Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Muusikaformaatide kontrollimine! märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Aq
HV kasutaja

sõnum 05.10.2003 17:52:16 Muusikaformaatide kontrollimine! vasta tsitaadiga

Selline probleem, et oleks vaja mingit programmi, mis suudaks kontrollida valmistatud mp3 (kuid kõige parem oleks, kui wma) korrasolekut. St - et ei oleks kodeerides tekkinud krõpse jms defekte.

Parandada ei ole vaja. Siis saan lihtsalt uue faili teha, kuid mulle on tehtud ülesandeks kontrollida ka kindlasti kõik lood, mis ma CD-lt kodeerin wma formaati üle, et ei oleks tekkinud defekte. Ma küll ei kavatse arvutit muuks otstarbeks kodeerimise ajal kasutada (seega risk on minimaalne), kuid kesteab, mis häire võib juba faili defektseks teha. Ja siis on oioikui pahasti...

Seega, võiks olla mp3 kontrollija (eeldan, et sellele formaadile on neid olemas), kuid muidugi ideaalne oleks wma oma. Siis oleks riski üldse ollagi mitte ja mul lihtsam, ei pea vaheformaati tegema...

Teab keegi midagit? Väga soovitatav freeware...
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
ihvike
HV Guru

sõnum 05.10.2003 18:13:57 vasta tsitaadiga

Pole veel kordagi kohanud, et kodeerides oleks mõni krõps või defekt tekkinud. Ja ma pole just vähe muusikafaile kokku pakkinud. Vead tulevad tavaliselt ikka cd rippimisel. Ja nendega on selline lugu, et uuesti rippimine tavaliselt ei aita. Tuleb kasutada sellist programmi, mis vähemalt oskab väiksemad vead plaadil oleva veaparandusinfo abil ära parandada. Ise kasutan ikka EAC'd.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Aq
HV kasutaja

sõnum 05.10.2003 18:43:51 vasta tsitaadiga

Mina Easy CD-DA Extractor ning ka ei ole ette tulnud, aga ma olen ise kuulanud oma ripitud faile vast mingi 20% ulatuses vaid icon_sad.gif

Kuid kui peaks juhtuma, et mõni krõpsuga lookesekene hoolimata enda pingutustest ikkagi sekka satub, siis must palju enam järgi ei jäeta icon_evil.gif

EDIT:
oot-oot, mismõttes plaadil olevad defektid?
Mul kõik muidu originaalplaadid...

Kas siis need netis leiduvad ebakvaliteetsed asjad on tekkinud ainult tänu halvale rippimisprog. ja tänu halvale CD-le???

Kahtlen, arvan kll, et kui näiteks kasvõi EAC ja LAMEga tegutseda, samal ajal aga mõni muu protsess jookseb taustal, et siis tekivad sellised asjad samamoodi...
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 05.10.2003 18:52:25 vasta tsitaadiga

Aq kirjutas:

EDIT:
oot-oot, mismõttes plaadil olevad defektid?
Mul kõik muidu originaalplaadid...

Kas siis need netis leiduvad ebakvaliteetsed asjad on tekkinud ainult tänu halvale rippimisprog. ja tänu halvale CD-le???

Kahtlen, arvan kll, et kui näiteks kasvõi EAC ja LAMEga tegutseda, samal ajal aga mõni muu protsess jookseb taustal, et siis tekivad sellised asjad samamoodi...

Originaalplaadid võivad ju ka vabalt kriimustatud olla, mis siis on kõige tavalisem põhjus rippimisvigade tekkimiseks. Ja julgen tõesti arvata, et valdav enamus vigaseid (krõpsude ja muude üldiselt lühikeste defektidega) faile on just kehva rippimise tulemus. Halb kvaliteet tuleneb juba kehvast pakkimisest. Ei usu, et näiteks LAME jätaks midagi tegemata selle tõttu, et prose koormus tavalisest suurem või lausa 100% on.

PS. EAC teeb rippimise ajal logifaili, mis näitab rippimisvigade asukohad failis (nende vigade puhul, mida error recovery parandada ei suuda).
tagasi üles
Aq
HV kasutaja

sõnum 05.10.2003 19:18:58 vasta tsitaadiga

Aga EAC-ga ju WMA-d teha ei saa?

Kuid kui ma teen EAC-ga näiteks mp3-e ja siis teise progega wma, siis wma kodeerimise käigus arvad, et vigu ei teki?

Igatahes ma end eriti julgelt ei tunne kui selline olukord on...
tagasi üles
ihvike
HV Guru

sõnum 05.10.2003 19:32:37 vasta tsitaadiga

EAC-ga võid ikka kõigepealt WAV faili teha, kuna mp3-st wma-ks pakkimine mõjub kvaliteedile kehvasti. Üldiselt ei usu jah vigade tekkimise võimalust pakkimise käigus (välja arvatud kadudega pakkimisega möödapääsmatult kaasas käiv kvaliteedilangus icon_wink.gif ).
tagasi üles
arp123
HV kasutaja

sõnum 06.10.2003 10:48:12 vasta tsitaadiga

Ei ole asja olemusse sügavuti tunginud, kuid tundub, et krõpsud tekivad peamiselt siis, kui audio trackil jookseb helinivoo 100% peale. Abix on olnud "normalize"@97-98%, seda on mp3 normaalselt ära seedinud.
Tegelikult kasutasin varem audiocatalysti icon_redface.gif , nüüd juba natuke aega EAC fänn ja õpin vaikselt edasi
tagasi üles
stepzter
HV veteran
stepzter

sõnum 06.10.2003 11:00:07 vasta tsitaadiga

Nii bugist pakkijat annab ikka leida, mis pakkides krõpse ja selliseid defekte teeks sisse. Kehvad pakkijad ehk ei allokeeri eelkaja eemaldamiseks piisavalt bitte või psühhoakustiline mudel on kehvavõitu vms. jamad, aga sealt tuleb suht väikene vahe, kui kõrgema bitratega pakkimist kasutada. Aga sellest ma ei saa aru, miks on WMA'd vaja kasutada. Oluliselt parem formaat kui WMA või MP3, on näiteks Ogg Vorbis. Rippimiseks soovitan ma kasutada CDex'i. Tasuta, avatud lähtekoodiga ja GPL litsentsiga, LAME ja Ogg Vorbise pakkija tulevad kaasa.
Kommentaarid: 26 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 26
tagasi üles
Aq
HV kasutaja

sõnum 06.10.2003 13:06:48 vasta tsitaadiga

oot-oot, mis kas normaliseerides tekivad sellised vead?

Mul oleks vaja normaliseerida ka. Kuid - öelge. Kuidas toimub selle 100% arvutamine? Kas ta võtab keskmise playlisti helitugevuse või tõstab kõik ühele tasemele?

No et näiteks kui mul on 1 album, mis on väga vaikse heliga ja teine, mis väga tugevaga, siis kui normalize 100% võtta, siis kas ta võtab nende kahe keskmise??? St. et iga kodeerimise playlisti ajal uue??? Või on see nii, et ma võin vaikse albumi kodeerida ühe korraga ja lärmaka teise korraga ja ikka saab normaliseerides ühe tulemuse???

Aga kas siin ei soovitata siis normaliseerimist teha??? Siis jääb ära...

WMA formaati ei otsustanud mina, vaid töö tellija... sellepärast ongi vaja olla kindel, et vigu eit ekiks; ega ma endale ei kodeeri...
tagasi üles
Petz
HV Guru

sõnum 06.10.2003 15:17:48 Re: Muusikaformaatide kontrollimine! vasta tsitaadiga

Aq kirjutas:
Selline probleem, et oleks vaja mingit programmi, mis suudaks kontrollida valmistatud mp3 (kuid kõige parem oleks, kui wma) korrasolekut. St - et ei oleks kodeerides tekkinud krõpse jms defekte.

Sellist oleks tõesti vaja! Kui ports faile kõvakettal, oleks huvitav teada, paljud neist vigased on. Sageli annab alles Nero sellistest cda kõrvetamise ajal märku. Hakka siis jälle uut otsima või editoris parandama... icon_sad.gif
Väikese otsimise tulemusel leidsin sellise:
EncSpot MP3 Analyzer v2.0 Basic
Vist toimib ainult mp3-le, ei jõudnud süveneda...
Kommentaarid: 81 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 75
tagasi üles
Aq
HV kasutaja

sõnum 06.10.2003 17:06:33 vasta tsitaadiga

eee... see EncSpot mul ammu tuttav asi... aga see kontrollib vaid mingid "viimast sektorit" vms... sest ple tolku. Need on mul alati OK. A muidu on EncSpot väga tänuväärne asi ikkagi...
tagasi üles
stepzter
HV veteran
stepzter

sõnum 06.10.2003 17:33:55 vasta tsitaadiga

Üldiselt on tööstustoodanguna olevad plaadid korralikult masterdatud ja normalizega kaotab praktiliselt kindlasti helikvaliteedis. Tuleb otsustada, kas on tähtis, et võimalikult originaalilähedane oleks või et salvestatud failid oleks ühe valjudusega.
See 100% normalize on asi, mida mina ei soovitaks. See võtab signaali suurima väärtuse järgi normaliseerimissuuruse. Pigem oleks vaja RMS järgi normaliseerida (suhteliselt hea lähend heli valjudusele). See RMS arv tuleb muidugi piisavalt madal valida, et osad asjad klippima ei hakkaks (VÄGA kole).

Normalize enamuses impelementatsioonides võtab minuarust väärtuse, mille järgi normaliseerida, per lugu. Osad võivad võtta ka per plaat. Idee on selles, et kõik lood oleksid ühevaljudused, seega kogu muusika kogu ühise väärtuse järgi normaliseerimine lisaks sellele, et on äärmiselt keeruline, ei oma ka mingit mõtet.
On võimalik ka mingi aja keskmise järgi normaliseerida, aga see tekitab väga omapäraseid efekte ja seda on võimalik ka kuulamise ajal teha (DirectX filtritega näiteks). Seega seda üldjuhul ei ole mõtet rakendada.
tagasi üles
Aq
HV kasutaja

sõnum 06.10.2003 17:47:58 vasta tsitaadiga

Mul tuleb nagunii teha väga madala bitrate'ga wma, niet see kvaliteeti vaevalt madalal mõjutada suudab... täpseid nr-e ei saa kahjuks öelda... heakll, see selleks...

Ma siis vast ei kasuta seda. Kuid vaja oleks, sest kui inimene kuulab näiteks 1 albumilt 1 loo temale sobiva tugevusega lõpuni ning järgmine röökima hakkab, siis... ma arvan, et see head muljet ei jäta...

Probleeme tekib Eesti CD-dega... need väga erineva tugevusega; osade kompaniide (saksa omad) plaadid on jällegi väga tugevalt... näh. jama...
tagasi üles
stepzter
HV veteran
stepzter

sõnum 07.10.2003 19:26:14 vasta tsitaadiga

Sellisel juhul normaliseeri RMS järgi kuskil -30dB peale ära. Suhteliselt hea tulemuse annab.
tagasi üles
arp123
HV kasutaja

sõnum 09.10.2003 14:45:36 vasta tsitaadiga

Aq kirjutas:
Kuid - öelge. Kuidas toimub selle 100% arvutamine? Kas ta võtab keskmise playlisti helitugevuse või tõstab kõik ühele tasemele?

Mu meelest võetakse selle 100% aluseks iga loo maksimaalne helinivoo. Kui analooghelis ei tekita ülelöögid +3 dB erilisi probleeme (tavaliselt), siis digiheli jaoks on see (samuti tavaliselt) juba suur õnnetus. Ei ole praegu kahjuks võimalik ühegi audiotracki waveformi ette võtta, aga meenub varasemast, et päris paljudel audioCDdelt tehtud wavidel jooksid Coolediti kellad punasesse ja siis oli mp3eerimisel icon_biggrin.gif jama kaelas. 100% peale kindlasti ei tasu ajada, ka EAC soovitab mõni % madalamat. Võimalik, et eksin, aga sihuke asi ei tohiks helikvaliteeti mõjutada, sest kärbib kõiki nivoosid võrdselt. Kindlasti on pahad asjad igasugused dünaamilised nivooregulaatorid, mis üritavad oma parema äranägemise järgi kõike paremaks teha - erandiks siiski tõsisemad helitöötlusprogrammid, millest oskaja pigistab päris palju välja.
tagasi üles
arp123
HV kasutaja

sõnum 09.10.2003 14:55:31 vasta tsitaadiga

stepzter kirjutas:
Sellisel juhul normaliseeri RMS järgi kuskil -30dB peale ära. Suhteliselt hea tulemuse annab.

RMS? Kas mingi keskmine helinivoo?
Endalgi piinlik oma teadmatuse pärast
tagasi üles
stepzter
HV veteran
stepzter

sõnum 17.10.2003 15:26:09 vasta tsitaadiga

Amplituudi ruutkeskmine. Arvutamine käib lihtsalt, tõstetakse kõik amplituudid ruutu ja võetakse keskmine icon_smile.gif. Näitab ära signaali võimsuse (signaali amplituud üldjuhul vastab pingele, juhitava koormuse takistus loetakse konstantseks seega tuleb, et P=UI, I=U/R -> P=U^2/R -> R=const, P~U^2) ja üsna hästi ka inimese poolt tajutava helivaljuduse. Igaljuhul on tegu parema kriteeriumiga normaliseerimiseks, kui amplituud. RMS järgi normaliseerides on ainult see oht, et kõrgeimad amplituudid lähevad üle 100% ja lõigatakse ära, mis on kolekole.
tagasi üles
Bozz
HV vaatleja

sõnum 17.10.2003 15:46:24 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Amplituudi ruutkeskmine. Arvutamine käib lihtsalt, tõstetakse kõik amplituudid ruutu ja võetakse keskmine . Näitab ära signaali võimsuse (signaali amplituud üldjuhul vastab pingele, juhitava koormuse takistus loetakse konstantseks seega tuleb, et P=UI, I=U/R -> P=U^2/R -> R=const, P~U^2) ja üsna hästi ka inimese poolt tajutava helivaljuduse. Igaljuhul on tegu parema kriteeriumiga normaliseerimiseks, kui amplituud. RMS järgi normaliseerides on ainult see oht, et kõrgeimad amplituudid lähevad üle 100% ja lõigatakse ära, mis on kolekole.

ise kah aru saad mida kirja paned või?

1. Normaliseeritakse tavaliselt 94-98 %. soovitaks normaliseerida alati kogu plaati või ühelt plaadilt ripitud lugusid korraga (õige heliatmosfääri säilitamiseks)
2. RMS iga on igal juhul tulemus moonutatud võrreldes esialgsega (kuigi nivood on küll, jah, ühtlustatud)
3. Valemid , mida annad on alalispingele kehtivad

teemast:
1. WMA'd kasutades annate 3 tilka verd pisipehmele (a. jätate endast jälitatava jälje ja b. aitate kinnitada nende kanda turul - neid asju me ju aga ei soovi teps mitte).
2. Ogg on tore küll aga kuni ta massides ei ole, puudub tal ka korralik tugi.
3. EAC + normaliseerimine
4. Lame (Razorlame)
5. Sikutatud MP3 normaliseerimiseks ilma ümberkodeerimiseta MP3Gain

tehke kodutöid

peace

arp123
HV kasutaja

sõnum 17.10.2003 20:11:03 vasta tsitaadiga

tsitaat:

RMS järgi normaliseerides on ainult see oht, et kõrgeimad amplituudid lähevad üle 100% ja lõigatakse ära, mis on kolekole.

Kole-kole on, kui heli läheb klippima, digihelis on see ikkagi kerge tulema ja lihtsaltüle 100% äralõikamisega ahendad paratamatult ka dünaamikat.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Muusikaformaatide kontrollimine!
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.