praegune kellaaeg 04.08.2025 01:50:20
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
autor |
|
fusi
HV vaatleja
|
14.03.2015 11:14:46
4G antenni leviala ulatus |
|
|
Probleem siis Elisa 4G levialaga. Pikemat aega jube aeglane, aga pole viitsinud tegeleda sellega.
Ruuteriks: huawei e5172as-22
Antenn: A701-10-SMAM LPDA (Viide specile)
Majast ca 1km kui sedagi on Elisa saatja mastis olemas (kuhu poole kiirgab seda ei tea), ilma antennita ruuter on umbes-täpselt sinna vaatama ka suunatud - levi kuidagigi isegi on.
Väline antenn on umbes-täpselt suunatud Elisa poolt soovitatud saatja poole mis peaks nende info alusel olema 4G LTE toega. (Lähemal asuv mitte)
Keeran mina välist antenni kuhu tahan, aga midagi paremaks ei muutu, ruuteris määratud et kasutagu välist antenni. Ehk 5-10% midagi muutub...
Siit küsimus - kas ülalviidatud antennil on äkki mingi piirang, et ei suuda 4,96km kauguselt (google maps andmed) signaali kätte saada?
Lisaks ka teine küsimus - kas google maps'i see "vaade linnulennult" on üldse pädev, et selle järgi oma antenni suunata?
Oma osmikut vaadates g. maps pealt + Elisa soovitatud suunda, siis peaks antenn olema õigesse kohta suunatud.
Alati jääb võimalus, et olukord ongi nii nagu on ja paremaks ei saagi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
mega
HV Guru

|
14.03.2015 12:24:27
|
|
|
Igasuguste G (aga eriti kõrgemate sageduste puhul) antennide puhul, mida mina siinmail müügil olen näinud on nõrgim lüli kaabel. 10 meetrit RG58U-d on kohe korralik signaali nõrgenemine, ainuüksi 1GHz juures on sumbuvus 46bB/100m kohta, üle selle ei antagi See kaabel peaks olema võimalikult lühike. Selle antennikomplekti mõte on siis, kui ruuteri koht on tõesti metallkonteineris või betoonpuuris, et vaja kuidagi levisse saada. Signaali tugevust, võrreldes ruuteri sisemise antenniga, eriti juurde ei saa. Lihtsalt asukoha eelised tulevad mängu.
_________________ - censored - |
|
Kommentaarid: 270 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
0 :: |
237 |
|
tagasi üles |
|
 |
fusi
HV vaatleja
|
14.03.2015 13:36:27
|
|
|
Eks ma elan parajas augus ka - midagi erilist loota ei saagi. 3G levi on aga parem, saab isegi 6mbit/s kätte, 4G puhul aga 2,5mbit/s. Sõltumata kas built-in või external antenna.
Antenni kaabel on nii nagu see komplektis tuli - 10m.
Aga noh, Elisa kõige kangemast paketist tahaks midagi enamat saada. Eks pean Elisa tehniku kohale kutsuma, sättigu see antenn nagu tarvis või pangu toimiv antenn.
|
|
tagasi üles |
|
 |
serxx
Kreisi kasutaja
|
14.03.2015 14:34:49
|
|
|
Ennevanasti, kui 3G ühendustega katsetasin, siis ei saanud välise antenniga üldse asja tööle. Välise antenni lisamine tegi asja pigem halvemaks.
Numbrid läksid paremaks, aga reaalne ühendus sitemaks.
Mulle jäi tookord mulje, et probleem võib olla selles, et seadmel on mitte üks vaid kaks antenni, aga välise antenni saab panna ainult ühe. Puudub võimalus öelda, et kasuta ainult ühte (välist) antenni ja kui mõnel firmware versioonil see isegi oli, siis tundus, et see ei tööta (ka netist leidsin kinnitust sellele). Ilmselt seade üritab kasutada mõlemat ja siis tekib väga suur nivoode vahe. Vastuvõtu signaal on tugev ja sellest tulenevalt kompenseeritakse väljuva signaali tugevust. Kuna aga välja läheb ilmselt läbi teise (sisemise) antenni, siis jääb väljasaadetava signaali tugevus liiga nõrgaks. See on puhtalt minu enda teooria ja võib ka üldse mitte paika pidada.
Ainus vastuvõtuseade, millega 3G puhul väline antenn asja parandas, oli E169G pulk (aga probleem sellega oli 384kbit uplink, HSUPA puudus). Kõigi teiste pulkade ja ruuteritega, mida sai päris muljetavaldav kogus kokku ostetud, oli tulemus halb.
Võimalik, et leidub ka mingi parem firmware, millega saab asja paremaks. Aga nende ruuterite firmware leidmine on paras peavalu. Enamasti on need lausa operaatoripõhised. Keegi ei viitsi arendamisega tegeleda. See firmware, mis ostes peal on, jääb ilmselt seadmele elu lõpuni.
Uuematel seadmetel on kaks välise antenni ühendust ja nendega on ehk olukord parem, kui ühendad MIMO antenni (antennist tuleb kaks kaablit) või kaks eraldi antenni.
Sinu seadmel tundub olevat vaid üks välise antenni koht.
Olen mõnda aega veeretanud mõtet 4G teenusega liitumisest, kuid see antenniteema on hetkel tugevalt pidurit tõmmanud. 4G statsionaarsed seadmed (kui osta võiks ikka 300Mbit tugi olla, et homme vahetama ei peaks) on päris kallid ja hetkel ei taha nii suurte summadega loteriid mängima hakata. Ilma toimiva välise antennita ei näe ma mingit mõtet kodulahendusel, mul toas ei levi 3G ega 4G ja mõnes toas on isegi 2G-ga probleeme. Katusel on levi talutav ja hea antenn teeks asja veel paremaks. Asukoht on mõned kilomeetrid tallinna piirist.
|
|
Kommentaarid: 156 loe/lisa |
   |
2 :: |
140 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
14.03.2015 22:50:24
|
|
|
fusi kirjutas: |
Eks ma elan parajas augus ka - midagi erilist loota ei saagi. 3G levi on aga parem, saab isegi 6mbit/s kätte, 4G puhul aga 2,5mbit/s. Sõltumata kas built-in või external antenna.
Antenni kaabel on nii nagu see komplektis tuli - 10m.
Aga noh, Elisa kõige kangemast paketist tahaks midagi enamat saada. Eks pean Elisa tehniku kohale kutsuma, sättigu see antenn nagu tarvis või pangu toimiv antenn. |
Selle ruuteritüübiga on olemas veel üks "meeldiv" olukord - ja kahjuks sellest Eestis nende müüjad ei räägi, kuigi see probleem on teada juba vähemalt aasta-poolteist. Ning olen seda ka kunagi ammu maininud nii HVF-is kui ka WiFi-foorumis.
1. Nimelt siis see keiss, et kõikidel mudelitel, n-ö "linnamudelitel" pole välisantennipesa üleüldse skeemiga ühendatud ja siis ei saagi välisantenn mingit lisasignaali tekitada.
2. Ja ainus lahendus sel juhul on siis see, et:
- sisemine antenn välja
- ja välisantenni pesa ühendatakse selle siseantenni asemele.
Nii, et uuri müüja käest värki, kas vannuvad, käsi piiblil, et tegu on sellise mudeliga millel on mõlemad võimalused olemas, mitte selline millel ainult siseantenn töötab.
--------------------------------------
Ja paar asja:
A) kiire ühenduse ja suurte kiiruste tarbeks vajad väga tugevat signaali, vähemalt nii -65...-70dB, nõrkade ja väga nõrkade signaalide korral kaotad kiirustes kordades.
B) Ja muidu sellel antennitüübil pole midagi viga, seda fännatakse maailmas väga massiliselt ja kasutatakse isegi vahemaade kuni 7-8km. korral. Ehk antenn lükatakse nii kõrgele katusest, et on olemas otsenähtavus mobiilmastiga.
PS: Mis aga puutub sellisesse tehnikasse kus sisemine antenn on olemas kuid välise antenni pesa on ühendamata, selliseid tooteid on Huaweil ajaloos ja varemgi olnud, kasvõi USB-modemite mudelite hulgas. Ja siis on vaja samuti teha "kodukäsitööd" ning pesa külge ühendada.
Nii, et edukat leiutamist - ja ära karda, tükki küljest ära ei võta kui ise natuke käsi liigutada.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
woox2k
Kreisi kasutaja

|
14.03.2015 23:53:59
|
|
|
Ise ma ka kunagi proovisin seda Elisa "Antenni" ja pole ka levi kuskilt poolt paremaks saanud. E5172 ruuter ka omal lahti käinud ja tahanteada jutt mitteühendatud antennipistikust sellel paika ei pea, asi lihtsalt ei toimi. Lõpuks panin ruuteri enda veekindlasse karpi ja asjasin posti otsa, sedasi toimib kordades paremini kui väliantenniga.
PS. E5172 ruuteri siseantennid on trükkplaadil tagapool, st suuna kindlasti tagumine külg saatja suunas.
_________________ Mess with the best, die like the rest! |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
fusi
HV vaatleja
|
15.03.2015 12:14:39
|
|
|
Kuna see mobiilne nett on minu jaoks tiba tundmatu elukas, siis rakendades oma suurepäraseid photoshopi oskusi visandasin väikse pildi.
Küsimus, kui pildil olev "saatja" nr1 omab 4G tehnoloogiat ja nr2 omab 4G LTE tehnoloogiat, siis kas antenn nr1, kuna on saatjale nr1 5x lähemal võtab nö signaali jõuga üle isegi kui antenn on suunatud mastile nr2?
Must ruut tähistab siis minu osmikut.
[/img]
|
|
tagasi üles |
|
 |
avrn
Kreisi kasutaja
|
15.03.2015 12:22:43
|
|
|
Kui suundantenn paigaldada nii, et see saatja1 suhtes paigaldada "osmiku" varju, siis võiks antenni paigalduskohas tekkida olukord, kus saatja2 signaal on tugevam.
Aga ega konkreetset vastust on raske anda, palju sõltub kohalikest oludest. Loomkatsed on vajalikud.
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|