Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Tarkvara ja arvutimängud »  Apple jagab oma kadudeta muusika pakkimise formaati märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Maldur
HV veteran

sõnum 02.11.2011 02:53:21 vasta tsitaadiga

WAV kirjutas:

Ma tegelikult ei viitsi, ei ole kunagi viitsinud, üldse mingite pakkimistega jännata, veel parem icon_smile.gif ---
Võib-olla 1990ndatel oleksin selle peale isegi välja läinud ---

...Jah, see on üks võimalik ja loogiline tee. Aga mitte alati kõigile sobiv.

2000 algupoolel oli kõvakettamaht per ketas ikka suht niru, 136GB piir ületati alles 2002, enne seda olid kõva sõna 60, 80GB kettad, mida mitte igaüks endale el lubanud. Oktoobris 2002 ilmus minu arvutisse esimene Audigy 2 mis pakkus juba midagi enamat kui Live 5.1, aprillis 2003 saabus juba Audigy 2 ZS (tänu kasutajale juhuslik) mis võimaldas juba ka salvestada parema resolutsiooniga kui lihtviisiline CD PCM, siis oli selline pakkimine igati põhjendatud. Wavpacki teadsin ja kasutasin juba 1999 aastast saadik, versioonist 3 alates. Siis polnud veel fläkki olemaski. Aga olid olemas 20GB Quantum kettad... ja PCM teadupärast oli juba siis niisama suur kui täna icon_smile.gif

Pakkimine on õigustatud kui vahel vaja piiratud mahtudega opereerida või kui ollakse lihtsalt pikemal reisil kasvõi. Ja kui ei taha kadudega pakitud versioone kuulata. Ja mis teha, harjumusest on osa arhiivist ka säilitatud wavpack kujul, pikaaegse kasutajana ei oska ma siiski kurta ebamugavuse ja eriti ebakindluse üle (mul on kogu senise elu jooksul feilinud alla 10 träkki üldse WP korral). ALAC pole samuti ühtegi tõrget kunagi pakkunud siiani. Samas mõte et arhiiv oleks fläkk viib une ära...
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
WAV
HV veteran

sõnum 02.11.2011 03:18:09 vasta tsitaadiga

Maldur kirjutas:
2000 algupoolel oli kõvakettamaht per ketas ikka suht niru ... ja PCM teadupärast oli juba siis niisama suur kui täna icon_smile.gif

Aga tänaste HDD mahtude juures, kas sa endiselt jätkad ka uute asjade salvestamist-arhiveerimist pakituna? See lossless pakkimine on ju piltlikult sama, et saab siis 3TB ketta asemel osta 2TB mudeli. Jättes hetke kettahindade anomaaliad kõrvale, siis seniste hindade järgi oleks võit olnud ca 40€, mitte rohkem. Kokku 3 CD albumi hind. Kogu fonoteegi kohta. Mida lahtiste WAV falidena (16/44,1 standardis) mahub 3TB (2.73TiB) kettale ligi 6000 keskmist (ca 47 minutilist) tüüpilist muusikaalbumit ehk 80 000 - 85 000 lugu.

Maldur kirjutas:
Pakkimine on õigustatud kui vahel vaja piiratud mahtudega opereerida või kui ollakse lihtsalt pikemal reisil kasvõi. Ja kui ei taha kadudega pakitud versioone kuulata.

Pakkimata vs kadudeta pakitud mahuruumi erinevus jääb siingi ju sama suhte juurde, 3/2 kuni 2/1. 32GB pleieri asemel tuleks osta 64GB pleier siis. Pleierite hinnavahe võib olla muidugi üpris arvestatav, kuid kasutades SD-kaardipesaga pleierit (minu enda lahendus), piisab ühele 32GB kaardile siis juurde osta veel teine samasugune, mis kah alla 40€ kulutus. Kui üldse on vaja niipalju fonoteeki korraga kaasa tassida, ühele 32GB kaardile mahub ka juba 65-70 albumit ehk ligi 1000 lugu lahtisel kujul.

Maldur kirjutas:
ALAC pole samuti ühtegi tõrget kunagi pakkunud siiani.

Kas pakid ise sihilikult just ALAC formaati või on need juhuslikult lihtsalt selles formaadis kättesattunud lood?
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
Maldur
HV veteran

sõnum 02.11.2011 12:34:44 vasta tsitaadiga

Salvestuse tulemus jääb enamasti 32bit/88,2kHz AIFF kujule ja selle vähendamine on isegi nagu mõttekas. Kui on juba toimetatud siis sõltub mis salvestisest edasi peab saama, kui väljundiks on CD siis ta ka selliseks jääb, kui enda arhiivi läheb siis tegelikult ikkagi pakin WP abil sest muidu oleks arhiiv kohatult suur. Nägid ju ise - 24bit/44,1kHz vähenes esimesel näitel ümmarguselt 2,5x.
ALACi kasutamine on juhuslikum, faile sisse tuleb sellisena veel suht vähe, sellesse pakin kui on teada et faili kasutatakse mäkil ja kasutaja ei tea WPst midagi.

Pleieritega on tänapäeval see lugu et nad on ju nn "shared memory" tüüpi seadmed, maht jaguneb kõigi pleieri pakutavate funktsionaalsuste vahel. Filmid natuke HD kvaliteedis ja ongi 32GB nagu niuhti otsas... ja igal seadmel pole tingimata mälukaardi pesa.
Reisimisega on see asi et sõltub ju kui pikk aeg vaja sisustada, ma olen ka 5 kuud olnud kodust lennus ning sellel juhul 65-70 albumit nagu polekski midagi. Selge et alati on hulgas ka selliseid albumeid mida ei kuula tegelikult reisi kestel, kuid see sõltub alati asjaoludest.

Tegelikult on põhiline mahukandja siis ikka läpakas, kuid selles on vaja ruumi ka muule mudrule, näiteks tööasjadele icon_wink.gif Ja kui mul on kodune arhiiv WP kujul ( 2,5-2,8x väiksem algsest) siis seda nüüd hakata konvertima ringi lowQ tasemele et kaasa võtta ma ka ei viitsi.
Ja tänaste (mõistlike) SSD mahtude juures võib taas kord kinnitada - kettaruumi pole kunagi palju.
(Õigupoolest olen jätnud siiski veel vahetamata HDD SSD vastu just ruumi põhjusel, kuid olen pähe võtnud et täna ma küll uut läpaka HDDd põhimõtteliselt enam ei osta...)

Teema juurde naastes - lossless packing on seda mõttekam mida suurema resolutsiooniga on algselt tegu. ALAC just ei hiilga oma pakkimise efektiivsuse poolelt, kuid see-eest on ta olnud 100% töökindel. Minu mure on just selles et kui tont teab kes hakkab koodi klopsima siis ühel hetkel on töökindel asi rikutud. Meenutagem mp3 või ogg vorbise või aac arengut, need on olnud üsna heitlikud. Et näiteks Blade mp3 hääbus ja Lame koodek mingil perioodil "andis näkku" siis Apple arendas oma versiooni mp3 koodekist iTunesi tarbeks ja ma pean tunnistama et see on täna tehniliselt pädevama kvaliteediga kui isegi ogg.
Kommentaarid: 4 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
vortex
HV veteran
vortex

sõnum 02.11.2011 13:02:25 vasta tsitaadiga

FLAC'i eeliseks teiste lossless koodekite ees on just see, et FLAC'i toetavaid seadmeid on praeguseks päris palju ja tuleb suure kiirusega juurde.
APE ja Wavepacki tugi standalone seadmetel on suht olematu.
ALAC'i tugi oli siiani ka suht tagasihoidlik ja rohkem Apple seadmete teema.
Nüüd on ilmelt oodata ALAC'i toe kiiret laienemist.

See on kindlasti väga individuaalne, kuid minu jaoks on FLAC'i, ALACi jne põhiline eelis "puhta" WAV'i ees on fakt et erinevalt WAV'st toetavad nad tage/metadatat.

ALAC'i vabaks laskmine tekitas minus aga sellise küsimuse miks Apple seda tegi?
Mina näen kahte täpselt vastupidist võimalust:

1. Apple plaanib lõpuks ometi hakata müüma lossless kvaliteediga muusikat ja soovib et see oleks laiemalt kättesaadav ja seega ka populaarsem.
2. Apple on täielikult loobunud plaanist müüa lossless kvaliteedis muusikat, seega ei ole neil põhjust koodekit omale hoida ja arendada.

Esimene variant oleks väga lahe, kuid kahjuks on teine variant ilmselt tõenäolisem...
Kommentaarid: 42 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
s4nder
Kreisi kasutaja

sõnum 03.11.2011 12:12:14 vasta tsitaadiga

WAV toetab samuti tage, viimane foobar2000 betaversioon võimaldab WAVe taggida samamoodi nagu FLACi ja sõpru.
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
vortex
HV veteran
vortex

sõnum 03.11.2011 12:17:16 vasta tsitaadiga

Minu teada WAV ei toeta tage.
Mediamonkey tagib ka WAVe, aga kirjutab tagi info oma andmebaasi, mitte faili.
Kas foobar toimetab kuidagi teisiti?
Kommentaarid: 42 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 03.11.2011 12:17:49 vasta tsitaadiga

Kindel, et nood tagid salvestatakse faili sisse ja mitte meediamängija muusikakogu andmebaasi?
Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
WAV
HV veteran

sõnum 03.11.2011 15:07:26 vasta tsitaadiga

Tag'ide võimalus on WAV faili sees olemas küll, kuid vähelevinud ja mitte vist standardne lahendus.

Mind see puudus ei häiri, kuna hakkasin ise seda plaadi/laulu infot hoidma eraldi andmebaasi kujul juba 20+ aastat enne kui muusikakogu üldse failiformaati rippisin.

Eraldi andmebaasiga on piiramatud võimalused midaiganes lisada, mul on kohati isegi noodistik ja laulusõnad seal kaasas. Lisaks on eraldi baasiga võrratu eelis, et midagi muutes (eriti kui veel massiliselt, näiteks mingit parameetrit kõigile juurde lisades) ei pea hakkama faile ükshaaval ümber kirjutama, tervet kogu failhaaval avama-sulgema. Ning baasi indekseerimine on tuhat korda kiirem kui failides olevate tag'ide baasil sama info läbiindekseerimine.

Faili sees olevad tag'id rikuvad minu arvates ka faili olemust. Sedasi ei pruugi kaks sama träki rippi olla enam võrreldavad, faili MD5 summa kaudu või lihtsalt kasvõi faili baidimahu järgi. Lisaks muutub igal tag'i parandamisel faili kuupäev-kellaeg.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 03.11.2011 15:11:30 vasta tsitaadiga

WAV kirjutas:
Faili sees olevad tag'id rikuvad minu arvates ka faili olemust. Sedasi ei pruugi kaks sama träki rippi olla enam võrreldavad, faili MD5 summa kaudu või lihtsalt kasvõi faili baidimahu järgi. Lisaks muutub igal tag'i parandamisel faili kuupäev-kellaeg.
Selle lahendab väga lihtsalt iga vähegi adekvaatsem meediamängija võttes räsi ainult konkreetsest audio datast ignoreerides metadatat icon_smile.gif

Mu meediamängija mitte ainult ei kajasta harilikku metadatat dubleeritult failides endas vaid ka säärast nodi kui hinnang, mängimiste arv ja kas asi on saadetud last.fm'i. Eriti kasuks tuleb see, kui sama muusikakogu kasutan erinevate aparaatide peal üle võrgu sest kõik püsib kenasti sünkroonis sõltumata kus faile maha mängitakse.

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Tarkvara ja arvutimängud »  Apple jagab oma kadudeta muusika pakkimise formaati mine lehele eelmine  1, 2
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.