haigused
Biomeetrilised andmed: nägu, sõrmejäljed, allkiri
Pangaandmed: krediitkaardi andmed
Sõiduki ja juhi andmed: juhiloa number, auto andmed
Rassilised või etnilised andmed
Poliitilised arvamused
Seksuaalne orientatsioon |
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
tagasi üles |
|
|
napoleon
Unknown virus
|
03.05.2018 12:51:45
|
|
|
Nojah, aga küsimus jääb. Oletame et mul ei ole isikukoodi ega täisnime koos sünniajaga mille järgi isik üheselt tuvastada. Aga on näiteks mingi hetkel GPS koordinaadid, ip aadress vms.
Kuidas näiteks HVF selle lahendas. ID kaardiga autentimata kasutajate kohta on siin ka põmst ju nickname, e-posti aadress. E-posti aadress võib ka olla veel a'la info ät meesjakoer.ee mis ei tuvasta üheselt isikut. Samas IP aadress on ja tema enda postitused ka on, kus võib olla igasuguseid andmeid. Tuleb nüüd mingi tont nõudma, et kustuta kõik ära. Kuidas üheselt tuvastada, et tegemist on selle sama kasutajaga. Kui ta oma foorumi parooli teab, siis on vähemalt mingi kaudne tõend, et tegemist on sama isikuga kuigi konto võib olla ka kaaperdatud. Aga kui parool on ununenud ja mailiaadress enam ei toimi, mis siis saab?
|
|
tagasi üles |
|
|
Draqula
HV Guru
|
03.05.2018 12:54:06
|
|
|
napoleon kirjutas: |
Aga kas keegi üldse on aru saanud, mis selle GDPR kontekstis isikuandmed on. Oletame, et mul on kuskil baasis inimese eesnimi, telefoni number millelt ta ühendust võttis(mis võib aga ei pruugi tema number olla) ja auto number(auto samuti võib aga ei pruugi talle kuuluda). Näiteks kirje Tarmo;55667788;123ABC. Kui nüüd tuleb üks Tarmo küsima mis andmeid mul tema kohta on või nõuab enda andmete kustutamist, siis ma tegelikult ei suuda ju kokku viia, kas baasis see kirje üldse on selle sama Tarmo kohta. Kõikide Tarmode andmeid talle ka ju väljastada ei tohi, et vaadaku ise mis tema kohta käib. Teistpidi kui mul pole otseselt vaja tema sünniaega, perekonnaseisu, veregruppi jne. andmeid mille põhjal juba täpsemalt isiku tuvastada saaks, siis nagu ei tohiks selliseid andmeid koguda. Nokk kinni saba lahti? |
Isikuandmete käitlemiseks on sul 3 võimalikku alust:
- Teenuse osutamiseks vajalikud andmed (ehk kui sa pakud kliendile teenust siis sa võid teenuse osutamiseks vajalikku minimaalset komplekti tema andmetest hoida)
- Seadusandlik alus (näiteks ettevõte, kes peab mingi seaduse alusel esitama andmeid näiteks Maksuametile)
- Kui 2 eelmist ei päde siis jääb veel inimese fikseeritud nõusolek, mida inimesel on õigus tagasi võtta
|
|
tagasi üles |
|
|
napoleon
Unknown virus
|
03.05.2018 13:05:24
|
|
|
Draqula, ok teenust pakkudes tekib mingi võlaõiguslik suhe ja siis 3 aastat võib kogutud andmeid hoida kuna kolme aasta jooksul võib ükskõik kumb osapool tsiviilasjaga kohtusse pöörduda kui miski ei sobinud. Arveid jms. võib siis hoida 7 aastat, kuna selleks kohustab seadus. Aga ikkagi jääb küsimus, et kui klient nüüd enne selle tähtaja möödumist küsib mis andmed tema kohta on, siis need andmed on tõepoolest kuskil baasis olemas, aga kui pole isikukoodi ega täisnime koos sünniajaga, siis ei õnnestu neid üheselt konkreetse isikuga siduda.
|
|
tagasi üles |
|
|
190318
HV kasutaja
|
03.05.2018 13:08:39
|
|
|
Tanel,
Ma püüan seletada paremini:
Negatiivne stsenaarium: <nimekiri kohutavatest asjadest> => Eestis toimub IKT osaline, kui mitte ahelreaktsioonina lausa täielik väljasuremine
|
|
tagasi üles |
|
|
Draqula
HV Guru
|
03.05.2018 13:39:22
|
|
|
Draqula, ok teenust pakkudes tekib mingi võlaõiguslik suhe ja siis 3 aastat võib kogutud andmeid hoida kuna kolme aasta jooksul võib ükskõik kumb osapool tsiviilasjaga kohtusse pöörduda kui miski ei sobinud. Arveid jms. võib siis hoida 7 aastat, kuna selleks kohustab seadus. Aga ikkagi jääb küsimus, et kui klient nüüd enne selle tähtaja möödumist küsib mis andmed tema kohta on, siis need andmed on tõepoolest kuskil baasis olemas, aga kui pole isikukoodi ega täisnime koos sünniajaga, siis ei õnnestu neid üheselt konkreetse isikuga siduda. |
Ok. Selle küsimuse võiks siis tõesti Andmekaitseinspektsioonile esitada - nemad hakkavad ju puid ja maid meil jagama ning tõlgendama.
GDPR räägib andmetest mille järgi on võimalik isik tuvastada - sinu näitel aga on andmekomplekt mille järgi pole võimalik, vähemalt mitte otseselt, isikut tuvastada.
|
|
tagasi üles |
|
|
Max Powers
|
03.05.2018 18:17:17
|
|
|
Anonümiseerimine on ok. Iseasi, kui palju nendest sulle endale kasu on.
GDPR ei muutnud asju nii palju, et nüüd kõik hukka peaks minema. Meil oli ka ennem ühtteist olemas, ka venelased ei toonud meile kultuuri
|
|
tagasi üles |
|
|
jägaja
HV Guru
|
03.05.2018 19:51:54
|
|
|
vaatan loo kulgemist
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
tagasi üles |
|
|
Delta
HV Guru
|
03.05.2018 21:45:42
|
|
|
Maxim Puente kirjutas: |
Anonümiseerimine on ok. Iseasi, kui palju nendest sulle endale kasu on.
GDPR ei muutnud asju nii palju, et nüüd kõik hukka peaks minema. Meil oli ka ennem ühtteist olemas, ka venelased ei toonud meile kultuuri |
Nii on. Enamus asju on ka tänases IKS-is kirjas. GDPR-i massilise kajastuse on tinginud ikkagi need suured numbrid sanktsioonide osas. Põhihäda ongi pigem see, et paljud ootavad rakendusseadust ega kavatse enne midagi teha, adumata, et tegelikult on liikmesriikidele jäetud õigust ise otsustada suhteliselt vähe ja midagi selgemat kohalikus mastaabis ei tule. Ok, sanktsioonid saab Eesti erandi korras ise määrata, aga vähemalt esmases eelnõus olid needki suht prisked.
_________________ airgun.planet.ee - õhkrelvad ja taskulambid
Salva kindlustus = probleemid |
|
tagasi üles |
|
|
joulukas
Kreisi kasutaja
|
04.05.2018 10:22:36
|
|
|
Aga kas keegi üldse on aru saanud, mis selle GDPR kontekstis isikuandmed on. Oletame, et mul on kuskil baasis inimese eesnimi, telefoni number millelt ta ühendust võttis(mis võib aga ei pruugi tema number olla) ja auto number(auto samuti võib aga ei pruugi talle kuuluda). Näiteks kirje Tarmo;55667788;123ABC. Kui nüüd tuleb üks Tarmo küsima mis andmeid mul tema kohta on või nõuab enda andmete kustutamist, siis ma tegelikult ei suuda ju kokku viia, kas baasis see kirje üldse on selle sama Tarmo kohta. Kõikide Tarmode andmeid talle ka ju väljastada ei tohi, et vaadaku ise mis tema kohta käib. Teistpidi kui mul pole otseselt vaja tema sünniaega, perekonnaseisu, veregruppi jne. andmeid mille põhjal juba täpsemalt isiku tuvastada saaks, siis nagu ei tohiks selliseid andmeid koguda. Nokk kinni saba lahti? |
Lihtsalt öeldes, kõik andmed, mille järgi on tuvastatav füüsiline isik, sealhulgas mõnda teist andmeallikat kasutades. (telefoni number, IP aadress, nimi, e-posti aadress (nii töö kui isiklik).
_________________ HinnaVaatlus liituja nr. 285 |
|
tagasi üles |
|
|
CnZ
HV veteran
|
22.05.2018 18:26:21
|
|
|
Sedo saatis kirja:
tsitaat: |
On May 25, 2018, the General Data Protection Regulation will take effect. This means the WHOIS will “disappear”. In the new public record system, personal data will no longer be visible either to individuals or Sedo. So far we were able to verify from the WHOIS records that you are the legitimate owner of the domains you listed for sale. This means it will be much harder for us to match your account data with the WHOIS information in order to clear your domains for sale on our site. |
|
|
tagasi üles |
|
|
sooty
HV veteran
|
22.05.2018 18:41:35
|
|
|
Kas juriidilised isikud jäävad WHOISi nähtavaks või kaovad koos füüsiliste isikutega?
|
|
tagasi üles |
|
|
CnZ
HV veteran
|
|
tagasi üles |
|
|
AlvinL
Kreisi kasutaja
|
22.05.2018 19:19:23
|
|
|
Isikuandmete mõiste on üsna ähmane. Eelmine aasta töötasin veidi sel teemal. Põhimõtteliselt, andmete kogum, mille korral "mõistiliku ressursi kuluga" on isik üheselt tuvastatav, kvalifitseerub isikuandmetena (jah, võite mis tahes idiootsusi välja mõelda, mille põhjal cross-check tuvastab isiku). Samas, ma olen matemaatika haridusega, minu jaoks on palju juriidilist mula ähmane ebatäpne ja mitmetimõistetav.
FIEd on saatanast.
_________________ Võimatu on teha midagi lollikindlaks, sest lollid on haruldaselt leidlikud. |
|
tagasi üles |
|
|
degreal
HV veteran
|
25.05.2018 11:49:53
|
|
|
Kui ma tellin veebipoest näiteks joonlaua smartposti pakiautomaati, kas siis minu nimi, email ja kodune aadress on teenuse osutamiseks vajalikud andmed?
|
|
tagasi üles |
|
|
jägaja
HV Guru
|
25.05.2018 14:35:50
|
|
|
Küsitakse jah mingil arusaamatul põhjusel kodust aadressi ise järgi minemise või pakiautomaati saatmise puhul. Arvutitark küsib alati seda absurdsena näivat koduaadresi, kui pakki koju ei saadeta.
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
tagasi üles |
|
|
degreal
HV veteran
|
25.05.2018 14:47:29
|
|
|
Samas tuleb tõdeda et elektroonikapoodides on GDPR juba ammu rakendatud. Kui ostutsekk ära on kadunud ja küsida, kas pangatehingu numbri järgi saab garantiiremonti teostada siis ütlesid mulle, et nad ei säilita mingisugust infot selle kohta mida kellele kunagi müüdud on.
|
|
tagasi üles |
|
|
napoleon
Unknown virus
|
25.05.2018 14:48:08
|
|
|
Prestashopi ja pakiautomaadi puhul oli vist see jama, et ei saanud seda aadressi küsimist kuidagi välja lülitada. Vähemalt üks tuttav poepidaja mulle nii ütles kui küsisin miks automaati tellides kodust aadressi nõutakse.
|
|
tagasi üles |
|
|
LKits
HV Guru
|
|
tagasi üles |
|
|
Henry
HV veteran
|
25.05.2018 19:37:07
|
|
|
Ostu tõendab ka kontoväljavõte, kui kaardiga makstud. Poe enda asi, kuidas nad selle ära seovad.
Aga mulle mitmed poed, kelle uudiskirjaga olen liitunud, saatnud meili, et "selline uus seadus hakkas kehtima ja isegi kui ma midagi ei kliki kirjas, siis uudiskirju saadavad ikka edasi". Kas nii ongi?
_________________ m: meeste rahakott, h 15€ |
|
tagasi üles |
|
|
kolli
HV vaatleja
|
26.05.2018 10:23:00
|
|
|
kaup24 ei küsi pakisaatmisel koduaadressi.
isikuandmeid ei pea üldse kuskil esitama! Seda tean tor kasutajana väga hästi!
Siin olen juba õppetunni saanud, mis on isikuandmed!
|
|
tagasi üles |
|
|
Goon
Kreisi kasutaja
|
26.05.2018 10:49:20
|
|
|
Postimees on teinud, et on pannud suure pika teate üles. Et kui tahad seda eest ära saada, siis peab vajutama, et oled nõus.Keelduda nii, et see ära kaoks ei saa? Miks selline asi lubatud on?
|
|
tagasi üles |
|
|
Renka
HV Guru
|
26.05.2018 11:38:52
|
|
|
Goon, keeldud sellega, et saiti ei külasta.
Ükski sait ei tee kahte versiooni - küpsistega ja ilma. See kui sa saiti külastad annabki juba nõusoleku. See riba on ainult teavituseks (mis on omakorda täiesti ajuvaba EU nõue).
_________________ There is no place like 127.0.0.1 |
|
tagasi üles |
|
|
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|