Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
16.05.2016 14:51:15
Ekspert annab nõu: kuidas toime tulla nutitelefonist sõltuvuses lapsega? |
|
|
Üha sagedamini kurdavad lapsevanemad, et laps veedab aina rohkem aega nutitelefonis, mille keelamine viib pingeteni omavahelistes suhetes. Ekspert Katrin Aron jagab soovitusi, kuidas kehtestada mõistlikud reeglid interneti ja nutiseadme kasutamiseks.
„Uuringute järgi võib liigse internetikasutuse all kannatada 2-5 protsenti elanikkonnast. Kõige tundlikum sihtgrupp on lapsed, kes otsivad nutiseadmest põnevust ja häid emotsioone, millest päeva jooksu nappis. Tusatuju võivad tekitada näiteks kehvad hinded, millele nutitelefoni kasutamine pakub meeleolu tõstvat asendustegevust,“ rääkis Tele2 tootedirektor Katrin Aron.
„Kui nooremad kasutavad nutitelefoni peamiselt meelelahutuslikel eesmärkidel, siis alates eelteismeeast hakkab järjest suuremat rolli mängima eakaaslastega suhtlemine, sest silmast silma suhtlus on asendumas Facebooki, Messengeri, WhatsAppi ja Snapchati vestlustega, mille piiramine tähendaks lapsele eraldamist sõpradest,“ tõi Aron välja peamised nutiseadme kasutamise ajendid.
Aroni sõnul ei pea peaaegu ükski ekspert mõistlikuks võimalust lastel internetis tegutsemine ära keelata, sest sellega jäetakse laps ilma internetiga seotud elu rikastavast poolest. „Nutiseadme kasutamine on lapsele kasulik digioskuste arendamisel, kui see ei hakka domineerima ega asendama õppimist, suhtlemist või mängimist päriselus,“ kinnitas ta.
Kuna nutiseadmeid ei ole mõistlik lapsele ära keelata, annab Aron soovitusi leidmaks kesktee mõistliku interneti- ja nutiseadmekasutuseni:
1. Kehtesta reeglid juba enne nutitelefoni soetamist. Sageli püütakse lastele piiranguid kehtestada alles siis, kui nutitelefon on lapsel juba käes. Keset mängu on aga mängureegleid kehtestada liiga hilja. Seadke juba enne esimest või uut nutiseadet ostes koos sisse reeglid – millistel puhkudel, kui pikalt korraga ja millisteks otstarveteks võib seda kasutada, nii on lihtsam lapselt nende täitmist paluda.
2. Räägi lasteaias või koolis kaasa selge seisukoha kujundamisel. Paraku toovad lapsed nutiseadmed kooli kaasa. Siin on õpetajate ja vanemate koht lastevanemate koosolekul otsustada, millised reeglid nende kasutamisele koolipäeva jooksul seada.
3. Arenda lapses enesedistsipliini. Vaatamata nõrgale tahtejõule arvavad lapsed, et nad saavad enda internetis veedetud aja piiramisega hästi hakkama. Aita enesekontrolli treenida lihtsate ja harjumusi muutvate reeglitega – pane kirja optimaalne nutiseadme kasutuse aeg ja iga ületatud veerandtunni kompenseerimiseks anna lapsele ülesanne, milleks võib olla laua katmine, toa koristamine, koeraga õue minek või õe-vennaga mängimine.
4. Paku lapsele rohkem tegutsemisvõimalusi ja ettevõtmisi. Tihti unustavad lapsed end nutitelefoni, kuna vanematel pole nende jaoks piisavalt aega. Paku lapsele rohkem vaba aja sisustamise võimalusi nii pereliikmete kui sõpradega. Matkamine, lauamängude mängimine, kinoskäik, rattasõit, huviringid – need kõik aitavad online ja offline aega tasakaalustada.
5. Õpeta lapsele nutitelefoni otstarbekat kasutamist. Nutiseade peaks koolilapsele kujunema praktiliseks töövahendiks. Kui laps parasjagu internetis surfab, anna talle lihtsaid praktilisi ülesandeid. Näiteks palu kontrollida bussiaega või otsida mõne vestluses kasutatud võõrsõna tähendust. Nii õpib laps märkamatult nägema nutitelefonis praktilist abimeest, mitte vaid meelelahutust.
6. Tõmba lapse nutitelefonisse arendavaid äppe. Näiteks on eestlased laste nutiseadmetesse loonud tasuta rakenduse KidED, mis suunab lapse mängimise vahel ülesandeid lahendama ja muudab mängu õppetöö preemiaks. Rakendus pakub iga valitud aja tagant lapsele eesti keeles matemaatikaülesandeid, äraarvamisharjutusi ja arendavaid küsimusi. Vastates õigesti, laseb rakendus seadet edasi kasutada, kuni tuleb aeg järgmiseks ülesandeks. Rakenduse saab Android-telefonile alla laadida siit.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
0 :: |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
lopes39
HV Guru

|
16.05.2016 17:20:16
|
|
|
Ma pigem ütleks et täiskasvanud vajaks ise ka abi oma interneti sõltuvuse pärast.
Ühistranspordis on ikka päris palju inimesi kes istub telefon või tahvel pihus ja on kas siis lõustaraamatus või siis loevad mingit lehte.
Kui ma eelmine nädal Amsterdamis käisin, sis seal ühistranspords nägin ikka üli harva kedagi telefon näppus istumas internetis.
Ma ise kasutasin ka, kuid ainult hotellis wifi-s ja mingi 10 minutit päevas maksimum.
Kodus olles olen küll sõltuvuses arvuti taga istumisest ja siis kas mängin või loen uudiseid võii niisama foorumites.
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
1 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
ricom2ger
HV veteran

|
16.05.2016 17:31:12
|
|
|
lopes39 kirjutas: |
Ma pigem ütleks et täiskasvanud vajaks ise ka abi oma interneti sõltuvuse pärast.
Ühistranspordis on ikka päris palju inimesi kes istub telefon või tahvel pihus ja on kas siis lõustaraamatus või siis loevad mingit lehte.
Kui ma eelmine nädal Amsterdamis käisin, sis seal ühistranspords nägin ikka üli harva kedagi telefon näppus istumas internetis.
Ma ise kasutasin ka, kuid ainult hotellis wifi-s ja mingi 10 minutit päevas maksimum.
Kodus olles olen küll sõltuvuses arvuti taga istumisest ja siis kas mängin või loen uudiseid võii niisama foorumites. |
Arvestades hindu ja eriti mahtu, siis pole ime, et seal väga ei kasutata. Ma ise iga hommik istun ka telefonis ühistranspordis, loen meilid ära.
_________________ Kamehameha in your face! |
|
Kommentaarid: 123 loe/lisa |
   |
111 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
16.05.2016 18:38:12
|
|
|
Kodus olles olen küll sõltuvuses arvuti taga istumisest ja siis kas mängin või loen uudiseid võii niisama foorumites. |
Ma küll pole sel ajastul elanud, aga tundub, et midagi erilist muutunud pole. Inimkäitumine on ikka samasugune.
Spoiler 
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
16.05.2016 20:11:19
|
|
|
LKits kirjutas: |
Ma küll pole sel ajastul elanud, aga tundub, et midagi erilist muutunud pole. Inimkäitumine on ikka samasugune.
Spoiler 
|
Kunagi olin isegi suur lehelugeja, nüüd ei taha ainsatki lehte postkastis näha, suguvõsa peale on üks maakonna leht tellitud (seal on ka ahi kus neid põletada saab) ülejäänutele on jagatud elektrooniline kasutaja, pigem loeme ühistranspordis nutitelefonist uudiseid kui laotame ajalehe laiali.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mõttetu mees
HV Guru
|
16.05.2016 21:18:07
|
|
|
Tuttav koolibussijuht pajatas, et vanasti kuradid lõugasid kogu aeg. Nüüd passivad nagu mungad rivis palves. Andsin talle posu vanu androikusid. Pidi neid nendele lastele laenutama, kellel kodus telefon käest ära võetud.
|
|
Kommentaarid: 648 loe/lisa |
   |
526 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
lopes39
HV Guru

|
16.05.2016 22:27:25
|
|
|
Ei oska otsida või leida õigeid sõnud, et leiaks ka selle video üles mida ma mingi aeg tagasi nägin.
Pmst on nagu pimdatele inimestele mõeldud koer, aga koera asemel on inimene kes siis käib jalutamas selle inimesega kes ninapidi on telefonis.
Isegi seksisid need abilised kuna ka sell ajal oli vaja olla nutitelefonis kinni.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
17.05.2016 10:09:28
|
|
|
Kas teie seltskonnas on tõesti nii hull asi? Lähete sõpradega välja ja ei räägi sõnagi juttu, vaid istute nutitelefonides?
Ma ütlen ausalt - meil sõpradega on see pigem erand, sest järgmine kord ei väga ei kutsuta seda venda, kes on anti-sotsiaalne. Erandeid loomulikult leidub, näiteks, kui mõnel on vaja õhtul suhelda mõne "variandiga", kokkusaamine korraldada või nii, aga üldises pildis räägitakse juttu, sõnadega, silmast silma, žestikuleerides, elavalt - nagu vanasti?...
viimati muutis LKits 17.05.2016 10:11:10, muudetud 1 kord |
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
17.05.2016 10:15:19
|
|
|
lopes39, olen üks neist, kes on ühistranspordis pidevalt nina telefonis. Aga ma arvan, et olen parem, kui sina, kes lihtsalt mingit lärmi klappides kuulab, kuna ma loen harivaid blogisid ja kasutan seega seda sõiduaega kasulikult erinevalt sinust.
Jah, kirjutasin ründavas toonis, kuna tahan näidata, mis tunne on, kui ma olen samamoodi eelarvamustega sinu pihta, nagu sina oled kõigi nende pihta, kes telefoni kasutada oskavad...
Tanel, see on üks ütlemata hea reegel.
_________________ Progemisest: https://byteaether.github.io/
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
Kommentaarid: 110 loe/lisa |
   |
2 :: |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
17.05.2016 10:18:07
|
|
|
See variant on kuidagi radikaalne, lastele mõeldud. Vahel ikka vaja telefon vastu võtta, kasvõi kellelegi juhiseid anda, kus asud, mida teed, kuhu lähed jne.
Siiski töötab ilusasti, isegi seda teinud, aga siis on seltskonnas suuremad pinged, närvilisus. Eriti, kui keegi unustab telefoni hääletuks panna või ekraan/tuluke silmnähtavalt vilksatab
Eks neid variante ole ja täiskasvanud üldiselt saavad mõistlikult hakkama. Lastega on palju keerulisem. See on äärmiselt tavaline vaatepilt, kui lähen välja sööma ja kõrvallauas vanemad räägivad juttu, püüavad last ka vestlusesse kaasata, aga too istub telefonis, lausa mängib vist.
Loomulikult on igav ja no kammoon - emme issiga ikka juttu ju ei räägiks, nõme ju!
Mul endal on ka selline periood olnud, kus istusin vägagi tihedalt arvuti taga, aga see läks üle, kui tulid mängu tüdrukud Siis sai ikka vägagi aktiivselt väljas käia, kasvõi niisama tolknemas.
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
tiirP
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 114 loe/lisa |
   |
106 |
|
tagasi üles |
|
 |
mahno
HV kasutaja
|
17.05.2016 10:40:17
|
|
|
1. Kehtesta reeglid juba enne nutitelefoni soetamist. Sageli püütakse lastele piiranguid kehtestada alles siis, kui nutitelefon on lapsel juba käes. Keset mängu on aga mängureegleid kehtestada liiga hilja. Seadke juba enne esimest või uut nutiseadet ostes koos sisse reeglid – millistel puhkudel, kui pikalt korraga ja millisteks otstarveteks võib seda kasutada, nii on lihtsam lapselt nende täitmist paluda.
Hmm...kui lapsel telefoni pole, siis kust sõltuvus? Pealkiri rääkis ju sellest, mida teha, kui juba sõltuvus käes on.
2. Räägi lasteaias või koolis kaasa selge seisukoha kujundamisel. Paraku toovad lapsed nutiseadmed kooli kaasa. Siin on õpetajate ja vanemate koht lastevanemate koosolekul otsustada, millised reeglid nende kasutamisele koolipäeva jooksul seada.
Mul on kogemus päris mitme lasteaiaga....maksimumprogramm on see, et telefon on riidekapis. Mingit rühmas telefoni näppimist ei ole toimunud mitte kuskil.
3. Arenda lapses enesedistsipliini. Vaatamata nõrgale tahtejõule arvavad lapsed, et nad saavad enda internetis veedetud aja piiramisega hästi hakkama. Aita enesekontrolli treenida lihtsate ja harjumusi muutvate reeglitega – pane kirja optimaalne nutiseadme kasutuse aeg ja iga ületatud veerandtunni kompenseerimiseks anna lapsele ülesanne, milleks võib olla laua katmine, toa koristamine, koeraga õue minek või õe-vennaga mängimine.
Olgu muuga kuidas on...aga nutitelefonis istutud aja eest kohustuslikus korras õe või vennaga mängima? Mis teil viga on, inimesed?
6. Tõmba lapse nutitelefonisse arendavaid äppe. Näiteks on eestlased laste nutiseadmetesse loonud tasuta rakenduse KidED, mis suunab lapse mängimise vahel ülesandeid lahendama ja muudab mängu õppetöö preemiaks. Rakendus pakub iga valitud aja tagant lapsele eesti keeles matemaatikaülesandeid, äraarvamisharjutusi ja arendavaid küsimusi. Vastates õigesti, laseb rakendus seadet edasi kasutada, kuni tuleb aeg järgmiseks ülesandeks. Rakenduse saab Android-telefonile alla laadida siit.
Eriti hea soovitus multiplayerite puhul....poole aktsiooni pealt tuleb miski koerake, kes laseb sul matemaatikat teha sel ajal, kui sinu tegelane maha lüüakse ja ressursid käest ära võetakse. Taotluslik frustratsiooni tekitamine?
|
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
17.05.2016 10:53:21
|
|
|
kui seltskonnas telefoni näpitakse, siis seetõttu, et seltskond ei paku pinget. mida ma ikka mingite tolgustega jäuran, kelle tegemised ja jutt korda ei lähe.
see telefonid lauale kuhja ja arvet maksma on ka pigem selline anonüümsete alkohoolikute valdkonda kuuluv nähe, et nüüd kõik paneme asjad ilusti kenasti silma alla ja teeme võidu kes kauem kannatab. piisavalt huvitavas ja heas seltskonnas tuleb telefon taskust välja aint selleks, et helistamise tirin kinni panna.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
17.05.2016 11:11:06
|
|
|
NATAS999 kirjutas: |
kui seltskonnas telefoni näpitakse, siis seetõttu, et seltskond ei paku pinget. mida ma ikka mingite tolgustega jäuran, kelle tegemised ja jutt korda ei lähe.
see telefonid lauale kuhja ja arvet maksma on ka pigem selline anonüümsete alkohoolikute valdkonda kuuluv nähe, et nüüd kõik paneme asjad ilusti kenasti silma alla ja teeme võidu kes kauem kannatab. piisavalt huvitavas ja heas seltskonnas tuleb telefon taskust välja aint selleks, et helistamise tirin kinni panna. |
Just selle "põhimõtte" tõttu "sinusugust" järgmine kord ei kutsu Ei ole otsene kriitika sinu suhtes, vaid just selle "põhimõtte".
Laste telefonikasutust saab vägagi piirata tehniliselt. Selgitadki lapsele ära, et on reeglid, tehnilised piirangud peal ning neid ei mõjuta. Alati saab ajutisi erandeid tekitada, prääniku meetod so-to-say.
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
17.05.2016 11:41:37
|
|
|
Laste telefoni peaks saama ju piiravaid äppe ka lisada...
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
17.05.2016 12:23:29
|
|
|
lightbluefox kirjutas: |
Laste telefoni peaks saama ju piiravaid äppe ka lisada... |
saad sina selle peale, saab laps selle maha. mis talle üldse telefone ja tahvleid ja mida kõike veel kätte anda, las laob klotse ja loobib õues poriga. meil omal ajal polnd mingeid nutitelefone ega tahvleid ega asju, hea kui telekas vahest multikaid näitas. ja ei ole mingit juttu sellest, et ei oskaks bussiaegu vaadata või võõrsõnadele vasteid leida.
see lapselukk telefonile on sama, mis lapselukuga tabletitopsid. vaja tablakas kätte saada, annad lapse kätte, see teeb lahti sul selle peale seda, kui ise 3. päeva pusid selle kallal ja pilt eest ära vajub.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
17.05.2016 12:38:24
|
|
|
Pole küll eriline pedagoog, aga kas nii siis ei saaks, et paned telefonile need rakendused peale, admin koodid ja värgid ning kui tõesti mingil põhjusel tehase seadistused taastatud, siis võtadki lapse käest telefoni ära ja ütled, et pole veel nutitelefoniks valmis. Annad nuppudega telefoni vastu.
Ning see, et aastaid tagasi nutitelefone polnud, oli lihtsalt seetõttu, et polnud veel arenenud. 100 aastat tagasi polnud veel tavalises kodus telekatki. Selle nimi on tehnoloogiline areng ning seda küll nüüd piirama ei peaks.
EDIT: Igal põlvkonnal erinevad sõltuvused.
Kunagi raamatud.
Siis telekas.
Siis arvuti.
Nüüd nutitelefon.
Erinevus on see, et need kuhjuvad, mitte ei kao ära.
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Manivald
HV kasutaja

|
17.05.2016 12:43:18
|
|
|
Lapsed on kodu peegel.
Õpetage kasutama alternatiive.
|
|
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
LKits
HV Guru

|
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
lopes39
HV Guru

|
17.05.2016 14:09:16
|
|
|
jnt kirjutas: |
lopes39, olen üks neist, kes on ühistranspordis pidevalt nina telefonis. Aga ma arvan, et olen parem, kui sina, kes lihtsalt mingit lärmi klappides kuulab, kuna ma loen harivaid blogisid ja kasutan seega seda sõiduaega kasulikult erinevalt sinust.
Jah, kirjutasin ründavas toonis, kuna tahan näidata, mis tunne on, kui ma olen samamoodi eelarvamustega sinu pihta, nagu sina oled kõigi nende pihta, kes telefoni kasutada oskavad...
Tanel, see on üks ütlemata hea reegel. |
Telefon on helistamiseks ja kõnede vastu võtmiseks. Ma ei kuula muusikat praktiliselt üldse.
See on neti sõltuvus, kui peab koguaeg ekraanis kinni olema.
Tänapäeval muidugi hakkab vist telefon sattuma minevikku ja muutuma asjaks nagu on praegu postkaart, mida saadetakse koju kui kuskil reisil käiakse.
Sa peaksid enda lause lõpu ümber kirjutama nutiseadmeks, kuna telefoni kasutamise oskust see küll ei näita.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|