Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Sülearvuti Gateway M505x ehk Gigabyte G-Max N601 märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
sigakoer
Kreisi kasutaja

liitunud: 23.01.2004




sõnum 18.11.2004 01:51:58 Ülevaade: Sülearvuti Gateway M505x ehk Gigabyte G-Max N601 vasta tsitaadiga

Ameerikas ka eMachines'i kaubamärki omav arvutitootja Gateway on Eestis tundmatu nimi, mistõttu tema toodetele siin hinnangut kirjutada võib tunduda imelik. Täpselt samasugust sülearvutit müüakse aga ka Eestis, ehkki siinmail on sel nimeks Gigabyte G-Max N601. Mõlemal juhul on tegemist sama mudeliga tuntud sülearvutitootmise allhankija, ka mõningaid IBMi ning HP/Compaq'i sülearvuteid valmistava Wistroni tootevalikust. Seetõttu peaksid siin kirja pandud muljed kehtima ka firmas Tigma müüdavate Gigabyte N601 kohta.

Sobivat läptoppi otsides seadsin endale eesmärgiks leida hea ekraaniga vaikne läptop, millega annaks ka väikestviisi mängida ja filmi vaadata. HinnaVaatluse ärifoorumites silma jäänud Gateway M505 oli näitajate poolest sobiv:



tsitaat:
Pentium-M (Banias) 1.5 GHz, Intel 855PM kiibistik
512 MB DDR SDRAM
40 GB kõvaketas
15,4" WXGA (1280x800) ekraan
64MB ATi Mobility Radeon 9600 video
CDRW/DVD combo seade
Sisemine Intel PRO/2200BG WiFi (Mini-PCI kaardina)
10/100 Mbit Ethernet ja V90 56kbps modem
3xUSB2.0, 1 IEEE1394 4-pin ja 1 IEEE1394 6-pin, 1 paralleelport, VGA-out, TV-out
1xPC Card type II pesa ning SD kaardi lugeja
Line-out/SPDIF out combo, line-in, microphone pesad ning sisseehitatud mikrofon
2.1 kõlarid
4400mAh Li-Ion aku
Mõõtmed 354 × 255 x 35 mm
Kaal akuga 3,2 kilo, koos laadijaga 3,7 kilo
Tarkvaraks Windows XP Home



Kaup sai kokku ning võiski masinat koju kasutama minna.

Kõige esmalt üks meelespea Ameerikast sülearvuti ostjatele: Ameerika klaviatuuril on füüsiliselt üks nupp vähem, kui Eesti ja muu Euroopa omadel. Täpsemalt see, mis käib vasaku Shifti ning Z vahele ning kus Eesti asetuses paiknevad >, < ja | märgid. Seepärast ei saa Ameerika asetusega klaviatuuri otseselt Eesti asetustega kasutada. Tavaliste arvutite juures pole sellest lugu, sest alati võib osta teise klaviatuuri või lihtsalt näiteks Õ asemel Alt-0213 klõbistada, aga ilma keypad'ita sülearvutite juures on sellised meetodid välist klaviatuuri kasutamata väga tülikad.

Et Gateway rahvusvahelisi klaviatuure ei paku ning samuti ei müü neid eraldi ka Tigma, siis olekski ehk nimelt klaviatuuriasetuse tõttu masin ostmata jäänud. Ent internetist järgi uurides selgus, et samasuguse klaviatuuri leiab ka suhteliselt laialt levinud AOpeni barebone sülearvutitest. Et hind oli hea, siis võtsin selle riski. Originaalklaviatuuri asenduseks tellisin odavaima võimalusena Saksamaalt Aopen 1557 Saksa country kit-i, kus oli pundis nii Saksa asetusega klaviatuur kui ka Euroopasse sobilik voolujuhe. Saksa klaviatuur sai siis Eesti asetusega kleepekatega "parandatud". SWE/FI asetus oleks olnud ehk sobivam, aga seda polnud netist kaevates eriti saada.

Loomulikult pole otse kohalikust firmast tellides selliseid trikke vaja teha.


Esmamuljed

See läptop näeb välja kõike muud kui tüüpiline. Värvideks on hõbedane ekraanikattel ja korpuse pealmisel osal ning tumesinine klaviatuuril ning korpuse alumisel poolel. Tavalisel kasutamisel jääb silma ainult hõbedane toon ning tumesiniste, läbikumavate klahvidega klaviatuur.

Esmapilgul tundub, nagu oleks klaviatuur mingite jublakate poolt keskele kokku pressitud. Tegelikult on klaviatuur normaalsete mõõtmetega, lihtsalt ekraan on sedavõrd laiem et külgedele on mahutatud lisavidinaid. Vasakul pool asub multimeedia kontrollpaneel:

Tavalises kasutamises saab selle abil kontrollida näiteks DVD-mahamängimisprogrammi ning muuta helitugevust, standby-rezhiimis toimib see kui eraldiseisev CD-mängija või MP3-mängija, mille jaoks on kõvakettale tehtud eraldi partitsioon.

Teisel pool klaviatuuri on abinupud:

Üks nupp avab internetibrauseri, teine e-mailiprogrammi, kolmas lülitab WiFit akude säästmiseks sisse/välja, neljas ja viies on oma äranägemist mööda programmeeritavad nupud. Loomulikult suur power nupp ka. icon_smile.gif


Ehitus ja ergonoomika

Konstruktsiooniga võib üldiselt rahule jääda. Korpuse, v.a. ekraani kate, materjaliks on plastmass ning päris vastu seina loopimiseks ette nähtud toughbook'iga tegemist ei ole. Plastikunaginat arvuti lehvitamisel, (kergel) väänamisel ja ekraani avamisel-sulgemisel natuke tekib, aga reaalses töös, kätega randmetoe peal on tunne igati korralik, jäik ja usaldusväärne. Luugid mälu, kõvaketta jms jaoks sülearvuti all on polsterdatud ning kinni keeratud peenikese keermega kruvidega, nii et vaeva on igatahes nähtud. Maha pillata võib-olla ei julgeks, ent polsterdatud kotis kaasaskandmine pole probleem.

Klaviatuur on mõnusa tundega ja suhteliselt vaikne, ehkki tundub kuidagi libe, võib-olla harjumatusest. Originaalklaviatuur oli peale tavalise, servadest nagade ja ülalt ühe kruviga kinnituse oma kohale naelutatud ka läbi terve korpuse käiva poldiga, nii et klaviatuuritunne tundus väga kindel ilma igasuguse vajumise ja vetrumiseta. Hea omadusena on Ctrl nupp

Osutamisseadmeks on Synapticu valmistatud touchpad kahe nupuga. Touchpadi nupud pole suuremad asjad, kuna käivad minu arvates liiga kõvasti. Harjusin enamikul juhtudel kasutama lihtsalt pad'i peale toksamist. Kerimisnuppu või -ratast ei ole, aga draiverite abiga saab kerimisfunktsiooni omistada touchpad'i paremale ja vasakule servale, mis toimib ka väga hästi.


IMHO kõige olulisem omadus või puudus sülearvutite juures on müra või selle puudumine. Õnneks polnud selles osas halbu üllatusi karta. Korralikule Pentium-M läptopile kohaselt jahutusventilaator tavalise, kergema töö juures ei tööta. Õnneks jääb see konkreetne arvuti vaikseks ka tugevama koormuse juures. Ventilaator, mis rakendub protsessori või graafikakiibi kuumenemisel üle 50 kraadi, töötab kahe erineva kiirusega ning isegi aeglasema kiirusega tööleminekuks märkimisväärset pingutust. Ventilaatori annab endast märku vaid õhuvuhina, mitte häiriva vilina või plärinaga nagu mõne kombeks. Rahuliku tööja vaikuse osas võib selle masinaga rahule jääda.

Huvitava ja samas vinge lahendusena toimib arvuti esiküljel asuv CD/DVD seade sarnaselt autoraadiotega, plaate pilusse "süües" ja neid sealt välja "sülitades". See on igal juhul palju parem lahendus kui tavaliste sülearvutiseadmete juures tülikas plaatide võlli peale sobitamine. CD/DVD-seadme asupaik arvuti esiküljel võib vaid veidi ebamugavust tekitada välise klaviatuuri kasutamisel.

Portidest on see sülearvuti varustatud 3 USB 2.0 pordiga, neist üks arvuti taga, kaks parema külje peal. Välist hiirt kasutades pole viimaste paigutus ehk kõige optimaalsem, aga ajab asja ära. Vasakul asuvad PC-kaardi pesa, Firewire, heli- ning mikrofoniliidesed, taga veel ka paralleelport, võrguliides, modemiauk, TV-out ning välise monitori liides.


Kiirusomadused

1.5 gigahertsine Pentium-M Banias 1 MB vahemäluga on kiiruselt ca 2.5 GHz Pentium 4 tasemel ning tööks ja mängimiseks piisav. Protsessorit on võimalik uuendada kuni 2 GHz, 2MB cache'ga Dothanini. 512 MB mälu on 333 MHz PC2700-d. Kergeid kõhklusi tekitas Ati Mobility Radeon 9600 videokaardi 64 MB mälu, aga need osutusid asjatuteks, sest ainuke rakendus, milles vähene videomälu silmaga nähtav on, on 3DMark 2005 icon_smile.gif.

Peale kerget overclocki ning muidu putitamist sai Doom 3'es Medium detailide juures, kõik omadused va Vsync ning AA On, timedemo demo1 tulemusteks:
1024x768: 28.6 fps
800x600: 35.0 fps

3DMark 2001SE: 10920 punkti
3DMark 2003: ~2800 punkti
3DMark 2005: 715 punkti

Kõvakettaks on 4200 RPM Hitachi Travelstar 2 MB cache'ga, mis on iseenesest vaikne, aga võiks olla kiirem. CDRW/DVD combo on väidetavalt 8x DVD-lugemiskiirusega, testimisel arendas see DVD rippimisel maksimaalselt 4,6x kiirust, mis pole ka halb. CD-kirjutamine töötab väidetavalt 24x kiirusega, aga seda täpsemalt ei testinud.

WiFi sain tööle 54 Mbps kiirusega ja vähemalt kodukasutamise juures ei kurda, väljas pole just eriti proovimas käinud.



Pilt ja heli

Parim osa selle masina juures on ekraan. Tegemist on 1280x800 WXGA resolutsiooni kasutava 15,4" laiekraaniga, mis horisontaali pidi on sama lai kui tavaline 17" CRT-monitor. Pilt on ilus, terav, hea kontrastsusega, hea eraldusvõimega ka tumedate värvide osas ning mis kõige olulisem, laiade vaatenurkadega. Pole näiteks mingit probleemi mitmekesi kõrvuti istudes DVD-sid vaadata, samas kui suurem osa sülearvuteid jäävad hätta filme ka kõige ideaalsema täisnurga alt vaadates. Ekraanil pole näha ka mingit märgatavat läbikuma ning must värv on tõesti musta värvi. Samuti on muljetavaldav ekraani heledus, mis võimaldab ilma vaevata ka päikesepaistel tööd teha.

Ainukesed "agad" on õige pisut vähem valgustatud servad (mis on võib-olla ka lihtsalt silmapete) ning ekraani 50 ms reageerimisaeg. See viimane pole läptopiekraani kohta küll mingi teab mis erand ning ehkki reageerimisaeg on märgatav näiteks peenikese kirjaga veebilehtede skrollimisel, siis filmide vaatamist see ei häirinud ning Battlefield 1942 või Doom 3 juures oli see halvimal juhul tajutav, aga mängimist küll mingil moel ei seganud. Olles enne kasutanud 20 ms, ent läptopi jaoks keskmiste või keskmisest halvemate vaatenurkade ning kontrastiga ekraaniga sülearvutit, ei vahetaks M505'e laiekraani selle vastu mingil juhul.


Märkimisväärsed on ka heliomadused. Kõlarid asuvad arvuti esinurkades, halvemal juhul randmete all, aga peale nende on arvuti ette paremal easuvasse laienduspessa end subwoofer istutanud. Heli on puhtad ja kirkad eriti just keskmiste ning keskmisest kõrgemate helide, eriti vokaalide osas, subwoofer aitab kaasa keskmisest madalamate juures. Heli tugevus on täiesti piisav nii arvuti ees istumisel kui ka keskmise suurusega ruumi täitmiseks. Vajaka jääb päris madala otsa bassist, aga sülearvutite kategoorias on tulemus tubli. Täiesti võimalik on selle arvutiga ka niisama muusikat kuulata, võrdluse mõttes on heli võrreldav mõnesajakrooniste lauaarvutikõlaritega. Ainuke moment, mis häirib, on et heli tugevuse kontroll käib ka nupupaneeli kasutades tarkvara kaudu ja pole füüsilist heli vaigistamise või helitugevuse reguleerimise võimalust.


Mobiilsus
Masinat jooksutab 4400 mAh Li-Ion aku, millest jätkub täiskoormusel, WiFi käimas, plaadi pealt filmi vaadates u. 3 tundi ning säästlikumalt toimides, vähe tumedama ekraaniga ja nii edasi, reaalselt üle 4 tunni. Selliste multimeediaomaduste kohta pole see üldse mitte paha.


Kokkuvõte

+ Kiire, ka mängudes
+ Vaikne, ka koormusel
+ Väga hea ekraan
+ Hea heli
+ Hea aku pidavus
+ "Slot-loaded" DVD-draiv

= Konstruktsioon on OK, aga jõhkrat ümberkäimist ilmselt ei kannata

- Kaal üle 3 kilo
- Kõvaketas võiks olla kiirem
- Audio kontrollpaneel võiks olla riistvaras
- 128MB video kõlaks uhkemalt
- Mõnele kõigest hoolimata laiekraan ei meeldi
- garantii on minu arvutil igatahes USAs icon_smile.gif


Ühesõnaga, inimestele, kellele pakub huvi heade multimeediaomadustega, peamiselt lauaarvuti vaikseks asendajaks kasutatav läptop, sobib Gateway M505x ehk selle siinmail müüdav analoog Gigabyte N601 väga hästi. thumbs_up.gif
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
XeoX
HV kasutaja


liitunud: 16.11.2004




sõnum 18.11.2004 11:01:39 vasta tsitaadiga

Ma ei leidnud ülevaatest ühtegi sõna hinna kohta? Mis piiresse hind jääb? icon_razz.gif
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 7
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
sigakoer
Kreisi kasutaja

liitunud: 23.01.2004




sõnum 18.11.2004 12:23:23 vasta tsitaadiga

Eks mina sain odavamalt, aga Tigma hinnakirjas seisab
tsitaat:

Notebook Gigabyte G-Max N601 Intel® Pentium® M Processor 1,6GHz (400Mhz FSB, 1MB cache) / 256MB / 40GB IDE / 15,1" TFT WXGA (res 1280x800) / VGA ATI Mobility Radeon 9600 64MB / 8x DVD+CD-RW / 56K / LAN / FireWire / WLAN Intel 2200 / Secure Digital card slot / Aku hoideaeg +4h / 3,1k 23500.-
Notebook Gigabyte G-Max N601 (ilma tarkvarata) Gigabyte G-Max NB-601 baaskonfiguratsioon, kuid ilma tarkvarata 22280.-
Notebook Gigabyte G-Max N601 (Win XP Pro-ga) Gigabyte G-Max NB-601 baaskonfiguratsioon, Win XP Pro CD OEM for Gigabyte komplektis 24245.-

Neile lisanduks veel mingi 500 kr, et 512 MB mälu kokku saada
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
XeoX
HV kasutaja


liitunud: 16.11.2004




sõnum 18.11.2004 12:28:16 vasta tsitaadiga

Mul omal plaan osta FJ Siemens K7600, aga neid kahte pilli vist võrrelda ei saa. icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 7
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
sigakoer
Kreisi kasutaja

liitunud: 23.01.2004




sõnum 18.11.2004 12:35:37 vasta tsitaadiga

Ega vist. Kui võrrelda, siis Fujitsu-Siemens Amilo M1420 või M1425'ga. Kaalusin ka ise nende vahel, aga otsustavaks sai (peale hinna) ka klaviatuur icon_smile.gif. Fujitsudel nagu ka paljudel teistel sülearvutitel on all vasakus nurgas "Ctrl" asemel "Fn" klahv, mis isiklikult mind väga närvi ajab.
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
chill
HV kasutaja
chill

liitunud: 08.05.2002




sõnum 18.11.2004 18:31:05 vasta tsitaadiga

Mul kah IBM T20'l seesamunegi [Fn] klahv olemas aga... hukka ei mõista. Ei häiri - ne gramm icon_rolleyes.gif ilmselt harjumuse asi.

Seevastu häirib mind paljude läpakate juures see, et nad topivad igasugu nuppe, CD ROM'e, kellasid-vilesid sinna... ette serva (front). Ma vajutan tihti läpakas syles ja tahes tahtmata kaob kas sound kuskile kõhtu või hyppab rom laht icon_smile.gif
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
XeoX
HV kasutaja


liitunud: 16.11.2004




sõnum 18.11.2004 18:33:18 vasta tsitaadiga

[Fn] nupp täidab sama funktsiooni, mis [ctrl] icon_question.gif
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 7
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
sigakoer
Kreisi kasutaja

liitunud: 23.01.2004




sõnum 19.11.2004 00:20:09 vasta tsitaadiga

XeoX kirjutas:
[Fn] nupp täidab sama funktsiooni, mis [ctrl] icon_question.gif

Ei, sellega kombinatsioonis saab hallata igasuguseid läptopi funktsioone, helitugevust, välise ekraani pilti jne. Mistõttu, kui see tavalise Ctrl kohal asub, on väga tüütu kui mingi rutiinse copy-paste asemel keeratakse hoopis ekraani heledamaks vms icon_wink.gif. Kui ainult läptoppi kasutad, siis ehk harjub ära, aga lauaarvutiga vaheldumisi kasutades käib närvidele.
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
chill
HV kasutaja
chill

liitunud: 08.05.2002




sõnum 19.11.2004 23:51:28 vasta tsitaadiga

pole päris kindel kus on teistel läpakatel [Fn] klahvi-kombinatrioonid aga T20'l on kõik [Fn]'iga seonduv ikkagi Function (F1-F12 + home, end ja pge_up) klahvide all... mistõttu ei ole võimalik kogemata heli või displey seadeid Ctrl+C, Ctr+V klahvidega segamini ajada... kui tahad copy-paste teha, siis ainus mis võib juhtuda, on see, et midagi ei juhtu... sest [Ctrl]'i asmel vajutasid hoopis [Fn] klahvi icon_confused.gif

agaa enivei... läpaka valimisel on igal tyybil omad kriteeriumid... mina näiteks kasutan ysna tihti klaveri valgustust ja... trackpointi icon_biggrin.gif

PS. võibolla uuemad LCD'd on juba niipalju eredad et valgustavad pimedas ka klaverit? Või kuidas...? Kas saate pimedas klaverile pihta?
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
sigakoer
Kreisi kasutaja

liitunud: 23.01.2004




sõnum 20.11.2004 13:12:56 vasta tsitaadiga

Ega probleem polegi selles, et kogemata mingeid seadeid valeks muudaks, aga ikka copy-paste, ctrl-S vms tegematajäämises. Tõesti ei saa aru, miks osad läptopivalmistajad seda Fn nuppu Ctrl asemele topivad.

Mis puudutab ekraani heledust, siis olles kasutanud (uusi) R41 ja T41, siis selles osas ei anna neid antud Gatewayga lihtsalt võrrelda. IBMide ekraani maksimumheledus on selle läptopi skaalal umbes keskpaigas, muud omadused nagu vaatenurk ja kontrast jäävad samuti alla. Oleks juba aeg, et IBM samuti laiekraaniga läpparid turule tooks, aga ilmselt ei taheta loobuda konservatiivsete ärimasinate valmistaja imagost.
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 32
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
külaline







sõnum 25.11.2004 13:06:42 vasta tsitaadiga

mis peab kirjutama niukest reklaami bulllS**t-i ja nii pikalt, asja saab ju palju lyhemalt ja ylevaatlikumalt kirjutada
tagasi üles
unknown
HV kasutaja

liitunud: 22.04.2004




sõnum 25.11.2004 22:56:16 vasta tsitaadiga

Peab ütlema, et ülevaade on väga brå ning pani asja järele suu vett jooksma. icon_razz.gif
_________________
Parimate soovidega,
unknown
Kommentaarid: 5 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 3
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
ppg
HV Guru
ppg

liitunud: 14.07.2003



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.12.2004 11:28:18 vasta tsitaadiga

sigakoer, kui pole saladus siis mis hinnaga ta usa-st said...võid vastata ps-iga
Kommentaarid: 170 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 5 :: 137
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Ülevaated, kasutajate hinnangud »  Ülevaade: Sülearvuti Gateway M505x ehk Gigabyte G-Max N601
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.