praegune kellaaeg 16.06.2025 14:55:05
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
bsd04
HV vaatleja
|
13.03.2025 17:10:35
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
Ma ei kasutagi boosti panniga muul juhul, kui olen paaril korral kiireks ülessoojendamiseks sisse lülitanud, kui ise juures olen. Alla minuti tõenäoliselt. Praadida sellega pole mõeldav
Panni nimetasin lõpus ainult sellepärast, et bsd04 räägib oma 3mm paksuse põhjaga raudpannist, et sellega ei saa induktsioonpliidil hästi praadida.
Mul on mingi suvaline itaalia non-stick pann, mille valisin panni ostmisel teiste hulgast sellepärast, et see oli ainus non-stick alumise poolega mudel. St paljast metalli pole põhja all, on üleni kaetud kergesti puhastatava kattega. Ja lisaks on põhja alt näha, et alu sisse valatud perforeeritud terasplaat ulatub panni servani, kust panni küljed ülespoole hakkavad kaarduma. IMHO, tundub õnnestunud disain olevat ja kate pole ka kuluma hakanud, kuigi on mitu aastat vana juba. Soojeneb ka suht ühtlaselt, kui kõige suuremat elementi kasutada ja impulsid igatahes ühtlustab ära, st on piisavalt paks ka.
Elemendi kuju ja impulsse näeb ainult õhukeste teraskausside sees midagi soojendades, kui ei tundu otstarbekas panni või potti määrima hakata. |
Mähis on selgelt näha ka Tefali paksupõhjalisel pannil ja 10l potil millel on mitmekihiline põhi. Seda siis pannis/potis vett keetes, et asi selge oleks. Pidevalt maksimumiga küttes pole võimalik midagi praadida, olen päri, aga ma ei praadinud. Mis raudpanni paksusesse puutub, siis ise pean seda 3mm paksust raudpanni päris paksuks, must vene oma oli tunduvalt, ütleks, et poole õhem. Kahjuks pole vene panni juba ammu, muidu võiks kaalu peale panna. Praegune 28cm läbimõõduga on 2115g. Kui juba kaalumiseks läks, siis vana paksupõhjaline Tefali alumiiniumpann on 1072g ja mingi odav Blaumanni mittenakkuv alupann 582g. Kõik on 28cm, aga Tefal 85mm ja teised 50mm sügavad.
Kui juba heietamiseks läks, siis selleks, et kõik ausalt ära rääkida pean alustama väga ammusest päevast kui avastasin, et mul ei tule enam mitte mingi nipiga korralikud praekartulid välja. Sellest on oma 7-8 aastat vähemalt. Iga kord, kui memme juures käies praekartuleid tehti, hõõruti see jälle kenasti nina alla. Ei aidanud ka memme nõuanded ja lõpuks soostusin faktiga, et ega ma vist elektripliidil saagi neid teha, peab gaasipliit olema... Küll aga jäi üks ilmne asjaolu kahe silma vahele: memmel on vana vene raudpann ja mina kasutasin kõrget ja paksuseinalist Tefali mittenakkuvat. See pole meie ostetud, keegi andis selle lihtsalt niisama ilmatu aeg tagasi. Kuhu ma jäingi... ahjaa, ühel päeval ostis naine mingi veidra lameda põhjaga õhukese wok-panni millel pole saba vaid kahel pool pidemed nagu potil. Keraamiline mittenakkuv lahkus panni põhjast pärast paar-kolm korda kasutamist ja sinnapaika see pann jäi. Roostetas, kuni ükskord tõmbasin liivakaga haljaks, kärsatasin veidi õli ja proovisin elus esimest korda malmplaadiga elektripliidil "wokkida"... eks võite arvata mis välja tuli Kuid selle käigus avastasin, et praekartulid pole enam probleemiks, kui ehk siis on panni põhi liiga õhuke. Lõpuks ostsin odava paksema raudpanni ja "the rest is history" nagu öeldakse
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
15.03.2025 14:22:33
|
|
|
bsd04 kirjutas: |
Mähis on selgelt näha ka Tefali paksupõhjalisel pannil ja 10l potil millel on mitmekihiline põhi. Seda siis pannis/potis vett keetes, et asi selge oleks. |
Jah, alguses, kui põhi pole veel jõudnud ühtlaselt üles soojeneda ja vesi on ka veel kaugel keemistemperatuurist. Pannil kastet tehes on ka alguses näha, et ainult teatud piirkonnas mullitab, aga see levib üsna kiiresti ka keskele ja servadesse, kui valitud võimsusaste on piisav.
Muidugi ei saa anuma põhjast väiksemate elementidega misiganes tüüpi elektripliidil oodata põhja täiesti ühtlast soojenemist, nagu lahtisel tulel või suurel puupliidi plaadil või suurköögi ruutmeetrisel küpsetusplaadil või 50x50cm ruudukujulistel elementidel. Aga jutu mõte oligi selles, et induktsioonpliidil ei ole olulist erinevust teiste elektripliitidega, mille elemendid on ka kodukasutuseks mõeldud pliitidel väksemad neil kasutatavate anumate põhjadest.
Kes tahab elektripliiti, millel soojendav element oleks anumast suurem ja ühtlaselt soojenev, peab vaatama suurköökide tehnika poole. Seal on aga hoopis teine hinnaklass ja energiakulu pliidi soojendamiseks. Vastasel juhul on ainult gaasipliit valikus. Puuküttega pliidid ka muidugi.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
bsd04
HV vaatleja
|
16.03.2025 22:24:25
|
|
|
Hmm... võin 15min keeda lasta ja ikka on mähis näha. Põhjuse tõin juba varem välja: enamus soojusest paneb risti läbi panni põhja, pikk tee panni serva poole on vaevaline. Mida sa "valitud võimsusaste on piisav" all mõtled? Minu kogemust mööda peab praadimisel valima pigem väiksema kütteastme kui sobiks, sest muidu läheb kohe keskelt kõrbema. Isegi siis kui olen panni enne tükk aega kuumutanud. Kõik see vihjab juba kirjutatule: soojus ei levi kuigi hästi kõrvale alast mida pöörisvoolud kuumutavad.
Saan aru, puupliidi või suurköögi pliidiplaadiga ei kannata üht ega teist võrrelda, teine maailm täiesti. Kuid pika kogemuse põhjal väidan, et malmplaadist üle ulatuva panni puhul tundub kütteala suurem kui plaat ise. lmselt mängib siin rolli malmplaadi servast lähtuv soojuskiirgus? Induktsiooni puhul on soojuskiirguse allikaks ainult pann ise ning efekt on vastupidine: pann jahtub. Kuid jättes selle kõrvale on sul õigus, kui pann on suurem kui malmplaat või induktsiooni mähis, siis ega väga palju vahet pole. Peamine erinevus tuleneb induktsiooni kiirusest. Erinevalt malmplaadist on kütmise muudatus peaaegu viiteta ja mida õhem panni-poti põhi, seda ebameeldivamaks see "pluss" muutub...
Sain paar päeva tagasi odava 2 põletiga gaasiplaadi kätte ja panin täna üles. Proovisin teadlikult mõlemat, säristasin supi jaoks kanatükke ja tõstsin panni kord induktsiooni ja siis jälle suurema gaasipõleti peale. Minu jaoks on vahe suur, gaasipõleti suurim erinevus on panni serva kuumenemine. Ühesõnaga läkski nii nagu kirjutasid, nüüd on nii induktsioon kui ka gaasipliit valikus. Üks täiendab teist, mõlemal oma head ja vead. Kokkuvõtvalt ütleks, et kuigi induktsioon tehnoloogiana on väga paljulubav ei ole vähemalt tavatarbijale mõeldud pliidid veel tasemel mida võiks eeldada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
17.03.2025 11:19:49
|
|
|
Hmm... võin 15min keeda lasta ja ikka on mähis näha. Põhjuse tõin juba varem välja: enamus soojusest paneb risti läbi panni põhja, pikk tee panni serva poole on vaevaline. Mida sa "valitud võimsusaste on piisav" all mõtled? Minu kogemust mööda peab praadimisel valima pigem väiksema kütteastme kui sobiks, sest muidu läheb kohe keskelt kõrbema. Isegi siis kui olen panni enne tükk aega kuumutanud. Kõik see vihjab juba kirjutatule: soojus ei levi kuigi hästi kõrvale alast mida pöörisvoolud kuumutavad.
|
Alumiinium on palju parem soojusjuht (Al 235 W/mK; süsinikteras ainult 45), sellepärast levibki alumiinium-teras komposiitpannil (sellisel, mida mina kasutan) soojus paremini laiali ja probleemi polegi või on see väga vähemärgatav. Perforeeritud terasplaat kuumeneb mähiste kohal ja seal kus mähiseid ei ole, kannab soojust edasi terasplaadi aukudes ja peal olev alumiinium.
Induktsioonpliidi märgiga pottide põhjasid ei ole ma lammutanud, aga ma üldse ei välistaks, et ka seal on kasutatud samasugust komposiiti - kui mitte kõigil, siis vähemalt parematel neist (on kergem ja parem soojusjuht puhtast terasest). Vähemalt alumiiniumkastruli põhi on silmnähtavalt samuti alu-teras komposiit.
Saan aru, puupliidi või suurköögi pliidiplaadiga ei kannata üht ega teist võrrelda, teine maailm täiesti. Kuid pika kogemuse põhjal väidan, et malmplaadist üle ulatuva panni puhul tundub kütteala suurem kui plaat ise. lmselt mängib siin rolli malmplaadi servast lähtuv soojuskiirgus? Induktsiooni puhul on soojuskiirguse allikaks ainult pann ise ning efekt on vastupidine: pann jahtub. Kuid jättes selle kõrvale on sul õigus, kui pann on suurem kui malmplaat või induktsiooni mähis, siis ega väga palju vahet pole. Peamine erinevus tuleneb induktsiooni kiirusest. Erinevalt malmplaadist on kütmise muudatus peaaegu viiteta ja mida õhem panni-poti põhi, seda ebameeldivamaks see "pluss" muutub...
Sain paar päeva tagasi odava 2 põletiga gaasiplaadi kätte ja panin täna üles. Proovisin teadlikult mõlemat, säristasin supi jaoks kanatükke ja tõstsin panni kord induktsiooni ja siis jälle suurema gaasipõleti peale. Minu jaoks on vahe suur, gaasipõleti suurim erinevus on panni serva kuumenemine. Ühesõnaga läkski nii nagu kirjutasid, nüüd on nii induktsioon kui ka gaasipliit valikus. Üks täiendab teist, mõlemal oma head ja vead. Kokkuvõtvalt ütleks, et kuigi induktsioon tehnoloogiana on väga paljulubav ei ole vähemalt tavatarbijale mõeldud pliidid veel tasemel mida võiks eeldada. |
Induktsiooni puhul on anumate põhjade ehitus väga oluline, nagu kogu eelnevast jutust võib kokku võtta. Alu-teras komposiit on kõige sobivam, puhas teras suht nadi ja puhas alumiinium ei toimi üldse.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
M00t
HV Guru

|
17.03.2025 18:58:36
|
|
|
Aspiriin kirjutas: |
Keegi endale gaas + induktsioon muretsenud on? Või uurinud?
Väike valik kahjuks...4 indukt. ja 1 võiks olla gaas. Meeldib vokitada
Hinnad päris krõbedad muidugi ... |
Lasnamäel Baltesti salongis jäi silma mingi selline lahendus woki jaoks:
Spoiler 
Pole küll täpselt sama mudel, aga sama põhimõte.
|
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
68 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
18.03.2025 00:14:43
|
|
|
M00t kirjutas: |
Aspiriin kirjutas: |
Keegi endale gaas + induktsioon muretsenud on? Või uurinud?
Väike valik kahjuks...4 indukt. ja 1 võiks olla gaas. Meeldib vokitada
Hinnad päris krõbedad muidugi ... |
Lasnamäel Baltesti salongis jäi silma mingi selline lahendus woki jaoks:
Spoiler 
Pole küll täpselt sama mudel, aga sama põhimõte. |
Pildi otselinkimine on blokeeritud, lingi avamisel tehakse bot-check
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
18.03.2025 10:57:59
|
|
|
Dogbert, Minul näitab ilusti. Võibolla postitaja muutis linki.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
jeesus188
kodustatud

|
18.03.2025 11:00:56
|
|
|
Tomorrow kirjutas: |
Dogbert, Minul näitab ilusti. Võibolla postitaja muutis linki. |
Algusest peale näitab seda pilti
_________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud" |
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
Hiid
HV Guru

|
18.03.2025 11:25:40
|
|
|
mulle ka näitas, ma ei tea, kas see oli algus või lõpp
_________________ Hapud viinamarjad |
|
Kommentaarid: 655 loe/lisa |
   |
3 :: |
508 |
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
18.03.2025 11:43:18
|
|
|
ot: |
Kodus näitab otse pilti, tööl ei näita. |
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
Kommentaarid: 168 loe/lisa |
   |
157 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
18.03.2025 11:51:16
|
|
|
Tomorrow kirjutas: |
Dogbert, Minul näitab ilusti. Võibolla postitaja muutis linki. |
Siis võib olla, et mind ei peeta Eestis asuvaks külastajaks Starlinki ühenduse tõttu. Igatahes pilti ei näidata enne pildi lingi otse avamist uuel brauseri uuel sakil ja siis käib eelnevalt ekraanilt läbi teade "Verifying you are human. bla-bla-bla-bla jne". Mingit laadi osaline blokeering on seal vahel igal juhul.
Ei, tööl ju ei ole Starlink ja siin on sama lugu.
Aga noh, pildi näeb ära, kui klõpsad "open image in new tab"
|
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
bsd04
HV vaatleja
|
18.03.2025 12:58:15
|
|
|
Dogbert kirjutas: |
|
Alumiinium on palju parem soojusjuht (Al 235 W/mK; süsinikteras ainult 45), sellepärast levibki alumiinium-teras komposiitpannil (sellisel, mida mina kasutan) soojus paremini laiali ja probleemi polegi või on see väga vähemärgatav. Perforeeritud terasplaat kuumeneb mähiste kohal ja seal kus mähiseid ei ole, kannab soojust edasi terasplaadi aukudes ja peal olev alumiinium.
Induktsioonpliidi märgiga pottide põhjasid ei ole ma lammutanud, aga ma üldse ei välistaks, et ka seal on kasutatud samasugust komposiiti - kui mitte kõigil, siis vähemalt parematel neist (on kergem ja parem soojusjuht puhtast terasest). Vähemalt alumiiniumkastruli põhi on silmnähtavalt samuti alu-teras komposiit.
|
Jah, ma tean. Selle sama pärast - ning kuna vana Tefali pann oli juba väga räbal - ostsin hiljuti uue Tramontina Grano panni. Vanal Tefali alupannil on n.ö. klassikaline induktsioonpõhi, perforeeritud terasplaat on põhja sisse pressitud. Lootsin, et Tramontina toimib tänu kolmekihilisele ehitusele paremini. Mõlemad kuumenevad induktsiooni peal ühtemoodi: keskel kõrvetab. Soojus levib küll, aga paraku mitte kuigi hästi.
Üks kõrvaline tähelepanek ka. Kui induktsioonpliit saabus, siis tegin pannide-pottide inventuuri ja tõstsin mittemagnetilised kõrvale. Pühapäeval oli vaja võid sulatada ja haarasin ühe neist välja praagitud pannidest: vist 12cm, roostevabast plekist minipanni. Üllatuseks ei kobisenud pliit midagi ja hetke pärast või sulas nagu muiste. Kuid korralik HDD seest pärit magnet seda panni ei võta. Tramontina külge hakkab korraliku kolksuga
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|