praegune kellaaeg 15.06.2025 18:01:24
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
netmaster
HV kasutaja

|
14.07.2024 02:41:27
|
|
|
tsitaat: |
Selleks, et ELASA kiududeni jõuda, tuleb üldjuhul ka Teliale maksta, sest ELASA kiud algavad või lõpevad enamasti Telia vrgusõlmedes. |
ELASA võrk koosneb erinevatest piirkondadest, mis on mõeldud ühendada operaatorite magistraalvõrguga. ELASA võrk ühendab kokku erinevaid maste ja muid kohti, kuid selleks, et sinna võrgu peale saada, tuleb ta kõigepealt siduda interneti teenuse pakkuja võrguga kuskil asustatud punktis. Linnades ja mujal on üldjuhul ainult Telial sobivas kohas kaevud ja kaablikanalisatsioon. Seega jah, iga ELASA võrgupiirkond algab ja lõpeb suure tõenäosusega kuskil Telia kaevu kõrval linna servas. Võid neid kohti ise avalikest allikatest otsida nagu sulle meeldib. Näiteks maaameti kitsenduste kaardilt.
Või arvad sa, et tegelik Internetiühendus jõuab ELASA võrku kuidagi muud moodi?
Sinu fantaasia ISP kuskil tartus ei ole mingi argument. Sa konkreetselt väitsid: "ELASA kiud algavad või lõpevad enamasti Telia võrgusõlmedes." |
mis mu fantaasiaispil viga on? Täiesti reaalne olukord. Kuna igas linnas on ainult Telial olemasolev kaablikanalisatsioon, siis igas linnas tuleb seda rentida, selleks, et linna servas oleva ELASA võrguni jõuda. Või tead sa mingeid muid meetodeid?
netmaster kirjutas: |
Kus ma tegin juttu sellest, et Enefit rendib kaablikanalit?
Tegemist on viimase miili võrguga, telia ei paku sellist teenust, mis moodi saavad nad oma hinnapoliitikat telia järgi sättida?
miks ei paku? Telia rendib nii viimase miili kiude, kui ka kaablikanalisatsiooni. |
Sina ütled, et Telia ei paku viimase miili teenust ja mina ütlen, et telia pakub nii viimase miili, kui ka kaablikanalisatsiooni teenust.
Kus sa siit välja loed, et Enefit pakub kaablikanalisatsiooni teenust.
Kui enefit pakub ainult viimasi miili kiu renti kliendile tuppa, siis mis otsast on oluline antud kontektsis, et telia rendib kaablikanalistasiooni? |
selles kontekstis, et eelnevalt oli siin juttu, et Telia kaablikanali rent ajab lõpptarbja hinnad ülesse ja ma mainisin, et Telia pakub kanalirendi kõrval ka viimase miili kiu renti. Mina ei teinud juttu sellest, et peaks Enefit'i kiurenti ja Telia kanalirenti omavahel võrdlema hakkama.
Enefit pakub viimase miili kiurenti 40 000 aadressil, hinnaks 8€ kuus.
Kuna sa väidad, et telia pakub samasugust viimase miili kiurenti, mille järgi enefit on hinna sättinud, siis kus, mis mahub ja mis hinnaga pakub telia sarnast teenust?
|
kus ma kirjutasin, et Enefit on oma kiurendi sättinud Telia hinnapoliitika järgi? Seda ma kirjutasin Elisa ja Tele2 kohta. Ma mainisin mitu korda, et Enefiti ja Telia hindu ei saa võrrelda, sest üks müüb meetrit ja teine iga kliendi ühendust eraldi.
Oot oot, kõigepealt väitsid, et enefit ja ELASA sätivad oma hinda telia järgi, |
Kus ma midagi sellist väitsin?
nüüd väidad, et kui rentida telia käest 10, 20 vms. kilomeetrit kanalit, et linnast välja pääseda ELASA kaevuni, siis on see nii kallis, et mõjutab lausa üle riigi lõpptarbija hinda? |
jah, sest kui mingis Enefiti piirkonnas õnnestub saada näiteks 10-20 klienti, siis Telia kaablikanali rent võib osutuda piisavalt kalliks, et mõjutada lõpptarbja hinda üsna oluliselt.
10km Telia kanali rent on ca. 500€+km kuus. Ühe kiu rent on ca. 400€+km. Lisaks muidugi ehitamise tasu, mis võib kanali rendil olla 4-5 kohaline summa 10km eest. Kui veel ELASA'le sadakond €/kuus ja Enefitile 8€+km ära maksta, siis on väga keeruline pakkuda 15€ eest kuus gigast netti. Isegi 50€/kuus on kahtlane.
Et asi selgem oleks, siis räägime tele2 ja elisast. Mitte mees ja koer ISP, kes tartu kesklinnast tahab 10le külamehele pärapõrgus netti pakkuda. |
sisulist vahet pole. Hinnad ja muud takistused on täpselt samad. Tegeliku pärapõrguga on veel suuremad probleemid, kuna siis (pikemate otste puhul) hakkab teenuse hinda mõjutama ka ELASA kiupaari hind. Tõsi, suurematel tegijatel on rohkem mänguruumi, teatav mastaabieffekt ja võime mõned aastad klientidele peale maksta.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
0 :: |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Prillpapa
HV kasutaja
|
15.07.2024 16:03:54
|
|
|
https://www.tv3.ee/3-portaal/tele-ja-kino/tv3/kas-eestis-makstakse-aeglase-interneti-eest-ule-telia-elisa-ja-tele2-jagavad-selgitusi/
Mida teada saime..
- Telia on tulnud välja uue argumendiga Eesti hinnad on kõrgemad "regulatiivse keskkonna" põhjusel. Oskab keegi seda lahti seletada..
Samuti uus asi paisatud "EBITA marginaal" - siis kõikidel teistel turgudel ka keskmine marginaal on sama." Mis hookus-pookus marginaal see veel on?
Lisaks Telia jutust jääb mulje, justkui teised riigid jõhkralt oleks läbi riiklike toetuste oma hinnaeelise ehitanud, samal ajal kui Telia ausalt investeerib ja ehitab võrku
peamiselt ise
- Tele2 arvates inimesed ise süüdi kõrgema hinnaga nõustumisel - kaubelge!
- Elisa märgib ära meie operaatorite erinevate hindadega paketid, mis vist on tunnistus konkurentsi ja valiku olemasolust ja "kõigil kõrged hinnad" ei pea paika ning turumajandus toimib.
Ikkagi tuleb välja, et võrdlusi tegevad leheneegrid ja kõrgete hindade üle halavad tarbijad ei jaga matsu - kõik on hästi, õigesti ning parimas korras
Eks aasta pärast kõik kordub..
_________________ --- |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
netcat
Kreisi kasutaja

|
15.07.2024 19:25:53
|
|
|
Marginaaliga ta tahab ütelda, et selleks et Eestis sama suurt kasumit teenida kui riikides, kus teenust odavamalt pakutakse, peavad nad siin kõrgemat hinda küsima.
Kuhu see raha sealt vahelt läheb? Igale poole?
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|