Avaleht
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  Seletust vaja väga müstilisele probleemile [Lahendatud] märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 13.10.2013 18:56:01 Seletust vaja väga müstilisele probleemile [Lahendatud] vasta tsitaadiga

Tere.
Algatuseks ütlen kohe et jutt käib profiili lauamasinast ja mingisugust lolli ei mängi, asi on tõsine (erinevalt Linuxi IRC kanali rahva arvamusest)
Et siis probleem on mul masinaga mis ei taha kuidagi koostööd Linuxiga teha ilma Windowsita kuskil kettal. See lause kõlab imelikult aga las ma räägin kogu loo ära.

Suvel sai plaanitud põhimasin lõpuks Linuxile üle viia nagu kõik teised masinad siin, installisin siis Mint'i dualbootima Windowsiga ja kõik toimis nagu pidi. Hiljem tekkis huvi kogu Windowsi install minema visata, et SSD peal Linuxile ruumi teha ja siis hakkasid vaikselt probleemid pihta. Esiteks ei õnnestunud SSD peale grub bootloaderit panna (dualbootides oli grub tava kettal) kohe peale Grubi installi ja rebooti BIOS ei leidnud enam SSD ketast üles (nagu oleks surnud ketas). Peale väikest debugimist ja siin foorumis arutamist jõudsin järeldusele, et Inteli kontrollerile ei meeldi Grub SSD kettal, installisin selle teisele kettale ja kasutasin Linuxit edasi (päris kindlat seletust ei saanudki sellele anomaaliale)
Läks mõni aeg mööda ja ma hakkasin märkama, et programmid jooksevad suvalistel hetkedel kokku visates terminali "Segfault at ja mingi aadress." Läks veel natuke aega mööda (kuu paar) ja siis hakkas asi täitsa hulluks minema ja isegi X ja kernel kukkusid kokku peaaegu igapäevaselt, logi kerneli crashist ei jäänud, sest panic screeni ei näidanud ja kettale midagi ei kirjutanud.
Alguses kahtlustasin mälusi, lasin 12h memtesti ja see ei näidanud ühtegi viga. Vahetasin mälupulkade asukohti ja pulki, ikka ei olnud midagi kasu.
Kontrollisin ka kõiki kondekaid emaplaadil ja toites, kõik välimuselt korras.
Volte keerasin prosele/mäludele juurde ja vähemaks, ikka ei midagi.
Proovisin ka erinevaid tuntud tweake linuxis mis pidid aitama sarnaste probleemide vastu, ei olnud ka nendest kasu.
Eile lõpuks mõtlesin viimaks kontrollida kas Windowsis ka sama jama, siis saaks nagu kindel olla kas ikka raud tuksis või midagi muud. Installisin siis Windowsi SSD peale kuskile tagumisele partitsioonile ja bootisin 5-ks minutiks sinna, kõik tundus nagu korras. Kuna tekkis vajadus muude asjadega tegeleda, siis sinnapaika ma selle Windowsi jätsingi ja bootisin tagasi Linuxisse.
Olgu see nii ebaloogiline kui tahes, peale Windowsis käimist ei ole enam mitte ükski asi kokku jooksnud Linuxis...

Jube pikk ja segane jutt aga ma loodan, et ikkagi arusaadav. Loodetavasti keegi oskaks seletust anda, miks see nii on ja kuidas ma saaks ikka Windowsi enda masinast välja rookida ilma, et Linux kokku kukuks.

viimati muutis woox2k 27.10.2013 11:59:30, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 20 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 18
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
2ndalpha
HV kasutaja
2ndalpha

sõnum 13.10.2013 19:05:55 vasta tsitaadiga

Proovi teist kõvaketast, siis saad välistada vigase ketta.
Kommentaarid: 23 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 22
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 13.10.2013 19:18:10 vasta tsitaadiga

Pole hetkel teist SSD ketast võtta aga selle testimisel ongi nüüd jama selles, et praegu peale eilset Windowsis käimist pole siiani midagi veel jamama hakanud. Peale eelmist Windowsi eemaldamist võttis ka ikka omajagu aega millal esimesed probleemid tekkisid ja jamad läksid järk-järgult hullemaks peale seda.

Linuxi kanalis keegi poole sõnaga mainis, et äkki Windows lükkab mingid raua lülitid õigetesse asenditesse, mida Linux ei tee ja ilma milleta hakkavad pikapeale jamad pihta. Pikalt pole arutada seda saanud, sest ilmus mingi punt rahvast välja süüdistades mind tühja loba ajamises ja Windowsi ülistamises. Kui loogiline see saaks olla?

2ndalpha
HV kasutaja
2ndalpha

sõnum 13.10.2013 19:19:37 vasta tsitaadiga

Kui Sul on lauamasin, siis proovi mingi suvalise SATA kettaga, ei pea just SSD olema.
Mul on endal üks vana 160gb bad sectoritega ketas. Linux komistab sektorite otsa (pole viitsinud sellega tegeleda), Windows out-of-box suudab neid vältida ja ei hangu.
Kommentaarid: 23 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 22
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 13.10.2013 20:03:20 vasta tsitaadiga

Nagu ma ütlesin siis ega see kerge testimine poleks, kuna ma pean vigu ootama nädal-paar enne kui need ilmnevad ja see ei seleta miks puutumata Linuxi install hakkas kohe korralikult tööle peale Windowsis käimist, badide puhul jamaks see siiani.
uldreg
HV vaatleja
uldreg

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 13.10.2013 20:11:44 vasta tsitaadiga

Täpsusta mis situatsioon sul üldse seal on?

Ma hetkel saan nii aru, et

Enne:
HDD kus peal olid Windows ja Linux Mint

Nüüd:
HDD + SSD, windows läinud, aga aru ma ei saa, kus sul see Linux Mint nüüd pesitseb?

Samuti soovitan läbi lugeda Grubi ja SSD wiki lehed Archwiki'st kerge nutikusega saab oma OS'i jaoks kohandada neid)
Kommentaarid: 18 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 18
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 13.10.2013 20:57:12 vasta tsitaadiga

Alguses oli mul ainult Windows
Siis installisin Mint'i SSD ketta lõppu jättes Windowsi puutumata (Probleeme polnud ja grub asetses ühel teisel kettal, mis mul masinas)
Kustutasin Windowsi partitsiooni ja installisin Archlinuxi sinna (Seal oli ka esimene ebaõnnestunud katse Grub SSD peale panna, lõppes sellega, et lihtsalt installisin selle teisele kettale nagu varem oli, samuti hakkasid peale paarinädalast kasutust igasugu anomaaliaid tekkima, millest enne rääkisin ja järjest hullemaks läksid)
Eile installisin Windowsi Mint partitsioonile ja imestasin kuidas kõik probleemid kadusid...
Hetkel on siis SSD kettal 2 partitsiooni ARCH+WIN, Linuxi bootloader on teisel kettal ja Windowsi oma on SSD peal. Minu jaoks pole see Grub eriline probleem, palju rohkem huvitaks see, miks ilma Windowsita Linuxid kokku kukkuma hakkasid.

PS. Kui Windowsi polnud siis probleemid esinesid nii Archlinuxil kui ka Mintil, isegi LiveCD kasutades üks asi crashis samamoodi aga kuna pole palju testinud siis 100% kindel ei saa olla, et sellest tuli see.

uldreg
HV vaatleja
uldreg

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 13.10.2013 21:55:04 vasta tsitaadiga

Mingi kamm oli, et windows (kas siis tema loader või siis oli grub, hetkel ei mäleta) alati eeldab, et üks parameeter on (hd=0), et windows on primaarsel kettal ja siis võib bootimisprotsessi segada.

Aga kui mõlemad linuxid ssd peal, siis väga ei teagi mis viga on. Igaljuhul soovitan archwiki lehe selle koha pealt läbi lugeda ja ehk annab mingit optimization värgi peale panna (kasvõi TRIM vähemalt) ja et SSD ketta eluiga oleks parem.

Samas ma seda koolkonda vend, et selle asemel, et midagi ära parandada panen kohe formatt igalepoole ja teen 'õigesti ja siis tõstan asju ümber. icon_smile.gif
Kommentaarid: 18 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 18
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 14.10.2013 07:24:39 vasta tsitaadiga

Jätkuvalt Grubi probleem mulle eriti huvi ei pakugi, sellest saab kergelt ümber ja minujaoks nii suur probleem pole. Peamine mida ikka teada tahaks on see, miks mõlemad Linuxi installid ühel hetkel korralikult töötamise lõpetasid ja kohe peale Windowsis käimist uuesti tööle hakkasid. Mitte midagi muud ma Linuxi juures muutnud ei ole kui Windowsi installisin...
NATAS999
HV Guru

sõnum 14.10.2013 08:41:19 vasta tsitaadiga

ma teeks üldse nii, et laseks kõikidel ketastel partitsioonitabelid maha, viskaks hdd masinast välja, paneks linuksi peale, kui linuks peal ja töötkorras, siis hdd sisse tagasi. noh, seda juhul, kui ikka kindlalt linuksit tahad. oleks mu masin, teeks täpselt sama protseduuri läbi, ainult linuksi asemel on windows.
Kommentaarid: 41 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 39
tagasi üles
Adebisi
Kreisi kasutaja

sõnum 14.10.2013 14:06:25 vasta tsitaadiga

Mis nime su SSD kannab?
Kommentaarid: 58 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 55
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 14.10.2013 14:14:12 vasta tsitaadiga

Linuxis SSD-l TRIM-i jooksutad käsitsi, on see sul fstab-ist aktiveeritud või on pandud cron-iga mingi aja tagant trimmima?
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 14.10.2013 16:33:23 vasta tsitaadiga

NATAS999 kirjutas:
ma teeks üldse nii, et laseks kõikidel ketastel partitsioonitabelid maha, viskaks hdd masinast välja, paneks linuksi peale

Miskipärast ma kahtlen, et kettas üldse probleem on. Nagu eelnevalt mainitud, siis probleem esines mitme installiga ja suure tõenäolsusega isegi livecd kasutades.

Adebisi kirjutas:
Mis nime su SSD kannab?

Crosair Force 3 60GB

Dogbert kirjutas:
Linuxis SSD-l TRIM-i jooksutad käsitsi, on see sul fstab-ist aktiveeritud või on pandud cron-iga mingi aja tagant trimmima?

TRIM on enabletud fstabis

Adebisi
Kreisi kasutaja

sõnum 14.10.2013 17:52:14 vasta tsitaadiga

Tiri SSD Toolbox alla ja vaata mida SMART räägib, ning uuenda firmware ära.
http://www.corsair.com/us/blog/the-corsair-ssd-toolbox/
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 14.10.2013 18:34:12 vasta tsitaadiga

Lasin FW 5.03 pealt 5.05 peale ja SMART on siin:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/60804341/Screenshot-Device%20Information%20-%20-dev-sdh%3A%20Corsair%20Force%203%20SSD%20-%20GSmartControl.png

Adebisi
Kreisi kasutaja

sõnum 14.10.2013 18:58:03 vasta tsitaadiga

FW uuendamine võib tegelikult juba aidata. SSD Toolbox'ist mõtlesin muidu smart'i kuna tootja enda soft äkki oskab rohkem soovitusi jagada :/
tagasi üles
NATAS999
HV Guru

sõnum 14.10.2013 19:04:56 vasta tsitaadiga

woox2k, ei ma ei mõelnudki, et ketta probleem on, mõtlen seda, et linux ehk lihtsalt mingil põhjusel ei saa windowsiga läbi või on linux partitsiooni pabeli end jaoks selliseks ehitand, et ei saa aru, kus miski asub vms. selles mõttes olekski kiindlam täiesti puhtalt lehelt alustada ja ka ainult 1 kettaga, et vältida seda, et 2. ketta peale midagi tarvilikku kirjutataks o/s toimimiseks.
Kommentaarid: 41 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 39
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 27.10.2013 12:03:20 vasta tsitaadiga

Adebisi kirjutas:
SSD Toolbox'ist mõtlesin muidu smart'i kuna tootja enda soft äkki oskab rohkem soovitusi jagada :/

Täpselt sama info oli seal, ei midagi enamat.

NATAS999 kirjutas:
selles mõttes olekski kiindlam täiesti puhtalt lehelt alustada ja ka ainult 1 kettaga

Jah, võibolla tõesti aga too oleks jube keeruline ettevõtmine. Samas praegu on probleem kadunud, ei saa ju testida enam ja kindel olla, et katsetatud asi lahenduse tooks.

EDIT: Tundub, et pikka pidu mul sellega polnud ja jama hakkab tagasi tulema kuigi Windows on veel kettal. Hetkel proovin SSD ketast teise kontrolleri taga, kus GRUB toimis normaalselt... ehk on abi.

EDIT2: Teise kontrolleri taga tundus, et asi läks veel hullemaks ja panin tagasi. Hiljem proovisin ka kogu SSD sisu kloonida vana PATA ketta peale ja Linuxit sellelt kasutada, ikka jamab. (SSD oli tol hetkel masinast väljas üldse)
Hetkel viimane asi mis ma proovisin oli BIOS's CPU Turbo kordaja kinni keeramine (Linuxi all ei näidanud õigeid kellasi kui see peal oli) siiani ei ole jamasi olnud... siiani...

EDIT3: Nüüd on juba päris pikk aeg mööda läinud prose turbo kinni keeramisest ja võib suht kindel olla, et see ka probleemi lahendas! Seletust muidugi asjale pole siiani saanud aga vähemalt asi toimib nüüd nii nagu peab.

Tänud kõikidele aitajatele.

xpander
HV veteran
xpander

sõnum 27.10.2013 16:31:35 vasta tsitaadiga

3.12 kernelis peaks uut huvitavat turbode ja speedstepide, cool and quieti kohta olema.
seega 3.12'ga tasuks uuesti proovida thumbs_up.gif

näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Tarkvara »  Linux & UNIX »  Seletust vaja väga müstilisele probleemile [Lahendatud]
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.