Avaleht
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Kergküps laptop a la macaivar :P märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
xtro
HV veteran
xtro

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 29.07.2010 13:19:11 Kergküps laptop a la macaivar :P vasta tsitaadiga

Tere

Kuna eriti suvel on paljudel läptopidega probleeme (hp, asus etc), mõtlesin, et avitaks väheke ühe kodus kergelt teostatava nippiga.
Aitab see siis lahtisulanud vga/silla puhul. Senine score mul HP 3/3 (dv2000/dv6000/dv9000) ja asus 2/2 (a6k ja s96).

Tegu on õppetusega ja keeldun vastutamast kui keegi oma lappar.gif piik keerab. Seni olnud tõhusam viis kui kuumaõhupüstol asjade parandamisel.

Kuumaõhupüstolit paljudel ka pole, praeahi reeglina on.

1) Võta läptopist välja emaplaat ( ehk siis enamusel juhul suht algosadeks. soovitav on jätta endale ka mingi kokkupanemisõppetus).

2) Eemalda emaplaadilt kleepsud, kiled ja võimalikult palju plastikdetaile. Ide/sata, mälu ja heli pesad elavad selle kuumuse minu kogemuse põhjal üle.

3) Lase praeahi 175c juurde (oleneb kui palju riskid, võib ka veidi rohkem). Kui sobiv kuumus saavutatud aseta emaplaat (suuremad kivid ehk sillad ja vga ALLAPOOLE vaatamas) ahju.

4) ca 4-5min on sobiv küpsetusaeg, et asi maitsev oleks icon_lol.gif

5) Keera ahi kinni, ava ahjuuks ja icon_exclaim.gif lase 10 minutit jahtuda enne kui plaati liigutad icon_exclaim.gif Vastasel juhul võivad mõned detailid eralduda.

6) Mälumäng, mis kruvi kuhugi läheb ja miks mul liiga palju kaableid on, ehk krutti asi uuesti kokku. Soovi korral võid ühendada alguses lauapeal prose, mälu, jahuti ja molu ning testida kas aitas.

Mõned plaadid (dv9k näiteks) tahavad veits rohkem küpseda icon_idea.gif
Idee siis "röövitud" nv 7/8 seeria vga parandamise meetotitelt. Samas pole leidnud, et keegi seda läppakal oleks katsetanud ennem (võimalik, et siiski on). Kui asi õnnetub elab läptop uut elu thumbs_up.gif

Loodan, et kellelgi sellest õppetusest ka kasu ja mind düskraafia pärast risti ei lööda icon_smile.gif Enda asus igatahes ärkas ellu ja kadunud kõik anomaaliad.

Edu ja tervist monkey.gif -id

viimati muutis xtro 30.07.2010 12:37:17, muudetud 2 korda
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
ridariass
HV veteran
ridariass

sõnum 29.07.2010 13:39:20 vasta tsitaadiga

Nojah, tina sa 175 kraadi juures sulama ei saa ju ja sestap on efekt väga ajutine? Soojuspaisumise tagajärjel ehk hakkavad mõned lahtised pallid taas ühendust andma, aga kauaks seda rõõmu pole.

viimati muutis ridariass 29.07.2010 13:41:33, muudetud 1 kord
tagasi üles
painkillah
HV Guru
painkillah

sõnum 29.07.2010 13:40:21 vasta tsitaadiga

See meetod on reaalselt töötav jah, võtmesõnaks nagu sa ütlesidki - eemaldada kõik mis kuuma ei kannata. sõber kaks delli võimsat läpakat nii ellu äratanud. õigemini nende videokaardid. siiani mõlemad töötavad (aasta+ äkki)
tagasi üles
xtro
HV veteran
xtro

sõnum 29.07.2010 14:35:47 vasta tsitaadiga

ridariass, effecti pikkus sõltub täpselt sellest mis temperatuuri juures Sa läpptopi kasutad ja kui korralikult Sa asja "küpsetasid". Hetke kogemused kahjuks Sinu jutuga ei ühti. Enne asja kirja panemist on ikka veidi katsetatud. Kui asi kohe uuesti jamama hakkab oli kas temp või aeg lihtsalt lühike küpsetamisel (võimalus ka, et jahutus süsteem on nõrk läppatsil). Ei väida, et tegu mingi ultimate nippiga, kuid huvitav nokitsemine ja seni üllatavalt edukaks osutunud icon_wink.gif

Edit: Teema peaks vist Raua foorumi all olema icon_redface.gif Ehk keegi abivalmis mode tõstaks ümber icon_question.gif

mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 29.07.2010 14:38:01 vasta tsitaadiga

Hm, tina sulamispunkt on ju 232 kraadi?
tagasi üles
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 29.07.2010 14:45:33 vasta tsitaadiga

Abiks on tegelikult kogu emaplaat fooliumiga korralikult maskida ning jätta välja fooliumist AINULT sooja vajavad kohad. Nii on kindel, et muu jama liiga ei saa. Foolium tuleb panna siis matt pool sisse poole ja läikiv väljapoole.
Tina pole vaja veeldada. Piisab tema vedelamaks muutmisest ning selleks on selline nõks alla paarisaja kraadi temp ideaalne.

thumbs_up.gif

viimati muutis Andrus Luht 29.07.2010 14:46:18, muudetud 1 kord
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
xtro
HV veteran
xtro

sõnum 29.07.2010 14:48:08 vasta tsitaadiga

Mikk36, see oleneb juba suuresti sellest millega tegelikult tegu. Reeglina ei ole seal mitte puhas tina (mille sulamis temp on 600.61 K, 327.46 °C, 621.43 °F wiki ). Ei oska öelda kas sulab või mitte aga 5 läpakast 3 on hetkel üle 3 nädala veavabalt töötanud ja enda asusele olen ikka korralikult testides tööd andnud. 2 teist on ca nädalakese tööd teind ja pole ka kurdetud. Muidugi varem või hiljem see jama kordub ilmselt, kuid kui asi anyway surnuna riiulis tolmu kogub siis miks mitte proovida? beer_yum.gif
Võib katsetada ka kõrgemaid tempe afcourse aga siis peab jälgima, et miski muu seal sulama ei hakka icon_exclaim.gif

Andrus, nõus, see foolium aitab ka jah. Samas ise pole kasutanud fooliumi seni. Kirjeldasin lihtsalt kuidas ise asja tegin ja loodan, et ehk on kellelgi abi või vähemalt õhtuke huvitavat nokitsemist beer_yum.gif kõrvale.

tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 29.07.2010 15:16:12 vasta tsitaadiga

xtro: Väikse ääremärkusena, mitut, erineva sulamistemperatuuriga tina kasutatakse elektroonika, s.h. arvutite emaplaatide tootmisel.

1. Madalama sulamistemperatuuriga, pliid sisaldav tinatüübid:
Sulamistemperatuur alla 200 kraadi.

2. Suurema sulamistemperatuuriga, pilld mittesisaldav, kuid teisi lisaaineid (näiteks vask) sisaldav jootetina tüübid:
Sulamistemperatuur üle 200 kraadi.
-----------------------------------------------
Seda kõike tuleb jälgida, vastasel korral võib madalama temperatuuriga tina varem üles sulada ning siis kukuvad detailid üksteise järel plaadilt maha.
Tegin viimati huvi pärast mingi aeg tagasi "sulamiskatseid", siis oli hästi näha, kuidas mikro-vidinad plaadilt "minema lendasid" ja seda varem, kui paljud detalid lahti sulama hakkasid... icon_wink.gif
----------------------------------------------
Lisaks ka veel see, et "ahjus praadimine" pole mingi uue aja leiutis - BGA-detaile joodetakse "BGA-praeahjudes" juba aastakümneid. Igasugu muud variandid, nagu Laser-Reflow jms. on uusima aja leiutised.

viimati muutis tahanteada 29.07.2010 15:19:00, muudetud 1 kord
tagasi üles
xtro
HV veteran
xtro

sõnum 29.07.2010 15:43:20 vasta tsitaadiga

Tahandeada, just seda ma mõtlesingi. Kahjuks ma tihti väljendan ennast veidi segaselt icon_redface.gif

Edit: Jah, bga ahjud veidi advancim teema ja nendest täiesti teadlik. Mõtlesin just, et pole seni kuulnud, et keegi läptopi bga sulatamist kodus praeahjus teeb icon_cool.gif Eo pretenteeri absoluutselt idee originaalsusele vaid lihtsalt soovile aitata/ideed laiemalt jägada ja vastukaja saada. 175c juures õnneks veel miskit muud pole lahti tulnud seni kuid võimalus muidugi on, täiesti nõus.
Andruse kirjeldatud meetod aitab seda riski veidi maandada.

BTW: unustasin mainida, et ahi võib omandada kerge lõhna ja tuleks koralikult tuulutada pärast.

Edit 2: Teoorias võiks see xbox surmaringi ka ravida? Peaks proovima, kuskil vedeles üks selline eksemplar. Eks annan tulemustest teada kui box ülese leian icon_razz.gif

Marie
HV Guru
Marie

sõnum 29.07.2010 15:44:20 vasta tsitaadiga

xtro kirjutas:
..... (suuremad kivid ehk sillad ja vga ALLAPOOLE vaatamas) ahju.

....

Ehk paneksid täpsustava pildi kumma pidi see emaplaat olema peab ja millele see emaplaat toetuda võiks, panni peale, küpsetus paber, või metall rest.

Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 29.07.2010 15:51:05 vasta tsitaadiga

Marie, kõik-see-kõige parem oleks kui plaadi saaks riputada aukudest üles. Ideaalis võiks ta olla korralikult horisontaalis loodis. Mina kunagi katsetasin nii, et tõmbasin plaadi aukudest traatidega ahju siinide külge plaadi rippuma. Loodis peab asi olema seepärast, et muidu võivad komponendid tina sulades ringi paikneda plaadil ja siis on sinine suits kerge tulema...
tagasi üles
xtro
HV veteran
xtro

sõnum 29.07.2010 16:07:06 vasta tsitaadiga

Andrus, õige jutt jällegi beer_yum.gif

Ise kasutasin väikseid puuklotse plaadi toestamiseks. Väga asjalik lisamärkus oli, et plaat peab olema loodis. See läks täiesti meelest mainida icon_redface.gif
Üritan õhtul mingid pildid teha, 2 läpakat vaja ära küpsetada anyway.

Marie
HV Guru
Marie

sõnum 29.07.2010 16:07:10 vasta tsitaadiga

Nii, et kui üle kuumutad, kukuvad kivid emaplaadilt, kuna nad asuvad allpool.
Kas praeahi võib olla ringleva kuuma õhuga, või õhk peab seisma, ja kas kütte elemendid praeahjul tuleb sisse lülitada üleval, all või kõik, minul näiteks võimalik praeahjul ka ringlev õhk eelnevalt kuumaks ajada, et temperatuur oleks ahjus igal pool ühesugune.

Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 29.07.2010 16:10:09 vasta tsitaadiga

Marie, See kuumutamise aeg on nii lühike, et midagi ei kuku ära. Vurri ära käima pane - see võib küll midagi ära liigutada. Mina olen senimaani teinud ilma grillita ja andnud kuuma korraga ülevalt ja alt. Plaat mõistagi on olnud maskitud fooliumiga ja sooja vajav koht on olnud alla-poole.
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 29.07.2010 16:36:08 vasta tsitaadiga

Marie: kivid ei lenda nii kergesti minema, kergelt "lenduvad" on ikkagi mikromõõdus kondensaatorid ja takistid ning transistorid.

Aga - nagu juba eespool mainisin, kõik sõltub sellest, millise sulamistemperatuuriga jootetinasid on tootja kasutanud erinevate komponentide jootmisel.
Küll on olemas selline võimalus, et ahjus praadimisel ilmevad omaaegsed tootmispraagid icon_smile.gif - kehvalt liimitud ja kehvalt joodetud detalid ning sellised võivad üsna hõlpsalt lahti vajuda. Mingi aeg tagasi jootsin mingilt plaadilt kondensaatoreid maha, siis oli näha, kuidas üsna mitut kondensaatorit hoidis kinni peamiselt liim, mitte jootetina.
tagasi üles
Marie
HV Guru
Marie

sõnum 29.07.2010 16:54:36 vasta tsitaadiga

tahanteada kirjutas:
...... kõik sõltub sellest, millise sulamistemperatuuriga jootetinasid on tootja kasutanud erinevate komponentide jootmisel.
......

Hakkan kohe ühe HP Paviljon dv6358eu peal katsetama

xtro
HV veteran
xtro

sõnum 29.07.2010 17:03:39 vasta tsitaadiga

Soovin edu ja loodan, et saavutad soovitud tulemuse thumbs_up.gif
Marie
HV Guru
Marie

sõnum 29.07.2010 19:53:27 vasta tsitaadiga

xtro kirjutas:
Soovin edu ja loodan, et saavutad soovitud tulemuse thumbs_up.gif

Mina sain vähemalt pildi ette sellele HP Paviljon dv6358eu, eks näe kas ka jääb, ju siis oli praadimisest abi, ja õnn oli seekord minu poolel

xtro
HV veteran
xtro

sõnum 29.07.2010 20:05:10 vasta tsitaadiga

Rõõm kuulda ja loodame, et jääb tööle thumbs_up.gif
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 29.07.2010 20:29:50 vasta tsitaadiga

Eks töölejäämine sõltub HP DV-de korral väga tihti sellest, kui kõver ja läbiväänduv korpus ise on. icon_smile.gif

Seda olen ise küll ja küll näinud - laua peal, kui plaat on sirge, on kõik OK. Kuid nii kui see plate kõverasse korpusesse toppida, nii on peagi uuesti asi audis.
tagasi üles
Marie
HV Guru
Marie

sõnum 29.07.2010 20:38:53 vasta tsitaadiga

tahanteada kirjutas:
Eks töölejäämine sõltub HP DV-de korral väga tihti sellest, kui kõver ja läbiväänduv korpus ise on. icon_smile.gif

Seda olen ise küll ja küll näinud - laua peal, kui plaat on sirge, on kõik OK. Kuid nii kui see plate kõverasse korpusesse toppida, nii on peagi uuesti asi audis.

Ma ei viitsinud lahtiselt katsetada, kruvisin kohe tagasi korpusesse, nuppu vajutades mõtles tükk aega ja viskas siis pildi ette, oli teine palju aega seisnud, nüüd juba vähemalt neli taaskäivitust teinud, jändan hetkel viiruse tõrje tööle saamisega, kui see nood32 vedu ei võta, lasen MSE peale, aga arvatavasti siiski jääb nood32, möllab teine juba õige hoolega, hea proovilepanek kohe arvutile.

mike34
HV kasutaja
mike34

sõnum 30.07.2010 12:40:59 vasta tsitaadiga

Kena küpsetamine nii 175 tõi ka Dv2 uuele elule eks näis kauaks aga tulemus on paljulubav

Mihkel

xtro
HV veteran
xtro

sõnum 30.07.2010 19:05:13 vasta tsitaadiga

Marie, vga katsetamiseks on mõttekas 3d mark vms sarnane asi paariks tunniks loopima panna. Kui korralikult kinni pole peaks see piisav olema, et pilt tasku saada. Nod video jõudlust väga ei tarbi, rohkem kettast ruunab etc.
Marie
HV Guru
Marie

sõnum 30.07.2010 19:35:01 vasta tsitaadiga

xtro kirjutas:
Marie, vga katsetamiseks on mõttekas 3d mark vms sarnane asi paariks tunniks loopima panna. Kui korralikult kinni pole peaks see piisav olema, et pilt tasku saada. Nod video jõudlust väga ei tarbi, rohkem kettast ruunab etc.

Ei hakka vaeva nägema sellega, selles masinas pole ühtegi mängu, puhtalt neti masin, mõned filmid ja palju muusikat, pilte ka üks jagu, hetkel konverdib see arvuti ühte DVD filmi ümber kõvakettale, nii-et pikaks ajaks teine hõivatud, enne kui miski muu programmiga tegelema saaks hakata.
Siiani töötab teine paremini kui kunagi varem teda näinud tegevat olen. Prose temp on 72C, grafika 61, ketas 54, mõlemad tuumad lammutavad pidevalt 50% ja enam. Natuke nihutasin teist üle laua serva ja protsessori temp langes 57C peale, tundub, et jahutus töötab igati korralikult.
Suurt puhkust pole ta saanud, paar korda olen ka täiesti seisma pannud, et kontrollida kas läheb korralikult tööle, probleeme pole olnud, enne tegi nupule vajutamisel pidevalt ainult taas käivitusi, BIOSe pilti ei kuvanud ja läks peale pikemat mõtlemist uuele taas käivitusele, nii-et ei oska õelta kas viga oli VGA kivis või kusagil mujal.

xtro
HV veteran
xtro

sõnum 30.07.2010 19:41:59 vasta tsitaadiga

yep, dv6k mida mina praadisin käitus identselt Sinukirjeldatuga. Hetkel elab jälle icon_cool.gif

Edit: Tahanteada, vahet ju pole. Küpsetamine töötab ju mõlemale BGA kivile ühtemoodi icon_cool.gif

viimati muutis xtro 30.07.2010 19:50:10, muudetud 1 kord
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Kergküps laptop a la macaivar :P mine lehele 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.