praegune kellaaeg 17.06.2025 16:59:31
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
lenny666
HV vaatleja
|
06.09.2010 09:11:47
Peale voolukatkestustust Debianil RAID5-l yks partitsioon on corrupt |
|
|
Tere,
ma tean küll, et esimese postitusega ei ole viisakas kohe abi lunima hakata aga mul on vesi ahjus nagu öeldakse.
Lugu siis selline. Mul on debian server kus on 3 500Gb kõvaketast. Need kettad on RAID 5-ga jaotatud kolmeks partitsiooniks (kui ma nüüd õieti mäletan). Kui ühel hommikul (peale elektri katkestust) arvuti tööle lülitasin lõi veateate ette, et ei saa ühte partitsiooni tööle (md3) ja ei fsck-il ei õnnestu vigade suhtes scanida. Siis ta virises veel midagi superblocki kohta ja soovitas e2fsck-iga seda muuta (e2fsck - 8193 <device>). Siis küsis admini parooli et mingisse recovery shell-i vms kohta minna. Läksin siis sinna konsooli ja proovisin seda käsku aga see andis teise samasuguse veateate (e2fsck kohta). Läksin Ctrl+D-ga konsoolist välja masin bootis käima ja netist leidsin mingi käsu millega sai vaadata konkreetse ketta superblock-e.
Kui ma kasutasin käsku mdadm -E /dev/sda6 siis näitas, et kõik kolm ketast selles array's (kui array on õige termin) on korras ehk active. kuid kui ma panin sama käsu /dev/sdb6-le, siis näitas, et esimene ketas oli removed (ma ei tea mis selle tähtsus on kuid mõtlesin, et mainin igaks juhuks).
Nii tagasi superblockide juurde.... otsisin mingi käsuga sda6-e superblockid ja proovisin päris mitmeid e2fsck käsuga aga kõik andsid koheselt selle sama veateate tagasi.
Siis ma leidsin netist kuidas külge liita maas olev drive ja array jälle tööle saada. (PS: loomulikult ma kontrollisin enne et ega RAID ise ei paranda corrupt ketast cat /proc/mdstat). Leidsin mingi foorumi teema mis õpetas kuidas ketta jõuga arraysse panna (mis oli arvatavasti viga). Kasutasin selliseid käske:
mdadm --manage /dev/md3 --re-add /dev/hda6
cat /sys/block/md3/md/array_state
echo "clean" > /sys/block/md3/md/array_state |
Peale seda tegin rebooti ja siis tuli küll jälle veateade, kuid fsck käima pannes (md3 peal) lõi ette sellise asja "Inode 16881 has EXTENTS_FL flag set on filesystem without extents support." ma panin No ja siis tuli terve rida teisi küsimusi et kas ma tahad parandada (nii et ma sain N tähte päris hästi all hoida). Ma kardan, et ma tegin midagi valesti ja seetõttu ei julge Yes'i vajutada.
Igatahes kui te oskate aidata, siis igasugune abi on teretulnud (nagu te näte olen ma linuxis suht noob). Ma tahaks seda asja korda saada.... kasutajate dokumendid olid sellel partitsioonil jms (tänu sellele mail ei tööta, active directori-ga ei saa sisse logida jms jama).
PS: kui te vajate rohkem infot siis küsige julgelt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
Kommentaarid: 377 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
5 :: |
1 :: |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
lenny666
HV vaatleja
|
06.09.2010 09:55:09
|
|
|
njah kahjuks ei kontrollinud. Kuna ma arvasin, et raid 5 on vastupidavam siis backup-i ma ei teinud (nüüd ma muidugi tean paremini, et raid 5 ei ole mõeldud backupina vaid lihtsalt töökindluse suurendamiseks). Backupide tegemine ei ole just minu tugevaim külg (ma ei tea kuidas seda täpselt tehagi).
Kuigi mdstat näitab, et md3 on active ei ole seda automaatselt külge mountitud. Kas on äkki võimalik kuidagi see asi tagasi muuta? Ma ei tea mis seal /sys/block/md3/md/array_state failis enne kirjutatud oli.... ma käsust sain niipalju aru, et ma lisasin clean sinna aga mis seal enne oli seda ma ei tea (et äkki aitaks kui ma selle tagasi paneks, sest tehniliselt midagi kettale veel kirjutatud ei ole... kui ta ise just ei syncinud sinna mingit jama).
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
   |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
lenny666
HV vaatleja
|
06.09.2010 15:49:48
|
|
|
Andrus Luht kirjutas: |
Uhh... Pane vastus siia: # mdadm -D /dev/md3 |
wall:~# mdadm -D /dev/md3
/dev/md3:
Version : 00.90
Creation Time : Wed Jan 6 13:04:46 2010
Raid Level : raid5
Array Size : 535108864 (510.32 GiB 547.95 GB)
Used Dev Size : 267554432 (255.16 GiB 273.98 GB)
Raid Devices : 3
Total Devices : 3
Preferred Minor : 3
Persistence : Superblock is persistent
Update Time : Mon Sep 6 13:37:35 2010
State : clean
Active Devices : 3
Working Devices : 3
Failed Devices : 0
Spare Devices : 0
Layout : left-symmetric
Chunk Size : 64K
UUID : d171949a:244d8607:132783e8:19cdff95
Events : 0.1931896
Number Major Minor RaidDevice State
0 8 6 0 active sync /dev/sda6
1 8 22 1 active sync /dev/sdb6
2 8 38 2 active sync /dev/sdc6
|
PS: Ma panin kahte eri foorumisse selle küsimuse ülesse. Teises soovitati igaks juhuks umount /dev/md3 (et kindel olla, et partitsioon haagitud ei ole kuskile) ja siis fsck -t ext3 /dev/md3 ning kõigile Yes valida. Enne homme hommikut ma ei võta midagi ette.... igaks juhuks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
   |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
lenny666
HV vaatleja
|
10.09.2010 15:29:58
|
|
|
ei hakanud kohe vastama sest esimeses postis kirjutasin mis fsck ütles. Igatahes.... kopeerisin kogu md3 uuele kettale ja hakkasin seal katsetama. Lasin fsck-l kõik vead automaatselt ära parandada (fsck -y -t ext3 /dev/sdd) ja siis tune2fs -j /dev/sdd et journal korda teha. Siis arvutile restart ja paistab, et esijalgu töötab. Tegin sama md3-ga ja nüüd on korras. Tänan tähelepanu eest
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|