Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Arvuti ja internet »  Euroopa Liit asub toiteallikate säästlikkust kontrollima märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.04.2009 07:40:22 Euroopa Liit asub toiteallikate säästlikkust kontrollima vasta tsitaadiga

link :: minut.ee


Euroopa Liit ei jälgi ainuüksi Microsofti tegemisi. Võttes luubi alla kogu tehnoloogia, on asutud erinevaid aspekte tänapäeva maailmast üle vaatama uue pilguga. Nüüd on luubi alla sattunud energia säästmine toiteallikates - aasta pärast jõustuvad ettekirjutused mõjutavad nii nutitelefonide kui ka sülearvutite hingeelu. Eesmärgiks on saada kasutuses mitteolevate toiteadapterite energiakasutus alla 0,5W aastaks 2010 ning aasta hiljem juba 0,3W piirile.

See ei paista olevat palju esmapilgul, kuid kui võtta arvesse, et samasuguse raiskamisega jätkates läheb aastal 2020 "kaotsi" niipalju elektrienergiat kui praegu kulub terve Leedu peale. Uued eeskirjad näitavad ära, et toiteadapterite efektiivsuskoefitsendi - sarnased reeglid peaksid lombi taga peatselt jõustuma tänu US Energy Star nimelisele ühendusele.

_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

liitunud: 04.04.2003




sõnum 14.04.2009 08:47:49 vasta tsitaadiga

Mõistlik on seda kontrollida küll, kuna paljude tootjate korral on tegu puhtal kujul "reklaamitrikiga" ja tegelik ooteasend tarbib üksjagu rohkem energiat kui kusagil kleepsul kirjas on.

Aga reaalse, mikrotarbimise saab ikkagi mingi täiesti teistsuguse skeemilahendusega. See praegune 5V SB generaatorskeem on ise oma ehituslikult üksjagu suur vooluõgard.
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
kose2ik
HV kasutaja
kose2ik

liitunud: 02.05.2002




sõnum 14.04.2009 13:05:09 vasta tsitaadiga

Seoses säästureziimi ajastuga ( majanduslangus ) võiksid kõik tarbijad ka oma väljaminekud üle kontrollida.
isiklikult olen vahetanud enamus hõõglambid ( 40-100W ) ümber kas 3-5W led-lampide vastu või säästulampide.
Samas vaatasin, et ka vanemad kuvarid peab välja lülitama nupust , mitte jätma säästu reziimil toitevõrku.
Ehk siis lihtsam on kasutada nupuga pikendusjuhet , millest välja lülitades saaks 0w tarbimist.
Rahas pole mõtet arvestada säästu tulemust ümber, vaid ikka selles mõttes , et "kui ei kasuta siis miks raisata?"

_________________
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 40
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
tige kala
HV veteran
tige kala

liitunud: 16.11.2004




sõnum 14.04.2009 14:09:23 vasta tsitaadiga

kose2ik, õige, ma ei saa aru nendest inimestest kes ööseks jätavad kõik oma tehnika tööle, et hommikul oleks hea mugav kohe kasutama hakata. Saaks aru kui mingi torrent käib öösel siis jah aga tavaliselt lihtsalt arvuti sahistab omaetteja töötab.
_________________
Kommentaarid: 66 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
TheDJ
HV veteran

liitunud: 02.02.2003




sõnum 14.04.2009 15:36:57 vasta tsitaadiga

Juba umbes kuu olen teleri (CRT 32") pannud ka stand by nupu kinni kuna milleks see peaks sees olema kui nagunii ei vaata/ei käi. Sama teen monitoriga, kui ikka lähedal pole siis kinni kõik.Kõik Stand by asjad püüan välja lükata.Milleks nad seal midagi ootavad (v.a kell ja dvd-mängija) Mikrolaineahju digitaalse kella tahaks ka välja lülitada aga nojah...mis on see on iga kord ei viitsi kella ka uuesti seadistama hakata ja kogu aeg sisse-välja ka ei taha klõpsida.
_________________
Võta aega veidi ringi vaadata
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

liitunud: 04.04.2003




sõnum 14.04.2009 15:40:52 vasta tsitaadiga

TheDJ: Aga milleks Sa pead ise sellega tegelema. Võid ju aretada väikse elektroonika-skeemi (taimeri), mis teatud aja jooksul pärast Stand-By-d seadme "võrgust" täiesti välja lülitab thumbs_up.gif
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
mikk36
HV Guru
mikk36

liitunud: 21.02.2004




sõnum 14.04.2009 16:34:38 vasta tsitaadiga

Säästame küll elektri arvet makstes, kuid teeme selle tasa soojusenergia arvega.
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
NATAS999
HV Guru

liitunud: 02.04.2007




sõnum 14.04.2009 16:42:37 vasta tsitaadiga

mina jätan oma PC stand by'sse (S3 või mis asi see õieti on) ja kuna monitor on sama pikenduse otsas, siis ka see jääb kindlalt mingisse standby olekusse, ses mõttes, et lülitan ikka välja, aga kuhugi jääb talle vool alles, kuna tal need nupud kõik puutetundlikud.
kodukino ressiiveril ka ilmselt mingi tarbimine taga, kuna sisse/välja lülitades tundub mingi relee klõpsakas käivat. päris ilma tarbimiseta vist nupust releed käima juba ei lülita (tegemist on just nimelt nupuga, mitte lülitiga) ja manuaalist on meelde jäänd, et kas vist nädala jooksul, kui voolu ei saa, kaovad seadistused ära ressiivril mälust. subaka võimu ei viitsi ka igakord välja lülida, kuna on väga ebamugavas kohas ja kuna pole viicind icon_redface.gif korpust ümber ehitada talle, siis kerge vääratamise korral on võimalik sealt karmlaks saada.

_________________
"Kuidas on see hea?"
-Auto kirurgia kliinik
Kommentaarid: 41 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 39
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Magic
HV Guru
Magic

liitunud: 28.12.2001




sõnum 14.04.2009 17:46:12 vasta tsitaadiga

mikk36 kirjutas:
Säästame küll elektri arvet makstes, kuid teeme selle tasa soojusenergia arvega.

täpselt nii, ma mingis teemas ka kirjutasin, et need säästmisega lolliks läinud mutikesed panevad tegelikult tohutu põntsu ka ülejäänud korteritele - neil ju külmem ja siis peab sooja juurde keerama ja teised jällegi hoiavad aknaid koguaeg tuulutuse peal ja lasevad kalli sooja välja icon_biggrin.gif
Eks korteris reeglina ikka kasu jah, samas eramajas mul küll suht savi - soojusena saan ikka enamuse kulust tasa icon_smile.gif
Arvuti aastaid pidevalt sees olnud, hetkel küll natuke jama variant, sest kütab keldrit, aga eks hoiabki üleliigse niiskuse eest.
Hetkel niipalju hoian kokku, et ei kasuta dual LCD lahendust - hetkel praktiline vajadus puudub, kuigi sellest mugavusest tunnen vahest puudust.
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
vladimir
HV kasutaja
vladimir

liitunud: 03.09.2004




sõnum 14.04.2009 19:04:14 vasta tsitaadiga

Natuke huvitavat lugemist samal teemal tehnilisest vaatenurgast: http://sound.westhost.com/articles/external-psu.htm. Pole see adapterite-laadijate tarbimise vähendamise idee nii roosiline midagi - SMPS trafo asemel (mida plaanitakse läbi suruda) toob omaga kaasa ka rea probleeme.

tsitaat:
EMI (electromagnetic interference). Iron cored transformers (linear power supplies) cause almost no EMI, either as conducted or radiated emissions. Switchmode supplies operate at high frequencies, and this causes inevitable EMI. While the individual levels may be low, in a typical household there could be anything from 1 to 10 (or more) external supplies in use, each contributing to radio frequency noise pollution and additional conducted emissions into the mains wiring.

Power Factor. While the power factor of small iron cored transformers is rather poor, the nature of the nominal sinewave mains supply is not seriously affected, and the lagging power factor is easily corrected by means of capacitance. This is typically performed at power generation and/or distribution stations using automated equipment to optimise the power factor as needed and thus reduce transmission losses.

Switchmode power supplies (SMPS) typically have a much worse power factor than linear supplies, and the current waveform is non-sinusoidal. This non-linear current waveform cannot be corrected with bulk capacitance - indeed, it is only possible to make the correction at the power supply itself, or with a resistor-capacitor-inductor "bulk" filter that is simply not available as a product at this time. Because of the waveform, power is drawn from the mains only at the peaks of the AC voltage.

All (non-power factor corrected) SMPS can be expected to draw a mains current that is many times that actually used. Because the excess current does not register on a wattmeter, it seems that no-one considers it to be important. The entire power distribution system suffers though - as power factor is reduced, transmission losses increase. This reduces the capacity of the entire transmission system, from street cabling, sub-stations and all the way to the alternators. As a result, we also have a "dirty" mains supply, with far more noise and distortion than is desirable.

I recommend that everyone involved read (and understand) the information from Integral Energy ...

Harmonic Distortion in the Electric Supply System

This technical note describes the ramifications of harmonic current and its implications for all power supplies that have a poor power factor caused by the non-linear current waveform. As more and more switching power supplies are added to the network, the problem simply becomes worse.

Longevity. Current linear supplies have an indefinite life - they are extraordinarily reliable. The materials used are also relatively easily separated for recycling should the government ever become serious about waste reduction. In contrast, typical Asian made SMPS units are very shoddy, and cannot be expected to last for more than a few years (vs. 20+ years for linear). A wide range of disparate materials are included in manufacture, making recycling very difficult and uneconomical.

AC-AC power supplies were mentioned, but there is currently no practical alternative to an iron cored transformer. While it is theoretically possible to make an SMPS with a sinewave output, the cost penalty will be at least an order of magnitude, and overall complexity will be such that reliability and efficiency can be expected to be highly adversely affected. Whether these are used with or without load is of no consequence - the fact remains that it will prove to be uneconomical, difficult to match the performance of a simple transformer, and vastly increased complexity.

Fire risk with linear supplies is almost a non-issue, because almost all iron cored transformers used in external supplies are fitted with a thermal fuse that disconnects power should the temperature exceed a safe value. Because actual and potential heat generating parts of a SMPS are distributed throughout the circuit, applying effective overall thermal protection is far more difficult. While many integrated circuits (ICs) used in typical SMPS have thermal shut-down, this is for the protection of the device itself, and is only functional if the device does not fail. Component failure is inevitable (and budgetary constraints increase the likelihood dramatically), but there is no effective means to monitor the temperature of each individual part that could cause smoke, fire or melted cases exposing live circuitry.

Although fire risk is currently probably small (I do not have statistics on this), as numbers increase the risk also increases. Even with a risk factor of as low as 1:10,000,000 this implies that for each ten million units in use, one will cause a fire. Even one fatality as a result is one too many.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 7
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sakinaga
HV Guru

liitunud: 30.08.2006




sõnum 14.04.2009 19:34:23 vasta tsitaadiga

Oleks kõik majad passiivmajad, siis oleks jumet, aga ei ole ju. Palju toredam on see, et laadijad ühtlustatakse, see tõesti hoiab reaalselt kokku.
Kommentaarid: 158 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 150
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
a1
Kreisi kasutaja
a1

liitunud: 26.07.2002




sõnum 14.04.2009 20:44:49 vasta tsitaadiga

Magic kirjutas:
mikk36 kirjutas:
Säästame küll elektri arvet makstes, kuid teeme selle tasa soojusenergia arvega.

täpselt nii, ma mingis teemas ka kirjutasin, et need säästmisega lolliks läinud mutikesed panevad tegelikult tohutu põntsu ka ülejäänud korteritele - neil ju külmem ja siis peab sooja juurde keerama ja teised jällegi hoiavad aknaid koguaeg tuulutuse peal ja lasevad kalli sooja välja icon_biggrin.gif


Otsene elektriküte on selge raiskamine mida võivad endale lubada raha mittelugevad inimesed ja maja puudulik konstruktsioon siin mingiks õigustuseks küll ei ole.
Igati tervitatav algatus. Kui mu mälu mind ei peta, siis Finluxil oli juba 10a tagasi teler, mis ootereziimis võttis 0,1W. thumbs_up.gif
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 38
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Magic
HV Guru
Magic

liitunud: 28.12.2001




sõnum 14.04.2009 22:29:30 vasta tsitaadiga

Algatus on hea, aga reaalsus on see, et see ei toimi...see nagu selle vee ülima säästmisega- päevas peab olema tagatud teatud sanitaarveehulk, kui seda ei tagata, siis kahju märksa suurem kui säästetavast veest saadav kasu icon_smile.gif Elektriga nii otseselt pole, aga mõte jääb samaks...lolliks pole mõtet asjaga minna - see kontrollorganisatsioon sööb suure tõenäosusega saadava kasu ära.
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
koristaja
HV kasutaja
koristaja

liitunud: 04.10.2004




sõnum 14.04.2009 23:06:34 vasta tsitaadiga

Magic kirjutas:
...lolliks pole mõtet asjaga minna - see kontrollorganisatsioon sööb suure tõenäosusega saadava kasu ära.
kas kuskil ka toitepinge muundurite säästlikumaks muutmist selle nurga alt vaadeldud, et nad sooja ei tekitaks?
toiteplokidel võiks tulevikus peal olla mitu W soojust max (nimi) võimsusel eraldub
see tühijooksu teema mulle kohe ei meeldi, nagu keegi mingite enda huvide-projekti promomiseks upitanud
ma küll ühtegi seinaadaptrit ega pikendusjuhet pole plaaninud välja lülitama hakata ... ei usu lihtsalt, et mingit rahalist säästu sellest, ühtegi tavalist hõõglampi siiski ei kasuta, ühsikud halogeenid vbl.

_________________
600613
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
mikk36
HV Guru
mikk36

liitunud: 21.02.2004




sõnum 14.04.2009 23:14:45 vasta tsitaadiga

koristaja, toiteplokk eraldab soojust täpselt niipalju kui tema kasuteguri järgi on (näiteks 80% kasuteguriga toiteplokk eraldab 100W tarbides 20W soojusena ja 80W kasuliku energiana).
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Renq
HV veteran
Renq

liitunud: 21.12.2003




sõnum 15.04.2009 00:33:41 vasta tsitaadiga

Magic kirjutas:
mikk36 kirjutas:
Säästame küll elektri arvet makstes, kuid teeme selle tasa soojusenergia arvega.

täpselt nii, ma mingis teemas ka kirjutasin, et need säästmisega lolliks läinud mutikesed panevad tegelikult tohutu põntsu ka ülejäänud korteritele - neil ju külmem ja siis peab sooja juurde keerama ja teised jällegi hoiavad aknaid koguaeg tuulutuse peal ja lasevad kalli sooja välja icon_biggrin.gif
Eks korteris reeglina ikka kasu jah, samas eramajas mul küll suht savi - soojusena saan ikka enamuse kulust tasa icon_smile.gif
Arvuti aastaid pidevalt sees olnud, hetkel küll natuke jama variant, sest kütab keldrit, aga eks hoiabki üleliigse niiskuse eest.
Hetkel niipalju hoian kokku, et ei kasuta dual LCD lahendust - hetkel praktiline vajadus puudub, kuigi sellest mugavusest tunnen vahest puudust.


mu on enamuse talvest pidevalt korteris aken lahti (enamasti magamistoa oma) , sest radikad kütavad ja midagi hingata ei ole.

tige kala kirjutas:
kose2ik, õige, ma ei saa aru nendest inimestest kes ööseks jätavad kõik oma tehnika tööle, et hommikul oleks hea mugav kohe kasutama hakata. Saaks aru kui mingi torrent käib öösel siis jah aga tavaliselt lihtsalt arvuti sahistab omaetteja töötab.


arvuti jääb mul ööseks ainult siis sisse, kui tirin midagi, muidu läheb kinni, samuti monitor nupust, muidu jääb vilkuma tulukene. a siis kui ma lihtsalt lähen välja tunniks või nii või tööle 3ks tunniks, siis jääb ka vahel arvuti tööle.

TheDJ kirjutas:
Juba umbes kuu olen teleri (CRT 32") pannud ka stand by nupu kinni kuna milleks see peaks sees olema kui nagunii ei vaata/ei käi. Sama teen monitoriga, kui ikka lähedal pole siis kinni kõik.Kõik Stand by asjad püüan välja lükata.Milleks nad seal midagi ootavad (v.a kell ja dvd-mängija) Mikrolaineahju digitaalse kella tahaks ka välja lülitada aga nojah...mis on see on iga kord ei viitsi kella ka uuesti seadistama hakata ja kogu aeg sisse-välja ka ei taha klõpsida.


mul vanaema teeb ka telekaga niimoodi icon_smile.gif

_________________
Steam: Renq Origin: Renq86 Uplay: Renq86
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
TheDJ
HV veteran

liitunud: 02.02.2003




sõnum 15.04.2009 12:24:01 vasta tsitaadiga

Renq IRW, ei tea kas pingutan üle icon_lol.gif
Tglt oleks nii kõige parem kui mitte midagi kuskil seinas poleks et kõik oleks väljas icon_razz.gif Ikka häirib kui külmkapp müriseb natukene ja kui DVD-mängija kellaaega näitab mõtled automaatselt et hmm ma maksan selle eest et näha et see mulle aega kuvaks kuigi ma seda nagunii ei vaata eriti

_________________
Võta aega veidi ringi vaadata
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Gizmoz
Kreisi kasutaja
Gizmoz

liitunud: 24.09.2005




sõnum 15.04.2009 12:28:49 vasta tsitaadiga

TheDJ kirjutas:
Renq IRW, ei tea kas pingutan üle icon_lol.gif
Tglt oleks nii kõige parem kui mitte midagi kuskil seinas poleks et kõik oleks väljas icon_razz.gif Ikka häirib kui külmkapp müriseb natukene ja kui DVD-mängija kellaaega näitab mõtled automaatselt et hmm ma maksan selle eest et näha et see mulle aega kuvaks kuigi ma seda nagunii ei vaata eriti

Ehm , sikuta jah oma külmik välja .

Igastahes küsimus siis toiteplokkide koha pealt , kas enamus energiast mida ta edastab läheb siis soojusele , kui masinal voldid alla keerata siis oleks soojusele elektrikulu väiksem (hetkel mõtlen mälud , prose ja graafika ).

Kas võit oleks siis märkimis väärne ? või märkimisväärne vaid siis kui toide 1,2 KW ja vahel GX295 vms
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tbit
HV Guru

liitunud: 27.04.2004



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 15.04.2009 12:48:14 vasta tsitaadiga

mul võtab kast 9W ja moll 20W(crt 19), toite väljalülitamisega läheb kast 0 kuid molu kukub heal juhul 1W jagu nii, et ilma seinast välja tõmbamata jääb ikka 19W.
kui külmikud, boilerid ja mikrouun ning paar raadiokella välja jätta on niisama öösel kulu umbes ~100W jagu telerite ja muu pudi pealt seega kulub üksiainu ootereziimis kuus mittehädavajaliku peale cirka ~70kW.

_________________
DVD is da 4483MB :-/)
|OSTAN|-> T43 pikk jahutus
Kommentaarid: 264 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 3 :: 229
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Magic
HV Guru
Magic

liitunud: 28.12.2001




sõnum 15.04.2009 12:51:58 vasta tsitaadiga

Gizmoz kirjutas:

Kas võit oleks siis märkimis väärne ? või märkimisväärne vaid siis kui toide 1,2 KW ja vahel GX295 vms

puhtalt volte näppides kulu kindlasti väiksem icon_smile.gif
Teoreetiliselt võimalik nii säästa 30-50% tühikäigu seisus. Eks sõltub arvutist ka...uuemad juba targemad - krutivad ise ennast maha.
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
mikk36
HV Guru
mikk36

liitunud: 21.02.2004




sõnum 15.04.2009 12:55:51 vasta tsitaadiga

Gizmoz, igal eri toiteploki mudelil on erinev kasuteguri kõver.
Kui näiteks masin vaikeolekus kasutab 50W ja sellise koormuse juures on kasutegur näiteks 60%, siis toodetakse soojusena välja 33W.
Ja 80W sisemise koormuse juures näiteks võtame 70% kasuteguri, siis toodetakse soojusena välja 34W.
120W ja 75% puhul tuleks vastavalt 40W.

Ja juhul kui on eriti kehv olukord ja kast tarbib sisemiselt 40W ja kasutegur nii väikese koormuse juures on vaid 50%, siis kogu tarbitav võimsus võrreldes 50W sisekoormusega on vaid 3W madalam.
Kommentaarid: 85 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 78
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
foobar
HV vaatleja

liitunud: 15.05.2003




sõnum 15.04.2009 13:51:04 vasta tsitaadiga

Hea algatus ja üldiselt vajaks uuendamist või ümbertegemist ka kooslus ATX toitekas + emaplaat. Sest see on ikka jama küll, kui välja lülitatud, kuid vooluvõrgus arvuti võtab ca 20W voolu. See on praeguste elektrihindade puhul kuni 20kr mõttetut lisakulu kuus. Ok, võib-olla tundub väike summa, aga ühes kodus võib mitu sellist kasti olla ja üle kogu Eesti oi-oi kui palju.

See, et osa voolukulu kütteks läheb, on nõrk argument - ta ei pruugi üldse sobivat kohta kütta ja tahaks seda ikka ise kontrollida, millal köetakse.
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 29
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Magic
HV Guru
Magic

liitunud: 28.12.2001




sõnum 15.04.2009 14:33:07 vasta tsitaadiga

Reeglina kütab ikka sobivat kohta - elutoas peaks ikka kõige soojem olema...köök nagunii soe tänu igasugu suurtele "küttekehadele" ja magamistuba peaks kõige jahedam olema.
Samas on selge see, et selle eesmärgiga ei tasu säästmisest loobuda - gaas, soojuspump, puuküte on ju märksa odavamad ja täpsemini doseeritavad kütted, seda enam et kordades odavamad icon_smile.gif
Hetke keskkütte hindasid vaadates, aga jääb kohati küll mulje, et selle mugavuse eest peab ikka palju maksma ja vabalt võiks olla salvestav elektriküte või veel parem soojuspump.

Samas jääb faktiks see, et puudu jääv soojusenergia tuleb millegi arvelt tagasi võtta - korterites võib olla ikka väga suur erinevus inimeste elektritarbes ja paratamatult kajastub see selles, et ühel on 17C toas ja teisel 25 icon_smile.gif
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Foxxx
HV veteran
Foxxx

liitunud: 22.10.2004



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 17.04.2009 18:45:09 vasta tsitaadiga

Ooteasendis olevate seadete energiakasutuse vähendamine on iseenesest kena nähtus, ebanormaalne säästufriiklus aga mitte. Mina isiklikult hoian oma asju stand-by asendis kui ma neid ei kasuta, kuna sellisel teel saan ma neid vajadusel kiirelt kasutada, mugavus maksab ka midagi. Mis puutub arvuti väljakiskumisesse, siis kas mitte üles laadimine ise juba ei ole üks pagana suure energiatarbivusega tegevus?
Kommentaarid: 51 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 48
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Magic
HV Guru
Magic

liitunud: 28.12.2001




sõnum 17.04.2009 18:48:51 vasta tsitaadiga

Foxxx kirjutas:
Ooteasendis olevate seadete energiakasutuse vähendamine on iseenesest kena nähtus, ebanormaalne säästufriiklus aga mitte. Mina isiklikult hoian oma asju stand-by asendis kui ma neid ei kasuta, kuna sellisel teel saan ma neid vajadusel kiirelt kasutada, mugavus maksab ka midagi. Mis puutub arvuti väljakiskumisesse, siis kas mitte üles laadimine ise juba ei ole üks pagana suure energiatarbivusega tegevus?

Ma lähtun ka sellest, et aeg maksab...
Eks võib-olla mõtlen teisiti kui terve maja energiakulu arvestus valmis saab icon_smile.gif
Kommentaarid: 234 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 200
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Arvuti ja internet »  Euroopa Liit asub toiteallikate säästlikkust kontrollima
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.