Avaleht
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Temperatuurianduri modimine märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Lauri_s
Kreisi kasutaja
Lauri_s

sõnum 09.12.2010 13:56:49 Temperatuurianduri modimine vasta tsitaadiga

Tervist, ei ole küll konkreetselt arvutitega seonduv, aga elektroonika valdkond küll, ehk on kellelgi häid mõtteid, mida kasutada saaksin.

Nimelt on vajalik temperatuuriandur, vahemikuga 100.. 600C võib ka piiridest üle minna, aga see vahemik peab sees olema. Olemasolevate andurite viga on olnud see, et andurist pistikuni minev "kaabel" on traadi sisse peidetud, mis siis ei kannata pmst mingit väänamist, ometi on seda vahepeal vaja painutada natuke nii ja natuke naa, et mahuks õigesse kohta vahele.

Mõte oli, kas saaks seda mutri sarnast otsa ära kasutada, trelliga vastav auk sisse puurida ja mingi eraldiseisev kaabli otsas olev andur läbi pista sealt? Käisin ELFAS ja OOMIPOES ja eriti targemaks ei saand, küll ei olevat elastse kaabli otsas sellise vahemikuga andurit jms...

Ehk leidub kellelgi ideid, kuidas asja teostada, painduma peaks see kaabel nii ja naapidi, päris täisnurka ei ole vaja lihtsalt, et kui mul on ruumi u 3-4cm siis ei mahu 10cm pikkuse jubinaga sinna ära.
Manus
andur vol2
andur vol2
Andur
Andur

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Jaan
HV veteran

sõnum 10.12.2010 14:49:43 Re: Temperatuurianduri modimine vasta tsitaadiga

Lauri_s kirjutas:
..Mõte oli, kas saaks seda mutri sarnast otsa ära kasutada, trelliga vastav auk sisse puurida ja mingi eraldiseisev kaabli otsas olev andur läbi pista sealt? Käisin ELFAS ja OOMIPOES ja eriti targemaks ei saand, küll ei olevat elastse kaabli otsas sellise vahemikuga andurit jms...

Ehk leidub kellelgi ideid, kuidas asja teostada, painduma peaks see kaabel nii ja naapidi, päris täisnurka ei ole vaja lihtsalt, et kui mul on ruumi u 3-4cm siis ei mahu 10cm pikkuse jubinaga sinna ära.

See on ju vist tavaline K-tüüpi bimetall andur? -150 +1500*C reaalne mõõtevahemik neil umbes kõigil.
Neid ju müüa nii oomis kui elfas, ostad, topid selle otsa puuritud auku ja kogu lugu.
Või sain ma midagi valesti aru?
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 10.12.2010 15:46:50 vasta tsitaadiga

Anduri kaablist veel niipalju, et müügilolevaid andureid on olemas mitmeid erinevaid - on olemas pehme kaabel - vääna kaablit mismoodi tahad, on olemas spiraalkaabel jms.

Nii, et nagu öeldud - otsi ja uuri elektroonikapoodidest - siis saad täpsemalt teada mida müüakse ja millistele temperatuuridele. Sinu temperatuuri katab siis "kuni 800 kraadi või kõrgema temperatuuri" andur.
tagasi üles
Jaan
HV veteran

sõnum 10.12.2010 16:13:00 vasta tsitaadiga

tahanteada kirjutas:
Anduri kaablist veel niipalju, et müügilolevaid andureid on olemas mitmeid erinevaid - on olemas pehme kaabel - vääna kaablit mismoodi tahad, on olemas spiraalkaabel jms.

K-tüüpi andur ei saa väga painduv olla, kuna need on kroom/alumel traadist.
Maksimaalne mõõdetav K-tüüpi anduri temp. on +1350*C.
abiks:
http://www.oomipood.ee/?a_k=MOOTANDUR&t=k_ak&i=MOOTANDUR
https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa/init.do?query=sensor%20k&in=toc&node=0#query=sensor%20k;in=prod;node=19111;id=7;
tagasi üles
Lauri_s
Kreisi kasutaja
Lauri_s

sõnum 10.12.2010 16:40:57 vasta tsitaadiga

No nagu ma ütlesin, siis käisin oomipoes ja elfas...elfas näidati mulle andurit, mis oli pika metallist varda otsas..või siis eraldi anduri elementi? mille saab kaabli otsa ühendada ja siis kasutada, aga need väidetavalt olid kõik 2-300C max temperatuuri jaoks...või kui leiaks vähe kõvema, siis kuidas kaablid külge joota, nii et need 4-500kraadi juures lollusi tegema ei hakka seal? Samas see temperatuur peaks olema konkreetselt anduri juures, et kaabel päris 400c sees ei istuks. Oomipoes jällegi härra leti taga ütles, et kui ma augu läbi puurin ja selle anduri sealt läbi pistan, siis ta ei tööta... küsisin, mispärast siis? Vastuseks tuli - proovi, saad teada.... icon_confused.gif
tagasi üles
Jaan
HV veteran

sõnum 10.12.2010 16:52:16 vasta tsitaadiga

Lauri_s kirjutas:
No nagu ma ütlesin, siis käisin oomipoes ja elfas...elfas näidati mulle andurit, mis oli pika metallist varda otsas..või siis eraldi anduri elementi? mille saab kaabli otsa ühendada ja siis kasutada, aga need väidetavalt olid kõik 2-300C max temperatuuri jaoks...või kui leiaks vähe kõvema, siis kuidas kaablid külge joota, nii et need 4-500kraadi juures lollusi tegema ei hakka seal? Samas see temperatuur peaks olema konkreetselt anduri juures, et kaabel päris 400c sees ei istuks. Oomipoes jällegi härra leti taga ütles, et kui ma augu läbi puurin ja selle anduri sealt läbi pistan, siis ta ei tööta... küsisin, mispärast siis? Vastuseks tuli - proovi, saad teada.... icon_confused.gif

Tallinna elfas on on kohal neli Fluke 80PK-1 andurit
https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa/init.do?item=76-672-07&toc=0
Kirved, aga tunduvalt täpsemad hiinakatest, reaalne temp vahemik on -180 +1350*C
Anduri traat on kaetud pruuni silikooni? kattega, kui see isegi maha põleb, ei juhtu midagi, proovitud.
Anduri ots on paljas, seda osa on ca 0.7cm
Omipoes on tavaliselt kohal hiinakad, mis ca 3X odavamad.
Nnede miinuseks on madalate temp.de (alla -150-ne) suur ebatäpsus, see sind ilmselt ei huvita.
Kaetud on sellised tavaliselt kaproniga, kannatab kah üsna palju.
Ots on paljas.
Järve keskuse oomikas peaks üks selline olema näiteks
http://www.oomipood.ee/?t=k_ki&i=HC-TP35
tagasi üles
Lauri_s
Kreisi kasutaja
Lauri_s

sõnum 10.12.2010 17:11:23 vasta tsitaadiga

Need mis elfas näiteks tõid ju märge, et -40...+260°C, oomipoe omal 200C icon_confused.gif Ja hinna kohapealt ütlen, et väga oluline see summa ei ole...esimeses postis olev andur maksab 240 EUR tükk, mida muidugi maksta ei soovi, eriti veel kui ta sedasi katki läheb.

Edit: elfast leidsin sellise https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa/init.do?item=76-688-70&toc=19411 kas see ära ühendades kaabli külge(kuidagi kuumakindlalt) annaks jumet?
tagasi üles
Jaan
HV veteran

sõnum 10.12.2010 17:34:33 vasta tsitaadiga

Lauri_s kirjutas:
Need mis elfas näiteks tõid ju märge, et -40...+260°C, oomipoe omal 200C icon_confused.gif Ja hinna kohapealt ütlen, et väga oluline see summa ei ole...esimeses postis olev andur maksab 240 EUR tükk, mida muidugi maksta ei soovi, eriti veel kui ta sedasi katki läheb.

Edit: elfast leidsin sellise https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa/init.do?item=76-688-70&toc=19411 kas see ära ühendades kaabli külge(kuidagi kuumakindlalt) annaks jumet?

Need on piirangud seoses mõõtetäpsusega, ei muud.
Fluke 80-PK1 anduri täpsus on garanteeritud 1,1*C selles alas (-40 +260), üle selle ta töötab, aga täpsus on väiksem.
Anduri koostisosad, ehk kroom-alumel määravad aga selle anduri reaalse tööpiirkonna, mis on -200 +1350*C
Ma olen neid andureid testinud mitukümmend, alates vedelast lämmastikust kuni gaasipõletini, kõik töötasid.
Rohkem ma ei viitsi jahuda sellel teemal, info on olemas.
Kui ei usu ja rahas küsimus pole, osta see andur, kuumuta tulemasinaga- see annab umbes 1000*C sulle ja midagi ei muutu anduriga, punaseks läheb, aga mis siis.
Edu.
tagasi üles
Lauri_s
Kreisi kasutaja
Lauri_s

sõnum 11.12.2010 12:59:40 vasta tsitaadiga

Suured tänud info eest, ma olin koguaeg veendumusel, et seal peal temp mida andur kannatab... huvitav, et poes inimesed samal arvamusel olid, peaks ju nö professinaalid olema icon_biggrin.gif
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 11.12.2010 13:12:58 vasta tsitaadiga

Lauri_s: Aga alati toodetakse erinevaid termoandureid, nii on see olnud oma 100 aasta ja jääb nii ka järgmised 200 aastat.
- Mida täpsemat tulemust tahad, seda täpsemalt oma piirkonna ära piiritled. Mida umbkaudsemaid numbreid vaja on, seda laiem see mõõteala olla võib. Aga ära siis porise, kui termoandur oma tulemiga sel juhul "puusse" paneb.
---------------------------------
Ja kui super-täpset tulemit tahad, siis Sa mitte ei osta suvalist andurit suvaliste näitajatega, vaid ostad anduri, mille täpne mõõtepiirkond on see, mida Sul vaja on. Sõltumata sellest, et anduri "mõõteservad" on a -2000 kuni a + 2000 kraadi.

Ning kui eriti täpset tulemit tahad, siis valmistad oma termoanduri hoopis ise kas spetsiaalsest takistustraadist või teed selle hoopis mõne termotakisti, temperatuuri-tundliku dioodi-transi vms. jubina baasil.
Mässamist on - aga tulemuseks saad ka super-hüper a 1000-dik täpsusega tulemi temperatuuritäpsusega a 1000-dik kraadi. icon_wink.gif
tagasi üles
Jaan
HV veteran

sõnum 11.12.2010 13:30:57 vasta tsitaadiga

tahanteada kirjutas:
...Ja kui super-täpset tulemit tahad, siis Sa mitte ei osta suvalist andurit suvaliste näitajatega, vaid ostad anduri, mille täpne mõõtepiirkond on see, mida Sul vaja on. Sõltumata sellest, et anduri "mõõteservad" on a -2000 kuni a + 2000 kraadi.
Füüsikas 2, istu icon_biggrin.gif icon_neutral.gif
tahanteada kirjutas:
Ning kui eriti täpset tulemit tahad, siis valmistad oma termoanduri hoopis ise kas spetsiaalsest takistustraadist või teed selle hoopis mõne termotakisti, temperatuuri-tundliku dioodi-transi vms. jubina baasil.
Mässamist on - aga tulemuseks saad ka super-hüper a 1000-dik täpsusega tulemi temperatuuritäpsusega a 1000-dik kraadi. icon_wink.gif

Sellega olen nõus, et saab ka ise teha anduri, kuid täpse bimetall anduri saamiseks on vaja:
Kindla puhtusega metalltraati või segu. (lisainfot: http://en.wikipedia.org/wiki/Thermocouple)
Grafiitkeevitust (saab ka koduste vahenditega hakkama)
väga korraliku termomeetrit- bimetallpaari signaal on väga nõrk ja täpsuse saamiseks on vaja kaugelt mitte lihtsat skeemi ja odavaid juppe.
Ja kui tõsist täpsust vaja, siis on loomulikult ka kalibraatorit vaja, mis on väga kallis riist.
Jutt sellest, et saab kasutada ka dioodi-transi-takistit on õige, aga mitte selles teemas- jutt on +400*C mõõtmisest, see jääb nende juppide alast kaugelt välja.
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 11.12.2010 13:44:20 vasta tsitaadiga

Üks pilt kah siis termoandurist, millel on siis pehme, väänduv juhe. thumbs_up.gif
Paberite järgi: K-type, temperatuurivahemik -20... +1000 kraadi, kõige täpsem mõõtepunkt 400 kraadi.

http://www.upload.ee/image/977803/andurB1.jpg
tagasi üles
Lauri_s
Kreisi kasutaja
Lauri_s

sõnum 11.12.2010 15:24:15 vasta tsitaadiga

See viimane ongi see, mida mul vaja! Seda müüakse oomis-elfas? Mismoodi see nüüd kinnitada esimeses postis oleva "mutri" sisse nii, et ta sealt välja ei hüppa.. grafiitkeevitus abiks? Kas selles on vahet ka, kui ma seda originaalandurit päris läbi ei puuri, vaid pigem lasen süvise sisse nii, et asendus anduri sinna ära uputan... metall peaks ju ikka sama temperatuuri saavutama, mis keskkonnas ta on ja mõõtetäpsus väga ei tohiks kannatada. Mõõtetäpsus 3-500C juures võiks jääda +-20C sisse, see oleks täitsa OK.
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 11.12.2010 15:41:55 vasta tsitaadiga

See andur, mis pildil, oli mul testriga kaasas. Nii, et seda pead konkreetselt üle küsima, et kas Elfa või Oomipoe kaudu see tellitav on - tõenäoliselt on - n-ö "kataloogikaubana", kuna igasugu muud testrite juhtmed ja kraam on alati kusagilt kataloogist tellitav.

Anduri uputamise kohta niipalju, et vanasti uputati andurid õlisse, et soojusjuhtivus parem oleks. Usun, et tänapäeval esinab ka igasugu muid soojusjhtivaid mastikseid. Aga uuri jällegi Elfaelektroonikast - neil peaks taolist kraami liikuma.
tagasi üles
Lauri_s
Kreisi kasutaja
Lauri_s

sõnum 11.12.2010 15:46:12 vasta tsitaadiga

Selle anduri uputamisega jälgiks seda, et see mis teda seal "mutri" sees kinni hoiaks ei sulaks 500c juures üles.. muidu joodaks tinaga kinni, aga tina vist üle 230 ei kannata icon_smile.gif
tagasi üles
Jaan
HV veteran

sõnum 11.12.2010 16:58:15 vasta tsitaadiga

Lauri_s kirjutas:
See viimane ongi see, mida mul vaja! Seda müüakse oomis-elfas? Mismoodi see nüüd kinnitada esimeses postis oleva "mutri" sisse nii, et ta sealt välja ei hüppa.. grafiitkeevitus abiks? Kas selles on vahet ka, kui ma seda originaalandurit päris läbi ei puuri, vaid pigem lasen süvise sisse nii, et asendus anduri sinna ära uputan... metall peaks ju ikka sama temperatuuri saavutama, mis keskkonnas ta on ja mõõtetäpsus väga ei tohiks kannatada. Mõõtetäpsus 3-500C juures võiks jääda +-20C sisse, see oleks täitsa OK.

Kas sa ikka vaatasid neid poelinke mis saatsin? Seal need olidki, poes kohal kusjuures, ei ole vaja tellida midagi.
Ühe leiaks ka mina ilmselt.
Mina puuriks sinna murtisse augu, sügavus kuni 10mm, 2,2-2.5mm puuriga.
Surud sinna auku kuumuskindlat silikooni, lükkad anduri lõpuni sisse ja kogu lugu.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Temperatuurianduri modimine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.