Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
aivar1988
Kreisi kasutaja

|
23.03.2012 12:04:34
Kõlarid pinisevad kui kogu süsteem ühes vooluvõrgus |
|
|
Otse asja juure. Kõlarid on aktiiv stuudiomonitorid ehk mõlemad toitega. Kõlaritest tuleb mingi haige katkendlik sirin/pinin=müra. Müra tekitab arvuti ja ainult siis kui ta on kogu muu krempliga ühes pistikus. Märgin ära, et mu toas on 2 eri voolu allikat. Seinas on veel vanad kortermaja alukaablid ilma maandusesta (ainult selles toas jäänud veel seega mujal toas ei saa segajat olla) + ühte pistikusse jookseb uus vaskkaabel maandusega (remont tulekul). Kui ma nüüd kõlarid panen näiteks alu kaabli pistikusse ning arvuti uude siis müra puudub. Kui ma panen aga kõik ühte, alu või vask vahet pole siis müra kohe sees. Olen proovinud ka juba kahte eri voolujagajat.
Algul mõtlesin, et helikaart läbi (audigy2) aga integreeritud heli teeb sama jama. Kui ma võtan helikaabli arvuti tagant ära siis vaikus. Proovisin ka läpaka ning telefoniga- VAIKUS. Seega mixer, kõlarikaablid ja kõlarid korras.
Kõrvaklapid- otse arvuti taga vaikus. Mixeri taga müra.
Ühesõnaga tekib müra siis kui on ring. Üheltpoolt vool ja teiselt pool helikaabel. Kui üks nendest katkestada kaob ka müra aga see ei ole lahendus!
_________________ Battlelog: Aivar1988 |
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
23.03.2012 13:30:53
|
|
|
Tegemist arvatvasti "ground loop" probleemiga. Võibolla mingid sepad on nulli ja maanduse kuskil kokku ühendanud (seda ei tehta kui kordusmaandust pole välja ehitatud).
Et JOKK oleks siis hoiatus ka juurde:
NB! "Elektripaigaldist võib kontrollida ainult elektriala pädev isik. Töid teostada pingevabalt; veenduda pinge puudumises; tagada juhusliku sisselülitamise vältimine."
Kas pistikupesad on maandusklemmiga, kas pistikupesades/kilbis ei ole juhuslikult "tekitatud maandust" neutraali ja maanduse kokkuühendamisega?
Audioelektroonikud soovitavad maandada heilsüsteemi viimase astme - ehk siis võimenduse. Arvutisüsteemi puhul seda aga kasutada ei saa - enamasti kõlarid ilma maanduseta ning arvuti maandusega.
_________________ War. War never changes.
Malkavian: [to a stop sign] No, you stop! |
|
Kommentaarid: 68 loe/lisa |
   |
1 :: |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
23.03.2012 15:20:46
|
|
|
marcor1: Galvaaniline lahtisidestusfilter (Ground Loop Isolator) on hoopis selle probleemi lahendamise märksõna.
Mitte aga tehnika kasutamine maandamata vooluvõrgus, riskides sellega, et arvutikorpuses olev "pool võrgupingest" midagi või millegi maha põletab.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
23.03.2012 15:30:04
|
|
|
tahanteada kirjutas: |
marcor1: Galvaaniline lahtisidestusfilter (Ground Loop Isolator) on hoopis selle probleemi lahendamise märksõna.
Mitte aga tehnika kasutamine maandamata vooluvõrgus, riskides sellega, et arvutikorpuses olev "pool võrgupingest" midagi või millegi maha põletab.  |
Miks peaks "pool võrgupingest" korpusesse sattuma? Normaalolukorras ei satu. Väljaarvatud muidugi kui keegi ajukääbik, ühendab pistikus maanduse ja neutraali kokku. Ning kui siis veel peaks kuskil vanas harukarbis/kilbis null katkema, ongi surmarelv valmis.
|
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
aivar1988
Kreisi kasutaja

|
23.03.2012 19:17:25
|
|
|
Hakkan homme kaablit mööda siis kontrollima.
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
23.03.2012 19:26:21
|
|
|
Mida kontrollid?
Et siis midagi arusaamatuks ei jääks:
Maandusklemm ja "null" (kollaroheline ja sinine soon) võivad koos olla kohas, kuhu tuleb kordusmaandus. Kui maandust pole välja ehitatud siis kollaroheline jätta korteris ühendamata.
|
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
aivar1988
Kreisi kasutaja

|
23.03.2012 19:57:35
|
|
|
Ei faas, neutraal ja maandus on sõbrad ei pea nagu lapsele seletama. Maandusega ongi tglt pikemat aega juba probleeme olnud. Induktsioon pliiti pole ka veel siiani korralikult tööle saanud. Soovitati maandust "kontrollida" aga pole ju sellist riistapuud millega seda kontrollida. Trepikojas kilbis tundub mingi maandus olemas olevat aga ei kujuta ette kui efektiivne see seal on. polegi väga midagi kontrollida kui, et neutraal ja maandus koos kuskil ei oleks. Väike kahtlus on, et kapi paigaldajad lasid kruvid esikus põrandasse, kus mul uus kaabel sisse valatud on.
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
23.03.2012 20:16:34
|
|
|
aivar1988 kirjutas: |
Ei faas, neutraal ja maandus on sõbrad ei pea nagu lapsele seletama... |
Noh - parem karta kui ajalehest lugeda...
|
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
aivar1988
Kreisi kasutaja

|
25.03.2012 23:26:59
|
|
|
marcor1 kirjutas: |
Ei faas, neutraal ja maandus on sõbrad ei pea nagu lapsele seletama... |
Noh - parem karta kui ajalehest lugeda... |
Seda kindlasti! Kui teemaks elekter siis olen ise ka kõiki kõigepealt mõistusele kutsunud.
EDIT: Asi nüüd veel keerulisem. Mingi valemiga lööb sisse VALJU müra omakorda STV antennikaabel teleka taga. Telekas on arvutiga ühendatud.
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Jaan
HV veteran
|
30.03.2012 21:14:56
|
|
|
EDIT: Asi nüüd veel keerulisem. Mingi valemiga lööb sisse VALJU müra omakorda STV antennikaabel teleka taga. Telekas on arvutiga ühendatud. |
Ehk sellepärast, et STV maandus on hoopist teisest kohast pärit. See on üsna tavaline, et kaabet TV pistik omab potentsiaal korteri maa suhtes.
Üks variant mis ilmselt aitab, on kasutada trafot- heliseadmetel audio eraldustrafo, TV kaablile pole kallist KS trafot vaja, sobib selline karp:
http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=GE1
|
|
Kommentaarid: 143 loe/lisa |
   |
123 |
|
tagasi üles |
|
 |
aivar1988
Kreisi kasutaja

|
30.03.2012 21:39:01
|
|
|
Jaan, ma proovisin seda http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=EF500KML kunagi. STV pilt on ka jube saast mul millegipärast. Pilt sellest küll paremaks ei läinud aga seda kõlari müra asja siis polnud. Ma proovin mõlemat uuesti. Lisaks on mul STV-ga see jama, et kui arvuti on HDMI kaabliga telekaga ühenduses, siis lööb sati pilti eriti ulme müra sisse. Siis proovisingi seda -0.5db filtrit. Siis tundus, et asi oli odavas HDMI kaablis kuna elioni kaabliga seda jama polnud. Muide mul on kodus 3 telekat, seega on splitter vahel. Tookord ma panin filtri ennem splitterit.
See selleks, aga jättes STV ja teleka mängust välja siis ühest pistikust voolu võttes on ikka kõlarites selline madal katkendlik pinin sees. Ma ei ole jõudnud veel tegeleda sellega. Kõige lihtsam on vist kilbist kõik toad välja lükata ja siis uuesti proovida.
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
30.03.2012 23:00:52
|
|
|
Jaan kirjutas: |
EDIT: Asi nüüd veel keerulisem. Mingi valemiga lööb sisse VALJU müra omakorda STV antennikaabel teleka taga. Telekas on arvutiga ühendatud. |
Ehk sellepärast, et STV maandus on hoopist teisest kohast pärit. See on üsna tavaline, et kaabet TV pistik omab potentsiaal korteri maa suhtes.
Üks variant mis ilmselt aitab, on kasutada trafot- heliseadmetel audio eraldustrafo, TV kaablile pole kallist KS trafot vaja, sobib selline karp:
http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=GE1 |
Hea ja odav võimalus teleka sisend/ arvuti videokaart õhtale lasta. Nähtud-tehtud - õnneks oli odav telekas.
|
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
aivar1988
Kreisi kasutaja

|
04.04.2012 21:06:15
|
|
|
marcor1 kirjutas: |
Jaan kirjutas: |
http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=GE1 |
Hea ja odav võimalus teleka sisend/ arvuti videokaart õhtale lasta. Nähtud-tehtud - õnneks oli odav telekas. |
Galvaanilist filtrit mõtled? Mida see teeb üldse? Ma ei saa aru kust see müra sisse tuleb. HDMI kaabliga on arvuti pilt korras aga sati pilt müra täis ja VGA kaabliga on sat korras aga arvuti pilt väreleb. Telekast käib jutt siis.
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
marcor1
HV veteran

|
04.04.2012 21:15:52
|
|
|
"Hea ja odav võimalus teleka sisend/ arvuti videokaart õhtale lasta. Nähtud-tehtud - õnneks oli odav telekas."
tekst oli siis mõeldud ilma "Galvaaniline eraldusfilter" jublakata. Tester näitas korteri neutraali ja Starmani maanduse vahel 110V ... Voolud on väikesed ja inimest ei tapa kuid tehnika läheb kohe.
|
   |
62 |
|
tagasi üles |
|
 |
aivar1988
Kreisi kasutaja

|
05.04.2012 21:42:48
|
|
|
Aga kas seda tuleks siis kasutada enne teleka sisendit või enne splitterit (kolmele telekale)? Saan mõlemat testida -0,25db ja -0,5db aga mida ma seal mõõtma pean üldse ja jälgima.
E: Proovisin nüüd mõlemad ära. Kõigepealt mõõtsin ilma filtrita ära. Teise otsa panin pistikus vastu nulli. 200V piirkonnas näitas 00.8V mis tõusis hiljem 0.2 peale. -0,25db filtriga sain 00.3 peale, mis tõusis lõpuks 00.6 peale ja -0,5db filtriga igatpidi ümmarguse 0. Praktikas piisas -0,25db filtrist, et telekas, arvuti pildis värelused ja heli müra ära kaotada. Pean vist STV mehed kohale kutsuma.
|
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Jaan
HV veteran
|
06.04.2012 19:51:16
|
|
|
E: Proovisin nüüd mõlemad ära. Kõigepealt mõõtsin ilma filtrita ära. Teise otsa panin pistikus vastu nulli. 200V piirkonnas näitas 00.8V mis tõusis hiljem 0.2 peale. -0,25db filtriga sain 00.3 peale, mis tõusis lõpuks 00.6 peale ja -0,5db filtriga igatpidi ümmarguse 0. Praktikas piisas -0,25db filtrist, et telekas, arvuti pildis värelused ja heli müra ära kaotada. Pean vist STV mehed kohale kutsuma. |
Sa mõõtsin ikka vahelduvvoolu?
|
|
Kommentaarid: 143 loe/lisa |
   |
123 |
|
tagasi üles |