Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  Mobiil-ID kasutajate arv tõusis aastaga ligi poole võrra märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 11.02.2016 08:10:42 Mobiil-ID kasutajate arv tõusis aastaga ligi poole võrra vasta tsitaadiga

PRESSITEADE - 2015. aastal kasvas mobiil-ID kasutajate hulk Eestis 40 protsendi võrra, ületades tänavu jaanuaris juba 75 000 kasutaja piiri, kes tegid aasta jooksul kokku üle 25 miljoni mobiil-ID tehingu.

Kui 2014. aastal tehti mobiil-ID-ga kuus keskmiselt 1,8 miljonit toimingut, siis mullu oli kuu keskmine juba 2,7 miljonit. Kuigi Nutikaitse 2017 projekti koordinaatori Kristi Kivilo sõnul tehti eelmisel aastal ID-kaardi kaudu küll veel vähemalt neli korda rohkem toiminguid kui mobiil-ID-ga, ent mobiil-ID tehingute arv suureneb iga kuuga.

Nutikaitse juhtrühma liige, Tele2 tootedirektor Katrin Aron põhjendab mobiil-ID kasutatavuse tõusu sellega, et nutitelefonide osakaal moodustab juba üle 60 protsendi kõigist mobiiltelefonidest ja seetõttu on pangatoimingud, erinevate teeninduskeskkondade kasutamine ning digiallkirjastamine aina jõulisemalt kolinud meie telefonidesse.

„Mobiil-ID on täna ainus turvaline identifitseerimisvahend nutiseadmes. Paljud inimesed kasutavad vanast harjumusest paroolikaarte ja ID-kaardilugejaid, kes aga mobiil-ID-ga liitub ja esimese kogemuse kätte saab, see jääb edaspidi just mobiil-ID-d kasutama, sest see on mugavam ja kindlasti turvalisem kui näiteks paroolikaart,” ütles Aron.

Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomanni hinnangul on ees suisa mobiil-ID aasta, mil teenus murrab tehnoloogiateadlikumate kasutajate seast massidesse. „Näiteks Elisale lisandus mullu üle 5000 uue mobiil-ID kasutaja ning nendest lõviosa just teisel poolaastal. See näitab, et teadlikkus teenuse mugavusest kasvab kiirelt,“ kinnitas Ploomann ning ennustas, et aasta pärast kasutab mobiil-ID-d juba üle 100 000 eestlase.

Et turvalist e-teenuste kasutamist julgustada, alustab Nutikaitse tänavu telekomiettevõtete ja pankade klienditeenindajate koolitamist, et nad oskaksid kliente veelgi paremini nutiturvalisuse olulisuse ja kasutusvõimaluste osas nõustada. Samuti on kavas koolitused rakenduste- ja veebiarendajatele, et nende tulevased arendused oleksid nutiturvalised.

Lisaks on Nutikaitse koordinaatori Kristi Kivilo sõnul plaanis kevadel tulla välja uuendusega riigilõivu osas, mis peaks mobiil-ID väljastamist kodanikele oluliselt lihtsustama ja tõstma.

Nutikaitse 2017 on 2013. aastal Sertifitseerimiskeskuse, Riigi Infosüsteemi Ameti, Telia, Tele2, Elisa, Swedbanki ja SEB vahel sõlmitud koostöölepe, millega soovitakse ühiselt tõsta nutiseadmete kasutajate, arendajate ja müüjate turvateadlikkust ning mobiilsete e-lahenduste kasutamisoskusi.

Lisainfo: mobiil.id.ee/

Vaata mobiil-ID-d tutvustavat videot.

Link

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Osiris
HV Guru
Osiris

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 11.02.2016 09:31:50 vasta tsitaadiga

Kes korra mobiil-ID-d proovib see sellest loobuda enam ei taha icon_smile.gif

Eestisiseselt on asi ikka väga mugav.
Kommentaarid: 115 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 103
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
R A T
HV veteran
R A T

sõnum 11.02.2016 09:36:59 vasta tsitaadiga

Mina ja mu naine mõlemad loobusime...
Nimelt on see välismaal tasuline (lisaks kuutasule), ID kaardiga on tasuta...

p.s. Suht lambine asi, samahästi võiks mobiiliäpp olla (varem või hiljem kindlasti tuleb see läbimurre)

rocki
Kreisi kasutaja
rocki

sõnum 11.02.2016 10:23:45 vasta tsitaadiga

R A T kirjutas:

p.s. Suht lambine asi, samahästi võiks mobiiliäpp olla (varem või hiljem kindlasti tuleb see läbimurre)

välismaal on see tasuline jah(sms hind)
id kaarti pead koguaeg kaasas tassima ja otsima kohta kus sa saad seda kasutada jne. Eestisisseselt ülimugav tõesti.
mobiiliäpp'i tulekusse ma eriti ei usu, sest autentimine muutuks ulmekeerutaks siis. Suvaline kasutajanimi ei kära ju autentimiseks. Pigem näen seda suunda, et alguses kindlates riikides on ka mobiil id kasutamine tasuta, aga sinna läheb veel tublisti aega ilmselt.

lehm2
Kreisi kasutaja

sõnum 11.02.2016 12:40:39 vasta tsitaadiga

Tõsi, eelistan ka mobiil-id-d, kuna see jamamine id kaardi softiga on kohutav. icon_rolleyes.gif
Kommentaarid: 15 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
ebardkonn
HV kasutaja
ebardkonn

sõnum 11.02.2016 13:01:17 vasta tsitaadiga

Olen küll Id kaaridga püsivas ja rahumeelses suhtes, aga telefoniga pangas käimiseks ja muudeks authentimisteks on see ikkagi sigamugav lahendus.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 5
tagasi üles
R A T
HV veteran
R A T

sõnum 11.02.2016 13:35:16 vasta tsitaadiga

rocki kirjutas:
R A T kirjutas:

välismaal on see tasuline jah(sms hind)
id kaarti pead koguaeg kaasas tassima ja otsima kohta kus sa saad seda kasutada jne. Eestisisseselt ülimugav tõesti.
mobiiliäpp'i tulekusse ma eriti ei usu, sest autentimine muutuks ulmekeerutaks siis. Suvaline kasutajanimi ei kära ju autentimiseks. Pigem näen seda suunda, et alguses kindlates riikides on ka mobiil id kasutamine tasuta, aga sinna läheb veel tublisti aega ilmselt.

Need smsid tihtilugu ei jõudnud läbi, pidi mitmeid kordi tegema. Tegi mu kuumaksed mitmeid kordi kallimaks selle kasutamine icon_smile.gif
Läpakas on ID-kaardi lugeja sees ja mul ei ole softiga probleeme olnud - väga rahul.

Äpp võiks rahulikult ju olla, seadme saaksid arvutis ID kaardiga autentida mingeid koode genereerima/vahendama.
Näiteid 2 factor autentimisest maailmas küll ja veel, kui ID-kaardiga netis seadme sidumine (ja ka lahtiütlemine) võimalikuks teha, siis saaks ka telefoni varguse korral seda katkestada... SIM-i enda kätte saad on ju pmst sama lugu, mis telefon enda kätte saada?

ab79
HV kasutaja

sõnum 11.02.2016 16:32:02 vasta tsitaadiga

mID on ka välismaal asendamatu, kui pole oma läpakat eelinstallitud ID-Kaardi tarkvaraga, avalikes netipunktides kasutaja muudatusi teha ei saa, ükskord oli juhus, kus palusin hotelli administraatorilt võimaluse kasutada nende sülearvutit, nende juuresolekul muidugi. Tegin netipangas toimetused ära ja andsin arvuti tagasi. Ei mingit hookuspookust.
Kui on ID -kaart,siis peab olema oma arvuti. Kui reisid nt android tahvelarvutiga, siis on ka sellel põhimõtteliselt mID ainus võimalus, kuna RIA ID lahendus androidile on ainult mID võimalusega. See et välismaal SMS saatmine maksab, ma ei tea, see pole enam nii kirves ju, et vajadusel 2 korda kinnitussõnumit saata (PIN1 ja PIN2) oleks äärmiselt kulukas.

Eestisiseselt ruulib eriti swedbank. Mugav ilma korduva autentimiseta kontojäägi vaatamine ja kiirmakse, kuni 30€ tegemine.
Tavaline ID kaart sobib kasutamiseks statsionaarsel töökohal lauaarvutis,millel on püsivalt ühendatud ID-kaardilugeja. Mobiilselt liikudes aga võib selline USb juhtmetega jändamine olla pigem ebamugav- on olema jah ID+ kus on ilma juhtmeta ID lugeja, aga mulle isiklikult see jubin ei meeldi, jätab kuidagi liiga hapra mulje.
PIN sisestamisest ei pääse kummalgi juhul ei mobiilselt ega mitte mobiilselt,seega asi pole kuigivõrd mugavuses vaid praktilisuses- mobiilselt on mID praktilisem. Olukorda, kus mID-d ei saa kasutada on ainult üks- kui levi ei ole. Aga välismaal liikudes oled naginii mobiilnetist sõltuvuses, seega ilma levita ei saa kumbagi teha. Avalikud wifivõrgud jne, on erandid. kujutage ette, oled kohvikus ja tahad korraks lihtsalt kontojääki või meile kontrollida, kumb on mugavam, kas lauale mobiilne töökoht üles seada või otse nutitelefoni või tahvliga kiire kontroll teha? Maitse asi muidugi.Mis mID turvasse puutub, siis siin kehtib sama reegel, mis pangakaartide puhul: kui satub võõrastesse kätesse, tuleb serdid peatada ja lisaks, peavad ka PIN koodid soovitavalt olema peas ja mitte olema mobiiliga koos. Mina kasutan oma mobiili ekraanilukuna PIN kombinatsiooni. Kui keegi tahabki sisse murda, siis mingi arv katsete järel telefon lukustub. Edaspidi saab suller ainult ühte teha, telefon tühjaks lasta ja puhta rom-i peale panna, aga minu andmetele sh mID kiibil olevatele andmetele ta ligi ei pääse... uutel mobiilidel on võimalik lisaks eelmainitule lasta käivitada ka andmete enesehävitusprotsess. Lihtsalt selleks, et õigeaegselt reageerida, tasub välismaal olles kaasas kanda ID abiliini ja pankade ja mobiilioperaatori numbreid rahvusvahelisel kujul. Kusagilt ikka esimesel võimalusel helistada saad.
tagasi üles
R A T
HV veteran
R A T

sõnum 12.02.2016 00:18:44 vasta tsitaadiga

Endal läpakas analoogne lugeja sees:
http://www.amazon.com/SCR3340-Contact-Smart-Card-Reader/dp/B000RDHAQ2

Mobiil-ID on hea küll, ma tõesti kasutasin päris palju seda, samas pikalt reisil olles (eriti euroopast väljas) on SIM-i telefoni toppimine hoopis tülikam protsess, kui läpaka käimapanek - nimelt kasutan sihtriigi kaarte (alates august 2014 on mul olnud ca 5 erinevat SIM kaarti).
Lisaks sellele oli aasia riikides palju probleeme võrkudega (kas ei läinud SMS-id üldse läbi või ei tulnud vastus tagasi PIN koodide sisestamise aja jooksul).
Lõppkokkuvõttes tähendas Mobiil ID kasutamine minu mõne eurose arve neljakordistamist, mis ei ole nüüd küll suur väljaminek aga asjal puudus minu jaoks mugavus.

Parim on ta siiski Eesti siseselt, kus sõnumid on tasuta ja töötavad laitmatult.

Välisriikides (eriti EU väliselt) on murevaba lahendus siiski ID kaart (töötab ka ilma netita, kuigi faili edasisaatmiseks pead ikka netti pääsema icon_wink.gif)

Kuna ma olen LHV kasutaja, siis saan oma kontojääki ka ilma ID-d kasutamata vaadata - selleks piisab parooliga sisselogimisest icon_smile.gif

p.s. Kasutasin mobiil-idd alates selle tekkimisest kuni eelmise aasta lõpuni, kui saatsin ära mobiil-id sertifikaatide peatamise avalduse.

ab79
HV kasutaja

sõnum 12.02.2016 00:55:18 vasta tsitaadiga

PCMCIA või ExpressCard54 on head alternatiivid küll. Aga ainult siis, kui vastav pesa olemas.
tagasi üles
R A T
HV veteran
R A T

sõnum 12.02.2016 01:45:35 vasta tsitaadiga

ab79 kirjutas:
PCMCIA või ExpressCard54 on head alternatiivid küll. Aga ainult siis, kui vastav pesa olemas.

Tuleb vajadustele vastav läpakas osta, osadel on otse emaplaadil olemas icon_wink.gif
Pigem on USB lugeja alternatiiv...

ab79
HV kasutaja

sõnum 12.02.2016 02:43:41 vasta tsitaadiga

sõltub kellele, RAT icon_smile.gif Odavama otsa läpakatel seda pole. Pole äriklassi kasutaja.
tagasi üles
SirVorkars
Kreisi kasutaja
SirVorkars

sõnum 12.02.2016 14:41:10 vasta tsitaadiga

Hmm ma ei teagi kus mu Idioodikaart üldse on.
Peaks üles otsima. Äkist läheb kunagi vaja. icon_lol.gif
Aga mugav on tõesti ja ei saa aru inimestest kes seda veel ei kasuta.....
Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 3 :: 56
tagasi üles
raxz
HV Guru

sõnum 13.02.2016 23:56:25 vasta tsitaadiga

ab79 kirjutas:
sõltub kellele, RAT icon_smile.gif Odavama otsa läpakatel seda pole. Pole äriklassi kasutaja.
Ei saaks öelda, et ligi 3000 maksev läppar odav on. PCMCIA ega ExpressCard pesa pole.
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 45
tagasi üles
ab79
HV kasutaja

sõnum 14.02.2016 00:53:31 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:
ab79 kirjutas:
Ei saaks öelda, et ligi 3000 maksev läppar odav on. PCMCIA ega ExpressCard pesa pole.

siis on sõltuv kõik konfiguratsioonist.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  Mobiil-ID kasutajate arv tõusis aastaga ligi poole võrra
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.