Veskite teemal - teen 150-200 ml ja koort peale (pätikas, aeropress (tulekul), presskann (kui 2 joojat)). Ehk siis 20 või 40g jahvatada korraga. Käsitsi väga ei viitsi, Hario veski seisab kasutuseta. Kas Nivona NICG 130 (või mõni teine 100€-ne) on mugav kasutada selliste koguste jaoks? Või oleks see mugavam https://www.variabrewing.com/products/varia-vs3-grinder "Lõõtsa" kasutades kuni 50g.
Kust seda näed, et see Varia 50g jahvatab? Specides on 30g
20g 150 ml kohta tundub päris kange. Ma ise teen 15g 250g vee kohta, 30g kahe tassi jaoks. Siis 30g käsiveski sobib hästi.
Wilfa Svart ja Baratza Encore on odavamad elektrilised veskid, mida soovitatakse.
Veskite teemal - teen 150-200 ml ja koort peale (pätikas, aeropress (tulekul), presskann (kui 2 joojat)). Ehk siis 20 või 40g jahvatada korraga. Käsitsi väga ei viitsi, Hario veski seisab kasutuseta. Kas Nivona NICG 130 (või mõni teine 100€-ne) on mugav kasutada selliste koguste jaoks? Või oleks see mugavam https://www.variabrewing.com/products/varia-vs3-grinder "Lõõtsa" kasutades kuni 50g.
Kust seda näed, et see Varia 50g jahvatab? Specides on 30g
20g 150 ml kohta tundub päris kange. Ma ise teen 15g 250g vee kohta, 30g kahe tassi jaoks. Siis 30g käsiveski sobib hästi.
Wilfa Svart ja Baratza Encore on odavamad elektrilised veskid, mida soovitatakse.
Hea küsimus. Kellegi videoreview'st ma selle meelde jätsin (et kummilõõtsaga saab jahvatada 50g.) Aga tõepoolest, see püüdekopsik küll 50 ei mahuta. Hea kui sinna 25g mahub.
Padjamasinaga teen 2x7g => 130g jooki, 3x7g - 200g jooki. Presskannu jaoks pole kaalunud. Koor-piim lahjendavad.
Kohvi hoidmise jaoks ma head valmislahendust polegi leidnud. Lahendasin nii, et klambriga klaaspurgi kaane sisse klaasipuuriga pisike auk ja liimisin seestpoolt klapi (kohvipaki seest, ei viitsinud otsima hakata eraldi, neid muidu saab tellida küll). Katsetasin plastpurkidega ka, aga need on ebamugavad kasutada, metalli sellist mis meeldiks, ei leidnud. Klapp hingamise pärast (ise röstin). 0.4...0.5 liitrit on paras mõõt.
Muidu, Weloc pakisulgurid, Rootsi firma, Kafost olen ostnud ise. Kui originaalpakil zip'i pole.
Veski.... jah, NIGG130 ajab asja ära. Aga. 50 grammi päevas on piisavalt vähe, et väga tõsiselt single dose peale mõelda. Iseenesest see mida kirjeldad, kipub Fellow Ode (või Opus'e) poole. Eureka teeb ka erinevaid variante, aga ennast see firma ülearu ei kõneta. Kindlasti on need Atom'id jm asjad head.
Minu arust on sinnapoole samuti Mahlkönig X54, näiteks. Wilfa Uniform on ka mõttekoht.
Suuresti on küsimus siin väljanägemises, odavad veskid on ikka ropult plastmass. Iga päev teed, hakkab häirima. Nt nendel Eurekatel kolu on räme käkerdis, mis siis et muu veski on täitsa ok.
Konteinerisse kindlalt, jämedam jahve läbustab päris korralikult.
Speciality kohvi puhul farm ja lõikus loebki. Mingeid asju iga aasta ei saa jne. Üldiselt jah ostes on juures, kes ja mis (eriti rohelisel oal veel)
Värskusaste on oluline loomulikult. Aga see ei ole päris nii, et mida värskem, seda parem. Värskelt röstitud kohvi nimelt juua ei kõlba. Kui palju seisma peab, sõltub. Hästi hele röst ja tihe uba, vabalt ka 4 nädalat.
Sihuke harju keskmine espressoröst on käpas ca 10 päeva pärast parim, siis hakkab vaikselt ära vajuma. Kuni 3 nädalat öeldakse, on veel ok kommertsoal.
Ja nt robusta pidi kaua seista tahtma.
Ise tehtud espressoröstile tulevad õlitilgad peale mõne päevaga. Poeuba võib parimal juhul veidi niiske väljanägemisega olla. Selge see, et see õli seal hakkab rääsuma üsna kiiresti.
Blendertüüpi teraga veski, nagu nõukaaegne Straume vms, tänapäeval enam kasutust ei leia?
Mina kasutan konkreetset toodet igapäevaselt - hakkab teine juba ära kuluma.
skyTronic kirjutas:
... Ma ise teen 15g 250g vee kohta, 30g kahe tassi jaoks. ...
Mina teen 12g 250g keedetud (u.95kraadise) vee kohta
Betamax kirjutas:
aero kirjutas:
Kuidas te kohviube hoiate? ...
Originaalpakendis ja nurk sellise asjaga kinni.
Spoiler
Ise kasutan täpselt sama riistapuud
Seoses selle kohvioa värskusega. Kui kohvioa kuupäeb läheneb juba poolele aastale siis lõhna ja maitse omaduse langevad juba väga madalale.
Sai hiljuti ühe kinnises pakendis Keenia kohvioa (Eestis röstitud) mille vanus oli 10 kuud. No maitsest ei olnud enam üldse tunda.
E: Röstijaga konsulteerides öeldi, et ideaalselt soovitab ära kasutada 3kuu jooksul ja max 6kuuga _________________ Kui vaja joonistada/saagida/hööveldada midagi, võib alati küsida
Kuidas te kohviube hoiate? Kohvi kulu on ~50g päevas. Mingit edevat anumat osta pole vist mõtet sel juhul...
Originaalpakendis ja nurk sellise asjaga kinni.
Spoiler
Printisin sellise asja:
Spoiler
Kui kohvi väga tihti läks (koroonaja kodukontor), siis ei olnud väga viitsimist. Nüüd jälle päevakorras. Tihendi lõikasin ka korgile. _________________ PORTFOLIO
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Seoses selle kohvioa värskusega. Kui kohvioa kuupäeb läheneb juba poolele aastale siis lõhna ja maitse omaduse langevad juba väga madalale.
Sai hiljuti ühe kinnises pakendis Keenia kohvioa (Eestis röstitud) mille vanus oli 10 kuud. No maitsest ei olnud enam üldse tunda.
E: Röstijaga konsulteerides öeldi, et ideaalselt soovitab ära kasutada 3kuu jooksul ja max 6kuuga
Eks ta muidugi targem oleks, aga alati ei pruugi nii hull olla. Hiljuti mammat külastades leidsin tal kapist eelmisel aastal kingiks viidud sellise asja avamata paki:
Röstimiskuupäev oli umbestäpselt aasta tagasi ja vahepeal on isegi paki kujundus ja tootenimi muutunud. Tegin siiski äraviskamise asemel lahti ja jahvatasin selle talle ära (vanainimene ise haige käega ei olnud saanud). Lõhn ei olnud loomulikult värskete ubade vääriline aga seda siiski oli ja mingeid pakil nimetatud noote oli isegi tunda (karamelli ja natuke tsitrust, seda lubatud õuna seal küll enam polnud). Kofeiinisõltlasena ma ise muidugi ei joonud seda kohvi, aga mamma jõi ja ütles et ikkagi sai palju parem kui tavalisest poepakist võetud purukohv või ükski teine valmisjahvatatud kofeiinivaba kohv mida ta proovinud on, sõltumata värskusest. Ju siis see swiss water meetod on ikka niipalju etem teistest kofeiinist vabastamise viisidest.
PS keegi siin mainis Pressiadot kunagi, just sain Delice'i spämmi et märtsis Pressiado pakile -30% seal. Ehk abiks kellelegi.
Pauligil on mingi uus jahvatatud kohv välja tulnud - President Ruby. Pidi kuidagi eriti marjamaitseline olema ja sobima filtrikohvi tegemiseks. Ei saanud käppi eemale hoida, ostsin prooviks.
Kahjuks oli nii sügavalt esmaspäeva hommik et alustuseks ei oska öelda muud kui "ei olnudki nii väga halb" (enamike Presidendi nime all müüdud kohvide asemel eelistaksin pigem Tallinna kraanivett juua)
Ma oletasin ka, aga (peast) need täidluse-happesuse-aromaatsuse punktid pakil andsid vähem punne happele, rohkem täidlusele ja täispunktid aroomile. Kõlas nagu huvitav kombinatsioon, põhimõtteliselt midagi sellist ma oma kohvis soovikski näha.
Tõesti, ei olnud väga happeline ja vähemalt lõhnas niipalju kui mu hommikune nohune nina tundis, mingit marjanüanssi oli. šokolaadi, mida lubati, ei leidnud aga ega ma väga ei uurinud ka. Tagasihoidlikult viisakas, hommikuseks äratuseks võib-olla liigagi, tasakaalustatud maitse - mitte nii plass kui need pruunid pauligid aga ka mitte ühestki aspektist kuidagi eriti esile kargav, samas siiski mingi omapära nagu oli. Noh, värskelt jahvatatud ubadega loomulikult ei võistle. Peab teinekord proovima väljamaganud peaga ja lahtise ninaga.
Marjamaitseline ei ole hapu. Unustage see Paulig siin võrdluses ära, jah, ükskõik kuidas ei timmi, Paulig jääb just nimelt hapuks ja on ebameeldiva sünteetilise nüansiga. Happelisus on pigem võrreldav mingi marjatee vms laadse maitsekogemusega, kuni selleni välja, nagu olekski mingi teesegu ja seda "kohvimaitset" polegi. Või et siis oled vahetult enne mingit puuvilja söönud ja jood siis kohvi peale.
Tavapoe asjadest võib-olla Avasta sari veidi sinnapoole on, aga üldiselt võib sinna paki peale ükskõik mida kirjutada.
Viimane elamus oli Kolumbiast toodud värske röstiga uba, sellisest veidra nimega kohast nagu Huila. Sain teada, et on olemas paneloso maitse muidu reaalselt oligi olemas suhkruroog, karamell ja apelsiniõied. Uba ise lõhnas JÕHKRALT mee ja vaha järgi, nagu oleks meekärge nuusutanud.
Pole õrna aimugi, mingit kirjeldust kusagilt lugesin, aga suurt targemaks ei saanud. Ilmselt mingi nüanss seal suhkruroo juures, reaalselt oli magus. Võibolla mingi parkaine teema võis ka olla, suu oli pärast paks nagu ebaküdoonia või aroonia peale. Paki peal esimesena oligi paneloso
Osteti koha pealt kodust ja toodi, tagamõte oli ka, et vaadake milline korralik uba peab olema. oligi Kolumbiast pärit tegelane.
Proovisin odava käpaga ka (ei tahtnud raisata), aga see 100 prossa lehtri kraam. Espressoks ei kõlba, üsna hele röst, kuigi paki peal keskmine.
Tõenäoliselt kusagilt netist saaks tellida, aga veelkord, see oli 2...3 nädalat vana röst.
Koha nimi mis röstis oli muidu Elana Cafe ja kohv ise Honey.
Mul ei ole sellist masinat, millega neid heledaid röste teha saaks, peab olema kas flow rate reguleerimise võimalus või siis kangiga masin. Tablett laguneb lõpus ära = megahapu. Teine asi, paar kolm tassi viskad lihtsalt ära, ehk et sa ei hakka selle 250 grammiga katsetama enivei.
Google ütleb, et paneloso on hisp. k. "paneeliline".
Kohvisemu müüb oma specialty ubade hulgas vähemalt kahte sorti Huilast pärit uba lisaks kofeiinivabadele, kummagi lubatud maitseprofiil ei ühti küll eelnimetatuga ja paneele ei ole, aga kõlavad täitsa ahvatlevalt.
Ei oska kommenteerida olen Kolumbia BCWP asju ostnud ja praegu ka pakk käsil, pole sinnapoolegi.
Paneloso oli minu arusaama pidi nagu mingi maitsete segu, aga võisin selle arusaamaga täiesti rappa muidugi minna...
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.