Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
sõnum  |
|
Tanel
HV Guru

|
06.03.2025 15:12:07
Riik rendib avalikule sektorile 52 miljoni euro eest uued sülearvutid |
|
|
Riigi IT-keskus (RIT) rendib hankega 160 riigisektori asutusele neljaks aastaks uued sülearvutid.
"Meil on ülesehitatud arvutitöökoha teenused selliselt, et enamikul riigisektori töötajatel on rendisülearvutid. Peale rendiperioodi – mis on neli aastat – vahetame arvutid välja. Hange on tehtud selleks, et kaks aastat toetada neid väljavahetamisi valitsemissektoris," sõnas RIT-i direktor Ergo Tars.
Riik hakkab rentima sülearvuteid paarilt ettevõttelt, neist suurim on Green IT OÜ, mille osanik on Telia Eesti AS. Green IT-lt renditi arvuteid ka eelmisel arvutite rendiperioodil.
Hankes pole RIT määranud IT-seadmete tootjat, kaubamärki ega ühtegi muud piiravat viidet konkreetse tootja toote saamiseks. Pakkuja saab esitada toote vastavalt enda portfellile.
Hanke maksumus kõik kokku on 52 miljonit eurot käibemaksuta kaheks aastaks.
Loe edasi: https://www.err.ee/1609623884/riik-rendib-avalikule-sektorile-52-miljoni-euro-eest-uued-sulearvutid
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
06.03.2025 21:50:21
|
|
|
Sellist uudist selline numbriga lugedes tekib küsimus, et kui palju eesti riigis neid avaliku sektori töötajaid on...sada tuhat??? ja neil kõigil on vaja seda uut rendi sülearvutit?
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 274 loe/lisa |
   |
9 :: |
3 :: |
225 |
|
tagasi üles |
|
 |
commer
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 882 loe/lisa |
   |
2 :: |
683 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
06.03.2025 22:07:47
|
|
|
nojaa...aga nad ju ei osta, vaid rendivad neljaks aastaks ja VÄIDETAVALT on see kõvasti soodsam kui väljaost + see 52 milli on siis ilma käibumaksuta.
aga päriselt kas kuskil on avalik info olemas, et kui palju töötajaid nendes 160 asutuses siis kokku on, kes kõik saavad selle üle tonnise äriklassi uue läpaka?
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
   |
225 |
|
tagasi üles |
|
 |
marxveix
HV Guru

|
06.03.2025 22:12:49
|
|
|
Wiltz kirjutas: |
nojaa...aga nad ju ei osta, vaid rendivad neljaks aastaks ja VÄIDETAVALT on see kõvasti soodsam kui väljaost + see 52 milli on siis ilma käibumaksuta.
aga päriselt kas kuskil on avalik info olemas, et kui palju töötajaid nendes 160 asutuses siis kokku on, kes kõik saavad selle üle tonnise äriklassi uue läpaka? |
Minu sülearvuti maksis 75 eurot ja saab kõik lihtsamad asjad tehtud. Riik ise räägib, et vähe raha ja vaja kuskilt kokku hoida. Ma ei näe seda kokkuhoidu, kohe üldse ei näe.
|
|
Kommentaarid: 308 loe/lisa |
   |
1 :: |
269 |
|
tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 878 loe/lisa |
   |
0 :: |
661 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
06.03.2025 22:15:29
|
|
|
Ma ei tea, ma arvan, et hange on koos haldusteenusega. Automaatsed turvauuendused, haldus. Ehk kui miskit ei toimi, telefonitugi, ei lahene, IT spets on uue arvutiga kohal, saab vana käima või vahetab välja.
Hind ei ole arvuti ostuks vaid täisteenindus ja mitte homme või ülehomme vaid samal päeval.
Kui see nii ei oleks, siis oleks võinud osta või järelmaksule või liisingusse vms. aga keegi peab olema kuskil üle eesti valmis startima kasutaja juurde kui töö seisab.
|
|
Kommentaarid: 258 loe/lisa |
   |
225 |
|
tagasi üles |
|
 |
marxveix
HV Guru

|
06.03.2025 22:29:07
|
|
|
Kui mina oma arvuti maksumuse jagan 52 milliga, tuleb väga ümmarguselt võttes alla 700 000 arvuti päriseks. Koos käibemaksuga teeks see 845867 arvutit päriseks, kui täpsem olla.
|
|
   |
269 |
|
tagasi üles |
|
 |
psauce
Kreisi kasutaja
|
06.03.2025 22:30:16
|
|
|
Normaalne laristamine.
_________________ Kasutajaga meim äri ei tee temapoolse ebaausa käitumise tõttu. |
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
commer
HV Guru

|
06.03.2025 22:54:05
|
|
|
nojaa...aga nad ju ei osta, vaid rendivad neljaks aastaks ja VÄIDETAVALT on see kõvasti soodsam kui väljaost + see 52 milli on siis ilma käibumaksuta. |
Soodsam sellepoolest, et 4 aasta pärast ei pea neid utiliseerima, riigi jaoks on utiliseerimine kulu - müüja jaoks tulu, vaid korjatakse ära ja saab jälle uued
_________________ Arvutite hooldus ja komplekteerimine Tartumaal
Tasuta dropboxi konto + lisa 500mb ruumi
|
|
Kommentaarid: 882 loe/lisa |
   |
683 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
06.03.2025 23:10:45
|
|
|
Ja siis öeldakse rahvale meedia vahendusel, et raha ei ole selleks et pakkuda sotsiaalabi ja meditsiiniteenuseid normaalsel tasemel.
Raha on, aga prioriteedid on mujal!
|
|
tagasi üles |
|
 |
marxveix
HV Guru

|
07.03.2025 00:22:44
|
|
|
BA79 kirjutas: |
Ja siis öeldakse rahvale meedia vahendusel, et raha ei ole selleks et pakkuda sotsiaalabi ja meditsiiniteenuseid normaalsel tasemel.
Raha on, aga prioriteedid on mujal! |
Prioriteet on oma kukrut täita, mingit abi nendest pole, lihtsalt koormaks, ühed ja samad näod, lollust teevad aga ära ka ei lähe.
|
|
   |
269 |
|
tagasi üles |
|
 |
siinus
HV Guru

|
07.03.2025 00:46:53
|
|
|
indrpo kirjutas: |
Ma ei tea, ma arvan, et hange on koos haldusteenusega. Automaatsed turvauuendused, haldus. Ehk kui miskit ei toimi, telefonitugi, ei lahene, IT spets on uue arvutiga kohal, saab vana käima või vahetab välja. |
Meh. Haldusteenus võiks ju ettevõttes nagu by default olemas olla. Automaatsed turvauuendused tulevad windowsiga niigi. Miks selle eest lisateenust? Ei lahene? Lenovo Onsite warranty pole asi?
_________________ suck less | ANNA MU SAI!
Ma arvasin, et see oli Priit, aga tegelikult oli Tõnu, |
|
Kommentaarid: 66 loe/lisa |
   |
59 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
07.03.2025 00:58:16
|
|
|
commer, jah...eks muidugi on sellel rentimisel omasid plusse. selle vastu ma otseselt ei vaidle.
aga suures plaanis võib ikkagi võtta asja kokku umbes järgnevalt:
Esiteks - ei ole praktiliselt mitte ühelgi avaliku sektori töötajal vaja rentida mingit über äriklassi sülearvutit. St. nende arvutite tegelik hinnaklass võiks vabalt olla selline max 500-600eur, ja see on KOOS KÄIGEMAKSUGA tavarahval poest letist ostmise hind. Ilmselgelt riik masshankena saaks wayyyyyyy soodsamalt ning käibemaksu võrra odavamalt ka veel.
Teiseks - isegi kui osta välja näiteks ümmarguselt 1000eurosed äriklassi läpakad, kasutada neid 4 aastat ja siis kõik need LOOMULIKULT mitte utiliseerida vaid näiteks müüa väga soodsa hinnaga maha...no ütleme 250eur tükk...siis tuleks see nali ikkagi kokkuvõttes megapalju soodsam.
Kolmandaks - tegelikult ei ole absoluutselt mitte mingisugust vajadust TÄNA ostetud korralikku, uut ja kvaliteetset äriklassi läpakat 4 aasta pärast ei utiliseerida (see on nii absurdne, et pole isegi naljakas jutt vaid ajab lausa oksele), vaid tegelikult pole neid mitte mingit põhjust ka välja vahetada. See ei ole ka mitte arvamus, vaid see on fakt. Halvimal juhul on vaja natuke hooldada, võibolla vahetada (osadel) akusid ja võibolla mingi väike protsent hävineb ja tuleb maha kanda.
Ühesõnaga, ümmargust juttu võib iga asja ümber ajada aga reaalsus on see, et tegu on täiesti räige ja haige laristamise ja nii keskkonnavaenuliku käitumisega kui üldse olla saab, nii annab siis riik oma rahvale eeskuju Samal ajal räägivad mingid võltsnaeratusega poliitikud ja muud riigiuhhuud meile kõigile rohepööramisest ja muudest taolistest idiootsustest
Ma kasutan ~6+a vana lenovo äriklassi masinat ja sellel pole absoluutselt mitte midagi viga. Ja ma pole mingi softuser! Ostsin selle 3+a kasutatuna ühe kontoritöötaja käest ning ostmise hetkel, st. kui mina selle 3a kasutatuna sain oli arvuti seisukord 99% uueväärne. Isegi akumaht ja keskus oli üle 90% uue lubatust.
|
   |
225 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
07.03.2025 05:34:53
|
|
|
marxveix kirjutas: |
BA79 kirjutas: |
Raha on, aga prioriteedid on mujal! |
Prioriteet on oma kukrut täita, mingit abi nendest pole, lihtsalt koormaks, ühed ja samad näod, lollust teevad aga ära ka ei lähe. |
Nii on, kahjuks...
|
|
tagasi üles |
|
 |
ummiq
HV veteran

|
07.03.2025 09:52:50
|
|
|
Esiteks - ei ole praktiliselt mitte ühelgi avaliku sektori töötajal vaja rentida mingit über äriklassi sülearvutit. St. nende arvutite tegelik hinnaklass võiks vabalt olla selline max 500-600eur, ja see on KOOS KÄIGEMAKSUGA tavarahval poest letist ostmise hind. Ilmselgelt riik masshankena saaks wayyyyyyy soodsamalt ning käibemaksu võrra odavamalt ka veel. |
Ma nüüd ei teeks nii liiga. Avalikus sektoris on küllaga neid, kellele tavaline aeglane läppar ei istu. Ok, kodukasutaja läpparid 5-600 eur eest tõesti omavad vastavat jõudlust, aga lisa sinna Win11 PRO (hädavajalik) ning asjaolu, et inimesed käivad koosolekutel, komandeeringutes, teevad kodukontorit. Äriklassi arvutid peavad sellele pidevale edasi-tagasi sahmimisele oluliselt paremini vastu, kui need 5-600 eurised masinad. Pane juurde kaughalduse lahendused, domeen jne, siis röövitakse arvutilt juba eos osa ressurssi ära lihtsalt turvalisuse ja hallatavuse nimel. Ja nii see hind kerkib ja äriklassi masina vajadus kasvab.
4 aastat on isegi päris hästi valitud aeg. Seal võiks jääda mingi nüanss, et soovi korral pikendavad soodsamalt. Aga vaadates tehnoloogia arengut, ei ole välistatud, et 4a pärast on see läpakas ajale jalgu jäänud. U nagu mõned 4-5a vanused Lenovod, mis vaikimisi enam W11 ei toeta, vaid ainult häkiga, mida riik kindlasti ei rakenda.
Renditeenus on kindlasti riigile mugav. Ma ei tea tasuvust väljaostmisega võrreldes. Aga rendimasinatega on riigil ilmselt natuke lihtsam.
_________________ --
Urmas
|
|
Kommentaarid: 191 loe/lisa |
   |
166 |
|
tagasi üles |
|
 |
mina634
Kreisi kasutaja

|
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
07.03.2025 11:32:11
|
|
|
Mis Win10&11PRO-d - päriselt ostetakse Eesti julgeolekut kahjustanud&reetnud USA riist- või tarkvaraga tehnikat Eesti riigile. Alles käis läbi mitmetes teemades, kus inimesed kutsuvad üles Trumpi juhitud USA kaupu bännima ja nüüd riik külvab kümneid miljoneid Trumpi riigi korporatsioonide kaukasse rahastamaks Trumpi Ukraina, euroopa ja Eesti vastaseid poliitikaid..
..pidid ju mingi väärtused olema, moraalsed künkad kuhu nt Venemaa kahjustava tegevuse hukkamõistuks roniti..
Lisaks kuskil teemas keegi väitis kuidas meite e-riik olla vabavaraline ja võõrriikide litsentsiorjusest vaba - miks neid kiireid win läpakaid vaja on, e-riigi liidese jooksutamiseks veebilehitsejas või.
Exceli vajalikkuse jutt ei kõla ka enam tõsiselt, kus ministeeriumid kõiksugu windowsitest, excelitest, teamsidest jm võõrpäritolu tasulisest tarkusest pungil, ent riigieelarvet ei suuda lahti seletada isegi need kes selle koostasid.
_________________ --- |
|
Kommentaarid: 19 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
incx
HV kasutaja

|
07.03.2025 14:09:39
|
|
|
Prillpapa kirjutas: |
päriselt ostetakse Eesti julgeolekut kahjustanud&reetnud USA riist- või tarkvaraga tehnikat Eesti riigile. |
Mis siis valikusse muidu alles jääb? ARM, RISC-V protod, Elbrus ja Zhaoxin? Pisipehmele alternatiivi otsides tuleb meeles pidada, et Torvalds pesitseb ka aastaid juba Mickeylandis. Aeg vist jukud muuseumitest välja kaevata.
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
07.03.2025 14:32:26
|
|
|
Päris paljud 3-4a kasutatud sülearvutid on uueväärse välimusega. Ma nüüd ei tea täpselt kust need pärit on, aga ilmselt on riigil samamoodi, et suurem osa elab kogu oma elu dock-s välise klaveri, molu ja hiirega.
Ehk ma pakun, et päris paljudele pole seda läpakat üldse vaja, võiks sama hästi lauaarvuti olla.
|
|
Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
07.03.2025 14:54:09
|
|
|
Miks see uudis on? Erafirmades on see tavaline, riik ei peakski ostma sellist kogust põhivarana arvele ja pärast hakkama nendega ükshaaval tegelema, kuskil portaalides (Hinnavaatlus? ) jupikaupa müüma.
Nt paljud ettevõtted kasutavad ka autodega täisteenusrenti. Jah, ei ole kõige soodsam, aga on hästi prognoositavad kulud. Ju seepärast ka riik vaatab, et oodatav kokkuhoid vs segadus mis kaasneb arvutite päriseksostuga ei ole seda väärt.
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
07.03.2025 16:20:39
|
|
|
erafirmades võib olla mis iganes asi tavaline või ebatavaline...erafirma eripära vaata on see, et seal ei toimu millegi ostmine, omamine, rentimine ega ükski muu tegevus riigi maksumaksja raha eest...vaid vasutpidi, erafirma tegeleb riigile maksuraha tootmisega. nii et täiesti ebapädev võrdlus to start with.
kas riik peaks või ei peaks kasutama renti on üks küsimus, aga teine küsimus on see, et mis sellise rendi eest riik maksma peaks. ja nagu juba varemgi siin öeldud siis kaugeltki mitte kõigile nendele töötajatele pole üldse mingeid läpakaid vajagi! täiesti piisaks suvalisest 300 euridest terminalist lauale.
ja ei pea neid "pärast müüma" - saab lihtsalt ära kinkida ka. tuua vabanduseks mitmete kümnete miljonite kulutamisele see, et "aga muidu keegi peaks millalgi ju millegagi tegelema" on täiesti absurdne jutt.
ummiq, ma ei teegi liiga. kui on neid, kellele on päriselt vaja seda võimast ja vägevat läpparit siis nendele üksikutele võib selle osta. ma olen kindel, et see ei oleks mingi probleem. aga ligi 60k "avaliku sektori" ametnikule ei ole vaja neid uhkeid ja võimsaid pille. ja see on ümberlükkamatu fakt ning siin ei ole mitte midagi isegi arutada ega arvutada.
|
   |
225 |
|
tagasi üles |
|
 |
von Wu
HV Guru

|
07.03.2025 17:06:51
|
|
|
ummiq kirjutas: |
Renditeenus on kindlasti riigile mugav. Ma ei tea tasuvust väljaostmisega võrreldes. Aga rendimasinatega on riigil ilmselt natuke lihtsam. |
Rendileandjad üldiselt ei taha arvutitehnika puhul jääki jätta. Nelja aastaga läheb nulli või jääb mingi sümboolne summa. Rahalist tasuvust 4-aasta tagant vahetades ei ole, lihtsus siiski jääb.
|
|
Kommentaarid: 878 loe/lisa |
   |
661 |
|
tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
07.03.2025 18:11:29
|
|
|
Wiltz, kus on juttu olnud ulmevingetest läpakatest? Mul on kodus üks riigiläpakas, Dell Latitude 11gen Intel, 16gb ram, 256gb ssd. Ei ole mingi Alienware või tööjaam Quadrotega. Ilmselt on nad siiski arvestused teinud, ostmine ja pärast ära kinkimine (riik kingib maksmaksjate ostetud raha eest läpakaid?!) vs pidev vahetamine uute vastu. Ilmselt 4 aastat on optimaalne aeg, et vältida läpakatega suuremaid probleeme. Järgmine soovitus riigile võiks olla osta laurxi käest kasutatud Taanist tulnud Thinkpade, saab kindlasti mahu pealt paremat hinda
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|