Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
22.04.2025 17:23:05
Digitaalse isikutunnistuse väljaandmine lõppeb 1. maist |
|
|
PPA lõpetab tänavu maikuust digitaalsete isikutunnistuste väljaandmise, inimesed on valdavalt liikunud kaasaegsemaid lahendusi kasutama.
Digitaalne isikutunnistus võeti kasutusele 2010. aastal, mil vajaduse selle järele tingis infotehnoloogia kiire areng ning sellega seonduvad uued teenused ja soov tagada senisest kindlam ligipääs elektroonilistele teenustele.
Enne 2010. aastat ei olnud peale ID-kaardi ühtegi teist eID vahendit, millega oleks saanud e-teenuseid kasutada ja dokumente digiallkirjastada, mistõttu oli vajadus alternatiivse kaardi osas põhjendatud. Tänaseks on aga nii e-teenused kui inimesed kolinud mobiili ja eelistavad digitaalse isikutunnistuse asemel kasutada muid mugavaid mobiilipõhiseid lahendusi nagu näiteks mobiil-ID või Smart-ID, mistõttu ei ole ID-kaardile lisaks teise plastikkaardi formaadis dokumendi tootmine enam mõistlik.
Muudatus ei mõjuta enne 1. maid 2025 välja antud digitaalseid isikutunnistusi ja need kehtivad kehtivusaja lõpuni.
Statistika:
Digitaalse isikutunnistuse tippaeg oli 2018, mil väljastati 10 586 dokumenti, 2024. aastal väljastati neid vaid 3000.
Digitaalse isikutunnistuse kasutajaid on tänaseks ca 19 000. Mobiil-ID kasutajaid on ca 244 000 ja Smart-ID kasutajaid ca 757 000.
Allikas: https://siseministeerium.ee/uudised/digitaalse-isikutunnistuse-valjaandmine-loppeb-1-maist
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
lurr
HV veteran

|
22.04.2025 18:44:00
|
|
|
siia juurde oleks ilus vaadata, palju ID kaardi kasutajaid on. Ilmselt suht olematu hulk, kui välja toodud pole.
|
|
Kommentaarid: 124 loe/lisa |
   |
0 :: |
112 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
22.04.2025 19:02:28
|
|
|
On omajagu riigiettevõtteid ja eraettevõtteid, kus sa ei saa tööd teha, kui ID asi lugejas ei ole. Seepärast on paljuski kasutusel ID kaardi alternatiiv, mis nüüd kinni pannakse.
Mobiil-ID ja Smart-ID sesioon aegub ikka ülikiiresti sellistes töökohtades, kui natukenegi arvutis toimetades pausi teed. Muudkui istu telefon näpus ja logi sisse. Eks ta süsteemi turvalisuse pärast ole selline lühike aeg ette antud.
Kiipkaardi puhul toimub kaardi olemasolu füüsiline kontroll ja eeldatakse, et inimene ikka töötab arvuti taga. Ega sealtki saa kauaks eemale minna, kuid paljuski kasutatavam lahendus.
PS. ID kaart on õrn plastik, mis läheb päevade kaupa lugejas kasutades lihtsalt kiiresti katki. Seda ei saa väiksmaks ka lõigata, et välja arvutist ei turritaks.
|
|
Kommentaarid: 141 loe/lisa |
   |
1 :: |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
22.04.2025 22:37:53
|
|
|
ID-Kaart erinevalt Digi-ID'st on kohustuslik. Isegi kui elektrooniline osa ei tööta, peab olema riigi vastava ametkonna ehk PPA poolt väljastatud pildiga dokument, millega dokumendi väljaandja kinnitab isikusamasust. Digi-ID on sisuliselt nagu täiskasvanule väljastatud sünnitunnistus, selle vahega et pole elukoha ega vanemate andmeid- Digi-ID kinnitab, et selle isikukoodiga inimene on päriselt olemas, aga ei saa kinnitada, et Digi-ID kaardi valdaja ka päriselt see inimene on, kes ta väidab end olevat. Samamoodi nagu me ei saa tõendada oma isikusamasust sünnitunnistusega. Jah, on olemas isikukood, vanemate andmed jne, aga pole fotot sünnitunnistuse valdaja kohta. Seepärast peabki olema ID-kaart pangakaardi formaadis sest see on hea kompromissiga formaat, kõik vajalikud andmed mahuvad loetavalt kaardi pinnale ära.
Mis elektroonilise osa olemasolusse puutub siis see on puhtalt boonus. Oleks võinud ka olemata olla. Itaalias väljastati veel 15 aastat tagasi paberil isikutunnistusi. Ainsaks turvaelemendiks dokumendi väljastaja pitsat. Elektrooniline osa lihtsalt muudab isikusamasuse tuvastamist efektiivsemaks sest nt paberil või plastikust tööandja töötõendit saab väga lihtsalt võltsida siis ID-kaardi elektroonilist osa nii lihtsalt ei võltsi. Töökindlus on loomulikult vaieldav, aga ma ei usu, et riigiasutustes või kriitilise tähtsusega institutsioonides oleks mõeldav isikusamasuse või volituste õiguste kontrollimine paberil isikutunnistuse või töötõendiga.
ID kaardi kiipi saaks küll plastikkaardist välja lõigata, aga seda oleks siis väga kohmakas kasutada sest siis muutuks ID kaardi kasutamine samalaadseks tegevuseks nagu kaasajal Micro/Nano-SIM kaarte mobiilidesse paigaldame, sahtli sisse ja see omakorda lugejapilusse. Ehk teisisõnu siis tuleks kõik kaardilugejad välja vahetada selliste vastu, mis sellisel viisil ID-kaarti kasutada võimaldaks. Just tuli uus Telia Mobiil-ID SIM kaart, mille plastümbris oli enam kui poole väiksem pangakaardi mõõdus standardümbrisest. Kui nii võtta saaks ka pangakaartide väljastamiseks kasutada sellist poolikut formaati, aga see tähendaks siis seda, et ka pangaautomaatide kaardilugejad tuleks välja vahetada. OK, pangakaardi puhul on NFC võimalus, mida turvakaalutlustel ID-kaardile ilmselt mitte kunagi ei lisata. Sest kiipkaardilugeja peab pangaautomaadil siiski olema sest on inimesi, kes ei soovi viipega kaarti kasutada ja soovivad traditsioonilisel viisil PIN koodiga oma toiminguid teha.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Mõttetu mees
HV Guru
|
22.04.2025 23:05:11
|
|
|
Mul on selle digi id kiip välja lõigatud ja pisikesse id-kaardi lugejasse monteeritud. Selline DIY ID-USB pulk.
|
|
Kommentaarid: 648 loe/lisa |
   |
526 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
22.04.2025 23:26:58
|
|
|
Mõttetu mees kirjutas: |
Mul on selle digi id kiip välja lõigatud ja pisikesse id-kaardi lugejasse monteeritud. Selline DIY ID-USB pulk. |
Üsna leidlik lahendus. Ma olen FB-s näinud videosid kuidas pangakaardi kiip mutrist valmistatud "sõrmusesse" paigaldatakse, mingi läbipaistva vaha sisse. Kaardimakse terminalile näitab korra sõrme ja makse sooritatud...
|
|
tagasi üles |
|
 |
1dumbpcuser
HV Guru
|
22.04.2025 23:43:45
|
|
|
BA79 kirjutas: |
Mul on selle digi id kiip välja lõigatud ja pisikesse id-kaardi lugejasse monteeritud. Selline DIY ID-USB pulk. |
Üsna leidlik lahendus. Ma olen FB-s näinud videosid kuidas pangakaardi kiip mutrist valmistatud "sõrmusesse" paigaldatakse, mingi läbipaistva vaha sisse. Kaardimakse terminalile näitab korra sõrme ja makse sooritatud...  |
Pangakaardi kiip ja NFC kiip peaksid ju erinevad asjad olema? NFC kiip ei vaja puudet, seega võib selle jah kuhu iganes panna, aga kuidas sa sõrme kaardilugejasse sisestad, et see kiipi lugeda saaks?
_________________ O: Low-profile pci bracket |
|
Kommentaarid: 100 loe/lisa |
   |
1 :: |
95 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
23.04.2025 00:33:24
|
|
|
1dumbpcuser kirjutas: |
BA79 kirjutas: |
Üsna leidlik lahendus. Ma olen FB-s näinud videosid kuidas pangakaardi kiip mutrist valmistatud "sõrmusesse" paigaldatakse, mingi läbipaistva vaha sisse. Kaardimakse terminalile näitab korra sõrme ja makse sooritatud...  |
Pangakaardi kiip ja NFC kiip peaksid ju erinevad asjad olema? NFC kiip ei vaja puudet, seega võib selle jah kuhu iganes panna, aga kuidas sa sõrme kaardilugejasse sisestad, et see kiipi lugeda saaks? |
OK, tänud täpsustamast. See tähendab siis, et pangakaartidel on 2 eraldi kiipi, üks NFC ja teine see füüsiline, mis vajab kaardilugejaga kontakti? Ma arvasin, et NFC kiip on integreeritud sellesama kiibi sisse, millel füüsiliselt PIN koodi ja pangakaardi kiibile kantud andmeid hoitakse. Umbes nii, nagu Mobiil-ID SIM kaardil on SIM PIN ja PUK ning on ka Mobiil-ID PIN ja PUK+ sertifikaadid.
Füüsilisele kiibilugejale sellisel kujul nagu nad praegu disainitud on jah ei näita sõrmust, aga naljaga pooleks- kui kasutada midagi taolist nagu pulssoksümeetrid, mille vahele peab näpu panema, et see SpO2 ja teisi väärtusi mõõtma hakkaks siis peaks teatud muudatuste tegemisel tehniliselt võimalik olema. Pistad näpu sisse ja see loeb maha, aga loomulikult oleks sellisel kujul toimetamine üsna veider. Üks näpp lugejas, teise käega toksid PIN koodi sisse... Isikutuvastuseks nt kliendikaardina st Isikukoodi mahalugemine võiks isegi toimida aga kõrvalt vaadatuna tundub veider ja ise ka üldkasutatavates kohtades igale poole oma näppu sisse ei lükkaks. Kui tuhanded inimesed sedasi kasutavad siis need pinnad millega sõrm kokku puutub on mikroobe täis ja nii võib mõne haiguse külge saada kokkupuutel saastunud pinnaga. Niigi on pangaautomaadi numpad must sest pangaautomaadi kasutamine on sage.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
25.04.2025 08:28:11
|
|
|
PPA poolt äärmiselt loll samm Pinna teeninduse dokumentide vormistamise pool sulgeda. Nad ei hoia sellega isegi midagi kokku, sest maja on ikka kasutuses ja iseteeninduskioskid samuti.
Tallinna suuruses linnas koondada kõik ühte teenindusse on ikka äärmine lollus. Lasnamäe ja Pirita elanikel ikka äärmiselt mõnus sinna Järvele logistada
Eriti nõme on see, kui inimese dokument on juba aegunud. Siis ei saa iseteeninduses midagi teha. Isegi mitte riigilõivu tasuda näiteks kellegi teise arvelt, et maksekinnitus üles laadida vms.
Peab kõik sammud käsitsi läbi tegema ja kohale minema.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
30.04.2025 20:53:13
|
|
|
Millistes keskkondades saab Digi-ID'd praegusel ajal kasutada? Kuna ma ise toimetan valdavalt internetipankades ja teenuspakkujate iseteeninduskeskkondades , siis ma ei näe, et Digi-ID oleks väga toetatud nüüd. eesti.ee , pangad, telkod kõik aktsepteerivad valdavalt siis ID-kaarti, Smart-ID ja Mobiil-ID, pankadel lisaks biomeetria, PIN-kood/PIN-kalkulaator.
Ma saan aru, et Digi-ID asendab ajutiselt ID kaarti elektroonilistes keskkondades, aga näiteks isikutunnistusena tänaval dokumente kontrollivale politseiametnikule see ei kõlba isikutuvastuseks, hoolimata sellest et ka Digi-ID'le on kantud isikukood.
Olen pidanud kasutama ID-kaarti juhiloa asemel juhtimisõiguse tõendamiseks- seda aktsepteeriti aga ei usu, et DIGI-ID oleks kõlbanud. Nad tahavad pildiga kehtivat isikut tõendavat dokumenti või juhiluba.
Mulle on öeldud, et ka siis kui ID oled koju unustanud võid öelda oma isikukoodi, aga üldiselt pidavat ju juhiloata sõitmine olema karistatav, seega kui juhiluba ei pea Eesti piires sõites kaasas olema, siis vähemalt üks kehtiv fotoga dokument peab olema ette näidata (pass, ID-kaart või juhiluba/Meremehe teenistusraamat).
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
30.04.2025 21:00:50
|
|
|
BA79, digi-ID on täpselt samasuguste funktsioonidega nagu ID-kaart, ainult füüsiliseks tuvastuseks pilt on puudu.
St. absoluutselt kõikidesse kohtadesse, kuhu saab ID-kaardiga, saab sisse ka digi-ID kaardiga
Minul näiteks ID-kaart pidevalt rahakoti vahel, juhiluba ja digi-ID kodus. Viimane kehtib 5 aastat.
Nüüd on paraku uks sulgunud ja enam ei saa digi-ID taotleda.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
30.04.2025 22:33:10
|
|
|
Tanel OK, sain aru. Varem oli Digi-ID jaoks suisa eraldi link sisselogimisaknas olemas, aga nüüd pole näha ja arvasingi seetõttu, et enam ei toetata. Sellisel juhul ilmselt on tegemist kulude kokkuhoiuga ilmselt. Milleks dubleerida üht dokumenti? OK, kui ID-Kaart ära rahakotiga varastatakse või kaob, siis e-teenuste abil saab kasvõi panka sisse logides pangakaardid sulgeda, ajutiselt uus tellida jne, aga reisides ID-kaardi kaotamine suurt pilti ei muuda, sest Digi-ID'ga üle piiri ikka ei saa. Tavaliselt taotlen ka passi ID-kaardi kõrvale aga seekord jätsin vahele. Nagunii kuhugi reisida hetkel ei plaani, ent elektrooniliste kanalite jaoks on mul teised alternatiivid mis toimivad.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |