Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  Tehisaru aitab teavitada Eesti elanikke lähenevast äikeseohust märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

liitunud: 01.10.2001



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 20.05.2024 12:09:59 Tehisaru aitab teavitada Eesti elanikke lähenevast äikeseohust vasta tsitaadiga


PRESSITEADE - Eelmisel aastal saatis Telia oma klientidele tehisintellekti toel enam kui 300 000 äikese eest hoiatavat SMS-i. Kuna tänavune äikesehooaeg on peagi algamas, asub ettevõte taas inimesi võimalike äikesekahjude eest hoiatama.

Koos soojade ilmade saabumisega jõuab kohale ka äikesehooaeg, mis ohustab igal aastal koduelektroonikat ülepingest tekitatud kahjudega.

Telia kvaliteedijuhtimise osakonna protsessijuht Indrek Fridolini sõnul saab igal suvel äikese tõttu Eesti kodudes kahjustada terve hulk erinevat koduelektroonikat, alustades teleritest ning lõpetades digibokside ja ruuteritega.
„Et võimalikke äikesekahjusid ennetada ning klientide teadlikkust tõsta, saadame ka sel aastal oma klientidele hoiatavaid sõnumeid. Oleme tänu eelhoiatavatele sõnumitele viimastel aastatel ära hoidnud ilmselt sadu kui mitte tuhandeid võimalikke kahjujuhtumeid, kuna paljud kliendid eemaldavad tänu hoiatusele oma koduseadmed elektrivõrgust,“ hindas Fridolin.

Hoiatavate sõnumite näol on tegu Telia klientidele suunatud SMS-teavitusega, mis informeerib lähenevast äikeseohust koduinterneti- ja TV-teenuse kasutajaid. Kõnealuse lahenduse puhul kontrollib tehisintellekt igal hommikul ja õhtul järgneva 12 tunni ilmaennustust ning enam kui 40-protsendise äikese esinemise tõenäosuse korral edastatakse nendes piirkonnades asuvatele klientidele SMS-teavitus.
„Meie koostööpartneri, Soome meteoroloogiainstituudi (FMI) andmetel tabas 2023. aasta maist kuni septembri lõpuni Eestis maapinda 66 086 välgulööki ehk ca 10% rohkem kui aasta varem. Äikeselöökide koguarvu osas oli 2023 viimase kuue aasta kõige äikeserohkem.
Suurim osa äikesetormidest leidis aset augustis, mis registreeriti 38 975 välgulööki. Need numbrid näitavad, kui intensiivne võib äikeseperiood olla ning selle käigus tuleb alati ette ka kahjujuhtumeid,“ lisas Fridolin.



Kokku registreeris Telia 2023. aastal enam kui 2000 äikesega seotud kliendipöördumist ning kõige rohkem kimbutas äike läinud aastal Pärnumaa ja Saaremaa kliente. Enamasti oli pöördumise sisuks kas uue ruuteri hankimise vajadus või siis kaablite ja seadmete (taas)ühendamisega seotud küsimused.

Lisaks äikese eest hoiatavatele sõnumitele pakub Telia oma klientidele, kelle koduteenused on äikesetormi tõttu ajutiselt häiritud, piiramatu mahuga mobiilset internetti, mida saab kasutada kuni äikesest tingitud rikke kõrvaldamiseni. Sellist võimalust kasutas 2023. aastal ligemale 1300 klienti, mida on ca 30% enam kui aasta varem.
Tasuta mobiilset internetti võimaldab ettevõte oma koduteenuste klientidele äikesega seotud rikete korral ka kogu tänavuse äikeseperioodi vältel.

Kuidas saab inimene ise kaitsta koduelektroonikat äikese eest?
Ühenda juhtmed ja kaablid seinakontaktidest lahti
Kõuemürinat kuuldes või pikemaks ajaks kodust ära sõites tasub oma koduelektroonika juhtmed vooluvõrgust lahti ühendada. Samuti tuleks eemalda seinakontaktidest internetikaabel ja võimalikud antennijuhtmed. Oluline on need lahti ühendada just seinakontaktist, mitte seadme küljest, sest seinakontaktis olevad kaablid võivad pikselöögist sellegipoolest kahjustada saada.

Soeta ülepingekaitse
Ülepinge kahjustuste riski aitab vähendada ülepingekaitse, kuhu saab ühendada korraga mitu seadet. Samas peab arvestama, et pikse otselöögi korral ei suuda ükski seade piisavat kaitset pakkuda. Nimetatud kaitsmeid saab soetada suurematest ehitus- ja elektroonikakauplustest ning ülepingekaitsmeid (nii seinakontakti kui DSL liinile) saab tellida ka Telia e-poest.

Kontrolli maja vooluvõrk üle
Vanemates majades on vooluvõrk sageli maandamata ja muretsetud äikesekaitsmed ei pruugi piisavalt toimida. Seetõttu tuleks spetsialistidel lasta oma maja vooluvõrk üle kontrollida ning veenduda, et maja oleks äikese eest võimalikult hästi kaitstud.

Seadmete taasühendamisel varu kannatust
Pärast äikest varu veidi kannatust – äikese möödudes ja elektriühenduse taastudes saad seadmed voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada. Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, soovitame oodata umbes 30 minutit, et ühendused jõuaks taastuda.

Telia Online-abi keskkonnas on üleval ka nõuanded, kuidas oma koduseid seadmeid äikese eest kaitsta: https://www.telia.ee/aike

_________________
HV valuutakalkulaator
Kommentaarid: 461 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 12 :: 7 :: 356
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

liitunud: 25.03.2009




sõnum 20.05.2024 17:12:55 vasta tsitaadiga

Eks seda võiks ka muidugi mainida, et kõige tundlikumad on just kilomeertite pikkuse vasest sidekaabli otsas olevad seadmed. Toite kaudu siseneva ülepinge vastu on seadmed vähem tundlikud. Ühesõnaga raadiolingi ja valguskaabli otsas on elu palju turvalisem.

Teisest otsast jälle pole kindlat kaitset olemas üldse ja isegi võrgust eemaldatud seadmed võivad rikneda. Endal just üleelmine aasta oli olukord, kus väline USB helikaart ja emaplaadi USB pesa said otsa varjestamata 1.5m USB kaabli tõttu kuhu siis ~50m kaugusele puusse löönud välk piisavalt ülepinget indutseeris! (Arvuti oli vooluvõrgust eraldatud ja võrgukaabel otse kasti tagant ära võetud) Induktsiooni kiputakse üldse liiga vähe mainima välguga seotud ohtude osas, samas see on peamine kahjutekitaja! Otsetabamus teeb loomulikult palju rohkem kahju aga indutseeritud ohtude eest on võimalik seadmeid kergemini kaitsta. Näiteks vältida pikemate kaablite seadmete järgi hoidmist äikese ajal, mis antennina heameelega pinget välgust omale võtavad ja seadmele edastavad.

_________________
Mess with the best, die like the rest!
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 18
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
von Wu
HV Guru
von Wu

liitunud: 12.10.2007




sõnum 21.05.2024 10:01:32 vasta tsitaadiga

Mul läks kunagi telekas piixu, sest antennikaabel oli külge ununenud (toitekaabel väljas) ja välk lõi ~100 m kaugusel puusse.
_________________
Müüa 3D-printer
Hunnik DVD filme oksjonil: link
Kommentaarid: 865 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 653
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
UB
HV Guru
UB

liitunud: 26.12.2002



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 26.05.2024 21:52:27 vasta tsitaadiga

Seda vaskkaabli asja läbi Telia ühenduse sain ma tunda lausa kahel korral kui ruuter oli seina peal tapeedi mustaks kärsatanud ja ka teisel korrusel olev AP tegi sama asja. Samas mul on telefonis Lighting Tracker ning see ütleb mulle kohe kui äike on jõudnud määratud kaugusele. Ei ole vaja ei AI-d ega SMS teavitust. Tundub et keegi leiutab jälle jalgratast.
Kommentaarid: 43 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 37
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
MaitK
HV veteran
MaitK

liitunud: 14.06.2005



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 26.05.2024 23:37:50 vasta tsitaadiga

Eelmine aasta saadeti aktiivselt sõnumeid jah, et "Meie andmetel jõuab teie aaderssile äike vahemikus 09-21". Vahva värk ja puha, päevaks ajaks suures hirmus juhtmed välja ja nii päevi järjest. Sel kevadel on äike juba käinud ning pole sõnumitest kipu ega kõppu.

Tegelikult väga hea, et teavitavad. Olen pidanud äikese pärast mis vaske mööda tuleb kaks korda seadmeid vahetama, ei ole väga lõbus.

_________________
Võidab see, kellel on surres kõige rohkem asju!
Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha?
Kommentaarid: 68 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Ramones
HV veteran
Ramones

liitunud: 09.07.2004




sõnum 29.05.2024 22:29:25 vasta tsitaadiga

Isiklikult seda SMS teavituse automaatikat "tehisaruks" küll ei kutsuks aga hea on, et infot saadavad.
Mulle on see nädal juba kaks teavitust tulnud thumbs_up.gif
Kommentaarid: 75 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 74
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Oompa
HV vaatleja
Oompa

liitunud: 18.03.2009




sõnum 30.05.2024 10:07:10 vasta tsitaadiga

Nõmmel eile oli äike üsna lähedal ja ei tulnud mingit teavitust icon_rolleyes.gif
_________________
icon_smile.gif
Kommentaarid: 5 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 5
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
elukaz
HV Guru
elukaz

liitunud: 06.09.2004



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 31.05.2024 08:25:18 vasta tsitaadiga

Aru on sinna tehisesse vist unustatud lisada, eile tuli sõnum et 9-21 on äikseoht, no mis seal ikka. Täna tuli sõnum et äikseoht 9-21, ok samasugune päev nagu eile... ainult et... eilne oht oli teisel aadressil 10km eemal ja seal täna kõik ok icon_lol.gif

Edit: 24h hiljem ja uus äikseoht on pinpointitud kahe eelmise asukoha vahele, arvake ise mis kell clown.gif

_________________
Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Kommentaarid: 179 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 0 :: 145
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Prillpapa
HV kasutaja

liitunud: 04.06.2022




sõnum 31.05.2024 09:45:07 vasta tsitaadiga

elukaz kirjutas:
Aru on sinna tehisesse vist unustatud lisada, eile tuli sõnum et 9-21 on äikseoht, no mis seal ikka. Täna tuli sõnum et äikseoht 9-21, ok samasugune päev nagu eile... ainult et... eilne oht oli teisel aadressil 10km eemal ja seal täna kõik ok icon_lol.gif

Edit: 24h hiljem ja uus äikseoht on pinpointitud kahe eelmise asukoha vahele, arvake ise mis kell clown.gif
Sama siin, tevitusi tuleb, äikest mitte. Kui selliseid kõigile Telia klientidele saadetakse, kui kuskil Eesti nurgas äikeseoht - läheb nii nagu selle hundi hüüdmisega, keegi ei reageeri enam ja kui ühel hetkel tõeks osutub.. saab Telia praalida, et hoitati ju, korduvalt..
Sedasi võiks digiprügi kokku hoida, ja kuu alguses ühe teavituse saata - "võib esineda äikest", ehk sama nagu ilmateade "vahelduv pilvisus, võib esineda hoovihma" - paistab päike, pilves, sajab, ei saja - ennustus ikka täppes!

AI peaks jälgima sel juhul iga aadressi/mobiilset seadet eraldi ja kui äike tugijaama/masti piirkonda liigub, saatma valitud klientidele teavituse - see eeldaks, et AI jälgib reaalajas äikesekaarti ja äikese liikumist ja suudaks natuke ette vaadata kuhu järgneva nt 8 tunni jooksul liigub.
Täna see nagu nii ei tundu.. icon_rolleyes.gif

_________________
---
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 16
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
elukaz
HV Guru
elukaz

liitunud: 06.09.2004



Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 01.06.2024 22:34:57 vasta tsitaadiga

Täna sõnumit ei tulnud, aga tuli äike, otse peale thumbs_up.gif
_________________
Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.
Kommentaarid: 179 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 0 :: 145
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

liitunud: 25.03.2009




sõnum 02.06.2024 11:35:11 vasta tsitaadiga

Prillpapa kirjutas:
see eeldaks, et AI jälgib reaalajas äikesekaarti ja äikese liikumist ja suudaks natuke ette vaadata kuhu järgneva nt 8 tunni jooksul liigub.

Varasematel aastatel on ka ikka neid sõnumeid tulnud ja siis jäi küll mulje, et miski meie meteoroloogide mudeleid igatahes jälgis. Samas need mudelid ei ole kuskilt otsast nii täpsed, kui tänapäeval vabalt kättesaadav reaalne välguinfo. Äike ongi jube raskesti ennustatav ilmastikunähtus!
Mitmetunnist vigadeta ette ennustamist pole isegi välguandmete põhjal võimalik teha aga reaalajas väiksemate piirkondade kaupa saaks seda küll teha ja hoiatusi saata. Ise hetkel manuaalselt täpselt nii teengi, äikseohu korral uurin välgukaarti ja jälgin kuhu täpselt pilv liigub enne kodus tehnika seinast välja korkimist. Kogemus on näidanud, et esimese kuuldava mürina ootamisel võib juba hilja olla ja esimene laks ongi kuskil lähedal.

_________________
Mess with the best, die like the rest!
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 18
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Ramones
HV veteran
Ramones

liitunud: 09.07.2004




sõnum 02.06.2024 13:02:32 vasta tsitaadiga

Eile paari km kaugusel elav tuttav sai õhtul äikese hoiatuse, aga mina ei saanud. Tehisaru vist solvus, et eelnevas postituses tema intelligentsis kahtlesin ning proovis kätte maksta icon_smile.gif
Kommentaarid: 75 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 74
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  Tehisaru aitab teavitada Eesti elanikke lähenevast äikeseohust
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis



Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.