Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium tahab mobiil-ID kehtivusaega pikendada viie aastani märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 19.02.2014 18:21:49 Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium tahab mobiil-ID kehtivusaega pikendada viie aastani vasta tsitaadiga

Mobiil-ID on Eestis üks nutikamaid leiutisi: ainult mobiiltelefoni abiga saab pea ükskõik kus anda digiallkirja ja oma isikut tõendada ning pole vaja jännata ID-kaardi lugejaga.

Samal ajal on mobiil-ID kasutamise alustamine keeruline, inimene peab mobiilioperaatorilt võtma uue SIM-kaardi ja ise internetis sertifikaate aktiveerima. Kui mobiil-ID tööle saab, kehtivad sertifikaadid kolm aastat. See on riigi esindajate hinnangul liiga lühike aeg.
Lahendusena tahab MKM mobiil-ID kehtivusaega pikendada viie aastani ja just täna on riigikogus vastava eelnõu teine lugemine.

Edasi saab lugeda: http://epl.delfi.ee/news/forte/mobiil-id-kestab-varsti-kauem-ja-on-turvalisem.d?id=67977097

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Märt.
HV Guru
Märt.

sõnum 26.02.2014 15:43:51 vasta tsitaadiga

Poolt. thumbs_up.gif
ahtinurme
HV vaatleja

sõnum 28.02.2014 13:02:50 vasta tsitaadiga

On ka juba aeg.
Mobiili-ID vahetamine on viimase aja üks kõige suurema närvikuluga protsess olnud.
Läksin Tele2, ütlesin, et soovin vahetada. Maksin 10 eurot. Teenindaja teates, et pean selleks logima sisse ID-kaardiga ja kuskil aktiveerima.
Laenan siis ID-kaardi lugeja (kuna pole ID-kaarti tuvastamiseks/allkirjastamiseks peale Mobiili-ID võtmist 3a tagasi kasutanud) ja installid draiverid.
Kõigepealt ütleb, et ei saa teha. ID-kaardi rakendus, ütleb et kõik ok, aga pilti ei lae. Ja politsei.ee lehel ei saa ka tuvastada, ütleb mingi "error blabla", millest ei saa mitte midagi aru.
Proovin nii Chrome, Firefox kui IE. Ei tööta ikka. Helistan Tele2-e. Pika otsimise peale leiavad nad inimese, kes seda teemat jagab ja see soovitab, et äkki on serdid aktiveerimata.
Ja kindlasti pean IE ja Firefox puhul mingi plugina kuskilt käsitsi aktiveerima. Annab ka ID-kaardi tugiliini numbri.
Ok, lähen siis proovin uut allkirjastamise serti tõmmata vms. No ikka ei tööta. Vaikselt meenub juba, et miks ma üldse Mobiili-ID peale läksin - selleks, et kogu käesolevalt n**** vältida. icon_confused.gif
Helistan siis 1777 ja saan teada lõpuks, et olen kunagi ID-kaardi serdid lasknud sulgeda ja selleks pean minema panka, et neid lahti teha.
Nali on muidugi selles, et kuna pean ühe ööpäeva jooksul Mobiili-ID serdid aktiveerima, siis saan järgmise hommik kirja, et minu Mobiili-ID serdid on kehtetuks tunnistatud. icon_evil.gif
Lähen siis panka kõigepealt, ootan pool tundi järjekorras, saan 2 minutiga serdid lahti, lähen uuesti Tele2, maksan JÄLLE 10 eurot icon_exclaim.gif (kuna see on ju riigilõiv ning riiki tuleb ikka toetada icon_evil.gif )
ning saan uue SIM-i koos Mobiili-ID'ga, valan osa oma nördimusest Tele2 teenidaja peale (kellel tegelikult pole süüd, kuna tema pole seda süsteemi ehitanud), vabandan,
lähen istun samas Rocca Al Mare keskuses maha, installin uuesti ID-kaardi rakendused, kuna soovitati seda teha, kui serdid on lahti tehtud icon_exclaim.gif ning lõpuks ometi saan Mobiili-ID aktiveeritud.

Kokku: Ajakulu - umbes 4h, rahakulu - 20 eurot+sõit+lõunasöök kohvikus Mobiili-ID aktiveerimisel, närvikulu - ülemäära suur.
Minu soovitus oleks, et kui nad mulle Mobiili-ID juba väljastavad, võiksid esiteks saada kontrollida, kas mul üldse ID-kaardid serdid kehtivad ja saan seda teha ning teiseks, kaasa anda juhendi kuidas seda teha.

Töötan ise programmeerijana ja pean ennast kõvasti üle keskmise teadlikuks ja taiplikuks arvutiteemades, aga kuna kogu see teenus on nii kehvalt ehitatud, siis oli neid olukordi, kus endalgi sai mõistus otsa, mida teha.

Tore, et Eesti reklaamib ennast e-riigina, aga kui teenused ja nende koostoimimine on nii kehv nagu see on, siis ma väga ei näe mille üle uhke olla. Erasektor jah teeb häid asju, aga tundub et riigi puhul on kehvade teenuste tegemine pigem reegel kui erand.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
Draqula
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 28.02.2014 13:08:06 vasta tsitaadiga

Huvitav, ma olen suht kindel, et venitasin rohkem kui 24h nende aktiveerimisega... Pigem nagu paar päeva.

Oma arvutisse olen paigaldanud Firefoxi ja installer.id.ee lehelt id kaardi tarkvara, pole mingeid pluginaid kuskile toppinud ja id kaart töötab täiesti normaalselt.
Kommentaarid: 42 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 34
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
SurfData
HV Guru
SurfData

sõnum 28.02.2014 14:16:48 vasta tsitaadiga

ahtinurme kirjutas:
On ka juba aeg.
Mobiili-ID vahetamine on viimase aja üks kõige suurema närvikuluga protsess olnud.
Läksin Tele2, ütlesin, et soovin vahetada. Maksin 10 eurot. Teenindaja teates, et pean selleks logima sisse ID-kaardiga ja kuskil aktiveerima.
Laenan siis ID-kaardi lugeja (kuna pole ID-kaarti tuvastamiseks/allkirjastamiseks peale Mobiili-ID võtmist 3a tagasi kasutanud) ja installid draiverid.
Kõigepealt ütleb, et ei saa teha. ID-kaardi rakendus, ütleb et kõik ok, aga pilti ei lae. Ja politsei.ee lehel ei saa ka tuvastada, ütleb mingi "error blabla", millest ei saa mitte midagi aru.
Proovin nii Chrome, Firefox kui IE. Ei tööta ikka. Helistan Tele2-e. Pika otsimise peale leiavad nad inimese, kes seda teemat jagab ja see soovitab, et äkki on serdid aktiveerimata.
Ja kindlasti pean IE ja Firefox puhul mingi plugina kuskilt käsitsi aktiveerima. Annab ka ID-kaardi tugiliini numbri.
Ok, lähen siis proovin uut allkirjastamise serti tõmmata vms. No ikka ei tööta. Vaikselt meenub juba, et miks ma üldse Mobiili-ID peale läksin - selleks, et kogu käesolevalt n**** vältida. icon_confused.gif
Helistan siis 1777 ja saan teada lõpuks, et olen kunagi ID-kaardi serdid lasknud sulgeda ja selleks pean minema panka, et neid lahti teha.
Nali on muidugi selles, et kuna pean ühe ööpäeva jooksul Mobiili-ID serdid aktiveerima, siis saan järgmise hommik kirja, et minu Mobiili-ID serdid on kehtetuks tunnistatud. icon_evil.gif
Lähen siis panka kõigepealt, ootan pool tundi järjekorras, saan 2 minutiga serdid lahti, lähen uuesti Tele2, maksan JÄLLE 10 eurot icon_exclaim.gif (kuna see on ju riigilõiv ning riiki tuleb ikka toetada icon_evil.gif )
ning saan uue SIM-i koos Mobiili-ID'ga, valan osa oma nördimusest Tele2 teenidaja peale (kellel tegelikult pole süüd, kuna tema pole seda süsteemi ehitanud), vabandan,
lähen istun samas Rocca Al Mare keskuses maha, installin uuesti ID-kaardi rakendused, kuna soovitati seda teha, kui serdid on lahti tehtud icon_exclaim.gif ning lõpuks ometi saan Mobiili-ID aktiveeritud.

Kokku: Ajakulu - umbes 4h, rahakulu - 20 eurot+sõit+lõunasöök kohvikus Mobiili-ID aktiveerimisel, närvikulu - ülemäära suur.
Minu soovitus oleks, et kui nad mulle Mobiili-ID juba väljastavad, võiksid esiteks saada kontrollida, kas mul üldse ID-kaardid serdid kehtivad ja saan seda teha ning teiseks, kaasa anda juhendi kuidas seda teha.

Töötan ise programmeerijana ja pean ennast kõvasti üle keskmise teadlikuks ja taiplikuks arvutiteemades, aga kuna kogu see teenus on nii kehvalt ehitatud, siis oli neid olukordi, kus endalgi sai mõistus otsa, mida teha.

Tore, et Eesti reklaamib ennast e-riigina, aga kui teenused ja nende koostoimimine on nii kehv nagu see on, siis ma väga ei näe mille üle uhke olla. Erasektor jah teeb häid asju, aga tundub et riigi puhul on kehvade teenuste tegemine pigem reegel kui erand.

järgmise ID kaardiga seda muret enam pole. Algsel oli see, et ID kaart kehtib 10 aastat ja sertifikaadid vähem. Endal on ka veel selline. Varsti 10 aastat täis ja tuleb ümber vahetada. Uued on kõik 5 aastat, nii id kaart kui ka selle serdid.
Kommentaarid: 84 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 74
tagasi üles
Miki-Hiir
HV veteran

sõnum 28.02.2014 18:55:05 vasta tsitaadiga

EMT puhul tehti nii vanalt SIM-ilt numbrite kopeerimine kui ka sertide aktiveerimine kohe kaarti kätte andes ära ... 5 minutit ja asu kasutama.
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 43
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium tahab mobiil-ID kehtivusaega pikendada viie aastani
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.