Sai võetud Tartu külje all Elisa mobiilne kodu internet. Selle jaoks nende poolt Zyxel NR7101 väliruuter, mille otsas enda AX3. Mingi hetk hakkasid probleemid, tuli tehnik. Suunas antenni paremini ja lukustas lähedaloleva masti külge. Mast ise ~900m tööstushoone katusel, ruuter teise korruse seinal, silmsidet takistavad vaheloleva võsa ladvad ja üksikud puud. internet olenevalt päevast mitmeid kordi hangub, teinekord ei taastu ilma väliruuteri restardita. Käis uuesti tehnik, probleemiks öeldi, et just 5G levi on nõrk (teised sagedused on head), probleem anti edasi sidevõrgu tehnikutele ja sellest ajast saati on vaikus ja midagi paranenud pole. Kas 5G on nõnda tundlik, et 900m pealt paar ladvakest mõjutavad selliselt või tegemist mingi anomaaliaga?
Olen veidi ruuteri admin paneelis infot vaadanud ja ise olen niipalju täheldanud, et signaali tabelis NR_N78 SS_RSRP on alati >= -105 ja olen sattunud ka peale hetkedel, kus NR_N78 üldse tabelist puudu. Enamasti ruuteri pealehel näitab Cellular WAN 5G 5 pulka ja Cellular info Signal strength ~85, aga oli ka erand kus kuvas 2 pulka ja Signal Strength -106.
summa summaarum - jah. eriti elisa oma. võta cellmapper ja see annab sulle parema ülevaate kui see elisa kodukootu. see kopsik kasutab ju lte sagedusi, ja ainus on n78, mis sulle mingi kiiruse peaks andma, aga ju see ei toimi. üldiselt on see 5g ikka suht petukaup _________________ Ära suurenda telia kasumit - lõpeta leping! 20/4 pole eriline max kiirus. 1992 kaaperdas telia neti
tabel näitab väga hästi ära, et "õige" 5G sinuni ei jõua
sinu ruuter on end lukustanud ainult 4G sagedustele 800mhz (band20), 1800z (band 3), 2100mhz (band1) ja 2600 (band7), NSA NR n78 nivoo on nii nõrk, et sinna ei ühenduta ja minu teada on paljud operaatorid teinud n78 sagedusele min RSSI nõuded.
Mis lisaks paneb muretsema, on väga kehv SNR. 800mhz RSSI on eeskujulik, aga SNR ainult +4 SNR näitab suurt müra ja segavaid faktoreid, mistõttu tegelik "effective" nivoo ehk RSRP on tunduvalt hullem.
selliste numbritega sidet saab, aga mitte kvaliteetset. Üle 100 RSRP on midagi väga valesti, eriti arvestades 800m distantsi, tõenäoline on see, et sul seal mast küll on, aga mastil on suunasektorid ja sinu maja ei jää tegelikku sektorisse ja päriselt ühendutakse kuskile mujale masti.
Seadmevahetus? Kas on mingi seade Eesti turul, millega võiks paremat tulemust oodata?
Tehnik mainis ka "masti ehitamist", et tõstaks välise antenni kõrgemale. Kui kõrgele maja suhtes seda tõsta tohib ja mis ohud sellega tekivad? A'la kas võib hakata äikest mingi kõrguse pealt püüdma vms?
Need signaalid sul küll 900m kauguselt ei tule, kuskilt 3-5Km meenutavad pigem.
Tööstushoonete katusel üldse vaevalt n78 on, need on pigem sellised väiksemad vahemastid kus 800/1800 vms. Täpselt muidugi ei tea kuidas Elisas asju tehakse.
Elisa 5g paigalduse 1 eeldus on kas 4200või oli4600m mastist. B oli käsiseadmega ca120mbot alla, peale seda oli mõtet "timmima" hakata.
Kui päriselt on 5g mast 900m peal, on need signaalid per.ses. põhjus sellisel juhul a) seade, b) paogaldus.
Kui signaalid on aga metsasnäiteks sellesama ksuguse või välise segaja pärast siis seadmevahetus ei aitagi.
Nendel tingimustel pole ruuterit tõsta mõtet. Kas sul on 5g käsiseade elisa võrgus või mõni sõber sellisega? Mis tema kiiruseks saab?
Zen kõnekaart on vist ka 5g, kui su telefonoskab, saad selle 300mb mahuga ühe euro eest kiirusetestid ära teha. _________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas.
Panen juurde ka pildi cellmapper lehel, kus näha elisa mastid minu asukohast lähtuvalt. Vahi alevi mast 800-900m ja on teine mast veel kvissentalis suunal, mis jääb ~1km kaugusele. Toda ma pole proovinud, kuna jääb antenni suhtes katuse räästa taha.
Cellmapperit uurides, siis mast mida hetkel kasutan, tõepoolest n78 suhtes ma pole justkui suunasektoris. Kvissentali oma suhtes ma olen sektoris, mistõttu toda võiks proovida, aga pean siis antennile masti tegema, et ta rästa tagant välja saada.
Mul on endal elisa ka telefonis, aga kiirustes pole probleem. Kui mul vähegi internet on, siis oma lepingulise alla kiiruse saan alati kätte, probleem on pigem stabiilsuses (hangumised või ära kukkumised). Näiteks eriti annab tunda, kui mõnda multiplayer mängu mängida, kus mul teinekord ~5 sekundit pilt seisab või üldse mängust ära katkeb.
Kuna mul internet on kõige väiksema kiirusega pakett, siis mul otseselt ei pea olema 5G, võib ka 4G, peaasi, et oleks stabiilne.
Üks küsimus veel, et kuidas tuvastada, et mis ja kus võiks olla signaali segajaks? Kas selle jaoks mingi eraldi seade või lihtsalt katse eksitus meetod ja kui signaal halb, siis lepi sellega?
Erinevaid asju lugedes tekkis veel idee, kas keegi oskab kinnitada või ümber lükata. Mul majast ~25m masti suunal jookoseb elektri kaabel postide otsas risti masti suunaga ja umbes 400m kaugusel masti suunal on elektri alajaam (elektrikapp, mis pole kuidagi piiratud). Kui tugevalt võiksid need signaali häirida?
pilbu, Kogemused küll Telia paigaldistega aga jah, keskpingeliin ees jooksmas, maja antenni ja masti vahel, on 5G puhul probleem. Isegi nii märgatav, et kui antenn seinalt alla, maapinnalt 2m paigutada, oli kõik korras.
7101 on iseenesest hea stabiilne ruuter, sureb ära ainult 2-3 aasta jooksul, tootjaviga.
Siit läbi käinud ka vihje sellele, et Elisa 5G signaal ongi nõrgem võrreldes teiste (Telia) pakkujatega? Juhuslikult oli eile külas inimene, kel Telia 5G telefonis ja tegi mul õue peal testi, sai ~180MB alla. Vaadates CellMapper kaarti, siis ma ei ütleks, et Telia mastide asukohad minu asukoha suhtes soodsamad on kui Elisa omad, kuid oma telefoniga (5G) ma selliseid kiiruseid oma õue peal ei näe ja ka levi on pigem kehva. Kas Elisa vs Telia kasutab erinevaid saatjaid oma mastide otsas või millest see tuleneda võiks? Olgu siis ka mainitud, et tal on Iphone ja mule Google Pixel 6a.
Oma õuel, samas kohas mul telefon 5G'ga ei ühendugi. LTE ainult saadaval ja selle kiirused ~10-20MB alla.
Siis sulle müüdi ja paigaldati üks suur kotitäis õhku.
Ilmselt on seadmed ka kenasti järelmaksul seega teenuse lõpetamine on üks suur vaidlus.
Samas saad ka teiste operaatorite simme samas ruuteris kasutada ja testida, võta simmidelt enne pin kood telefoniga maha, vähem nikerdamist. Saab ka väliruuteris pin sisestada kui niipidi soov.
Cellmapperit uurides, siis mast mida hetkel kasutan, tõepoolest n78 suhtes ma pole justkui suunasektoris. Kvissentali oma suhtes ma olen sektoris, mistõttu toda võiks proovida, aga pean siis antennile masti tegema, et ta rästa tagant välja saada.
Mulle tundub et siin on kirjas, milles on probleem, ja milline on lahendus. _________________ Mida Ott ei õpi, seda Egon ei tea.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.