praegune kellaaeg 21.06.2025 18:20:24
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Carniflex
HV vaatleja

|
28.06.2010 16:05:37
Radiaator, umbes 20W jaoks (ATI 9600 graafikakaardile) |
|
|
Ostsin natukene aega tagasi (kasutatud) ATI 9600 graafikakaardi netikasti AGP auku. Asi läks tööle kenasti aga nüüd kui asja lähemalt vaatan, siis umbes poole tunni pärast hakkab asi artifacte tekitama. Sellest järeldan, et ilmselt on pasta ära kuivanud selle peal, sest kurat seda teab kaua see kuskil riiulis on seisnud.
Mõtlesin, et kui nagunii peab asja lahti katkuma ja uue pasta panema äkki annaks selle peale aretada ka miskise mõistlikuma jahutuse kui see väike föön, mis sinna tehases peale saanud.
Nüüd siis asja juurde. Googeldades jäi mulje, et see kaart kasutab umbes 18 W elektrit, mille kohta ma eeldan, et see kõik kenasti soojuseks läheb. Modikompis näiteks oli tegelikult ka suht soodsa hinnaga mingi ATI jahutus müüa (50 eeku ainult), aga see oli X1900 seeriale. Kinnitusaugud ei sobi sest see käib joonise järgi 4 kruviga peale kus kruvide vahel 53.3 mm samas kui ATI'le paistab et on vaja 2 kruvi kus ühes suunas on vahe 51 mm ja teises suunas 20 mm. Võiks ju muidugi väheke metallitööd teha aga pigem eelistaks püüda seda vältida.
Selline jahutus, mis sellele kaardile läheks on modikompis ligi 250 eeku mis on paljuvõitu natu arvestades kaardi enda hinda.
Mõte oli, et paneks sinna peale mingi chipseti radika. Selles osas et ~18 W loadi all ei ole nii üüratu kogus ja äkki veaks isegi enamvähem passiivselt midagi välja. Keegi on midagi sellist proovinud ? Ati 9600 seeria kaardil on nende kahe augu vahe 54.8 mm - keegi oskab öelda, kas näiteks põhjasilla jahutuse kinnitust saaks kasutada, või peaks hakkama ise midagi aretama ikkagi ?
Eelistaks pasiivset jahutust, kuna graafikakaardi ventikad tõmbavad pidevalt mul kõri tolmu täis ja surevad ära. Mingeid soovitusi ja näpunäiteid mida silmas pidada oleks ka tore saada. Ka niisama teooria abiks, isegi kui ise ei ole proovinud midagi sellist teha
Endal on julge dekaad mööda saanud sellest, kui viimati pidi radikat arvutama niiet selles osas suht blond. Kui kruvidega ei viitsi jännata siis kuidas on termoliimidega ? Näiteks kui võtaks selle 50 eeguse jahutuse ja liimiks lihtsalt kivile selga hoolimata sellest, et kruviaugud ei sobi ? Või kui on jahutus mõeldud käima kruvidega peale siis termoliimiga rallit ei sõida ?
Edit: Küsimus põhjasilla aftermarket jahutuste kohta ka. Neil on tavaliselt 2 kinnitussüsteemi kaasas nagu ma aru saan. Esimene on inteli oma mingite klambritega ja teine universaalsem mingite plastmassist julladega, mida saab läbi plaadil olevate aukude suruda. Et kas need klambrid kuhu külge kruvid käivad on reguleeritavad tavaliselt mõistuse piires. Mingeid konkreetseid mõõte on googeldades väga raske leida aga selle 54.8 mm veaks välja ?
Iseenesest paistab muidugi et termoliim on suht tugev ja hoiaks ka midagi suvalist seal kaardi peal, kuigi kui see peale liimida siis on asi seal peal niikaua kuni sa ta lahti kangutad nii et asi sodi. Vähemalt nii jääb mulje foorumites tuuseldades.
26. juuni täiendus. Tellisin Zalmani ZM-NB47J tüüpi passiivse põhjasilla jahutuse, kuna sellel paigaldusõpetuse järgi need jalad, mis seda paigal peaks hoidma sõidavad ikka väga uljalt ringi. Väga kallis ei olnud see ka, 70 eeku. Eelistaks ikkagi mingite klambritega asja kinnitada, et saaks kiviga korralikuma kontakti, kuna termoliimid ja teibid tunduvad siiski mõnevõrra kahtlased. Nii peaks saama sinna vähemalt korraliku termopasta vahele panna ja ehk on ka mingi enamvähem normaalne surve peal. Kergedlt kahtlustan, et see redikas ei pruugi olla piisav selleks, et 18 W ära hajutada, mis see kaart täis loadi all võtab. Samas lihtsalt internetis kolistades, ei tohiks olla probleemi. Kui just windows 7 või vista peale ei pane, mis hetkel ei ole plaanis. Idles on see kaart umbes 10 W ning võimalik võiks olla ka kergelt underklokkida. Eks paistab mis sellest saab. Kui ikka on hambad siis ilmselt peab sinna radikale ikkagi mingi low rpm vendi ka selga istutama.
28. juuni täiendus. Radikat veel ei ole, aga eks see tagantjärele tarkus ole ikka see kõige parem tarkus. Deal Extreme nimelisest kohast hiinamaalt oleks saanud suht asjaliku aftermarket cooleri ATI 9600 kaardile 2-4 dollari eest. Nad kusjuures saadavad selle sealt tavapostiga ilma täiendava tasuta ka eestisse. Kunagi tellisin neilt odava laseri, tuli täitsa kohale ja siiani töötab. Lihtsalt võttis tsipa üle kuu aja. Ilmselt tuli eeslikesega üle mongoolia Googeldades sattusin lihtsalt üle hulga aja nende lehele ja prooviks vaatasin. Aga noh eks paistab. Kui see ATI kaart selle radikaga ei tööta eks ma saan ta siis panna omale arvutisse lõunasilla peale ja tellida hiinast sellise mis töötab. Või sellele samale ventika selga istutada.
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Carniflex
HV vaatleja

|
08.07.2010 08:36:05
|
|
|
Sain oma radika lõpuks kätte. Seda altkulmu põrnitsedes tundub see ikka üsna pisike. 37x37 mm põhi ja 47 mm kõrge. Võtsin ennast kokku ja arvutasin umbkaudu ka selle ära kui suurt radikat mul tegelikult vaja oleks (millest oleks tegelikult pidanud siiski alustama), et 11 - 18 W sooja minema tassida. Täpsemalt siis selle (kuna radikas on mul olemas), et mis temperatuuri peal ma lõpetan, kui ma selle radika sellise võimsusega soojaallikale otsa kruvin. Eeldusel, et kontakt kiviga on perfektne saan, et umbes 55 C idle (11W) ja umbes 80 C loadiga (18W) (kui õhk on 20 C juures). Päris kuum.
55C iseenesest oleks enamvähem ok temp igapäevaseks toimetamiseks, aga 80 C on selline temperatuur, mille juures ma isegi graafikakaardiga muutun natukene pahuraks. Võibolla õnnestub seda ka natukene underklokkida, et jookseks jahedamalt. Õhuvool seal korpuses on suht nutune - niipalju kui prose ja toite ventikad ringi jaksavad ajada. Eks paistab, mis saab, kui ma selle radika sinna kaardile selga kruvin.
Kas keegi teab, mis on ATI 9000 seera kaartide jaoks normaalne töötemperatuur ? Iseenesest siis kui see välja tuli kas oli juba "normaalne", et GPU täis loadi all võib 100C juures ära käia ? Või see tuli alles natuke hiljem ?
Edit: Link ühe online radika kalkulaatori juurde ka, mida ma kasutasin oma prognoosi numbrite saamiseks: http://www.frigprim.com/online/natconv_heatsink.html. Libistasin pilgu diagonaalis üle nende kirjanduse ja viidete ning üldmulje jäi enamvähem positiivne. Vähemalt ei jäänud midagi sellist silma, mis esmapilgul füüsikareeglitega otseses vastuolus oleks
Loo lõpetuseks tuleb mainida, et selle ATI probleem ei olnud ilmselt jahutuses, vaid ma olin lihtsalt see õnnetu, kelle käes asi lõpuks hakkas piisavalt ära väsima. Kui esimest korda sisse lükkasin siis töötas umbes pool tundi (nne kui ma jahtust hakkasin vahetama) ja siis hakkas artifactima. Kuna töötas pool tundi ok, siis müüjapoolne "annan töölemineku garantii" oli täidetud. Siiani töötab, ainult artifactib. Peale paart tundi jädnamist võtsin välja selle kaardi mis seal ennem sees oli ja millel oli vent peale ära söestunud. Nvidia FX 5200. Arvasin, et kui juba vent on söeks peale põlenud siis on kaart ka kutu, võtsin sealt selle radika maha mis seal oli ja lükkasin sellesama Zalmani sinna törtsu termopastaga peale, kaart sisse, ja violaa. Kõik korras. Nvidial suurem kivi ka peal (ääred jäävad radika alt välja), aga üldiselt väga mõnus. Augud olid isegi kinnituseks samas kohas, kus Atil niiet ei pidanud kinnitusjalgu ümber tuunima.
Niiapljuu oli, et kasti panin küllili. Ega see ilmselt kõvakettale suurem asi pole, aga radikad siiski "pea alaspidi" ei tahaks olla, kui korpuses on praktiliselt seisev õhk ja neil venti seljas ei ole.
Asi töötab perfektselt. Sellel kaardil peaks vist olema temp andur ka peal, see näitab nii umbes 55 C kanti idle, mis on praktiliselt seisva õhuga passiivile suht ok temp.
Juhul, kui keegi tunneb, et tahaks paari liitri õlu eest omale ATI 9600 graafikakaarti võib teada anda Käimamineku garantii Artifactib kergelt - biosis ja start ekraanil suht hullult, kui windoosa üles tuleb siis on kasutatav. Kirjad on ekraanil loetavad, kuigi värve kergelt lekib kohati.
Põhjasilla jahutus täitsa piisab vanematele graafikakaartidele passiiviks siis. Kinnitusega probleeme ei ole, kuna kinnitusjalad on regullitavad piisavalt laias vahemikus. Vastuseks oma algsele küsimusele.
Uus lisa: OK paistab, et FX 5200 ikka ei oma temperatuuri sensorit, ning see 55C oli midagi muud. Karp on paar korda restartinud ja radikas läheb ikka üsna kuumaks. Näppu igaljuhul peal ei saa hoida. Panin törtsu pastat juurde, kuna ainult keskel oli törts seda hetkel ja ilmselt tõmban sinna mingi 40 mm ventika selga.
Ilmselt oleks olnud siiski lihtsam hiinast tellida 30 eeguga jahutus, mis sinna selga istub koos ventikaga.
Tõmbasin telefonist paar pilti ka selle kohta sisse. ATI 9600 ilma radikata, kuidas see radikas kastis sees on ja siis FX5200 ka ilma radikata.
Spoiler 
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|