praegune kellaaeg 16.06.2025 02:00:28
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
xtro
HV veteran

|
29.07.2010 13:19:11
Kergküps laptop a la macaivar :P |
|
|
Tere
Kuna eriti suvel on paljudel läptopidega probleeme (hp, asus etc), mõtlesin, et avitaks väheke ühe kodus kergelt teostatava nippiga.
Aitab see siis lahtisulanud vga/silla puhul. Senine score mul HP 3/3 (dv2000/dv6000/dv9000) ja asus 2/2 (a6k ja s96).
Tegu on õppetusega ja keeldun vastutamast kui keegi oma piik keerab. Seni olnud tõhusam viis kui kuumaõhupüstol asjade parandamisel.
Kuumaõhupüstolit paljudel ka pole, praeahi reeglina on.
1) Võta läptopist välja emaplaat ( ehk siis enamusel juhul suht algosadeks. soovitav on jätta endale ka mingi kokkupanemisõppetus).
2) Eemalda emaplaadilt kleepsud, kiled ja võimalikult palju plastikdetaile. Ide/sata, mälu ja heli pesad elavad selle kuumuse minu kogemuse põhjal üle.
3) Lase praeahi 175c juurde (oleneb kui palju riskid, võib ka veidi rohkem). Kui sobiv kuumus saavutatud aseta emaplaat (suuremad kivid ehk sillad ja vga ALLAPOOLE vaatamas) ahju.
4) ca 4-5min on sobiv küpsetusaeg, et asi maitsev oleks
5) Keera ahi kinni, ava ahjuuks ja lase 10 minutit jahtuda enne kui plaati liigutad Vastasel juhul võivad mõned detailid eralduda.
6) Mälumäng, mis kruvi kuhugi läheb ja miks mul liiga palju kaableid on, ehk krutti asi uuesti kokku. Soovi korral võid ühendada alguses lauapeal prose, mälu, jahuti ja molu ning testida kas aitas.
Mõned plaadid (dv9k näiteks) tahavad veits rohkem küpseda
Idee siis "röövitud" nv 7/8 seeria vga parandamise meetotitelt. Samas pole leidnud, et keegi seda läppakal oleks katsetanud ennem (võimalik, et siiski on). Kui asi õnnetub elab läptop uut elu
Loodan, et kellelgi sellest õppetusest ka kasu ja mind düskraafia pärast risti ei lööda Enda asus igatahes ärkas ellu ja kadunud kõik anomaaliad.
Edu ja tervist -id
_________________ 30+ tarantlit mu magamistoas ei tähenda veel, et ma hull oleks... vist?
viimati muutis xtro 30.07.2010 12:37:17, muudetud 2 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
ridariass
HV veteran

|
29.07.2010 13:39:20
|
|
|
Nojah, tina sa 175 kraadi juures sulama ei saa ju ja sestap on efekt väga ajutine? Soojuspaisumise tagajärjel ehk hakkavad mõned lahtised pallid taas ühendust andma, aga kauaks seda rõõmu pole.
_________________ There is no patch for human stupidity...
viimati muutis ridariass 29.07.2010 13:41:33, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
painkillah
HV Guru

|
29.07.2010 13:40:21
|
|
|
See meetod on reaalselt töötav jah, võtmesõnaks nagu sa ütlesidki - eemaldada kõik mis kuuma ei kannata. sõber kaks delli võimsat läpakat nii ellu äratanud. õigemini nende videokaardid. siiani mõlemad töötavad (aasta+ äkki)
_________________ www.oggym.ee // OG Gym // Pärnu, Roheline 74
See pole politsei ei poltergeist, mis turvased on teinud meist,
vaid vabaduse illusioon, mis mõnel mehel lõpu toond. |
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
29.07.2010 14:35:47
|
|
|
ridariass, effecti pikkus sõltub täpselt sellest mis temperatuuri juures Sa läpptopi kasutad ja kui korralikult Sa asja "küpsetasid". Hetke kogemused kahjuks Sinu jutuga ei ühti. Enne asja kirja panemist on ikka veidi katsetatud. Kui asi kohe uuesti jamama hakkab oli kas temp või aeg lihtsalt lühike küpsetamisel (võimalus ka, et jahutus süsteem on nõrk läppatsil). Ei väida, et tegu mingi ultimate nippiga, kuid huvitav nokitsemine ja seni üllatavalt edukaks osutunud
Edit: Teema peaks vist Raua foorumi all olema Ehk keegi abivalmis mode tõstaks ümber
_________________ 30+ tarantlit mu magamistoas ei tähenda veel, et ma hull oleks... vist? |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
29.07.2010 14:38:01
|
|
|
Hm, tina sulamispunkt on ju 232 kraadi?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
29.07.2010 14:48:08
|
|
|
Mikk36, see oleneb juba suuresti sellest millega tegelikult tegu. Reeglina ei ole seal mitte puhas tina (mille sulamis temp on 600.61 K, 327.46 °C, 621.43 °F wiki ). Ei oska öelda kas sulab või mitte aga 5 läpakast 3 on hetkel üle 3 nädala veavabalt töötanud ja enda asusele olen ikka korralikult testides tööd andnud. 2 teist on ca nädalakese tööd teind ja pole ka kurdetud. Muidugi varem või hiljem see jama kordub ilmselt, kuid kui asi anyway surnuna riiulis tolmu kogub siis miks mitte proovida?
Võib katsetada ka kõrgemaid tempe afcourse aga siis peab jälgima, et miski muu seal sulama ei hakka
Andrus, nõus, see foolium aitab ka jah. Samas ise pole kasutanud fooliumi seni. Kirjeldasin lihtsalt kuidas ise asja tegin ja loodan, et ehk on kellelgi abi või vähemalt õhtuke huvitavat nokitsemist kõrvale.
_________________ 30+ tarantlit mu magamistoas ei tähenda veel, et ma hull oleks... vist? |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
29.07.2010 15:16:12
|
|
|
xtro: Väikse ääremärkusena, mitut, erineva sulamistemperatuuriga tina kasutatakse elektroonika, s.h. arvutite emaplaatide tootmisel.
1. Madalama sulamistemperatuuriga, pliid sisaldav tinatüübid:
Sulamistemperatuur alla 200 kraadi.
2. Suurema sulamistemperatuuriga, pilld mittesisaldav, kuid teisi lisaaineid (näiteks vask) sisaldav jootetina tüübid:
Sulamistemperatuur üle 200 kraadi.
-----------------------------------------------
Seda kõike tuleb jälgida, vastasel korral võib madalama temperatuuriga tina varem üles sulada ning siis kukuvad detailid üksteise järel plaadilt maha.
Tegin viimati huvi pärast mingi aeg tagasi "sulamiskatseid", siis oli hästi näha, kuidas mikro-vidinad plaadilt "minema lendasid" ja seda varem, kui paljud detalid lahti sulama hakkasid...
----------------------------------------------
Lisaks ka veel see, et "ahjus praadimine" pole mingi uue aja leiutis - BGA-detaile joodetakse "BGA-praeahjudes" juba aastakümneid. Igasugu muud variandid, nagu Laser-Reflow jms. on uusima aja leiutised.
viimati muutis tahanteada 29.07.2010 15:19:00, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
29.07.2010 15:43:20
|
|
|
Tahandeada, just seda ma mõtlesingi. Kahjuks ma tihti väljendan ennast veidi segaselt
Edit: Jah, bga ahjud veidi advancim teema ja nendest täiesti teadlik. Mõtlesin just, et pole seni kuulnud, et keegi läptopi bga sulatamist kodus praeahjus teeb Eo pretenteeri absoluutselt idee originaalsusele vaid lihtsalt soovile aitata/ideed laiemalt jägada ja vastukaja saada. 175c juures õnneks veel miskit muud pole lahti tulnud seni kuid võimalus muidugi on, täiesti nõus.
Andruse kirjeldatud meetod aitab seda riski veidi maandada.
BTW: unustasin mainida, et ahi võib omandada kerge lõhna ja tuleks koralikult tuulutada pärast.
Edit 2: Teoorias võiks see xbox surmaringi ka ravida? Peaks proovima, kuskil vedeles üks selline eksemplar. Eks annan tulemustest teada kui box ülese leian
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
29.07.2010 15:44:20
|
|
|
xtro kirjutas: |
..... (suuremad kivid ehk sillad ja vga ALLAPOOLE vaatamas) ahju.
.... |
Ehk paneksid täpsustava pildi kumma pidi see emaplaat olema peab ja millele see emaplaat toetuda võiks, panni peale, küpsetus paber, või metall rest.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
29.07.2010 16:07:06
|
|
|
Andrus, õige jutt jällegi
Ise kasutasin väikseid puuklotse plaadi toestamiseks. Väga asjalik lisamärkus oli, et plaat peab olema loodis. See läks täiesti meelest mainida
Üritan õhtul mingid pildid teha, 2 läpakat vaja ära küpsetada anyway.
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
29.07.2010 16:07:10
|
|
|
Nii, et kui üle kuumutad, kukuvad kivid emaplaadilt, kuna nad asuvad allpool.
Kas praeahi võib olla ringleva kuuma õhuga, või õhk peab seisma, ja kas kütte elemendid praeahjul tuleb sisse lülitada üleval, all või kõik, minul näiteks võimalik praeahjul ka ringlev õhk eelnevalt kuumaks ajada, et temperatuur oleks ahjus igal pool ühesugune.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
29.07.2010 16:36:08
|
|
|
Marie: kivid ei lenda nii kergesti minema, kergelt "lenduvad" on ikkagi mikromõõdus kondensaatorid ja takistid ning transistorid.
Aga - nagu juba eespool mainisin, kõik sõltub sellest, millise sulamistemperatuuriga jootetinasid on tootja kasutanud erinevate komponentide jootmisel.
Küll on olemas selline võimalus, et ahjus praadimisel ilmevad omaaegsed tootmispraagid - kehvalt liimitud ja kehvalt joodetud detalid ning sellised võivad üsna hõlpsalt lahti vajuda. Mingi aeg tagasi jootsin mingilt plaadilt kondensaatoreid maha, siis oli näha, kuidas üsna mitut kondensaatorit hoidis kinni peamiselt liim, mitte jootetina.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
29.07.2010 16:54:36
|
|
|
tahanteada kirjutas: |
...... kõik sõltub sellest, millise sulamistemperatuuriga jootetinasid on tootja kasutanud erinevate komponentide jootmisel.
...... |
Hakkan kohe ühe HP Paviljon dv6358eu peal katsetama
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
29.07.2010 17:03:39
|
|
|
Soovin edu ja loodan, et saavutad soovitud tulemuse
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
29.07.2010 19:53:27
|
|
|
Soovin edu ja loodan, et saavutad soovitud tulemuse  |
Mina sain vähemalt pildi ette sellele HP Paviljon dv6358eu, eks näe kas ka jääb, ju siis oli praadimisest abi, ja õnn oli seekord minu poolel
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
29.07.2010 20:05:10
|
|
|
Rõõm kuulda ja loodame, et jääb tööle
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
29.07.2010 20:29:50
|
|
|
Eks töölejäämine sõltub HP DV-de korral väga tihti sellest, kui kõver ja läbiväänduv korpus ise on.
Seda olen ise küll ja küll näinud - laua peal, kui plaat on sirge, on kõik OK. Kuid nii kui see plate kõverasse korpusesse toppida, nii on peagi uuesti asi audis.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
29.07.2010 20:38:53
|
|
|
tahanteada kirjutas: |
Eks töölejäämine sõltub HP DV-de korral väga tihti sellest, kui kõver ja läbiväänduv korpus ise on.
Seda olen ise küll ja küll näinud - laua peal, kui plaat on sirge, on kõik OK. Kuid nii kui see plate kõverasse korpusesse toppida, nii on peagi uuesti asi audis. |
Ma ei viitsinud lahtiselt katsetada, kruvisin kohe tagasi korpusesse, nuppu vajutades mõtles tükk aega ja viskas siis pildi ette, oli teine palju aega seisnud, nüüd juba vähemalt neli taaskäivitust teinud, jändan hetkel viiruse tõrje tööle saamisega, kui see nood32 vedu ei võta, lasen MSE peale, aga arvatavasti siiski jääb nood32, möllab teine juba õige hoolega, hea proovilepanek kohe arvutile.
|
tagasi üles |
|
 |
mike34
HV kasutaja

|
30.07.2010 12:40:59
|
|
|
Kena küpsetamine nii 175 tõi ka Dv2 uuele elule eks näis kauaks aga tulemus on paljulubav
Mihkel
_________________ Arvuteid vahetame tavaliselt aeg ajalt aga inimesi mitte !!! |
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
30.07.2010 19:05:13
|
|
|
Marie, vga katsetamiseks on mõttekas 3d mark vms sarnane asi paariks tunniks loopima panna. Kui korralikult kinni pole peaks see piisav olema, et pilt tasku saada. Nod video jõudlust väga ei tarbi, rohkem kettast ruunab etc.
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
30.07.2010 19:35:01
|
|
|
Marie, vga katsetamiseks on mõttekas 3d mark vms sarnane asi paariks tunniks loopima panna. Kui korralikult kinni pole peaks see piisav olema, et pilt tasku saada. Nod video jõudlust väga ei tarbi, rohkem kettast ruunab etc. |
Ei hakka vaeva nägema sellega, selles masinas pole ühtegi mängu, puhtalt neti masin, mõned filmid ja palju muusikat, pilte ka üks jagu, hetkel konverdib see arvuti ühte DVD filmi ümber kõvakettale, nii-et pikaks ajaks teine hõivatud, enne kui miski muu programmiga tegelema saaks hakata.
Siiani töötab teine paremini kui kunagi varem teda näinud tegevat olen. Prose temp on 72C, grafika 61, ketas 54, mõlemad tuumad lammutavad pidevalt 50% ja enam. Natuke nihutasin teist üle laua serva ja protsessori temp langes 57C peale, tundub, et jahutus töötab igati korralikult.
Suurt puhkust pole ta saanud, paar korda olen ka täiesti seisma pannud, et kontrollida kas läheb korralikult tööle, probleeme pole olnud, enne tegi nupule vajutamisel pidevalt ainult taas käivitusi, BIOSe pilti ei kuvanud ja läks peale pikemat mõtlemist uuele taas käivitusele, nii-et ei oska õelta kas viga oli VGA kivis või kusagil mujal.
|
tagasi üles |
|
 |
xtro
HV veteran

|
30.07.2010 19:41:59
|
|
|
yep, dv6k mida mina praadisin käitus identselt Sinukirjeldatuga. Hetkel elab jälle
Edit: Tahanteada, vahet ju pole. Küpsetamine töötab ju mõlemale BGA kivile ühtemoodi
_________________ 30+ tarantlit mu magamistoas ei tähenda veel, et ma hull oleks... vist?
viimati muutis xtro 30.07.2010 19:50:10, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|